2012. augusztus 26., vasárnap

TÚSZ-SZABADÍTÁS


Kiszabadították a Szíriában augusztus közepén elrabolt három magyar állampolgárt - jelentette be már hivatalosan is Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója szombaton, egy kőszegi rendezvényen.
Örülünk a hírnek rettenetesen, hiszen magyarok kerültek ki isten tudja mennyire szorult helyzetükből, távol a hazától egy igencsak válságos helyzetben levő országban.
Nem szeretném én egy pillanatra sem lebecsülni a kiszabadításuk érdekében végzett munkát, de meg kell mondjam, a TEK szerepén az ügyben csak mosolyogni lehet.
Értem én a dolgot, imázs-építés is van a világon, és ha sokszor elmondjuk, hogy a kéklő égen büszkén szárnyaló liba vadul lecsapott egy rókára, akkor igen sokakban felmerül a lehetőség: lehet, nem is liba az, hanem sas?
Azért tetszik a fogalmazás, az MTI büszke lehet hírszerkesztőjére, aki ennél kétértelműbben már nem is fogalmazhatta volna meg a hírt.
Nézzük hát a tényeket:
A derék magyarokat elrabolták, de az is lehet, hogy ez a rablás inkább elfogás volt, merthogy az azért nemigen derült még ki, hogy kik is tartották fogságban három honfitársunkat, akik – mecsoda véletlen – mindhárman leszerelt rendőrök voltak.
Közülük is csak egyről tudjuk, hogy pályafutása során volt kutyakiképző is, de mint tudjuk, ó pap és jó kutyakiképző hóttig tanul - vagy foglyulejtésig…
A másik kettő lehetett akármi is a Rendőrség állományában hajdan, és egyáltalán nem kizárt, hogy piacképes szaktudás birtokában kóboroltak Szíriában.
Miután a mi kis szuperhatalmunk, Magyarország minden héten háromszor csóválja meg elítélőleg buksi fejét a szíriai rezsim viselt dolgai miatt, kihangsúlyozva a civilekkel szemben elkövetett bűnöket, nem valószínű, hogy egy Aszad elnökkel kötött megállapodás alapján segédkeztek volna a szíriai rendfenntartó erők felkészítésében, akik viszont egyenruhában vannak.
Mindenesetre három szír civil társaságában kapták el őket, és ez azért inkább azt valószínűsíti, hogy a szíriai felkelők sorainak rendezésében segédkeztek – ezek az arabok harcolni ugyan tudnak, de roppant slamposak, rájuk fér egy kis okosítás.
De az is lehet, hogy valaki valóban maszekolt és pénzt akart a három rendőrért, amivel kapcsolatban remek vicceket lehetne faragni, de nem ildomos, mert azért az életveszély akármerről is, de valósnak tűnik.
Mindenesetre egy leszerelt magyar rendőrt fillérekért lehet venni, ami azt illeti, egyikük sem egy milliomos-csemete, úgyhogy ez azért erősen csökkenti a dolog valószínűségét, szóval nyugodtan el is felejthetjük szerintem, akárcsak a szerelemféltési motívumot, jóllehet az arab világban ez azért nem lenne szokatlan…
Amikor eltűntek, akcióba lendült a TEK, akikről menet közben megtudhattuk, hogy a világ leggyorsabbjai közé tartoznak, a kengyelfutó gyalogkakukk egy szöggel rögzített faliba hozzájuk képest – lett is eredmény hamarosan.
Namármost hogy ezt a TEK - nek köszönhetjük-e, az legalábbis véleményes, lévén, hogy abban a percben csukták volna őket a három magyar mellé, ahogy kiszállnak a repülőből, ha engedély nélkül vagy fegyveresen megjelennek arrafelé.
Egyébként meg működik a magyar nagykövetség, nekik van helyismeretük, kapcsolatrendszerük, nyelvtudásuk, még ha nem is Chuck Norris valamennyi diplomatánk.
A hír arról szól, hogy kiszabadították a három magyart, más hírek meg arról, hogy egy lövöldözés zűrzavarát kihasználva megszöktek a túszok, de már a kormányerők kezében vannak.
Vagy ott is voltak, és kötöttünk valamiféle alkut a Asszad rezsimmel, melynek tartalmát kínos lenne közkinccsé tenni, mert mi mélységesen elítéljük a kalasnyikovokkal a rezsim hadseregére lövöldöző civilek gyilkosait, ugye…
Mindenesetre a szökési verzió is necces - egy közepes lövésznek, aki légpuskával tanulta a céllövést verebekre, a három exrendőrhöz hat golyó kell – na jó, legfeljebb tizenkettő, ha a rendőrök saját ellátmányát is hozzászámoljuk – emellett egy kutyakiképző nem futásra van szocializálva, azért tart kutyát, hogy fusson az helyette…
Mindenesetre kiszabadításról szó nincs, a fogalmazás mégis, mintha azt sejtetné, hogy a TEK harcosai élén Hajdú dandártábornok hason csúszva, kigyúrt meztelen felsőtestét korommal dekorálva mint magyar Bimbó szabadított volna, halálmegvető bátorsággal.
És milyen szerencsés véletlen, hogy az erről szóló hírt éppen akkor kapta telefonon, mikor Kőszegen éppen ő volt a mozisztár!
Tulajdonképpen az se igen érthető, hogy minek is kell nekünk ez a derék TEK, a testőrködést remekül ellátta a kormányőrség, a parlamentet se robbantották még fel, csak próbálkoztak vele, a terroristákkal is el tudtunk bánni, hiszen Budaházy is lebukott, ugye.
Azt hiszem, nagyobb tévedés kockázata nélkül ki lehet jelenteni, hogy ez az egész gittegylet egy szerepzavaros császárhoz illő nagyzási hóbort, melynek árát velünk fizettetik meg.
A rendőrök, akik itt dolgoznak, nincsenek könnyű helyzetben, hiszen tudják, hogy előbb-utóbb menniük kell, és kollegáik nemigen kedvelik őket.
Hajdú meg bolond lett volna kihagyni egy ilyen lehetőséget, legfeljebb majd ott ül jó pénzért a gumicella ajtaja előtt és őrzi továbbra is a Vezért, ha elveszti a választást.
Mindenesetre van még két eltűnt magyar Szíriában, róluk kevés szó esett Kőszegen, őket is ki lehetne végre szabadítani…

:O)))

1 megjegyzés:

Avi írta...

Kedves Pupu!
Először is egy elírásodat helyesbíteném: nem Szadat hanem Asszad. :)
A világ egyik legjobb TEK-ről csak annyit ha pár náci elküldi őket Csókakőre verebet vadászni, miközben ők 90 km-re vidáman masiroztak és avattak akkor én biztosan nem lennék nyugodt a biztonságomat illetően ha engem védenének. :)