2017. november 2., csütörtök

VÁLASZTÓJOG, KOCKÁZAT NÉLKÜL

Gyurcsány persze tudta - valahol nyilatkozta is, - hogy legújabb kezdeményezéséért fog kapni hideget-meleget, hazaárulónak fogják nyilvánítani, ha nem lesz szerencséje, még le is köpik, de nem érdekelte.
Igaza van.
Aláírásgyüjtést hirdetett a külföldön élő magyarok szavazati joga ellen, és itt nem azokra gondolt, akik gazdasági migránsok nyugaton, és megélhetési kényszerből, vagy/és a magyarországi minősíthetetlen közállapotok miatt mosogatnak Londonban, hanem azokra, aki soha nem éltek életvitelszerűen Magyarországon, más államok állampolgárai.
Annak idején Orbán nem másért, szavazatszerzési céllal adta meg az állampolgárságot nekik, mint ezt a Nemzet Orvosa, Mikola István ki is fecsegte, mikor azt hitte magáról, hogy valaki.
Azóta sok víz lefolyt a Dunán, de a nemzet egyesítése egy tapodtat sem haladt előre - sőt.



Hajdan, Ceausescu alatt a magyar, ha átjött hozzánk, hát hazajött.
Szerettük őket, olyanok voltak, mint amikor a rég nem látott kedves rokonok jöttek Pusztaszabolcsról, örültünk nekik, próbáltunk segíteni, és volt egy kegyelmi pillanat, amikor a diktátor ellen lázadó román nép is elhitte, hogy élhetünk egymással barátságban, békességben.

Nem tartott az öröm sokáig, mikor elkezdtek a romániai magyarok tömegével jönni, és kapták a lakásokat meg a támogatásokat, akkor a magyarországi szegényben természetes irigység támadt: hát másodrendű állampolgár vagyok én a saját hazámban?
Ehhez jött aztán az állampolgárság megadása, a szavazati joggal együtt.
Ha úgy kapják meg az állampolgárságot, hogy korlátozzák szavazati jogukat, mindenki elégedett lett volna, hiszen ez abban az időben, mikor Románia még nem volt uniós tagország, valós segítséget jelentett az erdélyi magyaroknak, megkönnyítette mozgásukat a világban, de mára ez az előny eltünt. Nem is költözik ide azóta senki, mennek tovább, értelmesebb országok felé.
Az elv, hogy az szavazhasson, aki a döntése következményeit is viselni fogja, ésszerű és igazságos, mert a mai helyzet ahhoz hasonlít, mintha átmennék az öcsém lakásába és beleszólnék, hogy jövőre mire költse a keresetét, meg, hogy számomra biztosítson mindenféle jogcímeken támogatást, mert az nekem jár.



Amikor az erdélyi magyarok sértett képpel járnak fel-alá, akkor gondoljanak arra is, hogy mi az oka, hogy "lerománozzák" őket, és jusson eszükbe az is, hogy egyesek közülük milyen gusztustalanul  követelőztek áttelepülésük után.
És jussanak eszükbe nacionalista hőbörgéseik, meg a "székely szarta a magyart" típusú bölcsességeik, meg az is, hogy a magyar parlamenten az uniós zászló helyett a sosemvolt székely zászló lengedezik, jóllehet Erdély nem csak a székelyekről szól, voltak ott mások is, ha jól emlékszem.
A hatalom gátlástalanul tolta és tolja bele a pénzt a nacionalizmusba.
Ami ebből az országból 1989 óta aktatáskában és állami támogatásként, meg álvállalkozásként  kivándorolt - nem csak Erdélybe, de Ukrajnába, Szlovákiába, Szerbiába is -  többnyire emberi minőségüket tekintve ócska, tolvaj nemzetiségi politikusokhoz -, abból le lehetne nyomni Mészáros Lőrincet is, pedig ő aztán olyan tehetséges, mint még senki más, inkluzíve Zuckerberget is...
Orbánék azt hiszik, hogy a magyar választó ezt nem látja, hogy nem dühíti, hogy a gyerekének a poros folyosón kell tornáznia, miközben zúdul kifelé a pénz haszontalan futballakadémiákra, igaz, cserébe jön a szavazat ellenőrizhetetlenül, miközben a külöldön dolgozó belföldiek számára gyakorlatilag lehetetlenné teszik a választásokon való részvételt.



Természetesen Gyurcsány a hibás, nem pedig a teljesen hibbant magyar politika.
Az uniós tagsággal egyidejűleg megszűnt minden támogatási kényszer, és megnyílt a lehetőség a határokon átívelő gazdasági tevékenységek előtt.
A régiók Európájában minden nemzet és nemzetiség szabadon ápolhatja nyelvét, kultúráját, tanulhat anyanyelvén, dolgozhat ott, ahol akar.

Mit akarhatunk ennél többet?
Baszkok akarunk lenni, vagy katalánok?

Ha valaki képtelen együtt élni a többségi nemzet tagjaival, hát szedje össze a betyárbútort és költözzön Magyarországra, dolgozzon és politizáljon az országért, fizessen adót és vállalja döntései következményeit.
Tamás Gáspár Miklós írt egy cikket erről, melyben kézzel-lábbal bizonygatja, hogy a kezdeményezés a szavazati jogról arról szól, hogy a határontúli választók nem szeretik a baloldali magyar pártokat.
Már maga ez a meghatározás is nevetséges, ugyanis a mai politikai paletta nem bal-jobbra oszlik, hanem diktatúrára és demokráciára, de hát TGM-nek ez természetesen mindegy, ő abból él, hogy hülyeségeket beszél és hazugságokból csinál ideológiát.

Ő dolga, lelke rajta, de talán elgondolkodhatna azon is, hogy a magyarországi magyarok is szeretnének normálisan élni, születtek bár Lúdváron vagy Székelyudvarhelyen.
TGM ettől az országtól eddig még csak kapott, ne is mélyedjünk belem hogy mit és mennyit, de azért az elvárható lenne, hogy ne csak a gyarmatosítók, hanem a bennszülöttek szemszögéből is értékelje a dolgokat.
Nekem azért jobban tetszik ez a poszt...



Igaza van a DK-nak, helyre kell pakolni ezt a kérdést, méghozzá mielőbb.
TGM dicséri a Momentum kezdeményezését, akik feltalálták a melegvizet, mondván, hogy inkább az ideiglenesen külföldön munkát vállalók részére is biztosítani kellene a levélben szavazás lehetőségét.
Momentum még az apukák zacsijában utazott, mikor ezt már sacc/kb ötszázan felvetettük.
Hát persze, ezt majd el lehet dönteni a választások után, és bevezetésre kerülhetne 2022-ben.
Addig persze még annyi minden történhet, kiléphetünk az Unióból, csatlakozhatunk a FÁK -hoz, megdögölhet az emír meg a szamár is, mi, meg sok kicsi Naszreddin Hodzsa, kényeztethetjük a szamár csúnyáját - szájjal.
Orbán meg röhög majd a Vár teraszán ezen a búvalb@szott bandán, aztán megigazgatja a fején Szent István koronáját...


Szóval, csak bátran, támogatni kell ezt a kezdeményezést, ez legalább valódi problémával foglalkozik és nem is kerül annyiba, mint a Nemzeti Inzultáció a nemlétező migránsokról...
:O)))

96 megjegyzés:

Kapat írta...

Sokan szemére vetik Gyurcsány Ferencnek, hogy miért kellett már megint egy ilyen kényes témával választások előtt meggondolatlanul előhozakodnia? Csupán azért, mert valós probléma! Persze, de nem illik beszélni róla! Ami a fidesznek kellemetlen, ami esetleg alkalmas arra, hogy kinyíljon az emberek szeme, az tarthatatlan, hazafiatlan, nemzetellenes. Az nem nemzetellenes, hogy az ország fele már a cipője mellett jár? Hogy minden értékünket már magukévá tették? Hogy szemérmetlenül semmibe veszik a jogot, lopnak, sőt, ezt már inkább rablásnak nevezhetjük? A parlamentet csak dísznek tartják, valóban, mint épület csodás műremek! Megvéd az időjárás viszontagságaitól, ennyi haszna van csupán az ellenzéknek belőle.
Különben is, hogy jön ahhoz éppen a közellenségnek kikiáltott Gyurcsány Ferenc, hogy megint megossza az országot? Kérdezik még a farizeusok is. Azt az országot, mely éppen a fidesz jóvoltából hazafiakból és hazaáruló idegenszívüekből, értékpusztítókból áll.
Szerintem is Gyurcsány Ferencnek tökéletesen igaza van, egyetlen bűne, hogy éppen Ő mondta ki azt az igazságot, melyet sokan éreznek, de gyávák megszólalni. De miért is csodálkozunk, hiszen Magyarországon élünk! :-(

anonymand írta...

"TGM dicséri a Momentum kezdeményezését, akik feltalálták a melegvizet, mondván, hogy inkább az ideiglenesen külföldön munkát vállalók részére is biztosítani kellene a levélben szavazás lehetőségét." - én meg több megértéssel lennék a romániai magyar párt(ok)hoz, ha az elmúlt időszakban, mióta bevezették a kettős állampolgárságot, akárcsak egyszeri felemelték volna szavukat, hogy a mieinket is (ideiglenesen külföldön munkát vállalók) ugyanazon jogok illessék meg, mint őket.
Ez persze még most sem fordul meg a fejükben, ezért nem emelik fel szavukat.

Névtelen írta...

neveletlen

Fél évvel a választások előtt úgy módosítani a törvényt, hogy az nem érdeke a Fidesznek, büszke vállalkozás.
Vajon mi lehet Gyurcsányék igazi célja és hogyan sülhet el a max. 1-2 mandátumot érintő ötlet?

Muzsi Attila írta...

Minden épeszű Romániában élő magyar előtt tiszta volt, hogy mire ment ki ez az állampolgársági ügy (ezért nem igényeltem sem magyar igazolványt sem állampolgárságot), de legtöbbünkben győzött az érdek, nem a magyar érzület, hogy másként bírálnak el egy angliai mosodában, mint magyar állampolgárt, semmint román állampolgárt (magasztos, mit mondjak). Ilyenkor, mikor valami jó, az népek könnyen átsiklanak a dolgok valódi értelmén és vallásos aurát festenek köréje, így mind aki szól ezért itt Erdélyben, hogy esetleg nem az mint aminek láccik, leütik a fejét.
Van egy ilyen tévhit miszerint Erdély egyenlő a székelyekkel. Én szívből kívánom, hogy Székelyföld legyen egy autonóm terület, biztos jól ellenének ott bezárva, mert olyan magábaforduló a székely. Mi, szórvány magyarok megtanultunk élni a román többséggel, ami nem volt gátja annak, hogy mi továbbra is magyarok maradjunk, noha ezt sokan érdemtelenül elvitatják tőlünk. Túléltünk mi sokkal rosszabb időket a mainál, nem esünk könnyen kétségbe. Én személy szerint inkább abban reménykedtem, hogy több gazdasági együttműködés jön létre a "forradalmak" gyümölcseként a magyarországi illetve erdélyi magyarok közt, de mikor a nagy "Miko tervet" olvastam, rájöttem, hogy ez nem fog bekövetkezni.
Szerintem sem korrekt, hogy más ország belügyeibe avatkozzak, ha nem ott élek.

Névtelen írta...

neveletlen

http://web.dkp.hu/gyurcsany-ne-szavazhassanak-akik-soha-nem-eltek-magyarorszagon/

Elég szerényre sikerült a háttér. :(

maxval írta...

Külföldön élek, s szavazni fogok jövőre is. Csak hogy megpukkadjon a fajtád, PuPu.

Ottilia Marton írta...

Orbán remek alapot teremtett ehhez az aláírásgyűjtéshez: " A mi dolgunkba ne szóljon bele senki!" a kérdés, hogy meddig terjed ki a "a mi dolgunk" kérdése.
Bizony Erdély teljes elnéptelenedéséig!
Onnan eljön az orvos mérnök mind aki onnan aztán nagyon hiányzik. Mit is tehetne mást? Az autonómia törekvések realitását a kettős állampolgársággal bizony elvágták. Hogyan lehetne már kis Magyarországot működtetni Erdélyben? Az állampolgárok adottak, a rájuk vonatkozó törvények megvannak , ha állampolgárok. Eldönthetik melyik vonatkozik rájuk.... stb. Cseles!

Felfoghatjuk Orbán kampánytémája paródiájának is az egészet! Így jár az, akinek szavát szó szerint veszik!

PuPu írta...

Kedves Birca, szavazz, ha akarsz.
Én mindössze attól tartok, hogy a hozzád hasonló göndörszőrű nacionalisták külföldön hoznak egy törvényt, oszt felpakolják a népet vagonokba és átteszik a határon - hát hozzám te nem fogsz bekéredzkedni!
Volt már ilyenre példa, lehet is, hiszen minden sovén birka olyan, mint te, ti szinte gyűjtitek a fejetekre az eleven parazsat.
De azt azért cizellálhatnád, hogy milyen az én fajtám...
Birca, Birca, nem bírsz te mmagaddal, míg megint ki nem kapsz...

:O))))

PuPu írta...

neveletlen Névtelennek:
A DK mindig is híres volt tehetséges tömegkommunikációs szakembereiről, továbbá arról, hogy mindig képes tanulni a hibáiból - úgy négy-öt éven belül...

:O)))

kekec írta...

Azért törökgáborelemez se gyakran mond olyat, hogy "Gyurcsány zseniálisat húzott"
Merthogy (ezt már tőlem) csak onnan veszít (kézből etetett külhoniak 1 mandátum és nemzethy érzelmű fideszbirkák) - azok úgysem szavaznának rá, ahol semmit sem veszít, viszont megnyer sok ingadozót. Mert nagyon sokaknak böki a csőrét, hogy a gyerek mellette mosogat Angliában a romániai magyarnak, aki levélben szavazhat, az övének meg kuss, vagy fel kell utazni a külképviseletre. Az értelmesebb meg emléxik, hogy a külhoni, ellenőrizetlenül számolgatott levélszavazatokkal lett meg 2014-ben a 2/3, amit aztán a belhoniak 2 időközin tudtak csak visszavenni.

talalom írta...

T. Muzsi Attila! A jelenlegi magyar kormány pont az Önhöz hasonlókra épít, akiknek a jelszavuk: dögöljön meg a szomszéd tehene is!
Nyugi,megdöglik, szinte biztos. Hacsak...
Hacsak végig nem gondoljuk, miről is van szó?
1848-ban, Magyarország születésekor (addig csak Magyar Királyság volt), a követelés az volt: Unió Erdéllyel! És nem: Erdélyt vissza! Az Unió megvan - egyelőre - meg is kellene védenünk. És ha már kedvenc kormányfője annyira ragaszkodik a szuverenitáshoz, vajon miért erőlteti, hogy más államokban élők mégiscsak beleszóljanak a magyar állam ügyeibe? Megmondom: mert arra számít - okkal egyébként-, hogy a más államban élőknek fogalmuk sincs, mik történnek errefelé. Ahogy én sem tudom, hogy Romániában vagy Kanadában mennyi az áfa, milyenek az adók, mely újság-rádió-tévé-honlap kinek a tulajdonában van, úgy Ők sem tudják, hogy mi a valós helyzet Magyarországon.
És még egy: én már megkaptam bősz honfiaktól, hogy nem is lehetek magyar, hiszen itt születtem, itt is élek.

talalom írta...

Bocs még egy. Én a magyar államtól sose kaptam semmit - még egy tanácsi lakást se -, mindenért fizetnem kellett. Ezt nem sérelmezem: örülök, hogy módomban volt dolgozni és megfizetni a javakért, amelyek jutottak. Ugyanakkor: elfogadom és pártolom, hogy az adóimból jusson a határon kívül élő magyaroknak kultúrára, oktatásra, hogy megőrizhessék a magyar nyelvet, hagyományokat. (Bár ezek a hagyományok azért többet jelentenek, mint egy csárdásch eltáncikálását.)

Névtelen írta...

neveletlen

Ez a 'járulékos haszon' számomra nem egyértelmű, lehet, hogy éppen ezzel a kezdeményezéssel paprikázza fel a külhoniakat.
A DK tábora pedig max. az Mszp rovására bővülhet, oszt ha a szaldót nézzük, akkor...

https://mno.hu/hatarontul/gyurcsany-egyedul-maradt-legujabb-otletevel-2425218

Gyurcsány Ferenc egyébként azzal indokolta kezdeményezését, hogy szerinte az ország többsége szerint az szavazzon, aki viseli a döntésének a következményeit. Szerinte ráadásul még egy olyan „járulékos haszna” is van az aláírásgyűjtésüknek, hogy bővülhet a DK tábora.

Attila írta...

Üdv!

Kedves PuPu!

Gondolom nem kell neked bemutatni Birca Hang nernyalit, hiszen széltében-hosszában éjjel-nappal irkál a neten a haramia banda érdekében. Bizonyára jól megfizetik érte. Lelke rajta!

Attila

1970 írta...

Kedves Attila!

Ez idáig "rendben" van, ami viszont nagyon nincs rendben az a "fajtád" szó alkalmazása. Ez az, ami nagyon sötét időket idéz...

Kedves talalom!

"1848-ban, Magyarország születésekor (addig csak Magyar Királyság volt)"

Mohácstól az sem igazán volt, de azért azt se felejtsük el, hogy az "Erdélyt vissza" hangzatos jelszavát ("Nem! Nem! Soha!" típusú ökörségekkel együtt) a 20. század hozta meg a lovastengerésszel együtt. Aminek következménye egy olyan pusztítás lett a második világháborúban, amit állítom ma sem hevert ki igazán az ország.
Nem véletlen a politikai elitben ez a vérmes Kádár utálat, mert igen nagy a kontraszt mind a lovastengerésszel, mind a mai elit "teljesítményével" összevetve.

pamagd írta...

Birca!
Te kettős identitású vagy, életed felét Magyarországon töltötted, tőled senki nem vitatja a szavazásra jogosultságodat.
Csak azt nem értjük, mi a fenét találsz pozitívat Orbán maffiájában?


talalom:
Félreértetted Muzsi Attila írását. Éppenhogy tisztán látja a helyzetet.

Cereus írta...


Kedves Birka !

Hülyének lenni, mint tudjuk állampolgári jogod. Becsületes,tisztességes magyarnak lenni
pedig számodra és számunkra is nehéz. Gyurcsány nem azt mondta hogy csak Te a (felelőtlen) ne szavazhass, hanem senki aki nem viseli terhét döntésének.
Lehet, hogy magyar beszéd értelmezésével is gondjaid vannak ?

TGM-nek pedig csak annyit, hogy ilyen nagy tudós létére többet kellene költeni ápolatlan külsejére,jobb megjelenésére. Tudom nem illik beleszólni mások életébe, de én is magyar vagyok és csak szerzett jogommal élek.

DarthVader írta...

Nekem különösen tetszenek azok a reakciók, hogy "én ugyan nem értek vele egyet, hogy a HT magyarok is szavazhassanak, (ergo egyetértek Gyurcsánnyal) de miért kell ezt most kijelenteni? Kussolni kéne. "
Ha nem értesz vele egyet, akkor nem értesz vele egyet se éjjel, se nappal,se a buszon, se a budin,se a közértben. Ha meg csak a lakásban nem értesz vele egyet, az utcán meg kussolsz, ha nem éppen egyetértesz, akkor most ki hazudik?

jarisz írta...

A bizonytalanoktol sok szavazatot hozoooooo otleres huzas ez a DK-tol......
Utalatot kelt a haszonkeso diszmagyaok ellennn.
Ez egy konkret megnyilvanulas nemugy mint a FIDIOTA Soros mantrazas., a bargyu plakatozassal egyetemben...
HAJRA FLETO AGYGY AZ ALTESTINEK...:-D :@ :-P .....

Csak Buta írta...

Van egy "buta" kérdésem. Magyar vagy székely?
Ha székely, és van neki (székely) zászlója (ami ki van lógatva az magyar Országházon is (?), és van neki (székely) Himnusza is, akkor mitől magyar, és miért van neki magyar állampolgársága, és főleg miért van neki magyar szavazati joga?
Ha pedig magyar, akkor miért van neki (székely) zászlója [ami ki van lógatva a magyar Országházon (Magyarország Házán; a magyar Parlamenten) is (?)], és miért van neki (székely) Himnusza?
Én magyar vagyok! Nem tudok semmilyen más nemzethez, nemzetiséghez való kötődésemről. Az én zászlóm a magyar zászló, és az én himnuszom a magyar Himnusz.
Jó lenne, ha az erdélyiek is eldöntenék végre, hogy székelyek, vagy magyarok.
És nekem egyáltalán nem tetszik, hogy a magyar Parlamenten lóg a székely zászló, az EU-s pedig ki van onnan utálva.

SJ írta...

Nagyon jó, hogy ezt írtad Attila, bár mindenki így gondolkodna.

Attila írta...

Kedves 1970!

Nem értelek! Hol írtam azt a "fajtád" szót, mert nem emlékszem rá?! Lécci pontosítsd, ha kérhetlek!

Köszönettel: Attila

Attila írta...

Talán Birca Hangra gondoltál, csk elnézted?

1970 írta...

Kedves Attila!

Elnézést, nem voltam egyértelmű! Arra utaltam pont, hogy az még "rendben volna", hogy ezeket csinálja (a Birca nevű egyén), amiket írtál, a lelke rajta. A "fajtád" szó viszont már nagyon durva a részéről.

hello írta...

Kedves Kapat, egyetértünk!

Lehet, hogy naivitás tőlem - meg akár Gy.F.-től is -, de azt remélem, hogy ez a szerintem is igazságos elgondolás pártállástól függetlenül sokak véleményével találkozik, és az emiatt a Fidesz által rájuk zúdított szitokáradat VINNI FOG a hazai, az eredetileg a Fideszre adandó szavazatokból!!!
ÁMEN!!!

magyarmagyar írta...

Na itten van a lényeg:

http://gepnarancs.hu/2017/11/en-akkor-is-szavazok-a-hataron-tulrol-es-belepofazok-az-eletedbe/

Kapat írta...

Kedves "hello"!

Nem naivitás Tőled! A közvéleménykutatók nagy meglepetésére, a rögtönzött, nem reprezentatív felméréseik szerint is az emberek többsége így gondolkodik a határon túliak szavazati jogáról. Még a jobboldal soraiból is.
Ami pedig engem lep meg, hogy a Klubrádió napi telefonos kérdéseire adott hallgatói telefonok (már nem először), szintén Gyurcsány Ferenc igaza mellett döntenek, ha a kérdés személyére irányul. A Klubrádió jól tenné, ha változtatna a nem is annyira bujtatott Gyurcsány ellenességén! Riportereinek jórésze ha teheti, (és miért ne tehetné!), pikirt megjegyzéseivel kiséri megszólalásait, valahányszor Gy.F-ről esik szó. Lehet, hogy ez az én túlérzékenységem, ezért szubjektív véleményem is.

Attila írta...

Oké kedves 1970!

Valaki, aki nagyon unja írta...

Kapat
Nem vagy túlérzékeny, vagy én is az vagyok. Bár nem kizárt, hogy ketten vagyunk :), de az érzés közös.

Nem sztárolnám Gyurcsány Ferencet, nincs önbizalomhiánya nélkülem sem, de hiányolom az elmúlt nyolcévezés végén azt, miért. Gyurcsány lépjen hátra. Miért? Gyurcsány megosztó személyiség - ez a legjobb.
Szóval, ha megerőszakolnak, tisztátalanná váltál? Ne kövezzük meg? Akkor biztosan minden sima lesz ebben az országban, hiszen nem oszt, nem szoroz.

A Klubrádióról egyébként is eszembe jutott már, hogy nem véletlenül hagyták haldokolni Döbrögiék. Sejtették (tudták?, végül is hosszan időztek ezen az oldalon), hogy ez a fenenagy intellektüel öntudat úgyis darabokra szedi a maradékát. Meg is történt, de valahogy a "dékások" mindig beleugattak. "Erőszakos", "agresszív" népség! Dékás, már-már újabb szitokszó a liberális mellett, csak ezt a "baloldal" használja.
S így, hogy a saját oldal összedobja a létezéshez szükséges pénzt, még jól is járnak. Nincs hőbörgés. Külföldön is lehet mutogatni, hogy van itt ellenzéki rádió, mit akarnak?

Persze nem bántanám a Klubrádiót, mert én sem vagyok tökéletes, miért lennének ők, de kétségtelen Tamás Gáspár Miklós, például, jelentősen hozzájárult, hogy beégjen az agyakba az, hogy a régiek húzzanak a fenébe.
Aztán a jó, nagy légüres térrel senki nem tudott mit kezdeni, még ő sem.

Valaki, aki nagyon unja írta...

Félreérthetően írtam, úgy érzem.
Gyurcsány maradékát szedték szét, a lejáratását fejezték be "ezen az oldalon", a Klubrádió nem elhatározott, de vitathatatlan segítségével. Éppen, ahogyan számították a fideszes kommunikátorok.

hello írta...

Kedves Kapat, ez csak újfent megerősít, hogy nem sokat vesztettem, hogy mióta a Klubrádió átköltözött a 92.9-re, nálam rádión nem fogható az adásuk: nyilván valami leárnyékolja az adójukat. Akkortájt még párszor ezt fel is panaszoltam a honlapjuk fórumán, ahol nem mellesleg egyéb témákban is számos kritikát leírtak a hallgatóik.

Azóta ez a fórum már jó ideje megszűnt.
Amiről nekem egy igen régi szilveszteri Darvas Szilárd-konferansz egyik mondata jut eszembe:
"úgy védekeztek az aszfaltbetyárok ellen, hogy felszedték alóluk az aszfaltot"!

nemóvatos írta...

Ugyebár a magyarországi egészségügyből, oktatásból, szociális védelemből, stb... hiányzó/elvont, a határon túli "illetékesekhez" juttatott pénzekért cserébe, a kettős állampolgároktól a szavazatuk FIDESZRE adását várja el az orbáni hatalom.
Nekem a prostitúció jut erről eszembe.
Csak remélni tudom, hogy Gyurcsánynak módjában lesz ezt is megértetni az érintettekkel meg az ellene acsarkodókkal is.

talalom írta...

Kedves Mindenki!
1. TGM-en azért is csodálkozom, mert ő volt az elsők egyike, aki már az 1989-es parlamentbe bekerült, kihasználva, hogy 1990-ig visszahívhatók voltak a képviselők. Életkorban se egy tini...
2. Bokros tavasszal kért méltányosságot a sajtótól: mindenki felhördült: jaj, a kritika! Csakhogy a kritika nem azonos a gyalázkodással és a becsmérléssel. Egy kommentben kértem ki, hogy a divatos "baloldali" megmondó a cikkében következetesen "önjelöltnek" titulálta Botkát. Holott a kongresszustól megkapta a szükséges felhatalmazást, amit ugyan én nagyon rossz döntésnek tartottam, de ez az MSZP dolga. A szerző is rájöhetett, mert like-olta a kommentemet. Ugyanígy számtalanszor: hazuggyurcsány, bohócgyurcsány, "tehetetlen, impotens, stb. ellenzék". Ez közönséges szidalmazás - semmi köze a kritikához.
3. Az MSZP-ből azért távoztam anno, mert képtelen voltam megértetni: a sunnyogás, mismásolás a szabadelvű konzervatív, baloldali pártoknak nem megy. Ebben nagyobb a gyakorlatuk az egyházaknak pl. Nem szabad a hazafiság, a hit kérdéseit ráhagyni az ún. jobboldalra. Öntsünk tiszta vizet a nyílt kártyák közé! - javasoltam (coop: Rejtő Jenő). Nem lehet - rémüldöztek, merakkó' józsinénimaribácsi megsértődik.
Nem örülök annak, hogy igazam lett.
De annak igen, hogy legalább egy alakulat van, amelyik megtisztítaná a gennytől társadalmi fekélyeinket.

Joebacsi írta...

Nem a kettős állampolgárság tényéhez szeretnék hozzászólni, hanem a cikk és úgy általában a DK-sok (bocs Pupu a szóért) fröcsögéséhez.

Ha ki vagytok akadva az általánosítások miatt (pl a migránsok miatt), akkor ti miért éltek ezzel?

Nekem szegediként rengeteg erdélyi ismerősöm volt/van. Az általános iskolában csak a mi 25 fős osztályunk bővült 10 menekülttel (mai napig tartjuk a kapcsolatot), a túlnyomó többségük nem mocskos tolvaj, meg rohadt segélyleső!

Ilyenkor szoktam röhögni, amikor meghallom a "gyűlöletkampány" meg hasonló lózungokat.

Kapat írta...

Joebacsi!
Tudnál idézni bármelyikünk "fröcsögéséből"? Hol és ki migránsozott? Nem szereted az általánosítást, én sem! Kérünk névszerinti idézetet az ide beírók migránsozásából! Hogy valóban ne általánosítsunk!

Joebacsi írta...

Kapat

Azt hittem érthetően írtam, sajnálom, hogy nem, újrafogalmazom:

Senki se mondta, hogy migránsoztok! Épp ez az!
A fideszt vádoljátok, hogy migránsozik*, és összemos embereket, miközben Ti ugyanezt csináljátok, ugyanúgy embereket/népcsoportokat bélyegeztek meg!
Ha elfogadjuk, hogy a fidesz gyűlöletkampányt folytat, akkor ez a cikk, és a hozzászólások egy része miért nem az?
Én voltam többször is náci és fasiszta szerintetek (mármint néhány hozzászóló szerint), mégse tudnátok egyetlen mondatot idézni tőlem, amikor cigányozok/zsidózok,erőszakra buzdítok,holokausztot tagadok.

Így már érthető?

* Jogosan, ez például nekem se tetszik!

Joebacsi írta...

Kapat 2

Vigyázat leegyszerűsítés következik, nyilván sokkal bonyolultabb a dolog, csak a tisztánlátás kedvéért:

a menekültek terroristák=az erdélyiek segélylesők/tolvajok/herék/kullancsok/élősködők


Amúgy a sógorom vér DKs, nagyobb Gyurcsány fan szerintem nincs az országban nála. A múltkor felhívtam mert épp feléjük jártam, és megkérdeztem, hogy vigyek-e nekik egy kis kürtöskalácsot. Rögtön az első reakciója az volt, hogy a "Kurva anyját a románoknak". Érted, egy rohadt süteményről is rögtön ez jutott eszébe. És ahogy az blog.hu fórumait olvasom, a dksok többsége ilyen.

Kapat írta...

Joebácsi!
Látom, nen tudsz elszakadni az általánosításoktól. Az nem konkrétum, hogy "szerintetek". Ha a sérelmezett jelzők valóban elhangzottak, miért nem ott, azonnal és attól kérted ki magadnak az igaztalannak vélt, vagy valós cimkézést? Megvitathatattad volna akkor, érvekkel alátámasztva. A beírásod így ismét csak egy általános vádaskodás!

PuPu írta...

Aztán Joebácsi, hol látsz te ebben a posztban gyűlöletet?
Hacsak az általad beírt kommentekben nem?
Az általad beírt minősítő jelzők a te agyszüleményeid, és nagyon sajnálom, hogy szövegértésben nem jutottál el addig, hogy különbséget tudjál tenni a gyűlölködés meg a között, hogy valaki egyetértsen azzal, hogy csak az vegyen részt egy döntésben, aki viseli is annak következményeit.
Nekem is vannak erdélyi ismerőseim, sőt, még bartátaim is, emnellett munkáltatóként rengeteg Erdélyből áttelepült alkalmazottam is volt, az unokaöcsém felesége is innen származik.
Szóval, ez nem érv, érveket meg nem írtál.
A DK-soknak meg nincs többsége, mert erről senki nem kérdezte meg őket, hogy milyen is a székely vagy az erdélyi ember.
Melyik ilyen, melyik olyan, embere válogatja.
Ha kérhetlek, akkor ne általában szólj hozzá a poszthoz, de a kommentekhez se, hanem konkrétan.
Pl. Joebácsi azt írja, hogy itt bárki azt állítaná, hogy az erdélyiek haszonlesők, stb. holott ezt nem állította senki.
Joe bácsinak valamiért érdeke félrevinni a beszélgetést.
Szóvl jobbulj meg Joebácsi, ha kérhetlek...
:O)))

Joebacsi írta...

Kapat

1:
Eredetileg a cikkhez szóltam hozzá, szóval az "ott, azonnal és attól" kitételből mind 3 teljesül.
Mellesleg az "elüldözött" honfitársainknak (többször is szerepel a cikkben) csak a hatályos UNIÓS törvényt kellene betartani, és szavazhatnának levélben. Mindenki szarik rá, de elvileg csak (egyszerre) egy állandó lakcíme lehetne valakinek az unióban. Azért mert valaki nemtörődömségből/előnyökért jogot sért, nem követelőzhet plusz jogokért.
Én is visszaadtam a magyar lakcímkártyámat, és azóta simán szavazok levélben.(mellesleg eléggé nemzetközi a társaság az irodában, és a többi külföldi munkatársam esetén ugyanúgy a hazai lakcím megszüntetéséhez van kötve a levélszavazás lehetősége)
Mindegy, én a magam részéről a netes szavazást pártolnám


2:
Persze, hogy nem tudok "elszakadni". Te kérdeztél rá. Ha mást válaszolok, akkor az jött volna, hogy megint én terelek

Pupu

"Nem is költözik ide azóta senki, mennek tovább, értelmesebb országok felé."

Erre tudnál valami bizonyítékkal szolgálni? Csak azért kérdezem, mert az összes hivtalos jelentés, amit eddig olvastam az ellentétét állítja. Mindenki egybehangzóan azt állítja, hogy magyarországon NETTÓ bevándorlás van (azaz többen jönnek, mint mennek).

Például:
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/hu.html

A people and society rész alatt Net migration rate= 1,3. Ez az idei előrejelzés a tavalyi adatok alapján

Világbank jelentés:

http://wdi.worldbank.org/table/6.13

Bár ez 2012es de itt is pozitív az egyenleg

(az eurostat és az oecd is ugyanezt állítja, de azokat most nem találom)

Joebacsi írta...

Kapat és Pupu

Ilyen mondatkora gondoltam:

"egyesek közülük milyen gusztustalanul követelőztek áttelepülésük után"

Tudom én is, hogy volt ilyen, de ez ugyanaz az eset, mint a migráns-terrorista párhuzamnál. Hány követelőzött gusztustalanul? 100ból 1? 10 ezerből 1? Senki se tudja

" nacionalista hőbörgéseik, meg a "székely szarta a magyart" típusú bölcsességeik"

Dettó

Remélem elég konkrét volt az utolsó 2 hozzászólás

Névtelen írta...

Joebacsinak....
Milyen ember az aki keretlenul ujbol es ujra bedugja a pofajat oda, ahol utaljak?
Hogy is van a "kiszalltam" nevezetu igereted?

Joebacsi írta...

Nyugi nevtelen, nem te fogod megmondani, hogy mikor es hova irjak, termeszetesen a sajto- es szolasszabadsag neveben.

A velemenyem nekem is megvan rolad, es ahogy megnezem a kozvelemenykutatasokat az orszag 80 szazalekanak is.

Kiszalltam
Az arra a vitara vonatkozott, nem is irtam oda azota.
Tudod, ha vacsora utan azt mondom, hogy koszonom nem kerek repetat, jollaktam az nem jelenti hogy soha tobbet nem eszem

Pofad meg neked van

Mellesleg tereled a temat, bizonyitsd be azokat amik csusztatasok a cikkben, es amikre ramutattam (diszkriminacio, netto migracio) ahelyett hogy szemelyeskednel meg gyulolkodnel

hello írta...

Kedves fórumozó társak!

Rosszul emlékeznék, hogy korábban már megbeszéltük, hogy a trollokkal ne álljunk oda vitatkozni, mert annak egyrészt se vége - se hossza, de meg pontosan ismerjük már a műsort, hogy miféle hamis állításokkal, terelésekkel operál és próbál hergelni?! Ne má', hogy sikerrel tehesse!
Aki közülünk hajdan Kapcsolatos volt, nyilván emlékszik az "Ugorgyunk!" beváltan alkalmazott gyakorlatára!

magyarmagyar írta...

Joebacsi

Kedves nemzettársam! Íme néhány konkrétum.

A 90-es években sokat dolgoztam Sepsiszentgyörgyön. Még a forradalom után nem sokkal, a "kegyelmi" eufórikus időkben kezdtem. Valamelyik kocsmában "lemagyaroztam" egy fiatalembert. Rámnézett mintha egy darab szart látna, és közölte: - Székely vagyok bazmeg, nem magyar!

Rajtaütésszerűen menekültünk Zilah (Zalau) egyik kávézójából, amikor egy habzó szájjal Orbánt imádó bácsikának megjegyeztem, hogy talán ott kéne élnie és megtapasztalnia hogy miről is van valójában szó...

Kirándultunk Erdélybe. A kempingben egy kis vacak baltával küszködtem, amikor megveregették a vállamat. Egy hatalmas vérmedve külsejű valaki egy marha nagy fejszével a kezében. Megállt bennem az ütő, de ő barátságosan mutatta, hogy ezzel talán jobban boldogulok. Román volt a segítőkész illető. Később megkóstoltuk közmegelégedésre a sült szalonnámat és pálinkát is cseréltünk.

Szóval ott is a politikusok kavarták a gyűlölet szarát...

1970 írta...

hello

Egyetértek!

1970 írta...

magyarmagyar

Pontosabban egy konkrét politikus...

Kapat írta...

"hello"
Igazad van! Én vagyok a hibás, mert nem volt könnyű megállni szó nélkül, hogy -e poszt hozzászólóit minden ok nélkül gyűlöletkeltéssel vádolják. Anélkül, hogy valós és konkrét érvekre alapozva tennék. Itt mindig kulturált vita folyik, egymás gyalázása nem szokás. Van, amikor nem értünk egyet, de a vélemény szabad, mindenkinek szíve-joga elmondani. A vita viszont nem zárja ki egymás tiszteletét.
Megfogadom az intelmedet, mert valóban értelmetlen és meddő a vita a kötekedőkkel, kellemetlenkedőkkel.

magyarmagyar írta...

Névtelen 1970 írta...

Ezt kifejtenéd bővebben?

Névtelen írta...

Joebacsi akarom mondani vastagbor.
"bizonyitsd be azokat amik csusztatasok a cikkben,"
Csak egy "csusztatas" marmint a reszedtol megeledkeztel arrol , hogy itt teged utalnak.
Persze a "szolasszabadsagra" lehet hivatkozni, de miert nem gyakorolod ezt a te
"fajtaid" koreben. Tudod durung parasztbol meg senkinek sem sikerult kulturembert faragni.

Joebacsi írta...

Látod névtelen, ezért örvendenek közutálatnak az egész országban a "demokraták". Én legalább igyekeztem linkekkel igazolni az "igazam"

Mellesleg az a legszebb az egészben, hogy azok a dékások náciznak/fasisztáznak, akik az első adandó alkalommal lefekszenek Pásztor Albertnek, Toroczkainak, és egyetlen alkalmat se hagynak ki, hogy "orsósozhassanak" egy jót. Persze az nem számít cigányozásnak.....

Van amúgy még egy hazugság a cikkben (hivatalos linkekkel tudom igazolni), de azt majd talán egyszer máskor leplezem le. (ahogy elnézem a kampányt, lesz még alkalom rá)

ÉS inkább leszek durung paraszt, mint *********

(A csillagok helyére képzelj bármit a munkásőrtől az ávósig)

Ráadásul még a nevedet se vállalod. Nekem legalább veled ellentétben van gerincem és nem titkolom magam.

Villon írta...

Joebacsi...
Itt egy "nevtelen" azt irta, hogy itt teged utalnak.
En ehhez azt teszem hozza, milyen ember az aki kozutalat ellenere mindenaron ott akarja hirdetni az "iget" ahol ezt nem szeretik... Joebacsi ezen nincs mit "igazolni"...

1970 írta...

Kedves magyarmagyar!

Azt írtad, "ott is a politikusok kavarták a gyűlölet szarát" (mármint Erdélyben)

Ezzel alapvetően egyetértek, csak arra akartam utalni, hogy egy konkrét politikus viszi e téren a prímet. Szerintem ugyanarra gondolunk...

Joebacsi írta...

Villon

Neked is ugyanazt tudom mondani, mint a nevet nem vallalo gerinctelennek:
Nem ti dontitek el, majd Pupu kitilt, ha ugy gondolja.

Mellesleg en is kerdezhetnem, hogy milyen "ember" az, aki a kadar rendszer terrorjat relativizalja, sot kivanatosnak allitja be?

Na mindegy azert remelem hogy az ilyen nevtelen felek orulnek, ugyis unnepnap a mai naluk. A fajtajuknak a mai nap az ev csucsa (gyk 1956 nov. 4), szuk 4 evtizedre megoldodott az eletuk...

Attila írta...

Üdv!

Nem értem miért foglalkoztok Joebácsival. Nem kell észrevenni, oszt jó napot!

Attila

Joebacsi írta...

Egy rövid idézet, mielőtt elköszönök, ami hűen mutatja Gyurcsányék hozzáállását:

"Érdemes megjegyeznünk, hogy amikor 2006. augusztus 20-án megtörtént a budapesti, négy halálos áldozatot követelő tragédia a vihar miatt, a magyarországi médiában előbb ismeretlen áldozatokról, majd "két ismeretlen román állampolgárról" beszéltek. Eközben a román közszolgálati televízió a késő esti híradójában már aznap este megszólaltatta a két erdélyi magyar áldozat családját"

Szerintem ebben minden benne van.

Valaki, aki nagyon unja írta...

Iszonyat sok energiánk megy el az egymásnak feszülésre.

Ugyanakkor nehéz hallgatni.
Kényelmetlen, rossz hellyé vált ez az ország, s ha szembetalálkozom, akár virtuálisan is azzal, aki ezt kánaánnak tartja, akkor erős lesz a megmondó-kényszerem, nekem is.

Valahol sajnálom a külhonban élőket, mert bár nem vagyunk egyformák, máshol éltünk, máshoz szoktunk, de mégis egy nép vagyunk. A nyelv, a kultúra nagyobb része összeköt.
Jó lenne, ha a többség, akiknek esze ágában sincs részt venni Orbán cirkuszaiban fellépőként, végre megnyilatkozna, hogy hagyják már őket békén, hiszen nem is mennek el szavazni.
Nagyon nem helyeslem a választójog biztosítását, nem tetszik a követhetetlen rendszer, de ez a szavazás sem tetszik igazán.

1970 írta...

Kedves valaki, aki nagyon unja!

"Iszonyat sok energiánk megy el az egymásnak feszülésre."

Azt hiszem valahol ez a célja az uralkodó hatalmi elitnek, vagyis, hogy erre pazaroljuk az energiáinkat. A társadalom atomizálásának, a közösségrombolásnak ez az egyik fő módszere.

talalom írta...

Magyarmagyar! Nagyon hasonlóak az élményeim, akár északra, akár délkelet felé lépem át a határt. Egyet megfogadtam: csoportos utazással soha többé! Nálam a saját magyarországi útitársaim ütötték ki a biztosítékot, meg az idegenvezetőink: amint elhagyjuk a határt,remegő hangon, könnyes szemekkel sorolják, hogy mi a miénk! Persze, Déva vára és a betléri Andrássy kastély, meg Versailles, meg a madridi Prado és a prágai Hradzsin, a pozsonyi Duna híd, a várnai, burgasi tengerpart - mind-mind a miénk, európaiaké. A józsibácsik (érdekes, egy ekkora magyar miért anglomán, ha a becenevéről van szó???) meg vicsorogjanak nyugodtan a szűk kis szemellenzőjük mögül.
De most dicsekedni fogok. 2007-ben jártam Románia magyarlakta területein (csoporttal). Az ottani vezetőnk lelkesült pillanatában felkiáltott a disznótoros vacsorán: Ugye mi mindannyian igennel szavaztunk 2004-ben? Én meg szerényen feltettem a kezem, hogy én bizony nemmel szavaztam, és ha kíváncsiak rá, elmondom, miért. Nem voltak kíváncsiak - de túléltem.

nemóvatos írta...

Joebácsiról és a pengeváltásokról jut eszembe:
Hová lett abramovics, aki volt és van?

hello írta...

Kedves nemóvatos, szerintem 3 órával ezelőtt telibe találtad fején a szöget!!!

hello írta...

Kikívánkozik belőlem PuPu jövendölését olvasva az a régi teóriám, hogy azért megy ez az orbitális balf@szkodás az ellenzék részéről, mert csak szájkaratéban menők, ha arról van szó, mit is Orbánisztán helyett, de qrrrvára fáznak attól, hogy ennek a megvalósításához neki is kéne veselkedniük! Mert abban annyi a terepen a már Orbánék által beépített taposóakna, tigriscsapda meg a rengeteg kudarc-lehetőség, hogy felmérték: azokba jó eséllyel hatalmasat tudnának belebukni.

mavtelep írta...

hello
Sorry, de nem értem "orbitális balfaxodás" ami az ellenzék részéről megy, írod.
Az ellenzék mellik csoportjára gondolsz, amelyik ebben a helyzetben bármit meg tudna valósítani abból, amit akar ? Most nem is csak a legelemibb fogalmakra gondolok, mint "döntési szféra", "végrehajtási szféra", hanem arra, - melyik dem ellenzéki pártot támogatjuk annyira, hogy elfogadnánk bármelyik megszólalásukat ?
Szervusztok, jó napot !

1970 írta...

Kedves hello!
(2017. november 5. 9:29)

Azt gondolom, hogy voltak a magyar történelemben ennél milliószor komplexebb helyzetek, amelyekben sokkal több volt a "taposóakna". Mondjuk 1956 októberében-novemberében előállt egy olyan szituáció, amikor a jelenleginél sokkal súlyosabb társadalmi környezetben kellett az országot kihúzni a sz..ból. (Ezt a helyzetet három "kiváló államférfi" hagyta ránk, nevesítve: vitéz kőbányai, Rákosi, és "Imre bácsi". Azt hiszem főleg hármójuk felelőssége az, ahová az ország 1956-ra jutott). Mégis volt, aki vette a bátorságot, és kivezette az országot abból a helyzetből.
Na, akkor ezek nem képesek erre? Ez különbözteti meg az államférfit a politikustól, a bátorság, amikor lépni, dönteni és tenni kell.

mavtelep írta...

1970
Már bocs', de 56-ban Kádár kormányra került, nem ellenzékbe.
Ráadásul volt Néphadserege és szovjet támogatása.

1970 írta...

Kedves mavtelep!

A mai ellenzék politikusai is kormányra szeretnének kerülni, és hello írása pont arról szólt, hogy nincs bátorságuk ehhez, mert akkor meg kellene dolgokat valósítani. Erre reagáltam, hogy Kádár '56-ban ennél sokkal komplexebb és nehezebb helyzetben volt, amikor kormányra került. És nem félt lépni...

mavtelep írta...

Értem, értem ... de éppen hogy sokkal egyszerűbb helyzetben volt Kádár: rendelkezésére állt pénz, paripa, fegyver és ellenzék nem létezett, csak ellenség.
Velük pedig leszámolt és ez volt a szerencsénk.

hello írta...

Egyetlen olyan pártot nem látok, de amit írtam, arra értem, hogy megy a kibújócska a valamiféle müködőképes együttmüködés ESÉLYE alól is. Mert ha odáig eljutottak volna, a választók láthatnának demokratikus alternatívát.
Persze, tudom, mekkora politikai érettség és felelősségtudat kell(ene) ahhoz, hogy a kicsinyes egyéni és hatalmi érdekeiken felül tudjanak emelkedni, AZ ORSZÁG érdekét első helyre téve.

Még mielőtt bárkinek erről a DK jutna eszébe, elmondom, hogy még Botka idején azt tanácsoltam a DK-nak, hogy Feri jelentse ki: amennyiben a többi demokratikus ellenzéki párt MIND Botka mellé állt, akkor ő hajlandó visszalépni. Merthogy számomra teljesen nyilvánvaló volt, hogy ILYEN NEM FOG LÉTREJÖNNI!

1970 írta...

Nem hiszem, hogy egyszerűbb helyzetben volt. Szerintem egy polgárháborús helyzet önmagában meglehetősen súlyos, ráadásul kint volt Rákosi, aki állandóan kavarta a sz.rt, így a szovjet reakció is kiszámíthatatlan volt. Két fronton kellett küzdenie, miközben egy totálisan szétesett társadalmat kellett újra megszerveznie. És a harcok során rengeteg kár keletkezett, amit helyre kellett állítani.
Szerintem az szerencse volt, hogy a társdalom elég hamar rezonált Kádárra ('57. május 1.), ami egy gyors konszolidációt tett lehetővé (persze ehhez kellett egy kádári emberi mentalitás is). Ezt azonban '56 november elején még nem tudhatta, így az '56 novemberi lépését óriási bátorságnak tartom (majd megköveznek ezért egyesek, nem érdekel!).
Persze, a pénz, paripa, fegyver rendelkezésre állása megkönnyíti a helyzetet, de azt hiszem, ez még nagyon kevés a sikerhez...

hello írta...

Egyetértek 1970-nel: nekem pont 1957. május 1. bizonyítja, hogy a magyar társadalom jelentős része sokkal inkább igényelte egy emberercú szocializmus építését, azaz ennek ígéretét, mint azt a formálódó állapotot, ami többek között a köztörvényes és az 1945 előtti politikai bűnösök szabadon engedésével, az 56 november elején máris érzékelhető Horthy-restauráció igényével fellépő törekvésekkel kialakulóban volt.

katsa írta...

Kedves mavtelep!
"Értem, értem ... de éppen hogy sokkal egyszerűbb helyzetben volt Kádár: rendelkezésére állt pénz, paripa, fegyver és ellenzék nem létezett, csak ellenség.
Velük pedig leszámolt és ez volt a szerencsénk."
Miért? A Fidesz, de legfőképp Orbán nem ellenség?
Nem szerencse kell ehhez hanem bátorság.

mavtelep írta...

katsa
Nem lehet összehasonlítani az akkori és a mostani viszonyokat, persze tényleg nem szerencse
kell a megoldáshoz, hanem támogatás.
Kádárnak ez megvolt. A tömegek őt és kormányát támogatták, nem a kb. 10 000 fegyverest, akik meg akarták buktatni a rendszert.
teljesen más helyzet volt, - PuPu többet tud erről, majd lejegyzi...)))



lorinczy írta...

Kádárék egy következetes,céltudatos politikával léptek fel az ország felemelése érdekében. Kádár nem egyedűl döntött,és rendkivűl nehéz helyzeteket oldottak meg,mivel az emberek nagy többsége nem hitt abban,hogy az uj kormány meg fogja változtatni a Rákosi-féle politikát. Ezekröl az idökröl -én- nem tudok érdemben nyilatkozni-6 éves voltam -milyen alapon kritizálja
meg nem engedhetö modon egy negyvenes éveit sem taposo ,bárdolatlan,bunko társaság.Hallomásbol itélkeznek,és a ott a TV nyilvánossága elött nyilatkozva bizonygatják a Kádár-rendszer tulkapásait.Azt,hogy a mai napig azt lopja el ez a gátlástalan banda,amit a szüleink,az én,és következö nemzedék megteremtett,azt elsumákolják. Én 56-ot forradalomnak tartom,rendkivül fontos eseménynek a magyar történelemben,de tudomásul veszem a negativumait is.Mint mindennek,amin nem tudok változtatni.A történelemhamisitok,jopár "politikusunk" nálam a köztörvényesek közott landolnak,akinek nem tetszik,lesz...om.

1970 írta...

mavtelep

Valóban igazad van abban, hogy nem lehet egy az egyben összehasonlítani a két helyzetet. Az azonban biztos, hogy baromi nagy szükség lenne most is határozott és bátor baloldali politikára (persze nem korrupt, sumák politikusokkal, hanem tiszta szívű, tisztességes emberekkel, akik nem úgy váltogatják az elveiket, mint más a gatyáját).

Névtelen írta...

(racionális - aki kezdi azt érezni, süketek párbeszéde folyik)

Józsi, itt dolgozott élt, amíg tudott. Aztán, napi rájött, napi 10 óra munkával keres 700 EUR-t nettóban, ami nem rossz fizetés errefelé. Körbenézett kicsit nyugatabbra, és ott most megkeres 2100 EUR-t, mert nem egy túlképzett, de rendes csávó. Na, ő nem szavazhat arra, hogy mit is kéne errefelé csinálni, mert neki, el kéne utazni ahhoz, hogy ezt megtehesse és a fene akar egy sorban álldogálni egy napot, hogy elküldje viktornak, hogy "Ezt ni !!, neked !"

Másik Józsi, keletebbre lakik és ugyanazt csinálja, mint egyik Józsi, de ő nem ment el nyugatabbra, de tud magyarul. Magyarnak érzi magát, kérte is a passzust erről. Megkapta, sőt biztatják is, hogy küldje el szavazatát levélben, akár portósan.

A két Józsi jogi helyzetének különbsége nyilvánvaló. Egyik Józsi többszörösen hátrányos helyzetű, mint Másik Józsi. Miért?

Egyiknek meg kellene kapni ugyanazt a lehetőséget, hogy levélben szavazhasson, mint annyi más ország VALÓDI polgárai. Ennyi kijár neki. Másik Józsi is elküldheti, de összesen egy szimbolikus képviselőre szavazva, így ő is része lehet ennek a cirkusznak. Ha Egyik nem kaphat annyi lehetőséget, mint Másik, akkor attól kell elvenni, ő se kaphassa.

Nem a döntés a lényeg, hanem a kérdés föltevése. Ha Másik annyira sajátjának érzi ezt a közösséget, akkor neki kell kiállnia Egyik Józsi nevében és azt mondani: ez így nem jó! Mindkettőnknek egyforma elbánás jár. Ha én így szavazhatok, akkor Egyiknek is jár ez. Ha neki nem adják ezt meg, akkor én sem fogok szavaz, sem levélben, sem talpon. Ez lenne a fair játék, és ez az üzenet. A többi bla-bla.

Unknown írta...

Úúúgy van!Egyetértek azzal, hogy Gyurcsány jót lépett.
Azok, akik nem tudják őt elfogadni, a dékásokat agresszív, fasisztoid tömbnek tartják, sohasem szavaznának rá, bármit tenne vagy mondana.
Ellenben az egyszerű emberek(nem a fideszbirkák)számára ez egy világos, jól érthető ügy és érvelés.
Szerintem ez jó lesz, hozhat szavazatokat.
Na, persze feltéve, hogy a választásokig fennmarad a téma.

hello írta...

Mellesleg ez a bajom Gyurcsány felfogásával: nála elakadt a lemez Kádár első idejéhez fűződően Nagy Imre és mások kivégzésénél. Az ő mártìromságukat teszi ilyenkor a mondandója fókuszába, természetesen élesen szembeállítva Kádárral. Holott aki akkor már élt, emlékezhet rá, hogy Nagy Imre még a helyén volt, amikor már igencsak nekibátorodtak a kiszabadult, restaurációra, revansra készülő reakciós, fasisztoid felfogású elemek - és Nagy Imre meg se próbált úrrá lenni ezen a helyzeten. Én kislány voltam még ahhoz, hogy ezt lássam és megértsem, de édesanyám kétségbeesését észrevettem.
Nyilván nagyon sokan ugyanígy felmérték, mi következett volna, ha az folytatódik, ezért állt akkora tömeg Kádár mellé 1957 május elsején

hello írta...

Mária Tóth, még hogy a DK-sokat fasisztoidnak tartanák? Ezt honnan veszed? Ilyet még bevadult fideszesektől sem hallottam soha.

Cereus írta...


Kedves hello !

Egy adalékkal erősíteném meg bejegyzésed.
BP.-i pártházat ostromolták a felkelők, a bennlévők személyesen kértek segítséget Nagy Imre me.-től, mert gyilkolják a kommunistákat. A válasz az volt "ahol gyalulnak, ott hullik a forgács". Az Ő problémája pedig az lett, hogy később is gyalultak, és ott is hullott forgács.

1970 írta...

Kedves Cereus!

Én úgy hallottam, Mező Imre többször kereste segítségért, de nem tudott vele kapcsolatot létesíteni, mert a me. éppen az unokájának mesélt.
Mindegy, Nagy I. felelőssége számomra elsősorban az '56-hoz vezető huzavonában (Rákosival való harca), valamint '56 októberi-novemberi szerepében érhető tetten. Ő elég sokáig kint élt a sztálini Szu-ban (máig nem tudjuk, mi volt az ottani szerepe), így egyértelműen ismernie kellett a világpolitikai erőviszonyokat. Amennyiben egy minimális politikai érzéke lett volna, nem húzza meg azokat a lépéseit, amiket megcsinált (pl.: kilépés bejelentése a VSZ-ből). Sok helyről lehetett hallani, hogy valójában mindig azt csinálta, amit az tanácsolt neki, akivel utoljára beszélt. És hát tudjuk azt is, hogy egy felelőtlen, a világpolitikai, hatalmi erőviszonyokról mit sem tudó értelmiségi csoport vette körül, akik azt hiszem, nyomták is bizonyos irányba.
Végül a legsötétebb tette szerintem a nov. 4-i beszéde volt ("a kormány a helyén van" - miközben már a jugoszláv nagykövetségen ült), amivel feltüzelt és halálba küldött teljesen értelmetlenül jó pár embert. Nagy I. felelősségére ebben a dologban (is) jó lenne világosan rámutatni.

hello írta...

Milyen érdekes, hogy mindezt mi, kisemberek tudjuk - vajon a politikusoknak milyen érdekük fűződik hozzá, hogy ne vegyenek tudomást ezekről a tényekről? Vagy akár úgy tegyenek, mintha fogalmuk se lenne róluk?

Egyre többen vannak a társadalomban, akik jóval később születtek - ők saját emlékek, tapasztalatok híján azt és úgy hisznek el, ahogy hallják, pl. 1-1 megemlékezés során. És jószerivel fogalmuk sincs róla, hogy az nem a valóság, vagy legalábbis messze nem a teljes valóság.

nemóvatos írta...

Hol van mégis a politikai mersz (képesség) a kormányzásra? (hello, mavtelep. 1970)
Szerintem Gyurcsánynál buddog.
Amennyiben megnevezne egy szakmailag és emberileg hiteles kormányfő jelöltet, akivel egyeztetve bemutatna egy bármely oldalról verbuvált (elfogadható) árnyékkormányt, benne --a közbiztonság garantálása érdekében-- (szabad elvonulás ígéretével) Pintér belügyminiszterrel továbbá megesküdne, hogy nem akar több lenni mint a DK parlamenti frakcióvezetője; akár kiadhatná a jelszót is: AKI NINCS VELÜNK AZ AZ ORSZÁG ELLEN ÉS ORBÁNNAL VAN.
Így még a 106 egyéni körzet jelöltjei tekintetében is komolyabb potenciálhoz jutna.
Az MSZP vezetését ő már amúgy sem veszi komolyan, csak még nem mondja ki annak érdekében, hogy a szavazók lassan, a saját megvilágosodásuk folytán szivárogjanak át (inkább a DK-hoz mint a JOBBIK-hoz).
Mi lenne ha egyszer végre jó lenne a "formaidőzítése"?

mavtelep írta...

nemóvatos
"Amennyiben megnevezne egy szakmailag és emberileg hiteles kormányfő jelöltet ".
Nos, szent meggyőződésem, hogy EZ LEHETETLEN, mert az első(és összes) megnevezettet a kormány és az ellenzék is szétmarcangolja !
Gondolj csak a mi kis társaságunk építő kritikáira...)))
(Bocs, most várnak a konyhában)
Szervusztok, jó reggelt !

talalom írta...

1. '56-ban én is gyerek voltam - 9 éves -, de érzékeltem a felnőttek hangulat változását.Mivel a harcok közelében laktunk, a ház egy része beszorult a mi kis, udvarmélyi, sötét, ám nem belőhető lakásunkba egészen október 24-től november elejéig (pár napon a pincét is megjártuk). Így a felnőttek ott vitatkoztak, bújták a rádiót. Az egyik lakó lehozta a sajátját is, az egyiken a SZER szólt, a másikon a Kossuth. Kezdetben nagyon,nagyon jó volt, lelkesítő az "aki magyar velünk tart!", meg a ruszkik haza. De aztán aggasztó jelek mutatkoztak, már jóval a pártház ostroma előtt. (Arról akkor nem is hallottunk, csak jóval később.) Pl. egy napon bejött az udvarra egy olyan 16 éves forma kölyök egy dióverővel (puska) a vállán, és az udvaron ordítozott, hogy adjuk ki az ávósokat. Az meg egy "szolid", polgári ház volt, zömében volt (mert addigra államosítottak minket) kiskereskedők, könyvelők, adóellenőrök, városi alkalmazottak lakták. Bérlőnek lenni kihalásos alapon lehetett: egy házaspár jött a háború után. A férfi rokkant volt, nyilván valamilyen nyugdíjból éltek. Zsidók voltak - ez abban a "nemzetikeresztény" kispolgári környezetben különlegesnek számított, és tartózkodást vont maga után, mindkét fél részéről. Persze, volt a környéken más zsidó is: a zöldséges Swarczékat kedveltük én különösen, mert Schwarz néni néha megengedte, hogy én szolgáljam ki a vevőt, és számoljam ki a pénzt,pedig még iskolás sem voltam. Ők sürgősen Palesztinába (akkor ez volt Izrael neve) költöztek. De volt más is. Kb. 28-29-én már nyugodott a helyzet, kinyitott a szemben lévő közért is. Persze pillanatok alatt hosszú sor alakult ki - és egyszer csak belelőttek a sorba valamelyik ház tetejéről: két halott,sok sebesült. Mondom: oroszok még sehol sem voltak. Ma sem tudni, kik voltak. De az biztos: a felkelők a házak tetején lévő kupolákban alakították ki a harcálláspontjaikat. Szóval egy polgárháborús helyzet sose egyszerű, viszont valóságos aranybánya a zavarosban halászóknak, utazzanak akár megszerzendő javakban, akár hatalomszerzésben.

hello írta...

Kedves nemóvatos, ez egy szimpatikus, bár részéről nyilván véghezvihetetlen mód lenne, akkora - válogatás nélkül, MINDEN OLDALI! :-(( - össztűz zúdulna rá abban a pillanatban! Merthogy hogy jön Ő hozzá, hogy bármi megoldást Ő kezdeményezzen! Presztízsből ezt szerintem senki nem viselné el - de persze ideológiai meg egyéb köntösbe bújtatva adnák elő a fröcsögő támadásaikat! Sajnos ilyen manapság a politikai erkölcs szintje kis hazánkban.

hello írta...

Hozzáteszem még: az meg, hogy istenadta nép, mint választópolgár pedig kire/mire hallgat és merre hajlik, az a sötét ló kategóriája - ha a józan eszükre tennék, nem itt tartanánk.

1970 írta...

talalom

Ilyesmikről anyukám is mesélt, ő akkor 8 éves volt.

nemóvatos írta...

Had álmodozzam még egy kicsit!
Nem lehetséges, hogy "egy szakmailag és emberileg hiteles kormányfő jelöltet" az ekézés csak erősítene?
A "MINDEN OLDALI" árnyékkormány az eke szarvát csupán a jelenlegi hatalom kezébe kényszerítené.

hello írta...

Kedves nemóvatos, az odáig OK, hogy "You have a dream", mert hát mi érthetően a saját fejünkkel gondolkozunk - márpedig, akik itt rendszerszerűen együtt vagyunk és beszélgetünk, jellemzően nem csak arra haszáljuk a fejünket, hogy a hideg idő beálltával sapkát húzzunk rá.

Nem szoktam, utálok is általánosítani, de nyitott szemmel járok. És hát nap mint nap tapasztalhatjuk, hogy az értelmes gondolkodási hajlandósággal az állampolgár-társaink tetemes része korántsincs így. Elképesztő szinten ülnek fel a legalpáribb, legátlátszóbb hergeléseknek, uszításoknak, hitelt adnak az ordítóan nyilvánvaló célú lejáratásoknak stb., stb.

Unknown írta...

Kedves hello!
Nem ártana, ha néha beleolvasnál pl. a 444 Gyurcsánnyal vagy a DK-val kapcsolatos cikkeibe és a kommentekbe. Az ottani szalonértelmiség agresszív, elvakult csőcseléknek tartja a DK-sokat, ott írta vki, hogy fasisztoid. Amin én is nagyon megdöbbentem.
Megbocsáss, de nem keresem meg.
Az viszont biztos, hogy nincsenek valami jó véleménnyel sem Gy.-ról, sem a DK-ról

hello írta...

Kedves Mária, köszönöm, hogy válaszoltál - a 444-et olvasom, ám az ilyen oldalakon a cikkek utáni kommenteket elvből soha. Vigyázva a vérnyomásomra.

Tudjuk: kis ország vagyunk, ám részint lejáratási funkciót betöltő bértollnokok, másrészt gyárilag elmebetegek mindenhová jutnak.

Unknown írta...

Üdv. hello! Amikor ráérek, olvasgatok kommenteket is, mert sok okos és szellemes ember ír oda, ellenben kevés bértollnok, mert azokat ízekre szedik.
Az viszont tény, hogy mind a szocikat, mind a DK-t úúútálják.:)
Na, persze, azt nem tudom, hogy a többi kis ellenzéki morzsa-párt, a fél-4%-os támogatottságával mire jutna. Utóbbiakat nem ekézik, sőt. Meg szerintem ott sok az LMP hívő is, velem ellentétben.

kekec írta...

hello
minden blogban fel lehet ismerni a főállásban fizetett kommentelőket, akit oda delegált a fidesz (már eltekintve persze a nyugdíjas, nagyon ráérő, és a falusi kispad helyett a höbörgését a neten kiélőktől) A jobbos blogokban erősítik a csordaszellemet az akolmelegben, a balos blogokban meg hintik a qurmánydumát. Ezekre nem válaszolni egyenes út ahhoz, hogy a naivabb olvasókat ellenvélemény nélkül hagyni megdolgozni. Bár persze erős idegek és gyomor kell hozzájuk.
A struccpolitika nem igazán válik be, ha a homokból kilóg a püspökfalat! Hammm!

1970 írta...

Kedves Tóth Mária!

Sajnos nagyon kevés igazán baloldali médium, blog, folyóirat, napilap, stb. van, ez jórészt ennek a következménye. A rendszerváltó elit nagy része liberális, vagy jobboldali, (esetleg náci), így tűzzel-vassal irtják az igazi, hamisítatlan baloldali gondolatokat (Kis Jánostól, Seres Lászlón, Hont Andráson át Bayerig bezárólag).

Unknown írta...

Re: 1970 írta
Igaz, és nem is lehet addig legyőzni a fityeszt, amíg szinte az összes médiát birtokolja. Az egész fityesz, és az uralmuk egy nagy blöff.
Ecceri akkor is rájuk fog szavazni, ha kilopják a szemét, és csűrdöngölőt járnak a hátán.
Én még emlékszem rá, hogy amikor a "böszme MSZP" volt hatalmon, a fityesz teljesen uralta a médiát akkor is, mindig azzal volt tele, szíjÁrtó éppen mit ugatott/hazudott. A megyei ingyenes hírlapban is, az MSZP pénzén, ezerrel kampányolt ellene, és azok eltűrték. Az égvilágon semmit nem tettek ellene. Továbbá külön fityesz lapjuk is volt,abban is u.ez.
Ecceri meg mindent elhitt már akkor is.
Érdekes, hogy azóta se megyei pártlap, sem az a városi újság egyszer sem jelent meg. Minek pocsékolnák a pénzt, inkább azt is ellopják.
És közpénzen tolják ezerrel a hazug, populista demagógiát, ahogy a csövön kifér. Mészáros stróman, vagy Vajna stróman megszerzett minden vidéki lapot, Borsot, TV2-t...mindent.

És hogy milyen eredményesek, azt megmutatja Őcsény, meg Kömlő.

1970 írta...

Kedves Tóth Mária!

A legsúlyosabb problémákra az utolsó mondata utal: a társadalom egészébe leszivárgott ez a dolog, mérgezi az emberi kapcsolatokat, sőt gyalázatos indulatokat szít ember és ember között. Félek, hogy puskaporos hordón ülünk...