2013. február 1., péntek

TÖMEG, KÖZLEKEDÉS, GÁZ


A Népszabadságban Fekete Gy. Attila megtalálta a BKV megmentésének egyetlen járható útját: be kell hívni a NATO-t.
Ami azt illeti, van is benne valami, habár nekem azért vannak kétségeim az elképzelés hatékonyságával kapcsolatban, szerintem egy BKV-ellenőrhöz képest a NATO harcosa jelentős hátrányban van, nincs meg benne az ellenség – az utas – iránti engesztelhetetlen gyűlölet.
Márpedig csak ez válthatja ki a megfelelő agresszivitást, mely képessé teszi az ellenőrt arra, hogy hóna alatt az utas letépett fejével úgy vágtasson át a peronon, mit az amerikai foci csillaga.
Egyre szörnyűbb a helyzet a tömegközlekedés tekintetében, egyre romlik a szoláltatás, amin nem is nagyon lehet csodálkozni, hiszen évtizedek óta nemigen történik semmi ezen a területen.
Ami még működik, az a Kádár-rendszer maradványa, csak éppen a karbantartásra nem jut elegendő pénz, így a városban részben rozsdatemetők araszolnak, részben uraságoktól levetett villamosok, buszok köpik a kormot a buszmegállótól öt méterre dohányzó környezetszennyezők képébe.
A jegybevételekkel is gond van, állítólag rengeteg a bliccelő, ami ugyan helytelen, de csak azt mutatja, hogy a feladat rosszul szervezett, a végrehajtás pedig amolyan magyaros jellegű.
Nem nagyon értem, hogy miért kell nekünk mindig újra feltalálni azokat a dolgokat, melyek a világ számos nagyvárosában már remekül működnek, miért nem lehet alkalmazni azokat a módszereket, melyek például Londonban hibátlanul működnek, egyáltalán, miért kell nekünk a fővárosi tömegközlekedéssel ennyit nyűglődnünk?
Ha belegondolunk, a hajdani BKV a Kádár-korban számítógépes támogatás, zártláncú rádió és televízió-hálózat nélkül ennél ezerszer megbízhatóbban üzemelt, fennakadások nélkül ellátta az akkor majd kétmilliós nagyvárost ma meg már minden buszvezető nyakában legalább két főnök ül, oszt mégsem megy valamiért a dolog.
Aztán itt van a járművek ügye.
Autóbuszt valaha tudtunk építeni, ma meg képtelenek vagyunk a járművek kérdését magunk megoldani, mert folyik az izmozás lobbyérdekek mentén, ki szállítsa a buszokat majd, ha egyszer lesz rá pénz?
Ezenközben meg kihajigálunk az ablakon lepukkant nyugati használt buszokra rengeteg pénzt, amiből el lehetne szépen kezdeni a cserét hazai gyártású járművekre.
Londonban a busz odaáll a járdasziget mellé, a kerekesszékes mozgáskorlátozott számára kitolja a buszvezető a rámpát, rágurul és felemeli kocsistól, majd a leszállásnál ugyanígy jár el.
A gyerekkocsik számára külön rögzítési helyet alakítottak ki, szóval kitalálták ezeket a dolgokat már, csakúgy, mint a fuvardíj beszedésének módját, a  használható bérletet, a árművek belső kameráit, a megállók utastájékoztató tábláit.
Nálunk meg jön a lepukkant Ikarus, oszt jónapot.
Villamost is tudtunk építeni, most nem tudunk, csak Hannoverből tudunk beszerezni felújított járműveket, a Combinókat összekarcolják, lefújják a hülyegyerekek, mert a megállók bekamerázásának híján semmit sem kockáztatva vitézkedhetnek.
A HÉV vonalain ezeréves NDK-szerelvények járnak – ezek a modern típusok, mert vannak öregebbek is, melyeket hajdanán még lovak húztak talán.
Az utasok egyre agresszívebbek, ezzel párhuzamosan az ellenőrök is nehezebben viselik a folyamatos frusztrációt, a város lassan-lassan élhetetlenné válik.
Közben forgalomcsillapítás címen milliárdokért buherálgatják a város egyébként is a végtelenségig kifeszített közlekedését, dugódíjról ábrándoznak, miközben a tömegközlekedés rendbetételéről halovány elképzelésük sincs, Vitézy Dávidka két orrturkálás között vizet fakaszt a metró falából, a taxisok ölik egymást, a politikusok pedig szózatokat intéznek a néphez, hogy vegyék igénybe a tömegközlekedést.
Hát nem egy vonzó ajánlat, akkor inkább már a kerékpár, amelyik megoldja a városban akár tízezer ember gondját is, tavasztól-őszig, mert nincs egészségesebb dolog, mint a városi csúcsforgalomban tekerni, ahol egy óra alatt több kormot és koszt tüdőz le korunk trendi gyermeke, mint egy dohányos egy hét alatt.
Hogy miért nem lehet a tömegközlekedést üzleti alapokra helyezve privatizálni, az maga a Nagy Titok, habár most, mikor küzdünk a nemzetközi tőke, az imperialista kizsákmányolás ellen és az államosítások korát éljük, talán nem is időszerű ilyesmit felvetni sem!
Ellenben az E.ON földgáztározóinak privatizálása ügyében – mint sivatagi ügyekben illetékes – szeretném elmondani, hogy szerintem a földgáztározók megvásárlása hozzávetőleg annyira ésszerű, mint szomjanhalás előtt a sivatag közepén üres marmonkannát venni.
Nem kellett volna az oroszok ellen ugatérozni, akkor lehettünk volna európai gázelosztó centrum, így meg szerencsétlen lúzerek vagyunk, azok is maradunk.
A tömegközlekedéssel kapcsolatban pedig el lehetne gondolkodni azon, hogy rá lehet e bízni egy nyeretlen kétévesre, akinek semmiféle vezetői tapasztalata nincs és mára már az is kiderült, hogy valószínűleg nem zseni.
Ha a libák így szerveznék a közlekedésüket költözés idején, mint mi a fővárosi tömegközlekedést, vélhetőleg darálthúsként érkeznének meg a célállomásra.
Persze ha egyszer valami sikertörténet, hát azt nem lehet eltagadni, Lázár Jankó a tömegközlekedési díjak csökkentését is kilátásba helyezte.
Ha valaki rákérdez ezeknél, hogy mi erre a forrás, értelmes vagy akár csak értelmezhető választ sosem kap.
De hát ez nem csak a tömegközlekedéssel kapcsolatban van így mostanában…

:O)))

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tök jó! Bírom a blogodat, PuPu.

Unknown írta...

PuPu!
Kitűnő meglátások.
Egyet azért még mellé tennék. Tudomásom szerint egész Európában a megvéltott jegyek időre szólnak, egy óra alatt, annyiszor száll át az utas, ahányszor csak akar. Ezzel szemben nálunk, ha valaki 2 megállót utazna, de az nem egy vonalon van, 2 jegyet kell váltanis, majd egy ezresért! Persze, hogy sokan bliccelnek.
A BKV vezetőinek (nem busz-, vagy villamos-vezetőinek!) kiosztott sztárgázsik és jutalmak töredékéből be lehetne vezetni ezt az új rendszert, csak akkor mi csorogna a pártkasszába, meg a haverok zsebébe?

Névtelen írta...

Austinban(Texas)a helyi menetjegy 1 dollár,de van 2 dollárért 24 óra tartamra is.(Pupu,Te vagy a legjobb,grat.)Mano.