2010. augusztus 8., vasárnap

A SZIGET...

Fesztivál a Hajógyári Szigeten...

Minden év augusztusában megrendezik a Hajógyári Szigeten a világban Island Festival néven, nálunk meg csak egyszerűen Szigetként közismert könnyűzenei fesztivált.
Szép múltra tekinthet vissza, - a helyszínen már a nyolcvanas évek elején is rendeztek koncerteket, volt ott Beatrice, Hobo Blues Band meg a P. Mobil fellépés, de az "igazi" Sziget 1993 -ban jött létre, amikoris Gerendai Károly és  Müller Péter Sziámi saját kútfejéből megálmodottan, Szekfű Balázs segítségével megszervezték az első rendezvényt.
Mára már igencsak kinőtte magát, Európa egyik legnagyobb könnyűzenei eseménye lett, fiatalok százezrei keresik fel egy-egy napra vagy hosszabb időre, és élvezik a nemzetköziség zamatával megfűszerezeett rendezvényt.
Persze nem volt az idáig vezető út fenékig tejfel, - az idősebbek még jól emlékezhetnek arra, hogy Újpest polgármestere Dercze Tamás feljelentést tett a zajszennyezés ellen, és mára már talán az is feledésbe merült, hogy hajdan, - óbudai polgármester korában - maga Tarjós István is ott szaladgált zajmérővel a kezében és elérte, hogy a rendezvényeknek este 11-kor legyen végük.
Egy világvárosban, egy szigeten, egy nyári ifjúsági zenei fesztiválon.
Tarlós emellett kiharcolt egy olyan megállapodást is a Sziget szervezőinek megzsarolásával, mely a melegeket hozta volna hátrányos helyzetbe, ezt azonban a szervezők három napi hezitálás után nem ismertek el magukra nézve kötelezőnek, majd a bíróság is nekik adott igazat.
Dercze még 2008-ban sem nyugodott bele abba, hogy - hát bizony - átszűrődik némi zaj Újpestre, és vannak, akiknek ez nem tetszik, de a bíróság előtt az este tíz órai zárás érdekében indított pert elveszítette.
Ezekben az ügyekben csak az az elszomorító, hogy ilyen emberek vezethetnek egy-egy kerületet Budapesten, és Tarlósból - ha szerencsétlen  a csillagok együttállása - akár még főpolgármester is lehet.
A szemlélet, amelyet ők képviseltek - és vélhetően ma is képviselnek - meglehetősen korlátolt és a valóságos érdekeket fel nem ismerő bürokratákra vall.
A Sziget több, mint egy koncert az ezer nyári koncert sorából - intézmény.
A Sziget olyan rendezvény, melyen Európa ifjúsága találkozhat egymással, ismerkedhet, barátkozhat nem foglalkozva múlttal, határokkal, sérelmekkel, ideológiákkal, csak a zenével, a barátsággal, a szerelemmel és a nevetéssel.
Természetesen senki nem vitatja azt, hogy egy ilyen rendezvény mellett nem leányálom az élet, - mintha egy arab család költözött volna a szomszédba - nagy a ricsaj, a gyerekek időnként - valljuk be - randalírozgatnak, a helyi lakosság félti vagyonkáját, jóllehet ezidáig senkinek nem származott kára a rendezvényből.
Évike néni a partról megrettenve nézi a zajforrásokat, - nem olyanok mint ő, nem úgy viselkednek, mint ő tenné, eldobálják a söröspoharaikat, öten alszanak egy sátorban, - cocacola-mámorban fetrengenek meg  ki tuggya, mi történik ott még?
És akkor még ez a ricsaj is, meg a bumm-bumm zene, - nem tud aludni a zember, meg migrént kap, meg mennyenek a Hortobágyra ricsajozni a Bessenyei Péterrel együtt!
Neki természetesen megvan a joga a lamentáláshoz, merthogy ő nem polgármester, mert ha az lenne, akkor azért fel kellene állítania egy rangsort a tágabb közösség és a helyi lakosság érdeke között, - és itt a tágabb közösséget Magyarországnak hívják.
Magyarország érdeke pedig az, hogy az ide érkező fiatalok ismerjenek meg bennünket, szülessenek határokon átnyúló barátságok, meenjenek haza kellemes emlékekkel.
Akik ma itt szórakoznak,azokból holnap nagyvállalatok, kormányok döntéselőkészítői vagy döntéshozói lehetnek, - nem mindegy adott esetben, hogy hogyan emlékeznek ránk...
Persze azt szokták mondani, hogy költözz melléjük és akkor pofázz, de én azért azt hiszem, hogy akkor is elviselném azt az egy hetet - és mikor beszedem a fejfájás elleni tablettákat, mosolyogva emlékeznék vissza régvolt ifjúságom viselt dolgaira...
A fesztivál látogatóinak száma majdnem négyszázezer fő évente, - ha ennyi embert érdekel ez a rendezvény, akkor talán megérdemli a toleranciát és az sem baj talán, ha a sikeréért drukkolunk.
Végtére is az én korosztályom is képviselteti magát - a fiatalok Korda Gyuri bácsija és a soha nem öregecskedő Klárika is ott lesz, - reméljük sikerük is lesz.
És ha részt venne a rendezvényen Bikicsunáj maga is, - na, akkor lenne ez a rendezvény igazán tökéletes - de ne legyünk telhetetlenek!...

:O)))

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Magam is megfordultam párszor a Szigeten, melyről csupa magas fokban tudok fogalmazni.
A könnyűzenei koncertek mellett évről évre bővül a kínálat például színházi előadásokkal.
A Civilek utcája nagyszerű dolog, ahol mindenféle kulturális margináliák jelennek meg, illetve társadalmi kérdésekkel foglalkozó előadások szoktak lenni.
Tapasztalataim szerit a különféle érdeklődésű fiatalok - és kevésbé fiatalok - jól megférnek egymással, randalírozás nemigen fordul elő, az éjszakai, hajnali közlekedésben meglepően fegyelmezetten vesznek részt, a zsúfolt járműveken semmiféle tülekedés, zsivajgás nincs.
Persze itt-ott akad részeg, befüvezett figura, de egyáltalán nem ez a jellemző.
Eleinte meglepően olcsó volt a jegy és egyéb szigeti szolgáltatások, ám miután a hírének köszönhetően tömegesen áramlanak a külföldiek a Szigetre, kezdenek kiszorulni a honi vékony pénzűek.
Annak idején a tizenhét éves lányomat is elengedtem, mert teljesen megértettem, hogy az ő korában - sőt, a saját koromban is! - ki nem hagytam volna ezt az élményt.
Nem bántuk meg.

ejropa

Névtelen írta...

"Ezekben az ügyekben csak az az elszomorító, hogy ilyen emberek vezethetnek egy-egy kerületet Budapesten, és Tarlósból - ha szerencsétlen a csillagok együttállása - akár még főpolgármester is lehet"
Ingyen bkvs H.Csabival pontosan 1000x jobban járnánk... :D

Derek írta...

Hello Pupu!

Hat a new orleansi Jazz and Heritage Fest talan a vilag egyik legjelentosebb ilyen esemenye, de ott minden szabadteri koncert este 7-kor befejezodik.Este csak koncerttermekben vannak eloadasok, zart terben.
Nevevel ellentetben rock is van ,nemcsak jazz es blues.Bar sejtem ennek a korai zarasnak leginkabb kozbiztonsagi oka van
Derek

PuPu írta...

hello Derek, - örülök, hogy olvashatlak!

Amit írsz, azzal kapcsolatban csak annyit, hogy valószínűleg azok a helyszínek egy városon belül vannak, itt meg egy szigeten, elzárva a városi forgalomtól, és nem áprilisban (20° C) hanem augusztusban...
Ki lehet szerintem bírni egy hetet...
De hát te bizonyára jobban ismered az ottani körülményeket...
Mi újság a szociáldemokráciával?
Így a bolsevik hatalomátvétel után egyre rokonszenvesebb...
:O))))))

PuPu írta...

H.Csabival pontosan 1000x...
:O))))))

PuPu írta...

"Magam is megfordultam párszor a Szigeten..."
Mire én megfordulhattam volna, máre roppant öreg voltam . könnyű annak, aki fiatal!
:O))))

Derek írta...

Ez igaz , a varosi loversenypalyan van a szabadteri resze , a kornyek nem a legbiztonsagosabb. Itt aprilis vegen mar olyan melegek vannak sok esetben mint MO-on most,sokszor slaggal locsoljak a nezoket.

A szocialdemokracia meg valsagban mint mindig:-))

Névtelen írta...

Néhány észrevétel erre a fenti, kozmopolita reklámra:

"a nemzetköziség zamatával megfűszerezeett rendezvény"

Azaz internacionalizmus. Régi, kommunista hívószó. Na, még a Libás Bajnai Gordonyka is ott volt hétfőn. Ő az, aki a milliárdos vagyona mellet azt merte énekelni a tavaly tavaszi szoci kongresszuson (amikor az MSZP miniszterelnök-jelöltjévé választották), hogy "Fel, fel, te ÉHES PROLETÁR!" No comment.

"szülessenek határokon átnyúló barátságok"

Na, mi van libsik? Ezek szerint mégsem szűntek meg az országhatárok? Hát persze, hogy nem, ugyanis az EU nem egy önálló állam, hanem önálló államok szerződéseken alapuló integrciója. Hiszen az állampolgárságok is különbözőek. Akkor meg mi a kockásra kúrt, retkes fasznak ugatjátok már 2004. május 1. óta, hogy az EU-ba való belépésünkkel megszűnnek az országhatárok?

"Ezekben az ügyekben csak az az elszomorító, hogy ilyen emberek vezethetnek egy-egy kerületet Budapesten,"

Köze nincs a dologhoz. Kevered a szezont a faszommal. A polgármestereket (és a főpolgármestert is) az önkormányzati választáson a vélasztók többségi szavazással választják meg. Köze nincs ennek ahhoz, hogy ki ágál a Sziget éjszakai ricsaja, monoton, ritmusos, tuc-tuc és bumm-bumm zaja ellen. Tarlós és Dercze helyében én is szót emelnék a kerületem lakossága nyugalma érdekében...

"és Tarlósból - ha szerencsétlen a csillagok együttállása - akár még főpolgármester is lehet."

Tökmindegy, hogy 2010. október 3-án hogyan fognak állni a csillagok. Felőlem lehozhatod az ötágú vörös csillagot is a Kádár-címer tetejéről, az sem érdekel. Tarlós Istvánt viszont főpolgármesterré választják a budapesti szavazók. Egy olyan kis seggdugasz, mint a cucilista Horváthtal szemben? Simán. Kajakra. Csont nélkül. Majd, ha a szociknak lesz egy komoly jelöltjük, aki Tarlóssal versenyképes, akkor majd nem leszek ennyire bizonyos Tarlós győzelmében. De addig...

Amúgy én is jártam korábban a Szigetre, csak mióta elkurvult a rendezvény, mivel az észszerűség és a kikapcsolódás helyett a lóvéra hajtanak, valamint amióta egy mosatlan (fertőtlenítetlen) sörcsapból mért sörtől gyomorrontásos és fosásos ételmérgezést kaptam (vagyis amióta a Szigeten a vendéglátósok megmérgeztek), azóta hanyagolom a GerendÁS (sic) Köztársasági Köröszttel Is Megkörösztölt Karesz drágán mért magánbuliját, aminek a helyszínbérletéért (vagyis egy közterület használatáért) egy kanyit sem fiztenek a Fővárosi Önkormányzat részére...

Névtelen írta...

Ja, hogy itt előmoderáció van? Ohh, egyem a szíved, te kurvára toleráns, csak a magad véleményét beengedő kisbogaram... Tudom én, hogy miért utálom a libsiket...