2022. március 19., szombat

A TÁJÉKOZTATÁS HALÁLA



Az ukrán harcok legnagyobb tömeggyilkoságát a média követi el, megölve a híreket.
Kár az elesettekért, az immáron feláldozott  szentekért, végtére is az újságírás legelemibb szabálya, hogy a hír szent, a vélemény szabad. 
Jelen blognak is az a mottója, hogy először meg kell ismerni a tényeket, elferdíteni ráérünk később is - legalábbis Mark Twain szerint, de hát az ő munkássága óta a világ nagyot haladt.
Korunk újságírói már nem kényesek sem az igazmondásra, sem személyes hírnevükre.
Elmúlt a nyomorgó lírai költők és  tisztességes médiamunkások kora, mai utódaik alig várják, hogy korpás lehessen a hajuk, alamizsnáért nyújtott kezeik már régen görcsbe merevedtek, már háborgó lelkeik is megnyugodtak, hiszen élni kell, enni kell, a részleteket fizetni kell, és hát egy laptop előtt ülni mégiscsak jobb, mint árkot takarítani a közmunkások sztárgázsija ellenében.
Olvasgatom a napi híreknek nevezett hecc-gyűjteményt és elképedek, hova jutott az ember, hiszen ma már az sem képes megismerni az igazságot, aki őszintén törekedne rá, a helyzet olyan, mintha a középkorban élnénk.

Normál menetben egy háborús konfliktus esetén a híreknek azzal kellene kezdődnie, hogy milyen a harctéri helyzet, ki harcol kivel, hol és milyen eredménnyel, nem pedig Putyin divatos dzsekijével, merthogy az csak a bulvármédiában lehetne hír, közvetlenül Tóth Gabi műmagyar szettje mellett.
Ehelyett olvasgathatjuk a "hírt", mely szerint az oroszok leromboltak egy bölcsődét, rakétát küldtek egy kórházra, megöltek eg terhes asszonyt és megnyitottak a civil lakosság részére egy humanitárius folyosót, melyet aztán lőni kezdtek.
Meg, hogy az ukránok megöltek egy egy orosz vezérőrnagyot, már hárommal végeztek, lassan csődbe megy az orosz hadsereg, melyben több vezérőrnagy szolgál, mint ahány harckocsija van az ukránoknak.
A hírek között értesülhetünk arról is, hogy az oroszok már az összeomlás határán állnak, aztán kiderül, hogy az összeomlás határa Kijevben van, melynek néhány kerületét már a kezükben tartják, és hiába az Azov alakulat fasisztáinak ellenállása, Mariupol is orosz kézre került.
Az egyetlen hírnek nevezhető tényközlés a médiában az, hogy az ukrán elnök tanácsadója szerint jelenleg nincs katonai megoldás Mariupolra.
Mint ahogy ezelőtt három héttel sem volt, de a propaganda oltárán feláldoztak néhányszáz embert, és mérhetetlen szenvedést zúdítottak a lakosságra.
Mellesleg jegyezném meg, hogy a színház akkor színház, ha abban színészek előadásokat tartanak, ha a színházban fegyveresek rendezkednek be, attól kezdve az nem színház, hanem harcálláspont.
A Karmelit Kolostor is csak addig volt az Úr szolgáinak szerény szállása, ameddig az Úr bele nem költözött, mert onnantól kezdve leginkább a maffia főhadiszállása.

Hogy aztán olyasmiről hadd ne is legyen véleményem, hogy milyen a retorika, kezdve azon, hogy az amerikai elnök "figyelmeztette a kínai elnököt" meg, hogy miként minősítette Putyint, aztán, hogy az oroszok "lövegekkel ütik az épületeket" ami azonnal minősíti is az egész szerkesztőséget.
Az a primitivizmus, ami belengi az egész tájékoztatást az olvasó teljes lebecsülése.
Mintha ennek a konfliktusnak nem létezett volna előzménye, mintha az oroszoknak nem lehetnének érdekeik.
Mintha az orosz vezérkar a mindenféle okosok által kiagyalt haditervet lenne köteles követni.
A lengyelek szokásosan hőbörögnek, de már panaszkodnak, hogy nem bírják ellátni a menekülteket, a hazai politikusok egymásra licitálnak ruszofób nyilatkozatokkal, a béke gatyás angyala mellé felzárkózik köztiszteletnek örvendő névadója, aki az Úr nevében nem zárkózna el magyar fegyverszállításoktól az ukránok részére - bolond itt már lassan mindenki.
Mintha a harcok befejezése után nem kellene élni, mintha errefelé kellene, hogy tartson a világ, mintha egyik politikus se olvasott volna soha történelemkönyvet, nem látott volna világtérképet.


A Népszava lassan olvashatatlan, politikai "újságírói" egy-két tiszteletreméltó kivételtől eltekintve szánalmas teljesítményt nyújtanak, a múlt század húszas éveit idézik.
Tulajdonképpen - a többi médiaszereplővel együtt ők az írott sajtó sírásói.
Merthogy tájékoztatásra, hírekre igény van, és nem mindenki szereti, ha gyereknek nézik, jóllehet a pedagógusok szerint a gyerekeket sem kell csak mesékkel traktálni.
Olvastam valahol, hogy az emberiség butul, az intelligenciája csökken, haladunk a szekták világa felé.
Már nem sok van hátra a célig...


:O)))

32 megjegyzés:

talalom írta...

Drága Pupu! Úgy látom, most fordítva ülsz a lovon. A tájékoztatásnak (újságírásnak) nem feladata az igazság, pláne Igazság - hirdetése. Mert ez roppant kényes jószág, és többnyire több oldala is van. Pl. A mostani háború előtt már évek óta zajlanak fegyveres összecsapások a donbass térségében az orosz nemzetiségiekkel. Ukrajna nemzetiségi politikájáról lehetnek fogalmaink Kárpátaljáról, holott ott max 100-150 ezer magyar él, míg az oroszok aránya 18,87%, ami azt jelenti, hogy kb. minden hatodik ember orosz. Persze erről nem illik beszélni - és joggal. Hiszen az agresszor kétségkívül a putyini Oroszország.
De vissza a sajtóhoz: Az újságírás minősége nem az ott dolgozóktól függ, hanem az olvasótól-nézőtől-hallgatótól. Amíg százezreket érdekel, hogy Puncika kinek tárta szét a lábait, viszont legfeljebb ötszázan követik figyelemmel, melyik párt mit ajánl a választásokon, addig ez így is marad.

Belák Andrea írta...

Nem tudom, Pupu, hogy miért pártoltál a ruszkikhoz?
Az újságok mindent megírnak, és a mindennek az ellenkezőjét is. Attól függ, mit olvasol. Javaslom Neked az orosz sajtót, ott folytonos győzelemről hallasz majd. És akkor azt majd szereted, és örülsz.
Ha részrehajlásmentes sajtót kivánnál, akkor nem húznál egy irányba,

kekec írta...

A kérdésre, hogy ez most agresszió vagy önvédelem, a válasz az agresszív önvédelem.
A mostani háború előtt meg a határokon belüli összecsapások voltak, amely ugymond Ukrajna "belügye" és a szuverenitása alapján abba nem lehet beavatkozni. Az orosz beavatkozással lett országok közötti konfliktus.
A nagyhatalmaknak érdekeik vannak, és eszközeik az érdekeik érvényesítésére. Oroszország meg bemutatót tartott abból, hogy amikor "vörös vonalat" emlegetnek, azt komolyan is gondolják.
Abban egyetérthetünk, hogy PR terén Putyin éppolyan kihívásokkal küzd, mint a mi ellenzékünk.
Pedig tanulmányozhatta volna, hogyan kell ezt amerikai módra előkészíteni.
Katonailag meg nem értem, hogy miért kellett több frontot nyitni, ez anno még a németeknek sem állt jól. A Donbasznál beásott 10 elit hadosztály hátába kellett volna koncentrálni az erőket (általában az erődök egy irányba néznek, erről a Maginot vonaliak tudnának mesélni) tehát azt el lehetett volna adni az oroszlakta térségek védelmével, és a Krímből való kitöréssel is le kellett volna állni a védhető határok (folyó) elésérekor. Na jó Mariupol tényleg útban van a két rész között, de ennyike. Kijev és Harkov/kív tök fölösleges agresszió.
Na ja, már Sztálin elvtárs is megmondta, hogy "Elvtársak, ne dőljünk be a saját propagandánknak" szegény Putyin is számított a 14 malacra!

PuPu írta...

Kedves talalom, a média feladata a tények ismertetése, aztán azokat mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja.
És ezen fikarcnyit sem változtat, hogy hány embert érdekel jobban Pumped Gabó a határnál, mint az amerikai rakéták Romániában és Lengyelországban, mint a FATO szép tervei Ukrajna, Svédország és Finnország felvételére.
Az orosz elnöknek természetesen az orosz érdekeket kell képviselni, mindenáron.
Ugye, mlyen csúnyán hangzik?
:O)))

PuPu írta...

Kedves Andrea, én a tényeket hiányolom a tájékoztatásból, és ebből a szempontból érdektelen, hogy mi a véleményem a dolgok menetéről.
Természetesen én sem szeretem a háborút, de a világpolitika nem leányregény, tetszik ez neked vagy sem, akkor sem.
Egyébként kétségkívül kedvelem az oroszokat - nagy nép, nagy lélek, néha nagy hibák, de ez nem ez az eset...
:O)))

PuPu írta...

Kedves kekec, egy front az, ha figyelsz, akkor te is látod, hogy Kijev nem túl fontos, ami meg fontos az oroszok számára, az már nagyjából az övék, már csak Odessza és a helyzet konszolidálása van hátra.
Az is rendben lesz, idő kérdése az egész.
Az meg annyi van, amennyit csak akarnak, nekünk nem lenne ennyi, ha Putyin valóban agresszív lenne.
Európa már megint hülyeséget csinál, történelmi távlatban egyetlen reménysége Oroszország.
Szerintem.
:O)))

kekec írta...

Kedves Pupu, bocsi az előbbi "katonai elemzésemért" nem az én műfajom. Itt egy alaposabb - aminek két fő pontját emelném ki: nem is 3-4, hanem összesen 10 frontot nyitottak az oroszok (ahogy mondani szokták "ez még gombócból is sok")
másrészt meg hogy fogy az idő.
SZVSZ a helyzet fokozódása, durvulása várható. Sajnos.

kekec írta...

lemaradt a link:
https://forgokinpad.blog.hu/2022/03/19/ketyeg_az_ora_ukrajnaban

1970 írta...

Kedves talalom!

Íme két adalék a helyzet komplexebb értelmezéséhez:

https://merce.hu/2022/03/20/losoncz-alpar-imperializmus-haboru-ukrajnaban-lenin/
https://muon.hu/nyugaton-soha-nem-latott-melysegbe-sullyesztettek-az-ujsagiras-szinvonalat/

Ehhez persze az is kell, hogy végre kilépj abból a neolib mantrából, amelyet 3 évtizede sulykolnak a fejedbe, és amelyet leckeszerűen mondasz fel minden egyes kommentedben.
Ja, és mellesleg ennek a neolib agymosásnak a következményeiről is tökéletes látleletet adtál az alábbi soraiddal:

"Amíg százezreket érdekel, hogy Puncika kinek tárta szét a lábait, viszont legfeljebb ötszázan követik figyelemmel, melyik párt mit ajánl a választásokon, addig ez így is marad."

Gondolkodj egy picit az ok-okozati összefüggéseken is, talán akkor nem beszélsz olyasmiket, hogy egyik-másik agresszióról "joggal nem illik beszélni". Mondjuk pl. arról, amiket Erdogan művel a kurd területeken, lassan egy éve. Egy NATO tagállam!

1970 írta...

Kedves PuPu!

Sajnos a Népszava jó pár éve egy siralomház színvonalán van. Az embernek sírni támad kedve, ha odatéved, hogy olvassa. Borzalmas, ugyanazok a sablonok, a gondolkodásra, az értelmezésre, az összefüggések feltárására való minimális törekvés is hiányzik belőlük. Na, nem mintha a többiben meglenne...
Pontosan ez volt a cél velük kapcsolatban is, mint amit a magyar oktatási rendszerrel műveltek: olyan szintre zülleszteni, ahol már nem a gondolkodásra képes embereket nevelik, hanem végrehajtó, bólogató robotokat bocsátanak ki.

PuPu írta...

Kedves kekec, leszámítva azt, hogy a beidézett blog semmivel sem autentikusabb, mint az összes többi, találgat meg okoskodik, de bevallom, emellett a szerző sem szívem csücske.
Vele - emberi minősége okán - nem vitatkoznék ,de neked elmondom, hogy a front katonai értelemben és az orosz katonai terminológia szerint hadászati katonai erőcsoportosítás, jellemzően több hadsereggel, ilyenekről pedig Ukrajnában nem beszélhetünk.
Hogy mit bír ki az orosz gazdaság és mit nem, azt meg kár itt találgatni, egyelőre mindent kibír és szerintem ki is fog bírni. Érdekes dolgok ezek, lehet, hogy ez a helyzet - csakúgy, mint a második világháború - minőségi ugrást fog kikényszeríteni az orosz gazdaságban.
Másrészt ez nem egy egyszereplős játszma, vannak ott még szereplők mindenféle érdekekkel csőstül.
Ami a térképről látszik, az a Fekete tengeri partok birtoklásának fontossága az orosz hadvezetés számára, Oroszország ezt akarja biztosítani, kerül amibe kerül.
Hiszen a Krím is ennek okán került annektálásra. Aki kicsit is olvasott az orosz történelemről, az tudja, hogy ezért már évszázadok óta tengernyi vért hullattak az oroszok, és nem fogják feláldozni idióta ukrán neonácik kedvéért.
Hogy mikor, mit és hol támadnak, az az orosz hadvezetés döntésének kérdése, ettől pedig egy megváltoztatott döntést kikényszeríteni legfeljebb az USA tudna, de akkor a rakéták egy része Manhattanben landolna, esetleg komolyabb robbanófejekkel.
Én viszont csak arról szeretnék hiteles tájékoztatást kapni, hogy mi a valós katonai helyzet, de erre kevés az esély, hiszen olvashatod a mértékadó blogban is, holnapután megadja magát Putyin.
Vagy kisnyúl.
Hogy mi lesz, azt senki meg nem mondja errefelé, de hogy mi van, arról tudhatnánk, ha nem zárnának el bennünket az információktól, nem fújná a kórus a harci kürtöt, mintha nem lenne holnap.
Talán higgadtabban illene kezelni ezt a problémát...
:O)))

kekec írta...

Kedves Pupu, tudomásul veszem, hogy Neked kín a forgókínpad, ezzel együtt nem találtam átfogóbb katonai elemzést (ez az orosz és az ukrán forrásokból lett összerakva, és nem igazán mond ellent a néha elérhető amerikai és angol - bár szintén tendenciózus - forrásoknak), örülnék, ha adnál egy máshova vezető autentikusabb linket.
Egyébként én csak "fogy az idő" szerű következtetést olvastam ott, elég nagy bakugrás a Putyin
holnapután megadja magát!
Még mindig értelmesebb, mint a liberális borongás arról, hogy Putyin éppen szétcseszi a "már kialakult" - értsd Amerikai hegemon) világrendet.

PuPu írta...

Kedves kekec, erre szánj kis időt: https://merce.hu/2022/03/20/losoncz-alpar-imperializmus-haboru-ukrajnaban-lenin/

kekec írta...

Kedves Pupu, köszi a linket. Két megjegyzés hozzá: akár TGM is írhatta volna, és igen távol áll a jelenlegi tényleges katonai helyzet elemzésétől- ahonnan indultunk.

Valaki írta...

Elképesztő!

Akinek nem tetszik a cikkíró véleménye az ukrán helyzetről, az neolib?
Az ukránok idióta neonácik?
A magyarok mik? - már érdekelne ...
Úgy egybekötve, mi mik vagyunk?

Az orosz vezetés pedig a megtestesült igazmondás és szakértelem?
Min alapul ez a vélemény?
Arra, amit Putyin mond?
Az az ember, aki, ha bárki mást mer mondani, mint ő, megmérgezteti, bebörtönözteti, kilöveti, mint egy kutyát?

https://azonnali.hu/cikk/20220320_egy-orosz-nagykovet-szerint-oroszoroszagnak-terve-van-a-nato-ellen-es-megemlitette-magyarorszagot-is

S valóban inkább Bulgáriát említi, nem Magyarországot, de ez innen nézve, Putyinék szájából, mindegy.

Katalin írta...

Pupu,
Tíz éve nagyon élveztem bejegyzéseidet, Egyet értettem amikor Kádárt védted. Szellemes voltál. Most meg vagyok döbbenve, hogy nem látsz különbséget Kádár és Putyin között. Putyin nem képes felemelni népét így a nyugatot akarja alá ásni. Már akkor kezdtél gyanús lenni nekem amikor azt írtad hogy a kutyádat majd a macskákra uszítod. Nekem van egy 30 kilós kutyám és egy macskám. Jól megvannak. Mostanában úgy érzem jó lenne az irogatást abbahagynod mielőtt tovább hanyatlasz.

1970 írta...

Kedves Valaki!

Amikor egy embernek szövegértelmezési problémái vannak, akkor szokott ilyen szélsőséges gondolatokat (kérdés formájában) megfogalmazni.
Szerintem senki sem gondolkodik itt ilyen szélsőséges (és ostoba) panelekben, csak próbálnak az emberek a dolgok mögé látni (ha már - ahogy PuPu írta - a sajtó nem teszi a dolgát).

PuPu írta...

Kedves Katalin, én Kádárt se védtem, mert ő sem szorult védelemre, mint ahogy most Putyin sem.
Mindössze be szerettem volna mutatni az eseményeket a maguk valóságában - ahogy én látom - és az okokat-okozatokat az általam hozzáférhető tények ismeretében.
Még csak értékelni se kívánom a jó-rossz skálán a tetteiket, arra meg végképp nem vállalkoznék, hogy innen, Bivalymocsoládról ítéljem meg, mit volt képes tenni Putyin a népéért.
Lehet, a orosz nép sokra értékeli, hogy odafigyel a biztonságukra, hogy véget vetett a megaláztatásaiknak, melyeket a nagy orosz demokraták, Gorbacsov és Jelcin vívtak ki áldásos munkájukkal Oroszországnak.
Lehet, azt gondolják, hogy ezzel a döntésével megelőzött egy nukleáris világháborút,
Biztosan nem hasonlítottam össze sehol Kádárt Putyinnal - más kor, más történelmi körülmények, más súly a világpolitikában, ezen kívül Kádár sakkozott, Putyin meg judózott.
Ami szerintem közös bennük, hogy mindketten gondolkodtak.
Kedves tanácsodat megköszönöm, hadd viszonozzam én is egyel: ne politikai posztokat olvasgassál, ha már alkot Fejős Éva is!
A kutyám (55 kg) egyébként méla közönnyel nézi a macskákat, én meg felettébb békés természetű vagyok...
:O)))

PuPu írta...

Kedves Valaki, szerintem nem vagy neolib, így hirtelen nem is tudnálak és végképp nem is szeretnélek beskatulyázni, - mondjuk úgy, a gondolkodásod inkább eklektikus.
És hát igen, az ukránok között rengeteg az idióta neonáci, ezt a szép hagyományukat még a második világháborúból hozták magukkal, ahol a koncentrációs táborok buzgó őrei voltak, többek között.
A magyarok zöme nem neonáci addig, ameddig a neonácik nincsenek hatalmon, akkor is inkább csak az üldözöttek vagyonát veszik igaz magyar kezeikbe, - ellenben a tömeg zömében ostoba nacionalista, akinek a fejét is verheted, ha a bunkósbotot nemzetiszínűre fested.
Úgy egyébként mi nem vagyunk az ukránokkal egybevéve, bár voltak erre törekvések, mikor megszállóként akasztgatni jártunk náluk és barátságosan rágyújtottuk a csűrt asszonyaikra, gyerekeikre, aztán persze cserelátogatás keretében ők is jártak erre, sok kedves magyar nacionalista köszönheti életét viruló életerejüknek...
Ami pedig az igazmondást illeti, nincsenek illúzióim - ld: Churchill véleményét a háborúk első áldozatáról - de orosz vezetés kétségkívül szakértő a háborúk ügyében, hadvezéreik ott voltak Napóleon és Hitler legyőzői között, és ott lesznek az USA világhatalmi hegemóniájának felszámolásánál is - szerintem.
Putyin egyébként nem mérgeztet meg senkit rendőrautóban, az viszont tény, hogy az áruló ügynökeiket elteszik láb alól, mint ahogy a világ összes titkosszolgálata is ezt teszi, ha képes rá.
Az orosz titkosszolgálatok az Ohrana óta semennyit sem veszítettek hatékonyságukból, ez kétségtelen. Hogy ez helyes-e? Nem tudom - de azt igen, hogy a titkosszolgálatok békeidőben is háborúban állnak, nem lehet őket ugyanazon mércével mérni, mint a békés államközi kapcsolatok szereplőit.
És ha te azon csodálkozol, hogy egy világhatalomnak vannak tervei egy másik világhatalom ellen mindenféle eshetőségre, , akkor én is csodálkozom - rajtad.
A nagykövet meg csak segített, mikor elmondta azt, amit egy politikai újságírónak tudnia kellett volna, mert ha nem tudta, akkor inkább főzőműsort kellene vezetnie.
Szállj alá álomvilágodból, királylány! (bocsi...)
:O)))

Valaki írta...

kekecnek írtad Pupu:
"Hiszen a Krím is ennek okán került annektálásra. Aki kicsit is olvasott az orosz történelemről, az tudja, hogy ezért már évszázadok óta tengernyi vért hullattak az oroszok, és nem fogják feláldozni idióta ukrán neonácik kedvéért."

talalomnak írtad 1970:
"Ehhez persze az is kell, hogy végre kilépj abból a neolib mantrából, amelyet 3 évtizede sulykolnak a fejedbe, és amelyet leckeszerűen mondasz fel minden egyes kommentedben."

S kedves 1970!
Szerintem nincsenek szövegértési problémáim, de ha mégis, mi is következne ebből?
Ne írjak többet?
Ne írjak többet olyat, ami nem tetszik Neked, Pupunak, bárkinek?
Jaj, már megint kérdezek!
Mi lesz ebből??!!

Szerintem írj a véleményről véleményt, s ne a véleményíróról véleményt!
Ha érted egy kissé punnyadt agyú véleményét a véleményeidről.
(Indokolj, ne minősíts!)

S a hozzászólásokat olvasva: ...
... egyszerűen azt látom, hogy nem párbeszéd folyik, hanem a más vélemény, itt a Putyin-féle agresszió elleni véleményírók földbedöngölése.

S bár váltig állítjátok, Pupu is, 1970 is, kekec is, hogy "csak" a puszta tények alapján, korrekten elemzitek a helyzetet, azt látom, hogy bárki más eredményre jut, az gyakorlatilag sík hülye az egészhez, hozzátok képest pláne, de minimum túl érzelmes, s jobb, ha kushad, mert ilyen ostobákkal sosem lesz itt világbéke.

Pedig a közelülő szemű nagyúr erre törekszik, háborúval ugyan, de a cél szentesíti az eszközt. Kicsire nem adunk.

Mennyire nagyon-nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy ezt az egyszerű tényt ne lássák emberek!!!
Nagyon! Igaz? (A iróniát hogy jelölik írásban?)

S végül: Putyin nem világhatalom.
Oroszország az.
Putyin nem Oroszország, legfeljebb ezt hiszi.

Remélem, Brutus már elhatározásra jutott, s tervezget.

PuPu írta...

Kedve Valaki, tényekkel érzelmeket szembeállítani ugyan lehet, csak nem érdemes - már, ha meg akarod érteni a világot.
Tévedni természetesen mindahányan tévedhetünk, de mindenkinek joga van a véleményéhez, neked is meg nekem is.
Világbéke pedig mostanában nemigen lesz, később sem valószínű, pedig de jó is lenne.
A cél nem szentesíti az eszközt, de ez nem nagyon szokta érdekelni a politikusokat, ellentétben országuk céljaival, melyek lehetnek számunkra kívánatosak éppúgy, mint károsnak véltek.
A háborút senki sem szereti, de ettől még vannak háborúk, melyek elkerüléséhez nem a legjobb módnak tűnik az ellenfél sarokbaszorítása.
Ha nem telepít a NATO fegyvereket Oroszország határaira, ha nem akarja a katonai infrastruktúráját tovább tolni kelet felé, ha betartja a Gorbacsovnak tett vállalásait, ma nem lenne háború.
Minden államnak joga van az önvédelemhez, Oroszországnak is, és ebben a háborúban az első pofon nem most csattant el, de ez volt az utolsó esély megakadályozni a NATO további terjeszkedését.
Hát, majd meglátjuk, de az biztos, hogy ebben az ügyben az oroszok elmennek bármeddig.
Megmondták, ideje lenne elhinni nekik.
:O)))

1970 írta...

Kedves Valaki!

Sajnos ebből a kommentedből is tökéletesen látszódnak a szövegértelmezési problémáid. Kérlek, olvasd el még egyszer, amit írtam talalomnak, és próbáld meg legalább értelmezni.
Azt pedig nem írtam egy betűvel sem, hogy "ne írj többet". Egyszerűen nem is értem, miképpen következtetsz erre, vagy hogy jut eszedbe ilyesmi. Meg tudnád ezt magyarázni? Vagy ez egyszerű dühből jövő vagdalkozás? Akkor le kellene nyugodnod.

Végül: soha egyetlen betűvel sem írtam, hogy egyetértenék Putyinnal, vagy támogatnám azt, amit művel Ukrajnában. Kapaszkodj meg: én is elítélem az agresszióját. De ettől még képes vagyok arra, hogy gondolkodjak, értelmezzek, és - legfőképpen - NE azt vegyem kész ténynek - és ne azt böfögjem vissza ostoba módon - amit a vezető médiumok erről közvetítenek. Ha csak a "mocskos, gyilkos Putyin" színvonalán maradunk, akkor soha nem értjük meg a történések hátterét és mozgatórugóit.
Szerintem erről szól lényegében PuPu posztja is.

magyarmagyar írta...

"de az orosz vezetés kétségkívül szakértő a háborúk ügyében, hadvezéreik ott voltak Napóleon és Hitler legyőzői között"

A mostani helyzetből nekem nem úgy tűnik hogy az orosz vezetés annyira szakértő volna. Ordas hibákat követtek el, amiket egy amatőr se csinálna.

Napóleon saját magát verte meg, mert ugyanúgy nem mérte fel a logisztikai problémákat mint a mostani orosz hadvezetés. Kutuzov egyedülálló érdeme volt hogy nem volt hajlandó feláldozni az orosz hadsereget, azonkívül csak a felperzselt föld és a visszavonulás taktikáját alkalmazták. Hitler szintén jórészt a logisztika problémái miatt került megoldhatatlan helyzetbe.

Persze nem tudjuk hogy mennyire hallgat a nagyfőnök a szakemberekre. Ugye Zsukovot is kis híján kivégeztette Józsi bácsi mert túlságosan okos volt és ki is mondta amit gondolt. Aztán amikor nem volt más, persze megkapta a lehetőséget rizikós helyzetek megoldására, de a feje felett ott lógott a bárd. Ha nincs siker akkor megkapod a tarkódba ami jár. A mai helyzet engem a második világháború szörnyű orosz taktikájára emlékeztet: ember van bőven, tömjük bátran a húsdarálót. Hitler ellen persze a saját földjüket védték, de most a másik oldali szerep jutott.

"Ha nem telepít a NATO fegyvereket Oroszország határaira, ha nem akarja a katonai infrastruktúráját tovább tolni kelet felé, ha betartja a Gorbacsovnak tett vállalásait, ma nem lenne háború."

??? Ebben egészen biztos vagy? Nem védem persze Amerikát, megérik a pénzüket de az oroszok se ma született bárányok gyülekezete. Na és az ukránok se egy szentháromság. Viszont most a saját földjüket védik csodálatra méltó elszántsággal.

"de az biztos, hogy ebben az ügyben az oroszok elmennek bármeddig"

Remélem van annyi életösztön a felsőbb vezetésben hogy "bármeddig" nem mennek el. Ebben az esetben ugyanis tényleg vége lenne a világgal együtt az orosz népnek is. A vezetést meg a szuperbunkerek is csak ideig-óráig védenék mert egyszer csak elő kell bújni a föld alól. Ajánlom figyelmedbe Mordechai Roswald: A hetedik szint című regényét.

kekec írta...

Kedves magyarmagyar!
Zsukov kapcsán: azért sokat használt neki (is) amikor mozgósíthatta a távol-keleti pihent haderőket. Ha utána nézel: most is az zajlik. Tehát lehet "kudarc" a megtorpanás, és lehet várakozó álláspont is.
Nehéz a jóslás - főleg a jövőre nézve, de az én tippem, hogy nem fogják Odesszát abajgatni.
Az azovi tengerpart már az övék , a Krímből is eljutnak a Fekete-tengerre, és összekötötték a két oroszlakta területet.
Az meg már vilgos, hogy belenyugodtak, hogy Zelenszkij marad, mert ő legitim képviselője Ukrajnának, és vele lehet a világ által is elfogadható békeszerződést kötni.
Putyin meg most már a fegyverexportját menti a jövőre nézve- ezért várható, hogy a korábbi leselejtezésre érett hadi felszerelés helyett éles bemutatót tart a fejlettebbekből. Lásd a hiperszónikus rakétákat.
A nagy kérdés, hogy Amerika mikor ad engedélyt Zelenszkijnek a békekötésre. Addig is NEKIK nem fáj az ukrán farok!

1970 írta...

Egy újabb adalék a történések kissé összetettebb értelmezéséhez:

https://merce.hu/2022/03/22/valami-globalis-is-kinohet-abbol-amit-az-ukrajnai-helyzet-ugyeben-kovetelunk-ideje-gyakorlati-szolidaritast-epitenunk/

Arról pedig, hogy hova vezetett az oktatás neolib lezüllesztése, íme egy ékes példa:
http://www.amiidonk.hu/hirek/belfold/a-momentum-meggyalazta-a-szovjet-katonak-emlekmuvet/

Ez a két momentumos figura tökéletes példája annak, hova vezet ez. Ezek az emberek ennek az oktatáspolitikának a "termékei". (Bocsánat a kifejezésért, de nincs jobb szó arra, amikor ilyen ostoba, nem gondolkodó biorobotokat képez egy oktatási rendszer. Fel sem merül bennük, hogy a VH-ben ukránok tömegei is meghaltak a hazájukért. Csak böfögik ki ész nélkül, amit a fejükbe töltenek.)

Névtelen írta...

"...mit volt képes tenni Putyin a népéért.
Lehet, a orosz nép sokra értékeli, hogy odafigyel a biztonságukra, hogy véget vetett a megaláztatásaiknak, melyeket a nagy orosz demokraták, Gorbacsov és Jelcin vívtak ki áldásos munkájukkal Oroszországnak."
.
HÚÚÚ TEVE!
.
sok méretes baromságot írtál már ide a kis személyesen diktátorként uralt pocsolyádba,
.
DE
.
ennél nagyobbat aligha!
.
TE KIS BUDEJOVICEI BENEDEK, TE!
.
te minden hadászati hadászatok csodalénye, te!
.
elmeséli neked most abramovics bácsi, hogy biza az általad kaffogó nyelvvel az anusában leledző kis kopasz orrosz - szándékos, nem elírás! - cárod lökte az orosz népet a világ előtt a végleges megvetés, és undor állapotába.
az általad az ismeretlenség homályába vesző kultúrált világban manapság arról beszélnek, hogy nincsenek jó oroszok, meg rossz oroszok,
.
CSAK ÉS KIZÁRÓLAG ROSSZ OROSZOK VANNAK!
.
tudom, egy jutasi őrmesterbe olytott - micsoda autentikuss szóhasználat nálam! figyelsz, teve? - vérkommunista örmesterkének, ki putyinka hátsó showjának élvezője, nehéz lehet ezekkel szembe sülnie, hisz az agya kisül tőle,
.
DE
.
ez már csak így van
a végére még annyit, hogy amit voltam bátor neked a képedbe mondani elsőként, s akkor még egyedüliként, az mára az értelmes emberek számára teljesen nyilvánvalóvá vált.
miszerint te itt a magad kis szemétdombján egy belterjes, a saját véleményedbe beleájuló sérült elméjű kis csapatot gyűjtesz magad köré.
ahol a tennivaló csak annyi, amit a diktátor teve mond, azt feltétel nélkül csodálni, helyeselni kell.
kíváncsi vagyok, van-e benned annyi mersz, hogy mered kiengedni a nyilvánosságod elé ezt a kis valóságot?
he? mi? na!
vagy túl nagy a zil féknyom a gatyában púpos?
.
.
abramovics voltam, s vagyok

Névtelen írta...

PÚPOS!
.
ezt neked, meg az idiótáidnak szerettel, mert abramovics bácsi jó ember, és mint az általad oly kedvelt úttörők, ott segít, ahol tud!
most nektek kell a segítség, hogy a mérhetetlen setétséget, mely a fejetekben tombol, eloszlassa!
.
"Misu a Szovjetunió széthullása táján született, magától értetődő természetességgel beszél oroszul és ukránul. Kesernyés félmosollyal meséli, bár eddig szinte csak Ukrajna belsejéből jöttek, így valószínűleg sokan orosz anyanyelvűek, a recepción kitett orosz és ukrán tájékoztatók közül kivétel nélkül mindenki az ukrán után nyúl. Olyan lett az orosz, mint a lepra, állapítja meg szomorkás tárgyilagossággal."
.
.
abramovics voltam, s vagyok

1970 írta...

"ám most megint eldobom a blogodat egy időre, hagyom az agyament mélykommunista a volt cccr-ben máig mélyen hívő rosszarcú nyugdíjasokat egymás között ökörködni!"

Sajnos nem sokáig tartott:(.
Lehet, hogy nem volt az utcán sok "rövid szoknyás lányka"?! Megértem, még elég hideg van...

Katalin írta...

Pupu,
Irod, hogy Kádár sakkozott, Putyin júdozik. Hát egyszer nekem is volt júdos fekete övem. Tévében is szerepeltem és úgy nézett ki, hogy a testes férfiakat jobbra ballra dobálom. Putyinról is vannak ilyen felvételek. Júdoban vannak nagyon tehetséges mesterek. Én is találkoztam olyannal aki úgy vágott a tatamira, hogy fogalmam se volt mi történt. Tapasztalatbol tudom, hogy nagyon sok amatör versenyt nem ilyen elegáns gáncsolással vagy dobással nyernek. Nagyon sokszor az egyik játékosnak sikerül primitiv módon leteperni a másikat, fõleg súly elõnnyel, és egy birkózás szerû harc dönti el a játszmát. Én is sokszor így nyertem mert a folytásban jó voltam. Sok férfi meglepõdött, hogy meg kellett adnia magát mert érezte, hogy hogy elveszti az eszméletét. Putyin stílusa is ilyen és még sokkal rosszabb, lássd Aleppo, de gondolom neked az is indokolt volt.

PuPu írta...

Kedves Katalin, a Kádár-Putyin összevetés mindössze azt jelenti, hogy a szellemi sport és az önvédelmi sportok között van ugyan átfedés, de azért jellemzőbbek a mentalitás béli eltérések.
Ami Aleppot illeti, úgy tűnik elfelejted, hogy ott harcok folytak, melyekben a kormányerők szövetségeseként vett részt az orosz légierő, eredményesen egyébként.
És hát persze, hogy - orosz szemszögből - indokolt volt Aleppo visszavétele a lázadóktól, ha akarod, azt is kifejtem, hogy miért, de sok értelme nincs - ha valaki háborút indít az emberbaráti szempontból mindig indokolatlan, a résztvevők számára pedig mindig életfontosságú, hiszen a vesztes mindent veszít, ezt pedig senki nem kedveli.
És bizony olyan is előfordul, hogy nem az kezdi a verekedést, aki az első pofont adja, hanem az, aki a másik számára kikerülhetetlenné teszi fizikai konfliktust.
Ha a te fenekedbe belecsípett a diszkóban anno egy nyizige krakéler, akkor a fiúd pofánverte, még akkor is, ha a háttérben ott röhögtek ellenfele nehézsúlyú haverjai, te pedig nem szeretted volna, ha a pasid szó nélkül hagyja ellenfele lecummantására hozzád intézett igénybejelentését és a kulturált társalgás fontosságáról kezd értekezni.
Nagyban is ilyen a világ, csak mindenféle szószokkal nyakon szoktuk önteni.
Nemmellesleg nem tartom helyesnek, ha a probléma helyett rólam kezdesz el beszélni, engem értékelgetsz, meg elmondod, hogy én mit gondolok - szerintem ez egyébként is irreleváns. Nem vagyok én se Putyin, se Biden, de még csak a csicskájuk sem, mint a Zelenszkíj névre hallgató ripacs, akinek gátlástalan siratása folyik szertefelé, miközben a kelet-ukrajnai harcokban tizennégyezer halottat eredményezett az ukrán nacionalizmus.
Én egyébként egy kedves, csendes, konfliktuskerülő ember vagyok, vágyam a világbéke, csak tudom, hogy sajnos ez illúzió...
:O)))

PuPu írta...

Kedves 1970, nem szép, hogy rosszallod Abrakadabra irántam érzett szerelmét, nem akarom tőle elvenni a reményt, hogy egyszer majd, tervezett reinkarnációm és az ő nemváltoztató műtétje után ő lehet a párom, a másik aranyhörcsög...
Beteg ember ő, szegényke...
:O)))

1970 írta...

Kedves PuPu!

Isten őrizz, hogy a "szerelmetek" útjába álljak:))))
(Egyébként szerintem kompenzál valamit ezzel a stílussal...)