2010. március 11., csütörtök

NEMZETI CÉLOK...

Mint Orbán beszédéből kiderült, öt nagy nemzeti cél kell lebegjen szemünk előtt.
Az ominózus  beszéd a Gellért szállóban hangzott el, ahol a Fidesz nevében megerősítette választási szerződését hét szövetségesével.
Vegyük hát sorra ezeket a nagy nemzeti célokat.
Az első cél a gazdaság talpraállítása .
Talán szögezzük le így mindjárt az elején - a gazdaság talpon van, nincs szükség arra, hogy talprasegítsék.
Ha találó hasonlatot keresnénk, akkor talán azt lehetne mondani, hogy a gazdaság egy olyan terepfutó, akinek az útjába a gazdasági világválság fákat döntött és vízmosásokat vájt, de a képességei megvannak és ha a terep tisztább lesz, akkor képes élesz akár kiemelkedő teljesítményre is.
Merthogy a magyar gazdaság az eredményeit zömében a külpiacokon éri el, és ameddig a külső feltételek nem javulnak, addig hiába is feszengünk, semmiféle eredményt sem tudunk elérni.
A mi gazdaságunk kicsi és nyitott gazdaság, mi nagyon kevés önálló termékkel tudunk megjelenni a világpiacon, - a mienkhez hasonló méretű országok zömében a nagy országok multinacionális vállalatainak beszállítóiként élhetnek meg, ebben lehetünk jók.
A magyar középvállalatok több mint fele exportál, sok közülük szinte csak exportra termel, és ha a piacaikon helyreállnak a normál keresleti viszonyok, akkor a termelés ismét fellendül.
Munkahelyek teremtése, mely a második a sorban -  roppant szép cél, de attól, hogy a szívünknek kedves vállalkozót esetleg kitömjük pénzzel, még nem lesznek új munkahelyek, legfeljebb a már meglévő munkahelyek megtartását segíthetjük. 
A vállalkozó munkahelyet akkor hoz létre, ha van eladható terméke, növekszik arra a kereslet, esetleg megéri neki termékbővítésbe fogni.
Arra nehéz lesz rábírni egy vállalkozót, hogy azért bővítsen létszámot, hogy Viktor statisztikáját javítsa.
Aztán meg folyvást azt hallani, hogy a munkahelyteremtést a vállalkozóknak juttatott adócsökkentés fogja generálni, holott teljesen nyilvánvaló, hogy ha a piaci viszonyok nem indokolják a termelésbővítést, akkor a vállalkozónál maradó pénz nagyrésze maximum a vállakozó személyes életvitelében hozhat pozitív változást, - szebb kocsival fog járni..
Többre mennénk azzal, ha a munkaerő színvonalát javítanánk, mert azzal semmit sem oldunk meg, ha az iskolázatlan munkanélküliek gyerekeiből is szakképzett munkanélkülit csinálunk, - nekünk jólfelkészült, lehetőleg érettségizett  szakmunkások és felsőgfokú végzettségű szakemberek tömegeire lenne szükség ahhoz, hogy megálljok helyünket az egyre inkább globalizálódó munkaerőpiacon.
A meghirdetett "egymillió munkahely tíz év alatt" programot megalapozatlannak, hazugnak  és számonkérhetetlennek  látom, - a parasztvakítás része...
A harmadik cél az egészségügy megmentése.
Hát bizony, az magyar egészségügy sem megmentésre, hanem átalakításra szorul.
A rendszerváltás alatt egyedül a Gyurcsány-kormánynak volt bátorsága belekezdeni az egészségügyi ellátórendszer reformjába, de végigvinnie azt a  - többségében a Fidesz által gerjesztett hatalmas társadalmi ellenállás miatt nem lehetett.
Az átalakítás ugyanis magyarra lefordítva azt jelenti, hogy kórházakat kell bezárnunk, ma akut betegeket ellátó kórházakat - vagy negyven-ötvenet - egyéb célokra kell átalakítani vagy be kell csukni,  szabályozni kell a biztosítási jogviszony terhére járó ellátás tartalmát, szigorítani a ma anarchikus és korrupciótermelő betegutakat, a járó-fekvőbeteg ellátások arányait, a prevenció és az utógondozások rendszerét és még ezer olyan intézkedést kell hozni, amelyik a még a szocializmusban szerzett jogokat nyírbálja meg.
Ez jelentené az egészségügy "megmentését", de ez - sajnos - nem fér össze Orbán ígéretével, mely szerint egyetlen kórházat sem fognak bezárni.
Ha meg ódzkodnak a kellemetlen intézkedésektől, akkor ugyan mit akarnak csinálni?
Esetleg állami sámánokkal körbedoboltatják a betegeket?
A szép jelszavak és a Fidesz valóságos tettei között igencsak súlyos ellentmondás feszül, - de az kétségtelen, hogy szépen hangzik.
Negyedik kitűzött célként említette a rendet és a közbiztonságot.
Hát bizony, a rendért sokat tudna tenni a Fidesz, - először talán leállíthatná bősz talpasait, akik a nemzeti ünnepeken - többségük immár Jobbikossá átlényegülve - az utcákon randalíroznak.
Aztán meg lehet, hogy a felelősségérzettől áthatott  párt felhagy a Rendőrség tekintélyének nyolc éve folytatott rombolásával, - esetleg még kordont sem fognak bontani a képviselők Viktor vezényletével, - ez is sokat tudna hozni a konyhára.
A közbiztonságot meg nem helyreállítani kell, azt leginkább fenntartani kellene és a meglévő pozitív folyamatokat kellene erősíteni, - nem akarom itt azt taglalni, hogy az Orbán-kormány időszaka alatt hány bűncselekményt követtek el, és most mit mutat a statisztika, mindenesetre nincs mire büszkének lennie Orbánnak.
Mellesleg a jövő hónaptól kezdve ezer rendőrrel több szolgál az utcákon...
És végül az ötödik cél a szociális biztonság.
Itt kell bevallanom, hogy már régóta gyanús a fickó, sok bolsevik megnyilvánulása mind-mind arra utal, hogy vissza akarja állítani a létező szocializmust,- ahogy nézem, annak albán változata lehet a modell...
Szép célkitűzés ez a szociális biztonság is, de a ma és a következő négy év valóságához köze sincs.
Habár, most a vállalkozóknak beígérte, hogy az örökösödési illeték tekintetében eltörli az értékhatárt és minden vagyon, a cégvagyon öröklése is teljesen illetékmentes lesz.
Valaki ránézhetne az öreg Orbánra, - remélem, nincs gond az egészségével...
Hát akkor a szociális biztonságot emígyen rendbe is tette, az a pármillió szerencsétlen meg, aki egyik napról a másikra tengődik majd csak kezd magával valamit...
:O)))

* A kép címe: Készül a kerítés...

Nincsenek megjegyzések: