2016. november 12., szombat

MÁS FARKÁVAL A CSALÁNT

Talán ez a legkellemesebb dolog.
Nevezetesen, más farkával verni a csalánt, majd bekasszírozni a vérkeringés serkentéséért járó társadalmi elismerést, meg még némi aprópénzt is.
Ugye, pénz beszél, a kutya ugat, a karaván halad, mondja a népi bölcsesség, és ez így már két okosság is egy kupacban, de ez az igazságtartalmukból nem von le semmit.
Vállalkozóbarát ártunk és ármányunk ismét beledurrantott a nulláslisztbe, keresztényi jótékonyságot gyakorolt alattvalói felvirágoztatása érdekében: alapbéremelést adott nekik, majd most olyan elégedetten nézeget ki a fejéből, mint a kiskamasz, aki először tapasztalja meg a férfilét pozitívumait, de még nem találkozott a negatívumai közül egyel sem.


A kormány kötelező minimálbér-emelést tervez, az eddigi 111000,- forint helyett 127000,- forintra tervezi emelni a bruttó minimálbért, ezzel egyidejűleg pedig négy százalékos járulékcsökkentést akar bevezetni.
Sajnos, ezeket a varázslatokat magyarember csak többé-kevésbé érti, fordítsuk hát le magyarról magyarra.
A minimálbéren foglalkoztatott dolgozó ezután éhbérosztáskor az eddigi 73815,- Ft helyett 84455,- Ft-ot fog hazavinni, ezt a 10640,-Ft-ot munkáltatónak kell kigazdálkodnia - de nem csak ezt.
A vállalkozás bérhez kapcsolódó költségei minimálbéres dolgozói tekintetében 142634,-Ft-ról 158115,-Ft-ra növekednek személyenként, a többlet 15480,- Ft-ot is meg kell fizetnie a munkáltatónak.
Takarékosan gazdálkodó államunknak ezután majd dolgozónként 42545,-Ft-ot, az eddigieknél 15480 ,-Ft-al többet kell befizetni dézsma, vagy mifene címen.
A középfokú végzettséghez kötött munkakörben dolgozó munkavállalónak garantált bérminimum jár, ezt is emelni tervezi a kormány, bruttó 129000,-Ft-ról 161000,-Ft-ra, itt a munkavállaló havonta 21280,-Ft-al visz majd többet haza, mint eddig.
A vállalkozás terhei ebben a kategóriában dolgozónként 34680,- Ft-al növekednek, melyből munkavállalónként 13400,-Ft többletbevételre tesz szert erre érdemes államunk.
Magyarországon a minimálbéres a foglalkoztatás legnépszerűbb formája, ennél már csak a közmunka bére szeretetreméltóbb, de annak emeléséről nincs most szó, közmunkásokkal csak a teljes foglalkoztatottság kapcsán szeretünk számolni.


Természetesen az élet ennél azért bonyolultabb, ugyanis a kormány csak az osztogatásban és fosztogatásban kíván szerepet vállalni, az ezekből adódó gondok megoldásában nem annyira.
Fizetni ugyanis csak abból lehet, amit az adott vállalkozás megtermel, és ha többet akarunk kifizetni a munkavállalóknak, annak két útját ismeri az ortodox gazdálkodás: vagy bevételt kell növelni, vagy kiadást csökkenteni.
Jelen esetben az az érdekesség forog fenn, hogy a kormány elkezdte kiosztani a liba harmadik combját.
Hogy abból csak kettő van?
Kit érdekel, oldja meg a rohadt vállalkozó, úgyis csal, lop és festi magát, nem kell azt sajnálni, annak a bőre alatt is pénz van.
Vagy egy csontváz, de mindegy is - csörög mindkettő.
A vállalkozás mit tud erre lépni: árat emel, bevételt növel, és ha a piac el is fogadja szép elképzelését, hát szerencséje van.
Ha nincs, akkor jön a szürke, majd fekete foglalkoztatás, de ez sem egyszerű.
Ezen a téren is változások várhatók - ha nincs vállalkozás, nincs mit bírságolni, oszt jónapot.


Persze az emelt árú terméket vagy szolgáltatást valakinek meg is kell majd venni, no, ki lesz az, tudod-e, nyájas olvasó?
Hát te leszel, és amikor olvasgatod a jövő évi inflációs előrejelzéseket, hát csak vihogsz, mint Julcsa a boglya aljában aratáskor.
Persze, csak akkor, ha nem vagy nyugdíjas, mert akkor stroke-közeli állapotba jutsz, mikor meghallod a 0,9% -os tervezett nyugdíjemelést.
Majd aztán persze év végére hozzáigazítják a nyugdíjemelés mértékét a tényleges inflációhoz, végtére is választási év következik, ilyenkor illik a birkát etetni, aztán majd négy évig lehet ismét nyírni...
Hogy egy nyugdíjasnál másként jelenik meg az infláció, mint egy labdarúgó-klubban?
Kit érdekel, örülj, hogy élsz és kussolj, edd a csirke-farhátadat és gondolj a Magasztos Püspökfalatra, melyet nyelvével illetni minden magyar ember szent kötelessége...


A béreknek az a természetük, hogy hierarchiába rendeződnek, ha a takarítónőt minimálbéren foglalkoztatják, akkor a brigádvezetőjüknek valamivel többet kell adni, tehát ha emeled a minimálbéres foglalkoztatott bérét, emelned kell az egy bérkategóriával felette álló bérét is, máskülönben durcás lesz, és ha nagyon durcás, eltöri a méregdrága alkatrészt, kockára vágja a rúd téliszalámit és lehúzza a vécén - az alkalmazott ugyanis fizetett ellenség, vér és bosszúszomjas Terminátor, melyről ezidáig még nem derült ki, hogy mikor okoz több kárt - ha van, vagy ha hiányzik.
Mindenesetre a béremelések szinte mindig cirkuszokkal járnak, és mi lesz itt még, ha egyszer megalakul egy szakszervezet!
Szóval, foglaljuk össze:
Jól jár a minimálbéres munkavállaló - a kényszermunkás nem jár sehogy, de hát vele nem is kell törődni, ő a társadalom hulladéka, azért takaríttatják vele az árkot, amiért a nácik ásatták a tömegsírokat - legyen hova belerugdalni őket.
Jól jár az állam, mert veled fizetteti ki nagylelkűsége árát, meg még egy picit.
Jól jár a nyugdíjas... - ja ő nem jár jól, és te sem jársz jól, még aktív olvasóm, de ha jobbra szavazol, majd büszkén mondhatod bolsilibsi szomszédodnak, hogy látod-e fatökű, milyen fejlődésen megy át ez az árvalányhajas kis ország most, hogy megfelelő kezekben van a gyeplő?!


Ma a Vezér elkezdte fejtegetni, hogy az Unión kívül is van élet.
Extra Hungariam non est vita, si estvita, non est ita - jut eszébe a franciás műveltségű embernek a régi igazság.
Lehet, ez az Unióra is igaz.
De hát ne találgassunk, majd megtapasztaljuk.


Hűvös idők jönnek...

:O)))

14 megjegyzés:

Kerekes Zs írta...

Azt hiszem be fogom vezetni a Btto-Btto béres fizetési jegyzéket, és javasolni fogom az általános bevezetését:
Az Ön teljes munkabére erre a hónapra:
161 910 Ft
Ebből az állam
ezért ennyi
azért annyi
emezért meg amannyi adót- járulékot azaz befizetést rótt Önre, melyet azonnali incasso formájában el is vitt.
Ezért az Ön számláján ebben a hónapban 83 790Ft fog megjelenni.
Tanács: a legközelebbi szavazáson hallgasson az eszére, de legalább a zsebére :)

mavtelep írta...

Kísért a múlt !
Én még emléxem 2001-o2-re és a min.bér 100+25 %-os megemelésére. Maradék ipari termelésünknek akkor lett vége...és már most mondom, soha nem is fog feltámadni.
Másrészt, a plusz bevételekből lesz majd olimpiánk,de ez kinek is üzlet ?
Hajrá magyarok, hajrá Magyarország ! Fogunk mi még füvet enni, ahogy Mao Ce Tung katonái is.

Szervusztok, jó reggelt !

Névtelen írta...

Nagyon mmegtetszhetett Orbánnak a Brexit.
Pedig hogy tiltakozott ellene,még fizetett hidetésben is.
Jérja,csak járja a pávatáncot.
És ez így lesz mindaddig amig tapsolnak a sekélyes produkciónak.
Félő,még sokáig/bár mintha megmozdult volna valami ebben az állóvízben /

Promenad írta...

Sorry. Az előző komment tőlem származott,nem akartam megtagadni :)

Kerekes Zs írta...

Csak csendben jegyezném még meg, hogy nem a munkáltató termeli ki a dolgozó bérét, hanem a dolgozó termel, és az általa termeltből meg is kap valamennyit. A rabszolga annyit, hogy másnap is tudjon menni dolgozni, a bérrabszolga sem sokkal többet :)
Sőt, a rabszolga nagyobb érték volt, mert igencsak macerás volt a beszerzése, meg is becsülték, még ha fegyelmezni is kellett időnként "sajnos", a bérrabszolga nagy előnye, hogy önként tolong a „munkaerő piacon” :)
Sajnos egy komment keretei nem teszik lehetővé, hogy az embör lánya elmagyarázza, hogy hogyan is működik a tőkés termelési rendszer, szegény Marx is mintegy másfél ezer oldalon próbálta elmagyarázni, oszt nem kéne nagy számot mondani, ha meg akarjuk tippelni, hogy ma a 7 milliárdból mennyien értik..:)
Az viszont nagyon nagy igazság, hogy elosztani csak azt lehet, amit megtermelünk, és az is, hogy ha emelkedik a munkaerő ára -alias bér- akkor emelkedik a termék ára is, amennyiben a termelési költség valamelyik másik eleméből nem sikerül lefaragni, hiszen a tőkés termelési rendszerben a munkabér ugyanannyira termelési költség, mint mondjuk a villanyszámla..
Teljesen érdektelen, hogy egy zsemle 40 fillér és az órabér 2 Ft vagy egy zsemle 40 Ft és az órabér 200..
Viszont ha az órabért 4-re emeljük, és a zsemlét meg 1-re, akkor lehetne a régi órabért? :)
Szóval igen, nagyon úgy néz ki, hogy jelen esetben a a minimálbéres munkavállaló nominálbére ugyan nő, de a reálbére relevánsan csökken..
Illetve az is benne van a pakliban, hogy még minimálbére sem lesz..

talalom írta...

Kedves Kerekes Zs és többiek.A helyzet az, hogy ezzel a minimálbér csiki-csukival elsősorban nem a munkaadókat szívatják. Ma mintegy 900 ezer "kisvállalkozás" van, amiből mintegy 800 ezernek 1 (illetve a kötelező 2) a tulajdonosa, és ugyanő az alkalmazottja is. Vagyis nem munkabért kap, hanem a számláját fizetik ki. Egyetlen dologra "vállalkozott": valahogy túlélni, hogy ne legyen munkanélküli.
Na most: ezeknek a "vállalkozóknak" - függetlenül attól, hogy mennyi a bevételük, kötelező a minimálbér járulékait befizetniük, akkor is, ha annak a nettóját fel sem tudják venni, mert nincs annyi bevételük. A számlájuk összegét többnyire nem tudják emelni - kérdezzétek meg pl. azokat, akik 1-1 cég nevében tulképpen árufeltöltők - önálló vállalkozóként egy nagyobb áruházban, vagy akár a "nemzeti" dohányboltok eladóit. A "szabad" pályákon - újságírás, színészet, tanárkodás - már régóta ez a helyzet, de felzárkózott a takarítás, az "irodai szolgáltatás" (vagyis titkárnő, tolmács, fordító stb.), de hallottam már olyat is, aki futószalagon "vállalkozott" arra, hogy minden nap, reggel 6-tól este 6-ig legyárt x db. akármit. (Érdekes lenne megnézni, hogy hány minisztériumi titkárnő, sajtós, elemző stb. "vállalkozó".)
Azt már nem is említem, hogy az ilyen vállalkozónak magának kell fizetnie a "fizetett szabadságát" is, sőt, ha beteg, az első 30 napi táppénzét is. (Márpedig aki hat hétig - azaz 30 munkanapig beteg, az már nem egy kiheverhető influenza.) Nem jár neki felmondási idő, végkielégítés, munkanélküli segély.
A magyar tőketulajdonos a legritkább esetben munkaadó, leginkább "fővállalkozó", akinek a tőkéje abban rejlik, hogy ő tudja megfejni az államot.

Kerekes Zs írta...

Kedves Talalom! A globális tőkét ölég nehéz is lenne lokálisan "szívatni", még megsértődik és odébbáll :) A kényszervállalkozók helyzetében viszont teljesen igazad van, ők is csúnyán járnak valóban...

talalom írta...

Sajnos kedves Kerekes Zs. A globális tőke már régen odébbállt, legalábbis a mobilabb területekről. Az autó összeszerelőkön kívül nem nagyon maradt más. Elment a Flextronics (amerikai), számítógép perifériákat gyártó, a Nokia (finn) mobiltelefon-gyártó csak a nagyobbak közül. A média területéről feladta az MTM-SBS (TV 2), és a finn Sanoma, amelynek volt mintegy 40 újságja (Story, Best, Nők Lapja, Figyelő, Füles, Meglepetés, Playboy stb.) és egy tv-je, a Story4. Ahogy a laplistából is láthatod, nem annyira a politikai, mint inkább a szórakoztatva informáló (infotainment) médiában nyomult volna. Előkészületben volt egy interaktív tévécsatorna - 2010 után mindez egyszerre kútbaesett. A Sanoma eladta minden értékesíthető lapját, mintegy 500 dolgozójának nagy része a "vállalkozók" számát gyarapítja - és nehogy azt hidd, hogy csak az újságírók. Tartja még magát a Tesco (angol) és az Auchan (francia) cég, de a vasárnapos mizéria miatt mindkettő leállította a fejlesztéseit. Nagy tétben fogadnék arra, hogy mindkettőnek megvan a teve arra az esetre, ha a "legfelsőbb szent akarat" mégis győz - két napon belül, viszonylag kis kárral lépnek. Csakhogy a Tesco mintegy 15 ezer embert foglalkoztat. Majd azok is mennek a nemzeti kereskedelembe "vállalkozni" a pult mögé napi 12 órában.
Már csak a németek maradtak: tán még a horni hálának köszönhetjük őket. Mindenesetre: ha az Opel, az Audi meg a Mercedes leállna, megszűnne a magyar export. Boldogabb lennék, ha az unokám a Microsoft vagy az Intel budapesti részlegében dolgozna majd, mintha egy "nemzeti" földesúr birtokán kellene irtania a gazt.

Kerekes Zs írta...

Kedves Talalom, a helyzet ennél is rosszabb, a globális tőke csak azért járt erre. hogy porig rombolja és sóval szántsa fel minden mezőgazdasági és ipari üzemünk helyét.
A török+tatár+2 világháború nem csinált akkor pusztítást ebben az országban mint a rendszerváltók..

anteus írta...

Kisért a 3 M:
Muhi, Mohács, Medgyessy ...
Bezony.

anteus írta...

Ez igen jó bejegyzés.

anteus írta...

Az "ez igen jó bejegyzés" termeszetesen nem asajátomra, hanem erre vonatkozik.

anteus írta...

Ezaz, ha az android többet tud, mint a note. Ott ugyanis felajánlanak egy válaszlehetőséget a kommentálni vágyott komment alá, amit a gép nem kezel, és időrendben teszi közzé. Nna.

Az elismerésem talalomot illeti a tegnapi 21:08-as kommentjéért.

Kibic37 írta...

@anteus
Szinte az összes (még) kommentelhető blog így működik már ahogy írod, és nemcsak az androidos rendszereken. Én is régóta győzködöm Puput, hogy valamelyik informatikus haverjával tegye/tetesse már strukturálhatóvá a kommentelési felületet.

No és persze szüntesse meg a Névtelen hozzászólókat is! Ettől még talán nem kell regisztrációhoz kötni a hozzászólást.