2018. január 5., péntek

EGY MEGKÉSETT VITA MARGÓJÁRA

Sarkítottan talán úgy lehetne összefoglalni Magyar György és Pető Péter vitájának lényegét, hogy választ keresnek a Nagy Kérdésre: a pártszféra ad megoldást a mai gondokra, vagy a civil szféra.
Magyar azt állította, hogy ma technikai együttműködésre lenne szükség, de ezt a pártok - legfőképpen a pártok vezetőinek egzisztenciális érdekei miatt- megakadályozzák.
El kell érni, hogy a pártok egyéni képviselő-jelöltjeiket ne (csak) a pártok prominensei és tagjai közül válaszzák, hanem az arra helyileg legalkalmasabbakat, legnépszerűbbeket, akik ennélfogva képesek  a fideszes jelölt legyőzésére.
Pető szerint a szavazók nem fognak átszavazni egységesen, mondjanak bármit is a pártvezérek, így ez halott ügy.


Nagyon jó kis vita lett volna ez, ezelőtt nyolc - öt - két évvel, de akkor erről nem vitatkozhattunk, mert akkor éppen isteníteni kellett a civileket, akik költséghatékony pódiumokat ácsoltattak maguknak kitudjakikkel, felmásztak rájuk, szidták a pártokat, aztán az első kínálkozó alkalommal átminősítették magukat pártpolitikussá, tovább forgácsolva a demokratikus oldalt.
Ez nem volt szép dolog, de ettől még vitathatatlan, hogy a helyi közéletben forgolódó rátermett embernek (horibile dictu asszonyállatnak) több joga lenne a helyi társadalom képviseletére, mint egy, a "lelátogató" pártpolitikusnak smúzoló, befolyásra és gazdasági érdekérvényesítési lehetőségekre vágyó helyi pártprominensnek.



Ez a vita ma már a döglött ló verésével esik egy kategóriába, negyed év van hátra a választásokig, amit idáig nem sikerült megoldani, annak megoldására a hátralevő kis időben már nemigen van esély.
A probléma pedig nem a valóságos civilek és a pártok között áll fenn, hanem egy nagyon egyszerű kérdés az, amit elfelejtettek dicső pártjaink eldönteni, igaz, nem is nagyon kéri számon rajtuk senki.
A kérdés az lenne, hogy kit, kiket képvisel az adott párt?
Amikor a pártok szavazatmaximalizásról beszélnek, akkor azt mondják, hogy ők mindenkit képviselnek, márpedig az a párt, mely mindenkit képvisel, az nem képvisel senkit.
És itt válik okafogyottá ez az egész vita.
A pártok ugyanis érdekképviseleti szervezetek lennének, merthogy más az érdeke a libának, mint a rőkának, és mindkettőtől eltér a gazdasszony érdeke, hogy a libakereskedő érdekéről ne is beszéljünk.
És akkor még ott van a libalegelő tulajdonosának érdeke is, őt a mindent elpusztító libapotty színéről bátran nevezhetjük zöldnek is.


Nálunk nincsenek pártok, nálunk a pártok vallási értelmet nyertek, az emberek úgy néznek a pártokra, mint vallási rekvizitumokra, egyikük a tabernákulumba rejtett monstranciára izgul, másikat a tóraszekrény függönyén túl levő dolgok izgatják, kinek a rabbi, kinek a tiszteletes, kinek a pap, kinek a papné...
De a lényeg egy: itt hinni kell a szeretett szekta főgurujának, aki Istenétől átszármaztatott tévedhetetlenséggel intézi hívei ügyeit, mutatja a helyes irányt.
Kis párt - nagy párt mindegylófax.
Innen már csak egy lépés Magyar György igazáig: a pártok prominensei megtalálták a maguk mentőcsónakjait, minket meg itt hagytak a vízben, már ha ezt az igen büdös, sárgásbarna masszát víznek lehet nevezni egyáltalán.

Amit Magyar György feszeget, az nem új a munkásmozgalomban, Milovan Gyilasz sokat tanulmámyozta a kérdést börtönében...
De hasonló dolgokról elmélkedett már Bakunin és Trockíj is, persze a jelenséget hozzá kell igazítani a sufnipártok és a haladó (halódó?) baloldal mai állapotához.


Azért tartom ezt rendkívüli helyzetnek, mert a demokratikus pártoknak úgy kellene a támogatottság, mint egy falat kenyér.
Mégsem nyitnak a társadalom felé, amin nem az önmaguk politikai szerepét civil cimkével megélő esélylesőket kell érteni, hanem azokat a hétköznapi embereket, akik a munka világában is el tudják képzelni az életüket, nem csak igazlátóként.
A politika nem a fantáziák világa, fantázia itt csak ahhoz kell, hogy meg tudjuk álmodni azt az új világot, melyet gyerekeinknek szeretnénk örökül hagyni.

A többihez elég a szűk prakticizmus, a kompromisszumkészség, a pragmatizmus, melyet a doktriner butaság helyett alkalmazva akár le is lehetne győzni a szervezett bűnözés világát.
Mostanában az a baj, hogy tulajdonképpen célt sem sikerült megjelölni, a politikusok nem mernek egyértelműen beszélni, nehogy elveszítsenek húszezer támogatót a belvárosból, jóllehet ezzel talán nyerhetnének kétmilliót a falvakból, kisvárosokból.
Ideje lenne ezen változtatni.
És ideje lenne bősz viták helyett konkrét javaslatokat tenni, mert a jelenlegi helyzetben az út a Budai Várba vezet, ahol a Karmelita Kolostor újdonat erkélyéről egy pocakos úr integet, miközben szoyolát köpködve nézi a Mátyás templom lerombolt tornyát, mely útban volt az új stadionnak.


Magyar György és Pető Péter okos emberek, kár értük, hiszen olyanok ők, mint a hal a parton - az ő megoldási javaslataik egy folyóra vagy tóra érvényesek, de a mai helyzetben leginkább csak tátogás jön le belőle a nép egyszerű gyermekeinek.
Azért Magyarra talán jobban oda illene figyelni.
Talán ezt is végig kellene gondolni...



:O)))





39 megjegyzés:

kekec írta...

Az import kampányguruja az mszp-nek bátortalanul megemlítette, hogy netántán jó lenne némi populizmust csempészni a választási jelszavaik közé - és a belvárosi értelmiség máris fanyalog
Méghogy népszerú, konnyen érthető jelszavak? Amik 2 millióhoz és nem 2ezerhez szólnak?
Pl. hogy Tőled lopnak? (Pupu, ezzel a 20ezerrel nem vagy is kissé túl optimista?)

"minek ment oda..." írta...

"A kérdés az lenne, hogy kit, kiket képvisel az adott párt?" - szerintem ez a helyzet már régóta elmúlt!!!

Helyette azon kell elmélkedni, hogy mindazok akik már év(tized)ek óta igen jól fizetett elemzők, újságírók, politikusok, politológusok, műsorvezetők, riporterek, bloggerek, közéleti emberek miképpen vélekednek (mi az összetett véleményük) őszintén arról, hogy ebben az országban hülyének nézik azokat is akik szavaznak, meg azokat is hülyének nézik, akik (tudatosan vagy nem) igen régóta nem szavaznak?!
Ameddig ez a téma különféle (nemcsak kommunikációs) szinteken nem oldódik meg - és egyre több millió ember csoportosul a nem szavazók táborába - addig nincs terápiás felülete annak, hogy politikai, vagy civil dimenziókról lehessen érdemben vitatkozni.
A társadalomismeret nagyon kevés, ha nincs alatta, mellette, fölötte ö n i s m e r e t IS!!!

hello írta...

Miután a Telekomos boxomba sorozatként beprogramozva veszem fel ezeket az adásokat is, ezt pont ma reggel néztem meg.

Magyar Györgyre mindig, szinte minden témában nagyon érdemes odafigyelni, extra szuper koponyának tartom.

Szerintem is azért kellett volna jóval hamarébb sort keríteni valóban valamiféle előválasztásra, hogy ne különböző mértani formájú asztalok mellett egynémely pártok - mert ugye tudjuk, látjuk, hogy nem az összes ellenzéki! - tárgyalói döntsék el, kinek van jobb jelöltje 1-1 választókörzetben.
Azonban a dolgok mai állása mellett idáig eljutva sem lett volna promenád a folytatás: ott van igaza Pető Péternek az ő felmérésükre hivatkozva - meg abban Neked, PuPu, hogy a pártoknak HÍVEI vannak, mint valamely vallásoknak -, hogy a nagyérdemű választó mennyiben hajlandó felfogni és elfogadni, hogy akkor is menjen el szavazni, és tegye oda a voksát, ha nem az ő szíve csücske nevet találja a papíron.

Ez egyébként a most többek (csak sajnos nem minden párt) által kívánatosnak hangoztatott, 1 demokratikus jelölt mindenütt szemben a fideszessel esetében is fennáll.
Az ez irányú felvilágosító - mondhatni, agy-kigyomláló - munkához nem tudom, mennyi idő szükségeltetik. De tartok tőle, hogy ha végül létre is jön a fenti felállás, áprilisig erről meggyőzni a választókat, ahhoz nagyon bele kellene húzni!!!

asta írta...

Szerintem pedig a kérdést úgy kell feltenni, hogy: mit képvisel. Azaz: milyen ügyeket képvisel egy párt. Nem érdekeket, hanem ügyeket. A világ már rég errefelé megy, itt pedig értetlenség fogadja. A pártok szerepét már rég át kellett volna értékelni, mivel a társadalom szerkezete is megváltozott. Pedig ha ez megtörtént volna, sokkal könnyebb lenne a megegyezés is. Van egy közös ügyünk, ami jelen esetben egy kártékony folyamat megállítása. Miért kellene ezt ideológiai alapon kezelni? Vagy pártérdekek alapján a régi értelemben? Nem tudok egyetérteni azzal, hogy aki mindent képvisel, semmit/senkit sem képvisel. De! Képvisel egy adott, aktuális ügyet. Ez hatalmas szemlélet váltást jelentene, amely viszont szükséges lenne, hogy a politikai szervezetek a jelen realitásához igazodjanak. Nem véletlen, hogy a fiatalok kezdtek erről beszélni...ami pedig érdekes: a régi pártok is kezdik, legalábbis retorikai szinten átvenni tőlük a témát. Ami pedig a konkrét témát illeti, sok ilyen Magyar György kéne ahhoz, hogy helyes irányba forduljanak a szavazók.

talalom írta...

Az előző poszt alatt írtam:óriásit csalódtam Magyar Györgyben. Fenntartom. Az okokat lsd az előző poszt alatt.

Kapat írta...

Valóban, Magyar György egy nagyon racionálisan gondolkodó, jó helyzetelemző. Viták kapcsán számomra is többnyire meggyőző.
Ennek ellenére nem hiszem, hogy az előválasztások más eredményt hoztak volna, mint ahol most tartunk.
Kérdés, hogy milyen módon tudták volna az embereket rávenni, hogy egyáltalán elmenjenek szavazni?! Az igazán sorsfordító választásokra is képtelenk mozgósítani. Nagyon kevesen értették volna meg, miért is kellenek az előválasztások. Miért macerálják őket még egy akciózással? Miért lett volna vonzó számukra, amikor az előválasztás a változás igéretét sem hordozta magában, mostani életükhöz képest? Vannak, akiknek fogalmuk sincs a pártok elképzeléseiről, programjáról meg mégúgy sem. Csupán abban tájékozottak, hogy aktuálisan kit miért lehet, vagy kell utálni.
Ugyanaz a városi értelmiség ment volna el választani, akik így is tisztában vannak a politikai helyzettel. Abban már nem vagyok biztos, hogy a pártok egymástól történő megkülönböztetése is ilyen kézzelfogható lenne. Valóban hitbéli elkötelezettség, személyes szimpátia alapján csatlakoznak egyik vagy másik párthoz híveik.
Ez pedig a racionális gondolkodást eleve kizáró tényező.
A jelöltek megismerése, megismertetése nagyon nagy felvilágosító munka eredménye lehetett volna. A helybéliek jó esetben is csak annyit tudnak a jelöltekről, hogy melyik párthoz tartoznak. Reális választás lenne ez? Vagy lehet egyáltalán választásnak nevezni? Már az elképzelés sem volt egyszerű, a lebonyolításról, ennek költségeiről, a választói akarat felméréséről még csak fogalmuk sem lehetett a terv elképzelőinek.
Ami különösen aggasztó, a tét megismertetése nélkül garantálni lehetett volna, hogy a választók más (esetleg nekik nem szimpatikus) párt jelöltjére szavaznámak?
Olyan szép ez, mint elképzelés, de már csak az én földhözragadt gondolkodásom is ezer akadályát látja. Az előkészítő munkák mikéntjét még elképzelni is nehéz, nemhogy megszervezni, végrehajtani.

Promenad írta...

A vitát Magyar nyerte.Szerintem.

hello írta...

Kedves Kapat, Te is eljutottál oda, ahová én is: kis túlzással legyen bárkik részéről felmerülő jószándék - amivel, mint tudjuk, ki van kövezve a pokolhoz vezető út is - a probléma gyökere, hogy a választókat meg lehet-e győzni arról, hogy gondolkozzanak, mi több, ezt éretten és logikusan tegyék, azaz legyenek cselekvő partnerek a kialakított rendszer működtetésében. Van-e erre elég kapacitás, idő és nem kevésbé tehetség az ebben érdekelt pártokban.

hello írta...

Még valami:
Ti nem éreztétek Pető Péter szavaiból, mintha még mindig holmi Botka-nosztalgiát dédelgetne magában?

Magyar György seperc alatt helyre tette: ha valaki nem egy többpárti megállapodás eredményeként válik minelnök-jelöltté, hanem önjelöltként kiáll és kijelenti, hogy be lehet állni mögéje, plusz rögtön ki is rekeszti, akit zsigerből már mióta utál, és akit már a saját pártjában se fogad el mindenki, annak csak beteljesedett a sorsa.
Ezért is legalább 5 piros pont Magyar Györgynek! :-))

neveletlen írta...

kedves hello

Magyarázd meg lécci, hogy külön listák esetén hogyan értelmezendő a több párti, közös mine jelölt.

Aha. :)

Kapat írta...

Kedves "hello"!
Nemcsak kiérezni lehetett Pető Péter szavaiból, hanem Ő soha nem csinált titkot abból, hogy zsigerből utálja Gyurcsány Ferencet. Ezért azután részéről érthető a szimpátia Botka iránt, aki meglehetősen agresszív és öntörvényű, akinek habitusa, sajnos nem sokban különbözik Orbánétól.

1970 írta...

"Mostanában az a baj, hogy tulajdonképpen célt sem sikerült megjelölni, a politikusok nem mernek egyértelműen beszélni, nehogy elveszítsenek húszezer támogatót a belvárosból, jóllehet ezzel talán nyerhetnének kétmilliót a falvakból, kisvárosokból.
Ideje lenne ezen változtatni."

Nagyon egyetértek ezzel a megjegyzéseddel, Pupu...

Valaki, aki írta...

Kedves asta!

Minden szavaddal egyetértek- eddig: "Nem véletlen, hogy a fiatalok kezdtek erről beszélni...ami pedig érdekes: a régi pártok is kezdik, legalábbis retorikai szinten átvenni tőlük a témát. "

Sokan mondják, régóta, mi a lényeg - pl. Gyurcsány mondatai Bartus László szavaival 2015 februárjában (!):
http://nepszava.com/2015/02/velemeny/bartus-laszlo-veszprem-utan.html
... és idézet is innen:
"... pártelnök abból a helyes következtetésből indult ki, hogy nem elég az Orbán-kormányt leváltani, mert attól még a rendszer marad. A kormányváltás pedig nem vezet el a rendszer leváltásához, mert a rendszer önkényuralmi jellege éppen abban áll, hogy nem lehet egy ellenzéki kormányzás esetén sem a rendszert felszámolni. Legfeljebb Orbán totális kontrollja alatt lehet működtetni. Ezt senki nem akarhatja."

Amennyit ekézték közben, csoda, hogy a DK ott tart ahol, s eltökélt szavazóik vannak. Az az x % a jobb és baloldal(!): ellenére létezik - szomorú, de itt kellene kezdeni. Nem elég pelenkát váltani, előbb le is kell mosni azt a popsit. Ez még hátravan!

Állástfoglaltak erről mások, pl. Bokros:
https://24.hu/belfold/2016/01/24/a-terroristak-a-parlamentben-vannak-kepek/

Érdemes megnézni a cikket - annyira lekicsinylő, jeges víz az arcba, ami nekünk szólt - miközben folyamatosan nyomta mindenki: az ellenzék nem tud egy rendes tüntetést összeverbuválni, nem tud összehozni 22 000 megfigyelőt ...
Érdemes olvasni a cikket, és nagyon-nagyon-nagyon szégyelni magunkat, hogy hagytuk az Orbán-rendszer még nagyobbra nőni, s közben megállás nélkül mutogattunk emberekre az ellenzékből, miért nem csinálnak valamit.

Ebben nem a fiatalok hoztak szerintem változást, hanem a szavazók azon része, akik végre(!!) felismerték, hogy nem lehet egy maroknyi csoporttól várni a szentséget, tenni is kell. Ezért tartunk már itt.
Időben vagyunk-e?
Nem kérdés, most nem ezen a témán kell lovagolni, hiszen annyi időnk van amennyi, tehát sietni kell, és nyitogatni a szemeket, azokét, akik még mindig megelégszenek azzal, hogy az esti vacsi után fél órát morgással töltsenek, aztán hajcsi.
Nem hiszem, hogy Magyar Györgyöt biztatni kellene, ismeri a helyzetet (én ugyan nem láttam a riportot, de hallottam máshol a véleményét), fel tudja mérni, hogy hol lehet feladatot vállalni.
Akár Karácsony mellett is (nekem mindkettő bejön). Kétségtelen Magyar határozott erőt képvisel, de Karácsony személyiségére is nagy szüksége van a közéletnek. Van mit tanulni tőle, van itt nagyképű tahó ezen az oldalon is bőven.

Nem kell döntenünk, hiszen egyre többen jelentkeznek, állnak fel az Orbán-rendszer ellen, az országért, az életünkért. NEM kirekesztően! Ez fontos!
Ezt a szükségszerűséget, sajnos éppen a "fiataloknak" nem sikerült felismerniük.

hello írta...

Neveletlen, én spec. a pártok formális szabályain választóként gond nélkül túltenném magam - el tudnám fogadni Gyurcsány szisztémáját, hogy amelyik lista a legtöbb szavazatot kapja, annak a pártnak joga a minelnök állítás, és ebben az esetben az illető KÖZÖS minelnökké válik.
Na persze, ehhez érett, felelős gondolkodású politikusokra lenne szükség.

Bár jelen esetben több szereplős a történet, de sokszor eszembe jut, hogy jártak a "Két kicsi kecske" dalocska szereplői. Ha jól emlékszem, Psota Irén énekelte el.

NewTiborc írta...

Érett, felelős politikusok? Hol vannak? Az MSZP-ben nem igen lehetnek, mert még mindig takargatják, védelmezik az árulókat, akik az öszödi beszédet eladták. Vajon miért? Pedig anélkül nincs tisztulás, csak fals mellébeszélés.
Én láttam a riportot és az a véleményem, hogy a vita során nem Pető volt aki úriember módjára viselkedett. Nem csak a kiböfögött szavakra kell figyelni, hanem a viselkedésre is, az sokat elárul egy ember jelleméről.

talalom írta...

Hello! "Na persze, ehhez érett, felelős gondolkodású politikusokra lenne szükség."
Kiegészíteném: és tudatos, egy politikai rendszer működését nagyjából ismerő választókra.

hello írta...

Igen, a választókra vonatkozóan ennek az égető szükségességét már taglaltuk Kapattal is.

Amúgy "gyárilag" optimista alkat vagyok, de ilyenkor óhatatlanul az a közmondás türemkedik elő az agyamban, hogy "ahol nincs, ott nem keress"! :-((

Olasz Ildikó írta...

A vitához érdemben nem tudok hozzászólni, mivel már bő 1-2 éve nem nézek tv. Idegesít a sok okos, meg félokos meg félhülye és egészen az magamutogatása, ész osztása. (Természetesen tisztelet a nem túl nagy számú kivételnek!)
Véleményem azonban van: Mindaddig, amíg a pártok csak a 10 ezernél nagyobb településekre mennek kampányolni, meg szervezni, addig bizony minden marad a régiben. Amíg az isten háta mögötti zsákfalvakba nem érnek oda, mert félnek, hogy a puccos autóik fennakadnak a járhatatlan utak kátyúin nem változik semmi. Honnan tudnák úgy igazán, hogy él Bözsi néni, ha nem térnek be hozzá?!
Ha nem beszélnek vele, még ígérni sem tudnak, ha majd "megismerik a számokat"!
Építkezni csak az alapoktól lehet, akár ház, akár párt.
Egy korábban jobb sorsot megért 5-6 ezer lakosú kisvárosban élek. Van Fidesz és van Jobbik.
MSZP csak volt, DK-ról meg csak azok hallottak, akiknek van netük és még a politika is érdekli.
Mit gondoltok itt kire fognak szavazni? Nyilván a Fideszre, mert ő adott nyugdíj prémiumot, Böskét, meg emelést. Sőt megvéd a migráncsoktól is!

1970 írta...

Kedves Olasz Ildikó!

Nem mennek, mert mérhetetlenül lenézik és megvetik az embereket (ez az őrült rablóbanda a leginkább). A valós problémáik, sorsuk meg egyáltalán nem érdekli őket. Itt Kádár óta talán Horn volt az egyetlen olyan vezető, akit érdekelt valamennyire "alattvalói" véleménye, és a politikáját ez befolyásolta is.
Ezek után kifejezetten cinikus álláspontnak tartom azt, amikor az "embereket" általában teszik felelőssé az országunk (benne a közállapotok) végzetes pusztulásáért (mondván: "mindannyiunk felelőssége, hogy ide jutottunk").

Valaki, aki írta...

"Ezek sajnos örökkévalóak, kiirthatatlanok, és a keresztény, polgári közép számára amúgy is lehetetlen az a mód, ahogy ezektől meg lehetne szabadulni egyszer s mindenkorra.
Mindez persze nem érdemelne szót igazán, de most, a szemünk előtt köt éppen szövetséget egymással ismét az örök csőcselék és a „liberális értelmiség”, az „européer megmondók”, a „kiválasztottak” és „érinthetetlenek” kasztja.
...
Mert ezek a patkányok soha nem győznének választáson. Tehát ez marad. S micsoda szerencse, hogy belőlünk – ismétlem – a lelki késztetés is hiányzik a lincselésre, meg aztán kinek is lenne kedve akár megverni egy elasszonyosodott arcú, leépült, gusztustalan gazembert, aki egész életében gazember volt, aki gyáva féregként még saját családtagját is besúgókézre adta.
Majd a Jóisten ítél ezek felett. De a csőcselékre azért jó, ha odafigyelünk."

Ez a "szomszédvár", Bayer-ablak. Ezen a magát hangadónak kikiáltó ostoba, enyveskezű kormányon és sleppjén csak a tömegek józan véleménye változtathat. Egyszerűen nincs más választás.

Az emberek ereje és véleménye az ellenzéket is megmozdítja, és meg kell változtassa a következő éveket - soha többet, egyetlen politikus sem hiheti azt, hogy azt csinálhat, amit akar.

talalom írta...

Nem, nem nem és nem értem. Miből gondoljátok kedves 1970 vagy Ildikó, hogy "mert mérhetetlenül lenézik és megvetik az embereket"? Ha azt mondja valaki: Figyelj, ne vádolj már igaztalanul, legalább azokat ne, akiktől az ország meg a saját sorsod jobbra fordulását reméled, az "megvetés"? Ha valaki azt mondja: nincs ingyen ebéd, ezért vitassuk meg, hogy mégis ki, milyen mértékben fizesse, hogy mindenkinek jusson, az "lenéző"?
Tény: az MSZP-nek és a DK-nak kevés aktivistája van, főként vidéken. De hogy lenne több, amikor nem is hallhatnak róluk. Vagy ha mégis, akkor mást sem, minthogy "töketlenek, árulók, hülyék". Vajon Ildikó, abban az 5-6 ezres kisvárosban mikor járt utoljára néhai fiataldemokrata potentát? Boldogságos imádottjuk SOHA az életében nem tartott szabad, nyílt lakossági fórumot,ahol mindenki ott lehetett. Akkor vajon miért szavaznak rá? Mellesleg az MSZP és a DK emberei folyamatosan járják az országot. Nem tudom Ildikó, szerveztél-e már nagyobb eseményt (mondjuk pár száz főnek.)? Az nem úgy megy, hogy politikus rábök a térképre: menjünk Tortaházára, aztán elindulnak, majd a főtéren nézdegélnek szerteszét, hogy hol vannak az emberek? Többnyire van/kellene egy helyi csoport, vagy legalább két ember, aki hajlandó legalább arról értesíteni a helyieket, hogy hol és mikor találkozhatnak a politikussal, a politikusnak meg megmondja, hogy a helyieket milyen téma érdekli.
Azt is meg kell szervezni, hogy minél többen tudjanak az eseményről másutt is. Mikor láttál utoljára akár az atv-ben, vagy olvastál a Népszavában arról, hogy xyz ellenzéki politikus itt vagy ott találkozót tartott? Legfeljebb a párt honlapjáról értesülhetsz. Ha mégis van visszhang - mint pl. a választási regisztráció ellen szervezett dk-s tiltakozásnak, vagy akár Gyurcsány Ferenc avasi vendégeskedésének, akkor azt hallod: bohóckodik, hajhássza a népszerűséget. (Mintha nem ez lenne egy politikus dolga: minél nagyobb támogatást szerezni a elképzeléseihez.) Miközben ha boldogságunk egyet ferdén böfög, napokig rugóznak rajta.
Ezért mondom: diktatúrát lehet "építeni" élcsapattal:demokráciát csak demokratákkal lehet működtetni, de nem "felépíteni". A demokrácia sosincs kész, - ez a legnagyobb előny a diktatúrákkal szemben.

1970 írta...

Kedves talalom!

Nagyon nem érted, amit írtam: azért nem mennek emberek közé, mert nem érdekli őket valójában a sorsuk, lenézik őket, a saját gazdagodásuk, vagyonuk gyarapodása az egyetlen, ami foglalkoztatja őket. Az ország sorsa - na, persze, a duma szintjén. Legutoljára ebben a kis honban Kádárt érdekelte igazából az ország sorsa.

"Ha valaki azt mondja: nincs ingyen ebéd, ezért vitassuk meg, hogy mégis ki, milyen mértékben fizesse, hogy mindenkinek jusson, az "lenéző"?"

Valahogy ezzel kapcsolatban mindig olyan politikus oktatja ki fölényes módon az embereket, aki alaposan lenyúlta az államkincstárat:( Ezt milyen mentalitásnak neveznéd?

"Ezért mondom: diktatúrát lehet "építeni" élcsapattal:demokráciát csak demokratákkal lehet működtetni, de nem "felépíteni". A demokrácia sosincs kész, - ez a legnagyobb előny a diktatúrákkal szemben."

28 évvel a rendszerváltás után talán ideje lenne felébredni! Az ilyen és ehhez hasonló mantrákat persze lehet ismételgetni, de azok ettől még (vagy talán éppen ezért, mert közel 3 évtizede ezek folynak a csapból is) elképesztően hiteltelenek és üresek.

1970 írta...

Kedves Valaki, aki!

Ez az ember politikai értelemben egy aberrált őrült, akinek elmegyógyintézetben lenne a helye. Az igazi probléma az, hogy tele van a közélet ilyen figurákkal, ezek tematizálják azt, a legfelső szintekig (országunk vezetőjét nézd csak meg).
Sajnos ez külföldön sincs másképpen: a világ (egyik) vezető hatalmának élén egy ugyanilyen ember áll, egy narancssárga hajú, önelégült pojáca. A világ másik végén atomrakétákat lődöz egy másik idióta. Putyin még kifejezetten konszolidált ember, legalább viselkedni tud.
Szinte az egyetlen normális vezető Merkel (akinek a világnézete, politikai értékrendszere távol áll az enyémtől, de emberileg szimpatikus nagyon) sorsáról pedig vitatkoznak.
Hová tart ez a világ? A teljes őrület felé? Attól tartok, hogy pont afelé megyünk, hogy a "politikusok azt csinálhatnak, amit csak akarnak":(( A végét pedig megint csak mi szívjuk majd meg (ahogyan a nagyszüleink nemzedéke a II. vh-ban).

neveletlen írta...

Kedves hello, a 'formális szabályok' sajnos nem elhanyagolhatóak. Ha az egyszeri megkérdezi, hogy ki Orbán baloldali kihívója, akkor erre az a válasz, hogy az, akinek a pártja listán a legtöbbet szerzi?

Valaki, aki írta...

A politikusok is esendők - ha diktátor volt, akkor lehet, hogy éppen a "nép" (annak kevésbé könyörületes része) vetett véget az uralmának/életének. A betegség, a lelki gondok, pl. félelem, depresszió is ugyanúgy kikezdik, mint bárki mást.

Megértettem Kádár mit magyaráz, abban nőttem föl - legalábbis megértettem azt, amit érteni véltem :). Ami fontossá vált, az, hogy az emberek között nincs születési előjog semmihez, mind ugyanazzal a lehetőséggel kell nekifusson az életnek - ennek persze aztán számtalan ellentmondását fedeztem föl, és nagyon utáltam, hogy nem a fej számít, hanem az "éljünk a kapcsolatainkkal".
Orbánt sem az esze röpítette Oxfordba, Kövér sem véletlenül bukdácsolt hétévet a jogi karon, na D.Tamás majd 12 évéről ne is essék szó.
Ez is oka annak, hogy bár személyeket és a véleményüket el tudtam fogadni, de az MSZMP-t, s a párttagságot soha. Akik hagyják, hogy így legyen, sőt élnek vele... nem kerülhetek egy helyre velük.

Így van bennem zsigeri utálat "a politikusokkal" szemben, mint sokakban ebben a kis hazában. Sőt általánosítani is tudok, de az utóbbi években az tűnt föl (lehet, kicsit későn), hogy még ezt is azok fordítják a maguk hasznára, akiktől oly nagyon szabadulnék, akik okai annak, hogy itt nincsenek működő rendszerek - sem gazdasági, sem politikai, sem tudományos ... nem sorolom.
Mindent megöl a másik iránti bizalmatlanság, a másikon mindenáron való győzedelmeskedés.
Nem véletlenül mennek el sokan, s érzik "felszabadultabbnak" az új hazát, bár ott sincs kolbászból a kerítés.

Most azt érzem, hogy végképp elmerülünk. Még kint van a fejünk, de már éppen csak.
Azt gondolom, rúgni kellene lefelé egy nagyot, és irány fölfelé, mert az életösztön is ezt diktálja.
Most nem mondhatom azt, hogy sajnos ez van mindenhol. Nem állhatunk, és pisloghatunk, hogy ejnye, nincs mit csinálni!
Most nekünk is menni kell, és segíteni, mert ezek a bayerfélék fogják a szemünk láttára még az irmagját is kiírtani annak az életnek, amit szeretnénk.

Választani kell - a mostani ellenzék vagy Orbánék?

Én azt látom, egyre többen állnak fel, és mondják azt, hogy ezeket ne! Egyre többen érzik, hogy itt már nem segít, ha csak választani megy el, s akkor majd dönt.
Kellene egy jó nagy népünnepély Pesten, hogy tele legyen vele az internet - nem tetszik a rendszer!
Ahhoz sok-sok ember kell, vidékről, buszokkal, Pestről, mindenhonnan - hatalmas tömeg, amit meglát Bözsi néni is, és még van ideje megbeszélni a piacon, a boltban a szomszéddal, hogy mit csinálnak a "pestiek".
S az még fordíthat a közhangulaton - a fásultságon, a reményvesztettségen, az orbánimádók "büszkeségén".

Én mennék (igaz, eddig is mentem), a többi ember, akinek nem jó így vajon mit csinálna?

Ha eljön a teljes ellenzék, és Ti nem, hányan lennénk?

mavtelep írta...

1970 írt 12.18-kor
"Azért nem mennek..." kezdetű gondolatod abszolut téves ! talalom rávilágított néhány nehézségre, de vegyük pl. az elsőt :
Ha becsenget Hozzád egy idegen azzal, hogy a baloldal igéjét hirdeti, mit csinálsz ? Beengeded, leülteted, fél óra ismeretterjesztés után rájuk szavazol? (ne engedd be, én a Jehova tanúit is elhajtom.)
"... a nép közé"...talalom megmondta : helyi támogatás nélkül mi lenne ebből ? Óvoda vagy kocsmalátogatás ?
"... a saját zsebük..." kishazánkban egyetlen egy zseb van, az Mészárosé.
Mit lehetne csinálni ? Szvsz legalább itt a neten terjeszteni, hogy a baloldal különb mint a a jobboldal hamis prófétái.
Szervusztok, jó napot !

talalom írta...

1970!
"...azért nem mennek emberek közé, mert nem érdekli őket valójában a sorsuk, lenézik őket, a saját gazdagodásuk, vagyonuk gyarapodása az egyetlen, ami foglalkoztatja őket."
Igazságtalan és hazug mantra - mégcsak nem is állítás, mert semmi tény nem szerepel benne. De mávtelep megválaszolta a többit. Te meg csak keress feddhetetlen szüzeket, ha magadon kívül egyáltalán bárkiről el tudod képzelni, hogy tisztességes.

1970 írta...

Kedves mavtelep!

Elhiszem, hogy vannak nehézségek, de sajnos a magukat baloldalinak nevező (szerintem igen sokan közülük érdemtelenül használják, és lejáratják ezt a jelzőt) politikusok közül is sokakat egyszerűen nem érdekel az emberek sorsa, boldogulása, mindennapi élete.
A saját zsebük tömése annál inkább - de az is igaz, hogy Mészárosé a "végső zseb":)) (Pontosabban nem az övé, hanem a kisgömböcé:)))
És bocsánat, hogy imamalomszerűen ezt ismételgetem: számomra Kádár példája mutatja meg, hogy igenis lehet ezt másképpen csinálni (persze, nem egy ilyen korban).

(Ha hozzám becsengetne egy idegen azzal, hogy a "baloldal igéjét hirdeti", fenntartásokkal fogadnám. Feltennék neki néhány kérdést, ami alapján el tudnám dönteni, hogy az illető tényleg baloldali-e, vagy csak duma szintjén mondja ezt. Ha meggyőződtem a baloldaliságáról, akkor szívesen beszélgetnék vele hosszabban, bár lehet, hogy elküldeném, mondván ezekről nem engem kell meggyőznie, mert már "meg vagyok győzve":))))

1970 írta...

Kedves talalom!

Hidd el rengeteg tisztességes, becsületes embert ismerek, magamat pedig nem minősítettem, nem is fogom (nem ez a blog a terepe ennek). Dühös sértegetésednek így nincs alapja.
Az elmúlt 28 év tapasztalata mondatja velem ezt, másnak nyilván más jellegű tapasztalata van e téren. (Egyébként említettem neveket, az elmúlt évtizedekből is, pl.: Hornt, akivel kapcsolatban ellenkező benyomásaim voltak. De mondhatnám Kósáné Kovács Magdát, a Horn temetésén kiváló beszédet mondó Katona Bélát, Lendvai Ildikót, Jánosi Györgyöt, az általam igen nagyra tartott Moldovát és másokat is, akiket nem sorolnék ebbe a kategóriába. Mondd, egyetlen egyszer is belegondoltál abba, hogy ezek az emberek miért szorultak partvonalra, miért szorították ki őket a közéletből???)

góbé írta...


Mavtalep, Talalom, 1970...és mindenki !

Miután egymáshoz jól becsengettetek, szerintem figyelmezzünk Valakire Aki /13.32/ fontosat mondott, különösen ha mellétesszük a napokban megjelent Konrád-üzenetet.

Nagy durranást nem várhatunk, ahogy 1956.okt.22.-én se vártak. Akkor a diákok, - túlnyomóan müegyetemisták - emelték fel a fejüket, mostmeg a diákok szedik össze magukat jan. 19.-re.

Ebből bizonyosan halovány gerlepuki lesz ha a szándékot lefitymálják a pestiek, emlékezvén akár a Pukkli által lelágyitott "Tanitanék"-ra, momentum, ill momentán a internet sincs nagy veszélyben.
A 2013. okt 23.-án volt talán utolsó emlékezetes dzsemböri, mikoris a pártok által szervezett több tizezres, az Összefogást közfelkiáltással kicsikarni akaró tömegre a zemeszpé-messterrházzy vérig sértődött, ami valszeg szintén a feledés homályába merült. Pedig talán az volt az utolsó közös mécses még pislákoló lángja, melyet messterrházy egy határozott dobbantással elfújt.

Mit lehet tudni, ebben a megunt, besavanyodott időben talán jan 19.-én mozdulhat valami...
Ha már éveken át közömbösséggel, langyossággal megitélt diákok hajlandók megmozdulni, talán jelent valamit, nem is keveset.
Melléjük, mögéjük állni esélyt jelenthet, fitymálva elmenni mellettük, valószinüleg elszalasztott lehetőség...

mavtelep írta...

góbé
Egyetértek ! Remélem, hogy a diákok megmozdulása nem hagyja hidegen a baloldalt .

anteus írta...

A történelem túllépett a polgári demokrácián - ideje lenne ehhez igazítani az eszmefuttatásokat.
A démosz Patyomkin falva - a parlament - látványosan tűnik el a légben. Az oligokrácia terminus technicusát ideje lenne felfedezni, és alkalmazni, mint adekvát definíciót. Ehhez igazítva a politikai törekvéseket.

Ha az oligokrácia globális - az! -, akkor az emberiség önmentő akcióinak is annak kell lennie. Orbán a globális tőke legjobb tanítványa - fillérre azt teszi, amit az megkövetel. ("Ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit teszek.") A Rákosi-párhuzam ennyiben - de ebben feltétlenül - indokolt. (Kádárnak men az esze, hanem a tisztessége haladta meg fényévekkel ennek az alaknak. Mondhatnánk volt esze a becsülethez, szemben ezzel az izével.)

A parlamentarizmus kihunytával értelmét veszti a párt, mint olyan. Ezt az értelmiséggel szemben a plebs már rég felfogta, viszonyát ehhez a politikai vircsafthoz már évek óta hozzáigazította. A sok, náluk nagyságrenddel kevésbé lényeglátó tökfej még mindig a földszinten keresi a kulcsot, bár a másodikon vesztették el - dehát ott van világítás, ugye...

Kezd értelmet nyerni valós tartalmában egy február 15-én 170-ik életévét betöltő jelszó. Felderenghet - bár évtizedeken keresztül majd' mindennap olvasható volt.

Csingiling!- idézném Vonnegutot.







hello írta...

Kedves Neveletlen, miután Orbán SOHA nem fog kiállni vitázni egyetlen jelölttel sem, neki a 19 is páros lehet a tekintetben, hogy a demokratikus oldalról ki lesz a kihívója.
Csak, ha a sameszei valamelyikét megbízza e kérdés feltevésével, ezt bátran és a nagy nyilvánosság előtt a képébe kell mondani!

De, mint utaltam rá, a gond nem ezzel van, hanem ott, hogy ezt a verziót a többi pártnak eszébe sincs elfogadni, mindegyik csak a saját jelöltjében hajlandó gondolkozni.

Meg még valami: ehhez elsősorban az kell, hogy az egyéni jelöltekkel megnyerjék a 106 körzet többségét.
Mert ha nem, marad a Fidesz. :-((

NewTiborc írta...

Hurrá!! Megtisztult az MSZP! Elindítják Bangónét az egyesség ellenére.
Botka szelleme még mindig él.Asszongya a Molnár doktor, a tárgyalások decemberben lezárultak, ez az eset meg most van. Hosszú életű,stabil megállapodás volt.

1970 írta...

Kedves anteus!

Csak egy kiegészítés kiváló írásához: azért az esze is fényévekkel meghaladta ennek az "izének" az agyi kapacitását. Nem véletlenül játszotta a sakkot szívesebben, mint a focit. Nézze meg a két játék közti különbséget, és nézze meg az ország akkori és mostani állapota közti különbséget. Így (is) sok minden értelmet nyer!

hello írta...

Ez a csepeli eset is azt bizonyítja, hogy az MSZP megítélésében itt többen tűpontos élesláttással rendelkezünk évek óta!

Tök mindegy már, ki az elnökük, a szellemiség marad... :-((
Pl. 2009-10 táján is - emlékszünk, mielőtt még a DK kivált volna önálló pártként - sok olyan szégyenletes, nagyon átlátszó húzásuk volt, amire a tagságuk minimális etikai érzékkel bíró részének legalábbis jelentősen fel kellett volna horkannia, de hallgattak, mint barna kupac a fűben.
Azt hiszem, pont ennek a konstatálása adta meg a döntő lökést Gy.F. lelki vajúdása közepette, hogy megalakítsa a DK-t.

A magukra valamit adó ottani politikusok ezzel hogy bírnak együtt élni?
Vagy abban bíznak, hogy az ő szavazóik is HÍVŐK, azaz nem a tetteik számítanak majd a voksnál?

NewTiborc írta...

Kedves Hello!
Sajnos jól bíznak, nézd meg a Kapcsolat blogon a bejegyzéseket és látni fogod, hogy hívők.

hello írta...

Kedves New Tiborc, én a Kapcsolat blogra kb. 9 éve néztem be utoljára - okkal-joggal nullára redukálódott az érdeklődésem irányában.

Olasz Ildikó írta...

Kedves Találom!
Az igaz, hogy kis városunkban Fideszes aktivista, mióta itt lakom (2014) nem járt. De nincs is rá szükség, hiszen az önkormányzat szinte teljesen bebetonozott. Az országgyűlési képviselőnk viszont nagy súlyt helyez a fórumaira, amit nyílt fórumnak hirdet meg. Bár én még nem vettem rajtuk részt - érthető okokból! - Ami meg az ellenzéki nagy pártokat illeti, nem csak úgy lehet felmérni, hogy milyen a helyzet, a lehetőség, hogy előre megszerveznek egy "tájékoztatást", hanem úgy is, hogy ráböknek a térképen egy isten háta mögötti településre, beleülnek 1-2 autóba és oda utaznak. Aztán megállnak a falu közepén, kiszállnak, és kérdeznek arra járó embereket. Szerintem gyorsan kapnak választ, és őszintébbet, mint egy egy jól megszervezett fórumon. És valóban, úgy is lehet, hogy megállnak egy ház előtt, bekopognak, és megmondják hogy azért jöttek, mert kíváncsiak arra, hogyan élnek az emberek a térkép szélén az isten háta mögött.