2011. június 20., hétfő

FŰSZÁL AZ ELEFÁNTOK NÁSZÁN

Még tíz nap van hátra az Uniós elnökségből.
Ez alatt a tíz nap alatt Orbán és az ő Magyarországa helyzetén javítani körülbelül annyi esély van, mint a hajó varrónőjének, aki a Titanicon ütött léket akarja bestoppolni, vagy mint a libának, aki bátran belerepül a Boeing Jumbo hajtóművébe, merthogy erős és bátor.
A kis pökhendi csodát fog látni, de attól tartok, sajnos mi is.
Mint napvilágra került, a szlovén kormányfő, akit idáig nagyon szerettünk, Szlovéniát meg méginkább, egy-két keresetlen szóval prognosztizálta helyzetünket a stallum leadása után.
„Ahogy vége az magyar EU-elnökségnek, politikailag azonnal és teljes mértékben elszigeteljük Magyarországot.
Látták, hogy Orbán valahol is úgy beszélt volna, mint aki éppen betölti az Európai Unió soros vezetőjének tisztét?
Sehol.
Ahogy vége az EU-elnökségnek, az országra az elszigetelődés vár” – mondta Borut Pahor szociáldemokrata szlovén kormányfő.
Nem azért mondta ezt, mert szociáldemokrata, hanem azért, mert európai politikus, és mert lát azon a pályán, ahol éppen Orbán bekötött szemmel előadott egyszemélyes előadása folyik…
De Szlovénia kicsi ország, vannak nagyobbak is, akik hasonlóképpen vélekednek.
Valamirevaló európai politikus átnéz a mi Boldogságunkon, mint az ablaküvegen, tulajdonképpen róla lehetne megszoborni a Magányos Magyar Politikus szobrát - de szép is lenne!
Lovasszobor lenne, a főalak egy dakota ló alá lenne szerelve egy tengelyen, hadd himbálózzon ott kedvére, bánatos, de elszánt tekintettel.
A ló patái négy négykézlábra állított mellékalak hátán nyugodnának, Lázár, Szijjártó, Kósalali és Navracsics a négy világtáj felé nézve tartanák a vezért, kinek gyógyszereszacskóját a ló kantárját fogó Kövér tartaná egy selyempárnán, mindjárt balra a korona mellett.
A hírek szerint a Tom Lantos Intézet megnyitására Budapestre érkezik Hillary Clinton.
A Népszabadság szerint az utat Washingtonban vita előzte meg: a külügyminisztérium egyes tisztviselői aggódtak, hogy azt Magyarországon esetleg az Orbán-kormány politikájának nyújtott támogatásként tálalja majd az állami és a kormánypárti sajtó, mások viszont Tom Lantos emlékének méltó megőrzése és az intézet jelentősége miatt támogatták az utat.
Hát ez az esély bizonnyal fennáll, habár állítólag találkozik majd Bajnai Gordonnal is, és a találkozók körülményeiből a külpolitikai szakértők igen jól ki tudják majd következtetni az államközi kapcsolatok helyzetét és Orbán esélyét egy Fehér Házból érkező meghívásra.
Szerintem persze célszerűbb lenne neki mihamarább venni egy második – posztgraduális – díszdoktorságot, legjobb lenne persze ezt valami jogi egyetemen megszerezni.
Legélszerűbb választás talán megint a a Tufts Egyetem jogi és diplomáciai akadémiája (Fletcher School of Law and Diplomacy) lenne, ott már benne van a gépben és nem kellene a befizetéskor az adatok bevitelével babrálni, - menne flottul, mint libának a kukoricaevés.
Az avatóünnepségre az amerikai külügyminiszternek szinte kötelessége eljönni, tekintettel a nagytekintélyű Tom Lantos emlékére, de többen a meghívottak közül – köztük két korábbi nagykövet – nem lesz ott a rendezvényen.
Már hallani olyan jobboldali hangokat, hogy Hillary Clinton azért jön Budapestre, hogy a globális tőke érdekeit védelmezze a hamarosan hozzánk látogató kínai miniszterelnökkel szemben.
Hát nem tudom, én azért emlékszem még a Kína által felkarolt Albánia példájára – ha jól tudom, az életszínvonal nem verdeste náluk a plafont, másrészt meg nem szeretném a kínai modellt itthon viszontlátni, márpedig a dolgok éppen arrafelé tartanak.
Természetesen annak örülök, ha kínai vállaltok jönnek befektetőként Magyarországra, de bármekkora kínai logisztikai óriás is jön létre nálunk, nem feledkezhetünk meg egy-két dologról, nevezetesen arról, hogy a mi országunk Európa része, európai kultúrával, hagyományokkal - másrészt meg, hogy az ország az EU tagja, emellett energiafüggésben van Oroszországtól és katonai szövetségben áll az Egyesült Államokkal.
Ebben a térben kell elhelyezni Kínát, ha elfér örüljünk, na nem fér el, akkor sajnálkozzunk, de egy percre se feledjük Moldova György bölcs megállapításátt: nem jó ott fűszálnak lenni, ahol az elefántok szeretkeznek…

:O)))

Nincsenek megjegyzések: