2023. február 6., hétfő

ELLENZÉKI TÖKÖLŐDÉS A CSAPDÁBAN




Merthogy csapdában ül, az biztos, és hogy ebből a csapdából kikeveredni nem lesz egykönnyű, az is biztos.
A csapdát az ukrán helyzet kezelése képezi.
Orbán ügyes volt, az orosz invázió első napján hitet tett a béke mellett, és a maga ravaszkodó módján a mai napig kitart álláspontja mellett, mely egyébként a választók többsége számára rokonszenves és követendő politikai megnyilatkozás.
A választó persze érzelmi alapon közelíti a háborút, sajnálja az áldozatokat, hibáztatja és elítéli az oroszokat, de még véletlenül se szeretne résztvevője lenni a konfliktusnak.
A választópolgár elsősorban magára, ha idősebb, akkor a gyerekeire, unokáira gondol, és erősen viszolyog az ötlettől, hogy belekeveredjünk bármilyen háborúba.
Erre a propaganda még rá is erősít a vagonokban tárolt holttestekről szóló beszámolókkal, a pusztítás képeivel.
Magyarembert nemigen érdekli az ukrán nép megtiport szabadságvágya, legfeljebb sok sikert kíván nekik, de ez nem az ő harca.
Az ellenzék meg itt áll bambán és tanácstalanul, összevissza beszél hülyeségeket, miszerint a fegyverszállítások közelebb hozzák a háború végét, meg, hogy az ukránok győzni fognak és egyéb idiótaságokat.
A fegyverszállítások olyanok, mint amikor benzinnel locsolva akarják a tüzet oltani, Ukrajna meg akkor fog győzni, mikor a Lina dalol - ezt valamennyi épeszű katonai szakértő tudja, kivéve, ha a NATO közvetlenül beavatkozna, de erre éppen annyi az esély, mint 1956-ban az ENSZ ejtőernyőseinek aláereszkedésére a szovjet csapatokkal szemben.
Amerika nem fog megkockáztatni egy atomháborút akkor, mikor ellenfelei ma már bármikor elérhetik az Egyesült Államokat, főként úgy, hogy az oroszok technológiai fölényben vannak a rakéták képességeinek területén.
Az ellenzék meg hagyta, hogy ellopják az orra elől a békepárti narratívát, ami több volt, mint bűn, orbitális hiba volt.


A helyzet engem kissé arra emlékeztet, mikor ötvenöt évvel ezelőtt a Varsói Szerződés csapatai bevonultak Csehszlovákiába, az sem volt egy politikai leányálom, de Kádár jól kezelte a helyzetet, szövetségesei bízhattak benne, miközben mindent megtett a konfliktus elkerüléséért.
Orbán mai viselkedése inkább Ceausescut idézi.
Jelzem Orbán sok tekintetben egyébként is emlékeztet a Conducatorra, igaz, utóbbi nem íratta a nevére Romániát...
Mindenesetre az ellenzék beleszorult egy háborúpárti szerepbe, a propaganda még gátlástalanul rá is segít erre, Vezérünktől soha nem állt távol kis hazudozás. 
De persze azért azt se kell tagadni, hogy az ellenzék a szövetségesek előtt is illegeti magát, meg akarja mutatni, hogy ő az alternatíva a potrohos hőssel szemben, - legalább külföldön higgyék el, ha már itthon nem is túl sikeres az előadás - egyelőre. 
Az ellenzék pártjai a választási kudarcból azt a következtetést vonták le, hogy nem szabad összefogni, teszik ezt mindannak dacára, hogy ezer éve minden kutatás azt bizonyítja, hogy ez az ország kétpólusú, és egy egységes jobboldallal szemben csak egy egységes ellenzéknek (nem baloldalnak...) van esélye.
Vannak pártok, melyek számára már a parlamenti bejutás is eredménynek számít, van, amelyik eltökélte, hogy egyedül fogja megszerezni a választók többségének támogatását, ami persze ebben az országban az illúzió minősített esete.
Csak olyan párt nincs, amelyik szembenézne 
 a vesztett választás során elkövetett hibáival, bűneivel és ügyetlenkedéseivel.
Kár.


Viszont az nem nagyon tetszik, nagyon nem tetszik, hogy egymással versengve esnek neki Oroszországnak, és a karaktergyilkosság áldozata beáll karaktergyilkosnak.
Oroszország itt marad a szomszédunkban, és jobb barátságban lenni a világhatalommal, mint ellenségének lenni.
Az se tetszik, hogy abban az országban, melyben csak akkor lenne elegendő energia, ha az irigység és a rosszindulat, meg a butaság áramot termelne, már megint politikai kérdés az energiatermelés, mintha Bős-Nagymaros ügye nem lenne elég tanulságos.   
Az se tetszik, hogy szakemberekre tartozó kérdésekben politikusok foglalnak állást.
Az politikai kérdés lehet, hogy kell-e a járműipart fejlesztenünk, de az, hogy ez milyen irányban történjék, az már szakmai-közgazdasági kérdés.
Az ellenzék már megint ugyanazokat a hibákat követi el, mint rendszerváltás idején, a cél szentesíti az eszközt - pedig dehogy.
Az ellenzék ma ismét a környezetvédelem zöld csomagolópapírjába göngyöli hatalmi ambícióit, ezen pedig csak veszít az ország.
Ne építsünk ezt se, ne fejlesszünk azt se - ez butaság.
Legyenek szigorú előírások és megkerülhetetlen ellenőrzés, de legyen fejlődés is - az angliai géprombolók se értek el eredményt, pedig ők is lelkesek voltak.. 
Legyen szakértelem a politika mellett, de a szakértelemnek legyen primátusa.


Úgy tűnik, kell még egy-két kudarc addig, míg végre megjön az ellenzék esze.

:O)))

12 megjegyzés:

Czékus Lajos írta...

Nézzük a gyakorlati haszbát(?) Orbán ügyes politzálásának: az orosz gázt drágábban kapjuk, mint az EU, s a brüsszeli pénzek is jegelve vannak. Az ügyes politizálásának a haszna csupán annyi, hogy az ellenzék tökölődése következtében megingathatatlan a hatalma.

Névtelen írta...

Az ellenzék immár "dollárbaloldal" lett s nem értem, miért nem képes fogást találni, legalabb szóban, ezen a "kormányon". Lassan olyan már mint az igazi, akárhol megfoghatod, a kezedben marad. Hogy fognak ezek vezetni, a hátsó ülésről?
Az állandó védekezés nem nyerő stratégia, támadni, támadni és még egyszer támadni. Lehetőleg egy irányból, mert a szembelődözés (bár vannak erős hagyományok erre), részben káros, másrészt röhejes is, ha nem lenne siralmas. Szóval ülhetünk leforrázva itt még egy darabig, de majd biztos jön megint egy konzultáció, 95%-os sikerrel, hogy mi mindent akar a magyar.
Szerintem semmit, ahhoz látni és gondolkozni kéne. Állampolgárnak lenni.

katsa írta...

Hm.
Már az is megmosolyogtató mikor hallom a Fidesz panaszát, hogy nekik már egy normális ellenzék sem jutott.
És ebben, sajnos igaza van.😏
Meg hát itt van az a híres "ukrán nép megtiport szabadságvágya"? Na arról lehet(ne) beszélni. Mondjuk 2014, de inkább 2001-től, amikor az ő "megtiport szabadságvágyuk" leginkább az ott élő nemzeti kisebbségek el/megtaposásában teljesedett ki. Majd(an) 2014-s forradalmi hevületében elkezdte írtani az oroszokat azon a területen ami az ő ukrán GDP-nek a 60-70%-t hozta.
Ami viszont meglepetésként érte az ő "megtiport szabadság vágyukat", hogy ezek az oroszok elkezdtek pofátlan módon harcolni az ő "megtiport szabadságvágyuk" ellenében.
Így hát ők "megtiport szabadságvágyuk" bizonyítékaként elküldtek az orosz "örök vadász mezökre" Odesszában majd 150 embert, akinek volt pofája tiltakozni az ő "megtiport szabadságvágyuk" ellen.
Majd ezt követően az ő nekibuzdult szabadságvágyukban elküldték az ott élők ellen szabadságvágyuk bizonyítékaként reguláris hadseregüket és annak csatolmányát az Azovi banderát'.
Ráadásul az ő "megtiport szabadságvágyuk" eredményeként' az eltelt éveknek "köszönhetően" megnyílt Donyeckben az Angyalok sikátora nevű temető ahová a "megtiport szabadságvágyú" ukránok sofort elküldtek 167 gyermeket pár hónapos kortól 17 éves korig.
Azóta már 250 feletti az oda temetett gyerekek száma. Hogy arról a 14 ezer civil áldozatról már ne is beszéljünk.
A "megtiport szabadságvágyuk" bizonyítéka az un. Minszki megállapodás I, II. Amit olyan szavahihetően be is tartottak mert erre adott garanciát az akkori Germánia első asszonya és a szabadságpártolásáról híres ukrán nép patrónusa, Francia ország elnöke, lengyel segédlettel.
Hogy mi, és miért lett belőle, azt már látjuk.

magyarmagyar írta...

"Ukrajna meg akkor fog győzni, mikor a Lina dalol"

Jó, legyen neked. Ukrajna kifullad és a dicső Russzkij Armija diadalmasan bevonul és a szomszédunk lesz. Sztán akkor mi lesz bátyuska? Ebbe a győzelembe az oroszok ugyanúgy belebuknak mint az ukránok. Mija ló faxát fognak kezdeni a földig rombolt, infrastruktúra nélküli területekkel? Lesz kapacitásuk a rengeteg akna és maradék hadianyag összegyűjtésére? Lesz emberük a csernozjom megművelésére? Persze befoghatják az eke elé a hiperszónikus rakétákat meg az Armata tankjaikat. Aratni meg lehet géppuskával is, legfeljebb kicsit sok lesz a szemveszteség. És akkor még nem is említettük hogy ha az ukrán népességnek csak az 1-2 %-a beáll partizánnak és beveszi magát a Brjaszk-i erdő mocsaraiba, akkor ki a fene és mikor fogja őket legyőzni? Vagy azt csinálják majd, mint a német megszállók? Egy orosz katona egyenlő 100 civil túsz? Ez a taktika már a németeknek se jött be pedig brutalitásban ők se ismertek mértéket. A csecsen háborút meg Afganisztánt már elfelejtették? A tüzet meg nem csak benzinnel lehet szítani hanem ártatlanul kiontott vérrel is. A bosszúvágy pedig veszélyesebb fegyver mint az Armata tank...

anteus írta...

Röviden tekintsd át az orosz történelem 1200 évét.
Kérdéseidre ott a válasz.

Sokat segíthet egy falitérkép a szobád falán.
Nem Majakovszkíjra gondolok - bár...

magyarmagyar írta...

Kedves Anteus!

Áttekintettem röviden, megnéztem a térképet is. Elővettem még a régi iskolai töriatlaszt is. Sőt! Előkapartam egy 1937-ben készült Kogutovitz Manó féle atlaszt is. Átolvastam néhány dolgot Majakovszkijtól, de nem lettem okosabb. Ha esetleg néhány konkrét gondolattal felvilágosítanál, azt megköszönném.

anteus írta...

A sok politikai kalandor, aki fente a fogát Oroszországra, képtelen volt felfogni, hogy mekkora a területe

Nemcsak elfoglalni de pacifikálni is lehetetlen.
És Rogyina Matyot nem Leninék találtak ki.
Ha nem ugrik be Vlagyimir M. verse, akkor hagyjuk.

magyarmagyar írta...

Kedves Anteus! Ez mind világos volt eddig is. De jelenleg nem az orosz rogyináért folyik a harc. Én csak azt kérdeztem hogy ha az oroszok elfoglalnák Ukrajnát akkor mit kezdenek majd vele. Pürroszi győzelem lenne az biztos.

kekec írta...

magyarmagyar
Nagyon rossz a kérdés feltevésed. Merthogy Putyinék nem "elfoglalni" akarják Ukrajnát, pláne nem az egészet, hanem a két OROSZlakta megyét akarják összekötni a szintén oroszlakta Krímmel.

Az ellenzék meg tényleg faramuci helyzetben van a témában: ha Uniós támogatást akarnak, nem támogathatják Putyinékat, (pláne nem Orbánékkal karöltve!) de az Unió eszkaláló politikája meg nyilvánvalóan elhúzza a szomszédunkban zajló háborút - ezt sem lehet fenntartások nélkül támogatni.

anteus írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
magyarmagyar írta...

kekec írta...

Putyinék nem "elfoglalni" akarják Ukrajnát, pláne nem az egészet, hanem a két OROSZlakta megyét akarják összekötni a szintén oroszlakta Krímmel.

Én inkább úgy fogalmaznék hogy jelentős mértékben oroszlakta. Színtiszta nemzetiségi terület nemigen található arrafelé.
Már csak egy dolgot nem értek. Ha ez a cél, akkor mi a fenét kerestek tavaly orosz tankok Kijev környékén? Elég messze van a Krím-től. Vagy esetleg eltévedtek? A Kursz környéki mágneses anomália ugyan megzavarja a mágneses iránytűt, de manapság már létezik a GPS. Az oroszoknak meg van saját rendszerük is, nem kell a piszok amerikaiakra szorulniuk.

kekec írta...

magyarmagyar
Kijevben oroszbarát kormányt akartak hatalomra segíteni, akikkel a megyék átadásáról háború nélkül meg lehetett volna állapodni. Akkortájt elég világosan leírták, ha nem kizárólag a "mainstream" Amerika- és fideszbarát forrásokból tájékozódnál.