2022. március 25., péntek

A HÁBORÚ MOST KEZDŐDIK...



Amit errefelé is szeretnek figyelmen kívül hagyni, hogy itt a harc nem Ukrajna és Oroszország között folyik, bármennyire is ezt szeretnék belesulykolni a média fogyasztóinak fejébe, a harc a világ újrafelosztásáért folyik.
A nyersanyagokért, az energiahordozókért, a piacért - szóval mindenért, ami értékes a világon.
Folyt már ilyen harc, az első világháború volt ennek vegytiszta formája, abból se jöttünk ki valami túl jól, és úgy tűnik, ha lesz harmadik világháború, abból valószínűleg sehogy sem fogunk kijönni, a marslakók történelemkönyvei úgy emlékeznek majd ránk, mint mi emlékszünk a vizigótokra.
Az akkori osztozkodás sem sikerült túl jól, sok történész szerint ennek lett folyománya a második világháború, amely soha nem látott szenvedést zúdított az emberiségre.
A kétpólusú világrend ideig-óráig kordában tartotta a kapitalizmus leküzdhetetlen mohóságát, még bizonyos önkorlátozásra is késztette, de aztán ennek vége lett, mert egy roppant rokonszenves de végtelenül naiv figura elfelejtette, amit a marxizmus tanított és hagyta kiénekeltetni szájából a sajtot.
A kapitalista társadalmi rend hívei önfeledten ünnepeltek, rendeltek egy kávét, hátradőltek és várták, hogy ellenfelük önként és dalolva elpatkoljon, de csalódniuk kellett.

A zűrzavar és a zavarodottság évei után Oroszország új életre kelt, a háttérben pedig megszületett egy óriás, miközben Amerika még mindig a vietnami háborúban aratott győzelmét ünnepelte a mozikban és minden eddiginél brutálisabb imperialista politikába kezdett.
Elővette a jó öreg furkósbotot és elkezdett annak lengetésével társalogni a világgal.
Felgyújtotta a Közel-Keletet, felfordította az arab világot, diktálni próbál Kínának Tajvan ügyében, Oroszországot körülrakta NATO támaszpontokkal, nem vette figyelembe sem saját ígéreteit, sem az oroszok jogos biztonsági igényeit, a Szovjetunió szétesésével nemhogy felszámolta volna katonai szervezetét, de bővítette és a mai napig provokálja vele Oroszországot és Kínát.
Közben felmondta összes olyan nemzetközi kötelezettségvállalását, melyek alkalmasak voltak legalább a biztonság illúzióját megadni ellenfeleiknek, mára pedig az Egyesült Államok lett a béke apostola - mintha egy túlméretezett Orbán Viktort látnánk.
Ha Oroszország távol akarta tartani az amerikaiakat határaitól, akkor ez volt az utolsó perc, mikor ezt megtehette anélkül, hogy világháborúba sodródott volna.
Ma Ukrajnában éppen az történik, amit az oroszok célul tűztek, aki pedig hisz a rettenetesen primitív propagandának a temetetlen orosz halottak ezreiről, az keresse fel bátran orvosát, gyógyszerészét.


Amerika ezidáig mindig idegen földrészen és idegen országokban vívta háborúit, most szembe kell nézzen azzal, ha kirobbantja a világháborút, akkor esetleg romba dől New York, Los Angeles és még néhány nagyváros, köztük szövetségesei katonai célpontjai is, márpedig a modern háborúban a katonai és a civil célpontok között ritkán tesznek különbséget a szembenálló felek.
Ez akkora kockázat, hogy - szerintem - egyetlen világhatalom sem vállalja fel, így a harc továbbra is helyi háborúkkal, konfliktusokkal fog folytatódni, és természetesen gazdasági téren, melynek első jeleit napjainkban láthatjuk, mikor is az USA megpróbálja sarokba szorítani az oroszokat.
Természetesen önzetlenül, a világszabadságért, de sajnos Európa népeinek kárára, hogy el tudja adni cseppfolyósított palagázát, mellyel pótolni az orosz importot egyébként illúzió, de hát nem Uncle Sam segge fog befagyni a télen...
Viszont Putyin most olyat húzott, amitől az amerikaiakat nem fogja elönteni a boldog megelégedettség: elrendelte, hogy az exportált energiahordozók árát csak rubelben lehet megfizetni, ezzel véget vetett a dollár egyeduralmának a nemzetközi kereskedelemben.
Egyúttal a kriptovaluta használata felé fordult, konkrétan a kínaiak által kibocsájtott, a kriptovalutákhoz hasonló technológián alapuló digitális jüan  felé.
Na, ez lesz az igazi háború, hiszen ezidáig Amerika kezében tarthatta a világ leginkább amerikai dollár használatán alapuló pénzügyi rendszerét, ami hihetetlen gazdasági befolyást jelentett, és ez már régóta csípte Kína szemét.
Jelen esetben a kínai és az orosz érdek egybeesik, nem kell rakétákat sem lődözni ahhoz, hogy az USA megérezze a világ változásait, túl erőszakosan sem léphet fel ellene, mert fülig el van adósodva Kínánál, saját kriptovalutája pedig jelenleg nincs, és néhány évig még nem is lesz.


Persze ez nem lesz a közember számára látványos háború, nem lehet kisgyermekeiket kézenfogva húzó anyákat és szerencsétlen halott katonákat mutogatni, nem lehet népszerű analógiákkal operálni, a valóság pedig szép csendesen meg fogja változtatni a világot és benne az USA helyzetét.
Ez sem veszélytelen folyamat, mert az amerikai állam számára belpolitikai  gondokkal is jár, márpedig abból van számukra most is éppen elég. Ilyenkor nagy a csábítás, hogy külső erőkre mutogassanak, amit kissé megnehezít, hogy a világ összes katonai szövetsége amerikai irányítás alatt áll.
Ezzel együtt remek lenne, ha születne valamiféle békés megoldás, ésszerű és végrehajtható kompromisszum, még mielőtt elérkezne hozzánk Mad Max világa...
Addig hallgassátok figyelmesen a sok szép mesét, a hősiességről, hazafiságról, az oroszok folyamatos vereségeiről, a hadifoglyok kasztrálására felszólító orvos-teológusról, de ne felejtsétek, hogy a világ az érdekek ütközése által megy hol előre, hol hátra.
Akik úgy ötven év múlva vissza fognak emlékezni mai elképzeléseikre a világról, azok többsége felettébb csodálkozni fog saját hiszékenységén.
Persze az ember lelke szép, általában jót akar, csak hát ez másokon is múlik, akik másként képzelik el a szépet, jót, mikor éppen nem a saját zsebük megtömésével vannak elfoglalva.
Kétszáz év óta mitsem haladt előre a világ:  
"S midőn azt hinnők, hogy tanúl,
Nagyobb bűnt forral álnokúl.
Az emberfaj sárkányfog-vetemény:
Nincsen remény! nincsen remény!"


:O))) 

36 megjegyzés:

Belák Andrea írta...

Bizonyára életrekelt az orosz medve. Azért, hadd, ne örüljek neki!
Amerika is csinált háborúkat, és most meg éppen az orosz. De látom, Pupu, hogy nem lettél boldog tőle!

sphagin írta...

Kedves PuPu !


Kiábrándítasz ! Egyre másra olvasom, hogy az Ukránok az okai ennek a csetepaténak, mert nácik, meg képesek nemet mondani Putyinnak, stb..
Te meg írsz itt mindenféle gazdasági és újra osztási dolgokról, meg jogos érdekről, amiből valljuk be, van bőven mindenkinek elég !

Nekem pl. jogos érdekem lenne, ha Lölő barátunk jövedelmének egy kicsi része, mondjuk 10%- az én számlámat gyarapítaná. Megnövelné a biztonságomat és vígabban élhetnék !
Talán a feleségem is eljuthatna a Balatonra, mert még életében nem volt és már mindjárt 71 éves lesz.

Szóval van itt gond elég.
Főleg, ha a medvék felébrednek a téli álmukból és ilyenkor nagyon morcosak, meg éhesek !
Nem nagyon vannak ezek tekintettel senkire.
Mondjuk eddig se voltak.
Az a hülye cár is eladta Alaszkát bagóért és milyen jó lenne most, tele jegesmedvével.
Lenne honnan fenyegetni Amerikát, mert azért ezt tenni Európából enyhén szólva is nevetséges. Szibériából inkább megtehetnék, sokkal közelebb lenne.

Az oroszok nem Amerikát fenyegetik Európából, hanem Európát !
Szeretnék, ha úgy táncolna, mármint Európa, ahogy ők fütyülnek és igyekszik ezt erősíteni, mindenféle függőhelyzetet kialakítva !
Meg is egyezhetnének, csak mint írtam, a medve néha morcos és ha még erősnek is érzi magát, akkor rögtön dirigálni akar.

A gond ott van, hogy ezt nem szeretik a többiek és a sok lúd medvét győz, mint általában lenni szokott.
Lehet itt óberkodni a gázzal meg a többivel, de, ha a halastóból leeresztik a vizet, akkor jönnek a gondok. A fogyasztók egyszerűen kénytelenek lesznek megtanulni más megoldásokat keresve megélni és bizony ezt a piacot visszaállítani már nem fogják tudni Putyinék. Nem fog kelleni a termékeik nekik és nem fognak fizetni rubellel sem. Putyinék meg futhatnak a termékeikkel ahová akarnak. Persze tanulság ez Kína számára is, mert az Amerikai felvásárlás elmaradása földhöz is vágná Kínát és rághatnák a küszöböt !

Lehet itt más valutára váltani, csak más piacra nem, mert nincs sok fizetni képes vásárló erő ! Erre pedig jobb, ha vigyáz egy olyan ország, amely fejlődni akar.
A medve ilyesmivel nem foglalkozik, pláne, ha morcos. Indokot keres és talál is, mert ezzel aztán tele vagyunk mindnyájan.

Röhelyes, hogy a vezérünk kokárdával agitál bennünket, hogy ne segítsük a honvédelmi háborút és támogassuk az agresszort azzal, hogy nem veszünk részt a honvédők megsegítésében !

Mit mondjak ? Szembe köpik 1848-at és 1956-ot !
Minden tiszteletem az oroszoké, mert én az anyatejjel szívtam a szocializmust magamba, lévén, hogy 1945-en születtem.
Ilyet azért még Rákosi se tett ! Orbán még őt is túlszárnyalta !

Hogy mi történik ma Ukrajnában ?
Minden a terv szerint halad, az Orosz és a Magyar önrendelkezés sínen van.
Ez a minimum, amit el tudnak érni és ez Orbánnak megfelel, a többit majd később.

Üdv sphagin

1970 írta...

Kedves PuPu!

Ezzel a poszttal most rendesen belenyúltál a darázsfészekbe. Szerintem ez a reakciókon is meg fog látszódni, holott érezhetően a gondolkodásra késztetés a legfőbb célja az állásfoglalásodnak.
Az a legnagyobb baj, hogy még azok is, akik "anyatejjel szívták magukba a szocializmust", nem gondolkodásra használják ezt a fontos értéket, hanem nyelik a médiapropagandát, mint kacsa a nokedlit. Sajnos ezt látom a családomban, meg az itteni kommentben is.
(Arról nem is beszélve, hogy akik pár éve még üvöltve migráncsoztak, azok most egymást félrelökve állnak sorba Záhonynál. https://merce.hu/2022/03/25/menekultvalsag-a-felulrol-szitott-migransgyulolet-orszagaban/ - Elkeserítő egy ilyen országban létezni!)

PuPu írta...

Kedves 1970, ez az ország soha nem a gondolkodásáról volt híres, itt mindig, minden érzelemből történik, jelen esetben végre van egy ok, amiért törleszthetünk nekik azért, mert a világháborúban visszaütöttek, vagy pl. 1849-ben mint a kor NATO csapatai tették a dolgukat, mint a Habsburg Birodalom szövetségesei.
Az a nevetséges nagyképűség, amivel Oroszországot kezeli derék népünk, a magyar néplélek immanens tulajdonsága, az orrát az asztalterítőbe fújó derék magyar kultúrfölényének megjelenése a napi politikában és a hétköznapi életben, melyhez mára társult Kína lenézése is, feledve azt, hogy ők már akkor kultúrnép voltak, mikor mi még nyereg alatt puhítottuk a lóhúst.
Azért nem kellene elkeseredni, a fejlődés lassú, de tendenciájában visszafordíthatatlan, majd MZ/X élvezheti áldásait Mézga Aladár viharos fejlődésének...
:O)))

PuPu írta...

Kedves sphagin, ne add fel a reményt, hátha egyszer megvilágosulok, és Amerika dicséretet zengem...
Próbáljunk tisztázni egy-két dolgot:
- Az ukránok ennek a helyzetnek csak úgy okai, mint a pajszer a betörésnek. Áldozatok ők a maguk módján, nincs szíve annak, aki nem sajnálja a lakóhelyéről elűzött családot, az elesett katonát és hozzátartozóit, de ez még nem ment fel senkit az alól, hogy reálisan értékelje az okokat és az okozatot. A mindenféle gazdasági, újraosztási meg jogos érdekek azok, melyek miatt ez a konfliktus létrejöhetett, ezt kell vizsgálni, aztán, hogy ezeket a meghatározó viszonyokat milyen színekkel öntik nyakon, az lényegtelen - a lényeg az érdek.
- Neked nem az a jogos érdeked, hogy Lölö pénzéből részesülj mondjuk tíz százalékkal, hanem az lenne a jogos érdeked, hogy az ország miniszterelnöke ne egy manifeszt bűnöző legyen, az adófizetők pénze a te érdekedben kerüljön felhasználásra, mert jelenleg arra költik, hogy ha a feleséged eljutna is egyszer a Balatonra, akkor a tó bejáratánál a sorompót Lölö automatája nyissa, persze csak pénz ellenében és csak a plebs számára elérhető részen.
- a cár valóban ostoba volt Alaszka ügyében, de a mai viszonyok között tök mindegy, hogy kié, a támadás éppúgy indulhatna akár Murmanszkból, Vlagyivosztokból, a Fekete-tenger valamelyik hadihajójáról, vagy az Atlanti óceán mélyén fél éve lebegő tengeralattjáróról - katonailag ennek nincs jelentősége.
Jelentősége annak van, hogy egy meglepetésszerű támadás esetén az ellenfélnek mennyi ideje marad a válaszintézkedések megtételére, ez viszont katonailag nagyon fontos dolog.
Az USA felmondta azokat a szerződéseket, melyek korlátozták a közepes hatótávolságú rakéták telepítését, ami kb. olyan, mintha a bejárati ajtódról leszerelnék a hat pontonzáródó zárszerkezetet és egy riglid maradna a biztonságod szavatolására.
Gondolom, te sem örülnél ilyesminek, egy rendes zár a kapudon neked is jogos biztonsági igényed lenne.
- Oroszország nem fenyegetett senkit, nem telepített rakétákat saját határain kívül, ellenben a NATO felrugott minden előzetes megállapodást, és körberakta támaszpontokkal és rakétákkal Oroszországot - Lengyelország, a balti államok, Románia, Bulgária, stb. mind a NATO tagjai lettek, most éppen csapatokat készül elhelyezni még nálunk is, belengette Finnország és Svédország NATO-tagságát - akkor ki is fenyeget kit?
Mellesleg jegyezném meg, hogy Európa Oroszországgal együtt Európa, valamicskével több köze van a földrész biztonságához, mint Amerikának.
Amúgy remek gazdasági kapcsolatokat ápoltak az Európai Unióval, soha nem törekedtek függő helyzet kialakítására, tőlük aztán megveheted az energiahordozókat attól, akitől akarod - a jövő télen várhatólag már tesztelheted is az eredményt.
Amit meg az orosz termékekről írsz, annak azért a helyeben utánaolvasnék, és hát azért az árak se mindegy, hogyan alakulnak.
Szóval szerintem elvisznek téged az érzelmeid, ami nem helyes, mert torzítja a látást.
Amit pedig a piacról írsz, hát legfeljebb kevesebbet adnak majd el - magasabb áron - nekik mindegy, hogy te mennyit fizetsz, ugyanis Oroszország is kapitalista ország lett menet közben, és éppen úgy is viselkedik.
- 1848-ba meg 1956-ba most nem mennék bele, mindkétszer azt kaptuk, amit kiharcoltunk magunknak.
Ukrajnában egyébként minden a tervek szerint halad, legfeljebb nem a NATO, hanem Putyin tervei szerint.
Az Orbán névre hallgató bohóc pedig nem tényező, mint ahogy mi sem - nem is tudom, hogy sajnáljam-e?
:O)))

sphagin írta...

Kedves Pupu !

Én nem voltam soha elájulva Amerikától és különösebben sem szívlelem őket.
De az oroszokért sem !

Valahogy nem szeretem egyiket sem. Sajnos nem mi mondjuk meg, hogy kikkel kell együtt élnünk és mi azokhoz tartozunk, akiknek alkalmazkodni kell !
Igen kevesen vannak, akik ezt elmondhatják, de lehet, hogy senki !
Én abból indulok ki, hogy nincs az az érdek, amely indokúl szolgálhat arra, hogy megtámadjunk egy másik országot, pláne halomra lőjük őket !

Ne haragudj, ha ezzel tudok egyetérteni.
Egyszerűen elképedek, mikor tőled ilyesmit olvasok. Mintha Orbánt hallanám, vagy Krausz Tamás barátomat, akivel együtt húztunk surranót. Nagyon megértők tudtok lenni, főleg az oroszokkal szegényekkel. Amit eddig elpocsékoltak a világ megváltásáért, abból két Amerikát is létre tudtak volna hozni !

Nagyon tévedsz, hogy nekem mi az érdekem, mert egyrészt nem is ismersz és a pénzfelhasználást se kötik az én orromra, de még a tiédre sem.
A változások persze nélkülem is folynak és az énhozzám hasonlók egyre kimaradnak mindenből.
Valahogy ezért nem akaródzik küzdeni senkinek sem, nem érdekük, én sem osztok, nem szorzok.

Egyetértek veled, hogy katonailag mindegy, hogy hol vannak a rakéták, csak abban nem, hogy kit fenyegetnek. Egy biztos, hogy Amerikát nem, mert nem oda céloznak. Ja, hogy vannak Amerikai csapatok is Európában ! Hát ez történelmileg így alakult, de ettől még ez Európa. Mindenki úgy érzi tehát, hogy az orosz rakéták nem Amerikát, hanem őket fenyegetik. Ki vesz itt körbe rakétával és kit ? Miközben Amerikát emleget, akkor miért Európát fenyegeti az orosz medve ! Igen, lehet igazad van, az érdekei miatt !
Az biztos, hogy Amerika láb alatt van és miatta nem sikerül neki az érdekeit érvényre juttatni ! Ezért kell őket okolni mindenért, mert, ha nem lenne, akkor lényegesen könnyebb dolga lenne !

Szóval ezek azok az indokok, amiket már említettem előzőleg.
A biztonság kérdése bizony, innen nézve relatív !
Ha Amerikával van baja az oroszoknak, tessék, csatázzanak Alaszkában, az közelebb nekik. Ne bennünket fenyegessenek, mert mi ezt annak vesszük. Ha az oroszok megtehetik, hogy a határaikhoz vigyék a rakétáikat, akkor ne csodálkozzanak, hogy a határ másik oldalán is lesz rakéta ! Igen Amerikai segítséggel, mert mi gyengék vagyunk. Azért egy szuverén ország hagy döntse már el, hogy neki mi a biztonság kérdése, ha már erre hivatkozik a másik fél is ! Vagy szerinted, ami az egyiknek jár, az a másiknak nem jár !
Ha a NATO a garancia erre, akkor az és ez lesz a szuverén joga !
Az, hogy kinek van több köze Európához, azt hagy döntse már el Európa és ne te, vagy Putyin, esetleg Orbán.
Hogy milyen függő helyzet alakult ki, azt most látjuk, amikor Putyin elkezdett diktálni.
Merkel is elcseszte ezt rendesen és eléggé kiszolgáltatta Európát az Oroszoknak.
Most le fogják ezt építeni, mert megromlott a bizalom, de ebből is látszik, hogy az EU-ak nem voltak fenntartásai az oroszokkal szemben.
Mostanáig !
Mert ezt cseszte el Putyin most ezzel a erőfitogtatással.

Én nem tartok a gáz és egyéb gondoktól, mert még éltem akkor is, amikor alig volt valamink és húst is egyszer ettünk egy héten. Bicikli se volt a falunkba, de még áram sem !

Igen, az érzelmeim elvisznek engem minden hova.
Főleg, ha át akarnak verni, holmi Orosz barát dumával. Elég volt belőlük és ezt jól megtanultam az elmúlt időszakból. Nem vágyom a Kínai csodára sem. Az érzelmeim azt súgják, hogy jobb távol lenni tőlük.
Lehet, hogy Amerika egy utálatos becsvágyó társaság és még humoruk sincs, de arra jók, hogy távol tartsák ezeket tőlünk.

üdv sphagin.

sphagin írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
PuPu írta...

Kedves sphagin, hát akkor ebben nem tudunk egyetérteni, de hát nem is kell nekünk mindenről ugyanazt gondolnunk.
Valószínűleg másként vagyunk bekötve, én képtelen vagyok az érzelmeimmel gondolkodni és hiszem, hogy a világot az érdekek mozgatják, egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni ezeket.
És hidd el, én is egy szebb, békés világot szeretnék magam körül látni, de hát a világ - legnagyobb felháborodásomra egyébként - magasról tesz arra, hogy én mit szeretnék.
Az ember és a csimpánz génkészletének 97%-a közös, illúzióim nincsenek...
:O)))

anteus írta...

",,, roppant szimpatikus... naiv..."
Fene a gusztusod!

Egy mentálisan súlyosan beteg, mert hiú, hatalomvágyó, tehát szükségképp ostoba alak, aki elvállalt egy olyan világhatalmi- világtörténelmi funkciót, amelynek betöltéséhez szükséges szellemi erő és önismeret minimumával sem rendelkezett.

Érdekes, hogy az érzemi történelemfelfogásod ilyen mértékű aránytévesztéshez vezet, bármennyire is hangsúlyozod ennek káros voltát - másnàl.

Amúgy kiemelkedően okos írás, köszi.

1970 írta...

Kedves anteus!

Miből gondolod, hogy a "rokonszenves" és a" "naiv" kifejezések az adott szövegkörnyezetben az "érzelmi történelemfelfogás" megnyilvánulásai? Szerintem pont nem erről van szó az adott részben.

Valaki írta...

Márai:
"Az emberi közönségesség korunkban olyan reménytelen méreteket öltött, hogy
nincs többé pedagógiai módszer, mely eredményesen tudna harcolni ellene. A tömeg
reflexei már nem emberiek többé abban az értelemben, ahogyan a keresztény művelt-
ség és a klasszikus ókori nevelés értelmében ismertük meg az emberit. Vitatkozni
nem lehet velük; mintha iszákosokkal vagy eszelősökkel vitatkoznál, akik csak rög-
eszméiket dadogják válaszul. Érzelmeikre hatni nem lehet; másként éreznek, mint
eddig az emberek. A részvét, az együttérzés eltorzult lelkükben; a kapzsiság, a vérszomj uralkodnak idegeikben, a korlátlan és mohón habzsoló, szomorú élvezetvágy:
Az emberi közönségességnek nincs határa többé. Egy okkal több, hogy minden em-
berszabású ember makacson és bátran helyén maradjon, gondolkozzék, érezzen, aho-
gyan emberhez illik."

Obsitos 1945 írta...

Egyetértek. A világot a hatalom és a pénz vezényli. Az ájtatoskodás a demokráciáról, az emberi jogokról, a hazafiság ról csak a köznép ámítása.

kekec írta...

T. Obsitos 1945!
Nem ájtatoskodva, hanem reálisan nézve:
- a demokrácia rabszolgatartó társadalomban született. Ma sem vagyunk ettől nagyon távol, tehát ájtatos szemforgatás annak idealizálása. (Nem, nem a gyengébb kutya kefél!)
- az emberi jogok az embernek tartott élőlényeket illetik meg. Az már szubjektív, hogy kiket minősítenek annak.
- hazafiság és hazaffyság között zongorázható a különbség, az utóbbihoz szokott tartozni a "köznép ámítása" Ahogy pl a fideszesek eleve kizárják a "magyarok" értsd az emberek közül a másképp szavazókat.

anteus írta...

Szerintem PuPu érti.
Nekem nem rokonszenves a hatalomba kapaszkodott közèpszer, az ostoba naivitás (SZÓBAN megállapodva Bush-sal szovjetrendszer feladásáról, "cserébe" USA mem tör világhatalomra... Málta.) - ami miatt most például ukránok és oroszok ezrei halnak halomra ...

Az amerikai elnök majdnem leesett a székéről amikor Pupu "kedvese" elmagyarázta NEKI, hogy az USA már nem is kapitalista, mert a részvénytulajdonos munkások is tulajdonosai a tőkének!

És az SZKP főtitkárának felesége Párizsba járt bundát vásárolni.
Hány millió ember életművét vagy halálát köpte le, és dobta ez az alak szemétbe?
Rokonszenves? Ez?
Hát, fene a gusztusát.

Bubu64 írta...

Kedves Pupu!
Visszahoztad fiatal korom emlékeit, amikor egy külker. cég pénzügyi osztályán dolgoztam.
Voltak rubel és tőkés számlák. Olyan érzésem van, hogy az oroszoknak hátra van az előre,no meg a csútinak is, vagy valami ilyesmi. Szerintem egy dologban már megint hatalmasat tévednek. Nem szívelem a kapitalizmust, de ha a tőkések összefognak, akkor jüan, rubel megy a levesbe, s az orosz és kínai nép megint vesztes marad, mert azért szépen hangzik, hogy mekkorát fejlődött Kína, de sokan mondják, hogy ez egy lufi.A kisemberek ott se dúskálnak, csak egy réteg.
Azt se felejtsük el, hogy az EU létrehozóinak az volt a célja, hogy Európa gazdaságilag harmadik lába legyen a széknek kelet és nyugat között. Az oroszok most azt érik el ezekkel az akcióikkal, hogy az EU vezetői "remélhetőleg" észhez térnek és összefognak az USA-val. Kína csendben vár és figyel, nem vennék rá mérget, hogy nagy barátok az oroszokkal, jobb kereskedők az orosz vezetőknél. Csak az a baj, hogy a csúti megint a nemiszerv rossz oldalára állította Mo.t. Arra jó lesz, hogy megint sírhatnak utána, hogy "báncsák" a magyart.

PuPu írta...

Kedves Bubu64!
Azt hiszem, hogy te nem értékeled jól a helyzetet, de persze lehet, hogy tévedek.
A hajdani deviza és rubel-számlák kényszer szülöttei voltak, a szoc. országok számára nem volt kívánatos, hogy pénzügyi rendszerük amerikai kezekben legyen.
Aztán vége lett a Szovjetuniónak, és egy ideig azt lehetett hinni, hogy Amerika is a világgal együtt változik, de hamar kiderült, hogy dehogy - ugyanazt az imperialista (ez ugye birodalmit jelent...) politikát folytatja, mint annak előtte, csak hát közben a világ változott, az amerikai államadósság kínai kézbe került. Oroszország katonailag megerősödött és most ne tévesszenek meg az ukrán győzelmi jelentések: mára a Fekete-tenger ismét orosz fennhatóság alá került, Ukrajna meg mehet oda turista-vízummal. Amerika továbbra is a világ csendőre és elsőszámú gazdasági hatalma akar maradni, de ennek már befellegzett, jóllehet egy darabig még nő a halott szakálla, de ettől eltekintve már erősen bűzlik.
A kérdés itt nem a jüan árfolyama, még kevésbé a rubelé, itt a kérdés az, hogy milyen pénzben folyik a kereskedelem elszámolása, és e tekintetben a világ amerikai tőkései kissé le vannak maradva a fejlődéstől, - megjelent a kriptovaluta és a digitális pénz, ami szükségtelenné teszi a dollárt és ez rettenetesen fáj Amerikának, hiszen jelentősen csökken - esetleg akár meg is szűnik - ezzel a képessége más országok gazdasági folyamatainak manipulálására, a dollár marad ugyanolyan pénz, mint az összes többi.
A kisember meg sehol sem dúskál a javakban, egy Magyarországnyi amerikai polgár az utcán dögölhet meg, ha megbetegszik és a lakókocsi-parkok népe, meg a rozsadövezetek lakói se arról híresek, hogy felveti őket a lóvé.
Ez egy jópofa magyar sajátosság, hogy elképzelünk egy csodaállamot, aztán elfelejtjük egybevetni a valósággal. Errefelé a kapitalizmus is mindig Németországot és soha nem Kolumbiát, Haitit vagy dél-Olaszországot jelentette, jóllehet azok is kapitalista államok.
Az WEU és az USA összefogása a gázszámlád megötszöröződését (jól olvasod...) és egy fenyegető háborús helyzet állandósulását jelenti, nekem ez nemtől vonzó, jobban szerettem Merkel Európa-politikáját.
Európa most éppen két szék közül a pad alá esik, Oroszország nélkül ugyanis nincs Európa, Kína nélkül nincs Föld.
És ez független attól, hogy neked tetszenek - az oroszok vagy a kínaiak - és akkor ott van még India, Brazília, Nigéria, katonailag meg Izrael, Pakisztán, Észak-Korea, Dél-Afrika, stb. stb...
Mi meg nem vagyunk tényezők sehol, semmiféle tekintetben.
:O)))

1970 írta...

Kedves anteus!

Nem gondolom, hogy rokonszenves lenne, és a vonatkozó szövegkörnyezetbe sem így illeszkedik szerintem.
A többivel maximálisan egyetértek.
(Egyébként nem csak az SZKP, hanem a NSZEP főtitkárának felesége is hasonlóan viselkedett, arról nem is beszélve, amit Elena Ceausescu művelt. Sajnos nagyon kevés olyan korabeli vezető volt, aki életvitelével "nem köpte le milliók életművét és küzdelmét", ahogy írod.)

anteus írta...

Halálát..., vegyük komolyan ezek tetteit.

Bubu64 írta...

Kedves Pupu!
Nem az EU és az USA támadta meg Oroszországot. Ha már háborús helyzetről beszélgetünk.

Katalin írta...

Kedves Pupu,
Mielött egy nagy ujra osztásrol beszélnénk, jó lenne emlékezni a különbözõ felek gazdasági súlyárol. Amerika a vilàg gazdaságának 24%át képviseli, Oroszország 2%át. Kanada gazdasága nagyobb mint az oroszoké. Az egy főre eső GDP ben Oroszország az 57 ik. És a gyengébbek részére, légy szíves magyarázd meg a block chaint meg a kriptót, mert sokan nem értjük. Még olyanok sem mint Warren Buffet, a világ hírű befektető. Miért jó rengeteg energiát felhasználni, hogy egy nagyon kétes fizető eszközt kreáljunk. Oroszországnak van 6.000 atom fegyvere. Van olaja de a világnak rengeteg olaja van, csak át kell szervezni a szállítást. Az atomfegyvereken kívül miért tekintsük Oroszországot egy világelső hatalomnak?

1970 írta...

Kedves anteus!

Ezt nekem nem kell mondani.
Egyébként ezen kevés korabeli vezetők egyike - szerencsére - magyar volt. De sajnos igaz a közmondás: egyszer hopp, másszor kopp. Most éppen a kopp van, a sors rendesen büntet minket. És szerintem még fog is...

PuPu írta...

Kedves Katalin, ha valaki érdeklődik a kriptopénz és a blokklánc technológia iránt, annak javaslom tanulmányozni:
https://www.virtualis.cash/blokklanc/
Ami a nagy újraosztást illeti, az éppen arról szól, hogy a különféle hatalmak elégedetlenek a világ jelenlegi berendezkedésével, hajdan a gyarmattartók uralmát akarták megtörni és maguk is gyarmattartóvá válni, de leginkább a profitból szerettek volna részesülni, és nem nagyon érdekelt senkit, hogy kinek mekkora a gazdasága, ha elég katonai erőt érzett maga mögött.
Mikor Rómát feldúlták a vizigótok, Alarikot se érdekelte Róma GDP-je...
A Szovjetunió szétesése éppen jó alkalomnak tűnt Oroszország szétverésére és az orosz gazdasági erőforrások birtokbavételére.
Kicsiben ez történt nálunk is, ma már semmink sincs, míg a kommunizmus vérgőzös dúlása idején errefelé még minden a mienk, magyaroké volt.
A GDP mindenhatóságába vetett hitem meg már régen megrendült, az csak egyetlen mutató a sok közül, meg aztán a hitleri Németország GDP.je is magasabb volt a szovjet GDP-nél, fegyverből is több volt neki. Ezek az összevetések csak olyan macsós faxméregetések, sok értelmük egy kiélezett katonapolitikai helyzetben nincs.
Gondolj bele, a hatezer atomtöltetből ezer is elég ahhoz, hogy az USA GDP-je Leshoto szintjére csökkenjen. A világ ezen problémakezelési módot már réges régen megismerte, csak valamiféle határtalan optimizmussal elhiteti magával, hogy a "jó" birodalma büntetlenül tehet, amit akar.
Szerintem meg nem, nem szabad senkit sarokbaszorítani, még ha olybá is tűnik a helyzet, hogy az idő alkalmas a szabadrablásra.
Természetesen gázt luftballonban is lehet szállítani ide-oda, de a gazdaság - mily meglepő - gazdaságosságra törekszik, és a jelenleg kiépített európai ellátási rendszernél gazdaságosabb nincs, a sok duma ellenére sem.
És nem is lesz.
A kriptovaluta pedig azért jó, mert így nem tudja lehúzni az amerikai gazdaság a világkereskedelem minden centjéből a maga sápját, nem tud nyomást gyakorolni más országok gazdaságára, nem tud saját érdekeinek megfelelően befolyásolni gazdasági folyamatokat.
Nem egészen ide tartozik, de amit a művelt Nyugat ma az orosz vagyonnal előad, az maga a színtiszta útonállás, nincs semmiféle köze sem joghoz, sem erkölcshöz, melyről egyébként az utolsó lenne az USA, mely illetékes enne állást foglalni.
A gyújtogatást Ukrajnában - ha hiszed, ha nem - nem Oroszország kezdte, és amit ma tesz, az javarészt önvédelem - egy világhatalom önvédelme.
Az orosz külpolitikát/katonapolitikát nem lehet a borsodrettentői önkormányzat mércéjével mérni, habár a média ma éppen ezzel kísérletezik, miközben eldugja előled a valóságot.
Gondolom én, de persze ezt neked nem kötelező elfogadnod, ha te szeretsz rettegni a Bubustól, hát erre éppen olyan jó Putyin, mint amilyen jó volt Szaddam, Kadhafi és a többiek, állítólagos tömegpusztító fegyvereikkel.
A hibrid háború egyiik fő harctere a média, és a te lelked elfoglalása a stratégiai cél, van némi haladás a győzelem felé, de a vesztes te leszel.
:O)))

PuPu írta...

Dehogynem, kedves Bubu64, dehogynem.
Csak helyezd a történetet geopolitikai kontextusba, és tedd fel magadnak a kérdést: adnál csőre töltött fegyvert annak a kezébe, aki ki akar fosztani és meg akar ölni téged?
:O)))

1970 írta...

„Ha erőt kell alkalmaznunk, az azért van, mert mi vagyunk Amerika: mi vagyunk a nélkülözhetetlen nemzet. Kimagasodunk, és messzebbre látunk a jövőbe, mint más országok, és látjuk a mindannyiukra leselkedő veszélyeket”

Kedves Katalin!

A fentiek az egy hete elhunyt egykori amerikai külügyminiszter, Madeleine Albright szavai. Legalábbis elég komolyan elgondolkodtatóak ezek a sorok, de talán azt is segítik, hogy egy kicsit komplexebben lásd jelenkorunk világát (benne az USA kalandjait az elmúlt évtizedekből, melyek százezrek, milliók halálát okozták).
https://merce.hu/2022/03/29/meghalt-madeleine-albright-es-vele-az-izomalapu-kulpolitika-maradek-illuzioja/

Katalin írta...

1970,
Madeleine Albright írása egy eléggé felhígított változata annak amit az Amerikaiak többsége hisz. Az “American Exceptionalism” és a “Manifest Destiny” fogalmakrol több könyvtárnyi írás született. Az amerikai külpolitikával ritkán értek egyet, a belpolitikával még kevésbé. Manapság a republikánus államokban elég középkori törvényeket hoznak. De ez nem jelenti azt, hogy Putyin imperialista álmait támogatom. Amerikában Trump, egy elmebeteg narcisszista, még most is egy politikai nehézsúlyú. Oroszországban van Putyin aki szintén egy elmebeteg narcisszista. Atom fegyverekkel… Ha ezt túléljük, az nagy meglepetés lesz. Ha egy év múlva még élünk, küldök egy üveg pezsgőt. (Nem oroszt 😎)

Katalin írta...

Kedves Pupu,
Teljesen egyetértek. Képzeld el milyen röhej lesz amikor Putyin beveti a nukleáris triad mind három részét beleértve a Kinzhal szuperszonikus rakéták hordozta atom fegyvereket. A Pentagonban és a Fehérházban a vezetők ajvékolva sipircelnek a pincébe. Azt kiabálják: ezt elkúrtuk, itt a vég! Putyinnak mindent oda kellett volna adni amit akart! Most itt vagyunk. Megdöglünk. Ha lenne tíz húsz atom fegyverük mint Észak Koreának akkor vissza támadhatnánk, de hát nincs, mi erre nem költöttünk. Amerika elpusztul. Európa elpusztul a NATO bázisok közelében. Talán Kanada, Ausztrália és Japán is kap egy párat, hogy be fogják a szájukat. Putyin fél pucéran kilép a Kremlből. Körülnéz a viruló Oroszországon. Paripára pattan és el lovagol, hogy fogadja rajongó népe üdvözletét. A meghatódott Pupu elmorzsol egy könycseppet. THE END

1970 írta...

"De ez nem jelenti azt, hogy Putyin imperialista álmait támogatom."

Kedves Katalin!

Nem ezt írtam, nem hiszek a kettős mércében. Emiatt sem értem, hogy akik most Putyin dolgain háborognak, azok miért nem emelték fel a szavukat az USA és az EU elmúlt évtizedekben történt imperialista kalandjai miatt.(Ennek a következménye az, hogy most azok ugrálnak egymást lökdösve, hogy segítséget adjanak, Záhonynál, akik 2015 táján még üvöltve migráncsoztak olyan emberekre, akik ugyanilyen pusztító háborúk elől menekültek.)
Javaslom, hogy olvasgasd többet N. Chomsky írásait!
(Azt pedig kifejezetten disszonánsnak tartom, amikor annak az államnak a képviselői riogatnak azzal, hogy az oroszok majd atombombát dobnak le, amelyik állam - eddig egyedül a világtörténelemben - ezt meglépte. Ugye Hirosimát és Nagaszakit még nem felejtetted el?!)

PuPu írta...

Kedves Katalin, a Kinzhal nem szuperszonikus, hanem hiperszonikus sebességre képes, a kettő közötti határvonal a hangsebesség ötszörösénél van, az emlegetett fegyver a hangsebesség több, mint ötszörösére képes, jelenleg nem létezik elhárítására képes fegyverrendszer, úgyhogy a Pentagonbólés a Fehér Házból igencsak jól teszik, ha szedik a lábukat az érintettek, ha ilyennel támadják őket.
Egyébként a halottnak már mindegy, hogy visszatámadott-e, de a világnak nem nagyon, és azért van differencia a stratégiai és a taktikai atomfegyverek között is, több tekintetbe is.
Amúgy valószínűleg azt hiszed, hogy roppant szellemes vagy, csak az a baj, hogy ez a jópofiság elfedi a bajt.
Ami Putyint illeti, ő nem kért semmit a Nyugattól, csak azt, hogy hagyják békén Oroszországot, amit az USA láthatólag nem akar megérteni, amiérthető, hiszen sem az első, sem a második világháborút nem Amerika földjén vívták. Utóbbiban az összes amerikai áldoztának száma (nem csak Európában...) kevesebb volt, mint a nácik által elpusztított magyar zsidóké, míg az oroszok csak katonai embervesztesége több, mint hússzorosa volt az amerikai veszteségeknek, a polgári áldozatokkal együtt több, mint húszmillió ember - ugyanabban a háborúban...
Egyébként érdemes elolvasni George Friedman hét évvel ezelőtti elemzését, aztán el lehet spekulálni a hogyan tovább kérdésén.
https://www.origo.hu/nagyvilag/20220324-george-friedman-megdobbento-nyilatkozata-az-usa-valodi-geopolitikai-strategiajarol-video.html
És én miért nem kapok pezsgőt?
:O)))

Katalin írta...

Pupu,
Véletlen írtam szuperszónikust, tudom a különbséget. Nem szabad ilyen hibákat elkövetni amikor komoly dolgokról van szó, még akkor sem ha az én szavaimnak semmi következménye nem lesz azon kívül, hogy hülyének néznek.
Pezsgőt neked is küldök, természetesen oroszt.

magyarmagyar írta...

Kedves Katalin!

Már ne is haragudj, de bődületes butaságokat írtál.

" Putyinnak mindent oda kellett volna adni amit akart!" Nem is tudom miért jutott eszembe Neville Chamberlain.

" Ha lenne tíz húsz atom fegyverük mint Észak Koreának akkor vissza támadhatnánk" Mármint hogy mi, magyarok? Erről meg az egér és az elefánt jut eszembe ahogy mennek a hídon: - Hallod elefánt hogy dübörgünk?

" Amerika elpusztul. Európa elpusztul a NATO bázisok közelében. Talán Kanada, Ausztrália és Japán is kap egy párat" Ez bizony lehetséges, ha bevetésre kerülnek a stratégiai atomfegyverek, de Európa nem csak a Nato bázisok közelében semmisülne meg.

" Putyin fél pucéran kilép a Kremlből. Körülnéz a viruló Oroszországon. Paripára pattan és el lovagol, hogy fogadja rajongó népe üdvözletét." Na itt meg hangosan nevettem volna ha ez a téma nem lenne ennyire szomorú. Egy ilyen esetben a hiperszonikus rakéták csak annyi előnyt jelentenének hogy nem lehetne őket elhárítani (ez csak valószínűség). Észlelni viszont gond nélkül lehet. Ha egy ilyen ballisztikus rakétát észlelnének az amerikaiak, ami éppen átbillen a csúcsponton és elkezd célra repülni, azonnal megindulna az amerikai ellencsapás. Légy nyugodt, lenne rá idejük. Aztán meg még valami. Nem tudom hallottad-e már azt a kifejezést hogy "halott kéz". Ez mindkét nukleáris nagyhatalom rendszerében létezik, lehet hogy másoknál is. Ez arról szól hogy ha a megtámadott országban mindenki elpusztul, a célra irányzott rakéták akkor is elindulnak ha senki nem nyomta meg azt a bizonyos gombot.

Ha bekövetkezne a lehetetlen, hogy egy ilyen konfliktusban Oroszország területét egyetlen atomcsapás se érné el, Oroszország akkor se lenne "viruló"! Ugyanúgy pusztulnának ők is legfeljebb kicsit később és más módon. Azért ebben az esetben én inkább az azonnali pusztulást választanám.

Megdöbbentően sok embertől hallom hogy "az őrült Putyin megnyomja a gombot" ami nem is piros hanem fehér :-) .Azért ez nem ilyen egyszerűen működik. Több lépcsős, oda-vissza parancsláncolat, ahol bármelyik ponton megállítható a folyamat, kivéve a legutolsó mozdulatot.

1970 írta...

Kedves magyarmagyar!

Szerintem kicsit félreértetted Katalin "roppant szellemességét" és "jópofiságát", ahogy PuPu is utalt rá.

"Megdöbbentően sok embertől hallom hogy "az őrült Putyin megnyomja a gombot" ami nem is piros hanem fehér :-)"

Tőled is kérdezem:
Nem disszonáns "kicsit", amikor annak a nagyhatalomnak a vezetői riogatnak ezzel, amely nagyhatalom egykori vezetői valóban "megnyomták a gombot", egyedüliként a világtörténelemben? Ráadásul két egymást követő alkalommal is! Számomra ez kifejezetten undort keltő az USA "szájából" hallani...

neveletlen írta...

Kedves Pupu, meggyőztél.
Holnap megyek és Orbánra szavazok, mert ő tisztán látja a helyzetet, azaz ha nem dörgölőzünk Putyinhoz, akkor télen fázni fogunk.
Vlagyimir (értsd: vlagyi mir!) meg faszagyerek, arcával vállalja a népirtást, nem úgy mint az USA, ahol a tőke irányít, a láthatatlan háttérhatalom, a tudjukkik.
Ja, még csak annyit, hogy Oroszországgal vagy akár Kínával kapcsolatban manapság marxizmust emlegetni kb. akkora marhaság, mintha demokráciáról filozofáltál volna.

PuPu írta...

Kedves neveltlen, a faék üzeni, hogy elismeri vereségét, lenyomtad.
A marxizmus meg nem dogma, úgyhogy bátran lehet emlegetni bármivel kapcsolatban, mellesleg Amerikával kapcsolatban inkább Rákosi emlegetése helyénvaló, az USA láthatólag az ő brosúráit használja sorvezetőként...
Ez a népirtás meg süket duma, erről legfeljebb a holokauszt vagy az örmények kapcsán beszélhetünk, ezt már megpróbálta eladni Zelenszkíj is, de neki se sikerült.
Ha akarod, egyszer megbeszélhetjük ezt konkrétabban is...
És ha nem lesz valamiféle kompromisszum, és télen befagy a segged, majd kérjél Bidentől palagázt a hozzátartozó infrastrukturával (tankerek, gázlefejtők, stb.) és amikor kerékpározol az erdő felé fát lopni, jusson eszedbe a kissé túlméretezett arcod ez ügyben...
:O)))

anteus írta...


Érdekes és feltűnő, hogy az európai migránsok által kiirtott milliónyi észak- amerikai őslakos sorsa soha nem bukkan fel népirtásként.

Vajh' miért nem?

Katalin írta...

Kedves 1970,
Köszönöm hogy rámutattál: írásom egy gyengécske akasztófa humor kísérlet volt. Úgy éreztem Pupu azt sugallja Oroszország egy olyan katonai óriássá nőtt, hogy a világ gazdaság újra osztását ki tudja erőszakolni. Szerintem pedig se gazdasági se katonai se erkölcsi fölénye nincs a NATO országokkal szemben. Putyin országa nem kommunista, nem szocialista, egyszerűen csak egy plutokrácia. A NATO országok, különösen Amerika, szintén a plutokrácia felé haladnak de még nem tartanak ott. Nekem a szocializmus és a kapitalizmus tisztességes hibridje lenne ideális. Kanada nem tökéletes de ebben az irányban halad.
Különben pedig: Japán valószínűleg megadta volna magát atom bomba használata nélkül; ha nincs Muhammad Mosaddegh megpuccsolása, lehet, hogy Irán ma egy normális ország; ha Salvador Allendét nem puccsolják meg, lehet hogy Dél-Amerikában ma igazságosabb a gazdasági elosztás. Stb, stb. Lehet…

1970 írta...

Kedves Katalin!

Elég gyengécske volt az tény...

Oroszország pedig nagyhatalom, ha tetszik ez valakinek, ha nem. Máskülönben nem érdekelné az USA-t, ahogy szerintem ez a mostani háború is nagyrészt a világgazdaság újraosztásáról szól, amelyben nagy szerepet játszik az USA palagáza...Kína pedig felkészül...
(Ez teljesen független attól, mit gondolok Putyinról és jelenlegi lépéseiről!)

Ez a "szocialista és kapitalista tisztességes hibrid" kissé megmosolyogtató, különösen a felhozott példa (Kanada és J. Trudeau politikája) tükrében. Véleményem szerint ilyen "hibrid" nincs, bár voltak rá eredményesnek is mondható kísérletek. Nálunk is, talán nem kellett volna ezért a f.sért, ami most van, szétverni egy rendszert...

Ez a "ha", meg "lehet" is érdekes. Ha a nagymamámnak férfi nemi szerve lett volna, ő lett volna a nagypapám. Nekem mindig ez jut erről az eszembe. Sajnos ezek megtörténtek, különösen Allende elleni ocsmány USA szervezte puccs undormány. Trudeau mai lépéseire milyen büszke lenne néhai Thatcher asszony, aki anno keblére ölelte a véreskezű, tömeggyilkos Pinochetet...