2013. szeptember 23., hétfő

AZ EGY NÉHA TÖBB, MINT HÁROM...

Hát lement a bajai időközi választás, a tétet besöpörte a Fidesz.
Még mielőtt a tét címszó alatt bárki a megüresedett önkormányzati mandátumra gondolna, ki kell ábrándítsam, a tét itt az volt, hogy sikerül-e a demokratikus oldalt úgy felvezetni a társadalomnak, mint hamvaiból feltámadó büszke főnix-madarat, vagy marad a társadalomban a kép a mai magyar baloldalról, a béna kacsáról, mely gágog meg totyog, de szárnyalni mostanában nemigen fog.
Ez volt a tétje a választásnak, mert az magában, hogy Baján ki lesz a megüresedett választókörzet új gazdája, az országos politikai helyzet tekintetében nem bír semmiféle jelentőséggel.
Legfeljebb a bajaiak közül érinthet úgy háromezer embert, hacsak nem módosította volna egy baloldali győzelem a helyi önkormányzati erőviszonyokat.
De azt hiszem, hogy még erre sem került volna sor.
Most a győztes oldal természetesen önelégülten megállapítja, hogy diadalmaskodott a fülkemicsoda, merthogy ha nem forradalom, akkor amit még a fülkében csinálni szoktak, arról legfeljebb az orvosnak szokott beszélni az illemtudó ember.
Ne legyen kétségünk, a jobboldal propagandistái fel fogják használni ezt az eredményt, mely saját választóik lelkesítésére, és a győzelembe vetett hitük erősítésére tökéletesen alkalmas, míg demokrata ellenfeleik számára demoralizáló, csüggesztő, elszomorító, kiábrándító.
Erről az oldalról meg majd hallgathatjuk a sablon-dumákat a tisztes helytállásról, lesz egy sor „ahhoz képest” mondóka, meg optimistára hangolt magyarázkodás, de ettől a tény még tény marad: a célt nem értük el.
Pedig ez nekünk lett volna fontos, mert – sajnos – a jobboldal van olyan helyzetben, hogy megengedheti magának a szavazatarányok változása miatti magyarázkodás elmaradását is – majd meghallgathatjuk, hogy a zemberek őket támogatják, hogy ők nyertek, hogy a „kedves Angela” is nyert, világtörténelmileg is győzött az igazság, hála Pártunknak és Kormányunknak, élén Szeretett Vezérünkkel, Orbán Viktátor elvtárssal, a Népek Tanítómesterével.
De hát persze igazuk is van - hülyék, vagy baloldaliak, esetleg is-is lennének, ha egy ilyen remek propaganda-lehetőséget nem használnának ki, ahogy azt a szakma szabályai megkövetelik.
Ha valamelyik pártvezér azt hiszi, hogy választóit meghatja a szöveg, hogy most éppen hogy csak vesztettünk, akkor az téved, a választó azt gondolja, hogy már megint, és hogy most csak egy monoklija van a demokratikus oldal versenyzőjének, pedig legutóbb kékre –zöldre, ronccsá verték, azzal nemigen törődik.
Éppen azok között okozza egy ilyen vereség a legnagyobb rombolást, akiket elsőrendű célcsoportként szemeltek ki a demokraták – a bizonytalanok között.
Ha valaki nem pártelkötelezett, akkor többnyire pragmatikusan gondolkodik: mi a túrónak szavazzak én ezekre a lúzerekre, ezek úgysem nyernek, nekem meg munka kell, megrendelés kell, beállok hát a várható győztesek közé, aztán vagy szerencsém lesz, vagy nem.
A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy mindhárom pártvezető, Mesterházy, Bajnai és Gyurcsány is személyesen részt vett a kampányban, Orbán viszont – nagyok okosan – nem adott ekkora hangsúlyt az ügynek, hagyta helyi ügyként kezelni.
Így aztán most a dolog optikája az, hogy ezek hárman sem voltak képesek annyi embert megmozgatni, mint a Fidesz helyi versenyzői, habár azért a jobboldalnak voltak ott Pestről is aktivistái, még a Fidesz-székház hős védőit is bevetették, de csak a háttérben…
Szóval, pofáraesés ez a javából, hatvanegy szavazattal veszíteni akkor, amikor kétezer választó nem adja le a voksát, ez szegénységi bizonyítvány.
Még akkor is pofáraesés, ha esetleg a jobboldal valóban csalt volna, mert hatvanegy szavazattal veszíteni nem illik, ennyit az utcán össze lehet szedni, ha szorul a hurok.
Persze azzal versenyezni, aki már a választás előtt tudja, hogy hány szavazója van, roppant nehéz annak, akinek a sajátjairól csak sejtései vannak.
Nem csoda, hogy az ilyen szervezet a bizonytalanok megnyerése érdekében beveti a majdan majd legendásként emlegethető trükköt.
A választás előtt néhány nappal nyilvánosságra hozza, hogy a megújulás jegyében a párt választási listáján rajta lesznek a nép kedvencei: a zsurki mágus Baja Feri, Szekeres Imre, aki láthatólag elhatározta, hogy nem halálozik el addig, míg legalább egyszer, három napra pártelnök nem lesz.
Meg a Tiszta Kezek Mozgalom két neves aktivistája, a Tocsik-ügyben elhíresült Boldvai expénztárnok és a nép körében méltán nagyrabecsült Puch László, minden mutyi atyja, rossz nyelvek szerint Simicska szocialistákhoz delegált helytartója.
Na, ez lehetett az a pont, amikor azt mondta a bizonytalan, hogy bár bizonytalan vagyok abban, hogy kire adjam a szavazatomat, de abban biztos vagyok, hogy ezekre nem.
Aztán az sem biztos, hogy a három több, mint az egy, mert például akinek egy szerelme van, az azért több, mint akinek három – így van ez a pártelnökökkel is.
A választási szövetséget valakinek meg illene személyesítenie, aki személyiségével vonzani tudná a bizonytalanokat és elfogadható mindegyik résztvevő párt választói – hangsúlyozom, választói, nem vezetői! - számára.
És közös lista, mert ha vennék a pártok vezetői a fáradságot, hogy figyelemmel kísérjék azt, miket firkálnak a kommentelők a neten, akkor tudnák, hogy a dolgok mai állása szerint egy szocialista jelöltre egy Együtt-PM-es, vagy Szolidaritásos mezei szavazó még tudatmódosult állapotban sem fog szavazni, egy MSZP-s egy DK jelöltre dettó, de azt hiszem, ez fordítva sem üzemel, oszt mondjanak neki a pártkorifeusok bármit, akkor sem.
Ez a hárman vagy csak ketten majd jobbak leszünk, mint együtt lennénk, ez egyszerűen marhaság, ez csak Orbán céljainak rafinált támogatása, és csak remélni merem, hogy nem tudatos, csak hülyére vették őket, talán nem véletlenül.
Abban, hogy még a külön indulásban sincs egység, természetesen Gyurcsány a hibás, ő az, aki már megint nem bír magával és a közös indulást erőltetgeti, de minek?
Erőlteti itt a prófétaságot, ami ellen a többieknek nem is lenne kifogásuk, csak vonulna akkor ki a sivatagba, oszt vissza se jönne, prófétálhatna ott bárkinek, nem zavarna senkit.
Lassan azt hiheti a választó, hogy ezek nem is választáson, hanem olimpián akarnak résztvenni, ahol nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos.
Még le lehetne vonni azért egy-két következtetést.
Túl optimista nem vagyok…

:O))) 

22 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az összes véleményem meg van a bajai választókról... Egy biztonsági őrt választottak...

Névtelen írta...

PuPu, egyre elkeseredettebbnek tűnsz, joggal.Én konkrétan pozitívan állok hozzá a Bajai eredményhez, de ez nem lényeg, mert Szanyi-kapitány tegnap, gyakorlatilag kerek perec kimondta a Versus-ban a Hír TV-n, hogy az MSZP nem önmaga ellensége ezért nem fog bevinni egy plusz "ellenzéket"(DK) a parlamentbe.
Az MSZP-E14 "elintézte" az ellenzéki összefogást 2014-re egyszer és mindenkorra.Be kell rendezkedni a következő Fidesz 4 vagy több évre.
Bár ez az eredmény nem acélos,ami Baján történt, de biztató lehetett volna.Lehetett volna ezt úgy kommentálni (egységesen), hogy a TELJES összefogás meghozná a gyümölcsét, ha létrejönne,de nem.Az MSZP azt szajkózza, hogy a létrejött(ha-ha)összefogás közel van a győzelemhez.Szomorú..

Kertesi írta...

Már tegnap az eredmény megismerését követően, az ellenzéki kommenteket olvasva ideges lettem. Mégis meddig fogják még győzelemnek mondani a verességet? Meddig kell még azzal szembesülnünk, hogy a választások előtt kicsit több mint hét hónappal azzal etetnek, hogy jövünk felfelé mint a buzgár?

Nem tudom komolyan venni a győzelmi jelentéseket, mert határozottan úgy gondolom, hogy ha valóban el akarják zavarni Orbánt, és a mocskos rezsimjét, akkor ott kellett volna "megdögleni" Baján, és meg kellett volna nyerni az időközi választást. Az lett volna az egyetlen elfogadható eredmény. A bajai vereség el fogja kísérni az ellenzéki pártokat egészen a választásokig, és nem fog sokat segíteni rajtuk/rajtunk, hogy azt mantrázzák:Lényegében nyertünk, mert nem kaptunk ki nagyon...

És még belegondolni is rossz, hogy mikor fogják kitalálni az MSZP és az Együtt korifeusai, hogy Gyurcsány a hibás, hiszen ők már többször megmondták, többet visz, mint amennyit hoz...Most éppen 61 szavazattal többet?

James Bond írta...

Te PuPu, nekem úgy tűnik, ezek nem igazán akarnak nyerni! Ami - saját szempontjukból, értsd: jól fizető parlamenti állás bizonyos számú kádernek, ráadásul még melózni se kell, hiszen a szél ellen nem lehet pisálni - nem is olyan irracionális, mint első látásra gondolná az ember. Túl a már említett, 30-40 pártkádert érintő szemponton, van egy másik, jóval fontosabb aspektus is. Hogy tudniillik egy esetleges (bár ma már egyre inkább elképzelhetetlennek tűnő) győzelem után ez az impotens díszpinty társaság (ez alól talán Gyurcsány kivétel, de megfelelő erő hiányában ő is betagozódna) mi a francot tudna kezdeni a győzelemmel? Ahhoz, hogy gatyába rázzák a gazdaságot és "visszatermeljék" az Orbán-Simliska banda által elorzott ezermilliárdokat, alapos "népnyúzásba" kellene kezdeni. Ezt meg ezek nem vállalnák fel a világ kincséért se (gondoljunk csak a szocik álláspontjára (?) a rezsicsökkentés kapcsán). Arról már nem is beszélve, hogy Viktor hátrahagyott taposóaknái óramű pontossággal robbannának a talpuk alatt. Áh, nem kell ezeknek a győzelem. Hiszen amint tudjuk, az ezüstérem is szépen csillog. Nekik...

Édesanyám indítsa be a tik-tik szoknyámat írta...

Petőfi Sándor
A SZERELEM, A SZERELEM...

A szerelem, a szerelem,
A szerelem sötét verem;
Beleestem, benne vagyok,
Nem láthatok, nem hallhatok.

Őrizem az apám nyáját,
De nem hallom a kolompját;
Rá-rámegy a zöld vetésre,
Hej csak későn veszem észre.

Telerakta édesanyám
Eleséggel a tarisznyám;
Elvesztettem szerencsésen,
Lesz módom a böjtölésben.

Édesapám, édesanyám,
Ne bizzatok most semmit rám,
Nézzétek el, ha hibázok –
Tudom is én, mit csinálok!

Névtelen írta...

etele1:

400 a 3000-ből: 13,5%. Pont mint a korábbi önkormányzatikon.

Miért nem irod pupu, hgy --féltek-- az emberek elmenni szavazni?

Mintahogy --félnek-- a közvéleménykutatótól is nemde?

A 444! azt irja autóztatták a választókat. De a saját infografikájuk szerint az érintett utcákban a Jobbik szignifikánsan erősebb volt mint máshol (nyilván őkis autóztattak) az LMP meg nulla.

Nem kellene az emeberek komolyanvétele és baloldali program helyett még egy kicsit erőltetni a dedós kampányt a semmittevés politikájával?

pupu, ne add fel!!!!!

Az embereket hülyének kell nézni, mert ezt érdemlik :p

morzsi írta...

Ha én bajai lakos lennék, szégyellném, hogy egy biztonsági őrt választottunk. Az ének tanár polgármester mellé...
De én zuglói vagyok. Aki szintén nem büszkélkedhet a polgármesterével, báró rakamazi Papcsák Ferenccel.
Mottó: -szegény ember vízzel főz.

útkaparó írta...

Ne legyen kétségünk, nekem már nincs egy darab se', nem akar itt győzni senki az orbánisztán visszafoglalásáért folyó harcban. Ahogy ezt többen is látjátok.
Szánalmas a vergődés, a "kovácsoljunk győzelmet a vereségből" hangoztatása.
Egyébként a kacsa hápog, a liba gágog.
Meg én is hápogok ekkora balfék ellenzéket látván.

hello írta...

Ma egész nap úton voltam, nem láttam-hallottam-olvastam semmi visszhangját a tegnapi eredménynek, de ha lennének Pesten bukméker irodák, mernék fogadnék rá, felhangzik-e az MSZP-E-PM-kórus, hogy a DK tehet a vereségről... :-((

Geza írta...

Nem nagyon ertek egyet a blog fanyalgo kritikajaval. Hat persze, hogy jobb lett volna nyerni! Hat persze, hogy jobb lett volna, ha a harom partelnok, csak Pesten uldogel es varja a "landslide victory"-t! Mit akarsz ott, ahol meg a fasiszta part is 8%-ot visz! Az araany valami 41%-47% volt a fidesz javara. Ez sokkal jobb, mint ami a kozvelemenykutatasok szerint "jarna", ugyhogy talan megis volt eredmenye az elnokok kampanyolasanak. En szerintem ez nem rossz, es azzal nem hiszem, hogy segitunk az ugyon, ha irrealisan magasra tesszuk a mercet. Vegulis nem hiszem, ha pl. GyF ciganykeret hanyt volna, a "bizonytalanok" meggyozhetove valtak volna ezaltal. Szerintem meg az is nagy szo, hogy kozos jeloltje volt a harom partnak.

PuPu írta...

Bizonyára az én hibám Géza, de szerintem nem érted, hogy miről szól a poszt.
Háromezer szavazóból kétezer otthon maradt és hatvanegy szavazattal vesztett a jelöltünk.
Öt szavazókörbe kellett volna tizenkét - tizenkét szavazóval többet aktivizálni, és nem okvetlen a pártelnököknek.
De ahova ők is odamennek kampányolni, ott nyerni illik.
Min degy - döglött lovat verünk...
:O)))

pleinair írta...

Egy frappáns vélemény az fb-ről:

"A választókörzet szavazásra jogosult polgárainak 34 százaléka, 996 ember élt szavazati jogával.
*
A számokból kiderül, hogy a Fidesz is elbizonytalanodott az előzőekhez képest, valamint az, hogy a baloldali ellenzék egy rakás gyáva szar. Igen kedves bajai 66% elvtársak! Szarok vagytok!"

Édesanyám indítsa be a tik-tik szoknyámat írta...

Amilyen serény érdekérvényesítés volt az ellenzékben az elmúlt három évben, éppen olyan aktivitást lehet elvárni a szavazópolgároktól is.
Egyébként a szavazókedv vizsgálatánál a korábbi évtizedek politika és civil társadalom együttműködő praxisának ismerete is iránytű lehet.
http://www.youtube.com/watch?v=s4bYF7nIktU

Névtelen írta...

A mai reggel az ATV-t elárasztotta a vélemény, hogy "tulajdonképpen mi nyertünk".

hello írta...

Tulajdonképpen meg lehet érteni mindkét oldal részéről a történtek kommunikációját - a Fidesz kussol az arányról, a győzelmi jelentés a lényeg a számára, az ellenzék meg logikusan mindent elkövet, hogy érvekkel, tényekkel kisebbítse az ellenfél diadalát. Hiszen nem is a 61 db szavazatkülönbség az égés, hanem, hogy mind a 3 pártelnök ott kampányolt, Orbán meg nem, oszt' mégis így alakult, ahogy. Pláne, ha arra a szövegre gondolok, amit Bajnai hangoztatott, hogy ez lesz a jövő évi választás első lépése...
Hááát... számunkra sajnos benne van a pakliban, hogy tényleg...

Hogy mi van a bajaiak fejében, azt nem lehet tudni.

Hallottam viszont Thürmert nyilatkozni, na, attól hányok, olyan nagyképűen hazudik. Ahhoz képest, hogy 23 éve 1x sem sikerült elérniük az 5 %-os küszöböt, marha nagy a mellénye.

Névtelen írta...

hello:

nem az az igazi égés, hogy mindhárman ott kampányoltak.

Hanem az, hogy Teket Melindával szemben egy biztonsági őrt is be tudott juttatni a Fidesz.

Egy még botrányokkal is megterhelt "bárkit" egy ---önkormányzati--- vlasztáson.

hello írta...

Névtelennek:

persze, hogy nem az, hogy mind a hárman ott kampányoltak, hanem, hogy ENNEK ELLENÉRE nem jött be az ettől várt eredmény.

Ezért írtam, hogy nem tudni, mi van a bajaiak fejében.

Egyébként az, hogy valaki biztonsági őr, önmagában semmit nem jelent, ha helyben amúgy ismerik, alkalmasnak is találhatják a posztra. A kérdés az, hogy nem csupán Zsigó utasítására szavaztak-e rá.

Mindenesetre nagyon bevaduló kampánynak nézünk elébe, ami már elkezdődött, Áder intése ellenére.

Névtelen írta...

Hellonak barátsággal!
A biztonsági őr, nem egy tudományos fokozat! Ismertetőjele a 40-50-es IQ.
Ha valaki még is úgy gondolja, hogy lakókörnyezetének gondjait, a fenti úr biztosan meg fogja tudni oldani, hát nagy valószínűséggel téved.

lilla- írta...

Baján nem volt sem együttműködés
sem összefogás.
Ott az E14 jelőltjét támogatta a másik kettő.
Így is lehet!

de ez meg reálisabbnak tűnik!
http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/328443_nyolc_ellenzeki_lista_lehet_a_valasztasokon

Névtelen írta...

http://hvg.hu/itthon/20130924_Most_lett_csak_hungarikum_a_tokaji_aszu_e

Remélem, eme jeles alkalom bekerül a pupu.blog ünnepei közé

Édesanyám indítsa be a tik-tik szoknyámat írta...

A szerző teológus, egyháztörténész :-)))
http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/328682_bajai_foproba

kekec/éva írta...

Pupu, három körzetben NYERT a baloldal jelöltje, egyben alig valamivel kapott ki (lásd még: tisztes helytállás) és csak az ötödik körzetben a cigányok mozgósításával nyert a fidesz. Amin azért érdemes lenne néhány hozzáértőnek elmerengeni: hogyan kívánják ezt a 800ezres szavazóközönséget elérni? Hogyan akarják tudatosítani, hogy ők a legnagyobb vesztesei Orbán rendszerének, és a saját gyermekeik jövőjét ne adják el némi lencséért?
Előre szólók: az "öngondoskodás" náluk nem lesz hívószó. A Bajnai féle "egy család - legalább egy kereső" és az "alapjuttatás" talán
célravezető lesz.