2022. augusztus 30., kedd

HORTHY SZOBRA




A jobboldal mindig is infantilis volt kicsit, és ezen semmit nem változtat az a tény, hogy emellett kegyetlen és erkölcstelen is, végtére is a kegyetlen kisgyerek is kitépi a légy lábait, egyenként, ahogy illik.
A lényeg az, hogy gyermeteg honfitársunk társadalom elleni bűneit Isten, Haza, meg a Család nevében tegye -  utóbbi tekintetében még nem eldöntött, hogy a Szent Család, vagy az Orbán család a kedvezményezett, habár a két fogalom lassan összemosódik.
De most nem a haza minap elemcserén átesett, átdizájnolt -  újabban szőrösképű - atyjáról esne szó, hanem a Mi Hazánk névre hallgató neonáci hordakezdemény szép akciójáról, Horthy szobrának felavatásáról a Parlament egyik irodájában, melyet az Országgyűlés egyik tisztségviselőjének adott használatba hivatali feladatai ellátása céljából.
A szobor helyének megválasztása igen rossz üzenet
Ennek utána ki merné emlékeztetni a guppival memóriabajnokságon vetélkedő és vesztésre álló nemzetet a hajdani Kormányzó bűneire, melyeket az ország népe ellen elkövetett, vagy azokra a cselekedetekre, melyek megtételét bűnös módon elmulasztotta? 
Hiszen szobra van a Parlamentben.


Viccesek ezek a magánszobor-állítások, egyben szomorúak is, hiszen politikusról szobában állítani szobrot olyan, mint Sharon Stone fényképével szeretkezni - a lihegés hiteles lehet, de az élvezeti érték, ugye...
Volt Horthy mennybemenesztésére már egy-két kísérlet, ha már a Nürnbergi Nemzetközi Katonai Törvényszék elkövette azt a hibát, hogy nem értékelte súlyának megfelelően tetteit.
Áll szobra budapesti református templom  előterében, bent meg Isten szégyenkezik.
Van egy egész alakos szobra Kerekiben is - stílusosan a siófoki tömeggyilkosságok helyszínétől harminc kilométerre.
Ez fából készült, faszobor, bár lehet, hogy ezt nem egybe kell írni és van betű, melyből kettő lenne kívánatos, de ne akadékoskodjunk!
Lényeg a tény: ebben az országban szobrot állítottak annak a politikusnak, akinek pribékjei ötezer embert öltek meg a fehérterror szívet melengető időszakában, akinek uralma alatt Kamenyec-Podolszkíj "idegenrendészeti akciója" húszezer embert lökött a sírba.
Annak, akinek nevéhez fűződik a vidéki magyar zsidóság - négyszázezer ember - szinte teljes kiirtása, annak, aki a hatalmat annak a Szálasnak adta át, akinek eszmetársai vadállati kegyetlenséggel végeztek azokkal a zsidókkal, akiket hatalmukba tudtak keríteni.
Nem, nem valami eldugott kis faluban, hanem például a XII. kerületben is, mely a mai magyar jobboldal bástyája.
Ott is van szobor, egy turul, melyet a bamba ellenzék bírósági ítélet birtokában sem mert elbontatni és a Szoborparkba szállíttatni, világ szégyenére.

Csoda ezek után, hogy a neonácik elszemtelenedtek?


Ami a szobrokat illeti, megsemmisíteni egyet se engednék, olyan az, mint a könyvégetés, de azt nem kifogásolnám, hogy a társadalom egyetértésének hiányában a kétes megítélésű szobrok kerüljenek a Szoborparkba - milyen szépen mutatna Kun Béla mellett Tisza István?
Vagy Andrássy gróf lovasszobra, melyet Ferenc József maga avatott fel, miután először halálra ítéltette és jelképesen felakasztatta Kossuth zempléni főispánját, majd tíz év után kegyelmet adott neki és néhány kanyar után kinevezte a Monarchia külügyminiszterévé felesége kedvencét.
Persze túlzás lenne ettől a néptől történelmi ismereteket várni, ez a nép a meséket és az illúziókat szereti, no, meg ellenségeket teremteni, mert az oly könnyűvé teszi az életet.
A mákgubó fejű házmester pedig szégyellhetné magát, már csak tanácsköztársasági múltú felmenői okán is, de ha valóban demokratának képzeli magát, akár saját jogán is.
Ha valami, hát akkor a parlament közterület, és a közterületen nem állíthat szobrot, emlékművet egyetlen párt sem, egyetlen társadalmi szervezet sem, még a kormány sem a szabályok betartása nélkül.
Persze errefelé az ilyesmit lazán kezelik, a törvény-kezdeményezéseket és a szobrok állítását az éj leple alatt szokták abszolválni, aztán az idő elvégzi a maga munkáját, megszokjuk, legyen bármennyire is hazug és méltatlan az országhoz.


Horthy kormányzó minden jel szerint Orbán nagy példaképe, hajdani posztja megszerzendő cél számára, minden jel arra mutat, hogy ennek előkészítése folyik.
Váncsa István szokta Nagyurunkat ezzel a címmel illetni, szerintem ezért egyszer még felvételt fog nyerni a váteszek klubjába, ha az ilyesfajta  tesztelések azt mutatják, hogy a mai magyar társadalomnak hótt mindegy, hogy ki volt Horthy.
Vitéz katonanemzetünk szereti az illúziókat, a meséket meg a látványosságot, és általában beéri cirkusszal is - a kenyeret nem nagyon követeli.
Néha elképedek azon, hogy hová züllött ez a hajdan normálisnak mondható, élhető, szép ország.
Ma itt élünk, túl a viacolor-hegyeken, az égigérő stadionok tövében, és olyanok vagyunk, mint az öreg paraszt a műrepülés közben: van, amit azért nem gondoltunk volna...

:O)))  

9 megjegyzés:

Anarchista írta...

Már meg sem lepődöm a történteken! (Na jó azért egy kis hányingerem azért van!) De hát mégis ezt válsztotta büszke népünk! Csak az történik amit ez a tanulásra képtelen, rövid emlékezetű nép április harmadikán megszavazott magának.
Jut eszembe vitéz Jány Gusztávnak, a Don-kanyar oroszlánjának, még nincsen szobra! Szégyen és gyaláza!Prónay Pál-nak és vitéz Héjjas Istvánnak sincsen. De miért állnánk itt meg?! Szálas Ferencenk sincsen még szobra! Mondjuk az ő esetében tudnék egy költséghatkonyabb megoldást is. Elég lenne a bitófát felálltani amin végezte. Így tetszés szerint, bármikor lehetne emlékművet állítani minden magyar, jobboldali hősnek...

1970 írta...

Kedves PuPu!

Azon gondolkodtam e posztod olvasása közben, hogy érdemes-e ez a "mi lovastengerészünk" arra, hogy ennyi betűt leüssünk a klaviatúrán. Az az alak, aki - egyedülálló módon a hazai történelemben - magára hagyta a saját nemzetét, a saját honfitársait a legnagyobb világégés és egy totális megsemmisülés kellős közepén, átadva a hatalmat a nemzetvezető őrültnek és elhúzva a csíkot. Ennél nagyobb gyalázat és árulás nincs szerintem hazánk történelmében (amihez a saját ostoba, minden reálpolitikát nélkülöző hozzáállása vezetett). (És most egyetlen szóval sem említettem azt, amit 1919-1920-ban művelt.) Szegény Somogyi Béla és Bacsó Béla, talán inkább nekik kellett volna egy óriási szobrot állítani a Parlamentben...

katsa írta...

Hm. T Anarchista.
Azért Szamuelyt Péter Gábort Rákosi Matyit és Vida vérbírót se hagyd ki.
Ha kifelejtettem valakit akkor légyszi pótold.

katsa írta...

T. 1970.
Azért Áchim L Andrást sem kéne kihagyni, meg nagy "barátját" Bajcsj Zs. Endrét sem.
hamár ennyire kutakodunk történelmünkben.

1970 írta...

Kedves katsa!

Látom, "sikerült" megérteni a dolgok lényegét. Gratula!
Néhány kérdés azért felvetődik:
1. Hogy kerül ide Áchim L. András, szocialista agrárpolitikus?
2. Kifejezetten ízléstelen azt a Bajcsy-Zsilinszkyt felemlegetni itt, aki bejárt egy bizonyos utat, és - részben éppen a lovastengerész kormányzó ténykedésének következtében - lelte halálát. (Nem mellesleg olyan utat járt be, amire a "legfőbb hadúr" élete végéig képtelen volt.)
3. A Somogyi-Bacsó gyilkosság részleteit - és abban Horthy szerepét - mennyire ismered? Íme egy adalék:https://merce.hu/2018/02/17/bunos-martirok-bacso-bela-es-somogyi-bela-meggyilkolasa/
4.Anarchistának írt kommentedben Szamuely Tibort említeni itt ugyancsak ízléstelen, ui. ő is a "kormányzó őfőméltósága" ténykedése következtében vesztette életét (függetlenül attól, hogy ítéljük meg a történelmi szerepét).
Talán egy kis tájékozódás a történelem bugyraiban nem ártana...

Belák Andrea írta...

Teljesen egyetértek veled, Pupu, hogy a Parlament közterület, tehát igenis kötelessége lenne Kövér Lászlónak betiltani és kidobni ezt a szobrot abból a HÁZ-ból.
De, mint tudjuk, ez nem fog megtörténni. Szégyen.

Anarchista írta...

Hm. T. Katsa
1. Nem hagyatam volna ki őket, ha nem egy új nyilas "halál szekta" avatott volna - vérlázító pofátlansággal - Horthy szobrot a Parlament egyik dolgozószobájában, hanem mondjuk egy fiktív szélső-bal oldali (NB: ilyen Magyarországon ma nem ltezik) párt avatott volna mondjuk Sztálin vagy Rákosi szobrot. Nem ez történt!
2. Akiket felsoroltam mind ezer szállal kötődnek Horthy-hoz. Ti. az ő ún. "szegedi tisztjei". Ketten a Horthy által alapított és adományozott vitézi cím birtokosai és mind háborús és népellenes bűnösök. Akárcsak Horthy.
3. Az igazi baloldalon van egy mondás: Ha egyenlőségjelet teszel a bal és a jobboldal közé, akkor te jobboldali vagy.

góbé írta...


Anachista ! 1970 !

Köszönet mindkettőtöknek, időt és energiát takaritottatok meg nekem.

Katsa ! (vagy katsa ? ) talán, remélem, sikerül értelmezni és feldolgozni-átgondolni a fenti két úr által közölteket...
Neked is drukkolok a sikerhez.

anteus írta...

Hát igen, Bajcsy sima gyilkosból lett ellenálló, és Sopronkőhidán akasztott ember.
Horthy? Ha Sztálin is futni engedte? Nix háborús főbűnös...