2010. március 31., szerda

ÖRÖMTELEN ORSZÁG...

Átadták ma az M6-M60 autópályát, közúton is elérhető közelségbe került Pécs.
Az ember azt gondolná, hogy egy ilyen beruházás átadása adhat okot akár némi örömre is, de aki ezt gondolja, az nem Magyarországon él, hanem a világ valamelyik boldogabb fertályán, ahol még divat örülni annak, ha gyarapodik a nemzet.
Nálunk az ilyesmi másként megy.
Hiába, hogy Magyarországon még soha nem avattak ilyen hosszú autópályaszakaszt egyetlen napon, hiába, hogy egy órával megrövidül az utazás Európa jelenlegi kulturális fővárosába, hiába, hogy ezzel a beruházással ezer kilométer fölé került a magyar gyorsforgalmi úthálózat, hiába, hogy ezzel a teljesítményünkkel utolértük Európát, hiába, hogy a nemzet beletolt ebbe a projektbe egy rakás pénzt és most örülhetne annak, amit megvásárolt, - itt senki nem örül, legfeljebb közönyös fanyalgásra futja.
A mai hírek a hírportálokon leginkább két dologra voltak kihegyzve: az egyik, hogy az egyik pályaszakasz csak az avatás előtt órákkal  kapta meg az ideiglenes forgalomba-helyezési engedélyt, a másik meg, hogy az építkezés során öt ember lelte halálát munkahelyi balesetekben.
Az Index egyik címe így szólt: "Használhatatlanul adják át az M6-ost?", a NOL is az utolsó pillanatban kiadott   ideiglenes forgalomba-helyezési engedélyt emlegeti nem túl terjedelmes beszámolójában.
A Privátbankár így ír: "Pécsig ér az autópálya - de milyen áron? Két év építkezés, beomlott alagút, öt munkás is életét vesztette és 380 milliárd értékű koncessziós szerződés az üzemeltetésre".
A  hvg.hu lazán mellőzte az eseményt, csakúgy, mint a hetivalasz.hu.
A pécsi Fidesz-szervezet is nyilatkozott, ekként:
"Mi, pécsi fideszes politikusok örvendetesnek tartjuk, hogy végre a baranyai megyeszékhelyig is el lehet jutni autópályán, bár annak nem örülünk, hogy az összes magyarországi régió közül minket ért el utolsónak a sztráda - fogalmaznak a politikusok. Azonban felhívják a figyelmet arra az elképesztő butaságra, hogy az M60-as autópálya teljes forgalmát - így az átmenőt is - bevezetik Pécs lakott, belterületi részeire. A kormány és a parlamenti MSZP-többség ugyanis arról nem gondoskodott, hogy megépüljön a város déli részét elkerülő út. Félő, hogy mától a Pécs déli területein élőknek elviselhetetlenül megnövekvő gépjármű-forgalommal kell együtt élniük.
Mindezek fényében különösen fontos Orbán Viktor - a közelmúltban Pécsen tett - vállalása, hogy a Fidesznek kormányra kerülése esetén egyik első intézkedése lesz a hiányzó elkerülő útszakasz megépítése" - szögezi le Hoppál Péter, Páva Zsolt, Nagy Csaba és Kővári János.
Nomármost ha van elképesztő butaság, akkor ez a nyilatkozat az, ugyanis a forgalom eddig sem kerülte el Pécset, és az M60 célja éppenhogy a város elérése volt.
Mellesleg Viktor is belevághatott volna egy autópálya - programba, - ő helyette a viziutakat, konkrétan a koronaúsztatást favorizálta, ez volt kormányának legnagyobb teljesítménye.
Ja! - és a róla készült filmek százai, - hogy hadd legyünk méltányosak...
De nem ez a sztráda az egyetlen, aminek nem lehet tiszta szívvel örülni, nem lehetett az eddig átadott autópályáknak, hidaknak, felújított vagy újhonnan épült iskoláknak, egészségügyi intézményeknek sem, nem lehetett örülni a reálbérek és nyugdíjak növekedésének, a közalkalmazotti-köztisztviselői béremeléseknek, a családtámogatásokra fordított összegek növekedésének sem, -mint ahogy nem lehetett örülni annak sem, hogy az államháztartás helyzetét sikerült az elmúlt négy évben olyan mértékben  rendbetenni, hogy ma a vezető nemzetközi elemzők példaként állítanak minket az Unió országai elé.
A magyarnak bánatosnak kell lenni, ha belegebed is, legfeljebb a szkrényekből kidőlő csontvázak vadászata nyujthat számára kis örömet...
Márpedig a magyar lassan belegebed abba, hogy ellopták minden teljesítményét és örömét  - nyolc éve hallgatja a sok süketelést arról, hogy milyen rosszul él ő, milyen sikertelen az ország, ami a hazája és milyen ostoba az a kormányzat, amelyik felemelte a fizetését/nyugdíját, - a nyolc év alatt szépen lassan el is hitte, amivel a Fidesz hasbaakasztotta.
Mit számítanak a tények, mit nekünk a valóság, - szenvedni akarunk.
Már maga a sasszemű Navracsics is észrevette, hogy valami nincs rendjén, mivelhogy hajdani iskolájában ekként nyilatkozott: "Magyarország ma rosszkedvű, feszültségekkel teli hely, az emberközi viszonyait tekintve pedig rendkívül durva hely, ahol nagyon sok mindent kell tenni ahhoz, hogy ismét jó legyen élni."
Az ember elvárná, hogy ejtsen néhány szót pártja felelősségéről a feszültségkeltésben, a durva közbeszéd meghonosításában, az emberek közötti kapcsolatok megmérgezésében, dehát egy fideszes politikustól önkritikát elvárni olyasféle illúzió, mintha azt várnánk, hogy a viziló szárnyalni és csicseregni kezd.
De abban igaza van, hogy nagyon sok mindent kell tenni ahhoz, hogy ismét jó legyen a hazánkban élni, - nagy kár, hogy pártjával együtt ő is erre alkatilag képtelennek tünik.
Persze vissza fog ütni rájuk is az általuk generált hangulat, hiszen ők magyarázták meg választóiknak, hogy elég csak akarni valamit és kezünkben a siker, hogy ha jól él is, akkor sem lehet elégedett, hogy minden azonnal és ellentételezés nélkül jár, és hogy a kormányzat dolga adni, adni, adni...
És hát itt vannak éhes utódaik is, akik jól akarnak lakni, még ha ez azzal járna is, hogy el kell harapniuk elődeik torkát.
El fogják harapni.
:O)))

Nincsenek megjegyzések: