2014. október 11., szombat

EGY NAP A GONDOLKODÁSRA

Vannak helyzetek, melyekben szinte másodpercek alatt dönteni kell, vannak, amikor több idő jut a gondolkodásra, a megfontolásra.
Ilyen ez a mai helyzet is, az önkormányzati választás előtt van még a mai nap, amikor eltöprenghet, aki még nem döntötte el, hogy elmegy-e leadni szavazatát, vagy otthon marad, és ezzel automatikusan a jelenleg fennálló hatalmi berendezkedésre adja szavazatát.

Aztán még azt is eldöntheti, hogy ha elmegy, akkor kire adja voksát, melyről évek óta ravasz módon sulykolja a hatalom, hogy nem sokat ér, nincs jelentősége, az egyszerű ember szándéka, akarata semmit sem ér.
Nem nehéz pedig a kérdés, hiszen alig néhány kérdésre kell tudni felelni – elsősorban önmagunknak.

Elsősorban arra kell válaszolnunk, hogy mit hozott és mit fog hozni számunkra ez a hatalom.
Ha az átlagember felteszi magának ezt a kérdést, akkor elmondhatja, hogy politikai jogainak szűkítését, az állam vezetőinek szinte korlátlan hatalmát, melyet nem az ő életének felvirágoztatására, hanem egyéni céljai megvalósítására, anyagi érdekei érvényrejuttatására használnak fel, kíméletlen kegyetlenséggel taszítva nyomorba az ország felét.
Ha azt gondolja, hogy neki mindegy, hogy hányan nyomorognak egészen addig, ameddig ő nem nyomorog, hanem megél úgy-ahogy, akkor rosszul gondolja, hiszen egy országban élünk, melyben az átlagember életét is megkeseríthetik mások nyomorának kísérőjelenségei, a bűnözés, a társadalmi kommunikáció eldurvulása, a közbiztonság romlása, az emberek közötti normális kapcsolatok felszámolása.

Az is eszébe kellene, hogy jusson, hogy milyen jövő vár gyermekére, aki lehet, hogy éhezik, mert nem jut neki minden nap meleg étel?
Milyen jövő vár gyerekére, akitől épp most fogják elvenni a tanulás jogát, persze nem nyíltan, hanem a szokásos sunyi módon intézve a dolgokat.
Minek a cselédnek érettségi, minek a betanított munkásnak diploma?
Suszter, maradj a kaptafánál, meg a leszármazottaid is, hetedíziglen!
Lehet bármennyire törekvő is a család, ha nem tudja megfizetni a tandíjat - ami Orbán szerint nincs is -, akkor a gyerek megáll, vagy akár vissza is lép azon a társadalmi létrán, melyen a feljebbkerülésért generációk törték magukat.
Lehet az esze briliáns, mégis traktoros lesz belőle, mint lett volna Orbánból is a Horthy-rendszerben, saját bevallása szerint – legfeljebb.

Aztán azon is el lehet spekulálni, hogy milyen jövő vár saját magára, hiszen a nyugdíj a ma nyugdíjasának sem biztos bevétel, de még néhány év, és az elöregedett társadalom nem fog tudni annyit termelni, hogy eltartsa nyugdíjasait, arra a háromezer milliárdra meg keresztet vethetünk, amit jelenlegi uraink eltapsoltak, s melynek mára nyoma annyi sincs, mint a beígért egyéni nyugdíjszámlának.
Az is várható, hogy a jelenlegi nyugdíjakat megadóztatják, ki tudja, mit terveznek az özvegyi nyugdíjakkal, mindenesetre még időben követelni kellene az alacsonyabb kukákat, hogy legalább kényelmesen lehessen turkálni benne.

A falu agyáig még el sem jutott, hogy mire körülnézett a paraszt, már hipp-hopp el is vették tőle a nyugdíjat, mert a megszűnt gazdaságokkal megszűnt a járulékfizetés is. és aki tud mutatni olyan gazdálkodót, aki a munkása vagy munkásai után járulékot fizet, az nyert egy hangszórót.
Azt sem lenne baj, ha végiggondolná a választó, hogy milyen egészségügyi ellátásban lesz része a közeljövőben, hiszen éppen most tervezik az egészségügy átalakítását, de a terveket nem kötik az ő teljességgel illetéktelen orrára.
Csak a szakemberek tudják pontosan, hogy lesz külön egészségügyi ellátás a gazdagoknak és lesz a falusi doktorbácsi a szegényeknek, az egyik csoportot MRI-vel, CT-vel diagnosztizálják, a másikat egy futó pillantással, az egyiket a legmodernebb eljárásokkal gyógyítják, a másikat meg Kalmopyrinnel.   

Szóval nem mindegy az, hogy ki van ebben az országban hatalmon, egy szociopata diktátorocska a tolvaj sleppjével százmilliós lakásokkal, dugi bankszámlákkal, vagy egy szociálisan érzékeny kurzus, mely a nép javára akar élni a nagyon szűk lehetőségekkel.
És nem igaz az, hogy a szavazatod nem ér semmit.
Egy vízcsepp nem csinál árvizet, de millió vízcsepp már képes erre, csak közös mederbe kell terelni őket.
Ne könnyű, mert közben  a csapból is szirénhangok folynak, rezsicsökkentenek, melyből egy Szíjjártónak havonta hetven-százezer lehet a megtakarítása, Julis néninek meg havi hatszáz forint.
Meg a családi adókedvezmény, melyet az vehet igénybe, aki jövedelemadózik, miközben az ország felének nincs ebben a szerencsében része, merthogy nincs jövedelme.
Viktor megmondta az Uniónak, hogy ne azt figyeljék, amit mond, hanem azt, amit csinál.
Hát ezt csinálja, de ez az ő dolga, a választó dolga meg az lenne, hogy jól fenéken billentse, erre pedig egyetlen módja van: a választásoknál ki kell penderíteni a hatalomból.
Az előjelek nem túlzottan kedvezőek, a demokratikus ellenzék pártjainak torzsalkodásai, a pártok vezetőinek masszív tehetségtelensége elvette a választók jórészének kedvét a választástól.
Ezeknek a jelenségeknek jelentős része jól megkoreografált zavarkeltés volt, de volt szerepe a spontán tehetségtelenségnek is – mindenesetre ezzel ráérünk a választás után foglalkozni.
Most viszont – és elsősorban Budapesten és a nagyvárosokban, megyeszékhelyeken – el kellene hajtani Viktorékat a francba, hogy legyen már valóságos politikai ellensúly a.demokraták kezében.
A falvakban nehezebb a helyzet, mert kevesebb a képzett ember, többeket lehet árvalányhajas lózungokkal megvezetni, de a fővárosban van esély.
Élni kellene vele, és az összefogás jelöltjeire szavazni, mert még ha Fodor tisztességes lenne is, az LMP pedig nem a Fidesz leányszervezete lenne, egyedül akkor sem menne semmire egyikük sem.
Ma még el lehet ezeken a dolgokon gondolkodni, holnapután már késő lesz.
És öt év hosszú idő…

:O)))

24 megjegyzés:

talalom írta...

Kérlek, azért is gyertek el szavazni, mert különben holnap hajnaltól késő estig halálra unom magam a szavazatszámláló bizottságban!

promenad írta...



Talalom !

Most panaszkodsz vagy dicsekszel ?

Avi írta...

Kedves Pupu.
Lehet, hogy Budapesten van értelme a szavazásnak, bár a korrekt összesítésben azért nem lennék olyan biztos. Vidéken néhány kisebbségi cselekedetei (ami szerintem köszönhető vezetőik megalkuvásának is a szegénységen kívül)eleve eldöntik a választani hajlandók voksainak többségét. Országosan pedig nem hiszem, hogy az ez évi választások szereplőinek hatalmas többsége, ebbe beleértem az MSZP-t is nem a Fidesz pénzes zacskójából kapta jutalmat cselekedetei után. Kizártnak tartom, hogy immár 5 éve nem tudtak valami normális alternatívát felmutatni a hatalmat bitorló rezsim ellen. Na ezért nem megyünk immár 40 év után először el szavazni. A Hazafias Népfront jelöltjeire tudtunk 89 előtt is voksolni.

sótlan írta...

Magyar az árvalányhajas ködbevesző álomért megdöglik.De az eszét nem veszi elő.Ov előtt le a kalappal ismeri a magyar nehézfejű embereket.Imátkozni járnak,hogy neki és a nagyobb gyerekének meglegyen a havi 50 -60 ezer. Mert a gázt vill kitudja fizetni és ov milyen jót tett velük.Távlati jövő semmi.Hiszen a szocik loptak. Tönkre tették az országot mondta ov.
Meg ha baj van itt a közmunka.Igaz nem sok de...
MEGÉRDEMLITEK A SORSOTOK TI szabadság szerető magyar nép
IQ bajnokok
.Kádár komcsi volt .DE kövér és orbán család is.Abba a rendszerbe kényszerítettek ebbe önként es birkamód mentetek

Avi írta...

A témához csak annyit, hogy nálunk a jelölte vagy függetlenség álcája alatt Fidesz-KDNP ajánlással vagy Jobbikos (hármukből kettőnek még talán a 8 osztálya sincs meg és masszív alkoholisták. A harmadik alkoholista ugyan de maximum középiskolai végzettséggel) és van egy függetlennek magát tituláló hölgy aki ugyan 3 diplomát mond magának de ezek: masszőr OKJ és hasonlók. Na ezek közül kire lehet szavazni???????

talalom írta...

Avi! Csak tényközlés, és kicsit oldani akartam a fontoskodást. Egyébként 1990 óta minden választáson részt veszek szavazatszámlálóként (ingyen, pártfigyelőként). Ennek alapján állítom, hogy - Budapesten legalábbis - nem volt csalás a konkrét szavazáskor (a választási törvény buherálását, meg külföldiek szavazati jogát csalásnak tekintem).

morzsi írta...

Kedves Mindenki!
Pedig el kell menni mindenkinek szavazni!
El kell menni akkor, ha a jelenlegi polgármesterünk egy jó ember, aki az adópénzeket nem csicsás, értelmetlen szökőkutak, díszburkolatok építtetésére használta, hanem a nyugdíjas otthon jobbítására, napközik, ovódák javára költötte el. Amelyik polgármester tisztességgel végezte a munkáját, annak kijár az a tisztelet, hogy szavazatunkkal megerősítjük őt a hivatalában.

De bizony akkor is el kell menni, ha az eddigi polgármester egy tróger volt, aki kommunális adót szedetett be, Kun Miklós történésznek havi 380 ezer forintot, Rátonyi Gábor volt polgármesternek meg havi 350 ezer forintot fizetett "tanácsadás" címén.
Had érezze az ilyen polgármester, hogy nem vagyunk hülyék és nem lehet velünk mindent megcsinálni.
Lehet, hogy a következő bürgermeister sem lesz különb az elődjénél. De akkor majd azt is el fogjuk zavarni és higgyétek el, hogy előbb-utóbb megtaláljuk azt az embert, aki a forintjainkkal rendesen fog bánni, aki nem baromságokra költi majd a pénzünket, hanem arra, hogy a gyerekek és az idősek kényelmesebb életet élhessenek.
Tisztelettel: - morzsi -

talalom írta...

Ja, Avi! Miért nem indítottatok általad is normálisnak vélt jelöltet?

hello írta...

Láttátok tegnap az ATV-ben a budapesti főpolgármester-jelöltek vitáját? No persze, Tarlós nélkül, mert ő, mint a becses főnöke, vitázni nem hajlandó, naná, mert ott be lehet égni. :-((

Kíváncsi lennék a véleményetekre.

Szerintem:
Ha erről tájékoztató táblát tett volna maga elé az LMP-s, akkor se lehetett volna világosabb, hogy Orbán engedelmes és alázatos kezes báránya lenne.
De meg az általuk indított jelölt gyenge, mint a hajnali harmat.

A jobbikos leplezetlen agresszív megnyilvánulásai és "kardcsörtető" programja csak a vele egyívásúaknak tetszhet, normálisan gondolkodó demokraták számára a napnál világosabb, hogy hová juttatná a fővárost és az ország településeit.

A liberálisok önálló indulása Fodor Gábor leleménye. Amit, ha onnan nézek, hogy sokakkal egyetemben tele lett a túrabakancsa a demokratikus ellenzék egymást gyalulásával, akkor még akár meg is értem, de ha onnan, hogy azzal a tengersok eszével nem bírta felfogni, hogy a bármiféle megosztása a demokratikus szellemű szavazóknak egyenlő Tarlós prolongálásával, akkor meg kinek a szekerét is tolja? :-((
Amúgy a jelöltjüktől hallottam értelmes és elfogadhatatlan mondatokat is.
No persze, a hála nem politikai kategória, de sose fogja senki megértetni velem, mitől kellett a hátukon behurcolni őt a parlamentbe!

Bokros támogatói a MOMA, a DK, az Együtt és a budapesti MSZP, mint ezt nem győzi kihangsúlyozni.
Amitől érdeklődéssel várom az MSZP-n belüli fejleményeket, pontosabban azt, hogy az MSZP tagjai és szavazói Tóbiás álláspontját miként fogják - fogják-e - minősíteni. (Sok illúzióm nincs...)

Marad tehát a változást akaró demokraták számára Bokros Lajos.
Ha a meghirdetett programja minden részletével tán nem is értünk egyet, de hogy a teendők gazdasági részéhez profi, az nem vitás. Ahogy az sem, hogy az önkény következetes elutasítója, és hogy nem fog befeküdni Orbánéknak.
A többi része, ha jó szakembereket vesz maga mellé, megoldható.

Szóval részünkre ez a történet egyesélyes meccsé vált.





Vöröskarom írta...

Sokadszor állapítom meg, milyen jó lenne, ha Pupu írásai szélesebb körben ismertek lennének - ha pl. ezt a mait olvasná Mari néni és Józsi bácsi Piripócs felsőn, talán megértené végre, hogy mi a tét és hova kell tennie az x-et?

Megpróbálom megérteni azokat is, akik hosszú idő óta azt tapasztalják, hogy rájuk senki nem gondol, velük senki nem törődik, és nem látják értelmét, hogy elmenjenek szavazni, csak hát - ahogy Pupu is írta, aki nem megy el szavazni - akár kényelemből, akár előre megfontolt szándékkal -, az is szavaz: bebetonozza a jelenlegi hatalmat.

Én mindenképpen elmegyek - bár magam se látom sok értelmét -, de én is egy csepp akarok lenni a millióból! (És most sajnálom igazán, hogy nem vagyok pesti lakos...)

Szép napot kívánok holnapra mindenkinek: Vöröskarom

Geza írta...

Igy van! El kell menni szavazni, nem nyavajogni. Ha a sok mafla tavasszal elment volna, akkor most nem itt tartanank. Raadasul ugyanolyan szep ido lesz mint ma, ugyhogy egy light-os ebedutani seta, es egy csomo dolog megvaltozhat. Aki meg erre sem kepes, es panaszkodik a rendszerre, az tenyleg elmehet a feneebe. Sajnos en a Napbol eleg keveset fogok latni holnap, mert az egyik szszb-ben esz majd a nyavaja (de hat mindenkinek kell valami aldozatot hozni:)

Avi írta...

talalom!
Nálunk ennyire futotta. :(
Na most ezek közül kire szavazzak. Speciel a mostani polgármester aki szintén Fidesz KDNP támogatottságú, nem volt rossz az elmult 2 ciklusa alatt és vele szimpatizálnék is viszont a támogatói miatt elvből inkább nem szavazok rá sem.

James Bond írta...

PuPu, minden stimmel. Illetve, majdnem minden. Ezt a diktátorocskát (jelzem, a kicsinyítő-kedveskedő képző egyre kevésbé tűnik jogosnak) valóban ki kell penderíteni a hatalomból, az aljas tolvaj sleppjével egyetemben. De nem választással, arról már lekéstünk.Ebben a választási rendszerben ez lehetetlen!!!

Seprű, vasvilla - ez maradt. Ehhez azonban meg kell győzni az ostoba, bamba és hallgatag többséget, hogy kapja már kézbe az említett szerszámokat, oszt gyerünk! Na, ez még el fog tartani egy ideig...

Donato írta...

Most érkeztem haza. Először elmentünk szavazni.
A korábbi szavazások egy közelünkben lévő ovódában, vagy egy nem messzebb levő iskolában történtek. Most, egy a társasházunktól vagy három kilóméterre levő iskolában, ahol nem jár sem villamos, sem autóbusz. Alig voltak...

Ez a kisszerű, pitiáner módszer a kormányzó pártra jellemző, nem is csodálkozom.

morzsi írta...

Hello-nak szeretettel!

morzsi írta...

Hello-nak szeretettel!
Vissza az egész!
Ma találkoztam egy régi ismerősünkkel. 40-es asszony, érettségi, egy biztosító társaság üzlétkötője, családunk összes biztosítását ő kötötte.
Kérdezem, - volt e szavazni? Igen. Na és kire? A fideszre... A levegőm bennakad egy pillanatra, - évek óta nem találkoztam fideszes szavazóval.
És miért? A válasza: - vettem részletre egy kis Opelt, van még négy év törleszteni való rajta, hátha elengedik...
Biztosítottam, hogy innentől többet nem kötünk vele semmilyen biztosítást.
Jót nevetett, azt hitte viccelek...

James Bond írta...

morzsi

Sajnos, idáig süllyedt az ország lakóinak jelentős része. Már azt sem lehet rájuk mondani, hogy agyhalottak. Ugyanis teljesen agyatlan hívők lettek. Mindent elhisznek, amit a grazi ápolt odalök nekik. És nem is teljesen alaptalanul (lásd a devizahitelezés ügyében végrehajtott orbitális demagógia-kampányt). A Te ismerősöd egyszerűen csak a fideszes divatot követi: lopni szeretne ő is. No nem annyit, mint petiminiszter, vagy a csuti gázszerelő. Ő megelégszik egy kicsi Opel gépkocsival. Egyelőre. Később aztán majd neki is kinyílik a csipája...

Névtelen írta...

A likvid-demokrácia kiküszöböli a korrupciót.

"Most mindenki arra szavaz, akitől a legtöbbet várja. Persze mivel csak ígéretek vannak, ezért semmi konkrétum nem marad a választások megnyerése utáni időkre. Főleg ha a m.elnök kijelenti, hogy mást mond és mást csinál.

A likvid-demokrácia rendszerében minden döntés (minden szavazásra bocsátott témában) a szavazóké (még akkor is ha van delegáltjuk) mert a szavazatukat bármikor visszavehetik vagy a képviselőjüknek a szavazatát felülírhatják, -ha nem értenek azzal egyet- ezért már nem csak egy szük parlamenti réteg adhatja el a szavazatát -mint most-, hanem akár a társadalom egésze is.

Mivel az egyén bármikor visszaveheti a delegáltnak adott szavazatát, ezért értelmetlen megvenni. A szavazatvételt egyébként a törvény továbbra is büntetné, vagyis a visszavett szavazatért a fizetö fél nem követelhetne semmit (nem lenne jogalapja). Ezért is értelmetlen lenne sok-sok ember szavazatába bárkinek is beruházni. Most viszont még megéri ezért vagyunk itt vagy ott ahol."

hello írta...

Olyan öntelt magabiztossággal nyilatkoznak már előre a fideszes megszólalók, hogy nem vennék rá mérget, hogy a szavazókörök által szolgáltatott, és ott még zömmel ellenőrzött részeredmények a végén a tudtommal már ellenzéki kontroll nélkül való összesítéskor nem mennek-e át némi átalakuláson... :-((

hello írta...

Az állampolgárok 39,82 %-a ment el szavazni.

A 444 közléséből nem tudni, hogy ez a szám a szavazásra jogosultakra vagy az össz lakosságra vetített adat.

hello írta...

Nem tudom, hogy vagytok vele, én valahogy nem bírok hinni ebben a véletlenben:

Meghalt Váradi András, az ellenzéki juhász

Az Együtt alcsútdobozi polgármesterjelöltjét elütötte egy 84 éves osztrák-magyar kettős állampolgár.

Geza írta...

KONYIEC FILMA.
Haat itt a neep, kinyilvanitotta ohajat. Akinek (pl. nekem) eddig barmilyen szinten remenyei lettek volna azugyben, hogy legalabb Budapest vallalni tudja a demokracia helyreallitasa erdekeben hozando aldozatokat, az most magabaroskadva hallgathatta a Tarlos-Orban duot, ahogy az oket imado nephez dalolnak. Jo elvezeteket mindenkinek. [Es persze nekem most ne analizalja senki, hogy ennek a elcseszett nepnek mit kellene meg mondani, hogy megjojjon az esze. Majd egyszer ugy igazan valagba rugjak es akkor talan/esetleg el kezd morfondirozni az ugyon.]

hello írta...

Nem, kedves Géza, ezek nem kezdenek morfondírozni semmin.
Akkor is alélt áhítattal fogják oda húzni az X-et, ahová ma is, ha a hatalom kiforgatja őket mindenükből, mert csak azt fogják fel, azt hiszik el, amit sulykolnak nekik.
Ez van.
Akiknek - párunknak - meg nem ez a gusztusunk, hát, ezek szerint mi megyünk az autópályán a forgalommal szemben.
Ez egy ilyen ország. :-((

Wolk írta...

Re: hello 2014. október 12. 19:34

Ilyen véletlent! Olyan mint a csillagbörtönben megfulladt hummeres gázoló vagy a Welsz Tamás esete.