2011. június 9., csütörtök

SÁRGA VESZEDELEM

Nem mai történet ez, van vagy százötven éves hagyománya, de lehet, még több is.
Talán akkor szökkent szárba a félelem, mikor az először jött rá egy – akkori kategóriák szerint – fehér ember, hogy a kínaiak annyian vannak, mint a kínaiak – csak hogy eldicsekedhessek, hogy értek én a tautologikus érveléshez is…
Azóta aztán időről időre felbukkannak a félelmek az egész világot elárasztó sárga veszedelemtől, az ázsiai népek - és főként a kínaiak – világuralmi törekvéseiről.
Az utóbbi évtizedekben ez meg lett még spékelve némi komcsizással,  meg emberijogászkodással, és a beképzelt nyugat igencsak ambivalensen kezelte az ázsiai gigászt.
Nem voltak kivételek ez alól a mi politikusaink sem – különösen a jobboldaliak voltak igen érzékenyek az emberi jogokra - és időnként dörgedelmes felhívásokat intéztek a kínai kormányhoz.
Aztán kissé elszalad mellettük a világ, változtak az erőviszonyok és a kínaiak csendben megvették kilóra Amerikát.
Azt az Amerikát, amelyik annyira el van adósodva, amennyire mi soha nem voltunk és remélhetőleg nem is leszünk, és az adóslevelek jelentős része a kínaiak ládafiában van.
Így aztán a hangok megszelídültek és egy idő után már nem emlegették itthon sem Gyurcsány hazaárulását, aki képes volt elmenni Pekingbe, megalapozni a kölcsönös érdekeken nyugvó kínai-magyar kapcsolatokat.
Nagy jót tett ezzel Viktornak, aki hatalomra jutása után megállt az ország közepén (Alcsút, ugye…), körülnézett, hogy hova is szaladhatna megoldani azokat a problémákat, melyeknek többségét ő volt oly kedves előidézni – de közel s távol nem lelt egyetlen olyan nagy országot sem, amelyik akárcsak még a nyelvcsapásaira is igényt tartott volna.
Aztán egy álmatlan éjszakán rájött, hogy Kínát még nem tanította ki a megváltozott világhoz való alkalmazkodásra, másrészt meg minél jobban spekulált, annál jobban tetszett neki a kínai modell – szorgos hangyaként robotoló engedelmes emberek építik a gigászi víztározókat.
Kiballagott hát ő is, megtekintette a sanghaji világkiállítás magyar pavilonját, de hiába akasztottak bele fagerendákat, meg tették bele a rendkívüli magyar találmányt, az egyetlen stabil ponttal rendelkező Gömböcöt, nem tetszett neki.
Ha már fa, akkor legyen Makovecz, ha gömböc, akkor meg Orbánviktor!
Arról nem szólva, hogy ha akárcsak egy pont is stabil, az semmi jóra nem vezet, mindent mindig mozgásban és bizonytalan állapotban kell tartani, ez a sikeres kormányzás titka.
Aztán talán a varázslatos pekingi éjszakák hozhatták el a döntő változást, merthogy beleszeretett Kínába és ez a szerelem most kibimbózni látszik – jönnek a kínaiak.
Pontosabban már itt is vannak, csak még az apraja, meghát ugye a BorsodChem, de lassan kezd kibontakozni valami – sokmilliárdos beruházásokról és többezer munkahelyről esik szó Pécsett, Szolnokon citromsavat készülnek gyártani, és a legfrissebb hír, hogy Viktor eladja nekik – néhány vitézkötés közbeiktatásával – a frissen elkeresztelt Liszt Ferihegyet, de lehet, még a Malév is a kínaiaké lesz és a repülőtérhez vezető gyorsvasút is kínai beruházásban épül.
Kicsit nekem ugyan furcsa, hogy a nagy nemzetieskedés és multiellenesség után most teljesen rendben levő dolog a nemzeti repülőtérben és a nemzeti légiközlekedési vállalatban levő magyar tulajdonrészt elkótyavetyélni, nem is szólva arról, ha ezt Gyurcsány csinálja, akkor már zengene az ég is a magyar kuliról, aki a riksában ülő dúsgazdag kínai komcsit fogja húzni Pécstől az elnyomott Tibetben emberi életek árán felépített luxusnyaralójáig…
És érdekes lenne tudni, hogy milyen kedvezményeket ad a magyar állam ezekhez a beruházásokhoz, mert én már hallottam cigány vagyonőrről, zsidó bányászról, skót jótékonysági egyesületről, sőt, két egymással egyetértő magyarról is, de olyan üzletről még soha, ahol a kínai résztvevő rosszul járt volna…
Én egyébként örülök annak, hogy legalább egy területen megjött Viktor esze, és folytatta azt, amit még Gyurcsányék kezdtek el, mégha most úgy is adja elő, mintha ő találta volna fel a spanyolviaszt.
Az eredmény a lényeg, jöjjön a tőke, legyenek új munkahelyek, mert az emberek egyre elkeseredettebbek és ma az ország nem nyújt perspektívát sem öregnek, sem fiatalnak.
Ha a fiatal szakembereinket itthon szeretnénk tartani, akkor ahhoz munka és jövedelem kell nekik, ehhez pedig kevés az Orbán féle süketelés.
Nagy előnynek tartom azt is, hogy a kínaiak pragmatikus népség, hacsak Viktor teljesen be nem kattan, és nem akarja velük elmondatni hetente a Magyar Hiszekegyet, akkor lehet, a későbbiekben nekünk sem kell sem taoistának, sem buddhistának lennünk.
Még egy előnye van a kínaiak idevándorlásának – lehet, idevándorolnak velük együtt a kínai hattyúludak is - már a nevük maga is nagyon előkelő, ki tudja, milyen pörkölt kerekedne ki a magyar paprikával való házasításukból?
Mindenesetre drukkolok, ne ismerjék meg jobban a kínaiak Viktort a szerződések aláírása előtt, mert lehet, hogy azonnal hazautaznak – nincsenek ők hozzászokva az önkényuralomhoz…

:O))))

2 megjegyzés:

Fispán Géza írta...

Írtam Tarlós úrnak, hogy a Moszkva teret Peking térre változtassa ...ha már ennyire akar változtatni. Berlin és Moszkva után az új aktuális ..:)

Névtelen írta...

Tanulj egy kis magyar történelmet PuPu, és akkor megtudod, mikor volt Magyarországon önkényuralom. Nyilván neked ezüstkanalat dugott a szádba a párttitkár apukád. Az ilyen komcsi patkányok miatt tart itt ez az ország, mint te.