2022. október 20., csütörtök

ELPUZSÉROSODÁS



A rendszerváltás táján falfirkaként lehetett találkozni a jópofa felszólítással: Szavazz a liberálisokra, vagy megmérgezzük a macskádat!
A naiv optimizmus évei voltak, azt hittük vicc, soha nem képzeltem volna, hogy egy majdani gondolkodásmód esszenciája ez a bölcsesség.
Eltelt harmincegynehány év, és ma körülbelül ezen a szinten tartunk.
Az ország végletesen és lehet, hogy végzetesen megosztott, az emberek többsége kész idegroncs, a politika a vallási téboly határára manipulálta azokat, akiket leginkább szolgálnia kellene, a hangnem pedig... - jobb nem beszélni róla.
Belebotlottam Tóta W. Árpád két írásába, és elképedtem: valahogy nálam kimaradt a neves szerző egyedfejlődésének az a fázisa, melyben a gondolkodó ember átcsapott bunkó idiótába.
Az egyik írásában Schiffert ekézi minősíthetetlen stílusban, a másikban eszmét futtat a legprimitívebb ruszofób populizmus eszköztárát felvonultatva Oroszország és Putyin ellen.
Katonai szakértősködik, egymagában elintézi az orosz hadsereget, trágárkodik egy sort, majd Putyin életét adná a saját elvei diadalrajuttatásáért.
Hogy a világ dolgait a béka segge alatti szinten sem érti, az az ő baja, szar lehet így újságíróskodni, de hát ez nem az ő hibája, hanem az őt foglalkoztató lap bánata lehetne, ha nem ez lenne ma a mainstream elit viselkedési követelménye.


Nem az zavar, hogy nem értek vele egyet egy politikai helyzet megítélésében,  Schiffert meg soha nem kedveltem, az se zavar, hogy katonapolitikai kérdésekben foglal állást rendes, tornából felmentett módon, hanem a stílus, ami ugye, - mint tudjuk - maga az ember.
És nem is Tóta W. itt a lényeg, ilyen médiamunkásból tizenkettő egy tucat, még azt is megértem, hogy meg kell élnie valamiből, és hát a profi a megrendelő igényeit szolgálja ki, de még azt se szívesen mondom, hogy nem kellene talán lemenni ennyire kutyába, mert nem szeretném Bumbi kutyámat sértegetni.
Sajnos az egész társadalom elpuzsérosodott.
A jelenség névadója se hülye ember, csak éppen valahol elhagyta a jó modorát, handabandázik és óbégat, hörög és idétlen pofákat vág, de ehhez ő legalább szép nagy marha ember, aki soha meg nem érti, hogy miért is nem kell ő az embereknek, mint világmegváltó politikus.
Pedig van a közelében olyan személyiség, aki éppen mostanában vonta le a konklúziót bizonyos viselkedésminták személyiségromboló hatásáról.
A társadalom egy része pedig azt hiszi, hogy ők az etalon, így kell viselkedni egy rendes kormánykritikus értelmiséginek, ez a trendi vitakultúra.
Lószart Mama, hogy klasszikust idézzek, ez a normális emberi viselkedés halála.
Lehet Putyint utálni, Schifferrel hadakozni, egymást ekézni, de ebből így olyan Magyarország, melyről világjobbító perceikben álmodoznak, soha nem lesz.
Az ősbűn persze a Fideszé, ők vezették be a politikai trágárkodás kultúráját, meg a vad szemforgatást akkor, mikor a fagyi néha visszanyalt.


Véget kellene ennek vetni, valahogy el kellene kezdeni egymással beszélgetni, mondjuk egy vita alkalmával tényeket és nézeteket ütköztetni egymás minősítgetése helyett.
Igaz, akkor a felületeket gondolatokkal kellene megtölteni gyűlölködés helyett.
És el kellene fogadni azt is, hogy a világról többféleképpen lehet gondolkodni, lehet véleménye Schiffernek is, Tóta W. Árpádnak is, Puzsérnak is, Kiss Teréziának a lókocsis utca 6/b-ből is, nem kötelező egyetérteni.
De a véleményéért valakit minősíthetetlen stílusban, trágárkodva leugatni, -- na, ez nem az az értelmiségi magatartás, mellyel bármilyen kontextusba hozható lenne az írástudók felelőssége.


El lehetne ezen gondolkodni.


:O)))

5 megjegyzés:

1970 írta...

Kedves PuPu!

A posztodnak akár azt a címet is adhattad volna, hogy "elhontandrásodás". Nagyjából ugyanezt írhattad volna le abban is. Tragikus ez az elit, amelyik nem csak a nagy társadalmi alrendszerek elpusztítását vitte végbe cca. 3 évtized alatt, de az utolsó 10 évben a szellemi nívó végzetes zuhanásához is tevékenyen hozzájárult. Ehhez jön - mint "hab a tortán" - a társadalmi szolidaritás és és kohézió kinyírása.
Soha nem gondoltam volna, hogy az "elkérilászlósodás" színvonala alá is lehet menni, de ezek szerint igen. És akkor még csak most jön az "elgyőzikésedés", aminek "eredményeképpen" "életünket és vérünket" áldozhatjuk a kisgömböcért.
Hova jutott ez az ország, belegondolni is rossz!
(Az "ősbűnön" azért osztozik szerintem a rablóbanda az egykori MDF és a Kisgazdapárt prominenseivel, akik közül nem egy most is aktív "észosztó".)

Kapat írta...

Nem tudom, mit akarhatnak pótolni azok az emberek, akik ezt a stílust érzik magukhoz méltónak. Méltánytalanul lebecsülik hallgatóikat is. Talán az intelligencia hiányt igyekeznek palástolni ily módon? Többnyire bárdolatlansággal helyettesítik a vélt jópofaságot. Lekezelő, kinyilatkoztató, rosszindulatú megjegyzéseik válaszra méltatlanok, mégis önérzetét bántják annak, aki másként "meri" látni a világot.
Lélekszennyezőek, nem lehet ellenük védekezni. Szomorú, hogy nyilvánosságot kapnak, sőt többnyire ők kapnak széles nyilvánosságot. Fennhéjázó, hamis stílusuk sajnos hat az emberekre, hiszen nem lehet buta, hazug, aki ennyire magabiztos.
Nyilvánosan, sok ember előtt különösen zavaróak, lehúzzák saját szintjükre az őt hallgatókat, olvasókat.
Ez a színvonaltalan, szégyenletes stílus sajnos már életünk minden területén megjelent. Van még lejjebb?!

góbé írta...


Van még lejjebb !!! Ugyan mit vártok a győzike, meg mindenféle valóságsón cocializálódott tömegektől ?!? Meg sem mutatják nekik hogy másképp is lehetne, sőt a hatalomnak pont igy jó, kézben tartja őket. Mentálisan, morálisan végleg elveszitett emberek. Mi meg páriák, kitaszitottak lettünk. Jegyzem, olyan sötét nincs amit o1G ne tudna fokozni.

"Ilyen helyre ilyen kell, különb helyre különb kell"...(Moldova) Ez egy ilyen hely...

Most látni, hogy Aczél György kemény, helyenként goromba, de végig igényes és következetes volt a valós értékek védelmében.

1970 írta...

"Most látni, hogy Aczél György kemény, helyenként goromba, de végig igényes és következetes volt a valós értékek védelmében."

Kedves góbé!

Hát igen, pontosan erről van szó. Az igazi baj, hogy gyakorlatilag az élet minden területét érinti az "elpuzsérosodás", ami - kiegészülve a szolidaritás elpusztításával - egyenesen vezetett a jelenlegi katasztrofális társadalmi állapotokhoz.

Anarchista írta...

Kedves Pupu!

A nyilvános szereplések stílusa valóban egyre primitívebb és ez szörnyű! Puzsérral az a nagy baj, hogy sokszor van igaza, de - nekem úgy tűnik - nem érti azt, hogy azért mert egyre hangosabban mondja még nem lesz "jobban" igaza! Pláne amikor meg nincs igaza és akkor is hangerővel "érvel"!
De szerintem ezek is csak tünetek. A világ nem azért igazságtalan, élhetetlen és szomorú hely, mert nem tudunk egymással kultúráltan vitatkozni. A vitakultúra hiánya is csak jelez valamit. A problémák ennél sokkal mélyebbek és összetettebbek. Szerintem az áltlaános hanyatlás kifejezés jobban lleírja azt ami történik, mint az "elpuszérosodás". De nem is az a lényeg, hogy minek nevezzük az előttünk zajló folyamatot, hanem, hogy mik az okai. És most jönne az, hogy feltárom az okokat és megoldási javaslattal állok elő, de nem teszem, mert nekem is csak véleményem van... Röviden fogalmam sincs, hogy mi lenne az üdvözítő. A posztodban az "írástudók felelősségét" említed. Jogos! tényleg jó lenne, ha az értelmiségiek értelmiségiekként viselkednének. De jó lenne az is, ha a nem annyira értelmiségiek is igyekzenének megérteni az őket körüvevő világot. Jó lenne, ha az emberek nem lennének ennyire fogékonyak az "ingyen büszkeséget" biztosítót demagógiára. És jó lenne, ha az amúgy is hatalmasok és vagyonosak nem akrnának mindenáron még több vagyont és még több befolyást... Jó lenne! Jó lenne! Jó lenne!