2013. augusztus 29., csütörtök

OSZD MEG ÉS URALKODJ!

Miután nemrég elmúltam tizenhat éves, ezért ha azt tapasztalom, hogy történik valami első pillantásra érthetetlennek tűnő dolog, azonnal az okán kezdek gondolkodni, mivel tapasztalataim, és a nálam kissé jelentősebb gondolkodók szerint sincs okozat ok nélkül.
Most megint találtam magamnak spekulálnivalót.
A ma megszületett ellenzéki megállapodás láttán szomorodtam el, mert azt nem gondolnám, hogy egy ennyire életidegen, alacsony nyerési esélyt adó politikai  megoldás ok nélkül születik.
Lehet persze ezt a megoldást is mosdatgatni, idomítgatni, csiszolgatni.
Sok múlik még azon, hogy az MSZP kiket von még be ebbe az alkufolyamatba, maga mellé tudja-e állítani a teljes baloldali szavazótábort, be tud-e húzni saját táborába olyan választói csoportokat, mint például a nyugdíjasok vagy a nyugdíj előtt állók, pedagógusok, egészségügyi dolgozók - vagy lesznek olyan csoportok, melyeket belekényszerít az önálló  szavazatgyűjtésbe, a reménytelen küzdelembe, melyben a rájuk adott szavazatok szinte törvényszerűen vesznek majd el.
De hogy jutottak ide a magyar demokraták?
A probléma vizsgálatánál az első kérdés, melyet fel kell tenni, a „cui prodest?” - azaz kinek használ ez a helyzet?
Nem hinném, hogy lenne Magyarországon ember, aki erre a kérdésre kapásból ne válaszolna, és a válasz nem kétséges - a helyzet haszonélvezőjének megjelölt személy a jelenlegi miniszterelnök lenne.
Ő az, aki előre bejelentette, hogy több ciklusra előre megköti az ő kormányát követő bármilyen kormányok kezét, ő beszélt egy hosszú távon kormányzó centrális politikai erőtérről, ő az, aki fékeket és ellensúlyokat épített be a magyar államigazgatásba bármilyen más politikai erő és bármilyen más, az övétől eltérő politikai törekvés ellen.
És szerintem ő az, aki ezt a helyzetet nagyon ügyesen és nagyon következetesen előidézte.
Van erre egy formás kis összeesküvés-elméletem, megosztanám az unatkozó olvasókkal!
A történet még a Gyurcsány-kormány alatt kezdődött, amikor kiderült, hogy a Fradi és az Újpest szurkolótáborának részvételével végrehajtott puccskísérlet az utcán nem jött össze, a fegyveres lázadástól pedig visszarettent a Vezér, hát kiszállt a páncélozott BMW-ből és elhatározta, hogy politikai úton oldja meg a problémát, méghozzá hosszú távra.
Felírta a hálószobája falára: Oszd meg és uralkodj! – és ettől kezdve ehhez tartotta magát.
Első lépés Gyurcsány kiiktatása volt.
Sajnálatos módon erre maga Gyurcsány adta meg a lehetőséget, mikor egy politikai taktikai lépése mögé nem szerzett fajsúlyos támogatókat, így aztán, amikor párttársai számára is váratlanul lemondott 2009 márciusában miniszterelnöki tisztségéről, akkor párton belüli ellenzékének, mely már alig várta a nyílt fellépés lehetőségét.
A belső ellenzék Simicskával állítólag igen jó viszonyt ápoló és sok szép közös üzletet lebonyolító Puch László vezetésével a pártelnöki tisztségről is lemondatta Gyurcsányt, majd cirkuszi állapotokat teremtve a végtelenségig lejáratta a szocialistákat.
A liberálisok addigra már saját magukkal sem értettek egyet, már minden tag volt legalább egyszer pártelnök, a teljes szétesésük percek kérdése volt, amikor mint Afrodité a pöcegödörből kiemelkedett a politikai semmiből Orbán volt ügyvédje, Schiffer András.
A politikailag súlytalan ügyvéd rejtélyes forrásokból származó százmilliónyi jó magyar forintjával megalapította a kóbor liberálisok és akol nélküli környezetvédők befogására szakosodott Lehet Más a Politika nevű pártját, mely aztán négy év ádáz munkájával bebizonyította, hogy dehogyis lehet más a politika…
Viszont arra remekül bevált, hogy lehetett reménykedni bennük, meg rájuk szavazni, merthogy a szocik erre zsigeri okokból egy liberális számára alkalmatlanok voltak - fúj, piszkos komcsik!
És még egy dologra optimalizálták megalapítói: az új ellenzék bomlasztására, merthogy az elerőtlenedett szocik miatt csak akkor válhatott Orbánra veszélyessé az ellenzék, ha egységesen lép fel, ezért ez ellen tenni kellett.
Tettek is, egészen addig, ameddig már annyira kilógott az orbáni lóláb, hogy a struktúra használhatatlanná vált, ekkor átszervezték, osztódással szaporították, és innentől már két pártocska serénykedhetett az ellenzék egységének megakadályozásán: az LMP és a PM – a Párbeszéd Magyarországért, mely a mai napig teszi a dolgát, mint azt a részeredmény is mutatja.
Közben azért a Szocialista Pártot sem lehetett magára hagyni, és amikor Gyurcsány megpróbált volna életet lehelni a szinte tetszhalott állapotban levő pártba, akkor kitört a gyalázat, a volt pártpénztárnok ismét aktívvá vált, és a személyes ambíciói miatt aggódó fiatal pártelnököt nekiküldte Gyurcsánynak, majd amikor sikerült kenyértörésre vinni a dolgot, akkor búcsúzóul – szép nagy sajtónyilvánosság mellett elintézte még, hogy a távozó Gyurcsányéknak ne lehessen parlamenti frakciójuk.
Így aztán a Szocialista Pártot sikerült majdnem súlytalanná, a megalakuló Demokratikus Koalíciót majdnem cselekvésképtelenné tenni.
Gyurcsány álma egy olyan párt volt, mely félredobva az ideológiai kötöttségeket tömöríti a magyar demokratákat, a konzervatív liberálisoktól a liberális konzervatívikon keresztül a liberális szocialistákig.
Sikerült elfogadtatnia elképzelését olyan liberálisokkal, mint Bauer Tamás, olyan konzervatívokkal, mint Debreczeni József, így hát Viktornak ismét teendője támadt.
Oszkó Péter, Bajnai barátja és kormányának pénzügyminisztere akkor már ez OTP egyik leányvállalatának élén kamatoztatta a gyurcsányellenesség terén szerzett múlhatatlan érdemeit, nem tartanám elképzelhetetlennek, hogy Bajnai felbíztatása a politikai visszatérésre valahonnan onnan indult útjára, esetleg némi finanszírozási ígérettel is megspékelve.
Bajnai kiválóan alkalmas volt arra, hogy ellopja a show-t Gyurcsánytól, egyébként meg elege lehetett abból, hogy Gyurcsány kreálmányának tartották, ezért beleállt a szerepbe és széles demokratikus összefogást hirdetett.
Megvezették, mert mutattak neki egy Milla-gyűlést, elhitették vele, hogy azok, akik ott csápoltak, majd mind az ő szavazói lesznek, és elhitették vele azt is, hogy Juhász-füvész egy valaki.
A Szolidaritás, mely az egyetlen valóságos elem Bajnai követői közül, egymagában kevés súlyt adni neki, ezért aztán az LMP is osztódott és a látszólag épkézláb felével, a Párbeszéd Magyarországért frakcióval együtt delegálták a békétlenséget Bajnai politikai tömörülésébe.
Ott Karácsony és Jávor Benedek azonnal úgy beszéltek, mintha nem férne el egész pártjuk egy presszó női mosdójának előterében, így aztán az Együtt2014 néven futó konglomerátum belsőleg is ellentétektől feszül, Bajnai pedig ki van szolgáltatva alvezéreinek, akik meglehetősen önjáró módon kezelik ennek a pártszerű képződménynek az ügyeit.
Hogy miért éppen velük álltak szóba a szocik, annak csak egy oka lehet, nevezetesen, hogy pártjuk ezer szállal összefonódott vezetése, és ha jól sejtem, Simicska ezt tartotta célszerűnek, merthogy ez egy kezelhetőnek tűnő formáció, míg például Gyurcsány kiszámíthatatlan, és hát a képességei sem adnak alapot olyan illúziókra, hogy egyszerű lenne elbánni vele.
De azért még tenni kellett azért, hogy a szocik tekintélye ismét a bányászbéka feneke alá kerüljön, erről szólt az elmúlt néhány hónap.
Most itt tartunk, ami pedig a továbbiakat illeti az annak függvénye, hogy melyik politikus jön rá, hogy báboztak vele, mindenesetre Bajnai már úgy néz ki, mint a vesztes kakas, míg Mesterházy úgy néz ki, mint a jóllakott napközis.
Mesterházyn sok múlik, mindenesetre most kell adni neki is kis időt, aztán majd meglátjuk, merre mozdul, fel tud e nőni a feladathoz.
Ha az ellenzéki egység irányába, akkor támogatnunk kell, őt is, Bajnait is, Gyurcsányt is, meg mindenkit, aki hajlandó tenni valamit a mi diktátorocskánk undorító uralma ellen.
Persze a megosztó taktika nem állt le, most a szélsőjobb került sorra, éppen osztódnak, hogy Vona se gondolja, hogy a nemzeti fák az égig nőnek.
A Vezér nem bíz semmit a véletlenre…



:O)))

18 megjegyzés:

Törzsi írta...

Sajnos azt kell mondjam, hogy valószínű ez az igazság. Azzal súlyosbítva, hogy esetleg maga BG. ennek kezdetben nem volt tudatában.
Óhatatlanul ráragasztottam - jóindulatom jeléül - a naív balek elnevezést.
Elég borzasztó belegondolni, hogy hogyan is sikerülne az országvezetése ezzel a mentalitással.
MA-ra szavam sincs. Ő nem tényező. Laci bácsi a tényező.
Az ország nem érdekes, úgy tűnik.

Ez van.

Névtelen írta...

Utálom az összeesküvés-elméleteket, mert végtelenül leegyszerűsítik az okokat. Ebben az esetben sincs másképp. Ugyan látszólag igen körmönfont összekapcsolódásokat említesz, ám a már megszokott epitheton ornansaid - melyek amúgy gyakorta igaztalan minősítések - elárulják, hogy nem újragondolod az összefüggéseket, hanem a begyakorolt paneleiddel építkezel. Anélkül, hogy nagyra tartanám, pláne, hogy liblingjeim lennének az általad füvésznek, trójai falónak leírt figurák, nem gondolom, hogy olyasféle távlati kártékonysággal lehetne vádolni őket, miként te teszed, mindösszesen kapkodva ötletelnek, és sajnos az ötletelésből nemigen lesz valódi megoldást kínáló alternatíva.
Az én olvasatomban csupán arról szólnak az utóbbi idők történései, hogy nincsenek tehetséges politikusok a baloldalon, vagy minek is nevezzem ezt az oldalt, karizma híján képtelenek megszólítani a választók nagyobb tömegeit.
Gyurcsányban fölösleges reménykedni, ugyanis mára már ő is rájött, hogy vidéken a pártja ismeretlen, a fővárosban meg jobbára népszerűtlen. Aki rendületlenül benne látja továbbra is a váltás zálogát, politikai vakság áldozata.
Egyelőre nincs remény kormányváltásra. Bárcsak ne lenne igazam!

Avi írta...

Nekem is régóta ez a véleményem. Nincs itt semmiféle összeesküvés elmélet. Egyszerűen Orbün mióta megjelent a politikai térfélen, pontosan ezt a taktikát folytatja. Teljesen kiszámítható és előrelátható minden lépése. Igen, a baloldalon és ellenfelei (ellenségei) táborában nagyon kevés olyan politikus van aki átlátja ezt a taktikát. Esetleg látja és akkor őt lehetetlenítik el. (lsd. GY.F). Rengeteg megalkuvú politikus (?) van az "ellenzéknek" nevezett maszlagban. Tökéletesen alkalmazza a különböző társadalmi csoportok szétbomlasztásához is ezt a taktikát. Ezért is nem foglalkozik igazán a jövő évi választásokra látványos adogatásra. Ezért tudja a mai napíg most éppen a tanárokat szívóágra tenni, lenyulni a takarékokat. Birka ország, birka népével azt csinál amit akar.

MoonRiver írta...

Hallottam javaslatokat teljesen kívülálló személyéről, akiben a harcos Fidesz-ellenesség meg nem kérdőjelezhető. Egyezzenek meg benne, mondjanak le a közös koncról az ország javára, ha az illető HÖLGY-POLITIKUS, megnyerhető. Mi van, ha nem mindig bomlott agyú
fiúcskák verik lapáttal egymást (és minket is) a homokozóban? Mi lenne, ha nem Lamperth Mónika vagy Szili Katalin mentalitású és kvalitású nők (az ellenzéki oldalon volt jobb is, de sokkal rosszabb több), botladozásait kell megélnünk? Mi lenne, ha olyan lenne, akihez nem tapadnak visszamenőleges vegyes tartalmú érzéseink-élményeink? Tudom kérdések, de nem lehetne átgondolni ezeket az alternatívákat? Olyan jó lenne, ha az összefogás ernyője alá mindenki beférne, aki a váltásban egyet tud érteni. S közösen egy közös elfogadott személyt támogatni, aki (mint Mary Poppins a gyerekek érdekében,) azzal a kampós esernyővéggel horgon akasztaná és kipecázná a hatalomban feredőző Vezérünket. (Mi van, ha Tétényi Éva neve sokunknak eszébe jut?)

Lusti írta...

(sóhaj) Minden út orbánhoz vezet... a felisút is.. meg a leisút is...
Mehetünk, amerre látunk...(?!)

Brené Brown: Bátraké a boldogság írta...

Nem tudom ki lesz a magyar Mary Poppins!
Csak azt tudom, hogy nagyon nehéz lesz arra átállni, hogy végre már valakit országosan: szeressünk,elfogadjunk, segítsünk, támogassunk és álljunk már végre mellé!!!
Theodore Roosevelt 1930-ban megfogalmazott gondolatai jutnak az eszembe.
Nem a kritikus az, aki számít: nem az, ki rámutat, hol botlanak az erősek, vagy hogy a tettek embere hol tehetett volna jobbat.
Az érdem azé, aki tényleg az arénában van: kinek az arcát por és izzadtság és vér lepi; ki derekasan fáradozik; ki tévedve, újra és újra elvéti a célt, hiszen nincs is törekvés hiba és hiányosság nélkül; ki tettekre tör; ki nagy felbuzdulás és elhivatottság ismerője; ki méltó ügynek szenteli magát;ki legjobb esetben végül megismeri a kiváló teljesítmény diadalát, és aki ha regrosszabb esetben elbukik, legalább kudarcában is bátran kiállt...

Jó lenne már végre egy olyan magyar Csudálatos Mary, aki mögött egy egész ország - a világ minden táján - büszkén felsorakozik!!!

pleinair írta...

Orbán hasát fogja a röhögéstől. Bajnai és Mesterházy most egymás legyűrésére hajt, az ellenzéki összefogás harmadrangú kérdés. Ezt bizonyítja az is, hogy Gyurcsány számára nem lesz hely a szocik listáján. Ez a döntés még nem végleges, de már felmerült. legalábbis Harangozó Tamás nem tudta cáfolni.

pleinair írta...

Egy okos, és felelős politikus kiszámítja ellenfele minden lehetséges lépését, és mindegyikre optimális válaszlépést.
Ezek nem sötét szobák mély zugaiban gyártott titkos "összeesküvés"- elméletek, ezek a valóságból előburjánzó variációk a hatalom megtartásának, vagy szerzésének témájára.
A jó politikusnak ezért az ellenfél alapos ismeretén kívül fantáziadúsnak kell lennie.
Orbán esetében cserben hagyott a fantáziánk, és naivan hittük, hogy a vezér is némi morális gátlásssal bíró emberi lény. Egyik ámulatból a másikba estünk, gátlástalan lopásaival, hazugságaival szemben tehetetlenné váltunk.
És bizony nem árt feltárni a közelmúlt gyökerét, mert ebből nő ki a jelen. Részben ebben találhatjuk a Füvész és Oszkó Orbán érdekét szolgáló, Bajnait e célra felhasználó alattomos ténykedésének jelenlegi helyzetet is befolyásoló okát.

Névtelen írta...

Most találtam :O))
"Pupu blogja:Megihletett engem is az új művészeti irányzat és az új, nemzeti versforma, az un. Orbán-klapanc, első zsengém mindjárt a haza szolgálatába is állítanám, ha megengeditek!

Nem marattak magukra a hitelkárosultak
Akiknek a piszkos komcsik vörös hitelt nyújtottak!
De mostan jól pórul jártak a tuggyukkikkel együtt,
Nem jött be nekijük a fertelmes tervük!

Gyere velem Dunyhás testvér, mennyünk fel Budára
Tegyünk ottan egy égő gyertyát Viktor ablakába!
Majmikor a trombitaszó felzeng a Kárpát bércén
Ott leszünk a kardjainkkal, Vezér sose féjjél!

Aggyonazisten!
Szebb jövőt!"
:O)))

eisa voltam

etele1 írta...

Szia pupu,

lenne egy kérdésem:

irásod második felében beazonositod Gyurcsány Ferencet, mint egy liberális-konzervativ politikust.

Ez igaz is, de szerinted mit is keresett egy lberális konzervativ politikus a __szocialista__ párt élén?

Igy már nem is olyan meglepő ugye, hogy a _-szocialista__ párt elvesztette támogatottságát... ami még válság __előtt__ megroggyant

Szerinted hogan fog valaha kimszni a szocialista párt a gödörből, ha ezt az alapfelismerést nem képes elfogadni?

Mert a szomorú igazság az, hogy a szocialista párt még mindig a liberálisokkal szövetkezne és (--gazdasági-- értelemben) konzervativ módon kormányozna.

Azaz a politikája még mindig liberális-konzervativ.

Szerinted ha nem változik semmi (az emeszpé poliitkájában), mitl változna valami (a támogatottsága)?

Kismaci írta...

Pleinair:

2002 óta tudjuk, milyen Orbán és a híres Mikola-féle köpés óta tudjuk, mire készül, szerintem ebben nincs igazad. 2010-ben mondták sokan: ó, Orbán majd kevesebbet fog lopni és majd ő lesz a szuper.

És mikor mondtam, hogy jah, Orbán nem Nokiás dobozban viszi a pénzt, hanem 24 tonnás kamionokat fog megtölteni vele, útnak indítani Hamburgba (vagy más nagy kikötőbe), hogy ott tankerekkel szállítsák át offshore számlákra, és mikor mondtam, hogy Orbán le fogja bontani a demokráciát és diktatúrát épít, neki csak a saját érdeke számít és nem érdekli, hogy tönkremegy az ország - nos akkor voltam ballibsibibsibolsi bérrettegő. Mint Debreczeni.

PuPu:

Kiváló poszt, NEM LEHETETLEN, hogy ez történt, amit írtál, én nem zárok ki semmit, de még annak ellenkezőjét se.
KÍVÁNCSI VAGYOK, milyen háttéralkuk vannak a háttérben, hogy Bajnai képe olyan volt, mint egy citrom, savanyú, Mesterházy pedig egyértelműen irányított, és szinte sugárzott róla az elégedettség.

Jól értem? Szokványos választáson indulás lesz, külön szavazhatok a szocikra, és helyenként lesznek közös jelöltek? És Mesterházy lesz a miniszterelnök-jelölt (mivel ő a nagyobb támogatottságú)?

Őszintén: ennek jobban örülök, mert akkor Mesterházy, Bajnaitól függetlenül össze tud állni a DK-val és Gyurcsánnyal, és akkor lehet esélyünk. Bajnai meg vagy bekerül a Parlamentbe a gittegyletével, de inkább nem. Jó is így - amit itt előadott, meg Olgánál, hogy mindenki szemébe hazudik, hogy csak azért lett párt, hogy a szocikkal meg tudjon egyezni - HAZUGSÁG. Azért lett párt, mert egyesületként nem is indulhatott volna.

Bajnai jobban járt volna, ha:
- nem is lép elő a homályból
- vagy ha már előlép, akkor nem hazudott volna akkora pofátlanságot az október 23-i beszédében (jertek, demokraták, mindegy, kik vagytok, fogjunk össze!), és egy héten belül mindekivel aláírt volna, és nem hagyta volna Juhászfűvészt és Orbán csaholóinak (PIMP) befolyását.

Kismaci írta...

etele1:

Tévedsz. Gyucsány Ferenc baloldali politikus. Ezt ő többször is leírta, mondta is. Nem minden ok nélkül volt az MSZP elnöke és nem minden ok nélkül politizált az MSZP-ben.

PuPu azt írja, hogy neki sikerült, hogy olyan liberális politikusok, mint Bauer Tamás, illetve olyan konzervatívok, mint Debreczeni József, mellé álljon, hiszen mindketten tagjai a DK-nak.

Cereus írta...

Kedves Névtelen! Véleményed rendkívűl magasröptű, kioktató, és "előrelátó". Ha segítenél nekem, politikai vaknak, megtudni honnan szerzed az információdat, és kinek is szurkolsz egyáltalán megköszönném. Kedves pleinair! Veled nagyon egyetértek. Gátlástalan gengszterrel csatát vívni, csak tapasztalt harcedzett vezetővel, és sunyi árulók nélkül lehet. Tapasztalatom szerint ilyen vezető, csak egy van!

etele1 írta...

kismaci:

az, hogy Gy.F. baloldali nem mond ellent annak, hogy liberális-(gazdasági értelemben)konzevativ politikus.

avagy szerinted a liberálisok nem baloldaliak?

Erzsébet írta...

Kedves Pupu,
mindig érdeklődéssel olvasom bejegyzéseidet. Többnyire egyetértek az aktuális eseményekről kifejtett véleményeddel, de most elbizonytalanodtam. Segítséged kérem, néhány magyarázathoz.
A mostani, de a korábbi kommentezők is sokszor és sokan vitatták Bajnai és Mesterházi elhúzódott tárgyalásainak eredményeit vagy éppen eredménytelenségét. A legfinomabb értékelés ezek közül az volt, hogy nagyon gyengék és legjobb lenne , ha eltünnének, legutóbb éppen Bajnai a soros . A kritikus véleményezők között van Gurcsány Ferenc is. Sokan úgy tartják, hogy Gyurcsány Ferenc tudja csak elsöpörni orbánt és rendszerét, mert erőt és következetességet képvisel.
A kérdésem az, hogy miért hagyta, hogy kimaradjon (mostanáig)?

Névtelen írta...

Tisztelt, Pu-Pu!
Sok ember van, akik úgy látják a politikát, mint Te. Viszont Te vagy az egyetlen aki ezt nyíltan ki is meri mondani.
Tisztelem a bátorságod!

Névtelen írta...

Kedves Hölgy párti Hozzászólók!

Valamiért azaz érzésem, hogy Magyarország első Női miniszterelnökét Vadai Ágnesnek fogják hívni.

Olvassátok el az életrajzát.

Én megszavaznám.

Miklós

Zsuzsanna írta...

Hát azt nem lehet mondani, hogy nincs elgondolkodni való a leírtakon, kedves Pupu.