2013. szeptember 11., szerda

MEGOSZTÓ POLITIKUS

A sok mellébeszélés között Mesterházy Attila csak kibökte végül, hogy a Demokratikus Koalícióval való összefogás azért hiúsult meg, mert Gyurcsány fel akart kerülni a közös listára, melyet Mesterházy következetesen a szocialisták listájának nevezett. És ezt nem engedhették meg a szocialista politikusok, merthogy Gyurcsány Ferenc megosztó politikus, és a szocialista aktivisták nem dolgoznának neki, vagy valaki hasonlóképpen megosztó személyiségnek a kampányban, ami – szerinte – érthető is.
Szerintem is érthető, mert rövid az idő, és ezalatt talán nem lehet a szocialista aktivisták fejébe beleverni azt, hogy nem Gyurcsányra szavazunk, hanem Orbán eltávolítására, ezért hát, ha a körzetben éppen Gyurcsány a közös jelölt, akkor rá kell szavazni, érte kell dolgozni, mert ez viszi előre a közös és mindenek felett álló ügyet, Orbán eltávolítását.
Persze lehet, ezt az elvet maga Mesterházy se nagyon érti, mert a nyár elment nyaralgatással, pávatánccal meg alkudozással a nagy közvéleménykutatási sikereket magáénak tudható Bajnai - csapattal, nagy kár, hogy május elsején Bajnai tribünje előtt - kis túlzással - csak a sofőrje tapsolt, de ha felmászik mellé Juhász, talán még ő sem…
Juhász persze nem megosztó politikus, nem is fogják támadni, mint Bajnait, akit ma már szintúgy nem támadnak, a libák is elfeledték a rajtuk esett méltánytalanságot, de hát miért is támadnák, mikor már nem ő a miniszterelnöki tisztség aspiránsa, ugye?
Mesterházy meg eleve nem megosztó, pártbéli főnöke meg végképp nem megosztó, ő inkább elosztó, mint erről hajdan Dávid Ibolya is kifejtette a maga jól megalapozott álláspontját.
Így aztán egyetlen megosztó maradt, ő a fékje, gátja, akadálya a nemzet egyesítésének, mert  ő az, aki megosztja a nemzetet.
Hát igen, ő az, aki a maga izgága módján szétveri az alattvalók szeretetben fogant egységét, és nem átall holmi demokratikus államrendről papolni, meg szünet nélkül tiltakozni az antidemokratikus, szegényellenes, velejéig korrupt autokrata rendszer ellen, megbontva a nép örök időktől való bamba egységét!
Képes az országot polgárokra és alattvalókra osztani, mi több, ezt olyan ravaszul teszi, hogy az önkényuralom ellen egységes fellépést sürgetve oszt meg, frászt hozva ezzel szeretett Vezérünkre.
Aki jól tudja, ez az egyetlen dolog veszélyes rá, mert ha valami csoda folytán egybe lehetne terelni a legutóbbi kormányváltás után szétszaladt ménest - hogy hadd legyek már kicsit kíméletes a baloldali táborhoz – akkor ő és puccsista társai a börtönben köthetnének ki, a Felcsút meg visszaesne a megye III. – ba, világ csúfjára.
A megosztó politikus egyébként csak azt teszi, ami a dolga - a politikában képviselt elvei mellé szeretné állítani a szavazópolgárt.
Merthogy ki a fene látott már olyan politikai tevékenységet, melynek során minden politikus ugyanazt fújja?
Márpedig az eltérő nézetek egyúttal megosztó nézetek is, amit csak a nagyonhülye emberek nem tartanak természetesnek, de azok a libacombot is a csonttal előre dugják a szájukba.
A pártok éppenhogy az eltérő nézetekből élnek, mindegyik a saját portékáját kínálgatja a választóknak, aki aztán majd a fülke magányában véleményt nyilvánít.
A modern demokrácia éppen ezen alapul: politikai választékot kínál, ígéreteket árul, - kivétel talán a jelenleg regnáló kormánypárt, mert az éppen most hazát, ugye…
Persze vannak emberek, akik az ideológiai képzésüket a konyhában a sparhelt fölött, a falon lógó, hímzett filozófiai lexikonból kapták (Az én uram olyan ember, ha megcsalom mingyár megver, nem is vágyom a lányságom vissza…- vagy hogy is…), akik azt képzelik, hogy ez az ország a parttalan szeretet hona lesz valaha is, de őket azért már többnyire kezelik.
Hát ilyen ország nem lesz, sem ez, sem bármelyik másik, ellenben az ellentétek állandóak maradnak, ami nem is baj.
Hiszen annyi féle érdeket kell összeegyeztetni egy államnak, annyiféle elképzelés lehet tengernyi bajunk megoldására, mint a bajok ezerszerese, ez a természetes állapot.
Egyet nem szabad – megakadályozni a választót abban, hogy választhasson, értve ezen minden formális vagy informális akadályt, megfélemlítést, kényszert, legyen az fizikai vagy anyagi – mindegy.
És most éppen erre irányuló kísérletek folynak, a megosztó politikus pedig a veszélyt annyira nagynak érzékeli, hogy összefogást sürget ellene, és nem játszik árukapcsolásra, nem kínálgatja a saját portékáját – azt majd kínálja, ha elmúlt a veszély.
Na, mindegy.
Ez a dolog – mármint amit ők Gyurcsány alázásának gondolnak – nem hirtelen ötlet volt, nem a tárgyalásokon találták ki, ez megtervezett, tornacipőszagú bunkóság volt, tahóság a tahó érdekében.
Márpedig nekem mindig gyanús, aki az ellenfél – de ez esetben az ellenség, a demokrácia ellensége kifejezés sem túlzás – számára kedvező dolgokat valósít meg, támogat, segít.
Olyankor mindig elkezdem keresgélni a háttérben a pénzt, a mutyit.
Remélem, eljön az az idő, mikor majd napjaink érdekes eseményei mögött is elkezdik az arra illetékesek keresgélni a motivációt, talán egyszer meg is lelik…


:O)))

13 megjegyzés:

Zsófi írta...

Kedves PuPu!

Persze! Igazad van! De ugye tudod, mi jár annak, akinek igaza van? A szája!

Attól tartok, nyilvánosan már az sem sokáig! Úton vagyunk az orbániumus totális eszkalációja útján! For ever!

Névtelen írta...

Szerintem fogjanak össze a kis pártok (Gyurcsány, Schmuck, Bokros, Kuncze, Fodor) egy választási szövetségbe, és mint 3. választható indulók rákényszeríthetik a túlságosan nagyképű MA-BG szövetséget a választások előtti megegyezésre az egyéni indulók esetében is. A két ellenzéki pártlista pedig fölényesen lenyomja a Fideszt.

parttalan szeretet írta...


Véleményem szerint a parttalan szeretet senki sehol nem várja, mert arra emberemlékezet óta soha, sehol nem volt példa - miért keletkezne éppen MOST ez a társadalmi elvárás?

Számomra a lényeg a blog utolsó mondatában van!!!
Azért, mert rettentő beteg az az állapot amikor már hosszú ideje más zajlik a felszínen és más a mélyben!
Amikor mindig a mögöttesre kell koncentrálni, mert n e m a f e l t á r u l k o z ó a h i t e l e s v a l ó s á g, hanem titkos színfalak mögött zajlik az igazi "előadás".
Nem véletlensorozatok miatt állunk itt és így...sem az egyik, sem a másik politikai oldalon, ha ugyan még vannak oldalak.

Olyan ez az egész országos helyzet, mint az a gyermekkori szeretett és közkedvelt játékunk amikor a hideg-meleg-langyos-forró-megfagysz jelzőkkel segítünk a játékosnak, hogy megtaláljon valamit.
Csakhogy az élelmiszer üzletekben sem úgy vásárolunk tejet, vajat és kenyeret, hogy az eladó hideg, langyos, meleg szavakkal, esetleg mimikával segíti - kedve szerint - a vásárlót abban, hogy vásárolni és enni tudjon.
Vagy éppen sehogy sem navigálja a honpolgárt, maximum széttárja a kezét, hogy nem sikerült a "vásárlás" próbálja meg máskor, máshol, máshogy...
Csak arra nem emlékszem pontosan; mióta folyik a valóságban ez a társadalmi szintű korú "kognitív fejlesztés"???

Névtelen írta...

Névtelennek 2013. szeptember 12. 8:14

Gondolod, hogy ha nem tudtak megegyezni egy közös listáról,ahol jelentős választói tömeg lenne, akkor a kis pártok képesek lennének egy párttá összeolvadni, hogy elérjék az 5%-ot? Melyik két-három kispárt adná fel magát egy kedvéért?

etele1 írta...

Mondok valami meglepőt pupu.

Orbán Viktornak __van__ gazdaságpolitikája.

Nem szeretjük, de van neki (1998-2002 között még csak téblábolt)

Ami Mesterházynak van az néhány jelszó, egy rakás kifogás, egy Bajnaitól kllektivizált ötlet a reszi kampány ellenében, és a Paul Ryan mintájára mantraként ismételgetett "majd a bizalom helyreállitása magold mindent" nevű fügefalevél.

Ambició van itt rengeteg. Koncepció az nincs egy se. Orbánén kivül.

Mond mi változik, ha ezt a rengeteg ambiciót egy táborba tereled :p

Jutka írta...

Sajnos egyetértek az elöttem iróval.O.V nem szeretem, és örülnék a elvesztené a választást.
Nem tudom kire fogok szavazni, mert egyik párt sem mutatja be , hogy mit tenne ha hatalomra kerülne. Nincs gazdasági program.
Félek attól is hogy ha mégis nyerne a baloldal akkor kezdődik igazán a harc hogy ki legyen a fönök.

Névtelen írta...

Moose írta...

Bízom abban, hogy egyre jobban világossá válik minden un. bizonytalan előtt:

1. Az Mszp-E14 szövetség a FIDESZ hivatalos ellenzéke, lehet rájuk szavazni,... ha győznek, ha veszítenek, marad minden a régiben,... persze nem akarnak győzni, mivel a FIDESZNEK jár a 2. ciklus...

2. Mszp-E14 "vért izzad", hogy fenntartsa azt a látszatot, hogy ők az egyetlen esélyes ellenzék, aki leválthatja a "rendszert". ... persze nem akarják,...de még elsülhet akár így is,... marad minden a régiben,...

3. Itt ez az "izgága" Gyurcsány a DK-jával, aki akár behozza a" nem hivatalos ellenzéket" győztesnek, kivágja az "Alaptörvényt", visszatér az EU-s normákhoz, .... már azt mondhatja, amit gondol,...amióta saját pártja van, szemmel láthatóan már nem zsarolható,...

.... ez tényleg bexarás,...

... semmi bizosíték arra, hogy nem nyílik ki az un. bizonytalanok szeme,... még az is lehet, hogy vevők az őszinte beszédre, ...és a DK-s formációra (csatlakozókra is) szavaznak,... többségben, lásd Magyar Narancs eredményt 5000 feletti szavazó mellett,.... a DK és Gyurcsány magasan vezet,...

.... ez tényleg bexarás,...

hello írta...

Kedves PuPu!

Amit M.A. és szeretett pártja előad a nagyérdemű közönségnek, attól egyre többen vagyunk rosszul.
Tök igazad van, mikor ezt írod: "mindig elkezdem keresgélni a háttérben a pénzt, a mutyit."
Szerintem nem alaptalanul.

Még van - elvben, állítólag - 8 hónap, az egykori mondás szerint addig a ló is megszólalhat.
Talán.

Hogy a DK berágott, megértem, én már az eddigi alázatos pitizésüktől is felállt a hátamn a szőr, még akkor is, ha tudom: Gy.F. tisztában van vele, hogy Orbánék leváltása csak együtt sikerülhet(ne), ezért tette. De ahhoz értelmes, alkalmas POLITIKUS partnerek kellenének, oszt' ahol nincs, ott ne keress!

Nyilván kincsári optimizmusból, no meg a Fidesztől eltanult mantra-módszer alkalmazásával hajtogatják magabiztos képpel a jónép számára az MSZP-Együtt-PM prominensei, hogy az ő szövetségük alkalmas lesz a győzelemre.
Gondolom, abban bízva, hogy hiába hajtották el a kis pártokat, mint angyalcsináló a magzatot, azok hívei számára Orbán leváltása fontosabb lesz, mint a párthűségük, azaz, ha összeszorított foggal is, ha kesztyűben is, de őrájuk teszik majd az X-et.

Most már "csak" az a kérdés, ebben jól kalkulálnak-e.

Mert ha a szavazópolgár bedühödik, hogy ha ezek ennyire impotens pancserek, beoltva a józan politikai megfontolások, így a szükségszerű valódi összefogás ellen, akkor mitől is kéne megbízni bennük a folytatást illetően?!

Szóval szerintem, ami itt most folyik az úgymond demokratikus ellenzéki oldalon, az az ország nem fideszfan részének szabályos életveszélybe sodrása.


morzsi írta...

Kedves etele 1!
Persze, hogy van gazdaságpolitikája! Elveszi a magánnyugdíjpénztárak befizetéseit és kénye kedve szerint használja fel. Vagy a takarék szövetkezetek vagyona feletti rendelkezés jogát. Vagy 5-7%-os kamattal kölcsönöket vesz fel, mert ezek a hitelezők nem kérik tőle számon, hogy mire költi a kölcsönt, nekik csak az a fontos, hogy időben visszakapják kamattal a pénzüket, szemben az IMF-fel, amelyik bizony az alacsony kamat fejében a körmére néz a kölcsön felvevőnek.
Sőt! Oktatás politikája is van. Ugyan nem kell fizetni nála az egyetemi tanulmányokért, csak hozzájárulást... De nem menjünk bele ilyen piszlicsári részletekbe.
Meg külpolitikája is van. Az van...
Hogy évente átmegy az egyik szomszédos országba és ott a beszédeiben félreérthetetlen célzásokat tesz arra, hogy a magyar lakta területeket vissza kéne csatolni az "anyaországhoz" etc, etc.
Meg egészségpolitikája, meg nyugdíj ügyekben is van határozott elképzelése. Meg az igazságszolgáltatás menetének gyorsítása...
Na és a foci! Hát ahhoz igazából ért.
Csak az a baj ezekkel, hogy egy beteg, megalomán elme szüleményei.
Üdvözlettel: - morzsi -

etele1 írta...

kedves morzsi,

nem orbánnal foglalkoztam.

Üdv.

etele1 írta...

Másik érdekesség: Bajnai programja, és kampányában újonnan mutatott habitusa, szerint... egyre inkább egy tipikus szocialista politikusnaktűnik...

Mitől liberális Bajnai? Tényleg mitől?

Vajon milyen hoszan tart ki mellette az az értemiségi bázis, amelyik immár húsz éve csak azért sem hajlandó az emeszpére szavazni?

irkomirko írta...

Nálam kétszer verte ki a biztosítékot Mesterházi Attila:
1., a házelnökhöz küldött levelében a kilépett szó használatával elkaszálta a DK önálló frakció alakítását
2., kiutazott Romániába bocsánatot kérni a kettős állampolgársági népszavazásnál képviselt MSZP hozzáállás miatt.

Varga Éva írta...

Kedves etele,
két megjegyzés:

1. Ha azt valaki gazdaságpolitikának tudja nevezni, ami jelenleg az országban folyik, akkor avval nem sok mindenről lehet a továbbiakban vitatkozni.

2. A DK-nak van programja és azon belül gazdasági elképzelése is (ha úgy tetszik: van gazdaságpolitikája). Ezt nem észrevenni ....hát inkább tetszett volna azt írni, hogy tetszik, ami most van és nem óhajtja lecserélni másra.
Az hitelesebb lenne.