2013. február 26., kedd

EGY MILLÁVAL TÖBBEN VAGYUNK...


Tulajdonképpen elégedett is lehetnék, akár két okból is.
Az egyik az, hogy mint helyiérdekű jövendőmondó már régen mondogatom, hogy Juhász-füvész olyan a demokratikus oldalon, mint randa, levedző kelés a szépasszony popsiján, és az ember, ha már állást foglal, nem bánja, ha véleménye igazolásra kerül, mégha jóslata valóraválása nem éppen kedvező számára, akkor sem…
Aztán azért sem bánom, hogy elvált a Milla Egyesület elnöke és szervezete a májtól, mert én ezt az eseményt kicsit későbbre tippeltem volna - úgy 2013 karácsonytájt hozta volna az angyalka serény csilingelés közepette a szépencsomagolt meglepetést, hogy a Milla kiszáll a választási együttműködésből – úgy talán nagyobbat szólt volna.
Így ez a nap lett az a nap, mely nem rengette meg a világot, hozzávetőleg olyan meglepetést okozott a demokratáknak, mint libának a hír, hogy ő szerepel a róka étlapján, mint a konyhafőnök ajánlata.
Ilyenkor ad hálát a demokrata annak, hogy Milla, mint szervezet nem létezik, akik közülük meg azt hiszik magukról, hogy ők egy szervezet, azok sajnos tévúton járnak, még, ha erről senki, soha meg nem fogja győzni őket, akkor is.
Nos, nem én leszek az, aki ezt megkísérli, majd rájönnek maguk is az igazságra, mint ahogy rájöhettek az LMP hívei is, hogy vezetőik éveken át hülyét csináltak belőlük, és láthatólag nincs kedvük ma sem ezzel a tevékenységgel felhagyni.
Azt mondja a Milla Egyesület, hogy  "A Milla számára a politika továbbra is a közügyeket jelenti; a Milla elsődleges bázisa az utca, a közélet pártpolitikán kívüli valamennyi színtere, a választók és civilek tömegei."
Remek.
De nem lenne hátrányos, ha valaki felvilágosítaná őket, hogy egy parlamentáris demokráciában a politika elsődleges színtere a parlament, és bár az utcagyerekek is értékes tagjai a társadalomnak, de az állam minőségére, a társadalmi igazságosságra, az ország fejlődésére éppen annyi hatásuk van, mint az albán légelhárítás földről öklüket az ég felé rázó katonáinak az ellenséges támadó gépekre.
Persze ez a civilkedés kellemes állapot, el is tart néhány embert, merthogy ebben a formában legkönnyebb manipulálni az embereket:
„Civil vagyok! Utálom a politikát!  Tiszta vagyok!
Meg még meg is tudnám oldani az ország gondjait, de nem akarom, mert én nem keveredek a korpa közé, nem képviselek senkit, mert én mindenkit képviselek – persze időnként azt leginkább, aki hálás nekem.
Mint például most, remélhetőleg, most éppen a demokratikus ellenzék szétveréséért.
Mindegy, béke poraikra, agóniájuk eltart ugyan majd egy darabig, de ha a Fidesz győzne a választásokon, akkor azért nem lesz tovább szükség rájuk, ha valami csoda folytán a magukat demokratikusnak nevező haszonleső kisszerű marakodók győznek, akkor meg azért nem.
Majd szépen visszasüppednek az évi két egyre kisebb – nagygyűlés semmitmondásába, hálistennek.
Ellenben ez a cirkusz nem jött volna létre a Bajnai-Mesterházy tandem áldásos tevékenysége nélkül.
Először talán Bajnairól.
Őt, mint a Libák Megmentőjét ismertették meg a néppel (v. ö: Orbán, a nyugdíjak megmentője…) ennek dacára vitathatatlan teljesítménye okán ismeri el az utca embere.
Emellett Orbánék itt elkövették azt a hibát, hogy folyamatosan azt kommunikálták, hogy Gyurcsány maga a métely, aki csődbe vitte az országot, de Bajnai valamit korrigálni tudott, és ebbéli teljesítménye dicséretes.
Persze ez ostobaság, mert Gyurcsány úgy adta át a kormányt, hogy az államháztartás a lehetőségekhez képest rendben volt, az IMF hitel csokorra kötve várta az utódot, akinek vitathatatlan teljesítménye, hogy a pénzpiaci válság közepette meg tudta őrizni az elődje által elért eredményeket.
Az emberek egy része azt gondolja, hogy a Gyurcsány lemondása utáni szocialista töketlenkedés juttatta kormányra Bajnait, de ez tévedés, - ha Gyurcsány marad pártelnök, akkor is ő lett volna a miniszterelnök, és akkor a szocialisták nem roggyannak meg - meglehet, még a kétharmad se jött volna össze a kis Nérónak..
Mindenesetre, amikor felvetődött a hogyan tovább örök kérdése, akkor Bajnai, akit azért már megfertőzött a politika, a demokratikus oldalon légüres teret észlelt, és saját magával vélte azt betölthetőnek.
Az elképzelés nem volt rossz, volt pillanat, amikor egy teljesen reális forgatókönyvet lehetett volna a személyére írni, csak sajnos őt is elkapta a tettvágy, hallgatott a környezetében dolgozó, politika ellen beoltott tanácsadókra és ahelyett, hogy minden demokratikus erő miniszterelnök-jelöltje akart volna lenni, inkább elkezdte a saját pecsenyéjét sütögetni.
Vélhetőleg attól tartott, hogy a különféle politikai erők korlátozni akarják majd a mozgásterét, ezért vad önmozgásba kezdett és igen rövid idő alatt elhatárolta magát azoktól, akik legalább abban az egyben egyetértettek, hogy Orbánt el kell zavarni a búbánatos francba.
Menet közben – és Bajnai mozgásával hitelesíthető módon, rájátszva hiúságára - Mesterházyt is meggyőzték tanácsadói, hogy a szocialistáknak jár a vezető szerep és a vezető tisztség bármiféle összefogásban.
Az elképzelés minden szereplő részéről irreális volt, aztán, hogy a kép még zűrösebbé váljon, miként Hamlet atyjának szelleme megjelent a vár fokán Gyurcsány fehér lepedőben, na, ez aztán végképp megzavarta a káposztalevet bizonyos politikai fejekben.
Holott a politika magyar mumusa csak azt szerette volna bejelenteni, hogy szervezete és ő, személyesen is, támogatni kíván mindenféle összefogást a mittudoménmicsoda ellen, ami ugyan úgy néz ki, mint a diktatúra, úgy is viselkedik, mint a diktatúra, de nem mondjuk ki a nevét, mert akkor lesznek a Belvárosban, akiknek ez – egészen a vagon ajtajáig - még nem tetszik.
Mindezen közben mindenki elkezdett sasszézni, Kónya a Szolidaritástól ha jól emlékszem hallgatott, de Bajnai is bevetette a rongyláb-figurát, annak tudatában, hogy sem neki, sem újszülött szervezetének mérhető támogatottsága nincs, emellett Gyurcsány gazdasági minisztere és utódjaként nanehogymár ő kezdje emlegetni az elmúltnyolcévet!
Ha voltak illúziói, a buszok hátfalára nézve illett volna lemúlni róla, de úgy tűnik, nem ez történt.
Mesterházy személyiségét meg agyonnyomja elődje, akinek tehetsége és teljesítményei letagadhatók, de ép ésszel kétségbe nem vonhatók, emellett pártja súlyos egyéniségei és pénzcsinálói úgy utálják hajdani elnöküket, mint Szélestenyerű Fejenagy a kukoricagölödint.
Ebből így nem lesz lótúró sem, nem együttműködés
Amit Gyurcsány ajánlott, hogy istenítélet-jelleggel párbajban döntsenek a jelölt személyéről, az illúzió, mert ha ők el is fogadnák az eredményt, a választóik nem.
Emellett a választási törvény miatt mindenki kényszerpályán van, és a versenybe még be fog szállni ötmillió önjelölt magánzó is, főleg, ha a jelentkezőknek pénzt oszt Vityka.
Közös jelölt kell, más megoldás nincs.
A pálya most hálistennek megint tisztult kicsit, itt lenne az ideje megtanulni kompromisszumokat kötni.
És talán észre kellene venni, hogy a demokratikus oldal Gyurcsányhoz való viszony olyan, mint a férj és a csúnyaarcú, de okos és szorgalmas, nett és tiszta, lepedővirtuóz feleség viszonya.
Lehet takargatni és megtagadni, de ez inkább szánakozást vált ki, de lehet büszkén melléállni és dicsérni jótulajdonságait, eredményeit, felvállalni őt és látványosan szeretni.
Orbán mellé állítva maga a tiszta ész, igazmondás és becsület, kár besegíteni a diktátorocskának.
Az már Kádárral kapcsolatban is kiderült, hogy a süketelés meg a megtagadás nem vezet sehova, tisztán kell beszélni, elismerve az értékeket és bírálva a hibákat, elítélve az esetleges bűnöket, abból ért a nép.
El kellene kezdeni talán…

:O)))

16 megjegyzés:

éva írta...

Pupu, Gyurcsány nem magára gondolt az "akiben meg tudnak állapodni" szöveggel. Én például Tétényire tippelek:
1. Nem volt sehol az EM8 évben.
2. Vállaltan jobboldali, tehát jobbról sem utasítanák el zsigerből.
3. Elég tökösen állja a fidesz-ostromot, tehát hiteles ellenük.
4. Széles (perverz) összefogás jelölte az Mszp-től a Kdnp-n keresztül a Jobbikig) az még hagyján: de össze is tudta őket tartani idáig.
Azaz pont az, amire egy baltól - jobbig tartó összefogás "arcaként" szükség lehet.
Ja: és nő!
Mivel nincs mögötte saját párt: nem konkurens, a Parlamentben a pártfrakciók továbbra is tudnák érvényesíteni az irányaikat, a kormányban is tárcát kaphatnának. Ha elég sok tisztességes független egyéni jelölt bekerülne: az csak használna a színvonalnak. Mindig irritált a bekiabálásra szavazás!

éva írta...

Egyébként fidesz-állási garanciával rendelkező jelölt lehetne még Simor is. Most úgyis lesz egy kis szabadideje.....
Mellette az szól, hogy ért a pénzügyekhez (Tétényi építész)
Bajnai csak akkor jöhetett volna számításba, ha a pártok FELETT tud maradni, és nem szál be a ringbe.
Ez a szekér elment....

Noel írta...

Nem hiszem, hogy a Milla ( vagy inkább Juhász füvész) kiválása akkora rést ütött volna a demokrata összefogás lassan alakuló egységén, sőt ! Inkább tisztult a kép, kezd minden a helyére kerülni. A civilekre szükség van, hiszen ők adják a tömegbázist, ők mennek el voksolni, de az érzelmi politizálásnak itt a határa. Innentől, ahhoz hogy ezt a regnáló cosa nostra csapatot elkergessék profi politikusokra van szükség, és az, hogy ki az ( illetve ki hitetheti el azt a szavazókkal, hogy az)már kőkemény politikai racionalitás és rátermettség kérdése.
Csak emlékeztetnék rá, hogy Chuchill és Sztálin között engesztelhetetlen volt a politikai ( és érzelmi) ellentét, de volt egy pont, amikor mindkét oldalon állók rájöttek, hogy egyedül nem megy... A politikust ( és főleg az államiférfiak) abban különböznek a politizálgató embertől, hogy képesek egy cél érdekében még önnön érdekeiken is túllépni, felülemelkedni.

Kaláris írta...

Egy kis korrigálás, kedvenc Petőfi versemről lévén szó. Harangláb, a fondor lelkületű egyházfi utálta a kukorica-gölődint...A többi stimmel...Most Bajnai is megtapasztalhatja azt a sivár, haszonleső miliőt, ami az ún. baloldalt jellemzi. Egyedül marad mint Gyurcsány a végén...Csak a választókban reménykedhet.

Neked5gigabájt írta...

" Egy pillanatig úgy látszott, hogy lesz ellenzéki összefogás, és ez a remény rögtön meg is látszott a közvélemény-kutatási adatokban. Aztán minden visszazökkent az orbáni forgatókönyvbe. Elkezdődött egymás minősítgetése, a ki kivel és kivel nem. Úgy tűnik, az új alakulat identitását is az Orbán vezényelte Gyurcsány-fóbia, és az elmúltnyócévezés vagy elmúlthúszévezés adja. A friss és megnyerő modorú Bajnai Gordon is beállt a maszatolók táborába, semmitmondó beszédeiből és megnyilatkozásaiból nem derül ki, hogy a diktatúra a fő ellenfél. Az elégedetlen többség reménye ki is hunyt, ma már kevesebben gondolják, hogy érdemes lesz erre az alakulatra szavazni, mint két héttel megalakulása után.

Az ellenzéki összefogásnak csak akkor van esélye, ha a résztvevő pártoknak és szervezeteknek sikerül saját kottát írni, és nem Orbán kottáját játsszák. Ha sikerül nagy tömegekkel elfogadtatni az elmúlt 22 év másfajta értelmezését, mint amilyet a Fidesz kreált. És – bármilyen fájdalmas lehet ezt hallani egyeseknek – benne a Gyurcsány Ferenc szerepéről alkotott képet is át kell írni. Nem a másik végletbe, csak a realitásba. Mert akárhogy is nézzük, abban igaza van Orbán Viktornak, hogy Gyurcsány Ferenc személye megkerülhetetlen. Nem véletlenül akarja eltaposni. A demokratikus ellenzéknek viszont éppenséggel megvédenie kellene. Ha szívós munkával sikerült elhitetni az ország többségével, hogy az őszödi beszéd hazugságbeszéd volt, akkor talán ugyanolyan szívós munkával azt is sikerülhet elhitetni, hogy az elmúlt huszonkét év egyetlen becsületes politikai beszéde volt, amely arról szólt, hogy szakítani kellene a hazudozással. Ha akarnák.

De ki akar a politikusok közül szakítani a hazudozással? Ameddig az ellenzék pártjai nem fognak ebben különbözni a Fidesztől, addig Orbán marad, mert ő hatékonyabban és gátlástalanabbul csinálja."
http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=191715:a-dolgok-allasa-2&catid=9:vendegek&Itemid=66

éva írta...

Neked5gigabájt
A blogmotor hozzáteszi a nevedhez, hogy "írta". Ezért illik megemlíteni, hogy Andor Mihály írta (kivéve persze, ha Andort tisztelhetjük benned) De igaza van.
Meg kell harcolni a múltért, mert különben nem lesz jövőnk.
És azért a szerző is minden igaza mellett tagadhatatlanul ellenzéki értelmiségi. Csak nem tudja megállni, hogy belerúgjon az ellenzék legnagyobb erejébe a minősítő képzőivel: gondolom az összefogást elősegítendő:
"Az ásatag, fantáziátlan, lusta, gyáva, korrupt és elvtelen MSZP az első ijedség után egy kicsit megnyugodott, mert látja, hogy az ellenzéki szemétdombon továbbra is ő lehet a kiskakas. Amolyan fél-Bourbonok: semmit sem tanultak, de mindent elfelejtettek. Már az ígérgetést is elkezdték: nem lesz tandíj."
Jó érzékkel hagytad ki az idézetedből - talán az írója is kihagyhatta volna....

éva írta...

A legnagyobb félreértése a hazai közállapotoknak ez a nagy "középre" tülekedés. Normális országban erős a középosztály, ezért a polgárok tényleg középen tömörülnek. De nálunk elenyészően vékonyka ez a réteg - ráadásul az ottani "polgárok" nyertek a szegényektől történő jövedelemátcsoportosításon. Tehát kevéske, ellenérdekelt és a lecsúszás miatt és egyre fogyatkozó rétegre hajt az LMP-től kezdve az összes új formáció (A DK már nem új) Holott egyértelmű, hogy a VESZTESEKKEL lehet nyerni: azok meg nem középen vannak. EZÉRT erősödik az mszp: mert retorikában elkezdett balra húzódni és az Éhségmenet támogatásával híveket szerezni.
A CÖF molinója ugyanis még a hülyékben is tudatosította, hogy a "szoci" támogatja őket egyedül. És a DK, amely már régen elkezdte a vidékjárást és a személyes agitációt: mert Gyurcsány PROFI.
Viszont nem szabadalmazta az eljárást: bátran lehet copyzni.

éva írta...

Bocs, ma kitört rajtam a grafománia, nem tudom bent tartani:
Bartussal többünknek is nagy vitája volt a "Gyurcsány a médiának politizál" cikke miatt, mert a bulvárosodást azonosította az alacsony színvonallal - míg sokan a tömegtámogatás elnyerésének egyik útjaként megbocsátóbbak voltunk.
Amikor az ellenzéknek csak 2 vékonyka és gyanúsan szervilis csatornácskája van: a TÖMEG elérése sajnos csak a tömegmédián keresztül lehetséges. Ezért jelentette be milliós nézettségű műsorban pl az Éhségsztrájkot is.
És azért nem volt eredménytelen ez a médiának politizálás: a királyi az Esté-ben majd negyedórás összefoglalót adott az évértékelőjéről, az elején közel 3 perces elfogadható összefoglalóval és utána egy korrekt riporttal.
Akár egy éve is egy pikírt 1-2 perces ismertetéssel letudták volna a "tényközlést".
Ez nem fordulhatott volna elő, ha eltűnik a média szeme elől.

Unknown írta...

Nagyon jó írás !!!!!!

Promenad írta...

Igen,ennek a Juhásznak a szeme sem áll jól !

Névtelen írta...

A cikk a Millával kezdődik, mert ennek okán jött létre, de valahogyan nem fejeződik be. Viszont sokat megtudhattunk a Gyurcsány kontra Bajnai kontra Mesterházi kontra Orbán viszonyokról.

Először is: Bármennyire fáj a MILLA nem párt és nem egy felülről szervezett CÖF.
Másodszor: Nagyon-nagyon örülni kellene (és megköszönni)az egész balliberális oldalnak azt, hogy a MILLA mégiscsak közelebb állván a kvázi szocialista gondolkodású szervezetekhez, azokat segíti a munkájukban a változásban.
Harmadszor: Tudni kellene elfogadni, hogy a MILLA nem érdekpártként szerveződik, hanem a sokkal nehezebb utat választva a civil kurázsi, a közösségért tenni akaró civil gondolkodás nemes formáját képviseli azt, amely sajnos nem nagyon található meg egyik úgynevezett jobb-bal oldalra szervezett egymással mereven szembenálló valós ideológiáktól mentes ön-érdekképviseletekben sem.

Jó lenne felfogni, hogy a választások nem a pártok érdekében történnek! Nem a szocialista, nem a polgári, nem a liberális és nem más felekezetek érdekében, de annál inkább a nem politizáló tömeget képviselő civil-ek érdekében.
Az ország nem politikai pártokból áll, hanem civilek ből akik ezeket a pártokat eltartják az adójukból.
Tessék észrevenni, hogy a 23 éve tartó országrombolásban a különböző politikai pártok, bár egymásra mutogatva, a másikat hibáztatva, de hatalmas károkat okoztak az országnak.

Végül:
Én ismerek olyan önkormányzatot Magyarországon, ahol egy darab pártkatona sincs a képviselők között és a polgármester is maximálisan civil.

A dolog viszont kiválóan működik!
Nincs korrupció, helyre hozták a az előző párt-szarjankók hibáit és most már az építésnél tartanak.

Igenis van élet Orbán, Gyurcsány, Mesterházi, Vona és a többi önjelölt politikus nélkül, csak végre tudatosítani kellene az emberekben ezt. Tudatosítani, hogy nem a pártok a letéteményesei, de inkább a problémák okozói a mai Magyarországnak.
Tudatosítani végre azt, hogy az eltartók a hatalom, nem pedig az eltartottak !!


Ez a MILLA küldetése!

Névtelen írta...

Kedves Pupu!
Általában 100%-ban egyet szoktam érteni az írásaiddal és nagyon élvezem is azokat;de
A fenti cikkben kissé korán temeted az összefogás esélyét.
Gyurcsány F. másként viselkedhetne és hozzá is másként viszonyul(hat)nának, ha a kiválást követően nem adta volna meg a lehetőséget Mesterházynak ama boríték lezúzásának. Magyarul ha kiáll és elmondja, hogy kik miatt nem tehette meg amit kellet volna, kik és milyen hozzáállások miatt nem tud maradni, akik és ami miatt szerintem Bajnai sem vállalta tovább, ami miatt sokaknak van fenntartása az MSZP-vel szemben. Mesterházy dolgozik is tolják is de a jelenlegi garnitúra nem képes többre és jó kormányzásra sem. Ellentétben Bajnaival. Pártot lehet bejegyeztetni kis taglétszámmal is, ami nem zárja ki a magas támogatottságot, amivel lehet választást nyerni ha szövetséget lehet az alkalmas jelöltek és program mögé tömöríteni. Jelenleg még van erre idő de az óra ketyeg.

János Bolló írta...

Nagyon egyetértek, hogy most kell sürgetni az összefogásra, nem 2013 karácsonyán, mert akkor már késő!!

Névtelen írta...

Mire megszoktam a mai napot - holnap lett...
özv. Vattamányiné

Neked5gigabájt írta...

Kedves Éva!
Attól, hogy a blogmotor kiírja, hogy "írta", az idézőjel egyértelművé teszi,
hogy nem az írta, aki "írta" :)
Úgy gondolom, a blog olvasói felnőtt, értelmes emberek, akik ha látnak egy
hozzászólást, ami idézőjellel kezdődik és fejeződik be, valamint alatta látnak egy linket,
abból tudják, hogy amit olvastak,az egy idézet, tehát nem az írta, akit a blogmotor megjelölt
Az olvasó nem hülye, ha érdekli a teljes cikk,rányit,(vagy bemásolja a böngészőbe) az adott linket, igy ott majd találkozik a szerző nevével is. Te is rájöttél más is rájön, ne becsüljük le az olvasókat :)
Az általad idézettet pedig azért nem másoltam be, mert nem volt szándékom a teljes cikk bemásolása, azt a részt választottam ki, amivel egyetértek. A beidézett mondattal pedig én sem értek egyet, de mivel - itt válaszolva a kérdésedre - nem én vagyok a cikk szerzője, igy
nem radirozhatom ki onnan.

éva írta...

Milla küldetéses névtelen
A MILLA, mint szervezet nem is tehetett mást, mint nem vesz részt a pártalapításban, mivel ezt a törvény nem engedi. A pikáns az lett volna, ha engedi, és úgy lép hátra. Egyébként meg MINDEN politika, a civilek ebben meg amatőrök. A gond az, hogy nálunk a "profik" többsége is amatőr.

Gyurcsányos névtelen:
NEM állhat ki bizonyíték nélkül, mert az csak vádaskodás lenne. És azt hiszem eléggé világossá tette az mszp-vel szembeni álláspontját, amikor kilépett belőlük: megreformálhatatlan, megcsontosodott megesatöbbi.
Annyit azért elmondott, hogy 1 nő, 2 férfi, és írtóra meglepne, ha a nő nem Szili lenne. Sokat elmond az akkori mszp vezetőségről, hogy a másik kettőre már bővebb a választék!

Neked5gigabájt
Sokan szenvednek vírusfrászban, és nem nyitnak meg idegen linket. Nem árt ezért az idézetnél feltüntetni, hogy kitől származik.