2015. november 16., hétfő

MINDEN MEGY TOVÁBB...

Gyászol a világ és siratja az áldozatokat.
Mécseseket gyújtunk, összegyűlünk, hogy együtt nyilváníthassuk ki együttérzésünket a családtagoknak, a francia nemzetnek, Európának.
Közben az utca embere retteg, egy hangos dörrenésre pánikban menekül, ellenséget keres és talál, persze nem azokban, akik a helyzetet előidézték.
Így fog ez menni darabideig, megvernek majd egy-két arab öregasszonyt, aki hazafelé tart az utcán, robogó autóból lelőnek az arab negyedekben néhány suhancot, aztán egy idő után csökken a figyelem, lazul az ellenőrzés.
Valahol a Közel keleten, egy sikátor mélyén vagy egy előkelő palotában találkozik majd két ember, az egyik kimond egy városnevet és átad egy köteg pénzt, a másik pedig mélyen meghajolva kihátrál a szobából, és néhány hónap múltán lehet ismét gyertyákat gyújtani.

Az utca embere pedig azt hiszi, hogy ha bezárkózik szobájába, akkor biztonságban van, de ez a hit illúzió, a mai világban az ilyen szobák úgy tűnnek el egyik percről a másikra, mintha sohasem léteztek volna.
Mégis, sokan ezt hiszik megoldásnak, „zárjuk le a határokat!” - mondják és fel sem merül bennük, hogy a határok állandóan zárva vannak, kivéve a határátkelőket, meg kivéve, amikor politikai célból ráengedjük az országra a menekülteket, ellenőrizetlenül.
Szinte mindenki a felszínt kapirgálja, az embereknek pedig nincs kedvük a dolgok mélyére ásni, hiszen ki az a bolond, aki erőlködik, ha az orra elé tolnak egy egyszerű megoldást is.
Pedig lenne itt min spekulálni, hiszen a probléma meghaladja azt a szintet, melyet egy nagyonokos terrorista elő tudna idézni a világban.

Az összes nagyhatalom a pályán van, valamennyien éppen áldozati pozícióban, semmi nem mutat arra, hogy változtatni akarna valaki.
Aki bombázott, az tovább bombáz, Amerika, mint előkelő idegen szemlélgeti a helyzetet, pedig volna itt néhány kérdés, melyekre közösen kellene megkeresni a választ.
Az első mindjárt maga az Iszlám Állam, melynek létrejötte a mai napig ködbe vész.
Igen rövid idő alatt jött létre, látszólag a semmiből, és ezt nem lehet azért egyetlen kaporszakállú imám tevékenységének se tulajdonítani.
Amerika kivonult Irakból, hatalmi és katonai vákuumot hagyott maga után, ezt töltötte be előzékenyen a kalifátus.

A szervezet nem egy egyszerű terrorista sejt, hanem magát államnak nevező szervezet, saját hadsereggel, mely korszerű fegyverekkel rendelkezik.
A Közel-Keleten katonát találni egyszerű – olcsó az emberélet – de felfegyverezni őket olyan fegyverekkel, melyek az iraki és szír reguláris erőkkel folytatott harcban is megállják a helyüket már körülményesebb - kivéve ezt az esetet.
Itt ugyanis az amerikaiak otthagytak az iraki hadseregnek például kétezer háromszáz felfegyverzett harcjárművet, - Humweet – melyet aztán az iraki hadsereg előzékenyen otthagyott a sivatagban – katonás rendben – a kalifátus akkor még mezítlábas harcosainak.
Kétségkívül a fantáziámmal lehet baj, de nem tudom elképzelni, hogy az amerikaiak ezt ne vették volna észre, és ha észrevették, akkor ne tudták volna megsemmisíteni az egész kontingenst, beleértve azt a  minimálisan is negyven darab M1A1 harckocsit, melyet szintén ajándékba felejtettek a terrorállamnak még azelőtt, hogy harcba vetni módja lett volna.
Ezzel aztán az ütőképesség rendben is volt, Aszad elnök meg a kurdok nézhettek ki a fejükből – lám, így jártak.

Aztán, ugye, a háborúhoz három dolog kell, mondá Clausewitz, ebből az egyik a pénz, a másik kettő pedig dollár és angol font.
A pénz nem terem a datolyapálmán, azt valahogy meg is kell szerezni.
Terroristát etetni, reguláris hadsereget fenntartani nem olcsó mulatság, de akinek olajkútjai vannak, az könnyen boldogul.
Márpedig a kalifátus által birtokolt területeken vannak olajmezők, melyek zavartalanul ontják a fekete aranyat, melynek ellenértéke akadálytalanul csurog be a terroristák kasszájába.
Emlékszem, amikor anno Irak megtámadta Kuvaitot, lángoltak az olajkutak, most meg – érdekes módon – minden olajkút zavartalanul üzemel, egy se ég, pedig egy olajkutat lebombázni nem egy nagy kunszt.
Persze, ha a mi érdekeltségünk, vagy érdekünk fűződik a kitermeléshez, akkor nehéz meghozni egy ilyen döntést, hiszen újra üzembe helyezni sokkal körülményesebb, mint üzemben tartani.


Az olajat el is kell adni, és én már megint csak csodálkozni tudok, hogy a világ fejlett pénzügyi rendszere, a nyugati országok verhetetlen titkosszolgálatai képtelenek megállapítani a vevőt, a nyersanyag célállomását.
Amennyiben el lehetne zárni az olajcsapot, elzárták a pénzcsapot is, ez esetben pedig nincs fegyver és lőszerutánpótlás, úgyhogy az államnak, amelyik csak nevében állam, befellegzett.
Apropo állam.
Az állam - szervezet.
Kivéve itt, mert itt a miniszterelnök valószínűleg maga Allah, aki személyesen adja ki az utasításokat a terrorcselekmények elkövetésére, merthogy a kalifátusnak nincs látható szervezete.
Ha lenne, fel lehetne térképezni és ki lehetne iktatni a vezetőket, persze nem lenne sétagalopp még így sem a terület pacifikálása.


A helyzetet tovább bonyolítja a siíta-szunnita ellentét, amely mögött szintén hatalmi megfontolások húzódnak meg.
A térségben igen erős a siíta Irán befolyása, ez pedig a frászt hozza Szaud-Arábiára, mely nem igazán érdekelt az Irán által támogatott szíriai elnök hatalmának fenntartásában.
Az alaviták igen erős befolyással rendelkeznek a Hezbollahban, melyet az arab világban szabadságharcos szervezetként, de a nyugati államokban terrorszervezetként tartanak nyilván, és mely már rengeteg gondot okozott Izraelnek.

Ne menjünk most abba bele, hogy az angolszászoknak milyen dicstelen szerepük van a térség politikájának ilyetén alakulásában, de ebben a helyzetben visszalapátolni a szart a lóba – meglehetősen körülményes dolog.
Lehetne folytatni, de legyen elég annyi, hogy Európa itt az amerikaiak csatlósaként került képbe, ezért meglehetősen méltánytalan, hogy Amerika most igyekszik előkelő távolságot tartani a kialakult helyzettől, és krokodilkönnyekkel áztatni a meggyilkolt áldozatok sírját.
Nincs más választás, első lépésként – szinte bármi áron – le kell verni a kalifátust katonailag, helyre kell állítani Szíria szuverenitását, majd gazdaságát, és kiegyezni az érdekelt feleknek.
Utána békefenntartó csapatokat küldeni kék sisakban, visszaadva egyúttal az ENSZ tekintélyét, mert ma már éppen olyan gittegylet, mint volt a hajdani Népszövetség a II. Világháború előtt.

Az a politikus vagy írástudó, aki a nép hergelésében látja a probléma megoldását, saját népe ellensége.
Azok az emberek, akik onnan menekülnek, az Iszlám Állam terrorja elől menekülnek.
Hogy lehetnek közöttük potenciális terroristák?
Lehet, hiszen csak idén nyolcszázezren léptek be Európába.
De Párizsban csak heten voltak a gonoszok, akik elkövették ezeket a szörnyűségeket.
Heten meg bármikor be tudnak jutni Európába, ha vannak menekültek, ha nincsenek.
Béke kell legyen, mert ha béke lesz, hazaindulnak azok, akiket a helyzet elüldözött.
És akkor Mari néninek nem kell tovább rettegnie, kieresztheti a libáit az ólból, a világ ismét biztonságos lesz – annyira-amennyire…

:O)))

17 megjegyzés:

Higany írta...

"Az a politikus vagy írástudó, aki a nép hergelésében látja a probléma megoldását, saját népe ellensége." NA ITT VAN A "kutya" (nem liba :-) ) Elásva!!! Sajnos politikusunk NINCS, (akik vannak azok "tanácsadóknak fizetnek") Írástudóknak meg $$$$- jelek "csillognak szemeik előtt!!!" EZ A MI ORSZÁGUNK annyi.

nemóvatos írta...

Hej ha a hatalmukat és a vagyonukat féltő, politikából élő, kétlábon járók felismernék az ilyen érthető megközelítését a dolgoknak?????!!!!!

kekec írta...

Értelmes javaslatoknak tartom az alábbiakat:
1. Ugyanolyan büntetéssel fenyegessék a radikális iszlám web-lapokat látogatókat, mint a pedofil tartalmúakat (Sárközy)
2. Zárassák be a radikális prédikátorok mecsetjeit
3. A katonaképes korú migránsokból szervezzenek Szíriában beavatkozó szárazföldi hadsereget (mert az mégsem járja, hogy emigránsok kávézgassanak Európában, amíg európaiakat küldenek meghalni Szíriába) - (lengyel)
4. Pupu nyomán: terrorista támogatóként ítéljék el a terror-olajjal üzletelőket. Vagy ezt Orbán nyomán továbbfejlesztve: tisztességtelen bevételként 98 %-os különadóval adózzanak a teljes bevétel után. Az adóbevétel meg a háborúra fordítandó. Esetleg lehetne ezt cifrázni a cégvezetők személyes elítélésével.

Unknown írta...

Tőkéletes meglàtàs!

Unknown írta...

Tőkéletes meglàtàs!

Kibic37 írta...


Higany:
Pontosan ezt a mondatot akartam én is kiemelni az eb sírjaként! :)

nemóvatos:
A helyzet ennél sokkal rosszabb. Felismerték ...

kekec:
Mind a négy javaslatoddal egyetértek. És ha rajtam múlna, kiegészíteném még azzal, hogy terrorista támogatóként ítéljenek meg minden olyan politikust, aki politikai haszonszerzés érdekében összemossa a menekültet a terroristával.

góbé írta...


Az ENSZ-nek, nagyon időszerü lenne odahatni, - akár Ferenc pápa és Kirill pátriárka segitségét is igénybe véve – hogy a menekülteket nem Európában, nem Görög-, meg Törökországban kellene elhelyezni olyan táborokban ahol sem tanulni sem dolgozni, csak mentálisan elsorvadni, és csaknem éhen halni lehet.
Sziriában kellene létrehozni egy demilitarizált területet, melynek biztonságáról ENSZ felhatalmazással, az EU, az USA és Orosz közös szárazföldi erők gondoskodnának, természetesen az arab országok ehhez lojális részének bevonásával.

Az mégiscsak szomorúan nevetséges, hogy mindenki a saját szájize szerint akar rendet tenni s egymás ellen bombáznak.

Ha a világ két legerősebb hadserege nem tud megvédeni egy -eleinte -pár-ezer km2-es területet, szereljenek le !

Ezzel a két "nagyfiúnak" is ( Obama vs. Putyin ) kénytelen-kelletlen de együtt kellene müködnie, de legalább elkerülhető lenne közöttük a konfrontáció, ami akár világméretü konfliktushoz vezetne.

E területen garantálnák a békés polgári lakosság biztonságát, lehetőséget nyújtva tanulásra, munkavégzésre, normális polgári létre, mely által nem kényszerülnének menekülni ezer kilométereket Európába. Másrészt innen kiindulva, a terület határainak a hadi helyzetnek megfelelő folymatos tágitásával, a polgári lakosság védelmén túl, az iszlám ÁLLAM elleni hatékony fellépés, annak folyamatos felmorzsolása is reális eséllyel birna.

Az ENSZ jelenlét az Aszad-ellenes de megosztott, egymással is harcban álló csoportoknak is jelentene egyfajta igazodási lehetőséget. A rendezetlenség, a totális káosz csak az iszlám államot erősiti. Aszad sorsáról meg ráérnének akkor dönteni, ha már nagyjából rend van.

Kibic37 írta...


Csúnya dolog, de nekem is az járt a fejemben e cikk olvasása közben - ami néhány kommentelő fejében is megfordult - hogy bizony alighanem eltévesztette a házszámot az ISIS.

asta írta...

Fentiekkel egyetértve csak annyit tennék hozzá, hogy sokkal szigorúbb szankciók kellenének a terrorizmust támogatókkal szemben. A legkisebb gyanú esetén azonnali hatállyal ki kéne toloncolni minden gyanús személyt családostul, minden internetes oldalt, blogot, akármit működtető szervezetet, mindenkit,akivel kapcsolatban a leghalványabb gyanú is felmerülhet stb. és örök időkre kitiltani az EU-ból, sőt még a környező országokból is. Az ilyeneknek ne legyen joguk semmihez... Nincs megfigyelés, nyomon követés...kitoloncolás van. Azonnal. A mostani elkövetők között is van, aki már a titkosszolgálatok látókörébe került, vannak szervezetek, vannak mecsetek, ahol uszítás és toborzás folyik. Miért nem tiltják be azonnal? Ez elemi érdekünk. Ilyen értelemben tényleg nem lehetünk liberálisak. Terroristáknak nincs liberalizmus. Azt hiszem Párizsnál betelt a pohár. Nem kell gyűlölet, nem kell börtön büntetés, hanem menjen innen bárki, akinek akár csak egy kósza gondolat erejéig megfordul a fejében az ártatlan emberek öldöklése. Akit pedig elkapnak egy terror cselekmény tervezése kivitelezése közben, azt a megfelelő törvények szerint példásan meg kell büntetni. Mindenkit még így sem lehet kiszűrni, de talán nehezedik a terroristák dolga. Ez csak felületi kezelés, de az ártatlan emberek és az ide menekültek védelmében is meg kéne tenni.

Kibic37 írta...

asta
amit írsz, összeurópai érdek lenne. Több politikus szájából is elhangzott, hogy 11/13 Európa számára ugyanaz, mint volt 9/11 Amerika számára.
Őszintén érdekel, hogy a szavakat tettek is fogják-e követni. Létre tudnak-e hozni például egy az amerikai DHS-hez hasonló összeurópai belbiztonsági szervezetet, vagy továbbra is megy a populista szarpaszírozás, ahol a saját szemétdombé a nagyobb prioritás. Mert az eddigieknél hatékonyabb intézkedéseket idáig is lehetett volna tenni, csak minden kezdeményezés elbukott a tagállamok saját "szuverénitásukat" féltő magatartásán. Az iszlámhoz köthető terrorizmus nem mai eredetű, és nem a menekülthullámmal érkezett Európába.
Bármennyire is szeretnék, nem tudok vérmes reményeket fűzni a hathatós intézkedésekhez, mivel ahhoz Európai Egyesült Államokban kellene gondolkodni. Micink pedig - számos követőjével együtt - ebben csöppet sem érdekelt.

Unknown írta...

Remek cikk,mint mindig!

Névtelen írta...

A cikk minden és a véleményt küldők többségének gondolataival egyet értve, kérdezem, hogyan indult ez a politikai pestis járvány. PuPu azt írja, hogy az iszlám állam eredete ködbe vész. Szerintem végig kell gondolni az elmúlt négy évtized súlyos politikai baklövésit, gonoszságait. Ez a néhány, a következőkben taglalt gondolat, egy hazánkba "szakadt",- itt járt egyetemre- afgán származású ismerősöm gondolatainak, következtetéseinek rövid kivonata. Afganisztán életét, politikáját, gazdaságát, még a 70-es években is a"hadurak" rivalizálása jellemezte. Jött egy politikus,- ha jól emlékszem Tarakinak hívták,- aki szociális és modernizációs gondolatokkal "terhelten" át akarta alakítani az állam szervezetét, lehetőséget adva a politikai, gazdasági fejlődésnek. Megpróbálta az államot átalakítani,- ami a haduraknak és a hozzájuk csapódott, azonos gondolkodású táliboknak nem tetszett -,és fegyveres támadást indítottak a modernizációs szándék ellen.A modernizációs szándékú Taraki segítségűl behívta a Vörös Hadsereget, erre az USA korszerű, kézi fegyverekkel támogatta a tálibokat,akik a Vörös Hadseregnek -főleg a légierőnek - hatalmas veszteségeket okoztak, a további ember áldozatok elkerülése céljából, Gorbacsov a Vörös Hadsereg egységeit visszavonta. A következmények katasztrofálisak voltak, az embrionális állam elbukott vezetőjét,-aki Tarakit követte a miniszterelnöki székben,a váltás okára már nem emlékszem - nyilvánosan felakasztották, a hadurak, a tálibok mértéktelenül megerősödtek, kialakult, megerősödött az Al Kaida.Jött az USA Kuvait-i kalandja, néhány év után az ikertornyok lerombolása, az iraki rezsim meg gyanusítása és a tömegpusztító fegyverek utáni eredménytelen kutakodás,Bush És Tony Blair szellemének megvilágosodása, Irak összeomlása, Szaddam kivégzése, az iraki hadsereg elmenekült, jól kiképzett tisztjeinek északra menekülése, az ISIS megalakulása,az iraki reménytelen, eredménytelen beavatkozás miatti amerikai haderő kivonása, alkalmatlan politikusokból, amerikai ösztönzésre megalakult iraki kormány, az ISIS erőnek állandó merényletei, emberek százainak pusztulása, az ISIS megerősödése.
Valami hatalmi mámortól megittasodó USA,- talán a nyugati hatalmak is -, Aszad elnököt diktátornak találták, és úgy gondolták, hogy ellenkormány alakításával, a világ minden tájáról verbuvált "ellenzéki erővel" Aszadot megbuktatják. Itt tarunk most, de bízzunk a politikusok "józan meggondolására", az USA világ politikát meghatározó vitathatatlan tekintélyére, bölcsességére.

Névtelen írta...

Az elözó szövegből kifelejtettem az amerikaik, megtorló szándékkal inditott afganisztáni "kalandját" és annak dicstelen fiaskóját.

Névtelen írta...

Minden szakértő azt állítja, hogy szárazföldi beavatkozás nélkül nem lehet eltakarítani az IÁ-t. Obama kijelentette, hogy ők aztán nem, az EU-nak pedig nincsen hadereje és nem is hiszem, hogy lenne olyan tagállam, aki ezrével küldené halálba a katonáit Szíriába. Akkor kitől várjuk, hogy kikaparja a gesztenyét, esetleg az oroszoktól, akik ellen embargót vezettünk be?
Frankón eltaktikáztuk magunkat, oszt jónapot.

góbé írta...


Névtelen 07.41 !
A szakértőknek maximálisan igazuk van. Sajnos nem csupán Obama óczkodik a szárazföldi erők alkalmazásától, de a német külügyér is legfeljebb az ISIS elleni erőket szeretné támogatni, konkrét részvétel, cselekvés nélkül.
Kik is ezek? Ha Aszadot támogatja, az USA-val kerül szembe. Ha az Aszad ellenes erőket, - Ez úgy 4-5 megosztott, egymás ellen is hadat viselő felekezet, - az oroszok forditanak neki hátat. Ha a kurdokat támogátná a törökökkel kerülne szembe.
Jelenleg Sziriában az iszlám ÁLLAM ellen egyedül a kurdok tekinthetők tökös, elkötelezett és hatékony erőnek. Őket viszont utálják a törökök, akik úgy néz ki, visszaélnek azzal, hogy úgy-ahogy befogadtak s ellátnak 2 millió szir menekültet, gyakorlatilag az ő tevékenységüktől függ, hogy a menekültek meddig és hányan indulnak meg Európa felé. Ezzel lazán presszionálni tudják az EU-t, s a helyzeti fölényüket kihasználva , fontosságuk és megkerülhetetlenségük tudatában nem az ISIS, hanem a kurdok ellen hadakoznak, mely által gyakorlatilag az iszlám államot támogatják.
A menekültek tisztességesebb befogadására, ellátására küldendő EU-s milliárdokat valószinüleg továbbra is a kurd ellenállás, az autonómia törekvés megtörésére használnák – akár szándékon kivül is - erősitve az ISIS-t.
A törökök e kétkulacsos játékát komoly, ENSZ felhatalmazású katonai jelenlét nélkül lehetetlen megkerülni, megszüntetni.
Tényleg meg kell várni hogy az ISIS tovább erősödjön, a terrorcselekményeit egész Európára kiterjessze, sőt, kompenzálandó a haditechnikai hátrányuk, az őket alig rejtve támogató arab országoktól/É-Koreától/bárhonnan légierőre – még ha másod-vonalbeli is - tegyenek szert?
Én bizom a franciákban, hogy hagyományaikra tekintettel képesek egy komoly összefogást kiverni az EU-ból, egyeztetve, sőt szövetséget kötve Putyinnal. - Hollande-n múlik hogy történelmformáló személyiség lesz-e vagy eltünik, elsüllyed. ( bár egy De Gaulle formátumú elnök reménykeltőbb lenne.)
Azt biztosra veszem, ha Európa – benne az oroszokkal - összeáll, az USA – szintén hagyományaiból fakadóan – nem fog a háttérbe hózódni. Nem birná ki.

Névtelen írta...

Én bizom a franciákban, hogy hagyományaikra tekintettel képesek egy komoly összefogást kiverni az EU-ból, egyeztetve, sőt szövetséget kötve Putyinnal. - Hollande-n múlik hogy történelmformáló személyiség lesz-e vagy eltünik, elsüllyed. ( bár egy De Gaulle formátumú elnök reménykeltőbb lenne.)
Azt biztosra veszem, ha Európa – benne az oroszokkal - összeáll, az USA – szintén hagyományaiból fakadóan – nem fog a háttérbe hózódni. Nem birná ki.


Góbé uram, minden lehetetlen forgatókönyvet felvázoltát.

góbé írta...

Névtelen 12.15

Lehetetlen .?. Lehet...

Némi indoklás, alátámasztás azért illenék...

Hogy ezt ne dobd vissza rám, - mellesleg jogosan - jelzem csupán hogy Hollande lépéskényszerben van. Egyszerre kell a népének megmutatni hogy nem érdemtelen az elnöki pozicióra, kemény, toleráns de hatékony válaszra képes, ugyanakkor az EU tagállamokat is maga mellé kellene állitani. Jó érzékkel, ezért vetette fel az ENSZ BT összehivásának lehetőségét.

Másrészt, hogy "klasszikust" idézzek:

"...Üdítő kivételként konkrétumokról is beszélt Putyin, aki műholdfelvételeket mutatott az Iszlám Állam finanszírozását biztosító olaj-bizniszről, az olajkutak előtt tízkilométeres sorokban várakozó tartálykocsokról és megenlítette, hogy a szörnyállam finanszírozásában a teremben ülő államok közül is jónéhányan részt vesznek.
Ha valaki keresgélné, hogy hol van az eb elhantolva, hát itt..."

Ez komoly fegyver a rendezést akarók és a terrort tényleg felszámolni, a menekültáradatot megszüntetni kivánók kezében, s remélem Hollande ilyen.

Egy komoly EU-Orosz kapcsolat létrejötte esetén az ISIS ellenében, Amerika fejvesztve rohanna "segiteni" nekünk. Némi feszült kapkodás annak okán hogy nem ő diktál, rá is férne az USA-ra...