2012. június 26., kedd

BUDAHÁZY - A HATALOM PITBULLJA



Magyarországon 1999-hez viszonyítva megduplázódott az alkoholizáló fiatalok száma.
Az európai fiatalok körében az alkohol- és kábítószerfogyasztás átlaga csökkenő tendenciát mutat, ezzel szemben Magyarországon a kannabusz-származékokat és alkoholt kipróbálók aránya emelkedik. 
Elekes Zsuzsanna a Corvinus Egyetem munkatársa kutatta ezt a kérdést,  az ő felmérése szerint az előző hónapban nagy mennyiségű italt fogyasztó fiatalok aránya 45 százalékos volt Magyarországon, ami az 1999-ben mért érték duplája.
Ezzel hazánk bekerült a vizsgált országok felső harmadába, sőt, lerészegedés szempontjából ötödik helyen állunk. 
Ami azt illeti, ezen nemigen lehet csodálkozni, ami ebben az országban az utóbbi években folyik, azt nehéz józanul túlvészelni.
Ha csak a mai nap történéseiből indulunk ki, akkor is falnak lehet menni, hiszen ma például kételkedhettünk egy jóízűt abban a tekintetben, hogy a bíróságok a társadalom érdekeinek megfelelően végzik-e munkájukat.
A Kúria kedden - a Bíróság korábbi jogerős elmarasztaló ítéletét megváltoztatva - felmentette Budaházy Györgyöt az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására tett előkészület vádja alól, mert a legfőbb bírói fórum szerint nem követett el bűncselekményt.
Igaz, hogy a kormány erőszakos megdöntésére buzdított, a rendőrség elleni erőszakot helyezett kilátásba, emellett minden megnyilatkozása – kezdve az Erzsébet-híd blokádjától – egytől egyig agresszív fellépésen és mások megfélemlítésén alapult.
Ez sem szép dolog egy demokráciában, de a szomorú helyzet az, hogy legújabb nemzeti hősünk nem állt meg itt, hanem a tettek mezejére is lépett, megirigyelve Nobelt ő nem glicerint kevert kovával, hanem műtrágyát gázolajjal és nem díjat alapított, hanem neki nem tetsző politikusokat iparkodott felrobbantani ezidáig nem azonosított felbujtójával. Mindenesetre sokatmondó, hogy a bombák futball-labdáknak álcázva készültek el.
Kónya István, az eljáró tanács elnöke, a Kúria büntető kollégiumának vezetője szóbeli indoklásában kiemelte, hogy a vád tárgyává tett magatartás, a vádlott közzétett írásai nem alkalmasak bűncselekmény megállapítására.
A vádlott helytállóan hivatkozott arra, hogy amikor a korábban eljárt bíróságok "összegezték" írásait, és következtetéseket vontak le belőlük, az már nem az ő írása, "az már valami más".
Hát ez az – amíg egyenként néhány buta vagy éppenséggel nagyon is céltudatos kijelentése nem keltett társadalmi felfordulást, addig együttesen már alkalmasak voltak a társadalmi rend erőszakos megdöntésére, való előkészületekre.
Volt ideológia, voltak követők, lettek támogatók – és volt bűncselekmény is, habár ma megtudhattuk megint, hogy nem a szemünknek kell hinnünk, hanem a hatalomnak, márpedig, ha a hatalomnak nem érdeke Budaházy túlzott megregulázása, akkor még akár annyira hófehér is lehet belőle, mint a háziliba.
A bíróság elnöke szóbeli indoklásában kifejtette: az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása a legsúlyosabb állam elleni bűncselekmény, nem csupán egyik vagy másik intézmény, hanem az egész alkotmányos berendezkedés felforgatására irányul.
Ebben az ügyben a vádlott ugyan nem rejtette véka alá változtatási szándékát, ám hogy ezt kifejezetten erőszakos módon kívánja véghezvinni, az nem olvasható ki a szövegekből.
Nem hát.
 Ott állt marhára nemerőszakosan, hóna alatt az emberélet kioltására alkalmas, robbanószerrel kitömött focilabdákkal, és altruista érzelmektől áthatva robbantgatott.
 Talán nem lett volna baj ezt a bűncselekményt a terrorcselekmény vádjával egyesítve, egy eljárásban tárgyalni.
 Kíváncsi lennék, hogy akkor hogyan értékelné a bíróság elnöke az ominózus iratokat, főként, ha menet közben valaki az ő ajtajához is odakészítene egy robbanóanyaggal töltött labdát.
Budaházy azzal védekezett, hogy csak egyfajta "defenzív erőszak" merülhetett fel a részéről, mintegy védekezés, reagálás a hatalom támadására, nem pedig egy offenzív, támadó, kezdeményező jellegű erőszak.
Hát ez az.
Az állam részéről is csak egyfajta defenzív erőszaknak illene felmerülni, de persze az ember ne éljen álomvilágban is, ha már ebben a Tündérországban kell élnie.
Orbán rendszere kíméli a szélsőjobbot, a mai hatalom meglehetősen hosszú pórázon tartott pitbullját, melyet bármikor szabadon lehet ereszteni.
Azért jobb lenne, ha a bíróságok bíróságok maradnának, mert a mai Magyarország kezd olyanná válni, mintha Bacsó Péter rendezte volna.
Hiába, no, - vannak emberek, akiknek megadatik a jövőbelátás képessége.
Nem igaz, Virág elvtárs?

:O))))

5 megjegyzés:

éva írta...

Pupu, melyikre gondoltál?
"Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?!"
"Mutasson nekem egyetlen embert ebben a tetves országban, akire ha kell, 5 perc alatt nem bizonyítom rá, hogy bűnös! Magára is, magamra is, mindenkire!"
"Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik, az áruló."
A Kúria szó szemmel láthatólag a "kúrni"-ból származik.
Lásd még elkúrni, megkúrni formában is.
Átvitt értelemben, ahogy Hofi énekelte: Ha elszabtuk hát elszabtuk, utólag már b@szhatjuk.

éva írta...

Az időzítés pedig tökéletes:
Akkor kell rabosítani vallási ügyben egy rabbit, amikor Elie Wiesel miatt egyébként is ide figyelnek, és Kövért a Knesszet kivágta, mint a macskát xarni. És pont ilyenkor kell felmenteni egy kezdődő Breivikbajost is.
Viszont jogerős ítélet van arról, hogy Budaházy írásai (melyek a FENNÁLLÓ alkotmányos rend erőszakos megdöntésére buzdítanak) nem tartalmaznak bűncselekményt, ezért (hacsak nem védette le őket a Szerzői jogvédővel) az idézet forrásának megjelölésével szabadon terjeszthetők!
Hogy is hívják ezt a fociban? Öngól??

éva írta...

Bocs, de ha már kidobott az ágy, nem tudom megállni:
Az újabb rendszerváltás után (remélhetőleg fülke ellenforradalom útján fog bekövetkezni) a bíró úr joggal érvelhet azzal, hogy belülről bomlasztotta a rendet, amikor felhívást adott ki keringőre, és tul.képpen úgy kell értelmezni az ítéletét, hogy a társadalom tudomására akarta hozni a neki akkor rendelkezésére álló eszközökkel, hogy EZT a rendet akár erőszakos eszközökkel is szabad és kell is megdönteni. Majd felvételét kéri a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségébe, lehetőleg elnöki pozícióba. Csak a jó magyar történelmi hagyományokat folytatva.
MONDOM, hogy öngól, annak viszont "bomba"

Névtelen írta...

Pfúj, undorító ország! Jobbik-szimpatizáns nemzeti bíró felmenti a nemzeti terroristát.

Névtelen írta...

Pupu!
A leghatározottabban visszautasítom ezt a mélységesen sértő hasonlatot!
A pitbull az egyik legkedvesebb, legbarátságosabb kutyafajta, nem véletlenül használják széles körben bébiszitternek!
Ez a dreckhauser -ha már sértegetni akarod az állatvilágot- valamelyik galandféreghez lenne hasonlítható.