2015. március 25., szerda

RÁKOSI, A SZTÁR

Közgazdász legyen a talpán, aki kiigazodik Magyarország aktuális pénzügyi folyamataiban, aki átlátja a pénzügyi rendszer összeomlásának valódi háttérmozgásait.
Egy biztos, a pénzügyi rendszer ma romokban hever, kezdve a kisbankok csődjeivel, melyek korántsem biztos, hogy valóban csődök voltak, hiszen pár nap alatt született döntés a felszámolásukról anélkül, hogy egy-egy bank helyzetét konkrétan és alaposan megvizsgálták volna.
Mindenesetre eltakarították azokat a halálraszántan bátrakat, akik szembe mertek menni Orbán elképzeléseivel a takarékszövetkezeti vagyon bekebelezéséről.
Pedig nem kis pénzről szól ez a történet, a takarékszövetkezetek ugyanis remekül működtek, a helyi lakosság beleláthatott a működésükbe, igazgatóságaik és felügyelőbizottságaik mindenesetre sokkal átláthatóbban végezték munkájukat, mint a nagybankoknál.
A tevékenység gazdaságos volt, ellenben akadályozta Orbánt abban, hogy az OTP-vel szemben valamiféle ellensúlyt képezzen - a Vezér nem szeret emlékezni a hét szűk esztendőre, ennél jobban már csak hálásnak lenni utál.

Pedig a takarékszövetkezetekben a keményen dolgozó kisember gyűjtögette pénzecskéjét, onnan kérte az icipici mikróvállalkozó a hitelt egy új libatömő és kopasztóberendezés megvásárlásához, és ott helyezte el a tollfosztásból befolyó pénzét, mert megbízott bennük.
Erősen hitt abban, hogy a libái után nem ő kerül sorra megkopasztás ügyében...
Aztán most nyakunkon a Questor összeomlása, melyből az ott elhelyezett állami pénzeket Orbán utasítására egyik napról a másikra kivonták, ami természetesen hozzájárult a cég azonnali összeomlásához.
Ez valami olyasmi, mint amikor Kadhafi kivonta a líbiai pénzeket Magyarországról, és közel kerültünk az államcsődhöz.
Természetesen már megint a keményen dolgozó kisember szív, mint a torkosborz, habár a cég tulajdonosai sem fetrenghetnek örömmámorban.
A legutóbbi fejlemények szerint az Erste Bank fiókjaiban állnak sorba a betétesek, mert híre járt a bank csődjének.
Ezt természetesen cáfolták, de aki emlékszik a Postabank csődjére, az tudja, hogy van egy pont, amin túl már mindegy, hogy cáfolnak-e vagy nem, a folyamatok kicsúsznak az ellenőrzés alól és a bank tönkremegy.

Úgy látszik az Erste is ebből a kottából kell majd játssza saját gyászindulóját...

A keményen dolgozó kisember meg befogja a pofáját és a seggét veri a boldogságtól a földhöz, ha visszakapja a pénzecskéjét.
Az ne tévesszen meg senkit, hogy ez a pénzecske esetleg milliókat jelent, többet, mint amennyire a betétvédelmi alap fedezetet nyújt.
Aki például egy-két hónapra a Questornál helyezte el a pénzét, melyet mondjuk egy életen át építgetett vállalkozása termelt meg számára és amelynek már megvolt a helye, az most ténylegesen is földönfutó lett, hátralevő életében pedig azt fogja maga elé motyogni, hogy újratervezés, de tőke hiányában már tervezhet ő akármit is.
Ő is keményen dolgozó kisember, hiszen nem állami megrendelésekből visszacsurgatott pénzekből szerezte a vagyonát, jövedelme a munkája után keletkezett.
Most pedig ellopták tőle, és még az árfolyamváltozást sem szidhatja, nincs értelme jogászkodnia, a pénze huss - elment.
Persze várható volt.
A jogállam már összeomlott, az iskolarendszer nem ér egy kalap sz@rt, irányítói még annyit sem.
Az egészségügy gyakorlatilag halott, a várólisták hossza a Bajkál-Amúr vasútvonal hosszával vetekszik.
A nyugdíjrendszer összeomlása is küszöbön áll.
Hát miért éppen a pénzügyi rendszer működne még normálisan?
Éppen itt volt az ideje porig rombolni.

A munka sikeres volt, hiszen egy pénzügyi intézmény pénztőkéjénél sokkal többet ér a bizalmi tőkéje, ha van, ha viszont az hiányzik, be lehet csukni a boltot.
Márpedig a mai helyzet éppen ezt a bizalmi tőkét olvasztja el, ez pedig az ország helyzetét is megrendítheti.
Köztudott, hogy a bankok nem a saját pénzeikkel dolgoznak, hanem a betéteseik pénzét helyezik ki, de ha nincs betétes, nincs pénzkihelyezés, nincs hitel sem:
Aki ránéz Orbán ábrázatára és ennekutána magyar államkötvényekbe fekteti megtakarításait, az bizony kihívásokkal küzd szellemi téren.
Merthogy ez a folyamat döngő léptekkel halad az állam összeomlása felé.

Lehet itt papolni GDP emelkedésről anélkül, hogy mellé ne tennénk a pármilliónyi nyomorgót, az életminőség romlását, az államgépezet működési zavarait és a fenyegető szélsőjobbos veszélyt.
A lényeg mégiscsak az, hogy a jogállam itt menthetetlenül halott, Magyarország a II. Világháború utáni mélypontján van.
Még Rákosi is lenyomja a kis gecihuszárt,  hiszen az alatt a tíz év alatt, míg szava volt a magyar politikában, hihetetlen társadalmi mobilitás kezdődött, az ország megteremtette a nehézipart, fejlődött az egészségügy, közkinccsé lett az oktatás, fejlődött a kultúra, és nem halt éhen senki ebben az országban, nem fagyott meg senki a fűtetlen szobában, mindenkinek volt munkahelye és munkával szerzett jövedelme.
A kisembernek módja volt keményen dolgozni.


Ha valaha volt itt ellenforradalom, akkor az most van, amikor a keményen dolgozó kisembert arra ítélték, hogy cseléd és zsellér legyen, rabszolga, esetleg adósrabszolga.
Arra, hogy kétszer haljon meg, mire sorrakerül egy vérvételnél, a gyereke soha ne lehessen több, mint az apja, a zsellér ne juthasson nyugdíjhoz, majd eltartja a gyereke, ha akarja - de ha nem, hát az se baj - szögezze rá a nyárikonyha ajtaját, míg meg nem hal.
Aztán a család majd kiása a sírját a temetőárokban, oszt eltemeti valami túlméretes cipődobozban.
Odavinni nem lesz nagy teher, már úgyis igen könnyű lesz szegény...

Hogy Orbán már megint átverte választóit, ezen nem csodálkozom, azon viszont igen, hogy a szerencsétlenek még mindig nem jöttek rá, hogy a játék az ő bőrükre folyik.
Rasi nem véletlenül áll szilárdan a saját lábán, Tiborcz panasza meg ma nem arról szól, hogy őt a szükség kényszerítette lopni, hanem arról, hogy a lehetőség.
Panaszkodni meg legfeljebb akkor panaszkodik, ha egy beruházást nem az ő cége nyert.


A keményen dolgozó kisember meg megérdemli a sorsát.

:O)))

15 megjegyzés:

minden napra egy tojás írta...

https://www.youtube.com/watch?v=C5ettMnWlPA

Kapat írta...

Bogár László 2013-ban megfogalmazta Orbán és a fidesz ars poétikáját.
" A magyar népességnek legalább a harmadát végképp elveszítettük, mert már nem rendelkeznek azokkal a képességekkel, tulajdonságokkal, melyek segítségével beilleszkedhetnének egy normálisan működő társadalomba...."
Majd később hozzátette, : "Nem derülhet ki, hogy ezeket az embereket ott kell hagyni az út szélén, mert ha nem így teszünk, akkor a többiek soha nem fognak célba érni."

Nos kiderült, mármint a gondolkodó emberek számára,hogy ennél sokkal többről van szó.
Hogy egy közgazdász hogyan vélekedik, az egy dolog. Ha az országot vezető politikusok ezt rendjénvalónak találják, sőt mindent elkövetnek, ami miatt ez be is következik, az az igazán vérlázító és az emberek ellen elkövetett bűncselekmény.

Beszélhetünk normálisan működő társadalomról, melyben már 2013-ban, mikor ez a riport készült, 4.6 millió ember élt mélyszegénységben? Azóta számuk csak növekedett.
És kik azok a többiek? Milyen áron "érnek célba"?
Szégyen mindannyiunk számára, hogy ez megtörténhet.
Nem igaz, hogy nem tehettünk volna ellene legalább 2014-ben.
Igen sok embertől hallani : "én nem foglalkozom politikával".
Tudatlanság, félelem, belenyugvás, közöny. Ez van. Ki tehetne ellene? Ezen azért érdemes elgondolkodni!
Gátlástalan bűnözők vezetik az országot, legfőbb ügyészi segítséggel!
Szó szerint emberéletekbe kerül országlásuk. Amit nap mint nap látunk, előre megtervezett gazságok! PuPu, többnyire felsoroltad, csak ismételni tudnám. Remélem, egyszer csak melléfognak, s a gazságok visszahullanak rájuk! (szerintem most szorul a hurok!)
Ideje lenne oda jutniuk, ahova valók!

Geza írta...

Azt mindig tudtam, hogy ez a banda primitiv, de hogy a min(i). elnok benyomja mindenki pofajaba, hogy mikor megkaptak a fulest, akkor gyorsan kimenekitetteek a berakott penzuket, es meg csak eszeebe se jut, hogy esetleg ez a kijelentes mar a penzugyileg agyhalottnak is feltunik, annak szerintem vege. Mert az agyhalottaknak tok mindegy volt, hogy mit csinalnak a demokraciaval, azt meeg megertem, de hogy az elmult par nap esemenyei hatasos sokk lesz szamukra is, abban biztos vagyok. A fszkalp kinzas nelkuli vallomasa pedig az ovodasok szamara is vilagossa teszi a "tozsdezes diszkret baja" es a "magannyugdijak megvedese" kozotti alapertelmezett logikai abszurditast.

Frank írta...

Mit lehet várni egy olyan országtól, ahol egy Simon Gábort azért vezetgetnek rabszíjon a TV kamerák előtt minden nap, mert találtak egy osztrák számlán 240 millió forintot a nevén, s ennek a pénznek az eredetét nem kívánta elárulni, s egy több mit 100 millárdos sikkasztás, kisemberek pénzeinek eltüntetése semmiféle intézkedést nem von maga után?
Szóval mit lehet várni?
Hát ezt, ami van, Orbánék alatt.

nemóvatos írta...

Még az a szerencse, hogy a sok becspott, keményen dolgozó kisember a bezárt pénzintézetek előtt csoportosul és nem vonul a választott parlamenti képviselője ingatlana elé.
Jó, hogy ezt nem szervezi meg senki, mert még eredményt érnének el vele és netán kormánybukásig fajulnának a dolgok.
Azt pedig tudjuk, hogy itt Orbánékon kívül senki nincs felkészülve kormányzásra, csak sajtóközlemények kiadására.
Az veszélytelenebb mindenki számára.
Látszólag.

grund írta...

Folytatják, erre kaptak felhatalmazást. És sorra bebizonyosodik, hogy amihez nyúlnak, az mind szarrá változik, úgy hogy közben ők meg egyre csak tollasodnak. Gratulálok magunknak!

asta írta...

Nem tett vidámmá a mai írásod. Mivel nem értek hozzá, kezdem elveszteni a fonalat. Már a Takarék Szövetkezetek körüli sertepertélést sem értettem, csak a sanda rosszindulat ( gondoltam én) motoszkált bennem, hogy ez tulajdonképpen a bankrablás egy fajtája, amelyet kétszer fizetnek meg a" keményen dolgozó kisemberek, akiket éppen megvédenek"- Először mikor elvesztik a pénzüket, másodszor pedig mint adófizetők, akiknek a pénzéből jó esetben valamit visszakárpótolnak. A rabolt pénz pedig valahol a világ távoli zugában parkol valakik nevén, akiknek Bogár nevű csótány szerint célba kell érniük. Hát ezt mondja nekem a bennem lappangó rosszindulat:)
Ami a fideszes brókert illeti, azt a legvilágosabban és tényleg mindenki számára érthetően Béla vezig úrral lehet megvilágítani. Nézd meg ezt a Bélát és bízd rá a pénzed. Nem kell érteni a pénzügyekhez. Béla lesz a kor szimbóluma, ahogy az első ciklusnak Kaya Ibrahim. Ma sem értem, miért nem működött akkor (sem) az igazságszolgáltatás. Megspórolhattuk volna ezt a rettenetes 5-6 évet. Hm?

Donáto írta...

Hogy "Orbán megint átverte a szavazóit..."

Nem verte át senki a szavazókat, egyszerűen csak ostobán gondolkodtak - ha egyáltalán gondolkodtak.
Értelmes ember nem választ meg egy 35 éves férfit, akinek előtte - a parlamenten kívül - még nem volt munkahelye, ergo semmiféle élettapasztalata nincs.
Nem választ olyan embert miniszterelnökké, aki a pártja és az MDF által szerzett 1,5 milliárd több mint felét elsikkasztja és azt javarészt édesapjának a cégébe pumpálja.
Értelmes ember nem szavaz olyan pártra, melynek három vezetője egyszerű paraszt gyerek volt és a Kádár rendszernek köszönhette, hogy jogi diplomát szerezzenek, - majd ennek birtokában következő éveik egy jelentős részét azzal töltsék, hogy "büdös kommunistázzanak."

Nem ő/ők a hibásak, hanem mi, akik amikor kellene, nem használjuk a fejünket.

Névtelen írta...

Buta "magyarok" ez csak a kezdet.Megérdemlitek mert "ti " mindig szabadság szerető nép voltatok.

Anikó írta...

Mostanra már a vakoknak is látniuk kell/kéne, hogy itt szervezett bűnözés folyik, Magyarország állama és kormánya az maga a magyar maffia.
Ezek erre készültek 2002. óta ellenzékben, Simicskával együtt, lehet pont ő volt az agy, csak valamin most összeugrottak, de holló a hollónak, mint tudjuk nem vájja ki a szemét, még az is lehet, hogy porhintés a cirkusz kettejük között, tehát volt idejük kidolgozni szépen mindent, emlékezzetek mennyit harsogták, hogy kicsinálják a "bankárkormányt és a bankokat is, mert tönkre teszik a zembereket".
Nos ez történt és történik folyamatosan, csak nem nagyon akartunk hinni a szemünknek.
... és csönd van.
Ma már a jobboldalnak is kell/kellene látnia, hogy át vannak verve, ők is !!! Mert őket is meglopták, hacsak nincs benne a mézesbödönben, de abban kevesen vannak benne.
... és csönd van.
Az ország 80 %-a úgy az emberek, mint az infrastruktúra teljesen tönkre van téve.
Sőt tegnap Sopronban még meg is tapsolták !!! Orbánt amikor gyakorlatilag beismerte, hogy bennfentes kereskedésben vett részt kormányával együtt, ill. utasított !!!
Hol van az ellenzék????
Hol vannak a gondolkodó jobboldaliak???
Hol vannak a mindegy melyik oldali közgazdászok????
Hol van a kormányzatban, a pártjukban, a közigazgatásukban, az alkotmánybíróságukban, a pénzügyi szervezeteikben, az MNB-ben, a többi jogi intézményben az a legalább 1 db tisztességes ember, akinek elege lett ebből és feláll, hogy akkor itt a vége, ezt azért már nem !!!
Itt mindenki - potenciális kompetens - kilóra meg van véve???
Igen.
Itt a fal.
... és csönd van.
Ez az egész előre fel lett építve, ki lett dolgozva, a milliárdok ki lettek menekítve külföldre.
Könyörgöm ezek bűnözők !!!!
Milyen országban élünk???
Milyen ország romjain ülünk itt????
Egyáltalán mi lesz itt???

góbé írta...

Kedves Asta ! Annak ellenére, hogy kedves naivaként közölted hogy " nem értesz hozzá", nagyon fejünkön találtad a szöget.

Semmiféle néven nevezhető kétségem nincs affelől, hogy vezérmicink mostanra megunta már hogy törvényekkel kell szentesitenie lenyúlásait,amúgy meg nem is nagyon van már mit. Kellett már végre egy nagy dobás. Nem csip-csup 10-20 millárdok, inkább több százezer-millió kaszálása, figyelmezzünk hát a bankok után a brókercégekre, ott úgyis minden olyan zavaros...
Ezeknek már az Isten pénze sem elég. Nem jött be a netadó, a útdij, az autópályák teljes fizetőssé tétele stb. alig hoz valamit.
Elég nyügös már a parlamenttel törvényesitettni a lopást mert lassan nincs is mit, már a segélyezést is lenullázták, az oktatás, egészségügy a padlón, elfogytak a pénzek...

Elővették a régi módszert, ami 2001-2002.-ben már kiválóan müködött. Alapitsunk cégeket, ezek égisze alatt vegyünk föl mindenféle támogatást, ne fizessünk köztartozást, majd amikor már csak teher van a cégeken, eladjuk azokat. Kajaibrahiméknak, Josziftotéknak, meg bárkinek, aki állampolgári jogon van olyan hülye hogy megvegye és persze rendelkezik láthatatlanságot, megtalálhatatlanságot biztositó köpönyeggel.

Csak az most a gond hogy a mindenható mágus, Simicska messziről s valószinü kaján elgedettséggel figyeli a volt haverja és gagyi csapatának erőlködését. Az elveszemapénzeteket-ésmég-örülniisfogtok játékot, muszály a saját maga által létrehozott tudatlan, suttyó bandával megcsinálni. Nem véletlen, hogy a kavicsokon túl, kisebb szikladarabok is akadályozzák a manőver olajozott müködését.

Az új módszer, vitessünk be brókercégekhez egy rakat pénzt, átqurva a 'zembereket - a banki betéti kamat gyakorlatilag zéró, hozamot brókerék igérnek, - majd amikor összegyült egy kevés - sokmilliárd - lóvé, döntsük be, jelentsünk csődöt. A magyar paraszt, ha rendesen kiakasztják hogy elveszett az összes megtakaritása, annak is qurvára örülni fog, meg virtuálisan kezet csókol viktorunknak, ha a pénze egy csekély részét is, de viszontlátja...

Meg van tervezve, le van próbálva az egész jelenet, csak hál'Istennek most az ügyletet nem Simicska irányitja. Meg is látszik, nagyon döcög a dolog, ...de hol van matolcsy?

góbé írta...

folyt.: A Questornál, fedezet nélküli, lim-lom kötvényekre beszedtek vagy 150-200 ezer millió forintot. Aztán bedöntötték saját magukat ugy hogy hivatalosan be sem döntötték, azt a cégközlöny még márc. 25.-én sem hozta le, igy jogilag egy blöff volt az egész csődmutyi...

Egy országot, a "NEMZETHET" szembeköpik azzal, hogy a faluvégi közmunkás Orgován /esetleg orbán.../ Bélát tolják be egy százmilliárdos pénzmozgatásokat produkáló pénzügyi cég vezérének, majd - termászetesen a nagytakaritás, a vádképes bizonyitékok eltüntetése után - Tarsoly barátjuk "visszaveszi" (!?!) a vezéri szerepet, mintha az valami koszos gatya, vagy használt óvszer lenne... De hol van Matolcsy??!! mer' ugye ő az új PSZÁF, s persze hogy van az ÁSZ, az Ügyészség, a KEHI, a NAV és persze hol vannak magukat demokratikusnak valló pátjaink s a civil szerveződések önmaguk által felkent bajnokai...

Láda pezsgőm van rá, hogy egy-két hónap múlva majd orbán/lázár/matolcsy türhetetlennek fogja tartani hogy a keményen dolgozó kisemberek elveszitsék megtakaritásaikat, s majd egy-két milliárdot kiszórnak közéjük, a többi pár-száz milliárdot meg megtakaritották saját maguknak. A kisember majd imába foglalja micink nevét merthogy ugye mégis megmentette őket, ha az egészet nem is, de egy kevés pénzecskéjüket kimentette a gaz brókerek karmaiból.

Szerintem ugyanezt játszotta el Töröcskei barátjuk a Széchenyi bankkal, s abban is biztos vagyok, hogy nyakig sárosak a Buda-Cash és a Hungária ügyekben is.

Csak azt nem értem hol van Matolcsy!!!

Ha ebből is képesek kimosni magukat, ujjal fog mutogatni ránk Európa meg Amerika, mi meg tényleg mehetünk 500-1000 kilóméterekkel arréb...ha még esetleg fogadnak bennünket.

Kapat írta...

asta 9:07
Nagyon is jól látod a lényeget! Ők tolvajok, pénz nem vész el, mi fizetünk!
Nem kell ahhoz közgazdasági zseninek lennünk, hogy lássuk, mi történik.
Mivel fejlődés nincs, munkahelyek nem képződnek, a beruházások célja a minél több és nagyobb lenyúlási lehetőség.
A hatalom öncélú eszköz, zsebük telik, az országnak coki!
Ilyen egyszerű ez.
Miért nem működik(dött) az igazságszolgáltatás? Nos Polt Péter és Pintér Sándor személye nem elég magyarázat rá?
Nagyon világos a lényeglátásod, elég is lenne ha "csak" mindenki ennyire ismerné a lényeget, nem lenne gondunk ezekkel többé! A hatalom közelébe sem kerülhetnének!
Üdvözöllek! :-)

Joszi írta...

Donato, gratulalok, ez az ev kommentje szerintem,nincs ennel se tobb se kevesebb.Akinek nem volt vilagos, hogy ez az ember kicsoda, mar 1989 -ota, akik ezt a figurat futtattak, istapoltak, legyenek barkik, bunosok, vagy cinkosok ebben a borzalomban.Akik meg2002 utan is tehetsegessegrol papoltak, felelosek azert ami tortent.

grund írta...

Ezek után különösen pikáns lehet a Vajna-féle kaszinóbirodalom kiépítésében mutatott nagy buzgalmuk. Vajon kapunk valaha magyarázatot erre? Érdemes lenne ezt is megvakargatni...