2021. december 5., vasárnap

PUNCIK, CICIK, DIGITALIZÁCIÓ


Nem is kellett sok idő hozzá, hogy kivégezze a sok álszent öreglány és a sok perverz vénember, valamint az a sok ember, aki már magát a kifejezést sem érti az utóbbi évtized egyetlen valamirevaló kezdeményezését, mely az ország digitalizálását tűzte volna célul maga elé.
Nem szokatlan ez, mint ahogy maga a probléma sem szokatlan, hiszen a rendszerváltás után már másnak is feltűnt, hogy ez a tagadás országa.
Leginkább azt tudjuk megmondani, mi nem tetszik, azt már nem annyira, hogy miért nem, azt meg aztán végképp titok marad, hogy akkor hát mi is tetszene.
Emlékszem, hogy amikor a neves szociológus, filozófus és irodalomtörténész, értékkutató Hankiss Elemér megkísérelt útnak indítani valamiféle közös gondolkodást az ország jövőjéről, akkor a "Találjuk ki Magyarországot!" mozgalmat részben értetlenség, részben ellenszenv kísérte.
Minek azt kitalálni, ami amúgy is van, jó az nekünk, isten ments, hogy ki kelljen lépnünk akár egy tyúklépésnyit is a komfortszféránkból!
Meg egyébként is, mit hebregál itt ez a dadogós, tornából felmentett alak, azt sem tudja, mit beszél!
Boldogan csúfolták beszédhibája miatt, de arra, hogy mit beszél, nemigen figyeltek oda.
Pedig Hankiss ha úgy tetszik, a mi kutyánk kölyke volt, velejéig demokrata és liberális.
Lehet, ezért is nem fért össze a hazai liberális és demokrata mainstream-el, akik a rendszerváltás táján azt a felszólítást pingálták az aluljáró falára, hogy szavazz a liberálisokra, vagy megöljük a macskád! 


Ha el akarunk jutni autóval mondjuk Szombathelyre, akkor nem árt, ha megtervezzük az utat miután  megkerestük a térképen az úticélt - hova is akarunk eljutni?
Ha tízmillióan indulunk útnak, akkor nem árt, ha a döntésben aki csak képes rá, részt vesz, hogy aztán elvárhassuk, hogy a munkában is vegyen részt.
Pártjaink ma arról nevezetesek, hogy céljaik azonosak: mindahányan benne szeretnének lenni a következő Parlamentben, mindössze a demokráciájukat szeretnék megvalósítani, azaz azt, hogy a választás másnapjától ők mondják meg a tutit, de hogy te mit gondolsz a téged vastagon érintő kérdésekről, az nemigen szerepel az érdeklődési körükben.
Programjaik dúskálnak a szép célokban, jóllehet mindenki tudja, hogy egynek a megvalósításához is minimálisan az a három dolog kell, melyeket már Montecuccoli is meghatározott a háború feltételeként: pénz, pénz és pénz. 
Na, ebből általában kevés van, de ha azt a keveset is szétszórjuk, akkor egyetlen feladatot se fogunk tisztességesen megoldani, viszont pénzünk se lesz.
De azért csodát ne várjunk, népi bölcsességeink között előkelő helyen szerepel a "Ne azt nézd, mit mondott, nézd azt, ki mondta!" - jóllehet már a sokat látott öregek is megmondták: Ha az Úr akarja, a kapanyél is elsül!
És jelen esetben mégcsak nem is az észbeli képességekről van szó.
A konkrét helyzet az, hogy valaki javasolta: digitalizáljuk Magyarországot!



Na, akkor az első probléma máris jelentkezett: ki is a javaslattevő?
Hát bizony, nem egy olyan erkölcsös politikus, mint amilyenekkel nap-nap után szembetalálkozunk a televíziók színvonalas vitaműsoraiban (Járt-e Cecile a Török utcában? Ti loptok - hazudtok stb. stb...)
Nem is valamelyik ezer éve hivatalosan okossá nyilvánított vátesz, hanem maga a Bűn, meg a Fertő!
Nem, nem a tó, ahhoz nem járulna hozzá a tótulajdonos Mészáros Lölö , aki egyébként is erkölcsös, Isten által megszentelt házasságban él cuki párjával, a hiperintelligens, de még nem digitalzált muffal, hanem egy vállalkozó, magát egy Gattyán képében megjelenítő Belzebub, aki - ó világ, láss csodát - úgy viselkedik, mint ahogy egy vállalkozónál ez szabványos kellene, hogy legyen - nopersze nem Magyarországon.
Ő, miután megszedte magát erkölcseink és a világ egyéb részeiben élő emberek erkölcseinek  hiányán, most talán szeretne valamit adni is az országnak.
Van ilyen - valami Bill Gates nevű fickó is emberkedik ebben a nűfajban a pályán.
De persze a pénzcsinálásnak ezer módja van, van erkölcsös (minimálbéren meg közmunkás-béren dolgoztatni embereket az éhenhalás határán - no, az erkölcsös és Istennek tetsző pénzcsinálás, de hősünk nem ilyen.
Ő a kapitalizmus helyi hajnalán belenézett a nők bugyijába és mit látott ott?
Fúj, de perverz vagy - ő ott a piaci rést látta meg, merthogy ismerte a társadalmat és tudta, hogy erre aztán van vevő - volt is, mióta világ a világ.
Persze kilógott a sorból, mert vállalkozása során kora legmodernebb technológiáját használta, nem az állami emlőkön csüngött, nem lopott, nem csalt, nem koldult.
Mindössze örömöt szerzett azoknak, akik a szex és pornóipar termékeinek fogyasztásában keresik a boldogságot - végtére is hozzászoktak - a bélszínt és az argentin marhahúst is csak kirakatüvegen keresztül szemlélik, majdnem olyan jó a virtuális lakoma, mint az eredeti.
A szexiparral is így van ez, csak odaképzelik magukat Big Dick vagy Juicy Pussy helyébe és máris kész a boldogság, melyre piaci igény van, és ő ezt az igényt elégítette ki.
Végtére is helytállt a piacon, profitot termelt és meggazdagodott disznó módon - na, ez se egy jópont az SI-faktor hazájában, de ez ellen már nem tud mit tenni.
Az nem használna Magyarországnak, ha a vagyonából új országzászlókat meg alaptörvény-asztalokat gyártatna, esetleg mindenkinek egy-egy Pancho Aréna makettet adományozna egy zacskó Szent Földdel a felcsúti libalegelő talajából, melyen hajdan személyesen esett pofára a Legnagyobb Agyar, ennél valami ütősebb kell - és ez igaz is.
Erre lenne jó az ország digitalizációja, de persze erre esély sincs, hiszen a javaslat egyszerre ésszerű és megvalósítható is, ez a kombó pedig errefelé kivitelezhetetlen.
Nálunk inkább botlábú focistákra és a benzinárakat jelképező, procc, égig érő tornyokra költik a pénzt.


Mit is mondott Gattyán?
Hát, hogy most lenne alkalom arra, hogy a haladás élvonalába kerüljünk, ne csak fényévekkel lemaradva kövessük azokat, akiknek több esze van nálunk í(kb. a világ összes országa...).
Mert egy digitalizált ország rengeteg előnyt hordozhat polgárainak, például megszüntetné a kommunikációs monopóliumot.
Elérhetővé válna az információ azok számára is, akik ezidáig csak a királyi televízió adásaiból értesülhettek arról, hogy a lassan századik éve felé közeledő Soros Gyuri bácsi (aki hajdan ösztöndíjat adott a Mi Reménységünknek is) milyen ravasz módon akarja a nyakunkra ültetni az iszlámot, ahol egy férfinak akár három anyósa is lehet - belegondolni is rettenetes!
De ezzel például mindenki számára követhetővé válnának a közbeszerzések akár helyi szinten is, sőt, talán még a földhivatali adatok is megismerhetők lennének országosan is, tehát tudhatnánk, hogy a Gömör megyei Csajágaröcsöge önkormányzati képviselőjének milyen ingatlanja támadt Szolnok-Doboka vármegyében hivatali idejében.
No, de félre az illúziókkal, ahol éppen most tiltják be a C-vitamin megrendelését és kiszállítását interneten, ott azért vérmes reményeink ne legyenek.
És az se biztos, hogy haladó lenne, ha a pedagógusok járvány idején távoktatást szervezhetnének, - még a végén némelyik életben marad.
Ezer féle módon lehetne használni a digitalizációt, ehhez persze megfelelő technikai feltételeket kellene teremteni az ország legkisebb településén is.
Mari ángyi kezébe is tabletet kellene nyomni, keresgélje rajta bátran a nevezetes csülkös pacal receptjét, a kisunoka pedig a legeldugottabb zsákfaluban is képes legyen elsajátítani a PHP vagy a Python programozási nyelvet.
Persze ehhez megfelelő szociális körülmények is kellenek: fűtött lakás, elektromos energia, világítás, hardver, miegyéb, de itt egyik igény húzná a másikat.
A digitalizált társadalom megkövetelné a nyelvtudást, de megteremtené egyúttal a nyelvtanulás lehetőségét a legszegényebbek számára is, már persze egy normális társadalomban.
Sokan mondják, hogy először enni kell adni az embereknek, és ez igaz is, de párhuzamosan ezzel lehetne építenünk a jövő társadalmát, mely ha minden marad a régiben, rettenetes lesz, munkanélküli, nyomorgó milliókkal, pedig már a mai milliókat is nehezen viseli a társadalom.
Alulról kellene építeni ezt a modellt is.
A csüngőhasú is ott cseszte el, hogy azt képzelte, ha felépíti a Makovecz-kazánházat Felcsúton, akkor azonnal világszínvonalú lesz a magyar foci.
Hát lószart Mama, hogy hadd idézzem a klasszikust, Gyurcsány Panchót - ezerszer többre mentünk volna falusi sportpályákkal, meleg vízzel ellátott zuhanyozókkal, öltözőkkel, iskolai bajnokságokkal, edzőknek nevezett testnevelő tanárokkal, baráti közösségekkel, mint gigantomán elképzelésekkel egy gyűlölködő társadalomban.
A digitális társadalmat is az alapoktól kellene kezdeni építeni, holnapután is piacképes tudást adva a felnövekvő generációk kezébe.


Sokan fintorognak, mert Gattyán kapcsolatot tart a hatalommal.
Ez butaság, valamilyen szinten minden vállalkozó próbál belesimulni az aktuális társadalmi-gazdasági környezetbe, főként ha bizonyos területeken a legnagyobb, sok esetben kizárólagos megrendelő maga az állam.
És senki se akarja magára vonni az állam képviselőinek kiemelt rosszallását, mert az az álmoskönyv szerint azonnali infarktussal, esetleg egzotikus kígyóméreggel jár.
Más a feladata egy politikusnak, más a vállalkozónak.
A vállalkozónak nem kell direktben politizálnia, az ő feladata a profit termelése, az állam feladata ennek szabályozása, a politikusé meg saját társadalmi víziójának érvényre juttatása.
De együtt kellene működniük, mert külön-külön halálra vannak ítélve. 
Az már a mi különös szerencsétlenségünk, hogy politikusaink elenyésző hányada rendelkezik csak társadalmi vízióval, célja kimerül abban, hogy ő legyen a kasszakulcs őrzője és a kassza fosztogatója.
Pedig nem ártana odafigyelni a világra, merthogy jelentős technikai ugrás küszöbén állunk, ami új társadalomszervezési megoldásokat követel, mi meg olyanok vagyunk, mint a begyepesedett pocakos tábornokok, akik az új körülmények között is elvesztett háborúk csatáit akarják megnyerni.
Ez sokszor konkrétan is kiderül, például mikor harckocsikat vásárolunk akkor, amikor a háború jellege és technikája is megváltozott, de az állam harcias megtestesítője még mindig szuronyrohamban képzeli el a jövőt.
Melyben egyébként emberek tízezrei fogják elveszíteni munkájukat, mert kiszorítják őket a gépek.
Mit fogunk kínálni nekik?
Új luddizmust? 
Verjük szét a szervereket?
Ugyan kérem -  a társadalmi haladással szembemenni reménytelen vállalkozás, ez csak nyomorhoz vezethet, ezt csak Grazban kezelt idióták képzelhetik.
Hogy éppen egy vállalkozó adott hangot annak, amit már régen zengenie kellene az egész demokratikus oldalnak, már ha a haladást szeretnénk képviselni?
Hát úgy látszik, neki van érzéke a folyamatok és társadalmi igények felismeréséhez, van ilyen.
Nézett itt már más politikus is női bugyiba, de az asszociatív képességei nem működtek, csak tapogatózott ott, ahol a lényeglátó már megtalálta jövője kulcsát.
Nemmellesleg senki nem kényszerít senkit arra, hogy pornót vagy szexet nézzen, mégis elég sokan nézik, csak ez is olyan, mint a nők maszturbációja, mindig csak a többiek vétke, de az érintett még soha, semmikor, pfuj...


Ezt a posztot nem azért írtam, mert Gattyánból szentet szeretnék farigcsálni, nagytőkés ő, egy cápa, és mint tudjuk, a lét meghatározza a tudatot, az ülésrend az álláspontot - és így tovább.
Ő már biztosan látja a projectben a maga hasznát, de ez nem baj, ha megvan a társadalmi haszon is.
Azért írtam, mert szeretném, ha elgondolkodnátok azon, hogy miért jobb, ha nem csinálunk semmit, vagy miért jobb a stadionok helyett a kerékpársávok festése, miért jobb egy átlátható, könnyen kezelhető gazdasági környezet helyett egy korrupt és mocskos társadalom?
Tiszta ország kell, tiszta viszonyokkal és erre most - kockáról-kockára, ahogy a Nagy Fácángyilkos mondá - meg lehetne teremteni a lehetőséget.
Nincsenek illúzióim, de annyi éve hányom már itt a falra a borsót, hogy egyel több vagy kevesebb...


De azért gondolkodjatok egy kicsit...


:O)))

5 megjegyzés:

CsipkeRózsa írta...

Kár, hogy Magyar Bálint igyekezete nem folytatódott, most már az ország nagy része is része lehetne a digitalizációnak, ennyi eltelt év után.

Czékus Lajos írta...

Korábban hallottam/olvastam valahol, valakitől, hogy OV jó ideig ellenállt a mobiltelefon használatának, a computert meg egyáltalán nem vette igénybe, talán még ma sem.
Elképzelhető ez a világon a legtöbb miniszterelnökről?
Így aztán a magyar digitalizáció sorsa és jövője nem sok reményre ad okot.
Orbánnal.
De másoknál sem szerepel ez első helyen.
Már csak azért sem, mert eddig bármiféle új, bevezetésre szánt terv hallatán "jó" magyar szokás szerint az volt a reakció, hogy azt miképpen és miért nem lehet megvalósítani.
(Azt nem venném rossz néven, ha Gattyán, a is - Bigéhez hasonlóan - beállna MZP-t támogatók sorába, ha már MZP lett a kapitány (Copyright by Gyurcsány, a "kapitány" titulust illetően)

stirlitz írta...

"Korábban hallottam/olvastam valahol, valakitől, hogy OV jó ideig ellenállt a mobiltelefon használatának, a computert meg egyáltalán nem vette igénybe, talán még ma sem.
Elképzelhető ez a világon a legtöbb miniszterelnökről?" Kubatov Gábor mondta Gattyán meg pénzt kap viktortól nyilván ezért csinálja

1970 írta...

Kedves PuPu!

Őszintén szólva nekem szegény Hankiss Elemérről mindig Tölgyessy Péter jut az eszembe. Pedig Hankiss igazi tudósember volt, szemben Tölgyessyvel. Mégis ugyanúgy hidegrázást kaptam anno Hankiss Elemértől, mint most Tölgyessytől.

1970 írta...

"Kár, hogy Magyar Bálint igyekezete nem folytatódott"

Kedves CsipkeRózsa!

Az a helyzet, hogy az oktatásügy általános állapota tekintetében azt kell mondjam, egyáltalán nem kár, hogy nem folytatódott a tevékenysége. És ez akkor is igaz, ha utána a még rosszabb, a tragédia, meg a gyalázat következett (kiv. Hiller Istvánt, aki egyedüliként ebből a bagázsból értett is ahhoz, amit csinált).