2016. július 18., hétfő

ERŐSZAKOS VILÁG

Nizza, Baton Rouge, Ankara, Isztambul, és még hosszan lehetne sorolni az erőszak színtereit.
Vallási fanatikusok, faji ellentétek harcosai, hatalmi harcok résztvevői, a világpolitika áldozatai, egyszerű futóbolondok egyre-másra teszik megkérdőjelezhetővé azokat a vélt eredményeket, melyeket az emberiség magáénak tudhatott az elmúlt kétezer évben.
Az optimista rabbi, aki a szeretetet hirdette, a gazdságfilozófus, aki hitt az emberben, a forradalmár, aki úgy akarta boldoggá tenni az emberiséget, hogy nem kérdezte meg, hogy kell-e neki a boldogság - mind-mind kudarcot vallottak, a világ ma semmivel nem jobb hely, mint kétezer évvel ezelőtt volt.
Na jó, lehet pokemonozni, összekeverni a virtuális világot a valósággal, de ettől még semmi nem változik.



Lehet, régen is létezett ennyi szörnyűség, de akkoriban a világ még nagyobb volt, mire egy gaztett híre eljutott akár a leggazdagabbakhoz is, elteltek hetek, hónapok, ma pedig valós időben kísérhetjük figyelemmel a vérengzéseket - a hírek és a módszerek azonnal eljutnak szinte mindenkihez.
Ez némelyeket elrettent, másoknak meg ötletet és példát ad.
Régen a merénylő előkapta pisztolyát és rálőtt a kiválasztott hatalmasságra, esetleg egy élesre fent reszelővel szíven szúrta, ma meg beül eg kamionba és belehajt a tömegbe, vagy a hasára kötöz néhány kiló trotilt, majd egy gombnyomással elindítja magát Allahhoz vezető hosszú útján, remélve rengő csípőjű hurikat és libacombos piláfot.
Hogy melykük hány embert visz magával a halálba, azt csak a választott eszköz korlátozza.


Az emberi természet kiszámíthatatlan, az elme megbomlása sokszor észrevehetetlen, mígcsak a delikvens teljesen be nem ketyózik, merthogy nem minden bolond viselkedik állandóan irracionálisan, és nem minden öngyilkos merénylő bolond olyan formán, ahogy Móricka a bolondot elképzeli.
Sokan, akik a társadalomra törnek, azt gondolják, jó ügyért adják az életüket, mert életük valahol egyszer kisiklott, és képtelenek felismerni a jó és a rossz közötti határvonalat, vagy magukban máshol hűzzák meg, mint a társadalmi többség.
De a tény ettől még tény marad: akinek a hozzátartozóját a rendőr lelőtte, az könnyen eljut abba az állapotba, hogy át akarja venni a társadalomtól az igazságszolgáltatás feladatát.
Akinek gyermekét amerikai, orosz, francia bombák ölték meg, azt nem érdeklik a nagyhatalmi játszmák, egyszerűen elégtételt akar venni a családját ért sérelemért.



Sokan azt gondolják, hogy minket nem érint ez a probléma, pedig dehogynem.
Ki tudja azt garantálni, hogy akit a magyar határon megaláztak, akit beazonosíthatatlan magyar egyenruhások megvertek, az nem jut arra az elhatározásra, hogy bosszút áll?
Ki tudja azt garantálni, hogy ebben a nagy migránsozásban nem jut eszébe valamelyik eszementnek, hogy megfizet a magyar állam jóságáért, a packázásokért, az ellenséges hangulatkeltésért?

Ne legyenek illúzióink, a mai magyar rendfenntartók nincsenek egy súlycsoportban a franciákkal, és a legnagyobb francia ünnepen még ők sem voltak képesek megelőzni a tömeghalált.
Merthogy aki olvasta a Sakál napja című könyvet, az tudhatja, hogy a magányos terrorista a legveszélyesebb, nem kelt feltünést, nincs, aki fecsegjen, nem lehet hozzáférni ügynökökkel,  csak utólag lehet rekonstruálni a történtek menetrendjét.


És most még csak a külföldről érkező támadásokról esett szó, de mi van, ha a terrorista a szomszédodban lakik?
Mi van akkor, ha például egyszer egy cigánygyerek felháborodik azon, hogy az apját megverték a rendőrök, mikor fát tolt hazafelé a kerékpárjára kötözve?
Vagy mi van, ha mindenféle hagymázas hazaffyas lázálmoktól gyötörve merényletekre készülnek a szomzéd országokban azok, akiknek autóján a felragasztott matricán Horvátország is Magyarország?
De mi van, ha csak az éhség visz rá embereket arra, hogy a hatalomra támadjanak?
Merthogy a támadások jelentős része mögött kemény társadalmi problémák lapulnak, faji ellentétek, nyomor és nyomorúság, a társadalom pedig nem foglalkozik ezekkel, hanem helyette művirág-fesztiált rendez Timikék és Cilikék cégére alatt.

És mi van akkor, ha a módszerek is eszkalálódnak, és a terroristák bevetik a szegény ember atombombáját, a vegyifegyvereket, a vírusokat, megmérgezve az ivóvizet és az életünket?


Mondanám a gyerekemnek, hogy menj el innen, mert itt állandó veszélyben vagy, de mit mondjak, ha megkérdezi, hogy hova menjen?
Nehéz ügy, mert a szennyes világpolitika csak tetézi a sok helyen egyébként is meglévő ellentéteket.
Ki tudja, a török puccs kinek a műve volt, de nagy a gyanúm, nem a katonáké, és legfőképpen nem a Boszporusz hídján meglincselt kiskatonáké, akik letették a fegyvert, jóllehet egyetlen perc alatt lesöpörhették volna a hídról a tömeget, utat nyitva maguknak az életbenmaradásukért.
A képen látható, haláltól rettegő sorkatonához hasonlót látni már nekünk is volt módunk, akkor is a kisember halt meg a hatalmasok és hatalomért kapkodók játszmájában.


De itt van a menekültek kérdése is.
Hát hogy ne lenne utánpótlása a terrorizmusnak ott, ahol évek óta nincs létbiztonság, ahol évtizedek óta menekülttáborokban élnek emberek, ahol a vallás az egyetlen szocializáló tényező?
A vallás pedig képes fanatizálni az embereket, mert kiveszi kezükből a döntést és egy felsőbb hatalom kezébe adja, kinek tolmácsai a különféle érdekek képviseletében harcba küldik az iskolázatlan embereket...
Ha az emberiség nem tesz lépéseket a társadalmi feszültségek csökkentése érdekében, akkor hanarosan visszasírjuk még ezt a terrorral terhelt mai világot is - már, ha életben vagyunk...
Ha el kell kezdeni, hát valakinek elsőnek is kell lenni, és ha mi lennénk azok, akik elkezdenénk megteremteni a társadalmi békét, hát nagy dolog lenne, végre lehetne megint valamire büszkének lennünk.



A terrorizmus a félelemre épít, csak úgy, mint az önkényuralom.
De félni rossz, ártalmas az egészségre is.
Hát tenni kellene ellene, és olyan politikusokat támogatni, akik tisztességesebb világot akarnak, tisztességes eszközökkel és szándékkal.


Talán egyszer még ez lesz fontos a választónak, még mielőtt elpusztulunk, egytől-egyig...

:O)))

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

magyar mindig a vesztébe rohant .Mert kedves vezetőit követte ,mert egy agyatlan massza.

KerekesZs írta...

Pupu, mára már tudjuk, hogy olyan, hogy emberi természet nincs, „csak” emberi viselkedés van:
reakciók az akciókra, azaz a környezeti hatásokra.
Genetikai kódjaink magas azonosságfoka okán viszont nagyon is hasonlóan, nagyon is kiszámíthatóan viselkedünk adott hatásokra, különböző reakcióink nem természetünk, hanem ismereteink, a minket körbevevő világról való tudásunk függvényében változnak.
Ha nem így lenne, semmiféle vallásnak nem lenne terepe az emberi agy.
Sem a reklámoknak, sem a politikusoknak, sem mentálisan sérült, gyógyíthatatlan kisebbségtudattal küzdő hataloméhes szociopatáknak nem lenne esélyük zombi hadsereget csinálni az emberiségből.
A helyzetet egy kicsit bonyolítja, hogy nem csak génjeinket, hanem memjeinket – szocializációs kódjainkat , azaz a helyes és helytelen válaszokat a túlélés érdekében - is kényszeresen örökítjük, és mint Richard Dawkins -úgy is mint az Ember nevű jelenség egyik, ha nem A legnagyobb élő ismerője igen érzékletesen leírta:
Amikor megszületik egy ember, kvázi elkészült a hardver, melyet az operációs rendszer rátelepítése közben -az első 5-6 év során – még lehetséges igazgatni, annak a különös emberi tulajdonságnak az okán, hogy az ember nem kész aggyal születik, az idegpályák jelentős része a születés után épül ki, az építkezés iránya és mértéke pedig az agyat ért hatások függvénye...
Aztán a következő 5-6 évben telepítjük a programokat, és úgy 12 éves körül megindul az adatállomány feltöltése: no ekkor derülnek ki a problémák, de sajnos az esetek jelentős részében nem eldönthető, hogy hol követtük el a hibát, a haedver nem bírta-e el az operációs rendszert vagy a softver nem volt kompatibilis az operációs rendszerrel, de szinte már mindegy is, egy történet véget ért, mielőtt elkezdődhetett volna..
Érdekes az emberi intelligencia definíciója is, Mérő szerint a mainstream úgy definiálja, hogy az intelligencia kutatók azokat tekintjük mester jelöltnek, akik az eddig felhalmozott emberi ismereteket – ok okozati összefüggéseket- képesek elsajátítani és visszaadni, alkalmazni, mesternek viszont azokat, akik hozzá is képesek adni, növelni képesek az ismereteket.
Dawkins ehhez is hozzá tudott adni: intelligens ember az, aki képes felülírni a memjeit...
Az aktuális eseményekhez meg, bár tudom, hogy megköveznek érte:
Mégis csak van abban valami rettentessen morbid, hogy miközben egy tömeg egy eszeveszett mészárlást ünnepel – az anno aktuálisan hatalmon lévők mészárlását-, megjelenik köztük valaki az aktuálisan elnyomottak közül és mészárol..
Ha elfogadjuk azt az ostoba-okos-bölcs definíciót, mely szerint a bölcs a más kárán tanul, az okos a sajátján, az ostoba a sajátján sem, szerinted hol tart az emberiség a tudatfejlődésben?

anteus írta...

Érdekes műfaj a blogírás. Nem esszé, tehát elég, ha a vélemény egy-két állításával értsek egyet, - és az irányával -, s csak önuralom kérdése, hogy ne akadjak bele egy-egy (öt-tíz) ingerlő mondatba.
Az írás en masse jó. Jó arra, hogy reggel beindítsa a gondolatokat. Már ha ...


De KerekesZs-t nem tudom megállni: Hol írt Dawkins ilyet? És miért képezne sort az ostoba, az okos és a bölcs?

hello írta...

Igen, PuPu, amikor látom a tévében, ami a déli határunkon jelenleg történik, hogy még állatoknak is sokkal különb és emberségesebb, tisztességesebb bánásmód és tartási körülmények járnának, sokszor eszembe jut, hogy ennek az elszenvedése a legbékésebb emberekből is akár végzetes indulatokat válthat ki.

Arra is mindig rácsodálkozom, hogy magukat keresztény, vallásos embereknek hirdető vezetőinkben nem képzik meg, hogy amit művelnek, az bosszúért kiált?
És nem csak azok részéről, akikkel ezt a gyalázatot teszik, de a vallásuk alapvető tanításait is semmibe vevő, megcsúfoló magatartásukért akár még az életükben, akár haláluk után a Teremtőjük jogos haragját kivívva?

Kibic37 írta...

PuPu, írod, hogy "...a világ ma semmivel nem jobb hely, mint kétezer évvel ezelőtt volt." Valóban, az emberi gén - ha már Dawkins neve is felmerült - ugyanolyan önző volt akkor is mint manapság.
DE! Az eszköztárából hiányzott az az óriási manipulációs lehetőség, ami ma rendelkezésére áll a tömegkommunikáció és a média révén.

Hogy hogy jön ez most ide?

Érintőlegesen kerülgeted a kérdést, utalásokat is teszel rá, de explicite nem mondod ki (vagy csak én nem voltam elég figyelmes), hogy az Oszmán Birodalom mennyiben érint bennünket magyarokat. Néhány szempont (a teljesség igénye nélkül):
- A magyar parlament nemrég fogadott el egy olyan Alaptörvény-módosítást, amelynek értelmében rendkívüli állapot rendelhető el, ha terrorcselekmény gyanúja áll fenn.
- Külföldi sajtóvélemények szerint a menekültek iránti ellenszenv, és a tőlük való félelem Magyarországon a legnagyobb Európában.
- Az országot egy gátlástalan machiavellista őrült/zseni (ennek eldöntése lehet vita tárgya, de az eredmény szempontjából érdektelen. Különben is a kettő közel áll egymáshoz.) vezeti, akinek az oszmán főnök, Erdogan az egyik példaképe.
- Sokak szerint a törökországi "pancserpuccsot" maga Erdogán szervezte a háttérből, amivel abszolút teljhatalomra akar szert tenni.

Mondjátok: rémeket látok, amikor valami hasonlót vizionálok hazai környezetben is? Esetleg nem katonai puccsal, hanem migráncsok által végrehajtott terrorcselekménnyel/cselekményekkel a középpontban.

hellonak egy Voltaire idézet:
"A vallás akkor keletkezett, amikor az első csaló találkozott az első ostobával."

anteus írta...

Ja, ja Kibic,
- A magyar parlament nemrég fogadott el egy olyan Alaptörvény-módosítást, amelynek értelmében rendkívüli állapot rendelhető el, ha terrorcselekmény gyanúja áll fenn.

Nem véletlen, hogy Szijjártó már másnap kotkodálta, hogy ami ott történt, az terror cselekmény - ez Orbán egytelen félelme...

PuPu írta...

@anteus:

A blog mikért nem esszé?

@kibic

Egy blognak terjedelmi határokat kell szabni, én már így is szószátyárnak minősülök és az olvasók egy része türelmetlen...
Az országot pedig egy szocipoata bűnöző vezeti, mi meg a lemmingek vagyunk...

@hello

A teremtő rohadt türelmes...

@nevtelen

Kedves névrtelen, adjál már magadnak te is valami nevet!

Köszönöm!

:O)))

góbé írta...

Valamiért ugy érzem hogy a www.youtube.com/watch?v=-vVn3H9UzlE szorosan kapcsolódik a bloghoz és a kommentekhez, pedig 26 éve irták. Ma, - számomra - aktuálisabb mint eddig bármikor.

anteus írta...

Lám. Sőt, jéé.
Most hogy írod, megnéztem:
[Az esszé] "Az agy gondolatainak szabad folyása; egyetlen, nyers mű, s nem szabályszerű, rendezett alkotás." /Samuel Johnson (1709-1784), aki maga is kiváló esszéíró volt/

Én - eddig - 'tanulmány' értelmében használtam, valamiféle tudományos short storyként. Helytelenül.
Tehát: A blogírás nem tanulmány... (nyers, nem szabályszerű, nem rendezett) stb.
Olvasni kell, és kész.

Kibic37 írta...

@PuPu

Én is szószátyár vagyok :(
Csak arra gondoltam, Te fogod leírni, mennyire sanszos, hogy a kondás velünk is eljátssza ugyanazt, mint haverja a janicsárokkal.

A leming metafora telitalálat!

magyarmagyar írta...

Nekem csak az a furcsa, hogy Európa vezetői mind a "demokratikus" török kormány mellett törnek lándzsát. Ugyanilyen vehemenciával állnának ki vikusz mellett egy ál államcsínykísérlet után is. A Weimari köztársaság "demokratikus" vesztéből nem tanult senki? Ismétlődik a régi vakság? Ha igen, akkor ez a "demokrácia" tényleg megérett a pusztulásra!

hello írta...

magyarmagyarnak:
Nem a török "demokráciát" védik, hanem Törökország stratégiai jelentőségét a menekültügyben, továbbá a földrajzi elhelyezkedéséből eredő szerepét.

Ugyanezen tények kis hazánkra nem állnak, ettől függetlenül nem kötnék rá fogadást, hogy melyik állam vagy maga az EU hogy foglalna állást, mit lépne egy hasonló szituációban Mo. tekintetében.

Mindenesetre OV szívesen tanul a barátaitól - lásd korábban Berlusconi -, úgyhogy egy kamu sztori egy giga tisztogatás érdekében, mint példa... lehet, hogy akár szöget üthetett a fejében, hogy de jó ötlet? :-((