2016. november 20., vasárnap

MEGINT MINDENT UGYANÚGY

Elképesztő az a buzgalom, mellyel a Szocialista Párt szétveri saját maradványait, ezzel együtt az Orbán-ellenes ellenzéket is.
Minap a pártelnök meghirdette, hogy még az idén közzéteszi 106 egyéni képviselőjelöltjét és előválasztási koncepcióját.
Közkinccsé tette a magvas gondolatot, mely szerint "az MSZP elsősorban a szociálisan hátrányos helyzetűeket, a munkájukból nehezen megélőket, a munkanélkülieket, a nyugdíjasokat, valamint a nőket kívánja képviselni".
És harcol a világbékéért is, természetesen - ezt már én teszem hozzá, ki ne maradjon valami, ha már a munkájukból tisztességesen megélő és megélni kívánó ember, a keményen dolgozó kisember kimaradt a felsorolásból.
De spongyát reá, hiszen azt is megtudhattuk, hogy az októberi kvótareferendum megmutatta, szavazóik bíznak az MSZP-ben és nem engedik elvenni a párttól a baloldal vezető szerepét, ami azért érdekes, mert a kvótareferendum csak azt mutatta meg, hogy a Fidesz nem tudott elsöprő támogatást szerezni még a legdurvább populista gyűlöletkampány bevetésével sem, de a szocialistákról konkrétan egy árva szót sem szólt - talán jobb is ez így.



A vezető szerepért a harcot nem csak a kommunikációs térben, hanem a napi valóságban is meg kell vívni, de van, amikor ilyen harcot nem érdemes vívni, mert csak veszíteni lehet rajta, mint jelen esetben is.
Sajnos a pártvezérek saját testületeiken túl nemigen látnak, emellett ma nem is látok közöttük olyat, aki képes lenne leszámolni illúzióival, aki 
a valós helyzet elemzéséből indulna ki.
Még akkor sem képesek erre, ha az a tükör, melyet a társadalom tart eléjük vérfagyasztóan eltér saját önértékelésüktől - mintha a liba a tükörben egy strucc püspökfalatját látná.
Tulajdonképpen már megint el van ez az egész qrva, nem kicsit, nagyon.
De legalább is errefelé tartunk döngő léptekkel, mikor előválasztást akarunk rendezni, minden különösebb értelem nélkül.
Az előválasztásnak akkor lenne értelme, ha azon az összes demokratikusnak mondott ellenzéki párt részt venne, de a mai állapotok szerint csak két párt meg egy baráti társaság vevő erre a dologra, és ezzel ez az eljárás értelmét is vesztette.



Mint tudjuk, ma képviselői székhez jutni csak párttámogatással lehet, a független jelöltek el szoktak vérezni hamar.
Miután a választás egyfordulós, nincs lehetőség arra, hogy a pártok egymás javára visszaléptessék jelöltjeiket, előzetes konszenzus-kényszer áll fenn, de a pártok erről nemigen akarnak tudomást venni.
Aztán itt van ez a programszülési őrület is, mely annyit sem ér, mint a papír, melyre a pártok erre szakosodott politikusai elmeszüleményeiket írják, hiszen egy program akkor ér csak valamit, ha van esély a végrehajtására.
Ha Orbán nyer, akkor erre nincs esély és lehet bármennyire európai meg korszerű a program, nem ér semmit sem.

Tudomásul kellene végre venni, hogy a piacon szerencsétlenkedő mikrópártok, legfeljebb zavaró tényezők a politikában, és annyi súlyuk van, amennyi súlyt a többiek adnak nekik, de nem értem, miért kellene nekik ezt a szívességet megtenni.
Egyszerűen nem kellene velük foglalkozni, ezt egyébként a demokrata politikai elit remekül képes kivitelezni Thürmer meg Vajnai pártjával - utóbbival meglehetősen méltánytalanul.

A módszer adott, lehet alkalmazni Orbán ötödik hadoszlopával szemben is...


Ha a pártok vezérkara nem érti meg, hogy jelenleg a magyar társadalom nem vevő rájuk, sem rájuk személyesen, sem pártjukra általában, mert nem bízik bennük, az felettébb sajnálatos..

Ez lehet, hogy igazságtalan, lehet, hogy hibáikat túldimenzionáljuk, de sajnos tény.
Ezért itt nem lehet megoldás a jelenlegi viszonyok százhetvenharmadik átmeszelése, renoválása, bekenése sárral - ide valami új szervezet kell új vezetővel.
Tehát, ha jót akarunk magunknak, akkor nem kezdünk el nyilatkozgatni sem képviselőjelöltekről, sem vezető szerepről, hanem keresünk valaki kultúrembert, okos embert, tapasztalt embert, aki mögé képesek lesznek beállni az emberek.
Aki nem csak ígéri, de akiről tudjuk is, hogy tisztességes, aki annak is látszik, aki személyével bizonyítja, és személyében biztosíték arra, hogy a baloldal képes a kompromisszumra, a jobboldal legtisztességesebb erőivel való összefogásra a legnagyobb veszély, a diktatúra felszámolása érdekében.
A vezető meglelése után kell egy szervezet, egy párt, melynek listáját és jelöltjeit támogatni lehet, melynek programja csak a gengszter leváltására és a demokratikus államrend helyreállítására terjedhet ki, gazdasági téren pedig a társadalmi igazságosságot sértő helyzet felszámolásának megkezdésére.
Ezt a pártot kell támogatni minden demokratának.


Mit értek minimálprogramon, például?
Politikai téren az Alkotmány helyreállítását, az alkotmányos puccs miatti személyes felelősségrevonások megkezdését, az Alkotmánybíróság és az Ügyészség helyzetének rendezését, a fékek és ellensúlyok megteremtését, a maffia által juttatott javak visszavételét.
Társadalmi téren az egykulcsos adó megszüntetését, a családi adókedvezmények felülvizsgálatát, a családi pótlék felemelését, az általános forgalmi adó csökkentését, a stadionépítések befejezését, a sporttámogatások és az adórendszer szétválasztását - de ehhez persze a gazdaságpolitikusok jobban értenek.
Száz embernél többet nem kellene kivonni a forgalomból ahhoz, hogy ezt az országot ismét élhetővé lehessen tenni, de azzal a százzal szemben nem lehet megspórolni a kényszerintézkedéseket.


Szóval, nem kellene újra és újra ugyanazokat a hibákat elkövetni, nem lenne szükségszerű már megint áltatni magunkat, szembe kellene nézni a helyzettel és annak megfelelően lépni.
Nem okvetlenül egyszerre, de legalább egy irányba...



:O)))

25 megjegyzés:

Levanszarva Mégaszaris írta...

Egy politikus is képes átgondolt, logikus és progresszív lépésekre - amennyiben már kimerítették az összes egyéb lehetőséget.
És ez természetesen nem vonatkozik a magyar baloldali ú.n. "professzionális" politikusokra. Közöttük már zseninek számít akinek az agykapacitása lehetővé teszi, hogy egyszerre sétáljon és fütyöréssszen.

nemóvatos írta...

Orbánék (1): "Olyan jók vagyunk, hogy tuti a hatalomban maradunk, kis szerencsével 2/3-al"
Baloldal(2): "Önmagunkkal összefogva képesek vagyunk Orbánékat elkergetni a hatalomból"
Jobbik(3): "Csak mi vagyunk képesek Orbánékat elkergetni a hatalomból"
Futnakmég(4): "Nálunk a bölcsek köve, a mérleg nyelve, az abszolút igazság, a hitel"

2 és 3 állítja magáról, hogy az elkergetést (elszámoltatással együtt) komolyan gondolja, mint ahogy azt is: kormányozni tudná az országot 1 + 2 vagy 3 ellenszelében.

Ha az állításuk reális, hogy a fenébe nem vallják: "Találunk egy nagyon jó arcot, meg 106 jó arcocskát, kormányképesek vagyunk, ergo a másik fél vadhajtásai kordában tarthatók és mehet 2/3 -al az elkergetés, valamint az önálló megméretés korrekt küzdőterének megteremtése. 4-eskéék meg beállnak a sorba vagy a lecsóba"

Basszus felébredtem, mennem kell.
Szép napot és PuPu-nak grat....

Névtelen írta...

Mi lenne ha egyszer kivárnátok egy folyamat végét és nem kombinálnátok, prejudikálnátok állandóan. Az alapos munkához biztosítsátok a megfelelő időt is!
A türelmetlenség egyáltalán nem segít!
ballib

Kapat írta...

Kedves "ballib"! (én is az vagyok)
A több mint 6 év szerinted nem volt elég ahhoz, hogy valami épkézláb hatékony ellenszert találjanak ennek a korrupt bandának az eltakarításához?!
Szerintem viszont még sok is. Milyen folyamatoknak kellene kivárnunk a végét? az ország tökéletes átalakítása, tönkretétele már így is megtörtént.
Ugyancsak emberes munka lesz ezt némiképp rendbetenni. Ahhoz sajnos sokkal több idő kell majd.
A józan ész, (ami hiányzik) már régen összeállította volna a PuPu által is kívánatosnak tartott, sűrgős lépésekre alkalmas összefogást.
Sajnos, az egyéni pártérdekek felülírják mindezt.
Egyetlen dolog csakis az egységes fellépés lehetne, ha a cél valóban az emberek , az ország érdekében történő változás lenne.
Az, hogy a türelmetlenséget említed, hát, talán a nyomorgó falvakat, orvos nélkül, egyre rosszabb egészségügyi "ellátást élvező" embereket kellene megkérdezni.
Azokat, akik már sajnos saját magukat temethetik, nemcsak képletesen.
Még folytathatnám a jogos elvárások sorát, az egyre rommló helyzetünk megakadályozására teendő lehetséges lépéseket, de sajnos itt minden normális ötlet hamvába hull! :-(

Kapat írta...

Jav : romló

Kovács Erzsébet írta...

Koldusok vagyunk.
Kolduljuk a létünk alapját képező nyugdíjunk olyan szinten tartását, hogy ne pusztuljunk ki, mint a mamuttok.
Most már nincs sok idő min tökölődni.
A természetfelelős kegyes, hogy nincsenek nagy fagyok.De lesznek.
Addig kapjon a baloldal a fejéhez, amíg nem lesz minden titkosítva,30 évre.
Aki a fejét a homokba dugja, hogy ne észlelje a valóságot, az megérdemli, hogy jól valagba rúgják.
Értelmes emberek nem gondolhatják komolyan, hogy a hallgatás, a megalkuvás megkíméli őket személy szerint a ránk váró nyomortól.
Akik a gyeplőt a lovak közé dobták, ne számítsanak semmi jóra.
A lejtőn való szekerezés megvadult lovakkal nem szokott jól végződni.
Olimpia és egyéb gumicsontok a nép torkán való letolása csak elodázza a finálét.
De ez nem biztos hogy most is bejön, mert már sokszor sok volt.

Olasz Ildikó írta...

PuPu!
Nagyon egyetértek Veled.
Névtelen!
Lehet, hogy a türelmetlenség nem segít, de a dolog sürgős.
Látszik, hogy közeleg a választás, és a Fidesz beindult, hogy ismét nyerjen. Lásd hirtelen rájöttek a béremeleések szükségességére, amit keresztül is vernek majd, bárhogy sírnak a munkaadók.
Aztán hirtelen meghallották a nyugdíjasok morgását a 0,9% miatt. Orbán ma reggel "belengette" az 1,6 %-os emelés lehetőségét. Keresztül is fogja verni... és akkor még van durván másfél éve betömni az ellenzék száját.
Szóval jobb, ha prejudikálunk és mozdulunk, mintha megint várunk a sültlibára, pedig még galamb sem fog repülni!

Névtelen írta...

Kapat!
Remélem most boldog és elégedett vagy. Te azzal mindent megtettél, hogy jól megmondtad nekik, miközben az elmúlt 6 évben mást sem csináltatok, mint a baloldalt folyamatosan "ekéztétek". Nem védem én őket, hiszem immáron már nem tartozom közéjük, de amit Ti megengedtek magatoknak az már túlzás!
Mondjad, megprróbáltál Te már egyszer is életedben gúzsbakötve, üres zsebbel, korgó gyomorral és mindenféle háttértámogatás nélkül valami fontos feladatot tisztességesen ellátni, miközben türelmetlen drukkerek ott lihegtek a nyakadban? Javaslom, prőbáld meg egyszer!
Most, hogy éppen elkezdtek valamit alkotni, nem kellene a folyamat lezárásáig ennyire sürgetően fellépni. Erre ráértek majd akkor, ha már bebizonyosodott, hogy nem mentek semmire. A bíztatással többre mennétek.
Nyugodt körülmények között nekik is egyszerűbb lenne.
ballib

Kapat írta...

Kedves "ballib"!
Én nem "nekik", hanem Neked válaszoltam. Te ismeretlenül mondasz véleményt rólam, nekem ez nem gond.
Én ezzel szemben csak annyit, én nem szeretnék ismeretlenül személyeskedni, sem bármit is bizonygatni Neked, sem vitázni Veled!
Kapat (egy még mindig ballib)

Kovács Erzsébet írta...

Névtelen 14:39 aki Kapatnak írt:
A bíztatással többre mennénk. ehhez tudnám hozzátenni:
egyszerűbb lenne Veled beszélgetni, ha tudnám ki vagy, nem egy névtelen senki.
akiről semmit nem tudok.
lehet hogy nem is éltél még akkor, volt egy rádiókabaré,később még a tv-ben is láttuk, a nagy kedvencem volt az egyik fő szereplő a Salamon Béla.
Szerettek volna egy ünnepségen részt venni, és bár nem tudtak semmilyen hangszeren:Mégis előadták a darabot.Csak amikor a koncert elkezdődőtt, akkor derült ki, hogy mindegyik árkon kívüli gyepmester, azt gondolták, hogy a vonósnégyesben elpengetnek, a többi játszik és föl sem tűnik a műsor közben. hogy egyik sem zenész.
A baloldal sajnos ilyen akarnokokkal van tele.Az, hogy valaki aláírásokat tud gyűjteni, jó beszélőkéje van, arra elég. hogy képviselő legyen.De ha mindegyik ilyen lépviselő, hogy még pengetni sem tudnak. az összhanzattanhoz meg fingjuk sincs, akkor jön létre ez a kakofónia, aminek az eredménye az egymás véleményének letromfolása.
Ha még annyi lenne bennük, mint a régi munkásemberekben, az elemi pártmunkási szolidaritás, akkor a nagy elszánás talán átsegítené Őket egyik lövészárokból a másikba, hogy harcostársak tudnának lenni.
De a kelló belső sváda hiánya, a korpásodásra hajlamos hajak ebben megakadályozzák Őket.És a gőg nem engedi meg nekik, hogy a hétköznapi emberek, akik a saját bőrükön érzik, mi a teendő nem tudnak nekik súgni használható recepteket, ami a munkásmozgalomban már bevált, mert nincs fülük a hallásra, csak a pozícióban való bentmaradásra.

mavtelep írta...

Már bocs' Erzsébet, de milyen munkásmozgalmi módszereket lehetne manapság alkalmazni ?
Ráadásul ha a végeredményt nézzük, a Horthy rendszer ellen fellépő elődeink beteljesítették végzetüket amikor harcosan kiálltak és elvéreztek.
Nem tudom mit vétett megint a baloldal - 2 napig nem voltam -, de ez így nem megy, hogy a Fidesz helyett végezzük el a megsemmisítésüket.
Aki elég öreg az még emlékszik : aranyszájú Mészöly nagyon elküldte a búsba idősb Knézyt, aki vég nélkül ócsárolta a magyar válogatottat.
Mészölynek igaza volt !
Szervusztok, jó napot !

csakafidesz? írta...

Erzsébet Kovács!
Köszönöm a viccet, de én is olyan öreg vagyok már, hogy az ilyenen már nevetni sem vagyok képes. Az, hogy névtelen senki lennék elfogadom.
Ugyanis régebben voltam, aki voltam és ma vagyok, aki vagyok.
Habár a célunk közös, nincs egyetértés közöttünk. Ettól függetlenül és így ismeretlenül is szívesen szóbaállok veled, mert hiszek a belátó türelemben.
Az összes nyomorunkat viszont felesleges a baloldal nyakába varni, mert nem csak az ő "tehetetlenségük" okán jutott ide az ország,
Tehát több belátás, türelem, segíteniakarás és valahogy elkerülhető lesz az újabb vereség.
Nekünk ügyanis nincs más alternatívánk. Ha mi nem segítünk nekik, az Isten se fog rajtuk segíteni és rajtunk sem.

Még nagyon régen gyermekként megtapasztaltam, hogy egy vásározó cigány ostornyéllel miként "ösztökélte" halálra az egyébként teljesen lesoványodott, agonizáló lovát.
Ez az élmény bizonyos esetekben még ma is sokszor gondolkodásra késztet. Szívesen javasolnám ezt a meditációt másnak is.

Kovács Erzsébet írta...

Nem kell őket ócsárolni.
Elég hallgatni,magukért beszélnek.
A pártmunkához is az kell, mint a hétköznapi fizikai munkához:
1.Ember
2.Eszköz
3.Tapasztalat.
A baloldal viszonylatában :eszköztelenek, kevés a reklámfelület,tv perc, újság hírdetésekre nincs KES.
Tapasztalat, a régiek avittak, új megoldások kellenek új hírhordozókkal ,internet, levelező láncok.
Az emberi minőség, mindenki saját magát adja.
Amin lehetne javítani az elszánás.Az anyagiak nélküli önkéntes társadalmi munka, veszéllyel jár.
Csak mint a falujárók, küszöbről küszöbre haladva lehet meggyőzni embereket.Hatásfoka az elkeseredettség fokával fordítottan arányos.Meggyőzőereje csekély.
Mészölynek biztosan igaza volt.De hol van már Mészöly,mi még itt vagyunk.Most nekünk kell igazat mondani, mert mirólunk van nagyban szó.Ha már szóra sem érdemesítjük a jelenünket, akkor nincs már jövőnk sem.

mavtelep írta...

Eszközként fel lehetne használni a számítógépet, - végül is nem az öregeknek, hanem a fiatalok, középkorúak számára kell élhető országot teremteni.

Levanszarva Mégaszaris írta...

májdír безымянный, az elefánt is csak 22 hónapig vemhes! 78 hónapi vemhesség után a kis ormányos már vígan kamasz!
Szóval?
Hat és fél év vajúdás után nektek, (magukat) hatalmas(nak hívő) hegyek, (egy frászt, vakondtúrásnak is silány izék!) illett volna már legalább egy nyomorult törpecickányt szülnötök!

mavtelep írta...

Mór
A törpecickányokat a Fidesz szülte, de elég rosszul álcázza őket ellenzéki pártoknak...

NewTiborc írta...

Olvasom a türelmetlen véleményeket és akaratlanul az jut eszembe, hogy bizony, bizony a Gyurcsány ócsárlása is sokszor sokkal hangosabb volt ezen az oldalon, mint a jobboldalon. Jól teljesítettek akkor is és ezért vagyunk itt, a helyett, hogy a saját "kölyketek" mellett próbáltatok volna érvelni, fújtátok vígan a fidesz mantráját, ezzel is a diktátort dicsőítve.
Türelmetlenek, csak nagyon halkan kérdezném Ti mit tettek és tudjátok mit, hogyan kellen? Ha igen tegyétek.

csakafidesz? írta...

Felindultan elégedetlenek!
Csatlakoznék NewTiborchoz. Ti, akik annyira jól tudjátok, hogy mit kellene ebben a helyzetben tenni, miért nem adtatok vagy adtok a megfelelő helyen okos tanácsokat. Biztosan meghallgatnának benneteket!
Egyébiránt én nem azt tettem szóvá, hogy bíráltok,én az ellen ágáltam, hogy soha sem hagytok megfelelő kifutási időt a feladat végrehajtásához, hanem a tehetetlenkedésükért ötletszerűen azonnal lebaxátok őket. Pedig sokan közülök munkájukat ellenjavadalmazás nélkül végzik és ezért nem elmarasztalás, hanem dicséret járna.
Nincs az a elhivatottságtól fűtött "marha", aki állandó kartácstűzben fizetség nélkül kiteszi magát mindenféle inzultusnak. Mert a munka gyakorlati része - különösen kisebb helyeken - egyáltalán nem veszélytelen.

mavtelep írta...

csakafidesz?
Igazad van.

Névtelen írta...

borzasztó az a naivitás, az a mérhetetlen tudatlanság, amivel itt egyesek véleményt nyilvánítanak.
a buta ember magabiztosságával állítanak dolgokat.
mindenféle tapasztalat nélkül.
idézem, hogy tiszta legyen, mire gondolok:
"Ti, akik annyira jól tudjátok, hogy mit kellene ebben a helyzetben tenni, miért nem adtatok vagy adtok a megfelelő helyen okos tanácsokat. Biztosan meghallgatnának benneteket!"

az a helyzet, hogy a jelenleg magát demokratikus ellenzékként meghatározók mindent elkövetnek, hogy megakadályozzák az új, reményteli csoportok, mozgalmak kialakulását, nyilvánossághoz jutását.
a saját szempontjaik szerint igazuk van, hiszen a csuti a politikai korrektséget "felrúgva" alakítja a közbeszédet, míg ők a politikai korrektségre hivatkozva azt álcaként használva mindent, mindenkit kinyírnak azon új erők között, akik esetleg eredményesen fellépni tudnának a jelenlegi hatalommal szemben.
rettegnek attól a pillanattól, mikor kiderül, hogy VALÓJÁBAN ŐK MAGUK AZ OKA ANNAK, HOGY A CSUTI MÉG MINDIG HATALOMBAN VAN.
borzasztó nézni azokat a doktríner keményvonalas eszement követőket, akik egy-egy általuk kiválasztott vezért követve, kiéhezett farkasfalkaként vetik magukat arra, aki kételkedni mer a kiválasztottjuk mindenhatóságában.
ez ezen a helyen is tökéletesen megfigyelhető.
az imádott blogtulajdonos elvtelen körülrajongása, s minden más vélemény azonnali teljes támadása hordaként.
zárójelben megjegyezni kívánom, hogy vélhetően a blog szerzője sem azért írja posztjait, mert csak a saját véleményét hajlandó figyelembe venni. legalábbis bízom benne, hogy megvan még a józan esze. bár vannak jelek, hogy a rajongás, mellyel az itt kialakult kis szubkultúra körülveszi, nem egy esetben félre viszi gondolatait, s magát megfellebbezhetetlen mindentudónak gondolva csak és kizárólag a neki kedves kommenteket képes elfogadni.
pedig én úgy gondolom - s ebben egyetértek volt kollégámmal Vágó Istvánnal, ki köztudottan szkeptikus - hogy egy önálló értelemmel bíró felnőtt ember sajátja az alapvető kételkedés, a feltétlen rajongással szembeni ellenérzés.
ez gyermekkorban még megvan minden emberben, de van aki később már képtelen fejlődni, felnőni, s ezt a képességét elveszíti, és Kertész Ákossal élve szolgalelkűvé válik, elveszíti önálló identitását, s valaki, valami függővé teszi.
a magát magyarnak valló hordára ez sajnos nagyon jellemző.
ez köszön vissza abban a viselkedésben, mivel a magukat demokratikus ellenzékként meghatározó pártok megnyilvánulnak.
ezért naivitás, és butaság amit csakafidesz nevű hozzászólónk állít.

abramovics voltam, s vagyok

mavtelep írta...

abramovics
Én midig hiszek a szememnek, de nem látlak Téged vagy a hozzád hasonló radikális embereket
harcos ellenállóként a Fidesszel szembeszállni ! Hol vagytok, akik helyettünk a naív, buta népség helyett a célravezető lépéseket megtennétek ?
Szervusztok, jó reggelt !

NewTiborc írta...

Te tudatlan abramovics!
Ki akadályoz meg, hogy megalakítsad az "abramovics csináld másképp" pártot? Ott aztán Téged senki nem akadályoz semmiben, azt teszel amit jónak látsz. Biza Isten ha lesz produktum még be is lépek, pedig megfogadtam, hogy többet soha.

csakafidesz? írta...

abramovics!
No comment!

Névtelen írta...

a helyi hülye hiénák ész, s érvek nélkül azonnal támadnak, védendő a helyi gumicsontot

szép az élet

abramovics voltam, s vagyok

góbé írta...


Abra !

Ahogy Mavtelep, New Tiborc ujfent szóvátette, mutass példát mielőtt másokat baxogatsz, mert igy nincs hiteled. Fél éve kérdeztem először, hol a honlapotok, elérhetőség, csatlakozási lehetőség...???
Felkeltette érdeklődésemet a féktelen vehemenciád, - még külön emil fiókot is kreáltam miattad- de kiderült hogy az nem más, mint frusztráltságodból fakadó puszta hőbörgés. Jobb esetben ! Mint korábban is jeleztem, szerintem inkább provokálni jársz ide.
Avagy mi a faxért merészeled felmutatott érték, értékelhető háttér nélkül ember, sőt nemzet-társaidat alázni ?!?