2013. szeptember 25., szerda

HULLADÉKOK

Az utcára kitett lomok tulajdonviszonya a törvényi szabályozás előtt rendezetlen volt, ezért csak korlátozottan lehetett fellépni az üzletszerű begyűjtők, a "lomisok" ellen, akik lomtalanításkor szinte kiköltöztek a közterületekre.
De most aztán végre itt az aranykor!
A szabálysértési törvény alapján a tulajdon elleni szabálysértés elzárással is büntethető.
Az elzárás legalább egy, legfeljebb 60 napig tarthat, a kiszabható pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer, legmagasabb összege pedig 300 ezer forint.

Ez fenyegeti azokat, akik a lomtalanításkor kiválogatják az utcára kitett, a tulajdonos számára már feleslegessé, értéktelenné vált holmikból a még használható, felhasználható darabokat.
Merthogy ez mostantól már magántulajdon, mert a hulladéktörvény alapján a lomtalanításkor kihelyezett tárgyak a kihelyezés pillanatában a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. tulajdonába kerülnek, így aki ezekből eltulajdonít, az lopást követ el
.
Hurrá, ismét sikerült egy húsbavágó problémát rendezni, ez volt az egyetlen, a maradék megoldandó gond, a legnagyobb gond, mert a Normafa ellopása az nem gond, az inkább öröm - a Fidesz-kormányzás jutalomjátéka…
Hogy mi minden van az utcákon ilyenkor, az maga a csoda.
Van ott bútor, csillár, szőnyeg, függöny, lakásdekoráció, ruha, cipő. vannak fából, vasból egyéb fémből készült tárgyak, néha ép tányérok, evőeszközök, porcelánfigurák, könyvek, hanglemezek – szóval az emberi élet tartozékainak széles skálája.
Ebből válogatnak az alkalmi és a profi lomisok, a lomok szakértői, felújítói, felhasználói vagy kereskedői teljes egy napig, attól kezdve, hogy a tárgyat a meghirdetett időpontban gazdája kitette az utcára, egészen addig, mikor megjelenik a kommunális cég speciális autója, melybe beledobálnak mindent.
Innentől kezdve az, ami esetleg hasznosítható volt az végképp haszontalanná válik, összepréselve eltűnik a szem elől mindörökre.
A lomok magánjellegű másodhasznosítása pedig rengeteg szegény – és nem csak szegény - ember számára adott kis segítséget vagy örömöt, hiszen nem mindenki engedheti meg magának, hogy az üzletekből vásároljon.
De egy lomtalanítás során felfedezett asztal például remekül megoldhatja a problémáját, ha valaki például most költözött egy bútorozatlan szobába, pénze pedig kevés vagy semmi.
De még a csúf, törött bútor is jó valamire, hiszen egy lomtalanításból össze lehet szedni egy család téli gyújtós-szükségletét, jó esetben még baltát is lehet lelni hozzá a kacatok között.
A vas, a fém is érték, egy más által megunt kislámpa még évtizedekig elszolgálhat valakinél az ágy mellett, melyet szintén lehet találni annak, aki nyitott szemmel jár ilyenkor.
De kincsesbánya ez a műgyűjtők számára is, mert az emberek egy részének fogalma sincs arról, hogy milyen értékeket hajigál ki hirtelen felindulásában.
Erre legjobb példa az unokaöcsém, aki egy XIX. századi gyönyörű, faragott ebédlőgarnitúra asztala mellől lomtalanította ki a hat faragott széket, majd vett helyettük négy darabot a Bivalytosznádi Asztalos KTSZ remek termékei közül, hogy a guta ütött meg, mikor a nagynéném nekünk adta a garnitúra maradékát.
Szóval – ha úgy nézzük – akkor a nemzeti értékek mentésével is összekapcsolódott a lomtalanítás –idáig.
A lomtalanítások állandó szereplői az amatőr bogarászókon túl a lomtalanítások virtuózai, a lomisok.
Van a kisipari magányos lomis, aki lepukkant személykocsijával járja a vadászmezőt és gyakran meg-megállva ráugrik az aktuális kupacra, kibányássza az őt érdeklő tételeket, majd boldogan belehajigálja a leleteket a kocsijába.
Nem ő a lomtalanítások császára, mert a munkája alacsony hatékonyságú, a begyűjtött cucc mennyisége nem egetverő, ő legfeljebb arra tud hivatkozni, hogy mint specialista, magasabb hozzáértésről tesz tanúbizonyságot, mint konkurenciája, aki nagyüzemi tevékenységéhez mozgósítja egész kiterjedt családját.
Ő is körberohan a területen, de ő az ígéretes kupacokra vadászik, melyek mellé úgy ejti le családtagjait, mint ejtőernyőseit a légideszant a bevetés során.
Ha valami értékes tárgyat talál, arra ráülteti a nagymamát, és bárki jönne beletúrni a halomba, az ott őrt álló családtag éktelen rikácsolásba kezd, mígcsak az ellen meg nem hátrál.
De ilyen ritkán esik meg, mert a lomizásnak is megvan a maga etikettje, a lefoglalt áru tulajdonjoga – míg mellette szobrozik az új tulaj - nem vitatható.
A profi lomisok általában cigányok, ők ebből élnek, ez a kenyérkereseti forrásuk.
A Dunántúlon egész favak rendezkedtek be arra, hogy az ausztriai lomtalanításokat járják, aztán a talált kincseket eladják a kispénzű embereknek.
Akit érdekel a dolog, az menjen el Veszprémbe a vásárba - csodát fog látni.
A lomtalanítás rumlival jár, mert a lakosság este kirakja a holmit, a lomis meg reggelre széttúrja, és ameddig oda nem ér a hulladéktömörítővel ellátott gyüjtőkocsi, addig bizony randa a táj, de hát ezt azért ezt épeszű embernek egy napig tolerálni lehet.
Viszont az igencsak érdekes, hogy ezzel az intézkedésével már megint a legszegényebbeken rúgott egyet a mi szociálisan igen érzékeny, empatikus pártunk, kormányunk, parlamentünk, hiszen elsősorban tőlük veszik el a kis jövedelmi forrásukat, a téli tűzrevalójukat, a bútort, a takarót, a ruhát, gyermekeik kisbiciklijét, játékát, hogy esne beléjük a nyű.
A mi képviselőink az emberi nem hulladékai, de olyan hulladékok, melyeket – tisztelet a kivételnek – a parlament kupacából nem érdemes kikotorni, hanem a szemétdombra kellene dobni.
Mert ők azok, akik az ezerszer bizonyított Iványi lelkésztől elveszik a lehetőséget, hogy karitatív tevékenységét folytassa a szegények között, ők azok, akik a cigány ellen tüzelik a jóllakott középosztályt, mikor az a didergő gyerekének fát lop az erdőn, ők azok, akik mindent a büntetőjog eszközeivel akarnak megoldani.
Sokat járok bolhapiacokra, szeretem a hangulatát, a változatosságát, de néha bizony nem jó nézni a szerencsétlen öregasszonyt, aki a törött fülű bögréjét, csorba, valaha jobb napokat látott porcelánfiguráját árulja, hogy legyen egy kis pénze ételre, gázszámlára, tüzelőre.
Ami azt illeti, nem a rezsicsökkentések nyertese szegény.
Tőle kell elvenni a lehetőséget?
Vagy attól a cigánytól a kenyerét, aki ebből él, és ha ebből sem tud a gyerekének enni adni, akkor már tényleg csak a lopás van hátra?
Hát nincs ebben a parlamentben egyetlen értelmes ember sem, akinek mellesleg szíve is lenne?
Szánalmas férgek - remélem, egyszer még elhozza nekik az élet, hogy ott állnak majd a bolhapiacon és életük romjainak csorba cserepeit kell árulniuk.
Hullad
ékok.
:O)))

16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves PUPU! Az alábbiakról hallottál-e, jó volt mind e betegnek mind az orvosoknak, sok költséget, időt takarízozz meg mindkét résztvevőnek:
Tisztelt Betegeink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a HEFOP 4.4 projekt kötelező üzemeltetési időszaka 2013.03.31-én lezárult.

Mint Önök számára is ismeretes a projekt IKIR funkciójának eredményeképpen Ügyfélkapus regisztráció birtokában lehetőségük volt a projektben résztvevő egészségügyi intézményekben képződött dokumentációjukat megtekinteni.

A rendszer a továbbiakban nem kerül működtetésre, ennek következtében a www.kezelnet.hu portál megszüntetésre került.

Eddigi együttműködésüket köszönjük.

Üdvözlettel: Csibészke

Higany írta...

A bolhapiac szerintem magas és jó TÚL jó hely lenne számukra. De valahol még biztos van egy lakatlan, lakhatatlan sziget ahol életüket tölthetik, míg Jézus visszatér, és megmenti őket. (Ők mondják, hogy van, hát várjanak rá OTT) Mi meg ébredjünk VÉGRE lássuk be, hogy 45 %-os "NEM VÁLASZTÓKKAL" sehova nem jutunk.

gesztenyés kifli írta...

Csibészke 5:47!
Kérlek tájékoztass arról is, hogy a www.kezelnet.hu portál megszüntetését követően mikortól üzemel a www.gyógyulnet.hu közösségi portál.
Engem ez is érdekelne :-)
Köszönettel:
gesztenyés kifli

Lusti írta...

B.sssszus... Akkor értem is jönnek majd... Tegnap az egyik hulladékkupacból elsajátítottam két méternyi borókaágat....Igaz, már ott van a kupac egy hete... sokadmagával...

Névtelen írta...

Szóval, ha a lomtalanításkor elveszek egy kis képkeretet és hazaviszem, akkor lopás szabálysértést követek el?
És ha a kitett holmi, vagy annak egy része lopásból származik, akkor a Főkefe orgazda?...

pleinair írta...

"Szánalmas férgek - remélem, egyszer még elhozza nekik az élet, hogy ott állnak majd a bolhapiacon és életük romjainak csorba cserepeit kell árulniuk.
Hulladékok. :O)))"
Nem a bolhapiacon fognak állni. Börtönök falát fogják nézni milliárdos lopásaikért, népnyúzó uralkodásukért.

hello írta...

Mikor hallottam, hogy a hulladékbegyűjtés is Fidesz-biznisz lett, elgondolkoztatott, mekkora lehet a nyereség rajta vajon.

Most erről az ötletükről megint csak ez jut eszembe.
Nyilván nem csekély, mert különben nem cuppannának rá, pláne ekkora vehemenciával!

Mert azt ugye a legnaivabb lélek se gondolja, hogy városszépészeti célok vezetik a kitalálóit!

Amerre busszal játok, látok egy óriásplakátot arról, hogy a szelektív hulladékgyűjtésnél a papír, a műanyag és a fémdoboz konténert megszüntetik, csak az üveg marad - gondolom, olyan célból, hogy azt a lakóházakban lesz kötelező külön gyűjteni, aminek az elszállításáért onnantól a lakók fizetnek!
Hogy hová fér el az utóbbi évtizedekben épült házaknál 4-5 kuka egymás mellé?
Kit érdekel a nagyon zseniális rendeletalkotóink közül?
Nem azért fizetjük őket abban a nagy házban, hogy gondolkodjanak!
Minél több pénzt kiszedni a lakosságból, CSAK EZ vezeti őket.
Oszt', hogy a bevétel végül hol landol, azt lehet tippelni, de nem a Tippmix keretében!

hello írta...

Pleinair-nek:

http://www.youtube.com/watch?v=Ivo6E5xcuY0

Amúgy a remény hal meg utoljára - csak ha ez igaz, az azt jelenti, hogy addigra már mindenki megmurdelt...

morzsi írta...

Évek óta nézem a lomtalanítást és szomorúsággal tölt el, hogy mindig látok sok kidobott könyvet. KÖNYVET!
Mintha máglyán égetnék őket!

pleinair írta...

Helló, ezek még a lakosság lomjait is lenyúlják. Már szinte az élet minden résnyi területére beteszik a lábukat.
Mintha egy hatalmas, büdös segg ülne rajtunk, szusszanni se tudunk, fuldoklunk alatta.
Lehetetlen beletörődni, hogy ez így marad!

Névtelen írta...

Azért mi, emberek, z nélkül is tehetünk valamit. Lomtalanítás előtt szervezzünk garázsvásárt, tegyünk ki oda minden használható, de számunkra feleslegessé vált cuccot. Hirdessük meg szomszédaink között, hogy válogathassanak szükségleteik szerint. A maradékot még a lomtalanítás előtt juttassuk a rászorulóknak. Akár a lomisoknak.

Névtelen írta...

Van egy jó kis oldal a Fortepan,több tízezer képpel a 20.századi Magyarországról.Ennek az alapjait a lomtalanításkor megmentett képek adják.Innentől már tolvajok lennének.O.

gesztenyés kifli írta...

http://www.youtube.com/watch?v=STFiAL2ZPCQ

Névtelen írta...

A két véglet, mindkettőt saját szememmel láttam Angyalföldön.
Kirakva a kupacok az utcára. Jön egy ezüstszínű kereklámpás 300-as Merci -akkoriban ez még újdonságnak számított-, benne egy túlságosan elhízott roma férfi, max. 30 lehetett. Vastag arany nyaklánc, minden ujján arany pecsétgyűrű, arany fülbevaló, arany karóra, köldökig kigombolt ing. Mögötte egy lepukkant Zsuk, platóján –szintén roma- ugyanolyan szakadt emberek, négyen. A Merci minden kupacnál megállt, a krapek ki sem szállt, csak az ablakon át mutogatott hogy azt, meg azt, meg azt. A többiek felpakolták a Zsuk-ra a zsákmányt és így mentek végig az utcákon.
Megállok az utca végén a kupacnál, rámolom ki a holmit a csomagtartóból. Már turkálnak néhányan, köztük egy pár is. Egy lomolt puffon ül mellettük egy kb. ötéves kislány. Odajön hozzám és megkérdezi, hogy amit hoztam abban van-e valamilyen játék, mert akkor azt ne dobjam el hanem neki adjam. Sajnos nem volt, amit vittem az tényleg csak hulladék volt. Kicsit elszontyolódott és visszaült a puffra.
Nekem mindkettőt annyira rossz volt látni, szomorú hogy mindkét ilyen eset előfordulhat.

kekec/éva írta...

Pupu, vidéken, főleg a cigányok között akkora a szegénység, hogy szó szerint bármit használni tudnának.
A baloldal mi a fenének nem szerződtet pár gépkocsit és hozzá aktivistákat, akik a lomtalanítás előtti hétvégén kis cédulákon kérnék, hogy a felesleges dolgokat adományozzák a szegényeknek? AMIT AZTÁN LESZÁLLÍTANÁNAK VIDÉKRE?
Pest környékén - viszonylag jobb helyzetű vidéken halmozódnak pl. a DK által gyűjtött ruhák, ahelyett, hogy pl Szabolcsba levinnék. Az ember néha tényleg a haját tépi, mennyire nem képesek a baloldalon gondolkodni!
Mennyivel jobb, ha a darálós autó összezúz minden használhatót?

Névtelen írta...

Jó ötlet, de kis idő mulva lesz rendelet, 2/3-os jóváhagyással,hogy a lomot figyuszékhoz kell majd elszállitani Alcsutra a vajdához a stadion tövébe, jaj, el ne felejtsem Attila lesz a sofőr.