2016. április 28., csütörtök

SZÁMVETÉS: EGY ÁTDOLGOZOTT ÉLET JUTALMA

A mai poszt a nyugdíjas-korú embereké, akik - ha egészségük engedte -  negyven évnél is többet gürcöltek, húzták az igát abban a hitben, hogy egyszer azért majd eljön az ő idejük is, eljön a nyugdíjas-kor, amikor majd reggel addig alhatnak, ameddig csak akarnak, lesz idejük a hobbyjukra, csendesen, de jó hangulatban élhetnek, míg meg nem halnak.
A bátrabbak még abban is reménykedtek, hogy mire ők nyugdíjba mennek, addigra oda jutunk, hogy mint a német vagy angol nyugdíjas, ők is mehetnek világot látni, pihenni, szemlélődni, szórakozni.
Merthogy a nyugdíjas nem a halál előszobájában szeretne kegyelemkenyéren élni, hanem családja és jóbarátai körében, hasznosan, nyugodtan és értelmesen.
Na, ez nem jött össze neki, sajnos.

A fiatal nem gondol az öregségre, hiszen az az öregek problémája, ahhoz neki nem sok köze van -  azon kívül, hogy szereti a nagymamáját, a nagyapját, esetleg.
Az elfoglalt és saját problémáikkal küzdő szülők mellett az unokák a nagyszülőktől kapják a feltétel nélküli szeretetet, nekik van idejük leülni velük beszélgetni, elmenni bicajozni, sétálni, velük ballagnak haza kézenfogva óvoda után - szóval elég szoros a kötődés, és ez nagyon jó dolog.
Ez az idős kor jutalma, és az idős ember utolsó ajándéka leszármazottainak, mely sokszor többet ér, mint a vagyon, habár az se baj, ha marad az utódoknak - legyen mit eltapsolni.
Azt szoktákl mondani,hogy az ember a gyermekeiben él tovább, de én azt hiszem, hogy az unokáiban méginkább, hiszen azt a kapcsolatot nem árnyékolják be nézetkülönbségek, hamarabb megy a megbocsátás és a megértés is könnyebb talán.
Ha az élet nem azt hozta volna, hogy idős emberek sokasága kiszolgáltatottá és megnyomorítottá vált, akkor talán nem is lenne  baj, de a rendszerváltás itt is megtette a magáét, és amit az megkímélt, azt a mai kurzus veri szanaszét.

Mondjuk a nyugdíj nominálisan ma sem kevesebb, mint abban az átkos negyven évben volt, amikor a mai öreg befizette a járulékait, abban a hitben, hogy annak fejében majd nyugodt öregségben lesz része.
Nem lett, és kiderült, hogy ő is, meg a kor társadalma is tévesen hitte, hogy a létező szocializmus vívmányai örökkön-örökké tartanak.
Ha ez így lett volna, baj se lenne, hiszen a kor életminőségét nem csak a pénz ellenében kapható javak és szolgáltatások határozták meg, hanem azok a különféle juttatások is, melyeket anélkül kapott az állampolgár, hogy akár csak észre is vette volna.
Vegyünk csak egy egyszerű példát, a villamosjegyet, mely a városi közlekedést gyakorlatilag ingyenessé, de mindenképpen mindenki számára elérhetővé tette.
Itt egy országot lehetett megvenni a minap azzal, hogy a lakossági energiaárakat először az egekbe emelték, majd rezsicsökkentés címen odahajítottak valamennyit a nép közé, akik annak örültek, hogy nem kell többet fizetniük annál, amennyit azért fizettek, mert a hatalom annyit állapított meg.
Megállapíthatott volna kevesebbet is, már régebben is, de akkor elmarad a politikai haszon, a hatalom édes íze, meg a pénzes-zsák.
De beszélhetünk arról is, hogy a lakhatás költségei is megemelkedtek, a fűtés is drágábbá vált, mióta kiderült, hogy a Barátság gázvezetéken a gáz nem kifelé ment a bejövő barátság ellenében, hanem fordítva...

És hol vannak már a vállalati, szakszervezeti üdülők, melyekben a cég nyugdíjasai is pihenhettek, még ha nem is főidényben, de a vénasszonyok nyarát azért ott tölthették, elviselhető áron.
És hol vannak a vállalatok, szövetkezetek, melyek évente találkoztak nyugdíjasaikkal, akik így nem vesztették el kapcsolatukat azzal a közösséggel, mellyel életük javát töltötték...
Az életminőséget a csirkefarháton kívül az emberi kapcsolatok is meghatározzák, ezek pedig rengeteget romlottak a rendszerváltás óta.
Aki a társadalom köztiszteletben álló tagja volt, kiderült, hogy felesleges, gyanús múltú senki, aki tulajdonképpen kegyelemkenyéren él, mert a mai aktív korúak elől eszi el az ételt.
A családi kötelékek is meglazultak, a gyerekeket leköti a megélhetésért folytatott harc, rengetegen elmentek külföldre, és bármennyit is javultak a kommunikációs lehetőségek, a skypon nem lehet megölelgetni a kisunokát, nem lehet megszorongatni azt a kis pufók kezét...
Falun se egyszerűbb a helyzet, mert igaz, hogy ezt-azt meg lehet termelni, míg bírja az ember, de egy ház fenntartásával rengeteg baj tud lenni, amit a lakásokban élők nem is gondolnának.

És itt van még a legnagyobb baj, a társatalanság.
A férfiak gyengébbek, életkilátásaik rosszabbak, mint a nőké, nem csak a mosónők, de a férfiak is korán halnak.
Ez akkor is így van, ha a férfiak hajlamosabbak a rendszertelenebb és helytelenebb életmódra, és a nők jelentős része magára marad.
Márpedig a nő gondoskodásra van kódolva, és bármennyire is aranyos tud lenni egy macska vagy egy kutya, azért a társat pótolni nem tudja.
Így aztán a mai magyar társadalomban ott üldögél a sokszor fűtetlen lakásban a sok idős nő, magányosan, társatalanul.
Ebben a társadalomban nincs kultúrája a társasági életnek, szerencsések azok, akik el tudják önmagukkal fogadtatni, hogy a lakásból ki is lehet mozdulni, el lehet menni egy nyugdíjasklubba, vagy kirándulni egy hasbaakasztós túra keretében, ahol - ha szerencséjük van - nem sózzák rájuk éves nyugdíjuk fejében a zenélő ágyneműt.

A nyugdíjas fél, hogy megtámadják, fél, hogy kirabolják és a televízió gondoskodik is róla, hogy nyugtalansága zavartalan és folyamtos  legyen.
Ezért aztán bezárkózik, és hallgatja, nézi az okosságokat a számára megfizethető,vagy ingyenes adásokat, és hálás népünk nagy vezérének, hogy megvédi őt a migránsoktól, és annyi jót tesz vele.
Ha mondanánk neki, hogy ő adja a társadalom gyilkosa kezébe a kést, el se hinné.
Haragudni se lehet rá, hiszen a mai világot sokszor két-három diplomával se lehet megérteni, hogy érthetné hát meg egy kiszolgáltatott, magányos idős nő, aki nem ismeri az internetet, és a külpolitikai kitekintést a Jobbikos szomszéd adja neki, a szokásos magas színvonalon.
De ő még szerencsés, mert neki még van nyugdíja, ami a fiának már valószínűleg nem lesz.
És talán ez a legnagyobb gond.

Az időskor gondjairól utoljára itt Gyurcsány kormánya gondolkodott felelősen, mikor elkezdte az öngondoskodás felé terelni az öregedő népet.
A logikusan felépített új nyugdíjrendszer el is kezdhetett volna működni, de aztán jött Orbán, és elvette a felhalmozott magánnyugdíj-vagyont, és elszórta a szélbe, helyette meg nem gondoskodott semmiről.
Azon kívül persze, hogy a nyugdíjjárulék helyett ma adót fizetünk, és az állam annyi nyugdíjat állapít meg, amennyit akar, meg amennyi jut.
Ennél még a cigányzenekar kontrása is jobb helyzetben volt a gázsi elosztásánál, mikor nem kapott pénzt és reklamált, hogy neki is jár, neki legalább azt mondta a prímás, hogy jár hát, de nem jut.
Ez a prímás azt mondja, hogy a szád jár...
Ez a rezsim velejéig embertelen, önző és kegyetlen.
Számomra a jellegét leginkább a szegény ember temetésének szabályozása mutatta be, ahol a koporsót az özvegynek kellett volna kivinni a sírhoz, aztán személyesen elkaparni az elhunytat, az erre kijelölt parcellába, melyet a temetőárokban terveztek kijelölni.

A jövő kegyetlen lesz, mert százerek maradnak időskorukra fillérnyi jövedelem nélkül.
A magyar falu számára megszűnt a nyugdíj, ha a gyerek a kilátástalanság elől elköltözik a városba, az se lesz, aki egy tál levest lökjön az öregnek.
A városban, akinek nem volt munkája - márpedig ilyenek vannak szép számmal, - vagy bejelentés nélkül dolgozott, annak csúnya világ jön el.
A vakondnak a felcsúti bedzőpálya fűtött füve alatt jobb dolga lesz, mint neki.
Orbánék legnagyobb bűne az, hogy ezektől a generációktól elvették a múltjukat, a becsületüket, mikor megtagadták azokat az éveket, azt a korszakot, melyben a háború után újjáépült az ország, melyben felnevelkedett ez a sok élősködő senki, kikben ma új urainkat tisztelhetjük - na nem nagyon.
A mai nyugdíjasoknak szégyenkezniük kellene a múltjuk miatt, melyet egy laza mozdulattal hatályon és törvényen kívül helyezett a nyakkendős bika unokája, meghálálva annak a kornak, hogy kivakarta a szarból őt is, meg a családját is.
Hát, azt hiszem, nem nagy baj az, ha nem szégyenkeznek.

A legnagyobb gond, hogy a nyugdíjasok és nyugdíj előtt állók el se hiszik, hogy tudnának változtatni a sorsukon.
Ha a nyugdíjasok fele egyfelé húzna, ez a rendszer mehetne Orbánostól-mindenestől a levesbe, mert a nyugdíjasok sokan vannak és egyre többen lesznek.
Csak éppen nem ismerik fel saját érdekeiket, könnyen becsaphatók, szép szólamokkal félrevezethetők, ijesztgethetők.
A demokraták meg el vannak foglalva a világpolitikával, holott  közöttük kellene dolgozniuk, el kellene mondani nekik az igazságot, szervezni kellene őket, támogatni a törekvéseiket és a politika centrumába húzni a gondjaikat.
Ma a nyugdíjas-szervezetek gyengék, azt se lehet tudni, hogy léteznek, viszont választások előtt menetrendszerűen megjelenik Schmuck Andor, hogy bohócot csináljon követőiből - hogy kinek a pénzén, azt eddig még senki sem kérdezte meg tőle.
Úgy lopta el a nyugdíjasok képviseletét, mint a Szociáldemokrata Pártot.
Pedig hárommillió nyugdíjas egybehangolt akaratát nem lenne kormány, amelyik figyelmen kívül hagyhatná, de ennek a rétegnek a képviselete jelenleg ennek az önjelölt bohócnak a kezében van.
Nem is kérdezem, kinek a szekerét tolja, hiszen nyilvánvaló.

Szóval nincs könnyű helyzetben az utolsó nyugdíjas-generáció, de azért ne aggódjunk érte, sokat megélt emberekről van szó, némelyikük már Rákosit is túlélte.
Volt egy kollegám, aki hajdan eltartási szerződést kötött egy idős, nagyon beteg emberrel, de az egy istennek se volt hajlandó elpatkolni.
Amikor a kollegám az ágya fölé hajolt, az öreg boldogan röhögött és a középső ujját feltartotta eltartójának.
Talán el kellene lopni a receptet, de azért, mellé, szerveződni se lenne ártalmas.

El kellene talán gondolkodni ezen...

:O)))



26 megjegyzés:

Unknown írta...



és a röhej / IGEN röhej :((.../ AZ, hgy a képeken csupa ILYEN nyugdíjas veszi imádattal körül a pocistát :((


szal....az ILYENEK dögöljenek csak éhen :((

rookie írta...

PuPu nem írkálj ilyeneket, mert nem lehet mit kommentelni.
Már néhány egyetértő egyszavas, vagy kétszavas felszólító módú tűmondatot nem számítva.
Tőmondatot. Tőrmondatot.

talalom írta...

Igen, kedves Béla! A pocistát is nyugdíjasok állják körül - de a többit is. Nyugdíjasok csápolnak a birkameneten - de nyugdíjas a többség a másik oldalon is. Szégyellem, de legutóbb már a Hősök terétől a Deák térig a kisföldalattin "tüntettem" - csak onnan vánszorogtam a Kossuth térre. Gúnyolnak is bennünket - komcsikat, nácikat - minden oldalról. Micsoda lúzerség, ingyen álldogálni a kitelepüléseken, puszira hordani a szórólapokat! És tudod mi a szörnyű? Hogy ezeket a gyerekeket mi neveltük.

promenad írta...

Emlékeztek még,hogy mit mondott Kövér arra a kérdésre,hogy miért nem tartanak a nyugdíjasoktól ?
Azt,hogy " a sz@r nem robban !"

Sic,

Kapat írta...

Egy sóhaj kiséretében csak annyit tudok hozzátenni : Hát.... igen. :-(
No és még annyit, ami a lényeg, idézek Tőled :
"Ez a rezsim velejéig embertelen, önző és kegyetlen."

rookie írta...

Kapat! Tudnád pontosabban? (Mikor? Hol?)

Amúgy ez a rongyalak rosszul tudja: a szar nem explozícióval öl.
Belefojtódnak. Majd megtanulja.

rookie írta...

Óóóó. Nem Kapat... promenád!

Unknown írta...

Kapat, Promenad, Rookie! Szevasztok.

Csak egy kis élesztő kell a féceszbe.

Chalky írta...

Nettó vulgárdemagógia a poszt.
A valóság:

"A 28 tagállamban a 65 éves és annál idősebb emberek rendelkezésre álló medián jövedelme átlagosan 93%-a a 0-64 év közötti állampolgárok medián jövedelmének, azonban a tagországok között hat olyan is akad, ahol az idősebbek ugyanakkora vagy magasabb medián jövedelemmel rendelkeznek, mint a 0-64 évesek. A 28 tagállam közül Magyarországon mérték a második legnagyobb értéket, minket csak Luxemburg előz meg a sorban."

Névtelen írta...

"Ez a rezsim velejéig embertelen, önző és kegyetlen." - ÍGY!

góbé írta...


Kedves Chalky !

Az első mondatodra csak annyit: "... ne itélj, hogy ne itéltess..." - gondolom ismered a szerzőt.

Hogy mi a valóság, abban igyekszem segiteni neked.

Ha egy kicsit odafigyelsz, sőt belegondolsz, amikor 2010.-ben az EU orbánéknak nem engedte a 6-7 %-os költségvetési hiányt, a nemzetthy kotonszökevény a legegyszerübb módját választotta a "takarékosságnak".
No nem a hatékonyság, az innováció, a valódi értékteremtő beruházások, a nagyobb hozzáadott érték irányába indult el, hanem sorra berugdosta az ut széléről az árokba, akivel csak megtehette.

Az amugy is lukacsos szociális hálót gyakorlatilag megszüntette, a közszféra béreit befagyasztotta, ahol tehette csökkentette, a korhatár előtti és rokkantnyudgijakat megszüntette, járandósággá formálta melyet meg is adóztatott.

A több mint kétmillió nyugdijashoz -egyenlőre még - nem mert nyulni, tul nagy massza neki.
Egyszerübb volt a pár tizezres rétegeket egymásnak uszitva leszalámizni.

Nem a nyugdij az ami sok nálunk, a bérek orditóan csekélyek, egy szándékos és tudatos manőver okán, s innen ered az általad vázolt, látszólag nagyon pozitiv és elismerésre méltó gusztustalanság.



rookie írta...

Maradjunk a jól bevált explózió szónál.
Bocsánatot kérek.

Chalky írta...

góbé:
Csaxólok, hogy ez a fejezet nem 2010-ben kezdődött hanem 2002-ben, amikor a jóléti rendszerelqrás című produkció elindult. 13. havi ellátás, boldog-boldogtalan korhatár alatt bekerülhetett az ellátotti körbe, az átlag szolgálati idő (nem ledolgozott!) 29 év alá került és mindez hitelből!
2010 után egyetlen kivételezett réteg volt, a nyugdíjasok. Reálértékemelésben visszakapták a 13. havi ellátást, közben az eü és az oktatás lerohadt.

A bérek azért alacsonyak, mert az állam elszívja a reálgazdaság forrásait. Meg kell nézni a tótokat, 2006-ban még 20%-al alacsonyabb volt az átlagos ellátás (nem fele a magyarnak, ahogy flet0 hazudta), mára már pont fordított a helyzet.

Kapat írta...

Chalky!
Ugye, Te nem vagy nyugdíjas? Merthogy mindezt, a fidess statisztika által kimutatott butaságot elhiszed.
Ha rosszat akarnék Neked, azt kívánnám, hogyha majd eljön az ideje, legyél Te is olyan kivételezett réteg tagja, mint a jelenlegi nyugdíjasok.

Cereus írta...

Chalky !

Hát téged a jó Isten honnan szalasztott??!
Jobban hazudsz, mint a büdös koke akinek szolgálatában állsz.
Amiben úgy látom hogy közelítesz az igazsághoz, nem más mint a "dőzsölő" nyugdíjasoktól a
hazug Gyurcsány visszavette a 13.havit. (Mert akkor ez tarthatatlan volt.)
De a sötétkék ördögöd, hogy választást nyerjen megígérte hogy visszaadja, és megadja még a
14. havit is, hogy örüljünk.
Mi pedig örülünk, mert ebből élünk olyan olyan európai módon, kurva jól.
Ettől virágzik a kultúra, lesznek mérnökök (két diplomás unokám) számára is munkahelyek, nekem pedig nem kell várnom két hónapot reumatológiai kezelésre.
Tizennégy hónapja műtött bokám, kórházi fertőzés miatt a mai napig nem gyógyult meg.
Azt pedig, hogy van pénz láthatjuk. Lopják is, egymást jutalmazzák, meg az agyalágyult vezéred hóbortjaira költik. Nekem legjobban a gyermekkorában nélkülözött kisvasút megvalósítása tetszik.
Ahogy mindig, és ahogy írod kulturáltan, csakis fletO lehet a hibás.

Chalky írta...

Kapat:
Cereus:
Esetleg van valami érdemi válaszotok is?

góbé írta...


Kedves Chalky !

Téged valakik nagyon megtévesztettek, bár ez nem menti tájékozatlanságodat, inkább egyfajta szellemi igénytelenségre utal.
A korhatár előtti nyugdijakat nem 2002.-ben, és nem a szocik vezették be, az már Kádár rendszerében is létezett. S mielőtt még "klasszikust" idéznél, hogy - "na ugye !" - ez mégiscsak egy komcsi ármány, fel kell hogy hivjam a figyelmedet, hogy Nyugat-Európa bányászai, tüzoltói rendőrei stb. ma is rendelkeznek e jogokkal.
Arrafelé valahogy nem szeretné a polgár hogy egy 63 éves tüzoltó mentse ki a 10. emeleti lakása ablakából a létra tetején. Elismeri és honorálja azt hogy bizonyos szakmák jóval hamarabb elkoptatják az embert.

2002. nem a nyugdijasokról, hanem a közszféra elodázhatatlan bérrendezéséről szólt.
Az Antall-Boros kormányok által prudukált 40-45 %-os infláció, és egyéb dilettantizmusuk nyomán, a seggre ült gazdaságot, Horn/Bokros ugyan növekedési pályára állitotta, '98-ban csodálkozott is viktoros hogy mennyi lóvé van a kasszába. Nem is birt ellenállni, akkor még módjával bár de el-el lopogatta, ahelyett hogy az eredményt visszaforgatta volna a gazdaságba, ill. a 8 év alatt elinflálódott béreket kiigazitotta volna.

"... A bérek azért alacsonyak, mert az állam elszívja a reálgazdaság forrásait..." ezt viszont nagyon szépen és nagyon helyesen állapitottad meg. Én egyszerübben fogalmazok, nálam ez lopás.

Chalky írta...

góbé:
Látom, sajnos csak a maszop-dkzombi dumát tudod nyomatni, a számok és a tények csak zavarnak, ez inkább egyfajta szellemi igénytelenségre utal.

góbé írta...


Kedves Chalky!

Utánad, szabadon: "..."Esetleg van valami érdemi válaszod (válaszotok) is?..."


Chalky írta...

góbé:
Sajnos nem volt, amire érdemben lehetett volna reagálni. Elpuffogtattál pár panelt, oszt annyi.

góbé írta...

Oké Chalky te gyöztél, te tudod a frankót, feladom. Értelmetlen dolog ködöt szurkálni meg vizet gereblyézni, én meg nem szeretem az energia pazarlást....

Chalky írta...

góbé:
Érdemben nem cáfoltál semmit, amit írtam. Feleslegesen hisztizel.

PuPu írta...

Kedves Chalky, itt az alapokkal van baj.
Lehetséges, hogy százalékot tekintve igazad van, de a való világban a kenyeret nem százalékra veszed, hanem forintra.
Ha például egy piréz nyugger az aktív dolgozó medián jövedelmének 80 %-át keresi, míg a magyar nyugger a 85%-át, akkor ez derék dolog.
Egészen addig, míg ki nem derül, hogy a pirézeknél a mediánjövedelem 3000 euró, nálunk meg 600.
Nem a számokkal kell itt bűvészkedni, hanem a való életet szemlélni, ahol emberek százezreinek kell megélnie 28000 forintból.
Cseszheted te a mediánjövedelmed, ha nem jut pénzed fűtésre meg világításra, élelemre meg a digitális átállás miatt használhatatlanná vált öreg televíziód kicserélésére.
Tudod, veletek az a baj, hogy semmi empátia nincs bennetek, szívtelenek és érzéketlenek vagytok.
Nézd meg, te is mit művelsz?
Azt bizonygatod itt, hogy a nyugdíjasoknál minden rendben, hiszen nemzetközi összevetésben a mediánjövedelmek, ugye.
Ehhez képest anyám szomszédasszonya havi hetvenezerből él, és mivel egész életében tisztességes volt, most is fizeti rendesen a rezsit, és kuporgat, mert a fia sem keresi meg a mediánjövedelmet
Az ugyanis attól medián, hogy vannak, akik többet keresnek nála - például némelyik gázszerelő - meg vannak, akik kevesebbet.
És vannak, akik semmit sem, de velük nem számol a statisztika...
Talán el lehetne spekulálnod azion is, hogy mitől embertelenedett el ennyire ez az ország...
:O)))

Chalky írta...

Vitatkozni leginkább számokról lehet. A számok azt mutatják, hogy jelenleg egy nyugdíjasnak csak negyedannyi esélye van arra, hogy létminimum alatt éljen, mint egy aktívkorú, azt mutatják, hogy egy 2 átlagkereső+két gyerekkel élő család lényegesebben rosszabb körülmények között él mint egy nyugdíjas pár. Ennek fényében a cikk nettó vulgárdemagógia.

PuPu írta...

Ez marhaság, kedves Chalky.
Nyufgdíjasnak lenni statikus állapot, egy élet munkájának eredményét élvezi, már amennyiben hetvenezer forintból van mit élvezni.
NYUGDÍJ ÖSSZEGE, 2015 január
50 000 Ft és az alatt....72 989 fő
50 000-99 999 Ft......1 052 127 fő
100 000-199 999 Ft......796 143 fő
200 000 Ft - és felette.101 646 fő
Namármost a nyuggerek jelentős része egyszemélyes háztartásban él, az ő kiadási strukturájuk más, mint a te példacsaládodé, a fogyasztásuk is más, mint neked, ők sör helyett gyógyszert vesznek és az orvosnak adnak paraszolvenciát,.
És a fenti statisztika is torzít, mert a 796 143 főből kevesen kapnak199 000 forintot és sokkal többen 115 ezret.
Emellett a nyugdíjas most a saját perselymalacából kéri vissza a pénzét, az aktív meg a munkaerőpiacon árulja a munkaerejét, árán, gondolom...
De persze ez se igaz, ellenben a nyugdíjas attól még nem fog jobban élni, ha az aktív dolgozó keveset keres, itt a dolgokat nominál értékükön kell nézni.
Mit érdekli a nyugdíjas Juliskát, hogy te éppen a mediánjövedelmet viszed haza, ha ő meg csak hatvanezret?
Téged se az átlagjövedelem érdekel, hanem a sajátod, és ezzel így van mindenki.
Leget statisztikázgatni, de a lényeg, hogy neked, mire megéred a nyugdíjaskort, az fog jutni, mint a hetedik gyereknek, de addigra a jelenlegi nyugdíjasok még életben levő részének is jut majd egy- két nyugdíjcsökkentés várhatólag.
És emberek százezrei maradnak majd mindenféle jövedelem nélkül, úgyhogy szerintem ne latolgass esélyeket, hanem konkrétan mondd meg, hogy miből fog ez az ország nyugdíjat fizetni, ha a munkaképes lakosság száma tovább csökken, a nyugdíjasok száma tovább emelkedik, a nyugdíjasok tovább élnek, tartalékai sem az államnak, sem polgárának nincsenek és 2020 körül elapadnak az uniós források is?
Tudod, egy dolog a középosztály nyugalmából szemlélni ezt a kérdést, meg más egy faluban éldegélve téli tüzelőre kuporgatni.
Egyszer ki kellene próbálnod hatvanezerből élni, csak egy hónapig, azzal a rezsivel, mellyel agy falusi nyugdíjas él.
Elszomorító ez, hidd el...

NewTiborc írta...

Hát Chalky!
Ha hiányolod az érdemi választ, akkor most megkapod.
Kisöcsém, ha nem vetted volna észre, Te észkombájn azért tudsz most itt hülyeségeket lefetyelni, mert anno mi szarházi országromboló élősködő nyugdíjasok felépítettük neked az országot úgy, ahogy sikerült. Ha nem jártál volna oskolába, vagy talán neked nem tanították tájékoztatlak, hogy a háború után a gyárak kifosztva, a hidak a Dunába, stb. Éjjel-nappal dolgoztunk, nem matolcsy féle bérért. Hogy mi lett a munkák eredménye? Kérlek szépen az, hogy a rendszerváltás után volt mit ellopnotok és elherdálnotok.
Én a helyedben nagyon szégyenleném magam, ugyanis az a nemzet, aki nem tudja vénjeit eltartani elfogadható szinten, az azt hiszem agonizál.
Végül, gondolom neked is vannak szüleid, nem tudom hogyan sikerül nekik megélni a Tolcsi féle minimumból. Gondolom a nyugdíj afölötti részét átutaljátok a mentő alapítványnak. Köszönet érte.