2019. november 21., csütörtök

ELFOGYOTT BALOLDAL

Ez most nem egy aktuálpolitikai poszt lesz, nem az MSZP ellen szól, érted haragszom, ha érted… Kérek kis türelmet hozzá…


Lassan-lassan elfogy a baloldal, már persze az, melyet az idősebb generáció is baloldalnak tart.
Agóniája csúf és méltatlan, ha ez politikai kategória volna, azt is mondhatnánk, hogy nem ezt érdemli, vagy érdemelte, szinte szánnivaló.
A magyar baloldal ugyanis nem az eszme barikádján esett el, hanem az ostobaság és a közöny mocsarába fulladt.
Valószínűleg a huszonnegyedik órában vagyunk végleges eltűnése előtt.
És nem, - nem Orbán tüntette el, hanem a saját sírját ásta szorgalmasan harminc éven át, már csak az van hátra, hogy beledőljön, aztán majd azok, akiket a közvélekedés baloldalinak tart, szépen, ütemesen elparentálják, a hazafias nótákat ehhez majd a jobboldal szolgáltatja.
„Egy vérből valók vagyunk te, meg én” - tesznek hitet az állatok a Dzsungel könyvében és a szurkolók a hazai stadionokban egyaránt, bizonyságát adva népünk kulturális felemelkedésének az utóbbi harminc év során. Tesszük ezt úgy, hogy közben sikerült minden olyan területen, melyhez az embernek, vagy a társadalomnak köze van mélyre ásni magunkat az emberiség pöcegödrében.
Cigányozunk, zsidózunk és migránsozunk boldog ábrázattal – vannak, akik még nálunk is kevesebbek, gondoljuk, és nem vesszük észre, hogy ilyenek lassan már nincsenek, hozzánk képest a tálibok lassan példaképpé nemesülhetnek.

Ha leltárt szeretnénk csinálni a baloldali magyar pártokról, hát nem lenne hosszú a lista, és még az sem biztos, hogy nem tévednénk-e a baloldali minősítés odaítélése során.
Baloldali párt jelenleg egy van, jóllehet sokszor ezt nem tudja saját magáról sem, és ez a Magyar Szocialista Párt lenne, ha ehhez mérten viselkedne.
Sajnálatos, de a baloldali jelző minden tekintetben úgy passzol rá, mint ravatalon fekvő halottra az esküvői öltönye – menet közben kifogyott belőle, de nagyon, ha még tudna mozogni, talán feszengene is kissé, mondván, túl elegáns ez egy hajléktalanhoz.
Baloldalinak szokták még minősíteni a Demokratikus Koalíciót, az meg remek taktikai érzékkel nem tiltakozik ellene, utálkozását legyőzve élvezi a szocialista utódpártiság előnyeit, miközben ideológiailag semmi köze nincs a szocialista eszmékhez, - jelzem, nem is nagyon kapkod utánuk.
A DK rendes, tisztességes, erős szociális elkötelezettséggel rendelkező balliberális párt, erős értelmiségi attitűddel, többé-kevésbé szektás működéssel, ezt azonban meg szoktuk bocsátani, mert az összehasonlítási alap Orbán és bandája, azoknál viszont valóban fényévekkel tisztességesebb és elkötelezettebb a magyar társadalom mellett.
És hát akkor itt is a vége a felsorolásnak, merthogy a Momentum egy technokrata párt zöldre maszkírozva, a többiekről meg talán ne is beszéljünk, hiszen önállóan nemigen állnak meg a lábukon, hol a szocik húzták ki őket a pöcegödörből, hol a Fidesz,aztán lassan eltűntek, mint a büdösség. Maradványpártjaik kapkodnak fűhöz-fához, keresik, de nem találják a helyüket a diktatúra viszonyai között.
Jelenlegi politikai álláspontjuk tulajdonképpen átmeneti tudatmódosult állapotnak tekinthető, ki tudja, meddig tart ki.
Szerencsére hatásuk sem átütő, és csak annyiban érdemelnek szót, hogy politikusaik között akadnak tisztességes emberek, mint ahogy a Jobbik politikusai között is vannak olyanok, akik a magyar állam működését nem diktatúraként és nem kleptokráciaként képzelik el, de azért azt se higgyük, hogy  
élnek-halnak a szocialista értékekért, már, ha vannak még ilyenek.



A bukás oka – szerintem – elsősorban a múlt megtagadása volt.
Akinek nincs múltja, annak jövője sincs, mondják az okosok, és talán igazuk is van.
Kádár sokszor mondta, hogy nagyon kell vigyáznunk vívmányainkra, sajnos ezt az emberek lózungnak hitték és Bécs felé mutogattak, miközben fogalmuk sem volt arról, hogy arrafelé más történelmi múlttal, más mentalitású emberek élnek.
A rendszerváltás egy elkényeztetett társadalmat vágott nyakon, de még akkor sem eszmélt a nép, mikor már tízezrével kerültek utcára az emberek, a magyar falut meg szétcincálták a multik meg a kárpótlás.
Viszont kiderült, hogy magyarok vagyunk, amit persze addig is tudtunk, csak akkor még büszkék is lehettünk rá.
Magyarember azt hitte, eljött ide is a Kánaán, pedig aki kopogtatott az ajtón, az a többség számára a nyomor volt, a létbiztonság, jogbiztonság, közbiztonság felszámolása.
Ennek dacára mindenki azt hitte, hogy tovább dolgozni már nem kell, örültek a munkanélküli segélynek,  a végkielégítésnek, ha hozzájutottak, utána meg nekiálltak szidni a komcsikat, pedig ha ez a társadalom valaha is kapott valamit anyagi jólétben, meg emberi méltóság tekintetében akkor azt a „komcsiktól”  kapta.
Szinte fájt, mikor Horthy kenderesi cselédje könnybelábadt szemekkel emlékezett arra, hogy a Főméltóságú Asszonytól, mint belső cseléd kapott karácsonyra egy pár cipőt, jóllehet abban a korban már ha százlábú lett volna, akkor sem kellett volna mezítláb járnia.
A téeszből hazahordták a traktort – kerekenként más és más, az ügyeskedők kiénekelték a szájukból a kárpótlás nevű sajtot, a végén ott maradtak csupasz seggel.
A magyar paraszt soha nem az eszéről volt híres, de hogy ezek után sem jött még rá, hogy piszkosul átverték, az azért meglepő volt.


Mint az is, hogy az emberek milyen hamar elfelejtették a jólétet, milyen hamar feladták az emberi tartást és milyen hamar estek vissza a cseléd-mentalitásba.
A társadalom másik része meg úgy viselkedett, mintha nagypolgári, nopláne arisztokrata családba született volna, ha az embernek röhögni támadt kedve, bőven adódott lehetősége a sok önértékeléssel küzdő proligyerek láttán.
A baloldalválasza nem az volt erre, hogy összezárt volna, felemeli szavát az ország szétrablása és kifosztása ellen, inkább úgy viselkedett, mint az egyszeri paraszt a jégesőben, mikor a termést furkósbottal verte: Lássuk Uramisten, mire megyünk ketten.
Még legjobbjaink is illúziókban éltek, szép példa erre Horn Gyula nemes gesztusa az egyházak felé, melyet aztán azok kamatostul meg is háláltak: mienk Európa legreakciósabb klérusa, persze kart-karba öltve a haladás ellen ugyancsak beoltott lengyelekkel.
Nem volt divat – és ma sem az, habár ma már jószerével mindegy  – elmondani, hogy a Kádár rendszere igenis vállalható volt, igenis a többség társadalma volt és ha választani kell a többség diktatúrája és Orbán demokráciának csúfolt  kleptokráciája között, akkor ezerszer inkább az előbbi, hiszen Kádár rendszere felemelte az országot és a népet, ma meg elég kicsit körülnézni.
De azoknak, akik az antikommunizmusból akartak megélni, ez vállalhatatlan volt, jóllehet a leghangosabbak mind-mind a Kádár-rendszer haszonélvezői voltak.
Neves művészek csinálnak maguknak ellenálló múltat abból, hogy egyszer elénekelték „A piros tojást 
nem a nyuszi hozta” című slágerüket,  ami lehet, hogy így volt, de közben mindegyikük gennyesre kereste magát.
De persze mindegyikük ki volt akadva Aczél „támogat-tűr-tilt” szentháromságán, ami egyébként teljesen rendben volt, erre talán az is bizonyíték, hogy a rendszerváltás után egyetlen politikai okból fiókban maradt művet sem talált senki, ellenben elszabadult a pornográf irodalom, a nyilas és náci szenny elöntötte a könyvesboltok polcait.
Ma a pénz szelektál, a polcokon a magyar és a világirodalom jelentős művei helyett giccs és lektűrök sorjáznak, olyan áron, hogy az átlagember erősen töprenkedik, mielőtt betér a könyvesboltba, tej helyett Vavyan Fable vagy Fejős Éva kultúrájából szippantani egy csíkot.


A mieink meg sunnyogtak meg sápítoztak, elhatárolódtak mindentől, nem volt szavuk a hazugságok ellen, elviselték, hogy Kádárból tömeggyilkost farigcsáljanak, jóllehet az 56-ban kivégzettek háromnegyede igencsak rászolgált a kötélre.
Mikor a sírját meggyalázták, lapítottak, mint szamovár a fűben.
A megtagadott kor Magyarország aranykora volt, bőven lett volna mit felvállalni belőle és bőven lett volna változás, amely ellen harcolni illett volna egy valamirevaló baloldali pártnak, csak sajnos a párt korifeusai el voltak foglalva saját kis pecsenyéjük sütögetésével, és az a baj, hogy a mentalitásuk a mai napig él.
Mindent gondoltam volna, csak azt nem, hogy az ellenzéki összefogást éppen szocialista önkormányzati képviselők rúgják fel, de ez – valószínűleg - csak az én naivitásom ékes bizonyítéka .
Hogy mi lesz a szocialistákkal az ma még megjósolhatatlan, de az biztos, hogy változtatniuk kellene, és szervezni a pártot, merthogy azt az alapokig ledózerolták, és ma egy tegnap bejegyzett párt is komolyabb mozgósítóerővel rendelkezik, mint ők.
A fiatalok körében sem népszerű a baloldaliság -  nem trendi.
Hát ha nem, akkor más hívószavakat kell találni, amire a mai fiatal is vevő, a zöldségek és a klímakatasztrófa talán alkalmas erre, de éppen fel lehetne karolni  a falut, vagy szervezni építőközösségeket, lakásokat építeni, mint hajdan, de persze lehet új célokat és új módszereket is keresni.


Nem kellene hallgatni, mikor a Tanácsköztársaságról hazudnak, mert az a magyar állam volt az utolsó, mely valóban honvédő háborút folytatott, mely ellen a mai hősök példaképei a hátországban szervezkedtek.
Nem kellene hagyni rommá hazudni Trianont – nem ok nélkül következett be.
A második világháborúról is el lehetne mondani a történelmi tényeket és a rendszerváltásról is – be lehetne mutatni, hogy a magyar jobboldal ezidáig jóformán csak kárt okozott az országnak, de ehhez persze média is kellene – viszont a mai politikai viszonyokra építve lehetne ezen a területen előrelépni – összehangolva a települési lapok munkáját.
Nem kellene kizárni az országgyűlési akciók lehetőségét sem, hiszen a mai világban az emberek ingerküszöbe magasabb, mint évtizedekkel ezelőtt, emellett ha a fiatalokkal akarjuk növelni a táborunkat, akkor akcionista politikát kell folytatni – őket a duma nem mobilizálja.
Fel kell lépni azok ellen a közkeletű hazugságok ellen is, hogy egyedül az angolszász típusú demokrácia üdvözít.
Ha a saját példánkat nem is nézzük, az utolsó fél évszázad bőven bizonyította ennek azt állításnak hazug voltát.
Rengetegfajta társadalomszervezési modell létezik, senki nem tudhatja, hogy melyik lesz végül az, amely az emberiséget boldogítani tudja, de hogy nem az angolszász típusú kapitalizmus – az biztos.
Hogy az angolszász hatalmak ezt favorizálják, ez érthető, de azért azt is tegyük hozzá, hogy politikusaik elég nagy hányadának ott kellett volna ülnie a Hágai Nemzetközi Bíróság vádlottjainak padján, tömeggyilkosságért.
Fel kell lépni az ellen is. hogy Putyin rossz, Amerika jó – ez az Orwelli világképbe belefér, de a valóságba nemigen, mint ahogy Kína sem az ördög állama.
Ezekkel a dolgokkal foglalkozni kell, baloldali baráti köröket kell szervezni – nem csak baloldali résztvevőkkel, ezekre felkészült aktivistákat küldeni, a fiataloknak célokat adni – egyszóval meg kellene kezdeni élni, mert ami nem él, nem mozog, az előbb-utóbb megbüdösödik.
Nem kell a választópolgárnak hazudni, de nem kell szégyenlősnek lenni sem, ha ők húszmillió migránssal ijesztgetik Mari nénit, akkor mi nyugodtan hivatkozhatunk a tengerek vízszintjének emelkedésére, kihangsúlyozva a Kárpát-medence medence jellegét és a víz folyásirányát.
Ez persze csak tréfa volt, de a kommunikációnak figyelemfelkeltőnek és agresszívnek kell lenni, néma gyereknek anyja sem érti a szavát, ugye…


Ezek a problémák zömében a szocialisták problémái, vagy nekikezdenek a megoldásuknak, vagy elfelejthetik, hogy valaha is léteztek.
Ha azt gondolják, hogy majd valaki a segítségükre siet, akkor tévednek,  ezt a békát nekik – nekünk kell megrágcsálni, mielőtt lenyelnénk.
Nem stadionozni kell, hanem bemutatni, hogy a ma szegény embere nem számíthat ezektől semmire, csak arra, hogy még a nincsből is elvesznek, hogy a gyerekeitektől – unokáitoktól elveszik a normális élet lehetőségét.
Tudomásul kellene végrte venni azt is, hogy ma a politikai harc a tömegpropaganda területén folyik,  nem bánom, ha valaki akarja, nevezheti politikai marketingnek is.
Mao után szabadon: mindegy, hogy minek nevezzük a macskát, csak fogja meg az egeret…
Ehhez persze kell kreativitás, fantázia meg bátor vezetők, ez nem a konfliktuskerülés terepe.
Van még a következő választásig néhány év, de nem árt emlékezni azért Koncz Zsuzsa örökbecsűjére sem: Rohan az idő…


:O)))

66 megjegyzés:

Promenad írta...

Az írás-mint mindíg-ezuttal is nagyon jó,ha úgy tetszik . ütős,
De én már ennek olvastán sem tudok kizökkenni krónikus rezignáltságomból.
Mert kedves Pupu ez a mai baloldal soha nem fog az égetően szükséges változások élére állni,hiszen még egy normális vezetőt sem képes felmutatni.
Így hát minden jószándékú kritika nem egyéb falrahányt borsónál.

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Alaposan belecsaptál a lecsóba és ez teljesen érthető is, mivel teljesen igazad van.
Lassan, lassan elfogyunk, ha nem fogunk soha megszűnni, még akkor is elfogyunk.

Ennek okai igen szerte ágazóak és magam is sokat töprengtem ezen.

Talán egy két gondolatot érdemes nekem is ehhez hozzátenni, hátha gondolatébresztőnek jó lesz.

Kezdjük ott, hogy a baloldal kialakulásakor is voltak gondok ezerrel, de a fő nyomás a kialakuláshoz, az igen nagy szegénység és a "kizsákmányolás" vezetett.
A legnagyobb probléma már a kialakuláskor is a "szakemberek" hiánya volt, hiszen teljesen új rendszert kellett kitalálni és kiépíteni.
Nevezhetjük ezt akár kísérletnek is, ami elbukott, a szocializmus bukásával együtt.

Én a bukást abban látom, hogy egy olyan rendszer jött létre, ami nem életszerű és az emberi gyarlóságainkat messze nem vette figyelembe. A baloldali eszme olyan emberi magatartást várt volna el, ami csak nyomokban lelhető fenn egy társadalomban. Az öntudatra építeni ott, ahol ez hiányzik, igen csalóka tud lenni. A szocialista embertípus kinevelése sem mondható el sikeresnek.
Arra a következtetésre is juthatnánk, hogy eme rendszer megalkotása során a vak vezetett világtalant és igen nagy tévedések, illúziók, kudarcok, stb. övezték a kísérletet.

A mai helyzetben sincs ez máskép és ne is várjuk, hogy ne keserves, könnyekkel áztatott úton fogjuk elérni a baloldal feltámadását.

A baloldalon általad is definiált meglévő pártok előtt is igen nehéz döntések álltak és állnak.-
A baloldal megújulásáért megindult cselekvések igen heves vitákat váltottak ki és ez vezetett az MSZP mai helyzetéhez is. Jelenleg is több elképzelés van még az MSZP megújulásával kapcsolatban a párton belül, hiába vált ki a DK a pártból. Ezek a törekvések kioltják egymást és a párt lassan, de biztosan szétesik.

A DK Gyurcsány Ferenc és csapatának köszönhetően elindult egy olyan irányban, ami elvezethet a baloldal új formájának a létrehozásához. Ehhez a megfelelő alapot kell először megteremteni, ami nem más, mint a demokrácia. A baloldal, legálisan, csak egy demokráciában tud létezni. Egy demokratikus környezet szükséges ahhoz, hogy megtaláljuk, kiszenvedjük az új baloldali stratégiákat, elképzeléseket, stb. és a jelen kornak megfelelően kialakítsuk.

A jelen helyzetben ezt, igen kevesen értették meg és ezt elmondhatod te is magadról !
A DK kritizálása és meg nem értése mögött ugyanis ez sejlik fel.
Elmondani a DK-t mindenféle liberális és egyéb pártnak, enyhén szólva is sértő azok számára, akik vállalva az úttörő szerepét, nekivágtak egy megújulást hozó útnak.
Ezt egy bukás után, minden baloldali pártnak meg kell tenni, ha akarja, ha nem.

Igen, lehetnek tévedések és más problémák is ezen göröngyös úton. Sokszor felmerülhet, hogy talán nem is jó úton járunk, de nem fordulhatunk vissza, menni kell tovább, a szükséges kiigazítások után.
Alakulnunk kell és változnunk ahhoz, hogy a baloldal legalább meg tudjon erősödni annyira, hogy ne tudják az agyagba döngölni, ahogy megígérték !

Örülök, hogy ehhez a témához hozzányúltál, mert a gondjaink jórésze innen fakad.
Az ezen kialakuló vita csak segítheti a baloldal megújulását.

Üdv Sphagin.

little írta...

A mottód Mark Twaintől jutott eszembe amikor posztodat olvastam:"Ismerd meg a tényeket, később lesz időd elferdíteni". Ez rád illik, persze mivel egy vélemény írásról an szó, talán bocsánatos a bűn.
Csak egyet idézek a sok közül: "jóllehet az 56-ban kivégzettek háromnegyede igencsak rászolgált a kötélre."
Szégyelheted magad. Mégha hiszed is amit mondod akkor is én kérdem 1/3 kivégzése az rendben van??Az megbocsájtható?

Villon írta...

Hat akkor talan egy "erted haragszom" kivulallotol is nemi adalek....Eloszor is nem hiszek se a "baloldal" se a "jobboldal" besorolasban. Errol nekem a Fradi MTK szindroma jut az eszembe. Kerem szepen ez a "tarsasag" mindket oldalon vizet prediakalt es bort ivott. Ma mar az intenet 21 szazad, stb, stb nem olyan konnyu az embereket hulyiteni, mint mondjuk 50 evvel ezeleott. Vagyis a "fogalmak" uj ertelmet nyernek, es nemi modositasra szorulnak. Az angol tanrnom mondta "mas volt kommunistank lenni 45-ban es mas most 1985-ben".Mely, megszivlelendo igazsag...Vagyis, szerintem nem attol lessz valaki jo vagy rossz, hogy melyik capatnak szurkol, hanem attol, hogy azt az iranyzatot tamogatja, ami a tarsadalmat az "elni es elni hagyni" utmutatas szerint elore viszi.

Kapat írta...

A probléma nagyon is valós! Talán a 24. órában vagyunk hogy felfogjuk végre, mi itt a tét!
A demokráciánkkal együtt veszélyben van gyermekeink jövője, fejlődése, szó szerinti élet-halál harcunkat "vívjuk".
A múltunkat ismerni kell, de jelen helyzetünkben értékelési vitába bocsátkozni rajta, időpocsékolás.
Sajnos ez a kormány olyan dúlást vitt végbe az országban 2010 óta, mely kérdés, helyrehozható -e valaha.
Csak remélhetjük, hogy a jogállam nyomokban legalább fellelhető még, ezeken a nyomokon kellene igen kemény fellépéssel megakadályozni a teljes diktatúrát.
Mint az önkormányzati választások példája mutatja, ennek egyetlen módja az ellenzék teljes összefogása. Miután elzavartuk ezt a tolvaj bandát, a demokratikus körülmények megteremtése után minden ideológiai vitát lefolytathatunk. De egy időre háttérbe kell szorítani a vitákat az ellenzék soraiban. Egyetlen célunk legyen: Orbán hatalmának, az ország szétlopásának megszüntetése, a demokratikus intézményrendszerek visszaállítása.
A poszt a baloldal állapotáról íródott. Kemény, de egyenes beszéd!
Egy demokráciában a baloldal szerepe meghatározó! Tehát nagyon fontos annak állapota.
"A baloldal, illetve baloldali politika jellemzője, hogy nagy súlyt fektet a társadalmi egyenlőség érvényre juttatására és az általános (szociális) jogokra, szemben a társadalmi hierarchiával, illetve egyenlőtlenséggel." (stb)
Véleményem szerint teljesen felesleges a múltról,(pl.56'), hitvitákat folytatni most, amikor a jövő társadalmának bázisáról, a baloldal állapotáról van a szó!

talalom írta...

Arra a nénire én is emlékszem. Anyám úgy ugrott föl, mintha megcsípték volna: normális ez a vénasszony? Pedig nem kényeztette el a rendszer: az államosítás tönkrevágta a családot - csak a hatvanas években tudtunk magunkhoz térni, amikor mi hárman gyerekek már elkezdtünk dolgozni. (14 évesen, szakmát tanulni.)
Az MSZP alapító tagja voltam reformkörösként. Elég sok mszp-st ismerek, van köztük polgármester, volt miniszter is: egyik sem "lopott",ebben biztos vagyok. Panelből házba költöztek, de hát elég jó fizetésük volt mindig, a feleségeik is dolgoztak. Jócskán felfújt volt a "lopások" ügye - a legtöbb nem is állt meg bíróság előtt. Amivel bajom volt az MSZP-ben, hogy nem állt ki ameggyalázottak mellett. OK. legyen vizsgálat,derüljön ki, mi történt.De az nemfer,hogy - bőven 2010 előtt - a tévéhiradókban hosszú percekig ócsároltak valakit,az meg legfeljebb 10 másodpercet kapott
Bajom volt pl.: az egyházi iskolák kivételezett támogatásáról volt szó: hogy mire föl? És a taggyűlés óriási többsége azt mondta: jaj, csak a papokat meg ne sértsük, mert a templomjáró nem szavaz ránk. Hiába mondtam: azt kell megértetni: nem az istenhívőkkel van bajunk,hanem az oktatás tönkretételével
De az összes média telesírta a világot pl. a vizitdíj miatt - csak azt nem hagyták elmondani, hogy az a 300 ft az orvosnál,kórháznál maradt, nem a kormánynak kellett gazsulálni érte.Hogy nem kell csilivili kórház párezer "jogosultnak" - felkészült háziorvosok kellenek, felszerelt,faluból is elérhető szakrendelők.Hiába mondtam: sumákolni a papok sokkal jobban tudnak,mint mi, ne abban versenyezzünk. Ezért léptem át.
Amikor idén a DK megjelent az Egyesült Európai Államokkal - még én is túl merésznek tartottam. De a "nép" mégse annyira hülye, mint amennyire sokszor látszik. Újházy ugyan mondta,hogy az MSZP-től "lopták" - dehát az MSZP a kampányban nem erről beszélt. Szerintem az óvatosak leszavazták. Dobrev magában nem hozott volna majd 17%-ot - legfeljebb 8-10-et.
Ettől az európai "minimálbértől" félek kicsit,hiszen nem arról van szó, hogy pont annyi forint legyen, mint Dániában pl.Hanem arról, hogy a számítás alapja azonos legyen.Arról nem is beszélve, hogy egy extrém magas minimálbérnél a ma kb. 800-900 ezer "kisvállalkozó"(túlélésre vállalkozó) 80 %-a azonnal tönkremenne. A számlások hadára gondoljatok,akik nem tudják növelni a bevételüket, az adókat viszont legalább a minimálbér után kell fizetniük. Az alapövedelem a megoldás: közgazdászok kiszámolták: még olcsóbb is lenne, mint a segélyrendszer.(Nem beszélve a szabadság, az öntudat növekedésével járó materiális és mentális haszonról.)

1970 írta...

Kedves PuPu!

Végre! Ezer éve várok arra, hogy ezt valaki megírja ilyen nyíltan, világosan és őszintén.
Óriási tisztelet ezért Neked!

1970 írta...

Kedves little!

Mit gondolsz: a Mező Imrével és társaival történtek megbocsáthatók? Vagy az, amit Tóth Ilona tett?
Érdemes lett volna - az üres düh helyett - elgondolkodni a 20. századi történelem összefüggésein (amiképpen a történelmet is így érdemes értelmezni), mert akkor talán világosabbá és érthetőbbé válnak a történések. Egy-egy eseményt kiragadni az összefüggésrendszeréből igen hamis következtetésekhez vezethet.

1970 írta...

Kedves Sphagin!

Mi a véleményed a DK legújabb EU-s menekültügyi szavazási lépéséről?

https://balraat.merce.hu/2019/11/13/dobrev-klara-es-a-dk-elhalasztott-vitaja/

Javaslom, olvasd el, és gondolkozz el azon, mennyire baloldaliak kedvenceid!
Hátha leesik a hályog...

sphagin írta...

Kedves 1970 !

A menekültügyi szavazással kapcsolatban, teljesen egyetértek a DK álláspontjával !

Elolvasva a "Balra át" által írt cikket, ezen meggyőződésem csak tovább erősödött !
Szerintem semmiféle magyarázattal nem tartozik a DK a szavazás után, mert teljesen világos és érthető álláspontot képviselt a szavazással.
Egyszerűen nem akarták megszavazni azt az előterjesztést, ami ahhoz vezetett volna, hogy a kötelező betelepítéseket is el kelljen fogadni.
Tegyük hozzá, hogy a menekültek mögé bújva, álságosan, mintegy csomagban, hogy azt lehessen mondani, hogy vízbe akarják folytani a menekülteket, akik ezt nem szavazzák meg.
Elmennek a sunyiba a "Balra át-tal " együtt !

Nincs ezen mit megmagyarázni, vitázni, stb. hiszen elég világosan el lett mondva !
Én még akkor sem szavaznám meg, ha a "Balra Át" fasisztának fog nevezni ebből kifolyólag.

Lehet rugózni rajta és csűrni csavarni, de az is világos, hogy a DK nem a "Balra át" féle baloldali politikát követi !
Ez világos ?
Mert ebből következik, hogy nem is fog sok esetben ennek megfelelni.
Ettől még baloldali marad, ha tetszik ez egyeseknek a baloldalon, ha nem, akkor is.
Az idő és a választók majd eldöntik, hogy kivel értenek egyet és kit követnek.

A fentebb már írtam a baloldal megújulásával kapcsolatban és az útkeresés nehézségeiről.
A DK megy egy úton, ami sokaknak tetszhet és sokaknak nem.
A gondom az, hogy olyanok kritizálnak, akik semmit nem tesznek az asztalra a pofázáson kívül !
Nem a szájukat kellene jártatni, hanem csinálni kellene a baloldali politikát, mivel csak a valóságban lehet lemérni a cselekvésünk helyességét.
Ha majd különb cselekvést mutatnak be, mint a DK és a választók őket választják, akkor a helyes úton fognak járni és a DK is el fogja azt ismerni, hogy ők járnak a helyes úton.

Tessék, szabad a pálya !

A hályog ugyanis azok szemén van, akik elvakult, dogmatikus elképzeléseket követve hangoztatják a baloldali mivoltukat.
Közben elfelejtenek hátra nézni, hogy vannak e követőik, egyáltalán szóba áll e velük valaki.
Nem könnyű a baloldal helyzete és nem is várható, hogy ez könnyebbedni fog.

Jól példázza ezt az önkormányzati összefogás.
Magam se gondoltam volna, hogy a DK összefog a JOBBIKKAL valaha is.
És megtörtént !
Az élet visszaigazolta, hogy helyes volt és főleg sikeres.
Ettől még a DK baloldali maradt, a JOBBIK meg nem !

Javasolnám a számodra is, hogy óvatosabban dobálóddzál a baloldali elképzelésekkel és kritikával.
Új megközelítések, más felfogások és bátor lépések kellenek a baloldal számára, miközben a fő célt nem felejthetjük el a szemünk elől.
Az odavezető út lehet más, de a célnak közösnek kell lenni, a vállalkozók, a bérből és fizetésből élők érdekeinek a képviselete mellett, a baloldali értékrend kialakítása, a gazdasági lehetőségeink figyelembe vételével.
Az ehhez vezető út számos lehet és mindenki eldöntheti, hogy neki melyik a legmegfelelőbb.

Lehet fanyalogni, de ez van, ezt kell szeretni !

talalom írta...

Pupu! A Rohan az idő helyett egy másik Szörényi-Bródy dalt ajánlanék: Ne gondold azt, ó ne,hogy tied a világ!

DarthVader írta...

1970:

Hát, a (szélső)Balra át szereti ekézni a DK-t, lelke rajta, a Nyugati fény is ekézi a szocikat, az se tetszik igazán, de lelkük rajta. Viszont:
olvasd el Dobrev Klára FB oldalán az indoklást, aztán gondolkozz el, hogy igaza van-e, vagy ha nincs, akkor miben nincs. Ne a Balra át adja a szádba a véleményedet, hanem saját magad alakitsd ki.

Képzeld el, ha megszavazzák az inkriminált nyilatkozatot, amitől a menekülteknek percig se lesz jobb, de milyen eszement magasságokba csapna az itthoni őrjöngése a kormánynak. Már igy is embereket inzultálnak közterületen, csak azért, mert nem európainak néznek ki. Mi lenne akkor, ha a kormány megint ujra és ujra csúcsra járatná a rasszista retorikát.

Ilyet, hogy kötelező befogadási kvóta, ugy kell megszavazni, hogy az holnaptól mindenkire kötelező, akinek meg nem tetszik, az takarodjon kifelé. Na akkor lenne Orbánnak Hic Rhodus, hic salta. De ez igy semennyire nem lett volna pozitiv.

1970 írta...

Kedves sphagin!

A baloldaliság egyik fontos kritériuma (sok más mellett) a kritikus gondolkodás. Ez nem azonos a hisztivel, főleg akkor, amikor az ember "kedvenceit" kritika éri. Javaslom, gondolkodj el azon, hogy itt emberek tömegei fulladnak vízbe (vagy foJ(!)tják őket vízbe), miközben bürokraták ostobaságokon vitatkoznak. Egy kicsit több kritika jó lenne kedvenceid irányába is, mert különben semmiben sem fogsz különbözni a rablóbandát ész nélkül védelmező kommandótól.

1970 írta...

Kedves DarthVader!

Megszokott liberális "eljárás" "szélsőségesnek" bélyegezni mindent, amivel nem értünk egyet (ráadásul olyan sunyi módon ahogy azt az igazi antiszemiták teszik, lsd. Rákosi (Rosenfeld) Mátyás!). Valamiért azonban ez mindig csak a baloldal felé csap, akár jobb oldalról, akár liberális oldalról érkezik. Érdekes...
Én azonban nem a "Balra át"-hoz igazítom a véleményemet, csak próbáltam felhozni egy olyan cikket, amely vitatkozik sphagin véleményével. Ettől még van saját véleményem a dologról.
Végképp furcsa azonban számomra, hogy amíg számon kéred tőlem, "ne máshoz igazítsam a véleményem", addig leírod az alábbi sorokat:

"Képzeld el, ha megszavazzák az inkriminált nyilatkozatot, amitől a menekülteknek percig se lesz jobb, de milyen eszement magasságokba csapna az itthoni őrjöngése a kormánynak. Már igy is embereket inzultálnak közterületen, csak azért, mert nem európainak néznek ki. Mi lenne akkor, ha a kormány megint ujra és ujra csúcsra járatná a rasszista retorikát."

Mondd, Te miért a kormány véleményétől teszed függővé a saját politikai véleményedet? Ez - azon felül, hogy a fenti érvedet csapja azonnal agyon - súlyos hiba is. Van ebben az országban annak szerinted relevanciája még, hogy ez a "kormánynak" nevezett csürhe mit mond és tesz? Egy baloldali politikát a kormány lépéseihez kellene igazítani? Nem valamiféle értékrendszerhez, gondolkodáshoz, a társadalmi valósághoz?!

sphagin írta...

Kedves 1970 !

Egy fészkes fenét !
A kritikus gondolkodás nem lehet kritérium semmiféle dologban .
Azért rázzuk már meg a fejünket és gondoljunk bele, hogy, ha állandóan kritikusan szemlélünk mindent, akkor egy örökké zsémbes, kekeckedő, vitatkozó és semmire nem jutó emberek gyülekezetéhez fogunk hasonlítani.
Ne érts félre, ezzel nem azt mondom, hogy ne kritizáljunk, csak azt mondom, hogy ez nem lehet a baloldal kritériuma, vagy, ha úgy tetszik a feltétele.
Én egészen jól el tudom képzelni, ha nem azt keresgéljük, hogy , hogy kritizáljuk meg jól a másikat, hanem a közös nevezőket keresgéljük, kritizálás helyett.
Kritizálni valót ugyanis, könnyen találhatunk bár kiben, még saját magunkban is.
Ráadásul ezt könnyű sértegetésnek is felfogni.

Komolyan mérgessé teszel a hülyeségeiddel !
Mi a fészkes fenének jössz a fuldoklókkal elő, akkor, amikor ezt külön kihangsúlyozta a DK, hogy a menekültek kérdésével egyetértenek az előterjesztésben.
Az az aljasság azonban, amivel össze kapcsolták a kötelező betelepítéssel a te szemedben természetes és nincs vele gond.
Nekünk meg van !
Érthető ? Ez nem hiszti és kár erőlködnöd, pláne sértegetned.
A DK ebben a kérdésben egységesen döntött és ezt nektek is tudnotok illene, csak hát a kritikád nem nyugszik és a DK döntését negligálod !
Tedd azt, a fene törődik vele !

Ha azt hiszed, hogy a volt SZDSZ politikáját másolva eredményesebbek lesztek, akkor csak menjetek utánuk. Ők kritizáltak másokat állandóan, miközben a saját szemükben a gerendát nem vették észre !

A baloldal kritériumaként inkább a kölcsönös megértést ajánlanám, mint a kritikus szemléletet, sokkal többre mennénk vele !

1970 írta...

Kedves sphagin!

Egy kis nyugalom jót tenne Neked is és az egész országnak is, azt gondolom. A vagdalkozásod és dühöd okát komolyan nem értem, azt meg pláne nem, hogy egy liberális párt rajongójaként vádolsz engem az "SZDSZ politikájának másolásával". Mondd, melyik hozzászólásom támasztja alá ezt? Komolyan mondom, nem értelek.
A kritikus szemléletet pedig arra értettem elsősorban, hogy egy párt támogatójaként is leginkább a támogató kritikát (érted haragszom - mintha erről írt volna PuPu is) kell előtérbe helyezni, nem a rajongó imádatot, különben semmiben sem fogsz különbözni azoktól, akik ezért az országot lerabló bűnbandáért ész nélkül rajonganak.
A kölcsönös megértést ez nem zárja ki, sőt erősíti inkább. Teljesen felesleges ezt a kettőt szembeállítani, mert ez a két dolog egymást támogató elem. (Anno nagyon sok intézkedését kritizáltam Horn Gyulának, de mindig rá szavaztam, és ma is határozottan azt gondolom, hogy a rendszerváltás utáni sötét időszak egyetlen értelmes és gondolkodó miniszterelnöke Ő volt!)

"Komolyan mérgessé teszel a hülyeségeiddel !"

Kérlek, ha a kölcsönös megértést hirdeted, akkor ne dühöngj és ne minősítgesd hülyeségnek a másik ember véleményét. Ennyire legyél legalább következetes a hozzászólásaidban!

sphagin írta...

Kedves 1970 !

Ha tisztességesen elolvasod amit írtam, akkor illene is rá válaszolnod.
Te ezt nem teszed, sőt, messze elkerülöd a lényeget.
Helyette megpróbálsz az indulatokra koncentrálni, mintha csak arról írtam volna.

Lelked rajta, csak ne várj tőlem ezért megértést és szerintem nagyon kilóg a lóláb is az írásodból.
Bizony hülyeség az amit csinálsz a "kritizálási" kényszereddel kapcsolatban, hogy másra ne is gondoljak.
Mert, mint hajdanán az SZDSZ is addig fokozta ezt a kritikus szemléletet, hogy már egy jobboldali is meg irigyelhette volna !
Te is ezt teszed !

Ha esetleg megkérhetnélek ne mellébeszélj az írásommal kapcsoltban, hanem válaszolj rá tisztességes módon, ha tudsz.
Persze ehhez egy kis önkritika is kellene, ami mit ad isten, hiányzik belőled !

Attila írta...

Üdv!

Kedves 1970!

Már írtam korábban, hogy minden további vita felesleges. Igazolást nyert.

Attila

1970 írta...

Kedves sphagin!

Nem ismersz valójában, így a sértegetéseid leperegnek rólam. Teljesen felesleges ezekkel operálnod, mert csak a düh szól belőled, mint minden gondolkodásra képtelen, kritikátlan pártrajongóból, amikor kedvenceidet bírálja valaki.
De ha már a kérdésekre való elmaradt válaszokat emlegeted, akkor felteszem újra a kérdésemet:

"azt meg pláne nem, hogy egy liberális párt rajongójaként vádolsz engem az "SZDSZ politikájának másolásával". Mondd, melyik hozzászólásom támasztja alá ezt?"

Lennél akkor szíves erre válaszolni?

(Egyébként az SzDSz nem "kritizálási kényszerből" tette, amit tett, hanem egyszerűen utált mindent/mindenkit, ami/aki baloldali volt. Pontosan ugyanúgy, ahogy kedvenc pártod és képviselői - nem egy egykori SzDSz-es - is teszik. Talán nézz körül egy kicsit kedvenceid háza táján is. Már, ha persze képes vagy az önkritikára. Hasznos lenne, hidd el!)

talalom írta...

Kedves Sphagin! Bizony ideje lenne már egymás között is tisztáznunk a baloldaliság mibenlétét. A konzervatív, keresztyén eszmerendszer mibenlétét is, de ez legyen az ő dolguk, majd, ha sikerül lerázniuk magukról Ovi mérhetetlenül cinikus, nihilista, "kaparjkurta" mentalitását.
Nincs nálam a bölcsek köve, csak annyit mondhatok, mi NEM a baloldali szinonímája. Nem lúzer, aki minden kritikára összehúzza magát. Tudja, hogy nem mindenható - nem osztogathat hát kényére-kedvére. Tudja, hogy a gyengébb,szegényebb számára a legnagyobb megaláztatás a nyálas jótékonyság.De bízik az ember képességeiben - hogy belátja: a szolidaritás a társadalom egyetlen hatékony önvédelmi eszköze az erőszak, a káosz, a széthullás ellen. Önérdekéből sem hagyhatja hát veszni közössége (nemzete) nagy hányadát.
A politikai életben szereplő konkrét pártoknak a napi aktualitással is szembe kell nézniük.
Ha pedig a tájékozódni kívánó szavaző az ún. "független" fórumokról sem hall mást, minthogy a ner ellenzéke gyenge, tehetetlen, lusta stb. - ugyan miért szavazna rá? A Klubrádió meg az atv ebben már élenjáró: a ner legbiztosabb támaszai.

Unknown írta...

1970:
"Van ebben az országban annak szerinted relevanciája még, hogy ez a "kormánynak" nevezett csürhe mit mond és tesz? "

Te melyik országról beszélsz? Csak nem erről, itt, amiben élünk, és ahol szinesbőrűeket köpködnek, és dobálnak sörösüveggel? Van egy afrikai vejem és egy kapuccsinó unokám. Szerencsére nem itthon élnek, és itthon már most sem szivesen engedem ki őket az utcára. És ez a kormány retorikájának a következménye. Ez nem politikai vélemény. Ez a valóság.

neveletlen írta...

Mindeközben, így alakul az ellenzéki politikusok népszerű(tlen)ségi mutatója.
http://republikon.hu/elemzesek,-kutatasok/191120-ellenzeki-nepszeruseg.aspx

Na ki az akit a legtöbben ismernek és leginkább utálnak? Hát a Puzsér!
De várjunk csak, ő nem is ellenzéki! Akkor meg...

A szociknál Kunhalmi a nyerő, aki kb. olyan combos intellektus mint Gyénémet főpolgármester helyettes a dékából.

Ez van. :(

obsitos írta...


Kedves Pupu!Nagyon jó írás. Valóban hiány pótló. Még csak hasonlót sem nagyon olvastam az elmúlt években. Egy észrevételem azonban lenne. Ez pedig annak a véleménynek a kimondása ,hogy kik a felelősek a jelenlegi helyzetért és kinknek ,milyen feladata van a baloldal felélesztésében. Remélem nem arra gondol, hogy a jelen helyzet kialakulása csak a hivatalos pártpolitikusok bűne és csak a hivatalos pártpolitikusok feladata a megoldás. Azt hiszem ,hogy megérne néhány gondolatot annak a firtatása, hogy milyen szerepe volt és van az írás-tudóknak.Az értelmiségieknek. Tudnék néhány ismert nevet citálni erről az oldalról akik derekas rombolást végeztek és ezt ma sem ismerik el. Üdv. obsitos

talalom írta...

Neveletlen! Történetesen mindkét asszonyt ismerem - szerintem még itt is sokan cserélnének az intellektusukkal, és nem járnának rosszul.
Obsitos! Köszi.

1970 írta...

Kedves "Unknown"!

A (rendkívül káros) társadalmi hatásokat nem keverném össze a társadalmi relevanciával. Egyebekben egyetértünk mindenben, és megértem őket, hogy nem ebben a rettenetes országban élnek.

Cereus írta...

Kedves PuPu !

Rendszeresen olvaslak, de nem írtam véleményt csak helyeseltem. Most is egyetértve blogod tartalmával azért egy pár gondolattal kiegészíteném. Mi 76 évesek, maradtunk akik voltunk, csak hátrébb álltunk hogy az ifjú titánoknak ne legyünk útban. Az egy generációval fiatalabbak fele már a FIDESZ padsoraiban idétlenkedik. Arról nem is szólva hogy volt büdös, áruló KISZ titkáraink az "ötök bandája" akik már minden színű lovon ültek, most ők kormányoznak, meg kommunistáznak. Evvel terelik el Soros által, a szarból kiemelt teknővájó múltjukat, amit rég elfelejtettek. Remélem abban is egyetértünk "nem elég baloldalinak látszani, annak is kell lenni" ! Tudom , más nem így mondta, de én így gondolom .

sphagin írta...

Kedves 1970 !

Valóban nem ismerlek és az írásaid alapján nem is vágyom arra, hogy megismerjelek.
Aki csak mellébeszélni tud, arra nem nagyon kíváncsi senki.

Kérdésre, kérdéssel válaszolni?
Na, ez a csúcs !

Azért válaszolok.
Az állandó kritizálási kényszered, az támasztja alá, az SZDSZ-hez való hasonlóságodat !

Meg az, hogy egyszerűen képtelen vagy megérteni,, hogy egy változó világban élünk és minden pártnak, választónak, stb. változni, megújulni kell.
Azzal, hogy jelzőket akasztasz mindenkire, még nem oldottál meg semmit és az se biztos, hogy az úgy is van.
Én nem beszélnék veled kapcsolatban dühről, inkább sajnálatról.
Mert képtelen vagy felmérni, hogy miben élünk.

Érdekes "talalom" egy fél szóból megértette, hogy miről írtam, te viszont még a kérdést is kritizálgatod !

KZs írta...

Jobboldali vagy, ha azt gondolod, hogy a Földet nagyapáinktól örököltük, baloldali, ha meg azt, hogy unokáinktól kaptuk kölcsön :)

Kovács Erzsébet írta...

Kedves Mindenki!
Én megmondtam előre, a baloldal ebbe megy tönkre,hogy hamis próféta emlőjén akar anyagilag fort szerezni /SOROS/, mert a normális emberek már mind kimentek alóluk,mert azok már rájöttek,úgy konganak a baloldal ígéretei mint egy üres templom falai között az esti mise.Semmise tudja a normális embereket már a baloldalra vonzani,perc emberkék szónokolnak, és az ilyen pénzen vett kvalitások sem tudják elhitetni a néppel, hogy értük akarnak szót emelni az EU parlamentben.Láttuk Klárát Brüsszelben, egyedűl volt felszólalásakor a teremben....miről is van itten nagyban szó?.....
Mert a normális emberek megvetik a hazaárulást, a képmutatást, a sült napi hazugságokat, a genderbaromségokat, a hottentották bankkártyás ellátását,utaztatását, hogy Európának elment az esze.Nesze, Makrón megmondta a frankót,többet kéne NATO ügyben is gondolkodni,és csinálni is,elég már a vén hülyékből,a vén kibicből, akinek semmi se drága,ha valahol sz.rt meg bajt lehet keverni,baj van a Soros palacsintájában...Az összeférhetetlenség mákonyát szórja a pénzével.Ez kellett....a sok szemforgató ember bevette a cumit, mert egy kis manit hozott a konyhára.Nem voltak különbek agyi szinten,mint a kecsua indiánok,anno, akik üveggyöngyökért eladták a hazájukat.És a törökátkot is föl kell számolni, a rossz szomszédot,aki átdobja a kerítésen a döglött állatot..képletesen szólva.A Merkel mama betett Európának,vendéget hívott a nagybeteg,nem egyet,nem véletlen reszketett, a közös bajokat közösen kell megoldani, ifjú emberekkel,akik a régi nagyságokat és nagyságákat félretolva haladnak az élre,és eltolják Európa asztalárol a SOROS papa romlott palacsintáját.Akik bekapták,elment az a kevés eszük is, azóta járnak szivárványos tacepaók alatt ,a gender nem ember, mert nem szaporodik.Ez a főbűn,ami a migráns simogatósdit is felűlmúlja,agylágyulást okozva egész Európa ettől fog szenvedni, ettől a mérhetetlen erkölcsi károkozástól.Ezt tette ez az ártány,aki föl nem tudom fogni, miért maradhat magyar állampolgár,mikor már Európa több országa azt mondta,nekik nem kívánatos személy.

Valaki, aki ... írta...

Kedves Pupu!

Nagyon egyetértek.
Ritkán látogatom meg az oldalt, bár hiányzik a Hofit eszembe juttató "humor".
Ez is nagyon jó írás.

Nem tudom, valós-e, hogy csökken a baloldal népszerűsége ...
Úgy érzem, többen vannak még mindig azok, akik pozitívan állnak a szocializmus időszakához (már azok közül, akik megérték:), mint akik elutasítják.
Azt érzem gondnak, hogy mindezt nyíltan kimondani nem komilfó. Inkább csendben hallgatnak.
Ha többen kiállnának a véleményük mellett, nem lenne állna ilyen szótlanul a többség.

Meggyőződésem, hogy Gyurcsány Ferenc népszerűsége mindig megbicsaklott azon a ponton, még a legnépszerűbb időszakában is, ahol megtagadta Kádárt. Ezzel meg is húzta a saját határát. Nem is jutott a DK 10% fölé.
S biztosan tudom, hogy nem is fog, mert azokat, akik viszont nem hajlandók megtagadni az 1990 előtti időket, sosem fogja megnyerni támogatónak.
Gyurcsány Ferencnek fel kellene ismernie, hogy egy módon tud "építkezni": ha megváltoztatja a Kádárról és a szocialista időszakról vallott kategórikus, elutasító véleményét.
HA tényleg értelmes ember, nem is eshetne nehezére.

https://azonnali.hu/cikk/20191029_a-fiatal-amerikaiak-hetede-szavazna-szocialista-jeloltre

1970 írta...

Kedves Valaki, aki!

Nagyon-nagyon egyetértek Veled, minden szavaddal!

1970 írta...

Kedves sphagin!

Megfogadva Attila okos tanácsát, sok boldogságot és gyűlölködésmentes életet kívánok Neked!

Attila írta...

Üdv!

Ajjaaajjjajvé!
Hát eddig tartott? Ígéret szép szó, ha betartják úgy jó! Sunyi visszalopakodás az fideszes tulajdonság. Inkább valami horgolós vagy kötős oldalt kéne kéne támogatnod "kedves" Erzsébet. Ott lehet igazán osztogatni az ész! Egy sima, egy fordított és már el is van felejtve mit is fogadtál meg. Mondjuk unalmas lehet olvasni a hozzászólásokat és nem írni bő lére eresztett Sorosozást. Várjuk a migriktől való rettegést is.

Höhöhöhö........

Attila

Névtelen írta...

Kedves Valaki aki !
Igazad van. Nagyon nehéz nekem is elfogadni DK támogató létemre hogy az előző 66 évemben rossz oldalon álltam. Amiről persze senki sem tud meggyőzni ! Főaknászként, párt és szakszervezeti vezetőként a Kádári rendszer támogatója voltam baloldaliként. A munkámból megéltem privatizált vagyonom nincs. Amiben gondom volt Kádárral, és keményen kritizáltam az a káderpolitikája volt, amiben nagyot hibázott. Ilyenek voltak a "Vitéz, Lovag, Elvtársak" pártba felvettek, akik ma a FIDESZ kommunistázó derékhadát alkotják.

K. Erzsébet !
Bánom azt az időt amit zagyva hozzászólásod olvasására fordítottam. A nagy baszót értettem, a Soros palacsintáját már nem. Szóltál a mákonyról, cumi bekapásról, a vén hülyékről, Merkel mamáról, Soros ártányról, meg a török átokról amit azért kellene megváltoztatni mert csak 150 évig ideiglenesen állomásoztak nálunk.
Erzsike ! A mi korunkban már óvatosan kell bánnunk a gyalázkodó jelzőkkel, mert rólunk a fiatalabb Merkel mama meg Dobrev Klára fog jellemzést írni ha egyáltalán érdemesnek tartja.

sphagin írta...

Kedves valaki !

Nagyon nem értek veled egyet sok mindenben !

A baloldal népszerűsége valósan csökkent és ez érthető is. A szocializmus bukása hozta magával a baloldal népszerűségének csökkenését.
Szerintem még ezt sem dolgoztuk fel megfelelően.

Már menet közben észleltük, hogy baj van a rendszerben, amit működtetünk, valahogy nem úgy működik, ahogy kellene. A tervgazdálkodás nem hozta a várt eredményeket, az emberi gyarlóságaink mindinkább előtérbe kerültek, a szocialista embertípus kinevelése kudarcba fulladt, A vezetők kinevelése egyre problémásabb lett, az elmélet és a gyakorlat közti ellentétek nem tűntek el, sőt, szaporodtak, stb...
Azt hiszem, hogy egy tanulságos kísérlet volt és ennek tanulságait a baloldal még sem dolgozta fel kellőképen.
Szerintem azok akik baloldalinak vallják magukat, azok pozitívan gondolnak a szocializmusra és még akkor is így van ez, ha a hibákat is elismerik és látják azt.

Sokan azt is tudjuk és látjuk, hogy ezt az időszakot már nem lehet visszahozni é abban a formában ne is érdemes.
Lehet, hogy eljön majd egy olyan korszak, hogy a szocializmushoz hasonló rendszer alakulhat ki, de ez nem most lesz a közeljövőben. Reményt ad erre a fogyasztás és profit ellenes megnyilvánulások egyre nagyobb aránya.
Ezek a gondok is jelzik, hogy a baloldal nem tűnik el, mert a gondjaink azok, amelyek életben tartják !

Igen, én is hiányolom, hogy nem nagyon beszélünk erről, de úgy látszik, hogy a helyzet még nem érett meg erre, nem jött még el az ideje ennek.

Másnak sem.
Például annak, hogy egyes magukat baloldalinak vallók tisztázzák magukban, hogy bizony akárhogy is nézzük a szocializmus egy diktatúra volt és ebből fakadóan másokra kényszerített olyan dolgokat, amit nem akartak, nem fogadtak el.

Na, itt van Gyurcsány megbicsaklása is Kádárral szemben. Bár többször tisztázta az okokat, de ez az indoklás elszállt egyes baloldali süket fülek mellet, akik 1970-hez hasonlóan, csak a szépre hajlandók emlékezni. Nekik szép volt a diktatúra is, mert a hatalom bűvöletében ez nem tűnik nagy árnak.
A mai pártok többsége sem gondolkodik demokráciában, csak a saját elképzeléseik diadalában.
Erről pedig beszélni illene a baloldalon is, nem csak bocsánatos bűnnek tekinteni.

Gyurcsánynak a legnagyobb gondja Kádárral szemben ez a diktatúra volt és van !
Kádár, akárhogy nézzük, ő ennek a diktatúrának a vezetője és működtetője volt, hasonlóan Orbán rendszeréhez. Ebből fakadóan a felelőse is és ez megkerülhetetlen.
A baloldalnak ezt is tisztáznia illene, akár akarja, akár nem.
Gyurcsány népszerűségvesztése csak azt jelzi ebben a témában, hogy a baloldalon sok ember feje lágya még nem nőtt be és nem látják a fától az erdőt.
Ennek oka a baloldali pártok vezetőiben is megtalálhatók. Ez is az oka a baloldali vezetők Gyurcsány ellenességében, a sok többi más mellett.
A helyzet azért javulni látszik, és már 10 % fölé jutott a DK.
Az idő majd rádöbbenti az egyes baloldali gondolkodókat, hogy reálisabban lássák a dolgokat.
Gyurcsány előre szaladt a témában, még nem érett meg a baloldal ezt a témát megvitatni.

Nagyon tévedsz az 1990.es előtti időkről és csak a jóra vagy hajlandó emlékezni.
Így is lehet, csak tévútra visz.
A szocializmus elbukott és az Auróra ágyúi még egyszer nem fognak eldördülni !

Ezt tudomásul kell venni.
Ebből fakadóan kell politizálni, a gazdasági helyzetnek megfelelően.
Mivel piacgazdaságot működtetünk és építünk, ennek megfelelően KELL politizálni.

A baloldal számára nincs másik út legálisan, mint a demokrácia, mert csak ilyen közegben tud létezni és megerősödni.
A DK ezt ismerte fel és ennek a kiépítését, működtetését, mint politikai célt tűzte ki a maga számára.
A szocializmus vívmányait elismerve, ugyanakkor a diktatúrát mint rendszert elitélve szabad az 1990 előtti időszakhoz közelíteni. A DK számára egyszerűen nincs másik út, mert ez a politikája lényege.
Ebből fakad a KÁDÁR, mint vezető megítélése is és ebben nem várható új elem.
A baloldalnak kell felnőni ahhoz, hogy reálisan lássa a jelenlegi helyzetét és a múltját.

Ezt a tisztázást nem fogjuk tudni megúszni.





Cereus írta...


Kedves PuPu !

Cereus vagyok és nem névtelen,valamint 76 éves és ezek szerint már nem tévedhetetlen. Amit írtam azért azt fenntartom . Valamit a küldésnél is elrontottam. Bocs.

sphagin írta...

Kedves 1970 !

Azt a tanácsot fogadod meg, amit akarsz.
Attilához hasonlóan egy kicsit át kellene értékelnetek a szemléleteteket, de ez szinte reménytelen.
Ez, természetesen fakadhat a korotokból adódóan, nevezzük nemzedéki ellentétnek, de szerintem inkább az ismeretek hiányából fakadónak nevezném !

Lehet itt csápolni, baloldaliaskodni és másokat kritizálni, jelzőkkel ellátni, stb., csak nem érdemes, mivel a lényegről tereli el a szót.

Gyűlölködni meg pláne nem érdemes, mivel az nem vezet sehova.
Jellemző rátok Attilával, hogy az orrotoknál tovább nemigen láttok.
Ezért láttok mindenben ellenséget és rosszindulatot és próbáltok a kritika szemüvegén keresztül nézni.
Másra nem akarok gondolni, pedig lehetne.

talalom írta...

Shpagin!
Pontosan. Mi,akik éltünk, sőt felnőttek voltunk, egyre kétségbeesettebben láttuk: hiába minden észszerű határozat, nem működik. (A törvények nem a parlamentben, hanem a PB-ben készültek: ez a diktatúra ismérve. Akkor is, ha lábszagú fociöltözőkben készülnek. Ha már fekete autók jönnek, meg koncepciós perek, az már a terror.)
Pedig nagyon jó programok voltak: pl. a vidékfejlesztés, ipartelepítéssel, koomfortosítással - gázprogram pl. - oktatás színonalával. A ma hatvanasok generációjának sikeres emberei a legtöbben kisebb településekről jöttek: és sehová sem jutottak volna, ha a falusi iskolában maradnak,nem "kényszerítik" őket városi kollégiumokba már az általános felső tagozatában. (Németh Miklós, Csányi Sándor stb.) Ezekre ment a 82-től felvett hitelek zöme. Ami nem is pénz volt, hanem know-how, licenc, berendezés. Azért, hogy majd az ezeken termelt nyereségből megfizetjük a kölcsönt. És az istennek se jött be. Miért???
Azért a KGST létéig bejött ez-az: az Ikarus jobb volt, mint a Karosa, a Rába kamion, mint az IFA, meg ZIL - de nem volt jobb (legalábbis a reklámja, amit a szoc-ban kapitalista pénzkidobásnak tartottunk), mint a Mercedes vagy a Scania.
A fejlesztésekről nem üzleti tervek döntöttek, (bár 83-84-től készültek ilyenek) hanem az MNB főosztályai. És ha volt is valamiféle szakmai szempont ott, azonnal felülírta egy telefon egy fontos elvtárstól: "Politikai kérdés, hogy xy cége kapja az új technológiát, mert xy jó elvtárs, a cégnél sokan dolgoznak! Nem maradhatnak munka nélkül!"
Az MSZMP 85-ös kongresszusának határozataiból világosan látszik: sokan tudták,nagy a baj, és rájöttek arra is: a gazdasági bajok nem orvosolhatók a politikai rendszer rigidsége miatt. Ekkor volt a "nyitás": kötelező kettős jelölés az ogy választásokon, a szakszervezetek, ifjúsági szervezet bevonása a vállalati irányításba. És az istennek se működött. A KGST (főként a SZU) ugyan mindent megvett, de rubellel nem lehetett törleszteni a nyugati hitelek kamatait. A dollárexport meg? Volt olyan üzlet, hogy az eladott termékbe több dollárimport (anyag, alkatrész) volt, mint amennyiért a készterméket el tudtuk adni, így csak az adósságot növelte.Egyre kevesebb jutott szociálpolitikára: egészségügyre, oktatásra, lakásra, nyugdíjra.
Vitáztunk persze a "szocialista embertípusról" is!Hajjaj! Aztán rá kellett jönnünk: az okosabbak, ügyesebbek vita helyett beálltak zöldségesnek, gyári anyaggal, szerszámmal fusiztak maszekba. Aztán arra is: ez bizony nem szocializmus. Legfeljebb államkapitalizmus, abból is a slendrián fajta, ahol mindenkinek minden "jár". Csak éppen nem jut. Azt meg, hogy kinek mi jusson, irodákban döntik el - korántsem "szocialista embertípusok".
A fentiekkel nem azt mondom, hogy a mai - immár nem slendrián,hanem kíméletlen - kapitalizmus jobb. Csak annyit: nem volt választási lehetőségünk,főképp, hogy a SzU is kiborult alólunk. Elnézést a terjedelemért, csak még annyit: "a kifolyt tejbe sírni kár" - ahogy az orosz mondja. A mai baloldalnak tehát nem az a dolga,hogy bármilyen "régi jóidőt"visszasírjon. Hanem az: tegye helyére a nemzetköziséget (globalizációt), főképp a Föld állapota miatt. Utasítsa el, tartsa féken az erőszakot, a faji-vallási-stb. megkülönböztetést.

1970 írta...

"A törvények nem a parlamentben, hanem a PB-ben készültek: ez a diktatúra ismérve."

Kedves talalom!

Szerinted 1990 után bármikor is a törvények a "parlamentben készültek"(sic!)???
Te ezt komolyan elhiszed??? Neked 30 év tényleg nem volt elég ahhoz, hogy kinyíljon a szemed végre???

relatív írta...

Ha felemelkedünk, mint a madár és a blog egy meghatározott intervalluma helyett az emberiség történelmének folyamatát nézzük ( a magasból, csak a jellemzőket szemlélve ), akkor egyérteműen a sinus görbe szerinti hullámzás rajzolódik ki.

Ennek során a lejtmenetben ( az egész emberiség érdekéből nézve ) a jobboldali, míg a felmenetben a baloldali törekvések reprezentálták a történelmi mozgásokat. Természetesen ezek a ' mozgások ' IS mindkét irány elegyét jelentették, csak a domináns szerep szempontjából lehet azokat minősíteni.

Jelenleg ezért - egyértelműen - a lejtmenetben élünk, bármennyire IS lelkendezik egy jobboldali propaganda !

A mindennapjaink - leszállva a Földre - magyar közéletét ilyen szemszögből vizsgáljuk, értelmezzük, akkor már a törekvések sokrétegűsége dominál, így a fekete-fehér eléggé szürkének mutatkozik, ha egyérteműen akarjuk azt meghatározni.

Mindennapjaink az egyeztetés-lehetőség-törekvés jegyében telik, és a múlt értelemszerű kritikája egyérteműen kijelölheti azt a ( görbe ) utat, amit egy magát baloldalinak értő ember, csoport ( a jobboldali meghatározás fentiek szerint értelem nélküli, illetve embertelen ! ) mint követésre méltót !

Az emberi tulajdonságok szétszórtsága miatt kialakult ' pártrendszer ' így azokat az embereket tömöríti akik a követett törekvést ( legyen az az egyes ember elképzeléséhez közeli ! ) a legjobban megközelíti. Így baloldali törekvés dominanciájában az empátiát-, míg a jobboldali az embertelen jellemű embereket vonzza.

A sinus görbe - ha figyelmesen követjük a történelmet - egyre sűrűbb, a váltások időben gyorsabbak. Remélhetőleg a globalizált technikai fejlődés a sinus görbe emelkedő periódusa, és nagyobb hulláma következik. Hiszen - ha ezen analógia szerint nézzük - a történelmi sinus-görbe eleinte kis amplitudóval, majd egyre növekvő amplitudóval lengett eddig IS !

Kovács Erzsébet írta...

Névtelennek
Te egy annyira gyönge agyú ember vagy,hogy még nevet se találtál magadnak,mégegyet.
Én tudnék, de még az is túldícsérés lenne.
De a stilusodból tudom,ki vagy.Te is tudod,hogy rájöttem.
Nagyon kivagy.

Valaki, aki írta...

Kedves Sphagin!

"Igen, én is hiányolom, hogy nem nagyon beszélünk erről, de úgy látszik, hogy a helyzet még nem érett meg erre, nem jött még el az ideje ennek."

Talán jobban fogalmaztad meg, amit én akartam írni: igen, ez a lényeg: KELL beszélni róla. Amíg lehet.
S ezt hiányolom Gyurcsánytól is.

Beszélni róla, pro és kontra. Nem sutba dobni, s azt sugalmazni, hogy, aki kicsit is élvezte, az punnyadt agyú, Stockholm-szindrómás.
Beszélni, amíg itt vannak azok, akik ilyen-olyan mélységeibe jutottak a rendszernek, és hozzá tudnak szólni. Hozzá tudják tenni a tapasztalataikat.
Látod, Te mást, mint én.
Én tanulok abból, amit írsz, s Te végiggondolod, én miért vagyok más véleménnyel.

Attól félek, hogy nem marad tisztázásra idő. Az Orbán-féle komcsizás megteszi a hatását a fiatalabb nemzedéknél, sőt, azoknál is, akik ott voltak, akik benne éltek, akik élvezték az előnyeit is.
(Középiskolás gyerek a vonaton: "Utálom ezt a komcsi telefont!")

A történelmünk olyan időszaka volt, amit, úgy gondolom, nekünk kell kikényszerítve tisztázni - s ez nem jelent csak dicsérgetést. Ez korrekt hozzáállást jelent. Akár dicséretet is, ha ez kijár.

Én ezt hiányolom. Gyurcsánytól is, mert tőle még elvárható.
Karácsonytól, Szabó Tímeától, Kunhalmi Ágnestől nem, hiszen kicsi gyerekek voltak.

Értem, amit írsz, Gyurcsány mit utasít el, de ez a rendszer nem pusztán ennyi volt: Kádár akarata a többség akarata fölött. Ezért sokkal bonyolultabb kellene legyen a megítélése, nem lehet elintézni azzal, hogy diktatúra volt, fúj, kakis!

Azok az értékek, amik kezdtek felrémleni az embereknek a 45 év alatt (egy több évszázados feudalizmushoz szokott társadalomban!), amely társadalmat kezdték magukénak érezni, kezdték elhinni, hogy dönthetnek magukról, hogy közük van ehhez az országhoz, ez is a szocialista időszak öröksége. Még ma is azt látom a tüntetéseken, hogy 50-60-70-esek gondolják, hogy tenniük kell valamit. Szerintem ez nem véletlen.

A szocializmus, a kommunizmus, a munkásmozgalom megítélése teljesen negatív itthon. Így illik róla beszélni.
Ezt tartom nagy bajnak, s ezt nem szabadna hagyni, mert szimpla történelemhamisítás.

1970 írta...

"Azok az értékek, amik kezdtek felrémleni az embereknek a 45 év alatt (egy több évszázados feudalizmushoz szokott társadalomban!), amely társadalmat kezdték magukénak érezni, kezdték elhinni, hogy dönthetnek magukról, hogy közük van ehhez az országhoz, ez is a szocialista időszak öröksége. Még ma is azt látom a tüntetéseken, hogy 50-60-70-esek gondolják, hogy tenniük kell valamit. Szerintem ez nem véletlen.

A szocializmus, a kommunizmus, a munkásmozgalom megítélése teljesen negatív itthon. Így illik róla beszélni.
Ezt tartom nagy bajnak, s ezt nem szabadna hagyni, mert szimpla történelemhamisítás."

Kedves Valaki, aki!

Ismét csak megemelem előtted a "nemlétező kalapomat", mert nagyon szép és igaz dolgokat írsz.
De tudnod kell, hogy a kommentedben megnevezett személyek soha nem fognak erről még csak tisztázóan sem beszélni, mert valójában ugyanahhoz a rendszerváltó elithez tartoznak, amely ebből az egész rendszerből - így vagy úgy, de - komoly hasznot húz. Elsősorban a pénzre gondolok, mint haszonra. Ha valamit tisztázniuk kellene a múlttal kapcsolatban az a saját gyökereiket ásná alá, saját magukat rendítené meg.
Pedig lenne mit tisztázni. Nézd meg, milyen állapotba került ez az ország 3 évtized alatt: gyakorlatilag semmilyen összevetésben nem állná meg a helyét a rendszerváltás utáni kor a Kádár korhoz képest. Na ez az, amiről mélyen hallgatniuk kell a fiatalok előtt, vagy (mint Lázár, kisgömböc, Kövér és társai) tehetetlen dühükben differenciálatlanul és eszeveszetten szidni kell azt a rendszert, mert nincs más, amit fel tudnának mutatni.
Egyébként nem olyan rossz a helyzet, mint amiképpen gondolod:
https://kutatopont.hu/files/2012/02/magyar_ifjusag_2012.pdf
Nézd meg itt a 41. oldalt! Szerintem sokat mesélnek a szülők, nagyszülők, és az nem feltétlenül a "hivatalos" (értsd: politikai elithez kapcsolódó) álláspont.

talalom írta...

Valaki,aki! Azt hiszem legelőször azt kéne tisztáznunk: ki, mit ért egyes fogalmakon. Itt van mindjrt a diktatúra, amit Te is úgy említesz, hogy pfuj. Pedig az csak egy államirányítási módszer - mellesleg, a Kádár-rendszer ezügyben következetes volt, hiszen nem tagadta a proletárdiktatúrát - ha nem is emlegette 75 után túl gyakran. A diktatúra "csak" annyit jelent, hogy a törvények egy szűk körben (PB, foci-VIP páholy) születnek, amit a parlamenti többség vita nélkül elfogad,
És mindjárt a másik fogalom, a "többség". A "nép" nem a többség, hiszen a többség sem időben, sem számban nem állandó. Egyik kérdésben ez a többség, a másikban az. A többségi (bolseviki) demokráciák a XX. sz,-ban megbuktak, illetve diktatúrákhoz vezettek. (Magyarország 2010 óta megtett útja erre példa.)
Erre találták ki az ellensúlyokon alapuló irányítási rendszert, ami a szavazáson kisebbségben maradóknak jogot ad a vitára, az ellenőrzésre. Ennekalapjaa többpárt rendszer.
Azért gyanakodhatnánk jobban, hogy miért van az, hogy méltatlan első szolgánk egyre nagyobb vehemenciával szidja a politikát, a pártokat. Mintha ő kötésmintát cserélni ment volna a Parlamentbe egy kézimunkaszakkör elnökeként. És ezt a dumát a"nép" nagy része benyeli - a baloldalon is.

sphagin írta...

Kedves talalom !

Örülök hogy írtál ezekről a dolgokról.
Igen! Ezt hiányolom, hogy igenis vitassuk meg reálisan a múltunkat, mert csak így láthatjuk helyesen a jövőnket is.
A gond ott kezdődik, hogy a múltunkról is kevés az információnk, ami a rendszer működéséből fakad. A mai Orbán rendszeréhez hasonlóan ! A valóságot igyekeznek elhallgatni és meghamisítani. Jól példázza ezt az ügynöklista kérdése is.

A baloldalnak a megújulásához igen nehéz út vezet és nem lehet hamis illúziókkal terhelt múlttal nekiindulni. Ráadásul akkora feladat egy teljesen más rendszerben élni és működni, hogy nem is csoda, ha teljes tévedésben vannak sokan, nem csak az elméleti síkon, hanem a cselekvés szintjén is.
Ilyen helyzetben jelzőket aggatni egymásra teljes hülyeség és értelmetlen. Tudomásul kell venni, hogy az idők és a helyzetek is változnak. Ha csak azt nézzük, hogy az egyes pártok milyen kanyarokat vágnak le minden téren, ne csodálkozzunk a baloldal tanácstalanságán se. Keresik a helyüket és ezen belül a DK egy üde folt, mivel talált magának egy célt, ami elvezethet a baloldal megúlyulásához.

A baloldal sok mindennel adós még és jó lenne, ha csipkedné magát, elsősorban a szimpatizánsai miatt.
Mert sokan vannak, akik szimpátiával tekintenek a szocializmusra, az anomáliák ellenére is.
A hibák, amit elkövettünk és amit te is jeleztél, talán annak köszönhető, hogy nem a saját akaratunkból alakult ki a szocializmus se, hasonlóan a mai rendszerhez.
Rákényszerültünk és menetközben csiszolgattuk, ahogy tudtuk.

Egy biztos, hogy amerre most megyünk az a baloldal számára elfogadhatatlan.
A magukat baloldalinak valló gondolkodók se kivételek ezen a téren.
Nekik is tenni , gondolkodni , cselekedni kellene.
Az MSZP nem tehet úgy, mint aki nem tehet semmiről és másokat hibáztat, miközben szinte döntésképtelen.

Szerintem nem úszhatjuk meg, hogy belássák, hogy hiba volt Gyurcsányékat elengedni, szüksége lenne a pártnak az ő aktivitásukra. Ma egy erős baloldali középpárt állna Orbánnékkal szemben, ha nem erőszakolják ki a távozásukat.

Nagyon sok feladat áll még a baloldal előtt és még csak remélni se tudjuk,, hogy meg tudjuk oldani őket a jelen feltételek alapján.

Egy biztos, vigyázni kell egymásra és nem bántani, hanem megérteni kellene egymást, miközben a trollokat is ki kellene szűrni.

Reméljük valamennyit még látunk a megoldásból és a mi korosztályunk is hozzá tud járulni még ehhez.

Ez, egyszerűen kötelességünk !

sphagin írta...

Kedves Valaki !

Örülök, hogy írtál erről a kérdésről és segítesz a dolgokat kibogozni.

Tudod, számomra a szocializmus egy a szegény emberek kísérlete volt, abból kifolyólag, hogy fel tudják emelni a fejüket. Nem az eszmével volt a baj, amit hirdettünk, hanem a megvalósítás bukott el a saját emberi gyarlóságaink miatt.

Azt is mondhatnám, hogy buták voltunk a kivitelezésben.
Mitől is lettünk volna okosak ?
Teljesen új, soha nem látott rendszert próbáltunk létrehozni, szakemberek, megfelelő értelmiség és gazdasági szakemberek nélkül. Volt olyan vezérigazgató, aki a nevét alig tudta leírni, az elején !
Voltak akkor is ellentmondások és félreértelmezések, de menni kellett tovább, mert élni kellett.
Mint manapság is élnünk kell és a nehéz helyzetünk ellenére nem adhatjuk fel.

Igen, csinálhatnánk okosabban is, gyorsabban is, de csak erre futja.
Gyurcsánytól se várhatjuk, hogy nála legyen a bölcsek köve.
Már annak is örülnünk kellene, hogy eddig is eljutott, amilyen csapásokat kapott jobbról is és balról is !
Mert ne kerteljünk, a baloldalon szinte többen álltak ellen a reformjainak, mint a jobboldalon ! No, nem a tagság körében, hanem a baloldal krémjében, vezetésében.

Érdekes, hogy benned is csak a Kádári diktatúra elleni kiszólása ragadt meg, pedig el is magyarázta, hogy mire gondolt.
Szerintem Gyurcsánytól nem várhatjuk, hogy megoldja a baloldal minden gondját, mert a sok egyéb gondok miatt nem is jut erre ideje. Egy, egy elképzelése viszont azt mutatja, hogy megvan az affiníciója ehhez és bár nm tévedhetetlen, de jó úton jár.
A baloldalon messze kiemelkedik a többi politikus közül.

Én nem félek attól, hogy lekésünk valamiről és nem lesz időnk a mai fiataloknak átadni a tapasztalatainkat. Sok esetben nem is kíváncsiak rá és úgy sem tudják eseményhez kötni, mert ezt a kort már nem élhetik át !
Nekik a saját baloldali rendszerüket kell kialakítani.
Nekünk ehhez csak segítséget kell nyújtanunk, ha tudunk és, ha kérik.

Gyurcsány sem azonos velünk, ő is csak a politika kezdeti lépéseit tette meg a rendszerváltáskor. Nem tapasztalhatta azt meg amit mi öregebbek és ebből adódóan mást és máshogy is lát dolgokat.
Hogy mi várható el tőle ?

Szerintem, ha sikerülne egy demokratikus környezetet kiépíteni és működtetni, az már nagy szó lenne. Ő ezt szeretné elérni és erre van is remény.
Ez se semmi és egész embert kíván.

A Kádárrendszer megítélése igen szerte ágazó.
Egy biztos, hogy diktatúra volt, ennek minden következményével.
Gondolj bele, hogy hol lehet tetten érni a sok jót és a sok rosszat, ami ebből következik.
Pl. Orbánék is igazolva látják a saját gazdagodásukat a nemzeti oligarcha réteg megteremtése érdekében. Erre törvényeket is hoztak és természetesnek tartják.

Míg mások nem és egyszerű lopásnak vélik.

Arra, hogy a Kádár rendszert meg tudjuk ítélni, el kell telni az időnek is.
Egy méhkasba nem nagyon jó belenyúlni, mert könnyen sérüléseket szenvedhetünk.
Gyurcsány is így járt volna, ha nem vonul vissza ezen a téren.
Ideje se lett volna erre, mert a pártépítés igen sok elfoglaltsággal járt.
Nem ő fog lenni az, aki a baloldal nagy problémáit meg fogja oldani.

A mai 60-70 évesek már nem fogják megoldani a baloldal problémáit.
Érzik, hogy az életük egy álomvilágban volt és ez az álom elszállt.
Fel kellene ébredni, csak ez már nem nagyon megy.
Nincs fogódzkodó, minden bizonytalan és nem megfogható.
A régi sémák már nem működnek, az újak meg hiányoznak.

Azt látják, hogy egy szép és nemes gondolat bukott el, mert nem tudtuk megvalósítani, mi, ez a korosztály.
Bizony, a bűntudat is ott lappang valahol !
Talán ez lehet az oka, hogy nehéz olyat találni, aki kiáll a régi rendszer érdekében.

Ezt még ki kell szenvednünk.



1970 írta...

"Érdekes, hogy benned is csak a Kádári diktatúra elleni kiszólása ragadt meg, pedig el is magyarázta, hogy mire gondolt."

Kedves sphagin!

Megfogadtam, hogy nem reagálok többet a bejegyzéseidre, de ez egyszerűen döbbenetes. GyF NEM magyarázott el semmit, hanem ész nélkül böfögött be egy baromságot (azt, hogy ő Nagy I-t választaná). Horn Gyula figyelmeztette is erre, de ő - szokásához híven - nagy ívben tett mások véleményére. Legyél szíves, maradj a tényeknél és ne csúsztass!

talalom írta...

Sphagin!
"A mai 60-70 évesek már nem fogják megoldani a baloldal problémáit". Nem, valóban nem, de hogy mindenki álomvilágban élne? (72 leszek 22 nap múlva.) Persze, generációs probléma is van - de ez szerintem nem áthidalhatatlan - csak azok láttatják annak,akiknek ez az ellentét csak újabb forrás a szavazatok megszerzéséhez.
"...nem a saját akaratunkból alakult ki a szocializmus se, hasonlóan a mai rendszerhez." Nem-e? 1975 és 80 között valamikor volt egy felmérés - nyugati -, ami azt mutatta, 80-90%-os a többsége a Kádár-rendszernek, és Kádár Jánost szabad választáson is megválasztanánk.
Nem-e? Kilenc év óta folyamatos a kormányerő többsége - még októberben is az összes szavazat 51%-át szerezték meg.
Akkor mi a "saját akaratunk?"
1970! Igen, a törvények 1990 óta a Parlamentben születnek - a többség szentesítésével. 1990 előtt pl.volt egy olyan kategória, hogy "törvényerejű miniszteri rendelet (MTvr.). A mai kormányerők tettek egy halvány kísérletet ennek visszahozására - de végül nem volt szükségük rá a kétharmadok miatt.
Nagy szükség lenne rá, hogy a jogállam jelentőségét minél többen felismerjék - mert ettől függ, milyen keretek,szabályok között zajlik az életünk - és hogyan lehet változtatni, ha rossznak bizonyul egy irány. A pártok meg ahhoz kellenek, hogy a különböző irányokat megfogalmazzák - felajánlják a társadalom irányítására: ez a "politika" szó eredeti jelentése különben.
Ezek közül választani bizony a mi felelősségünk. Az alternatívákat megismertetni meg a mi - akármilyen kicsi nyilvánosságban is szólók - felelőssége.
Mondok példát: a 300 forintos vizitdíj általános felhördülést keltett (itt is) - négymillióan! szaladtak szavazni ellene! (Az egyik jelentős oka volt a 2010-es kétharmadnak.)
Vajon ki tudja, hogy az addigi 4900 forintos (havonta)a munkavállalók után fizetett eho-t 2010 után 7900 forintra emelték, és MINDENKIRE kiterjesztették (-nyugdíjasok), különben nem érvényes a Taj kártya,és nincs ingyenes eü. A tízszeres plusz 3000 forintot meg benyelte a központi költségvetés - a vizitdíj a kórháznál, orvosnál maradt -, és lettek belőle eü beruházásként! stadionok. Ugyanez a helyzet a szuperkórházzal: sokszáz milliárdot ráköltenek - és használhatja majd az arra érdemes. (Az 1,2 millió fő az ellátási körzet lakóinak száma, nem a kezelhető betegek száma.) Tehát ők elérhetik akár a fejátültetést is - miközben a maradék 8,4 millió nem képes elérni egy körzeti orvost, aki felírja a gyógyszerét, észreveszi, ha szakorvosi vizsgálatra van szükség, és azt a vizsgálatot egy észszerű - 2-3 hetes - várakozás után el is tudják végezni. (A fővárosban sem, nemhogy vidéken. De már megy a duma,hogy Karácsony megakadályozza a főváros eü ellátásának fejlesztését.

1970 írta...

Kedves talalom!

Rendben van, akkor ott születnek a törvények. Én nem akarlak feltétlenül felébreszteni Téged a Csipkerózsika álmodból, de azért már három évtized elteltével lassan-lassan itt lenne az ideje.

"1990 előtt pl.volt egy olyan kategória, hogy "törvényerejű miniszteri rendelet (MTvr.):"
Az Elnöki Tanács törvényerejű rendeleteit kevered valamivel szerintem. Ennek semmi köze ahhoz, hogy hol születnek a törvények. Szerintem soha nem a parlament volt a törvények "készülésének" (a'la talalom) fő terepe, és 1990 után sem az. De, nem is ez a döntő kérdés, hanem az a fontos, hogy azok a törvények kinek/kinken az érdekeit szolgálják. Na, ezen a téren van igen komoly deficitben az 1990 utáni kor (lett légyen szó bármelyik kormányról).

sphagin írta...

Hát, Kedves 1970 !

Ki kell ábrándítsalak !
Igenis elmagyarázta és ezt nem az újamból szoptam !Én olvastam is erről.

Ha csak annyit mond és ennyit mondott is, hogy a diktatúra miatt Kádárellenes, már az is elég magyarázat lenne és ennyit mondott is !
Aki ebből nem érti meg, hogy miről beszél, az ne politizáljon.
Mellesleg megcáfolhatatlanul igaza is van Gyurcsánynak, hiába jössz Horn Gyulával !

Persze, mint írtam, azt is megértette, hogy ennek kibeszélésére még nem jött el az idő és az ilyen problémák megvitatása rengeteg időt elvenne a pártépítés és a mindennapi politizálástól.
Szerintem erre majd születni kell egy politikusnak, olyan Lukács György szerű figurának, aki meg tudja oldani ezeket a gondokat.

Egy biztos, ez a gond is a szőnyeg alatt van, mert egy sor bigott vérig sértődött baloldali miatt nem lehetett kitárgyalni megvitatni ezt sem.
Igen, a dolgok nem megvitatása az, ami tesz a mások véleményére és az elhallgatás nem oldja meg a problémát !
Sok baloldali nem értette meg Gyurcsányt és még ma sem próbálja ezt megtenni, pedig nem ártana legalább elgondolkodni rajta.

Az élet azonban kezdi visszaigazolni a valóságot és innen ered a baloldal ámokfutása is.
Hiába a sok szép eredmény és a szegény emberek felemelése, akkor is ki kell mondani, hogy ezeket az eredményeket is diktatórikusan értük el, magyarán, kényszerintézkedések árán.

Akik a legnagyobb haszonélvezői voltak az intézkedéseknek, azok ma a legnagyobb FIDESZ támogatók !

Gyurcsányt sokan nem értik a baloldalon, mert máskép kezeli a baloldaliságot, nem fogadja el a diktatórikus eszközöket, a Kádárét sem és ebben következetes.
Demokrataként próbál baloldali lenni.
Ami, valljuk be, nem könnyű manapság, hiszen azt se tudjuk mi fán terem, soha nem tudtuk gyakorolni.
Ő se ! Mi se !
Próbáljuk, ízlelgetjük és reméljük egyszer rátalálunk az ízére.
Innen ered a "szokásához híven " általad is érzékelt formula, mert tényleg szokatlan még ez a fajta politizálás.

Mi ebben hiszünk és reméljük egyre többen megértik, majd gyakorolják ezt a baloldal hasznára.

Én nem fogadom meg, hogy nem vitázom, mert ez értelmetlen.
Ha nem értek egyet valamivel, azt megírom, de nincs bennem indulat és tudom, hogy nem érthetünk mindenben egyet.
Reméljük, hogy egy sor vita után, majd tisztábban látunk.



sphagin írta...

Kedves talalom !

Lehet, hogy rosszul fogalmaztam, az álomvilággal kapcsolatban, vagy nem voltam elég érthető.

Én 1945-ben születtem és az anyatejjel szívtam magamba a szocializmust. Nem nagyon volt mit enni és sokáig szoptattak, akkoriban ez nem volt ritka.

Egyszerűen nem is ismerhettem mást meg, mint amit átéltem és erre visszagondolva értelmezem az álomvilágot.
Ebből kellett felébrednünk és rájönnünk dolgokra, magunktól, a propaganda ellenére !
Én voltam fent is, lent is, láttam és érzékeltem sok mindent.
Nem voltam és nem vagyok ellensége a régi rendszernek, de haragszom a hibáira, a saját elhibázott dolgainkra.
Erre is azt tudom mondani, hogy ez is egy másik álomvilág.
És sorolhatnám a csalódásainkat, a kudarcainkat, amelyek végig kísértek a megélt útjainkon.
Igen , a sikereinkkel és az örömeinkkel együtt és ez is egy álomvilág.

Csak rá kell jönnünk lassan, hogy ez már nem a mi világunk és a staféta botot már át kell adnunk a gyerekeinknek, annak minden ódiumával együtt.
Sokan nem tudhatják milyen volt a szocializmusban élni, mint hajdanán én sem tudhattam, hogy milyen volt a kapitalizmus.
Ez az ő világuk, maguknak alakítják és ebből lesz az ő álomviláguk és olyan lesz, amilyet sikerül nekik létrehozni.
Mi ebben csak segíthetünk, ha megkérnek rá !

Azt, hogy a szocializmust mi választottuk, azt nem a 70-es, 80-as évek határozták meg.
Tudod te ezt, nem kell nekem ezt elmagyarázni, a jó 30 évvel korábbi eseményeket.
Tény, hogy mi legalább részt vehettünk egy olyan rendszerben, amelynek a céljaival, értékeivel egyet tudtunk érteni.
És osztom a nézeted, hogy ezen a téren nincs semmi szégyellni valónk !

A szocializmus bukása hozta el a mai rendszer egy lightosabb változatát, mert demokráciáról még ekkor se beszélhettünk.
A mai rendszer pedig bevallottan nem is törekszik a demokrácia irányába.

A kényszerhelyzet mind a két esetben fennállt, egyszerűen követnünk kellett az eseményeket, ha akartuk, ha nem.
Persze, a pénz az nagyúr és megélni is muszáj.
Orbánék megvesznek mindenkit kilóra, hogy a manipulálásokról ne is beszéljünk.
Ezt is ismerjük már és egy sor más dolgot is, már Rákosyék is alkalmazták.

Akkor mi is a saját akaratunk ? Vagy mi is volt ?
Azon kívül, hogy élnünk kellett, mert megszülettünk és akkor születtünk.

Mit is akartunk mi tulajdonképpen valamikor is ?




Valaki, aki írta...

Lehet, generációs különbség is a véleményem, tény. Orbán-korosztály vagyok, s ablakon kibámuló utas voltam, nem vezető.

Ám, van ami mégsem tetszik: azt ugyanis egyértelműen elutasítom, hogy Orbánt egy napon említsem Kádárral.

Proletárdiktatúra volt, s a "néphatalom" volt a cél. Igaz.
A 80-as években a vonalasságot nem kérte senki számon sem rajtam, sem a környezetemen. Nem kellett "elvtársazni", nem kellett mélyre hajolnom a szakszervezeti-, vagy párttitkár előtt, még hajolni sem. (S mái napig azt gondolom, hogy aki megtette, rosszul tette. Az akkori civil kurázsi hiányát ma sokan rendszer-elnyomásként aposztrofálják, bár "csak" gyávák voltak élni a jogaikkal. Ez valóban hasonló a mai évek történéseihez.)

Amíg azt láttam, hogy jogaink is vannak, nemcsak kötelességeink, s hogy ez a jogkör inkább tágul, mint csökken, addig nem voltak elviselhetetlenek a hétköznapok. S ezt tapasztaltam.
Ráadásul jókat viccelődtünk a rendszer hibáin, s nem ritkán a működtetők ostobaságán, mégis összetartó erő volt, "az öcsémet csak én verhetem" alapon.

S ez jót tett, hasznos volt ennek az országnak, úgy gondolom. Évszázadokon át csak kiszolgálók voltak a felmenőink, egy kicsi csoport kiszolgálói. Fura nemzet-fogalom az, ahol jogod van kikaparni a gesztenyét azoknak, akik szerint te más, alacsonyabb kaszt vagy, mint ők.
A Horthy-éra méltóságosozása, nagyságosozása ugyanezt erősítette.
A szocializmussal eljött a lehetőség, hogy ez ne így legyen. Emberek százezrei szabadultak meg attól, hogy cselédként, másod-, harmadrangúként éljék az életüket.

De nem gondolom, hogy fenékig tejfel volt, egyáltalán nem(!), csak láttam egy más célt is, a társadalom előrelépését, s ezt fontosnak tartottam már akkor is.

Orbán idejében, akár az első 4 évet, akár a mostani éveket nézem, a jogrendszer, s a jogkövetés több mint zavaros, személyre szabott, vezetői érdekeket szolgál, s kb. annyira stabil, mint a Tacoma híd.
Orbán csak a saját hatalmát építi. A szocialista jogrendszer kizárta ezt (s ezt most is szívesen látnám).

S hogy több millió ember szavazta meg őket? Az emberek jelentős része "a baloldal, a baloldali politikusok" ellen szavazott és szavaz, értsenek bármit/bárkit is alatta. Ez fordult most meg az önkormányzatin, szerintem. Már nem egyértelmű ez a "baloldali" vonal az ellenzéknél, s Orbán lopása is válallhatatlan fokozatba lépett.

Gyurcsányon nem egyedüliként kérem számon a múlt megítélését, csak olyan vezető személyiség, akit nem lehet egyszerűen átlépni, még ha néha tényleg olyan, mint az elefánt a porcelánboltban, akkor is.
Ebben is igazad van: "Nekik a saját baloldali rendszerüket kell kialakítani." - az MSZP addig fiatalított, hogy lassan nincs, aki megélte a szocializmust, ők csak új vonallal jöhetnek elő, valóban.

Csak azt állítom: ha Gyurcsány Ferenc korrektebb lenne, szélesebb alapokon nézné a múltat, nem csak a saját szemüvegén át, s nem akadna el a lemez folyton Kádár Jánosnál, s észrevenné, hogy milyen jót tett az embereknek az, hogy kiléptek a szolga/jobbágy sorból, s ez bizony a szocializmus időszakának köszönhető, akkor növelhetné a "népszerűségét", s építhetne "demokratikusabb" országot, ha akar, persze többekkel együtt. Többen támogatnák.
Akár én is.

Azt állítom, hogy nem önmagáért politikus, hanem azokért is, akik a Kádár-rendszert nem utasítják el csípőből, s meg tudják indokolni, miért. Ezeknek az embereknek jelenleg hallgass a neve.
Ha csak önmagáért, a saját igazáért politizál, akkor ugyanott tartunk, mint Orbánnál.

"Nem az eszmével volt a baj, amit hirdettünk, hanem a megvalósítás bukott el a saját emberi gyarlóságaink miatt." - ezt én is így gondolom.
Azonban tudjuk: "Ezek ugyanazok" - legyen bármilyen rendszer, az a bizonyos mindig felúszik.
Jobban kellene vigyázni, kit választunk :) - talán ezért volt sikere az előválasztásnak ...

góbé írta...

Te Sphagin ! Mostanra lett tele veled a ...tudod mim !!! De krrrvárra

mondád:

"...A mai 60-70 évesek már nem fogják megoldani a balolda problémáit.
Érzik, hogy az életük egy álomvilágban volt és ez az álom elszállt.
Fel kellene ébredni, csak ez már nem nagyon megy.
Nincs fogódzkodó, minden bizonytalan és nem megfogható.
A régi sémák már nem működnek, az újak meg hiányoznak..."

Tudod anno, 28 évesen(!), -1988.-ban - a saját házamba tudtam beköltözni a GYES-en lévő feleséggel, három gyerekkel, pártonkivüliként, úgy hogy szüleim mezei közalkalmazottak voltak, semmiféle politbüro hátterem nem volt, csak a saját kezem, munkám, akaratom.
DE! Esélyt kaptam !!!
Mondom esélyt kaptam, mellyel élni akartam, s mint kiderült tudtam !!
Krrvára nem azt érzem, hogy a nappalim, a fürdők, a hálók egy álomvilág! - rendszeresen használjuk azóta is azokat.

Elnézem gyermekeimet ! Hatszámjegyü összegeket fizetnek a havi albérletért, egyikük megmutogatta, Budapesten nemigen van olyan 30 m fölötti magasságú épület, amelyen ipari alpinistaként nem tevékenykedett volna, járt a Parlament tetején is...
Mára kiderült, lim-lom pénzért kockáztatja ma is biztonságát.
A saját házra vagy akár lakásra teljesen esélytelenek, tisztes munkából annyi pénzt összehozni lehetetlen, szopni-nyalni meg neveltetésük okán képtelenek.

Tehát: Hogyan merészelsz olyantat a számba, a szánkba adni hogy az életem, életünk egy álomvilágban volt !?!!!

Kádár nem kapott az EU-tól euro-milliárdokat, mégis sikerült létbiztonságot, növekedést teremtenie. Mindenkinek !!! Az nagyon rossz duma hogy kölcsönből csinálta.
Nézd meg nominálisan menyi volt az 1990.-es és a mai államadósság!!!

A ma nagyon is aktuális Arany ballada vonatkozó sorai: Ne szülj rabot, te szűz! anya
Ne szoptass csecsemőt!..." anno értelmezhetetlenek voltak. Ennek okán nekünk magától értetődő volt a három csemete...hogy azért dobjuk föl a nemzethalál problémáját is..., összevetésül...

No ! aztán meg azt is mondád:

"...Arra, hogy a Kádár rendszert meg tudjuk ítélni, el kell telni az időnek is.
Egy méhkasba nem nagyon jó belenyúlni, mert könnyen sérüléseket szenvedhetünk.
Gyurcsány is így járt volna, ha nem vonul vissza ezen a téren.
Ideje se lett volna erre, mert a pártépítés igen sok elfoglaltsággal járt.
Nem ő fog lenni az, aki a baloldal nagy problémáit meg fogja oldan..."

Tudod Sphagin ezzel azt mondod, igyekezni kell túlélni, tudomásul sem venni a fennálló problémákat, kikekülni a konfliktusokat, semmit nem felvállalni.
A legfontosabb a párt dominenciája...
Amúgy meg mi a faxom az a méhkas !?! Igy akarod szemléltetni, a sunyi, eloldalazó, fü alatti szarként a lapitást az elvtársaid részéről ?!? És semmi szégyen, semmi röstellkedés?

No mennyetek ti a francba !!! Ennek a kis országnak doszt'elég egy önjelölt hőbörgő...

Fikázzák, -helyesen - a zemeszpét mer' csak álbaloldaliaskodnak. Ebben a nagy fene összellenzékieskedésben ugyan nem kéne valakinek felvállalni a munkavállalók, tanárok, ápolók, tüzoltók, rendőrök, nyugdijasok, közmunkások, egyáltalán, a nerr-brrr kisemmizettjeinek a képviseletét ?!?
Gigászi ür van itt, a déká meg valahol belterjeszkedik, aztán meg sir, hogy a a jobbik fog benyomulni... !
Arérr, merrr mindig csaka párrt !?! No de ezérrr' Szóljál Gyurcsánynak, - aki nálam 3 éve még a bájos Fletó volt - hogy kár érte...
-

















relatív írta...

A gondolkodó embernek ( homo sapiens sapiens ) észre kellene vennie, hogy - különösen az utóbbi évtizedben - erősen megy a szarrágás. Minden - jelentéktelen - kicsinységen hatalmas felzúdulás, míg a tényleges ' gödörből való kilábalás ' elvész, mint a az a bizonyos...

Általában csak a magunk körében észlelt ( vélt, vagy való, de elhanyagolható ) jelenségen többen rágódnak, mint a sok - ismert módon - elrabolt, elkótyavetélt milliók tényleges, legális magánzsebbe történő kerüléséről, ami milliók egészségének, anyagi környezetének kárára egy igen agilis, de szűk réteg - melynek köre sem határozott... mert azok IS a félelem béklyójaként szolgálják egy meg nem nevezhető valamit, valakit !

Azok a fogalmak, melyek tiszta, egyértelmű meghatározása ismeretünk része volt manapság szétfoszlanak, kicsinyes ügyek kavalkádjaként - néha valamiféle felvonulósan, ordibálva - egy kiszolgáltatott páraként vergődünk hülyeségeink ( magyarázat sincs rá ) tétovázása mellett, és álmodozunk egy volt jobb ( bizonyított ! ) kor eltűnése miatt, várva, hogy majd mások azt visszaadják. De ahogy múlik az idő ez egyre távolabbra kerül a sinus görbe távlatába ......

Minél gyorsabban cselekedni kell, mert az új generációk igen nehezen találnak rá arra az útra, mely re ma még generációk emlékezhetnek, mivel a média elhülyítésre alkalmasságát az ellenérdekeket képviselők igen csak dolgoznak a felejtés stimulálásával !

Tehát hiábavaló marhaságokkal nem kellene ennek az igyekezetnek segítenünk, az idő rohan !!!!!!

sphagin írta...

Kedves góbé !

Egy nagy lótusz-faktuszt neked !

Ahogy olvasom, te 1960-as születésű vagy és bizony halvány gőzöd nincs azokról a dolgokról, amiről én beszéltem, illetve írtam a Kádár rendszer kapcsán. Amikor te 20 éves lettél és észlelni képes felnőtté kezdtél válni, akkor már az én korosztályom azon mérgelődött, hogy ezt bizony elcsesztük, mi, akik igen nagy szorgalommal és hittel próbáltunk felépíteni egy saját álomvilágot. Tegyük hozzá, amit az induláskor úgy erőltettek ránk, hogy azt se tudtuk mi fán terem az egész. Nagyon sokan megszenvedték ezt az időszakot, még azok is, akik miatt, akikre hivatkozva építettük azt a rendszert. Én még belekóstoltam magam is ebbe és a "fekete vonaton" zögykölődve élvezhettem azt, amiről neked halvány gőzöd se lehetett.

Nekem ugyan 25 évembe telt, hogy saját lakásom legyen, mivel árván, segítség nélkül kellett a feleségemmel közösen felépíteni a saját otthonunkat. A barátokon kívül mástól nem kaptam segítséget, pedig futott a szekér és irigyelt pozícióban voltam. Akkori vezetőként, diplomával, a fizetésem nem haladta meg azt, mint amikor fizikai munkát végeztem.

Mégis meg tudom érteni, amit Gyurcsány mond a Kádár rendszerrel kapcsolatban, mert igaz amit mond. Az egy diktatúra volt, nevezzük proletár diktatúrának, de ez se a valóság.

A rendszerváltással esélyt kaptunk, ahogy te is azt kaptál, egy önálló élet kialakítására.
Ez lett belőle, erre futotta.
Ez is egy álomvilág, aminek vége kell, hogy legyen, mert csak tragédiához visz.
Fel kellene ébrednünk amíg nem késő, csak ehhez igen sok "hívőnek" nincs kedve.

Megszokta, hogy irányítják őket és megmondják, hogy mit KELL tenni !
Igen, ehhez szoktunk hozzá a KÁDÁR rendszerben is és most se nagyon tiltakozunk ellene.

Demokrácia ?
Egy fészkes fenét !
Vitatkozni és veszekedni az érdekek miatt ?
Na, ez a púp nem kell senki hátára. Ezt majd az életnek kell kikényszerítenie és a saját kárán megtanulnia sok embernek.
Mert Gyurcsány rojtosra beszélheti a száját, neki nem sokan hiszik el, hogy ez a baloldal egyetlen jó iránya, ebben a közegben lehet a baloldal legálisan aktív részese a hatalomnak és harcolhatja ki a saját érdekeit !
Ma még mindig sokan a régi beidegződés szerint várják, hogy majd valakik kisegítik őket és jó vezérként fogják helyre tenni az elcseszett dolgokat.
Miközben már régen a fejétől bűzlik a hal !

Kádárt, ha a mai közegben megválasztanák, bele pusztulna, nem tudna létezni és rövid idő alatt megbukna. Az a közeg, amiben élt, az eltűnt, megváltozott, mint ahogy a mi számunkra is. Csak mi még élünk és át kell élnünk ezt.
A baloldal is ezzel vesződik, a megváltozott közeggel.
Ráadásul egy diktatúra kiépítése ellen is küzdeni kell.

Ne érts félre, nem a párt dominanciája az amire én gondolok, eszembe se jutott.
Igen, a túlélésünk, a baloldal túlélése az ami fontos a számomra, ha megújulni és változnunk kell, akkor is. Meg kell találnunk azt a formát és közeget, amiben a
baloldal létezni tud, meg tud erősödni és fel tudja az emberek szemét nyitni a saját érdekeik védelme érdekében.
Mert ebben a világban senki más nem fogja azt megvédeni.

A méhkas pedig azon baloldali sültgalambvárok táborát jelenti, akik még mindezt nem látják be és eszük ágában sincs demokráciáról gondolkodni, legfeljebb a jobb KÁDÁRI időszakot sírják vissza.
Számukra sima hőbörgés másról beszélni és belegondolni, hogy nekik kellene most igazából harcolni a gyerekeikért és megteremteni a baloldal megfelelő létezését.
Ehelyett nekimennek annak is, aki próbálja ennek a fontosságára a figyelmet felhívni

Kedves Góbé ! Elmész te a francba !
Fikáznak itt mindenkit, de főleg Gyurcsányt !
A DK pedig egyáltalán nem belterjeszkedik, csak nem látod a fától az erdőt.
A jelenlegi munkavállalókat saját maguk ellen nem lehet megvédeni.
Nem értik miben vannak és mit tehetnének, még saját magukért se állnak ki.
Sokuk még a FIDESZT támogatja és hallani se akar a szakszervezetekről, stb.

Zajlik a rendszerváltás !
Ez a rendszerváltás !

sphagin írta...

Kedves Valaki !

Gyurcsány Kádár ellenessége, nem Kádárról szól !

A Kádárrendszer mint olyan egy sajátos közegben kialakult diktatúra volt.
Az Orbán rendszerrel való összehasonlítás sem fakad másból, mint abból, hogy Orbán is diktatúrát épített ki, illetve ezt találja üdvözítőnek.

Azt is lehet mondani, hogy szinte semmi másban nincs és nem is lehet összehasonlítás, mivel egész más közegben és érdekek mentén alakul és alakult a két rendszer.

Egyet azért tudni kell, az, hogy Kádár ki tudott harcolni olyan körülményeket, amivel sok embernek elnyerte a bizalmát, az még nem azt jelentette, hogy maga a rendszer nem volt egy diktatúra.
Végül is Orbán is elnyerte az emberek egy jó részének a bizalmát, vagy megvette kilóra őket, de így is és úgyis a diktatúra kiépítése volt és ma is az a cél.
Magának a diktatúrának se egyezik a célja.
A Kádárrendszer a baloldal céljaival egyetértésben alakította ki a rendszerét, Orbán pedig a baloldal megsemmisítése, agyagba döngölése érdekében.

Egy biztos.
A mai világban egyszerűen nincs más lehetősége a baloldalnak, mint a demokrácia megerősítése, kiépítése és gyakorlása, ha meg akar erősödni és élni akar !
Ha nem akar elfogyni, ahogy PuPu is látja !

Itt, tehát nem Gyurcsány, Kádár, vagy Orbán a fontos és nem az, hogy ki érzi jól magát bármelyik rendszerben.
Itt a baloldal léte, vagy nem léte a lényeg.

Addig, amíg a baloldal ezt nem látja be, addig a baloldal bukása mindig veszélyeztetve lesz és lassan el fog fogyni !

Lehet nosztalgiázni és kellemesen visszagondolni, csak ez a világ már elmúlt.
Ez nem jelenti azt, hogy felejtsük el, csak azt is látni kell, hogy ebben a mai világban máshogy KELL élnünk .
Gyurcsány kiállása tehát a demokratikus értékek mellett és a diktatura/ák elutasítása nem öncélú és nem a szocializmus Kádári baloldali vívmányai ellen szólnak.
A jelenlegi baloldal feltámasztása, megújulási képességeinek növelése, megerősödése a célja.
A baloldalon látni kell, hogy nincs más út, vagy aki lát, az mutasson jobbat !
De gyorsan, mert ez a jelenről szól és a megmaradásunkról !

Az élet azt mutatja, hogy Gyurcsány látja jól a helyzetet és nem azok a baloldaliak, mint Szanyi, Botka, stb. akik "Balra Átoznak", miközben azt se tudják, hogy merre van a baloldaluk !

Gyurcsány tehát azért akad mindig a Kádár rendszer problémájában, mert ugyan sokan szeretnék azt visszahozni, csak a baloldal szempontjából ez végzetes lenne.
Kénytelen beleütközni az egyes orruknál tovább nem látó baloldali okoskodó miatt, akik nem nagyon akarnak a mában élni.

Azt is látni kell, hogy minden rendszerben vannak jó dolgok is és bizony ezt el is kell ismerni, még akkor is, ha a jót is úgy kellett az emberek fejébe verni, kényszeríteni !

Gyurcsány a kényszerítést ugyan elutasítja, de a jó dolgokat elismeri, még akkor is, ha maga ezt nem tenné meg kényszerítéssel.
Megvallom, hogy nekem is viszket a tenyerem és a demokratikus oldalamat szívesen elfordítanám egy, egy kekeckedő miatt sok esetben.

A másik részről nézve viszont az Orbán féle rendszer is simán működik demokrácia, egyeztetés nélkül és hozzák a törvényeket egyszerű képviselői indítványra, stb.
Bosszant, még a jó dolgok esetében is.

Ezért se alkudhat meg ezen a téren Gyurcsány, még akkor se, ha ez népszerűségvesztéssel jár és sok Kádári nosztalgiázó sértve érzi magát.
Itt nem Gyurcsánynak kell visszalépni, legfeljebb elhallgatni, hanem azoknak, akik ilyen, olyan okok miatt a demokrácia ellen mennek. Nekik kell belátni, hogy tévednek.

Jelenleg szinte nincs olyan párt, amely a demokratikus értékeket tűzte a zászlajára a DK-n kívül. Nem szabad ettől tágítania és nem teheti meg, hogy ettől lejjebb adja és befogadjon olyan diktatórikus értékeket, amely legyen az a Kádár rendszeréből, vagy az Orbánéból, ellentétes a vállalt értékeivel.

Elgondolkozom ezen és megvallom, hogy igen nagy dilemmában vagyok.
Mert Pl. a TSZ-esítés igen sok tragédiájára gondolva, jött létre egy modern mezőgazdaság, amire méltán büszkék lehettünk.

Talán az igazság odaát van !

Valaki, aki írta...

Kedves Sphagin!

Sok mindent érint az írásod, így sok benne az igazság is, az elfogadható is és az is, amivel vitatkoznék.

Azzal mindenképpen, hogy "visszahozni" az elmúlt rendszert. Én átlagcsalád átlaggyermeke vagyok és átlagosan gondolkodom, úgy, ahogyan a környezetem. Nem látok, hallok olyat, aki vissza akarja fordítani az időt.
De olyat igen, akinek hiányzik, hogy emberszámba vegyék (legalább papíron), olyat, aki igényli, hogy ne "humán erőforrás" legyen az állam és az aktuális kormány részére, hanem ember, akinek érzései és szükségletei vannak. Nem folytatom, gondolom érthető.
S ezek az emberek ezt a szocializmus idején megkapták. Tetszik vagy sem.
(Persze mondhatod, hogy a demokráciában is megkapnák. Ezzel én is egyetértek.)

Valóban lehet ezt magasabbról nézni, demokrácia kontra diktatúra alapon, csakhogy ez az "átlagembert" nem érdekli. Nekik mindegy, mit írnak a zászlóra, mert őt erről rendszeresen nem kérdezi senki. A 30 éves vajúdás a demokratikus országért eredménye számukra óriási csalódás.
Az egyéni léte nem számít, a közösség nem működik ...
Így a demokrácia fogalma ugyanolyan üres lózung, mint ahogyan az a liberalizmus is, és baromira nem érdekli őket. Se ez, se az. De még az illiberalizmus se:)

"A másik részről nézve viszont az Orbán féle rendszer is simán működik demokrácia, egyeztetés nélkül és hozzák a törvényeket egyszerű képviselői indítványra, stb."

Ezzel is vitatkoznék, ugyanis az előzőek eredménye az, hogy ez a társadalom beteg. Itt nem tud demokráciát építeni senki, mert nincs hozzá bázisa. Az embereket nagy ívben nem érdekli ez az egész, hiszen nincsenek érdekelve benne - mondom, számukra semmit nem jelent, mi van a zászlón, csak legyen kaja, lakás és mozi a tévében.

Érdektelenné váltak a saját életükkel, a saját érdekükkel kapcsolatban. Nem számítanak, nem számít a véleményük. Nem terveznek hosszú távra. Nem is tudnak. Már, lehet, nem is akarnak. S ez nagyon nagy baj.
Tehát nem "simán működik" Orbán-rendszere, csak a kis zsebmussolini a 3-4-5. erőszakoló, s akit éppen maga alá gyűr, már a 2. fordulóban elájult, így megszűnt az ellenállás minimuma is.

Ezért mondom, hogy ideje lenne az emberek nevében politizálni, s nem önnön érdekekből, mert akkor bármilyen magasztos is a cél - Gyurcsány vagy más - csak a 6. lesz a sorban, és ennyi.
(S ez szükségszerűen újabb bukta, és újabb nyert csata az orbánféléknek.)

sphagin írta...

Kedves Valaki !

Én nem írtam arról, hogy vissza szeretném hozni azokat a régi időket ! Sőt, arról írtam, hogy ez nem lehetséges.
Igen, azzal viszont egyetértek, hogy egy tisztességes demokráciában a piaci szereplők érdekei összeegyeztethetők és össze is kell egyeztetni, mert egyébként anomáliák keletkeznek. A munkavállalók ép olyan piaci szereplők, mint a vállalkozók, vagy a tulajdonosok, stb.
Ezeknek a piaci szereplőknek állandó egyeztetést KELL folytatni a zavartalan piaci működés érdekében.
Ha nincs demokrácia, akkor nincs tisztességes egyeztetés, legfeljebb csak diktálás.
A diktáláshoz viszont tervgazdaság kellene, ami meg már megszűnt ! Ezért tehát az Orbán rendszer is meg fog szűnni, mert ők a kettőt szeretnék összekombinálni, mármint a piacgazdaságot a diktálással, ami lehetetlen, illetve csak mások kárára lehetséges.

A demokráciára tehát a piacgazdaságnak van csak igazán szüksége, hogy a legoptimálisan tudjon működni. Egymás kárára működtetni egy piacgazdaságot csak rövidtávon lehetséges és rendszerint a rendszer összeomlásához vezet.

A szocializmusban is sérült a piaci szereplők között az egyeztetés, a munkavállalók érdekei előtérbe kerültek, most éljük meg a visszavágót, mert most meg a háttérbe kerülnek.

Az átlagembert tényleg kevés dolog érdekli.
Amikor már érdekelni kezdi, akkor meg már régen rossz, mert abból jó dolgok nem sülnek ki.

Őszintén félek attól, hogy az ellenzék rákényszerüljön egy kifosztott, lerabolt országot átvenni a tömegek hatására.
Mert csodát senki nem tud csinálni és a rendrakás is újabb áldozatokkal járna.
Ne is gondoljunk bele, hogy ez mivel járna és még az a veszély is fenyegetne, hogy Orbánék jönnének vissza.
Igen, a demokrácia ma még üres lózung sokunk számára.
Soha nem próbáltuk, nem engedték meg, még nem sikerült eljutni a fejlődés erre a szakaszára és így működtetni egy piacgazdaságot !
A jelenlegi pártok se gondolkodnak ebben, legfeljebb a FIDESZT szeretnék másolni, a DK kivételével, amely a demokrácia értékeit tűzte a zászlajára.
A DK-ak se fog sikerülni egyedül, ha a többiek ezt nem akarják, de harcolni ezért kell és lennie kell egy ilyen pártnak, amely a jövőt mutathatja meg.

Az is biztos, hogy amíg az EU pénzeli az Orbán rendszerét, itt változás nem várható, mert a FIDESZ megvesz mindenkit kilóra.

Tudod a demokráciát is ki kell, hogy kényszerítse valami és ez a valami még nem jelentkezett teljes egészében nálunk.
Lenni kell erre társadalmi igénynek, de én legalább olyan fontosnak tartom a gazdasági igényt ! Azt, hogy a piaci szereplők ne törekedjenek a fölény megszerzésére egymás ellenében, hanem egyeztessenek minden téren, a jól felfogott érdekükben.

Az Orbán rendszerének a bukása is innen várható, ha a gazdaság működése nem lesz elfogadható a társadalmi, piaci szereplők számára.

Az emberek nevében politizálni hiába való dolog, ha pont ők ezt nem érzik a magukénak. Akkor ez nem több mint egy diktálásízű olyan dolog, amit rájuk próbálnak tukmálni.
Hiába beszéli Gyurcsány a száját rojtosra, akkor se fognak rá hallgatni, mert a bőrükön még nem érzik ennek a szükségét.
Ezért is van nehéz dolga a DK-ak, mert az eredményességük a többiektől is függ. Nem lehet előre szaladni a politizálásban sem, mert a választók ezt nem értik meg.
Sőt, megvádolják minden félével, hogy hatalomra éhes, meg a többi.

Szóval, nem egyszerű dolgok ezek és alaposan át kell gondolni, mert mindennek következménye van. Ha egy párt irányvonala jó, akkor tud fejlődni, ha nem, akkor viszont gondok vannak és eltűnik a süllyesztőbe.











Kovács Erzsébet írta...

Ameddig a baloldal nem szakít a Sorossal való együttműködéssel, addig győzelemre nem számíthat, csak el vegetálnak a képviselői bársonyszékben,talán nem is akarnak mást.
Igazi magyar ember elutasítja a migránsokat.Orbán addig marad hatalmon, amíg távol tudja tartani a nagytömegű bevándorlókat.Elég nekünk a magunk nyomora,más népek baját nem vagyunk képesek elviselni.Mindenki a békéra vágyik,és a jobb életkörülményekben reménykedik.De ha nem lesz rosszabb.már az is főnyeremény.

sphagin írta...

Kedves Erzsébet !

Meg kell valljam, hogy semmi közöm a Soroshoz, de még a munkásságához sem, nem is érdekelt soha.
Engem mégis egészen biztosan Soros együttműködők közé sorol.
Miért is ?
Hát mert nem értek egyet az illiberalizmussal, az Orbánizmussal, stb.

Óriási marhaság tehát amit ír, mert a képviselőink a mi nézeteinket képviselik és mi velük értünk egyet.
Lehet rájuk fogni, hogy Sorossal együttműködők, de akkor mi, talpasok is azok vagyunk, pedig ez egyszerűen nem igaz.
A baloldal értékei lehet, hogy közelítenek egyik, vagy másik oligarcha nézeteihez, részben, vagy egészben, de erről nem a baloldal tehet.
Baloldal ugyanis már akkor is volt, amikor Sorosról még csak nem is hallottunk.

Nem ajánlanám tehát, hogy ilyen hülyeségekkel traktáljon bennünket, mert teljesen értelmetlen, tartogassa ezt a FIDESZES mamelukok számára, akik még talán el is hiszik ezt.

Az igazi magyar ember örömmel fogadta, amikor a magyar migránsok ezreit fogadták be a világ különböző országaiba 1956-ban. Arról a 600 ezer ma külföldön dolgozóról már ne is beszéljünk, akik jelenleg is élik a migránsok keserű kenyerét !
Nagyon sajnálom, hogy ilyen kurta az emlékezete és be tud venni ilyen maszlagot és van képe ezek után migránsozni !
A migráns ugyanis a hazájukat valamilyen okból elhagyókat jelenti és ezt a mi történelmünk számtalanszor megélte már.

A migránsozással tehát Kedves Erzsébet, saját magát rúgja seggbe, aki ezt megteszi.

Nem fura, A FIDESZESEK nap mint nap megteszik ezt.

Azzal viszont egyetértek, hogy nincs helye az ellenőrizetlen határátlépésnek és a korlátlan
befogadásnak a teherbíró képességeink miatt.
Mint minden legális dolgot, segítségnyújtást, támogatást, stb. kézben kell tartani és megfelelő humánus keretek között kell végezni.

Érdekes példa jutott eszembe.
Törökország köztudottan több millió menekültet fogadott be és senki nem vonta kétségbe a szuverenitását, Törökország létét, stb. Pedig ott aztán lehetett illegális határátlépés dögivel. Segítséggel, de elbírnak a "migránsokkal" !

Ki kell ábrándítsam, migránsokkal, vagy azok nélkül, de rosszabb fog lenni, mert lassan az orbáni rendszer kifullad és a nyakunkba zúdul a sok elcseszett hülyeség és ihatjuk azok levét ! Mert ezt sokáig nem lehet így vinni, ez a csődbe vezet.

Jó példa erre a határkerítés, aminek a hasznosságát a határvédelem cáfolta minap a felfedezett alagútrendszerrel.
Hát ennyit ér az Orbán rendszer is !
Majd jön egy fickó, ásóval, lapáttal és a sokmilliárdért felhúzott rendszerről egy pillanat alatt kiderül, hogy mennyit ér.

Kár volt a sok kidobott pénzért !

Kovács Erzsébet írta...

sphagin-nak
Én mindig a kisebbik rosszat választom...
Egy darabig a Karásony volt a kedvencem, de amióta elérte a mefválasztását maga mellé van esve...
A balodal úgy rángatja, mint a szántó ember a gatyakorcot...
Összheng a baéoldalon soha nem lesz,mert a baloldal csak a szarkenegetéssel foglalkozik, amióta győztek csak ahatalom megragadása a fő célpont, annyira kapaszkodnak bele, hogy az új TB Törvény a kutyát nem érdekli.
Én TB-vel foglalkoztam egész életembern,HR,munkajog,TB jog vonatkozásában a baloldalnak most kellene észnél lenni ennél a résznél, ha nem azzal foglalkozna, hogyan vackolja ve magát a hatalomba.
Orbánnak van esze. és nem rossz ez az új TB törvény,mert a linkeknek nem sok eséje lesz az ingyenes orvosi ellátásra.
De a régi tspasztalataim szerinti az 1975 évi TBII.törvény bizonyos fejezeteit kellene még megnézni, a betegjogok miként vannak degfiniálva,erre kellene most ráharapni,a gyógyszerkasszának a társadalmasítására, a gyógyszerárak figyelésére,az indokolatlan magas haszonkulcsok alkalmazására agyógyszeriparban,az új felfedezések mielőbbi gyakorlatban való hasznosulására.Társadalmi vitákatnkellene kezdeményezni, hogy a társadalom milyen öngyógyító mechanizmusokat tűr el az elesettek újra épithessék az életüket.A társadalombiztosítás vagyonát saját termékként kellene gyaraüítani.Dolgoztam egy cégnél, mahol csokkent képességű végtaghiányoa emberek művégtagokat gyártottak,és a BM.nél pedig tudvaleévő a rabok foglalkoztatása nemzeti haszon és egyben nevelő eszköz a rendszeres munka megszerettetése, mezőgazdaságban is nagy sikereket érnek el a gépesített gyümölcsösökben is, a talajvédelem, modern permetező gépeken történő foglalkoztatás, a hasznosság érzését váltja ki az elítéltben, egy átnevelő program a további életére meghatározó lesz, ha szabadul.Az embereket nem elítélni kell, amiért bűnözővé váltak, hanem az életfeltételeik jobbátételével kell a vágyat felkelteni a tanulásra,mert rossz ember nincs.Mindenki jónak születik.Az oktatáspolitikát nem csak a felnövekvő fiatalságram kell terteni,mint egy merítőhálót, hanem az egész LAKOSSÁGRA,MERT MINDEN EMBERNEK MINDEN NAP VAN MIT TANULNIA, HOGY AMIT MA ROSSZUL CSINÁLT AZ HOLNAP JOBBAN CSINÁLJA.
Ez lenne az igazi paradigmaváltás, egy kicsit a Kádár korszak friss szabad gondolkodását hozná vissza, amikor a kisember is fontos ember volt a társadalom számár,mert mind a 10 Millióan kiszemberek vagyunk, de ha egyedenként jobbakká válunk, akkor au egész ország jobbá válik.Az első dolog, a célok kitűzése,és a mefvalósításhoz az eszközök biztosítása.Kellene, hogy legyen.Addig, ameddig az elkeseredett emberek tömegei nem ragadnak péklapátot, vagy egyéb kézi szerszámot a jogaik kivívása érdekében.A baloldal ebben a koncepciótlan állapotában csoda, hogy még rendelkezik országházi belépővel.Mert nagyon lefelé tendál a tömegek érdekeinek képviseletével kapcsolatban.Sajnos.A népi demokráciától egyre távolabb kerülünk,mint Makó Jeruzsálemtől.Az oktatáspolitika lenne az a hajszál, de ehhez olyan pedagógusok kellenének,mint a lámpások, ígazi néptanítók,Petőfi,Arany,Kölcsey, Vörösmarty.Móra, Móricz, akik a Puszták Népének is szószólóivá válnának.Mert azokból van a legkevesbb, és ott a legnagyobb a hiány.

sphagin írta...

Kedves Erzsébet !

Sokan szeretnék a kisebbik rosszat választani, de sajnos igen sokunknak nincs sok választási lehetősége és el kell viselni még a pöcegödör Kocsis Mátét is Bayerrel együtt.

Meg persze a mai hatalmon lévők minden igyekezetét, hogy egy sajátos rendszert létrehozva, másokra erőszakolják a saját elképzeléseiket.
Az már szinte mellékes, hogy ebből még hasznot is húznak a pénzek ellopásával, azt is mondhatnánk, hogy ez a hatalommal járó fizetség. Elvégre ki kapjon többet, mint aki vezeti ezt az országot ? Na nehogy már az ellenzék !

Mert az szimpla hazugság, hogy az embereket egységesen be lehet terelni valamilyen rendszer elképzelései, hatalma alá. Az ember az ilyesmit hamar megunja, és a szabadság vágya sokkal erősebb, mint, hogy alávesse magát egyesek basáskodásának. Az ilyen rendszereket csak erővel lehet ideig, óráig fenntartani és rendszerint igen fájdalmas véget érnek.

Ennek tudatában bizony kijelenthető, hogy nem véletlen az ellenzéki sokszínűség.

Hát, nem könnyű, az biztos.
Nehézkes, főleg egy vezető számára, az érdekek összehangolása, mondhatjuk talán azt is, hogy ez egy örökös vitát és hangzavart hoz egy rendszer életében.
Úgy tűnik, hogy a vezetők, akik erre vállalkoztak, azok gyenge dróton rángatható figurák és még a felelőséget is le akarják mosni magukról.

Mennyivel egyszerűbb vita nélkül dönteni és eszi, nem eszi elv alapján törvénykezni, ugye ?

Szóval az a helyzet Kedves Erzsébet, hogy maga szerint ez a kisebbik rossz.
Csak az a baj, hogy a világ már túljutott ezen és egy sor vitatkozó ország, mondhatjuk úgyis, hogy demokráciák, már bebizonyították, hogy fényévekkel többre jutottak a vitatkozó veszekedős rendszerükkel mint mi a hatalom koncentrálásával. A háborúk elkerülése csak egy mellékes hozadéka a demokráciák kiépülésének.

A szarkenegetés tehát egyértelműen hasznosnak tűnik, akárhogy is nézzük, mert a vége csak az lehet, hogy mindenki jobban jár, ha nem keneget, mert csak így maradhat tiszta ő is.
Ennyit a keresztény erkölcsiség fényében sütkérező Német Szilárdok, Bayer Zsoltok és pöcegödör Kocsis Máték világáról, hogy Borkai féléket már ne is említsem.

Szép és nemes gondolatok a TB kassza és az oktatás célzó elképzelések mögött csak addig látszik kivitelezhetőnek, amíg ki nem derül róla, hogy egyáltalán hasznos e a benne résztvevők számára. Az elképzelésekkel egy demokráciában úgy illik, hogy csiszolgatjuk és próbálgatjuk, míg a legjobb nem lesz, nem pedig az eszi, nem eszi elv mentén, lenyeljük, amit elénk löknek.

A Kádári korszak utáni nosztalgiája árulja el, hogy bizony képtelen demokráciában gondolkodni.
Elárulom, hogy én se nagyon tudom ezt befogadni , mert ezt soha nem ismertem, nem gyakoroltam. Legszívesebben lekennék egy nyaklevest egyes másként gondolkodónak, akinek kiveri a szemét a helyes út és mégis másfelé akar menni.
Bizony, a demokrácia már csak ilyen faramuci, meg kell szenvedni érte és le kell előre játszani a meccset, hogy ne később derüljön ki, hogy bizony ezt alaposan elbasztuk !

A népi demokráciában ez már igen gyakran előfordult és Hoffi tudna erről mesélni, hogy mennyi mindent elcsesztünk.
Tehát itt már voltunk és vonjuk le a tanulságot.
Minden rendszer kitermeli a saját arisztokráciáját, a népi demokrácia is.
Vannak vezetők és vezetettek, ami magában hordozza a különbségeket az érdekek mentén és előbb utóbb feloldhatatlan problémákhoz vezetnek.

Hamis illúzió tehát az egységesítés, az egységes gondolkodás, stb.
Ilyen nincs és nem is lesz, nem ilyenek vagyunk, mi emberek.

Nincs más utunk, mint a demokrácia!
Ezt kell megtanulnunk minél előbb, annál jobb.
Minden kitérő csak ront a helyzetünkön, mint az Orbán rendszere is és a maga elképzelései is !

Ez a legkisebb rossz amit tehetünk.

Kovács Erzsébet írta...

Sphagin írta:
Jól van, megkegyelmezek Neked,erre már nem válaszolok, szépen körbe hajszoltad magad témán színén és visszáján,mint amikor gyerekek voltunk, a kiscicánk farkára ujságpapírt kötöztünk házicérnával, bele is gabalyodott szegényke, mint a DK a két Zsolt vetélkedőbe....
Tényleg, ez a legkisebb rossz...

sphagin írta...

Kedves Erzsike !

Nem hinném, hogy kegyelemre szorulnék.
Számomra öröm, hogy megcáfolhatom azokat a téves nézeteket, amit talán erőltetve, de megpróbálják eladni nekünk az illiberalizmust, azaz az irányított demokráciát. Legalábbis ilyesmit próbálnak ebbe a rendszerbe belemagyarázni. Én ezt kicsit máskép látom, de ez legyen az én bajom.
Mindenesetre lehetőséget nyújt arra, hogy tisztázzuk a valódi álláspontokat pro és kontra, bár egy sor dologban válaszra se méltattál, csak tereltél.
Az az igazság, hogy nem is vártam mást, de fontosnak tartottam kifejezni a saját ellenzéki véleményemet az általad képviselt álláspontokkal szemben.
A többit döntsék el azok, akik ezt olvassák.

Én nem látok itt zavart, csak egyértelmű nyögéseket az erőlködéstől !
A Borkai Zsolt ügy után, a jobboldal minden erejével megpróbálja relativizálni az esetet és ehhez, szokásához híven, azt a módszert választotta, hogy másokat is megpróbál besározni, hogy ezzel is csökkentse az eset súlyát.

Mondjuk nem nagyon jönnek ezek be, de azért a kabátlopás effektus itt is működik.
Akárhogy is nézzük nincs két Zsolt eset, csak egy, de az viszont nagyot durrant.
Gréczyt már harmadjára próbálják meg lenyomni, de ehhez a magánéletét felhasználni egyszerűen becstelenség és visszaüt a támadókra.
Őszintén be kell valljam, hogy én magam is mutatkoztam már meztelenül a nejem előtt és mit ad isten, nem is szégyelltem.
Mondjuk fotót nem készítettem az esetről, de, ha kérték volna, lehet bele is mentem volna ebbe, olyan állapotban.

No és ?
Szinte nincs aki ezen nem esik át az élet során.
Igen, még a közszereplők is !
Ebből egy kényszeredet ügyet csinálni azért, hogy a Borkai esetet egy kicsit halványítani tudják, Hát, mit mondjak ?

Nagyon kell erőlködniük, hogy ez sikerrel járjon.
Ennyi erővel mindenkit meg lehet szégyeníteni, mert mindenkinek vannak zaftos esetei, akinek meg nincs, az meg bújjon el és bőgjön, vagy imádkozzon, hogy legyen !

Korrupciós, kokainos, kiruccanás az adófizetők pénzén azért már nem mindenki palettáján fordulhat elő !
Oda el kell jutni és a főnöktől ki kell érdemelni, pláne azt, hogy szemet hunyjanak felette és minden erőt mozgósítsanak a védelmére !

Na, ennyi a két Zsolt közötti különbség !

Kovács Erzsébet írta...

Én nem így látom.Olvasd el, amit írtam Róla a facebook oldalamon.:Emami Bácskai Béláné facebook.com.
De íde is írhatom Neki is megírtam.
Amit csinált azon nincs mit szégyenelni, a Sorossal egy gyékényen árulni a hazát meg a genderbaromságot a világra erőltetni, a migránsoknak Európát odadobni no azon van mit szégyenelni mert az egy virtigli hitványság.
És hidd el, a baloldal legokosabb embere a Zsolt, azért akarják hátratolni,mert elfogja a fényt a feri meg a neje elől.Ez a nagyság átka,főleg ha rájönnek hogy a feri csak kigutófiú mellette.Ezért vigyáznak rá.mint az aranytojást tojó tyúkra, mert hozzá képest a többi balos mind ripacs.Nincsenek tömegkapcsolataik, csak a parlamenti-brüsszeli performansz meríti ki a kis szűk optikájukat.Kár a Zsoltért.Ő az egyetlen, aki igazi népvezér lehetne.A magányossága tette sérülékennyé,egy kicsit elvesztette az önkontrollját,még azt is el tudom képzelni, jól leitatték,némileg felizgatták és rejtett kamerával kiszolgáltatotá tették, zsarolhatóvá.Nem kell sok krimit megnézni, a Soros fegyvertárba minden hasonló belefér,pénz kérdése az egész tiszta emberekből is tudnak szellemi zombit csinálni még lehet egy kis kokót is adtak Neki, amolyan potenciaemelőt szegény hülyét csináltak belőle.Megy ez,mint az ágybaszarás, ha a hatalom megtartása úgy kívánja...Elég szomorú, a munkásemberek meg csak a saját józan eszükre, a ki nem mondott szolidaritásra vannak hagyatkozva, ha már a saját érdekeikkel vannak csak elfoglalva még a baloldali politikusok is.Az emberek nem hülyék, egy darabig el nézegetik ezt a mocsokszinházat, a politikai köpködősdit..Aztán majd egyszercsak előkerülnek szívlapátok és a péklapátok.mert embereket hülyére lehet venni egyszer kétszer de sok embert sokszor nem, aztán öszöd nem öszöd mögnézheted majd,mi lesz.Attól mentsenmeg bennünket a jóistem,meg az ilyen magyar állampolgároktól,mint a Soros, a kibic, akinek semmi se drága.Nagy lesz még ennek az ára.

sphagin írta...

Kedves Erzsike !

Nagyon a bögyödben vannak a migránsok, meg a Soros, az biztos !

A helyedben nem értékelném túl a helyzetet egyik esetben sem.

A migránsokról már írtam neked és most is tartom a véleményem.
Rám nincs hatással az Orbánék által kitalált migránsgyűlölködés, fogják még szégyelni magukat sokan, veled együtt, hogy bevették ezt a maszlagot a FIDESZTŐL.

Én nem voltam elájulva Gréczy munkásságától, de nem tartottam rossz szóvivőnek.
A DK szellemisége szerintem csapatmunka eredménye és ez így van jól.
A csapatból továbbra sem kell kirúgni Zsoltot és a véleményét továbbra is tudják hasznosítani, ha szükség lesz rá.

Kár siratni a medvét, nem döglött meg, csak téli álmot alszik.

A Sorosozás ezeken az oldalakon kissé érthetetlenül hangzik, nem gondoltam volna, hogy még találkozom vele.
Szerintem momentán Sorosnak nem volt érdeke a Gréczy fegyverét közszemlére tenni, de , hát te tudod !
Ebből egy víziót kialakítani és forradalmi hangulatba kerülni, azért egy kicsit soknak tartom, még, ha "NAGY lesz még ennek az ára," akkor is !