2010. február 24., szerda

ENERGIA...

Bajnai Gordon elégedett a budapesti energiacsúcson elért eredményekkel.
A találkozón a visegrádi országok - Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország - nyilatkozatot fogadtak el.
A nyilatkozathoz csatlakozott Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Románia és Ausztria.
A dokumentumban rögzítették, hogy erősítik együttműködésüket gázhálózataik további összekötésére, valamint diverzifikálják ellátási útvonalaikat és forrásaikat.
Segítik a visegrádi négyek országain keresztülhaladó, a tervezett horvát és lengyel cseppfolyós gázterminálokat összekötő Észak-Déli energiafolyosó, a Nabucco gázvezeték, valamint a romániai konstancai cseppfolyós gázterminál projekt létrehozását.
A kormányszóvivő szerint sikernek tekintik, hogy 11 ország volt jelent a csúcstalálkozón, 8 ország miniszterelnöki szinten képviseltette magát, ezen kívül részt vett az Egyesült Államok képviselője, valamint Tanaka Nobuo, a Nemzetközi Energiaügynökség vezérigazgatója, az Európai Bizottság és a spanyol EU soros elnökség szakemberei is.
A magyar diplomácia jelesre vizsgázott ezzel a találkozóval, különösen ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy menet közben aláírtuk a Déli Áramlat gázvezetékhez való csatlakozásunk okmányait, merthogy azért ne feledjük, hogy elosztani csak azt lehet, amit a vezetékek szállítanak.
Jelenleg pedig a gáz Oroszországból származik, a reális lehetőségként számításba vehető cseppfolyósított gáz ára pedig nem túl kedvező, még ha a szállítás technikai feltételeit esetleg megteremtenénk is.
A Nabucco pedig olyasmi, mint egy illatszergyártó szépen megtervezett üvegfiolája, amelyiken ott a cimke, a márkát is megkreálta valaki és a nagy név is ott áll mögötte, de a belevaló parfüm egyelőre hiányzik...
Az szép elképzelés, hogy a résztvevő  országok közös akciója egy válsághelyzetben hatékonyabbá teszi a beszerzési anomáliák elleni fellépést, de felmerül a kérdés, hogy kivel szemben?
Merthogy az orosz szállítónak az Unió kellene legyen a tárgyalópartnere, és ameddig ez nincs így, hanem az országok külön-külön egyezkednek, addig túl sok esély a valóban hatékony érdekérvényesítésre nincs.
Amikor Gyurcsányra kígyót-békát kiáltottak, mert egyezkedni kezdett az oroszokkal, addigra a német és az olasz gázszállítási szerződések harminc évre előre alá voltak már írva.
Szóval, van még mit tenni a közös Európa megteremtésének érdekében, és nem csak nekünk...
Ma még nyilatkozott Kövér - méltatlannak tartja az ellene indított támadásokat, de majd csak a választások után vesz jogi elégtételt, aztán Bajnait támadták jobbról egy Wallis-os ügy kapcsán, továbbá először hosszabb idő után megjelent egy választási gyűlésen a nyilvánosság előtt Gyurcsány, és szólt néhány kedves szót a Fideszről.
Ideje volt már...


:O)))

Nincsenek megjegyzések: