2018. január 22., hétfő

ÍGY GONDOZD A TGM-EDET

Van olyan néha, hogy enyhén zakkant filozófusok megbokrosodnak és elrugaszkodnak a való világtól, melyet kivűlről és felülről szemlélnek.
Ilyen esetekben gyors iránymódosítást hajtanak végre, melynek során elnézést kérnek hajdani ellenfeleiktől, hogy élve születtek, majd hatszáz/perc ütemű nyelvcsapásokkal iparkodnak utolérni azokat, akik már négy évvel ezelőtt is másfél-két évtizedet adtak a regnáló hatalomnak.
Iparkodni kell a fordulatot még a választások előtt végrehajtani, hogy utóbb büszkén lehessen állítani, lám. én már a választások előtt is megmondtam, hogy a jobboldal az igazi, a többi csak kaland.

Szánalmas.
Gondozása számos irányváltása és ennek utána már nem bízható jószándékú amatőrökre, ide szakemberek kellenek, akik a modern vegyészet minden vívmányát bevetve esetleg megállíthatják az állapotrosszabbodást, mely kétségkívül elvezethet akár a tragédiához is - gondoljunk csak Nietzsche sorsára.
Természetesen távol áll tőlem a szándék, hogy a két filozófus munkásságát azonos értékűnek véljem, posztunk hőse inkább áll közel a Négycsöcsű törzsvendégének, Németh úrnak munkásságához, aki a fröccs mellett könyökölve ontja magából a bölcsességeket helyiérdekű tekintélye magasából.

TGM írt az ÉS-be, "Így gondozd az Orbánodat" címmel, megvédelmezve a "magyar állam vezetőjét" mindenféle nemtelen támadásoktól.
Tegyük félre azt az apróságot, hogy a "magyar állam vezetőjét" aki egyébként csak a végrehajtó hatalom vezetője, magas posztja csak arra hatalmazná fel, hogy két választás között vezesse a kormányt, gyakorlatba ültetve az országgyűlés által elfogadott és a választópolgárok által megismerhető kormányprogramot, arra nemigen, hogy a képviselőjelölteket személyesen vizsgáztassa a seggnyalás és szolgalelkűség című tantárgyból.
Mint hogy arra sem, hogy élve ellenzéke töketlenségével és a különféle testületek gyors megszállásával, eleinte fülkeforradalomnak nevezett puccsot hajtson végre, felszámolva vagy díszletté silányítva a demokrácia alapintézményeit, kisajátítva a teljes médiát.


Miután TGM kisebb nyögések közepette leszarta saját múltját, nekiállt hülyeségekkel kisámfázni az őt ájultan tisztelő, magukat liberálisnak hívő ideológiai hontalanok fejét.
Először illemtanórát tartott, mondván, nem illik megjegyzést tenni azért, mert hőse már nem az a karcsú fiatalember, aki harminc évvel ezelőtt volt.
Ebben igaza is lenne, ha a baloldali köznyelvben csak - a vietnami disznó analógiájára - csüngőhasúnak becézett politikus nem említette volna nyilvánosan, hogy mennyire utálja a pocakos tábornokokat.
Ebben sem az a baj, hogy esztétikai kifogásai vannak magasrangú katonák ellen, hanem az, hogy nem zavarja meg ebben sem Napoleon, sem Zsukov marsall testalkata, de ha utóbbit nem ismerné, akkor Gőring munkásságával feltehetőleg találkozott már példaképvadászata során.
Aztán felemlegeti, hogy az ország vezetőjének szemére vetik, hogy cigány.
Ez is egy veretes tévedés, hiszen erre akár még büszkék is lehetnénk, de éppen az "ország vezetője"  az, aki ebben megakadályoz bennünket, örök nyomorba taszítva népét.

TGM megállapítja, hogy az "ország vezetője" nem is cigány, jóllehet a neten keringő nem egy fénykép és a család ismerete kapcsán ez bizony elég merész állítás, innen már csak egy lépés, hogy cikket írjon Louis Armstrongról, a nagy árja trombitásról, vagy leniggerezze Schőn bácsit, a sarki zöldségest.
Aki nem rasszista, az nem fél kimondani a cigány szót, mert nem tartja pejoratívnak, hanem a cigányt egy olyan népcsoport tagjának tartja, melynek történelmét végigkíséri az üldöztetés, a kirekesztés, a tanulási lehetőségek hiánya.
Ha módot adnak a társadalomba beilleszkedésre, akkor egy meglehetősen hosszú folyamat végén, de leszármazottaik be fognak illeszkedni, ahogy beilleszkedett az "országvezető" és kis családja is.
Ha rasszista vagy, megvéded a neked tetsző cigány vagy zsidó, esetleg piréz embert a gyanútól, megalázva ezzel őt emberi mivoltában, hiszen nem hülye, hanem - mondjuk - cigány.
Ha TGM-nek valaki azt mondaná, hogy rasszista, vélhetőleg sikítófrászt kapna, jóllehet...



TGM szerint az is gond, hogy felvetik hogy a kormányfő elmebeteg és Ausztriában kezelik.
Nem elmebeteg és nem kezelik sem Ausztriában, sem másutt - állapítja meg.
Nem vonom kétségbe, hogy pszichiáterként egyszer majd maradandót fog alkotni, de addig is, azért tájékoztatnám, hogy az antiszociális személyiségzavar vagy szociopátia, (angolul: Antisocial personality disorder) fogalma nem dühöngő őrültet takar, nem is az agy károsodásával vagy fejlettségének hiányával járó betegséget jelent, mégis nagyon súlyos állapot.
Hogy ez fennáll, vagy nem, nagyon egyszerűen eldönthető lenne, ha legalább egy buszvezetői képesítéshez szükséges munkaalkalmassági vizsgálatot kötelező lenne elvégezni önkormányzati képviselőtől felfelé mindenkinek, aki sorsunkra hatással lehet.

Addig a tagadás csak olaj a tűzre, viszont TGM-nek érdemes lenne legalább a Wikipédián körülnézni, vagy a guglit használni - a vonatkozó szócikkek talán elgondolkodásra késztetnék.
Érdemes lenne ezt az akciót még azelőtt elvégezni, mielőtt a Nemzet Egyeskéje - rálépve nyelvére - hasraesik.

TGM értekezik az állami vagyon helytelenül értékelt kiszervezésének következményeiről is, melyek közül "... például nem a „korrupció” a legsúlyosabb – ez csak mellékes következménye az állami vagyon politikai célú kiszervezésének informális, az alkotmányos ellenőrzés körén kívül eső, látszatra üzleti, valójában politikai, „mélyállami” entitásoknak, alapítványoknak, médiavállalkozásoknak, egyesületeknek stb. –, hanem a rendezett állam és a szabályszerű, szabálykövető és szakszerű közigazgatás fölszámolása: emellett eltörpül a miniszterelnök családjának, baráti körének, politikai kengyelfutóinak és tányérnyalóinak az egyéni gazdagodása, ami persze roppantul helytelen. De a „szétlopják az országot” s a hasonló jelszavak nem találók, mert viszonylag jelentéktelen részigazságot fújnak föl."
A jelentéktelen részigazság például a Balaton partja.
Hát nem is tudom, ül Józsi bácsi a libaól mellett és  töri a fejét a 
„mélyállami” entitásokon, jóllehet, neki már az is sok volt, mikor a Nemzeti Bank pénze elvesztette közpénz-jellegét.
Ehh - mondja, ezek szétlopják az országot, rohadt kommunisták, - miközben azokban a vérzivataros években a maihoz hasonló nagyüzemi lopás gyakorlatilag ismeretlen volt...
TGM azt feltételezi, hogy a magyarember annyira hülye, hogy azt hiszi, a miniszterelnök eltakarításával megoldódnak bajaink.
Nem hiszi azt, hiszen tudja, hogy a társadalom szétszaggatott szövetét felettébb időigényes lesz bestoppolni, de ahhoz, hogy a munkához hozzálássunk, először azért el kell távolítani azt, akinek mániája a szövetszaggatás.
Lehet, hogy durván kell ezt tenni - majd kiderül, a társadalmi mozgásokat felettébb nehéz prognosztizálni.
De amit ír, hogy Orbán Viktor felebarátunk és polgártársunk, az tételesen nem igaz - nekem ugyan nem felebarátom, sőt, egyáltalán nem barátom és nem polgártársam, hanem apáink életének meggyalázója és utódaink életének ellehetetlenítője ez a tolvaj, aki mai helyzetét nagyban köszönheti a doktriner liberálisoknak, közöttük a neves cikkírónak.


Aki mellesleg hazudós, vagy filozófushoz nem méltó módon képtelen egyszerű szövegek értelmezésére.
Gyurcsányfóbiája elhatalmasodván azt volt képes leírni, hogy a volt miniszterelnök azt követeli, hogy az itt megtelepedett orosz és ukrán állampolgárok ne kaphassanak nyugdíjat.
Ez persze így netto hazugság, hiszen éppen arról szól a történet, hogy azok, akik csak azért járnak át ide, hogy felvegyék a nyugdíjukat, ne jelentkezhessenek be kétszázan egy kétszobás családi házba - magyarán: ne csaljanak.
És a "magyar állam vezetője" szavazatszerzési céllal ne tűrje ezt.

Az meg már csak egy újabb érv TGM-ünk szakértő kezekbe helyezése mellett, hogy hiányolja a társadalmi osztályok között egyenlőség hangoztatását - ha havi harmincezerből élne, lehet, neki sem lenne kedve ezt hirdetni.


TGM egy kókler, remélhetőleg ezt hívei is észreveszik előbb-utóbb.

:O)))

38 megjegyzés:

Villon írta...

Elolvastam TGM cikket.
Tipikus peldaja annak, hogy ha valakinek "tudasa"van, azt lehet jo es rossz celokra is hasznalni. Ragozhatnam tovabb, de ezt PuPu mar megtette. Roviden, szivem szerint szivesen szembekopnem ezt a patkanyt.

Muzsi Attila írta...

Nekem sosem tetszett ez a TGM. Felfuvalkodottságában egy szikrányi álszerénységet sem éreztem.

nemóvatos írta...

TGM írása (értelmezésemben) a "gőzkieresztő", "akkor én megtettem a magamét" "jólmegmondtamneki", eredményt, rendszerváltást aligha eredményező, valódi cselekvést látszólag pótló, önbecsapó, valódi ellenzéki politikai/elemző munkát alibiző; orbánozás dőre voltára hívja fel a figyelmet.
A szerzőtől megszokott veszélyes, kétélű, nem éppen olvasmányos stílusban.
Remélem csak a megszokott szűk körben terjed el és ott legalább meg is értik a lényegét.
Hogy PuPu agyát felbaxta azt is helyén valónak találom, s így teret kapott egy szintén jogos értelmezése Nagyfiunk személyiségének.

góbé írta...


Nocsak! A libaralizmus honi főpapjának is korpás lett a haja ?!

De éppen most, amikor az EU 13-milliárdot fog visszakövetelni vagy lecsipni, mert nem is annyira csüngőhasú reménységünk kedvenc vejével lenyúlatta ?
Valszeg erre válaszul, meg terelés gyanánt, épp most jut eszükbe az emberjogi, meg társadalmi szervezetek ellehetetlenitéséről egy mocskos törvényt hozni...!

Az időzités nem igazán erőssége főpapunknak.

Nagyon kinéz valamiféle filozófikus kutatóintézetként definiált pénzmosoda, melynek élére "emberrr" kell.

Kerekes Zs írta...


Pupu, ezt írod ebben a bejegyzésedben:
„Hát nem is tudom, ül Józsi bácsi a libaól mellett és  töri a fejét a „mélyállami” entitásokon, jóllehet, neki már az is sok volt, mikor a Nemzeti Bank pénze elvesztette közpénz-jellegét.
Ehh - mondja, ezek szétlopják az országot, rohadt kommunisták, - miközben azokban a vérzivataros években a maihoz hasonló nagyüzemi lopás gyakorlatilag ismeretlen volt... „
Erről meg azt gondolom, hogy az értelmiség felelősségének vizsgálatát IS célszerű először is magunkon kezdeni..
A vérzivataros évek adták ennek a politikai közösségnek- alias államnak- az első alkotmányt- érdemes olvasgatni az 1949. évi XX. törvényt, igencsak tanulságos ez esetben is megismerni a tényeket mielőtt elferdítjük :)
Nos ebben az olvasmányban rögzítve volt, hogy az állami vagyon nemzeti vagyon, a nép osztatlan közös tulajdona, valamint beszélt a szövetkezeti tulajdonról is, mely nevesített magánvagyon maradt – egészen a rendszerváltásig!
A lopás a rendszerváltás után következett be, akkor vették el a szövetkezeti tagoktól a földjeiket, s hiába született alkotmánybírósági határozat is, mely kimondta, hogy Tsz-ek privatizálása bizony a tagok kisemmizése és ezért alkotmányellenes volt, az állam azóta sem fizette meg a tagoknak a megítélt 35 000 milliárd forintot..
A lopás az állami vagyon privatizálásakor is bekövetkezett: a 120 milliárd dolláros vagyonnal ugyanis akkor 20 milliárdos tartozás állt szemben, hát nem rémlik hogy a maradékból kaptam volna egy fillért is, miközben valahogy a tartozás is megmaradt..
Ennyit a „rohadt kommunisták” lopásáról.
Nem mintha helyeselném a regnáló közpénz kezelési technikáját, de csak 'hagyományőrzés”, volt kitől tanulni..
TGM meg megint egy körültekintő, rendszerben gondolkodni képes ember gondolkodásába enged betekinteni, a szövegkörnyezetből kiemelni mondatokat, és eredeti értelmükkel és céljukkal ellentétes színben feltüntetni meg nem elegáns dolog..
Ezt írja konklúzióként a citált cikkben:
„Magától értetődik, hogy Orbán Viktor egyetemleges hibáztatása egyben felelősségünk elhárítása. Ha mindenért a miniszterelnök úr a hibás, akkor mi nem vagyunk hibásak semmiért, akkor a nemzetközi tényezők bonyolult hozzájárulását nem kell kikurkásznunk, akkor a haza romlása megint olyasvalami, ami pusztán csak megtörtént velünk: ez a szolgai, alattvalói szellem elég alantas megnyilvánulása.”
Valamint ezt:
„Ezt mereven és dogmatikusan észben kell tartanunk, amikor minden erőnkkel azon vagyunk, hogy kormányzati rendszere minél hamarabb megszűnjék, és helyette olyan államrend keletkezzék, amely tiszteletben tartja mindenki méltóságát, szabadságát, és iparkodik gondoskodni minden honpolgár jólétéről, egészségéről, kultúrájáról és létbiztonságáról.”
Minden sorával egyetértek..

Unknown írta...

Kedves Pupu! Neked lételemed a szarkazmus, a maró és szellemes gúnyolódás. Szívemben veled vagyok. A leleplező irónia azonban szükségszerűen együtt jár a türelmetlenséggel, a túlzással, és az igaztalan vádaskodással. TGM cikke megérdemli a figyelmet. Vele kapcsolatban a helyezkedés és számító hízelgés vádja teljesen alaptalan és mélységesen igazságtalan. Ő valóban azt gondolja, amit ír és hirdet. Ettől még nem áll bírálaton felül. Például amit "az itt megtelepedett orosz és ukrán állampolgárokról" ír az valóban doktriner és tarthatatlan. Ebben teljesen igazat adok neked. Viszont a cikk két centrális tételével mélységesen egyetértek és komoly megfontolásra ajánlom mindenkinek az amit TGM a "tehetetlen ökölrázás" természetéről, jelentéséről és kétséges hasznáról mond. Ugyncsak figyelemreméltóak TGM gondolatai a "politika depolitizálásáról." Ezek lényegi kérdések, ha valódi megoldásokat keresünk, ha célunk a rendszer leváltása és nem csupán az érzelmi kielégülés. Korábban már írtam ezekben a kommentekben, hogy egy nemzet felemelkedésének kulcsa és záloga az a képesség, hogy a magánügyeket és a közügyeket élesen és világosan el tudja választani egymástól. Kihoz a sodromból, amikor Orbán tehetségéről beszélnek, amikor vele kapcsolatban a zseniális jelzőt használják. Azért viselem ezt olyan nehezen, mert a "tehetség" szigorúan magánügy - a köz javának a szolgálata az az egyetlen mérce, amellyel egy politikus teljesítménye mérhető és megítélhető. Üdvözöllek, mint mindig. E.

góbé írta...

„…A magyarországi féldiktatúra nem rendpárti, szétzúzta a szakszerű közigazgatást, naponta rombolja az intézményességet. Nem teremtett konzervatív, restriktív-represszív alkotmányosságot, hanem alkotmányosság nélküli helyzetben lebeg, módszere a rögtönzés, az összevisszaság, a folytonos átszervezés, átalakítás, parttalan törvény- és redeletgyártás.

Orbán a káosszal, a rendetlenséggel, az informalitással kormányoz. Nem azért „nem találnak rajta fogást” az ellenfelei, mert buták hanem azért, mert Orbán vezetése összefüggéstelen, az informalitásba, az oligarchikus magánhatalomba kiszervezett állami funkciók eltűnnek az amúgy is megcsonkított nyilvánosság szeme elől.

Nincs egyenlőség.
Csak az uralkodó osztály és a kormányzó oligarchia elosztási elvei és érdekei számítanak, a többi alamizsna és baksis, hogy engedelmeskedj...”

Ezt, meg egy hónapja irta TGM...!! / Mérce: Valaminek most vége /

Még filózok rajta, hogy saját magát, engem, vagy a "magyar embereket" köpte szembe a minap...

TGM nem lehet annyira hülye, - de sajnos ezt próbálja megmagyarázni - hogy szegény illatosvalagú g.orbán nem tud és nem is tehet semmiről!

Mer'ha tudná hogy a közmunkástól a pedagóguson, a vállalkozón át az összes állami alkalmazottig mindenki meg van félemlitve, - kivéve akiket befogadtak vagy megvettek -
akkor biztosan nem türné eztet ! "Addig jaú, mig Orbán él!!!"

PuPu írta...

Kedves Kerekes Zs, TGM relatívizálja a diktatúra és a mi kis diktátorocskánk bűneit, miközben az ország kénytelen tűrni a tenyérbemászó és felháborító pofátlanságot, az urizálást, a hazudozást, a minden mértéket felülmúló lopást.
Ez nem rendszerhiba, a rendszer a maga nemében tökéletes, hiszen mindenre törvényt hoztak, egy csak a bibi: minden törvényük a törvénytelenséget szolgálja.
TGM a doktrinerséget erénynek tünteti fel és megállapítja, hogy mi jár Orbánnak.
Nekem más a véleményem, neki huszonöt év jár fegyházban, természetesen csak bírósági tárgyalás után, azt már ezek után kérni se merném, hogy a vádhatóságot ne Polt Péter vezesse...
A neves filozófus hozzájárulása egy rendszerváltás előkészítéséhez meglehetősen kontraproduktív.
Ma nem nyugtatgatni kell a népet, hanem elmagyarázni, hogy hol sérül a demokrácia, és ezzel hol sérül a polgár érdeke.
Nameg a prolié...

:O)))

kGyuri0 írta...

Régen várt, hiánypótló, őszinte és igaz szavak !

talalom írta...

KerekesZs. és Milán! Pontosan.
Sajnálom Pupu, bár brilliáns szarkazmusod itt fényesen csillog, de: nem "... TGM relatívizálja a diktatúra és a mi kis diktátorocskánk bűneit,...", hanem az, aki egy személy diabolizálásával véli megváltoztatni a helyzetet.
Ami meg a cigány-t illeti: mélységesen egyetértek Veled. Szerintem különben is kevesen lehetnek, akiknek a családjába ne keveredett volna bele néhány vonószál, vagy forgács a teknőből, ha legalább a dédszüleinkig ismernénk az elődöket.

talalom írta...

Ja, bocs. TGM éppenhogy nem "nyugtatgatja" a népet, sőt!

Kapat írta...

TGM megnyilvánulásaira jellemző a filozófiai gondolkodás sokszínűségébe belegabalyodott ember éppen aktuálisnak vélt gondolatainak azonnali közlési vágya. Jobban tenné, ha filozófiai mérlegeléseit, gondolatainak egymással történő vívódásait önmagában végezné el, közlésre érdemesnek pedig csak a konklúziót tartaná. (Ahogy teszik ezt a filozófusok általában.) Ezért ellentmondásosak közlései. Nem hiszem, hogy "magasfilozófiáját" az emberek többsége az Ő szintjén értékelné. Helyette inkább annak leegyszerűsített változatából a maguk nyelvére lefordított, érthető következtetést vonják le. Most éppen azt, hogy lám-lám még TGM (a liberális és szociálisan érzékeny filozófus) is megérti és méltányolja Orbán országlását. Ez nagyon káros, jobb lenne, ha inkább meg sem szólalna!

obsitos írta...

Nagyon indulatos írás, de TGM cikkére nem is lehet másként reagálni. Csak többszöri nekifutásra tudtam elolvasni, mert annyira gusztustalan, pökhendi írás, hogy ki kellet mennem, levegőzni olvasása közben. TGM-nek volt már néhány nagyképű eltévedése, de ilyen mélyre még nem süllyedt.
A hozzászólások is értékesek számomra. Tartalmaznak néhány hiánypótló igazságot is. ( pl: 120 milliárd dolláros vagyonnal ugyanis akkor 20 milliárdos tartozás állt szemben)
Köszi mindenkinek!

asta írta...

Milan Endrével egyetértve a TGM cikk lényegi mondanivalója igaz. Igaz, hogy az orbánozás kontra produktiv, eltereli a figyelmet sokkal fontosabb dolgokról, a hiba áthárítása egyetlen személyre, hogy a dolgok csak úgy megtörténnek velünk...stbstb.
TGM írásai az utóbbi időkben nekem sem tetszenek, de ebből a cikkből azért nem Orbán megvédése, inkább a felelősség áthárításának ostorozása jön le.

TGM viszont totálisan összecsúsztatja az egyéni és a társadalmi felelősségét, amennyiben egy állam vezetője egyben a társadalom tagja is és ennek megfelelően minden tettének jogi következményei vannak(kellene lenni) egyénileg is. Az hogy cigány vagy sem, ebben az összefüggésben nem számít, hogy beteg-e, az a környezetének felelőssége és a társadalomra nézve van jelentősége...nem szabad figyelmen kívül hagyni. TGM ebben a cikkben a maga kifacsart módján azt igyekezne leírni, miért sikertelen az ellenzék. Miért nem képesek 10 éve megtalálni a megfelelő módszert és fogást találni rajta.

Az, hogy egy törvényszegő vezető ne a cselekményeinek megfelelő helyen legyen, hogy az ebül szerzett jószágot ellenzékben élvezhesse tovább ez a logika kifacsarása. Polgártárs vagy felebarát a sorozatgyilkos is. Olyan felebarát, akit a társadalom a törvényeiknek megfelelő helyen tart a saját érdekében is. A megbocsátás ilyen esetben maga a törvénytelenség.

Mindent összevetve, ez valóban egy logikátlan, zavaros írás, megfontolandó tanulságokkal....persze csak azután, miután az ember megfésüli, kimagozza és az oda nem illő tévedéseket ki nem hajítja.:)

góbé írta...


Sem TGM, sem a cikkét pozitivan méltatók nem térnek ki egy alapvető, mondhatni vizválasztó körülményre.

A konfrontáció lényege talán az hogy igazságtalan és elhibázott azon vélelmezés, mely szerint kedvenc kotonszökevényünk konkrét, egyszemélyi tevékenysége van az ország / haza jelen, siralmas álapotának hátterében. Pedighátt: nem "... TGM relatívizálja a diktatúra és a mi kis diktátorocskánk bűneit,...", hanem az, aki egy személy diabolizálásával véli megváltoztatni a helyzetet..."

Ez a bizonyos körülmény márpedig az alábbiak szerint észlelhető, vázolható, felismerhető, stb., kinek mi tetszik.

1. Szájer József, Ungár Klára, Szelényi Zsuzsanna, Németh Zsolt, Fodor Gábor, Rockenbauer
Zoltán, Pokorni Zoltán, Kövér László Deutsch Tamás, Surján László, Tölgyessy Péter...
i tak dalse...

2. Bayer Zsolt, Rogán Antal, Kósa Lajos, Németh Szilárd, Tállai András, Lázár János
Szijjártó Péter, Halász János, Budai Gyula, Farkas Flórián, Kontrát Károly Zsiga
Marcell...itd...

Tehát, akik még a '90-es, 2000.-es években képviseltek (1.csop.) a fideszben némi intellektuális képességeket, ill. valamiféle morális korlátott jelenthettek a mi nem csüngőhasú, nem-diktátorunknak, azok nagyrészt selejtezésre kerültek, avagy felfelé buktatva tették őket a partvonalon - a döntéshozatal lehetőségén - kivülre.

És orrbán ezellen nem tett semmit ?!?!? Mééérrnemm??? Ugye, pedigha tutta vóna...

Siralmas, és nemcsak TGM...

Névtelen írta...

1. Soha nem kedveltem TGM-et;
2. érteni vélem, mit akart mondani;
3. ez az irománya úgy rossz, ahogy van és káros, mert félreérthető;
+1. az is hibás, aki kiadta.
ÍGY : (

Promenad írta...

TGM nem is olyan rég arról dicsekedett,hogy Orbán meghivta egy kávéra.
Szerintem elfogadhatta a meghívást.
Erre lehet következtetni a Pupu által górcső alá helyezett irományából.....

talalom írta...

Tisztelt beszélgető társaim!
Bocsi, de nagy ívben leszarom OV és a többiek külsejét, származását, "okosságát" stb. Az a kérdés, hogy miért gyarapodik napról-napra a hívei száma? Fenyegetni, megfizetni nem lehet tartósan egy nép többségét (mert kormányváltást a többség szeretne.
TGM sok egyéb mellett arra is figyelmeztet: az ellenzők nagy többsége pontosan ugyanazt várja az ellenzéktől, amit az OVI banda sikeresen megvalósított: az ellentábor fenyegetését, börtönbe zárását (néha életének elvételét).
Egy konkrét példa. Az ellenzékkel szemben az a legfőbb vád, hogy: "nem fognak össze". (Ráadásul poénkodik is az összefogósdin.) Vagyis azt várják, hogy valaki építse ki az "egy a tábort" az egy zászló alatt. Ez ugyan demokráciában nem működik, ám sikeresen leszerel mindenkit, aki a hazafias nép... bocsi a ner-en kívül gondolkodik. Sztem még a hívek is világosan látják: a kormány a magyarsággal szemérmetlen és vérlázító módon üzletel: a szavazati jogtól a kötvényekig, a "nemzetthy" tőkésektől a megvett ukrán nyugdíjasig. De neki megéri a tábor melegében, hiszen a gaz baloldali lipsibolsik (már a b is átment p-be, annyira nem tudják, hogy a liberális, miért lett "libsi"-nek becézve a bipsi mintájára)végre megszívják, rájuk rohad a műanyaglakat. És ha a bíróság a jogállamiság maradékát használja, felordít: hol az igazság?!!! Egy kormány nem tud jólétet teremteni, legfeljebb nem akadályozza polgárait. A kormány által adott jólét csak az elosztás megborításával működik: lásd családi, lakásépítési támogatások rendszere, állami földek hűbérbirtokként, pályázatok baksisként való osztogatása. Ha ugyanezt várjuk az ellenzéktől, ott vagyunk, ahol a part szakad: mondja TGM, amivel egyetértek.

Névtelen írta...

góbé!
2018. január 22. 13:01!

miért kell egy alapvetően jónak igérkező hozzászólást egy marhasággal tönkretenni?!
he? mi? na!
.
szájer, kövér deutsch esetében morális korlátról beszélni
.
TÖBB MINT BŰN! HIBA!
.
.
abramovics voltam, s vagyok

kGyuri0 írta...

A stilushoz: amíg TGM a vörös mesgyén innen volt,
hajlamosak voltunk elájulni ilyen ötleteitől,
mint „mélyállami entitás”! Valóban minő invenció,
minő kreativitás egy újbeszél nyelv alakításában ! Hurrá !

Tudom, mert magam is nem egyszer ilyen ájultan lelkesültem.
Most azonban TGM átlépte a vörös vonalat,
ezzel az itt ismertertett írásával végképpen, ha eddig még kérdséses volt is ez.
A király meztelen! Ez (a „mélyállami entitás” hülyeség, szemfényvesztés.
Igaza van PuPunak, pont olyan, mint a „közpénz jelleg” esete.

A tartalomhoz:
Ha jól értem TGM egy üdvozlendő fölvetése lenne: ne orbánozzunk,
mert az felelősségelterelés. Én pl. nem érzem magam felelősnek,
soha nem szavaztam rá, nem is fogok, nekem is, még csak nem is
felebarátom, ha csak nem ezt a szót is kiüresírtjük minden fajtársra elfogadva
(akkor felebarátom KimDzsongUn is).

Majd, ha a szenvtelen, doktriner objektivitás talaján, orbánozás mentesen próbálkoznának a rezsim meghaladásával, majd megtudnák(TGM és csaspata),
hogy a szemben lévő Orbán vallásúak nem fognak habozni orbánozni(elleknkező előjellel. tán).

A diabolizálás csak akkor kerülendő, ha biztosak lehetünk abban,
nem a Diabolussal állunk szemben,
mert ha mégis, akkor nem diabolizálni végzetes hiba (bűn !)

Névtelen írta...

teve!

jelen esetben egyetértek a bejegyzéseddel

.
.
abramovics voltam, s vagyok

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Teljesen egyetértek veled !

Üdv Sphagin.

1970 írta...

"De amit ír, hogy Orbán Viktor felebarátunk és polgártársunk, az tételesen nem igaz - nekem ugyan nem felebarátom, sőt, egyáltalán nem barátom és nem polgártársam, hanem apáink életének meggyalázója és utódaink életének ellehetetlenítője ez a tolvaj, aki mai helyzetét nagyban köszönheti a doktriner liberálisoknak, közöttük a neves cikkírónak."

Kedves Pupu!

Ez a bejegyzésed legfontosabb mondata, főleg annak második része. Pontosan arról van szó, hogy a pszichopata (szerintem az antiszociális személyiségzavar e fajtája igaz rá) ezeknek a doktriner liberálisoknak (és jobboldaliaknak, meg magukat baloldalinak hazudó egyéneknek, vagyis az egész rendszerváltó értelmiségi rétegnek) köszönheti országlását. Mi meg nekik "köszönhetjük" az ámokfutásából eredő pusztítást...
TGM-nek egyébként volt egy-két jó írása, de számomra hitelteleníti gondolatait az ő ideológiai ámokfutása. Az a fajta gondolkodó ő, aki úgy váltogatja véleményét, nézeteit, mint más a gatyáját. Ahogy pestiesen mondani szokták: "volt már minden, csak akasztott ember nem":)

anteus írta...

Tamás G. Miklós okos ember.
Súlyos személyiséghibája nem csak abban gátolja meg, hogy valaha bölccsé nemesedjen, de abban is, hogy tudásának megfelelő hasznosságú legyen. A társadalmi valóságot a szentként tisztelt szellemi szuverenitása mögé rendeli, a társadalmi megmondóember státuszáért. Doktrinér - kár érte.

És a többiért, amelyek előbbre tartották ezt az igényüket a népnél, felelőtlenül odadobva a nèphatalmat egy gyermeteg hipotézis bevállalásával, csak hogy mondhassák a magukét.
S nem bánják, nem is érzik történelmi súlyukat abban,amit a milliók nyakára hoztak.
Kártékony emberek, akárhány tucat idézetet és hivatkozást raknák egy- egy dolgozatukba.
Minél jobban rettegnek a tévedéstől, annál többször követik el.
Szánalmasak.

Kerekes Zs írta...

Kedves Pupu!
Egyfelől rendszerhiba, hiszen Kant óta tudjuk, hogy a parlamentáris képviseleti demokrácia nem más mint ügyes trükk az önkény eltakarására. Nos, a fiúk nem nagyon takargatják, az igaz :)
Másfelől ma Magyarországon több mint 8 millió szavazatra jogosult polgár van, és még pár százezer külföldi. Ebből másfél millió hívő akaratából van az, ami van. Csak csendben kérdeném: Hol van és mit csinál a hétmillió az esetleges bajusz alatt hőbörgésen kívül?
TGM- nek valóban komoly szerepe volt a rendszerváltásban, de azért mégis csak az egyetlen a rendszerváltók közül, aki belátta tévedését, és bocsánatot kért...
A minden mértéket felülmúló lopáshoz meg ismét elmondanám, hogy mire a regnáló hozzáfért a kasszakulcshoz, már csak az alján tudott kotorászni..
És teljesen igaza van TGM-nek abban is, hogy önámítás azt gondolni, hogy ha a kormányzatot cserélünk azzal automatikusan megoldjuk a problémáinkat.
Ha meg azt kérded, hogy hol sérül a demokrácia – amennyiben ezen a jogegyenlőséget érted-
Nos először is ott, hogy az erőforrásokhoz való hozzáférés egyenlő esélyét -beleértve az erőforrásokba természetesen az egészséget, a kultúrát, a létbiztonságot is- a termelőeszközök magántulajdonán alapuló piacgazdaság keretei között elméletileg sem lehetséges biztosítani..
Emlékszel a sakk feltalálójának jutalmáról szóló mesére?
Az első kockára egy búzaszem, a másodikra kettő, és minden továbbira kétszerese ez előzőének?
Milyen apró kérésnek tűnt :)
Nos, mi is ott vagyunk már valahol a hatvanadik kocka körül :)
De ugye ezért nem Orbán a hibás ?
:O )))

kekec írta...

Kerekes Zs.
Ha csak a két utolsó bekezdést írta volna TGM, akkor akár megfontolásra is érdemes lenne az írása. Na de a többi? Az gyanusan "korpás".
Ezzel együtt Rákosi korszakról beszélünk, amikor azt sem egyedül csinálta a nevezett, volt jó pár társa. Majd Orbán korszakról fognak beszélni, és nem fogják cizellálni a társait, csak a történelmi disszertációkban.
Egyébként Kéri is hivatkoztott TGM-re, csak sokkal jobban összefoglalta a lényeget: nem áll jó a gyenge és széttagolt ellenzéknek, ha megpróbál keménykedni.
De egyébként amikor Gyurcsány mondott hasonlókat, akkor nem volt ilyen felhorgadás:
"Nem azok közé tartozom, akik bosszúra szomjaznak. Szenvedélyem azok iránt van, akik elszenvedték az elmúlt időszakot"
"Nem a népítéletnek kell jönni, mert annak a választásokon a helye. Nagyon remélem, hogy a választás meg fogja mutatni, hogy mit gondol a nép erről a kormányról"
https://index.hu/belfold/2017/11/22/gyurcsany_ferenc_karpotlas_rehabilitacio/
Egyébként meg azok közé tartozom, akik örülnek a vagyon koncentrálásának Orbán részéről: kevesebb vagyonelkobzásos ügyet kell majd csinálni, de persze törvényeknek megfelelően és nem népítélettel.

PuPu írta...

Nem, kedves Kerekes Zs, de ő söpri be a sakktábláról a búzaszemeket...
:O)))

Cereus írta...


TGM valóban megihatta Orbán felkínált kávéját, ami csapongó elméjét még jobban megzavarta.

Csak emlékeztetnék a "körúti fák erős ágainak kiválasztására" !
A romániai magyarok szavazatának "jogossága" mellett, vagy az ukrajnai állampolgárok pénzzel megvásárolt szavazataiért való kiállására ?

Véleményem szerint ilyet, tisztességen (demokratikusan) gondolkodó magyar ember nem tesz.
Javaslom, TGM szokjál le a kávézásról.

Kovács Erzsébet írta...

TGM írása számomra egy nagy idéző jelbe tett vélemény.
Nem tudom, másnak is fel tűnt e, ez a XXI. századi új jellem, amit OV képvisel.
Fel is hívta rá a figyelmet, ne azt figyeljük, amit mond, hanem azt , amit csinál.
Itt van az a szegény 1300 ember, akit titokban tisztességgel befogadtak, etetik dolgoztatják, és még albérleti hozzájárulással is támogatják.Ez kb az az emberfő kvantum, akiket az EU kvótaként ránk rótt, és ami ellen a kormány tiltakozott a több millióért kitűzött nagy tacepaókonn soros elleni plakátokat.
Itt tehát megborult az a Kádár évei alatt elfogadott politikai minimál proram:a szavak és a tettek egysége.
TGM egy nagyon okos ember.Az Ő írása minden esetben jó,bármerről fúj a szél,csak ki kell tenni az elejére és a végére az idézőjelet.A mellékelt fotón lehet is látni a második jelzőrendszer által közvetített sunyi nézéssel, hogy a tartalom inverze a valóság.
Ez a mentalitás csak a túlélésre játszik, és aki nem rendelkezik kellő humorérzékkel,és belső iránytűje is meg van vezetve egy kis pénzügyi késztetéssel, az igen hamar egy szélkakasnak érezheti magát, aki mindig arra a térfélre orientálódik, ahonnan nagyobb nyereség garantált.

Ez a szép új világunk.
Talán nem is annyira új.
De nem is annyira szép.
Sőt,elég pocsék.

góbé írta...

Üdv Kerekes Zs!!

A kormányzat cseréje, mely együtt kell hogy járjon a nerr beszántásával, még valóban nem a megoldás, de alapfeltétele annak hogy egyáltalán lehetőség nyiljon, egy korrekt, mindannyiunk számára élhető rendszer létrejöttéhez.
Korábban már jeleztem feléd, a demokrácia mibenlétéről a Kant-ra való hivatkozásod legalábbis aggályos. 1804.-ben elhalálozott. Az angol demokrácia csiráit, alakulását legfeljebb távolról szemlélhette, a franciaországi eseményeket pedig Napoleon háborúin volt csupán alkalma megtapasztani. Demokrácia-ügyben nem igazán mérvadó az állásfoglallása, korunktól több mint 200 évnyi távolságra...

"...Ha meg azt kérded, hogy hol sérül a demokrácia – amennyiben ezen a jogegyenlőséget érted-
Nos először is ott, hogy az erőforrásokhoz való hozzáférés egyenlő esélyét -beleértve az erőforrásokba természetesen az egészséget, a kultúrát, a létbiztonságot is- a termelőeszközök magántulajdonán alapuló piacgazdaság keretei között elméletileg sem lehetséges biztosítani..." mondád...

Ez, főleg általad, több mint érdekes !

Ezzel azt sugallod, elméletileg nem lehetséges, gyakorlatilag pedig teljességgel kizárt az általad vázolt társadalmi pozitimuvok megvalósitása a piacgazdaságban.

Ennek viszont több mint ellentmond a '70-es évek svéd, a '90.-es évek finn, és a 2000.-es évek norvég, - de hagyjuk a skandinávokat - napjaink francia, ( erről konkrét információim vannak ) de akár osztrák, német gazdaság relevanciái !!!

Az esélyegyenlőségre, az e szerint megvivott versenyre, a terhek és a haszon igazságos megosztására való törekvés, a titka az eredményes gazdaságnak. ( csak szólok, törekvést mondtam! )
Ezek hiján csak süllyedünk a posványba, mely lassan a szánkig ér...








pleinair írta...


Milán Endre:

Ha nem lennének még sokan, akik isszák a "nagy filozófus" szavait, egyetlen szót vesztegetni rá fölösleges időpocsékolás lenne.
Kb tíz, (tizenöt?) évvel ezelőtt egy ünnepélyes baloldali eseményen elhangzó beszédek után a műsor zárásaként Kertész Ákos mondott egy Radnóti verset. Ezzel vége is lett volna az ünnepségnek, ám TGM hirtelen felugrott a pódiumra és szónokolni kezdett. Beszéde láthatóan nem volt előre tervezett, kilógott a műsorból, egyáltalán nem illett az alkalomhoz. Mindenki meglepetten nézte, mit akar a nagyember. Szokása szerint ultra balos, gazdaságilag megalapozatlan igények teljesítetlenségét vágta az akkori baloldali kormány fejéhez. Aztán kielégülten távozott és leheveredett egy közeli padra. Arra haladtunkban megálltunk előtte és kérdeztük tőle: Mi volt ez filozófus úr? Mire ő beismerte, hogy van, mikor az ember hülyeségeket hablatyol össze.
Ez az eset rávilágított TGM mindent felülíró exhibicionizmusára, szereplési vágyára, ami arra sarkallja, hogy ha kell, ha nem, akár botrányos baromságok hangoztatása árán is hallassa a hangját.
Igaza van Pupunak, TGM egy kókler, egy pojáca.


neveletlen írta...

ez se gyenge

http://hvg.hu/itthon/20180119_tgm_derus_magyar_politika

racionális írta...

Kedves PuPu, elolvastad végig és figyelmesen TGM írását? - az az érzésen, hogy 'nem'. Merthogy alapvetően TGM a saját (választók) problémáira utal mindebben, ami nem fog változni OV eltűnésével. Tartsunk önvizsgálatot, ami nem az itt olvasgató-írogató elenyésző kis körre vonatkozik feltétlen, ha a nagy-magyar-átlagra. EZ (!) a kritika tárgya, és ov egy kis mellékes.

Névtelen írta...

csatlakozva Góbéhoz, Kerekes Zs-nek KONKRÉTUMOT, HOGY NE LEHESSEN MELLÉBESZÉLNI:

http://hataratkelo.blog.hu/2012/07/20/eltunik_a_letbizonytalansag#more4667360

kiemelve egy pici részlet:

"Nagyon sokan részmunkaidőben dolgoznak, ők maguk megszabva, heti hány munkanap kell megélhetésükhöz. Hihetetlen, nem? Egy idős nénivel beszéltem, aki tisztában van a kelet-európai viszonyokkal. Idézem: "Fiam, ti annak idején próbáltátok megteremteni a kommunizmust, sikertelenül. Mi úgy valósítjuk meg, hogy észre se vesszük."
.
.
abramovics voltam, s vagyok

PuPu írta...


Kedves racionális, elolvasatam én, és értem is TGM aggodalmait, de attól tartok, így választás előtt nem azért kell aggódnunk, hogy Orbán esetleg nem kapja meg mindazt a jogot, mely megilleti, hanem azon, hogy ha győz, akkor együtt ülhetünk majd Gazsival valamelyik stadion kikapcsolt fűtésű gyepén, esetleges nyomtalan eltünésünk előtt...
És ne bagatellizáljuk a megvadult politkusok által képviselt veszélyt, károkozást, ötven év kevés lesz azt a kárt kijavítani, amit Orbán az országban tett...
:O)))

Promenad írta...

5O év,Pupu ?
Ne légy ilyen optimista !

Névtelen írta...

Hohó, azért volt jó(zan) pillanata TGM-nek. Tökéletes kórrajz Fletuskóról. :)

http://itthon.transindex.ro/?cikk=6066

1970 írta...

névtelen
2018. január 26. 9:37

TGM-nek valóban voltak jó(zan) pillanatai, de ez az írása nem tartozik azok közé.
Nagyon nem, sőt inkább a rendszerváltó értelmiség szokásos buta mantráit ismételgeti itt is. (Nagy I., mint "nagy államférfi"???:)))