2013. február 7., csütörtök

AHHOZ KÉPEST


"Nem jók vagyunk és szépek, csak jobbak és szebbek" – mondta a miniszterelnök a frakció eligazításakor, merthogy ezt a kommunikációs szabályt igen jól elsajátította.
Mármint, hogy ha elég sokan és elég sokszor mondunk el valamit, akkor az előbb utóbb úgy fog tűnni a választópolgár szemében, mintha igaz lenne.
Márpedig nem az igazság a fontos, hanem csak az, hogy mit fogad el a választópolgár igazságnak, hiszen abból lesz a választási győzelem, abból lesz a hatalom, a hatalomból pedig a finom, húsos libacombok, rántva.
Így aztán miniszterelnökünk pártja ugyan kívülnézetből egy szellemileg kihívásokkal küzdő betegek részére fenntartott intézményre hajaz, melyben az összes beteg bamba képpel ismételgeti, amit az alcsúti Napóleon előírt nekik, de az azért kétségtelen, hogy a módszer működik.
Hogy ebben aztán a befogadó közönség mennyiben hibás, azon el lehet vitatkozgatni, de javulásra e tekintetben számítani hiú ábránd, iskolarendszerünk átalakításának egyik célja éppen az, hogy kiderüljön, hogy van-e még ennél alább is.
Minap egy egyébként sikeres és értelmes vállalkozóval volt szerencsém beszélgetni, aki szidta Orbánt, mint a bokrot, mondván, hogy megbánta, hogy valaha kedvelte, igaz – tette hozzá – az őszödi beszédig Gyurcsányt is kedveltem.
Érdeztem tőle, hogy utána miért nem?
Hát a beszéd miatt, mondta.
Mi nem tetszett benne?
Hát a beszéd!
Olvastad?
Nem.
Hallottad?
Nem, de hát mindenki azt mondta róla, hogy felháborító, mert hazudott.
Hozzávetőleg ez a magyar választó motivációja, meg kell jegyeznem, hogy ő a választók sokaságának krémjéhez tartozik, mert a saját dolgaiban tud osztani-szorozni, határozott és célirányos döntéseket hozni, csak éppen az ország dolgaiban nem képes ezt megtenni.
Hogy miért?
Mert az ország az nem az ő dolga, hiszen oly kevés összefüggést lát az ország helyzete és a saját élete között, hogy az nem készteti arra, hogy a kettőt összemossa – egy dolog a családom, a másik meg a sok élhetetlen - a politikusok meg ott dögöljenek meg, ahol vannak!
Majd arra szavazok, aki személyesen nekem ígér, akitől azonnali és közvetlen hasznot remélhetek.
Akitől megrendelést várhatok.
Márpedig ha minden jel arra mutat, hogy megélni csak az tud, aki ezeknek gazsulál, akkor ezeknek kell nyalni, de a hátuk mögött ki kell röhögni őket, mint ahogy mindenkit ki kell röhögni, mert ez növeli az önérzetet.
A választók derékhada még ennél is egyszerűbb képlet, ők be is nyelik mélyen, amivel etetik őket, különösen, ha közben azt mantrázzák nekik, hogy az ország erős és hatalmas, mi mindenkinél jobbak vagyunk, soha nem hibázunk, mi magyarok vagyunk, és ez ab ovo meghatározza helyünk a világban.
Hogy mégis itt tartunk, ahhoz semmi köze nincs sem viselt dolgainknak, sem mentalitásunknak.
Ők azok, akik térképet még soha nem nézegettek, a történelemből soha nem tanultak, hiszen a tényeket sem ismerik, ha pedig valaki elmondja nekik a valóságot, el sem hiszik.
Így aztán egyáltalán nem lehetetlen, hogy a frissen meghirdetett jelmondatok termékeny talajra hullnak majd, hiszen magyarember memóriája nem terjed ki visszafelé tizenkét évre, de még négyre sem, hiszen ha kiterjedne, akkor emlékezne arra, hogy mit ígértek neki és helyette mit kapott.
Ha érzékeltetni szeretném a helyzetet, akkor azt mondanám, hogy Keira Knightleyt ígérték neki és Geronazzo Máriát kapta - lásd a Google-t.
Most „azt kell kommunikálni, hogy a Fidesz a kisebbik rossz, Magyarország jobban teljesít.
Objektíve nem mondhatjuk, hogy jól állunk, hogy szép minden.
Ezért kell azt mondani, hogy "jobban, szebben" - állítólag ez volt a kormánypárti képviselőknek szánt miniszterelnöki üzenet.”- írja a nol.hu.
Persze felmerül a kérdés, hogy mihez képest?
A papagájkommandó persze élből rávágja, hogy az elmúlt átkos nyolc évhez képest, ami természetesen nem igaz, de itt ismét belép az első szabály: ha elég sokszor és sokan mondják, a választó el fogja hinni.
Különösen, ha az elmúlt átkos nyolc évet fémjelző politikai erő is azzal van leginkább elfoglalva, hogy elhatárolódjon attól az időszaktól, mely egyébként az elmúlt húsz év legsikeresebb periódus lett volna, ha nem kellett volna permanens polgárháborús viszonyok között végigélni.
Mindenesetre objektíve egyetlen gazdasági mutató sincs ma, amelyik jobb lenne, mint abban az időben volt, az utolsó két évünk inkább arra emlékeztet, mint amikor az ostoba horgász belelép a lékbe, és még kapálódzik ugyan, de sok esélye már nincs.
Majd a fele ország a létminimum szintjén vagy nyomorszinten él, az elnyomorodás gyors és látványos, még ha az elsuhanó Audiból nem is lehet látni az éhségmenet résztvevőinek arcát, még ha ma nem is kell még rettegniük tőlük a kocsi kényelemben terpeszkedő utasainak.
Ez egy ilyen „ahhoz képest” ország, - a miniszterelnöke is olyan.
Szálasihoz képest még demokrata, Rákosihoz képest már nem annyira.
Magyarország meg - mint tudjuk - fejlődik, merthogy a negatív fejlődés is fejlődés egyes fideszes szakértők szerint.
Idén csökkentjük a rezsit, az árát ráérünk megfizetni majd a következő években, idén lesz még tán év végi rendkívüli nyugdíj is, aztán majd ketten eszik meg az árát: a nyugger meg az infláció.
Közben bankot is rabolhatunk még, bemegy emberünk a bankba, feje mozdítása nélkül szigorúan körülnéz, mint a kaméleon, majd kirámolja a devizatartalékot.
Ahhoz képest még mindig gazdagok maradunk, hiszen jut pénz havannai emberünknek is, merthogy éppen most esedékes a magyar ingatlanbefektetés arrafelé, hadd örüljön Obama a lojális szövetségesnek...
A négymillió máról-holnapra élő csendben küzd az életéért, -  nekik már nem maradt vesztenivalójuk,  számuk pedig napról-napra növekszik.
Valahol Szimbirszkben az Uljanov család boldogan mosolyog - már totyog a kis Vologya…

:O)))

5 megjegyzés:

éva írta...

Pedig csak egy arányosító kérdést kellene feltennie az ellenzéknek:
"Rosszabbul élsz, mint 4 éve?"
Esetleg némi magyarázattal:
Azért élsz rosszabbul, mert EZEK nem is kormányoznak, mivel mindkét kezükkel az ország pénzét fosztogatják. Röviden és érthetően:
"Van itt pénz, csak ellopják"
és valami kis biztatás a jövőre:
"CSAK attól javulna a Te helyzeted is, ha hozzáértők kerülnének kormányra!"
Esetleg még: "Senkit sem hagytak az út szélén. Mindenkit belöktek az árokba!"
Ha már nem tudnak saját szövegeket kitalálni, legalább copyzhatnának!

virág írta...

Hétvégére olvasnivaló

Civil48 írta...

„Ők azok, akik térképet még soha nem nézegettek, a történelemből soha nem tanultak, hiszen a tényeket sem ismerik, ha pedig valaki elmondja nekik a valóságot, el sem hiszik.” -írod, és ez így igaz.
Az átlagember politikai amnéziája magától értetődő, és mindig is jelen volt. Megváltoztatásához évtizedek kellenek, és csak akkor változik, ha az arra alkalmas őt körülvevő közeg erre ráneveli.
A goebbelsi propaganda hű másolása pedig nagyon hatásos. Ahogy a példádbéli, saját háza táján jól kapirgáló „értelmes vállalkozó” esete is mutatja.
A „hívő” embereket „körülvevő közeg” aktivitásával van a baj. Mivelhogy alig észlelhetőek. Nézz körül, magadon és néhány oknyomozó újságírón kívül kire lehet számítani manapság e téren. A többiek szerint minden rendben van. Az újságok tulajdonosai a főszerkesztőkön keresztül még az oknyomozásra hajlandóságot mutató újságírókat is megfojtja. Megyei lapokra teljesen ez a jellemző. A megjelenésükhöz kell(?) a települési polgármesterek szponzorálása, és így simlisségük esetén sem írják meg a valóságot.
Éhségmenetek indulnak, de a vezető értelmiség (tisztelet a nagyon kevés kivételnek) hallgat, mint a sír.
Ez a mi kis országunk egy stiklis ország, avagy a stiklisek országa. A színtiszta politikai simlisségekről most ne beszéljünk. (Bár ők adják a mintát: Ha, nekik szabad…)
De, ezeken túl, hallottál arról, (az esztergomi polgármester- asszonyt kivéve) hogy közülük más is felemelte volna a szavát a településük eladósítása ellen? Pedig egy polgármesternek illenék nem „hívő”- embernek lenni!
Hallottál arról, hogy valaki is ágált volna az egész országban dúló „látvány-beruházások” ellen? Akár a politika, akár, az újságírás, akár a vezető értelmiség részéről?
Halottál arról, hogy érdemi adóellenőrzést végezne valaki is, a látszatellenőrzések helyett? Ritkán, és ahhoz már nagy stikliknek kellet lennie.
Közben a fél ország „feketézik” Ki halott arról, hogy az orvos-vállalkozó számlát ad?, hogy a fodrász nyugtát ad?, hogy a szerelő, vagy az építő kisiparos számlára végez munkát magánszemélynek? Hallottál arról, hogy helyszíni felderítéssel erre valaki is kíváncsi lenne? Ezek az emberek soha nem fogják elítélni a milliárdos nagy-stikliket elkövetőket, mert ugyanaz a viselkedés, csak a méret más.
Sorolhatnám.
Maradtak a „hívők”. Ők sokan vannak. Ha a kilátástalanság, az éhség arra veszi rá őket, hogy ők is elkövessék a kis stiklijeiket, - akkor elkövetik. Mert ilyen a közeg, a minta, ha Ők elkövethetik…
Lenne itt feladata az értelmiségnek bőségesen! A szándékot nem látom.

Szabó Zoltán írta...

Kedves Éva!

Csak egy kérdést kéne feltenni?
Nem tudunk saját szöveget kitalálni?

http://varpalotaidemokratak.hu/demokratikus-koalicio-remeny-kiut-fordulat/

Felülről a negyedik oldalpárt nézd meg, légy szíves! (rákattintva olvasható méretűre nő).

éva írta...

Szabó Zoltán
Értelmes embereknek szántátok. Azok
meg maguktól is tisztában vannak ezekkel.
Na most már csak az átlag magyar zembereknek kellene tudni 1 mondatra, (lehetőleg 3-5 szavasra) azaz falvédőszövegre lebutítani, ha eredményt akartok vele elérni.
GYAKORLATI tapasztalat, hogy csak az megy át!
Építeni kellene az SI (sárga irigység) faktorra és a "dögöljön meg a másik tehene is" mentalitásra.
Pl, hogy az áram beszerzési ára 25 %-al esett, te ebből csak 10 %-ot kaphatsz meg, és még elvárják, hogy hálás legyél érte.
Nem azt kell támadni, hogy csökkentenek, hanem hogy NEM ELEGET! A magyar csak arra vevő!
Nem kell az alacsony szintnek örülni, de alkalmazkodni kell!
És egy egyszerű mérleg, 2 serpenyő: egyikben 500 mrd az egykulcsos adó, 300 mrd a szabadságharc kamatfelára
másikban az ezt ellensúlyozó tételek, ami a lakosságot érinti:
oktatásból kivont 60 mrd, gyógyításból kivont x mrd, gyógyszerkassza megvágása y mrd, stb. stb.
A zemberek csak a SAJÁT anyagi érdekükre érzékenyek, ezért azt kell tudatosítani, hogy ők mit VESZTETTEK!