2013. február 24., vasárnap

BARTUS


Magyarországon két réteg olvassa az Amerikai Népszava vezető publicistáját.
Az egyik, aki él-hal a szerző karcos, gátlástalanul szókimondó, időnként sarkított stílusáért, a másik meg, aki szörnyülködési szükségletét elégíti ki  a portálon..
Kétségkívül nem egyszerű érzelmi reakciók nélkül olvasni, amit ír, hiszen folyamatosan tükröt tart a társadalom elé, és hát, az olvasó leginkább azt a szerzőt szereti olvasni, aki egyrészt visszaigazolja jól kidolgozott prekoncepcióit, másrészt meg ki a fene szereti a tükörbe nézve megpillantani saját magát nyakig bekenve – mondjuk – sárral.
Bartus pedig rendszeresen gondoskodik arról, hogy a magyar baloldali és liberális értelmiséget kerülje el a megalapozatlan önhittség, és minél sűrűbben legyen kénytelen szembetalálkozni a brutális realitásokkal.
Hősünk emocionális alkat, kétségkívül nem illik bele a magyar demokrata médiaértelmiség uszkve harminckét fős, bejáratott csapatába, akik egymást váltva, négyesével leülnek egy-egy asztal köré, majd az asztal közepére kitett tálból kicsippentenek egy darab szart, megnézegetik, megszagolgatják, megkóstolják, majd közösen elmélázgatnak azon, hogy amit elemeznek, az vajon szar-e, vagy csak kissé megpikkedt szafaládé.
Bartus a cikkeit valószínűleg nekifutásból írja.
Megtalálja a témát, vagy valamilyen esemény kapcsán ismét előveszi a már többször kifejtett ügyet, majd az új esemény tükrében, újraértelmezve azt olvasói elé önti, méghozzá úgy, hogy az írás folyamán valószínűleg szép csendesen dühbe lovalja magát, és eszébe sincs előkelő távolságtartással formálni a mondatait.
Valahogy úgy lehet vele, hogy elkeseríti és dühíti, hogy amit ő tisztán lát, miért nem látják legalább ugyanolyan tisztán értelmes, iskolázott, tapasztalt emberek, mint ő, miért tartják a gyertyát az aktushoz, melyben egy szociopata és társai partiba vágják a zsenge magyar demokráciát?
Ő aztán nem titkolja elkötelezettségét a demokrácia iránt, gyűlöletét a dolgok taknyolásával, az önbecsapással kapcsolatban, ő a témát marokra kapja, mint rosszlány a liliomot és a véleményét úgy vágja az érdekeltek képébe, hogy csak úgy freccsen.
Hát mit mondjak, azt el tudom képzelni, hogy azok, akik a jövedelmüket az ATV - től vagy a Klubrádiótól húzzák, nincsenek oda érte, de – miután nem a magyar médiapiac a munkáltatója - nem tudnak mit kezdeni vele.
És azok a politikusok sem szerethetik, akiket megmutat a maguk pőre valójában.
Ő nem a pártelnökök és még annyira sem a pártpénztárnokok kedvence, de az illúziókban ringatózó mezei baloldaliak sem kedvelik túlzottan – fuj, mit mutogat ilyen csúnyaságokat!
Ellenben amit mond, az általában igaz, és Cassandrának sem utolsó, mindenesetre jobb, mint a magyar politológusok szintúgy uszkve húszfős színe-virága…
Ha legkedvesebb témáit sorra veszsük, akkor a legfontosabb talán a magyar baloldal politikai stratégiájának és taktikájának bírálata.
Véleménye - ha jól értelmezem – az, hogy bűn ezzel a hatalommal bármilyen szinten is együttműködni, tevékenységét részvételünkkel legitimálni, bűn az illegitim alaptörvény alapján szervezett választásokon való – a tetejében szervezetlen – részvétel, mert ez a hatalom diktatúra, ez a hatalom erős náci jegyeket visel magán, ettől a hatalomtól semmi pozitív, demokratikus viselkedés nem várható,
Az ellenzék mai állapotában el fogja veszteni a választásokat, márpedig ami eddig volt, az matyóhímzés ahhoz képest, melyet egy esetleges demokratikusnak hazudott választáson legitimált Orbán a választások után művelni fog.
Aki ezt vitatni akarja, hát tegye, de akkor ne a stíluson fintorogjon, és ne reménykedjen abban, hogy Bartus téved, mert az auschwitzi rámpa tele volt azokkal, akik azt hitték, hogy ez nem történhet meg.
És - félreértés ne essék – itt nem csak a zsidókról van szó, hanem mindenki másról is, cigányokról, baloldaliakról vagy csak egyszerű, egérszürke mezei demokratákról.
Általában nem szoktak hinni azoknak, akik vészt kiáltanak, pedig jobb lenne kicsit félni, mint nagyon megijedni.
Másik kedvenc témája Bartusnak a média és ezen belül a magát baloldalinak determináló magyar média helyzete.
Szent hevülettel ostorozza azt a szemléletet, mely az ATV és a Klubrádió fenntartásában látja a magyar médiaszabadság zálogát, az ő véleménye szerint a demokratáknak nem ezért, hanem a közrádió és a köztelevízió szabadságáért kellene harcot indítaniuk, a kiegyensúlyozott, pártatlan tájékoztatásért.
Véleménye szerint az említett két médium egyébként is prostituálódott, mindkettő tulajdonosai bizonyos szinten kiegyeztek a hatalommal, az ATV belesimul a rendszerbe, mint Őfelsége lojális ellenzéke, a Klubrádió meg tartsa a pofáját, mert a maradék frekvenciája is odalesz.
És különben is, egy magánintézmény tartsa fenn magát, ahogy tudja.
Hát, ők ezt kompromisszumoknak nevezett megalkuvásokkal tudják tenni.
Tévedése szerintem ott van, hogy azt feltételezi, hogy egy baloldali-liberális magánrádió vagy televízió fenn tudja tartani magát üzleti alapon itt, Magyarországon.
Lószart Mama, - hogy a klasszikus szavaival éljek - a magyar médiapiac a végletekig átpolitizált, a hirdetők rettegnek, a még relatíve szabad médiumok tulajdonosai szintúgy, ha nem igazodnak valamennyire, akkor holnap lehúzatják velük a rolót, oszt jónapot.
Jellemző példája ennek az Orbán által a Nemzet Halálraítéltje szerepébe pozícionált Gyurcsány pártalapító rendezvényének moderálásáért az ATV műsorából száműzött Dési János, akit ugyan mindenki nagyon sajnált, de a boltban ez nem egy elfogadott fizetőeszköz, márpedig mindenkinek van családja, gyereke, szép tervei a nyárra és nem mindenki mártír-alkat.
Ki állt mellé akkor?
És ki állt a magyar baloldali média mellé a szocialisták vagy a liberálisok pénzes emberei közül?
És mit fog hallgatni akkor az Anyukám, honnan tájékozódik az eseményekről – a közrádióból?
A politikai stratégiát illetően sem annyira egyszerű elképzelés, hogy ne vegyünk részt ebben a választási bolhacirkuszban.
Választani nem csak az megy, aki olvassa az Amerikai Népszavát, mégkevésbé azok csak, akik meg is értik Bartus álláspontját, de legfőképpen nem csak azok, akik azonosulni is tudnak vele.
A passzivitás rossz politikai alapállás, az emberek szeretnek hinni abban, hogy - ha csak egy-tízmilliomod részben is, de - gazdái saját sorsuknak.
Másrészt meg a passzivitás demoralizál, a szélsőséges aktivitásnak – egy forradalomnak – nem látom objektív feltételeit, és nem a TEK és a hasonló erőfitogtató szervezetek miatt, hanem mert a nép még mindig nem elég elkeseredett, még vár valami csodára.
Közben háborog, sunnyog, időnként vidáman tüntetget, a maradék demokratikusnak nevezhető média meg mindent otthagy, mint kutya a szardíniát, a pártok erre illetékes emberei pedig gyengék, mint a májusi libapotty.
Vezetője pedig egy széles bázisú tömegmozgalomnak, aki lelkesíteni és harcba tudná vezetni a népet, objektíve nincs, - aki alkalmas lett volna erre, azt a magyar baloldali médiaértelmiség mai napig szorgos részvételével a Fidesz leamortizálta, - ő majd tán tíz év múlva tudna újra élre állni.
Mégis, úgy kell a magyar demokratáknak Bartus, min egy falat kenyér, ő tart tükröt nekünk, ő mondja ki, amit közülünk sokan nem mernek, részben egzisztenciális okokból, részben meg, mert rettegnek attól, hogy őket is a szélsőségesség stigmájával jelölik meg társaik, akikkel egy közösségben élve nem szeretnének szembekerülni.
Ezért van a sok áltárgyilagoskodás, szarmaszatolás, ezért illik látványosan utálni Bartust és - minimálisan is - fanyalogni Gyurcsányon.
Ha győzni akarunk, először saját magunkkal kell szembenézni.
Ebben segít a kissé kolerikus és időnként vonatfütty hosszúságú cikkeket író Bartus.
Becsüljük meg, mert elkötelezett véleményformáló – a jó oldalon.
Szerintem.

:O)))

19 megjegyzés:

Zsuzsanna írta...

összenőttünk, mert mi összetartozunk

Norbert írta...

Pupu, szívemből szóltál, én is valami hasonlót éreztem és érzek Bartust olvasva! Bár néha téved, de érdemes rá odafigyelni!

Névtelen írta...

Nem ilyen szabatosan és hosszan és okosan, és......, de majdnem ugyanezt mondtam ma egy barátomnak Bartusról.

Unknown írta...

Csodáltam volna, ha Pupu nem jót ír rólam, mert jó szemű, jó tollú és okos ember. Persze, én kihallom belőle, milyen nehéz felvállalni, hogy valaki jót merjen mondani rólam. De nagyra értékelem ezt is, megtiszteltetés, hogy Pupu ír rólam. Szerintem egyébként nem a fő témám a baloldal és a baloldali média elemzése, mert az Orbán-rendszer jellegét szerintem én elemeztem ki először. Persze, a demokrácia szempontjából én nagyon fontosnak tartom a médiát, és ha a maradék ellenzéki média is hazudik, szépíti a valóságot, az súlyos a demokratikus tábor szempontjából. Még mindig sokaknak fontosabb a pénz, a hírnév, a szereplés, mint a becsület és a korrektség, a felelősségérzet. Ezért vagyok kénytelen néha említést tenni erről. Egyébként Pupa nem ismer, nem tudja, hogy nem vagyok egy vérmes tank alkat. És nem is dühből írok, a téma írja magát, és a helyzet határozza meg a mondanivaló súlyát és erejét, nem az én lelki alkatom. Jellemző, hogy rólam csak úgy lehet jót írni, hogy valamennyire el lehessen fogadtatni, hogy valami rosszat is kell mondani. Például Norbert szerint néha tévedek. Biztosan így van, nem Isten vagyok, hanem ember, de történetesen nem emlékszem ilyenre. Megtenné, hogy mond legalább három ilyen példát a minimum száz cikkem közül, amit az AN oldalán írtam? :)) Köszönöm Pupu, rendes ember vagy, és nagyon szeretem a cikkeidet, nem emlékszem, mikor nem értettem volna veled egyet. Szia, Bartus László

Avi írta...

Tényleg sajnos ez a helyzet. Nincs Magyarországon média aki valamilyen módon ne lenne köthető a fasiszta Orbánhoz. A blogszférában is csak a műértelmiségű fanyalgasok vannak. Rohan az ország a nácizmusba és húzza magával az európai közösséget is. Nem véletlen, hogy erősödnek Európában a náci pártok.

Kowalski, helyzetjelentést! írta...

Felvetettem az AN oldalán, hogy ha a Klubrádiót és a munkatársait az Orbán-rezsim támaszaként, megalkuvó kollaboránsokként írja le BL, akkor hogyan közölheti rendszeresen a rádió egyik munkatársának, Para-Kovács Imrének a véleményeit a lapjában. Félreértések elkerülésére: Parát imádom, és ezzel csak egy ellentmondásra akartam rámutatni Bartus gondolatmenetében. Lehet az is, hogy nincs igazam. De az biztos, hogy amit BL csinált, már a második lépésben hazugsággal, ködösítéssel és csúsztatással vádolni ezért a megjegyzésemért, azután pedig kitiltani, hogy a válaszom meg se jelenhessen, nevetséges.

éva írta...

Pupu,
nagyon a szívemből írtál, bár a katolikus-ellenes hozzáállást és szemszöget, ami szintén jellemző - és sokaknak irritáló is - kihagytad az elemzésből.
Kowalski
Pedig azt hittem, hogy óvodás szinten már sikerült elmagyaráznom. Más egy rádióban tisztességes műsort csinálni - és más a hatalommal lepaktálni és ezt a paktumot kiszolgálni, mint ahogy a drágabolgárúr teszi.
Bartus úr
Ha nem értenék egyet Pupuval, akkor nem az AN-en kommentelnék.
És pont a legvitatottabb cikkek között van az, ami szerintem a kevés tévedés közé tartozik (Gyurcsány a médiának politizál)
Mert azért csinált azon kívül egy és mást, és azt a cikket ma talán másképp írná meg. De a többi nagyban segíti a tisztánlátást.
Köszönjük. Kekec

Kowalski, helyzetjelentést! írta...

Éva, igaz, csak óvodás szinten sikerült elmagyaráznod. Odáig a jelek szerint nem jutottál, hogy semmi okod fölényeskedni, ellenben figyelembe kellene venni fenti kis bejegyzésem fő állítását, miszerint BL megoldása, hogy nem hagyja megjelenni a válaszomat, nevetséges.

Unknown írta...

Kedves Kowalski, feltette a kérdést, megválaszoltam. Utána csúsztatott, hogy vádolhasson, azt is megválaszoltam, és amikor ezt is folytatni akarta, az egész cikkről elterelni a figyelmet, azt nevezik trollnak. Azt pedig moderálják.
Kedves Kekec,
nem értünk egyet, akkor Gyurcsány rossz irányba ment, és szerintem hasznos volt a cikkem, mintha mondott is volna valamit, hogy ezt így nem szabad. A katolikus kérdést a könyvem talán megvilágítja, de ha nem tudná, az Orbán-rendszer államformája alkotmányos katolicizmus, a Szent Korona, a Szent Istvan-i államelmélet került az alaptörvénybe, és mint láthatta, ebből vezették le a sarkalatos törvényeket, és minden mást. Nem én találtam ki a katolicizmust, a keresztény-nemzeti kurzust, a két világháború között is az vitte szakadékba az országot, most is. Az más kérdés, hogy a megvalósítói a történelem során mindig köztörvényes bűnözők is voltak, most is azok.

Cereus írta...

Hetek óta kritikus szemmel nézem az ATV müsorait. Újabban, azt vettem észre, hogy fő törekvésük lett a "kiegyensúlyozott" tájékoztatás . Csak a mérleggel valami nagy baj történt ! A betelefonálós műsorban a nép "egyszerű" gyermeke, aki még meri vállalni, sorsát illetően keményebb véleményét őt a jobbsorsuak helyreigaítják. Olgánk, Tarlóssal késhegyig menő sehová nem vezető vitákat folytat, majd tort ül visító vércsehangon a ki taníthat erkölcstant, bugyuta beadványon, de kedélyesen elbeszélget Rogán Toncsikávál szekszuális életét is firtatva, politikai sikereiről.... Langyos pocsolyában pancsikoló négy, nagy egymással sem egyetértő politikai elemzöink, számunkra semmitmondóan jól töltik ki a műsoridőt. A csúcs pedig Havas Henrik műsora mert ő a kiegyensúlyozás ikonja. Ha valakit nem kedvel azt "jólnevelt", vagy inkább pontosabban pofátlan stílusában a porig lealázza. Engem, és még több százezer embert is, sértett Gyurcsány Ferencről kiböfögött véleménye. Papcsákkal és Zsiga Marcellel, együtt emlegetni, és állati módon röhögni rajtuk, ez az igazi Havas!!! Mindezt tette az állitólag balos ATV-ben. Bár személyét nagyon nem kedvelem, ennek ellenére őszintén kívánok neki teljes felgyógyulást.

Kowalski, helyzetjelentést! írta...

BL, ez fogalomzavar. Ha mindenkiben trollt lát, aki ellenvetéssel él, csak rajta. Ha nem tűnt volna fel, a felvetésemmel a cikk finoman szólva is sarkosnak látszó állításait vitattam, amelyek a leírt formában nem tarthatók vagy enyhén szólva is ellentmondásosak. A kérdésemet nem válaszolta meg, csak kifejtette, mennyire szereti Parát, és kijelentette, hogy neki mindahhoz, amit a cikk állít, semmi köze. Ettől nem derült fény arra, hogy ha a Klubrádió az a kollaboráns szélhámosság, aminek leírta, ahol ráadásul kisnyugdíjasok utolsó filléreit gyűjtik be a milliomosok, akkor bárki, akik nekik dolgozik, miért lenne különb, ha ezt elfogadja.

Belátom, könnyebb lehazugozni, letrollozni és félresöpörni mindezt, de a minősítgetés nem helyettesíti az érvelést. Kicsit zsenánsnak is tűnik.

Amúgy, amint írtam, rengeteg megállapítással egyetértek. Undorítónak és a magyar közélet legócskább tünetének tartottam mindig is a gyurcsányozást, és kétségtelenül létezik a régi, bizantinus rendszer haszonélvezőinek köre, ahogyan a valóban kollaboráns "elemzőké" és "tanácsadóké" is. De őket azonosítani és összemosni mindenkivel, aki valóban szólásszabadságot kíván, jogállamot és demokráciát, és ezért tartja felháborítónak a packázást, amit a rádióval az orbánista lakájhatóságok művelnek, az annyit jelent, mint egy tollvonással egy kalap alá venni Puch Lászlótól Török Gáboron, Para-Kovács Imrén, Esterházy Péteren és Parti Nagy Lajoson át a névtelen demokratákig mindenkit. Nem ez tűnik inkább gigantikus csúsztatásnak?

Trockij írta...

Trockij megmondta. Permanens forradalom híján a proletár diktatúra vezető elitjéből kialakul idővel egy új burzsoázia. Ugyan olyan, mint amit a proletárdiktatúra elzavart.
Most ennek lehetünk tanúi. Biztos vagyok benne, hogy a klubrádióban tevékenykedő főként zsidó értelmiség nem minimálbérért dolgozik.

VI. Lenin :) írta...


Kowalski, helyzetjelentést!

Kowalski! Bartus az AN oldalon senkit nem enged kommentelni, aki nem ért egyet vele, azért nem is érdemes elolvasni a kommenteket, mert olyan gyerekesek, hogy párját ritkítja.
De azt nem ismeri el, hogy ő is bolsevik. :) És azt sem, hogy csak a kommunisták képesek megmenteni az országot a fasizmus mocskától.


Unknown írta...

Bartust legalább annyira szeretem, mint Téged, PuPu. Az ő cikkeivel csak annyi a gond, hogy mindjárt az elejére ki kéne írnia, hogy aki diszlexiás ne olvassa.

Unknown írta...

PuPu-nál is elkelni egy kis moderálás, hogy mit enged be, és mit nem. De ez az ő dolga. Viszont innen megyek, ez nem üti meg a naszályi kocsma szintjét.

Unknown írta...

Kedves Zsuzsa, nem tudtam, hogy a diszlexiások nem tudnak hosszú írásokat olvasni. Gondolnom kellene rájuk. Sajnos, sokszor azt hiszem, hogy mindenkinek olyan világos minden mint nekem, aztán rájövök, hogy részletesen el kell magyaráznom, ki kell fejtenem, mert csak akkor értik meg. Emiatt néha tényleg túl hosszú, ezért elnézést kérem. Barátsággal üdvözlöm, Bartus László

éva írta...

Bartus úr
Én csak arra utaltam, hogy ezzel a témával kevesen foglalkoznak, ellentétben Önnel, és ez hozzátartozik a munkásságához. Nem kifogás: tény.
Kowalski
Sokan nem értettek egyet Bartus végletes javaslatával, hogy jó lenne beszántani és sóval bevetni a Klubrádió (és az ATV) helyét, mert a szelep lefojtásával hamarabb robbanna a kukta. Másoknak viszont sikerült ezt kizárás és trollkodás nélkül megfogalmazni. Talán elmélázhatnál rajta.
Bites névtelen
Abból az 1-2-bitből, amid van, tényleg kár akár egyet is elpazarolni.

bubu64 írta...

Kedves Pupu!
Jót írtál ismét. Bartus Lászlót pedig ezért szeretjük, a "nemvérmes" természetéért és az igazmondásért. Téged szintén a humorba öltöztetett, tisztán látó írásaidért.

Avi írta...

Trockij elvtársnak
" Biztos vagyok benne, hogy a klubrádióban tevékenykedő főként zsidó értelmiség .."
Érdekelne a véleménye, hogy honnan tudja valakinek a származását vagy vallását és ez mennyiben befolyásolja annak értelmi képességét?
Esetleg Zagyvát, Nvák Emőkét vagy valamely más ujnyilast kellene olvasnunk? Apropos: tudnk ezen egyedek egyáltalán írni?