2023. november 30., csütörtök

ANGELA KÖNNYEI



Angela Merkel körülnéz Európában és záporoznak a könnyei.
Zsebkendői már régen elfogytak, most szipog, és ha eszébe jut anyja, aki a szipogásért hajdan megrótta, hát ismét zokogásban tör ki.
A sors igazságtalan mikor a jutalmat és a büntetést méri.
Aki egy sor országnak és a világnak majd két évtizedig békét és kiszámíthatóságot adott, annak életművét ma szerteszét verik azok, akik cserébe halottakat, világháborús hangulatot meg gyűlölködést adnak.
Pesze nehéz a nyugati politikus élete, hiszen - teljesen demokratikusan - kérdések nélkül alkalmazkodnia kell Amerikához, és ha ellenkezése nem is vezet kivégzéshez, mint Szaddam esetében, sem lincselés előtti megpocsékolásához, mint Kadhafi fegyelmezésekor, azért számos kellemetlenség érheti.
Nagy a gyakorlat ebben, hiszen a CIA ezt megalapítása óta világszerte  gyakorolja, miközben folyamatosan a CSEKA, az NKVD, a KGB és mai orosz utódszervezete a feketefenekű - tegyük hozzá, hogy egyik szervezet sem egy matyóhímzés...



Kedveltem Frau Merkelt, a Muttit, akit saját népe is kedvelt, hiszen ilyen becenevet ki kellett érdemelni.
No, nem a szépsége okán, hiszen e tekintetben a Golda Meiertől induló listán szilárdan tartotta a harmadik helyezést, - második Mrs Thatcher volt - hanem azért mert szerette az emberiséget és vitathatatlanul reálpolitikus volt.
Politikai nézetei nem álltak küzel hozzám, még csak szociáldemoktata sem volt, mint újabban volt párttitkárok és gyakorló baloldali politikusok között divatba jött.
Kereszténydemokrata elveket vallott, mint egy papi családból származó decens úrilányhoz illik.
Viszont nyomot hagyott rajta az a néhány év, amitr az NDK-ban élt meg, és egyáltalán nem volt idegen tőle az a gondolkodásmód, mely az ott élőket jellemezte.
Elsősorban a Szovjetunióhoz való viszonyt értem ez alatt, melynek létét adottságnak vette, melynek oka a második világháború volt, és mely körülmény az életünkben öröknek tünt.
Ő valószínűleg felmérte azt, hogy a külpolitikai helyzet változása a volt szovjet vezetés egyszeri hibája, márpedig az orosz külpolitika nem szokott sürün hibázni, így a következő hiba elkövetése úgy kétszáz év múlva várható.
Talán ennek köszönhető, hogy meg akarta találni és meg is találta a modus vivendit a megújuló Oroszországgal, és sikeresen tartotta távol Németországot - és ezzel Európát is - az USA világuralmi törekvéseitől.
Erős Amerika helyett erős Európát vizionált, márpedig erős Európa nincs Oroszország nélkül.
Ezt edig ezer politológus és gazdaságkutató állapította meg, mint ahogy azt is, hogy az USA elsőszámú rémálma Németország és Oroszország összefogása.

Az európai politika az "oszd meg, és uralkodj" elvén alapul, az angolszász az "oszd fel, és uralkodj" recptjét követi. 
Az USA nem szereti a politikai súlyt képviselő államokat - ezeket nehezebb kordában tartani, mint a törpéket.
Ezért csípte a szemüket - hajdani gyarmattartó nagyhatalmi szülőatyjukkal, Angliával együtt - a néhai délszláv állam.
Egy nagy és erős állam helyett hét egymással torzsalkodó államocska, akiket könnyű egymás ellen uszítani, és még könnyebb - akár katonailag is - legyőzni - maga a mennyország.
Jellemző, hogy a gyenge Oroszország mellett az első adandó alkalommal, mikor beért politikai vetésük gyümölcse, megjelentek és rommá bombázták Belgrádot.
A németek akkor kivártak,  nem tették kockára a sokmilliárdos orosz piacot és a megbízható energiaszállítót, és nagyon jól tették.
A Balkán, miután visszahódította az "Európa lágy alteste" címet, átmenetileg elcsendesedett, Európa pedig viszonylagos nyugalomban élte tovább normális bár nem konfliktusmentes életét.
Az USA pedig összebarkácsolta a maga számára az egypólusú világot, melyben senknek sem lehetett beleszólása  a világpolitikába - rajta kívül.
Gorbacsv meghülyítése, a délszláv polgárháború, a színes "forradalmak"  , az "arab tavasz" mind-mind egy folyamat részei voltak, az USA mindegyikben részt vett, egy darabig sikeresen.
Csakhát a tőke éhsége nem ismer határokat - a világ erőforrásai, energiahordozói, nyersanyagai  feletti ellenőrzésre kizárólagos igényt tart, ezért akár nyílt  konfrontációt is vállal. 
A gond csak az, hogy jött Putyin, és Oroszország elkezdett erősödni, katonailag kiváltképpen.
Az orosz rakétatecnika ismét a Holdra tudja juttatni Amerikát - annak szándéka ellenére, és ezen semmiféle propagandhadjárat nem segít.
Hiába mondja a várható orosz győzelmet az újbeszél harctéri pattnak, a tények tények maradnak,az oroszok meg még nem is mozgósították a hadseregüket, zömében zsodosokra támaszkodnak.
Ukrajnának meg lassan elfogy az emberanyaga.
A lakosság menekül, a férfiakat az utcán fogják el, ha meglátják bennük a harcost.
Lassan már az Arany Naplemente Idősek Otthonából is próbálnak katonához jutni.
Gazdaságilag Ukrajna már elfogyott, és az csak a statisztika értékét jelzi, hogy az ukrán GDP meghaladja a magyart. 
Hogy minden másnap egy nyugati csodafegyvert jelent be a média, az erősen emlékeztet a hitleráj végnapjaira.

A nagyobb gond, hogy Kína is megerősödött, gazdasági és katonai értelemben egyaránt.
Amerika már így is el van adósodva nála, és ezt tovább fogja fokozni az új világrend, melyben megszűnik a dollár vezető szerepe, és Amerika nem lesz netto nyertese a világ oösszes üzletkötésének.
Az amerkai politika egymáshoz szorította Kínát és Oroszországot, és ez a Pentagon stratégáinak legrosszabb álma volt.
Közben más országok is csatlakoznak a formálódó új erőközponthoz, a BRICS-hez, mely a világot nem Amerika hegemoniája alatt képzeli el.
Mikor a térképre nézünk, ha amerikaiak lennénk, alvászavaraink támadnának.


Európa meg közben a perifériára sodródik, hacsak addig nem fészkelődik, míg egy újabb háborúban végleg nem jön létre az Európai Unió - új vezetés alatt...
Németország ismét fegyverkezni kezdett, a lengyelek katonákat küldenek Finnországba, a finnek lezárják az orosz határátkelőiket, nem nyughatnak, néhány ország ismét nagyhercegség szeretne lenni.
Framciaország az Iszlámmal hadakozik, Törökország a NATO-n veri le, hogy nem engedték csatlakozni Európához.
Az egész világ recseg-ropog, beleértve Amerika belpolitikai helyzetét is, miközben az angolok a Brit Birodalom helyreállításáról ábrándoznak - egye fene, amerikai vezetés alatt.
Hol van már a régi, békés Európa, ahol hajdan éltünk, turistáskodtunk, irigykedtünk, kereskedtünk?
Most háborús hírek vannak, mindenki utál mindenkit, senki sem bízik senkiben és semmiben, és ha az ember a reális helyzetről akar tájékozódni, hát beleütközik egy maffiozóba.
A magukat demokratának tartó politikusok meg a saját maguk által fejlesztett rózsaszín ködben élnek.


Merkel meg bánatos, talán egy dolog vigasztalhatja: kancellárként tökös csajnak tartották, most így legalább tökönszúrhatja magát.
Mi is...


:O)))

8 megjegyzés:

Belák Andrea írta...

Közeledik a VÉG.
Ja, és nem tudom tökönszúrni magam. Sebaj!

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Innen, ahol én állok, ez a dolog egy kicsit másképpen látszik.

Merkel "nagysága" majdnem az EU vesztét okozta. Későn ismerte fel, hogy bizony nem jó úton jár, bár kétségtelen békés időszak volt.
Ezt mi is megérezzük, mert ő szabadította ránk a "Vezérünket", az ő támgatása is kellett ehhez!
Meg az is, hogy közben a nagy megbékélés jegyében finanszírozták az Oroszok tartalékjait már ekkor ! Mert Putyin már ekkor arra készült, hogy ebből lesz egy csete paté.

Amikor rájöttek, hogy mekkora balekok voltak Merkelék, rögtön leállították a gázvezeték beüzemelését és leváltak az Orosz foszilis energiáról.
Kénytelenek ennk a levét meginni, de, hát a hibákért fizetni kell.
Előre lett hozva a klímaváltozás miatti aggodalom és folyik az átállás más energia hordozók használására való átállás.
Hát ez nem nagyon tetszik az olajtermelő országoknak és pesze nekünk se. Bele kényszerítenek bennünket olyasmibe, ami nem tatszik nekünk. Olyan jól megvoltunk mi az oroszokkal és az olajukkal. Mi fenének cseszegetnek itt bennünket és kényszerítenek a változtatásra.

Merkel valahogy megfeledkezett arról, hogy az események ilyen irányba is fordulhatnak és már nehéz visszadugni a szellemet a palackba.
A legnagyobb csalódása az Oroszok Krímbeli akciója lehetett, mert akkor derült ki igazán, hogy mit is jelentett a merkeli pilitika, ha már Orbán politikájának nem hitt.
Ha még hatalmon tudott volna maradni, akkor mára nézhetnénk mint a moziban, de még így is lesz elég zűrös helyzet elég.

A kétségtelenül igen tekintélyes politikusról kiderült, hogy több kárt csinált, mint hasznot hozott és egész jó balek volt.

Üdv sphagin.

1970 írta...

"Ezt mi is megérezzük, mert ő szabadította ránk a "Vezérünket", az ő támgatása is kellett ehhez!"

Kedves sphagin!

Már ne haragudj, de ekkora kapitális marh.ság mellett nem lehet szó nélkül elmenni.
Merkel szabadította ránk ezt a haspók kisgömböcöt??? Nagyon remélem, hogy ezt az ökörséget Te sem veszed komolyan.

Azért komoly baj, ennek sulykolása, mert elfedi a lényegről a figyelmet: annak a hazai elitnek a súlyos felelősségéről, amelyik ténylegesen ránk szabadította ezt az őrült miniducét. Itt akkor kezdhetném a felsorolást szegény Mécs Imrével, aki istenítette '89-ben, folytathatnám az MDF meg az SzDSz teljes garnitúrájával, és zárhatnám a sort a szocialisták (mostani DK vezetésének) felelősségével is az ügyben.
Hagyjuk már ezt a felelősségáttolást Merkelre! Neki is megvoltak a rossz lépései, ahogy mindenkinek, de ez nem kenheti el a hazai politikai (és más!) elit TELJES spektrumának súlyos bűnét ebben.
Megjegyzem: ideje lenne Fodor és Horn Gabikának (és sokan másoknak, a túlvilágon is!) kiállni és bocsánatot kérni ettől az országtól azért, amit műveltek vele.

PuPu írta...

Kedves Spaghin!
Az a gyanúm, hogy a te álláspontod eléggé ingatag. Valahogy azt érzem, hogy nemigen tudsz eligazodni a világ - kétségkívül bonyolult - dolgai között, ezért most megpróbálsz belesímulni a mainstream értelmiség aktuális álláspontjába, és magadat győzködöd arról, hogy Magyarország érdeke a konfrontatív, eszetlen gazdasági és katonapolitika.
Sajnos ebben az esetben nem velem van vitád, hanem a józan ésszel.
A mi érdekünk a béke, a békés kereskedelem lenne, még ha ezzel a komcsik tartalékait is növeljük, (te ma már bizosan szociáldemokrata voltál negyven évvel ezelőtt is...) ami egy üres lózung ugye, hiszen ha belegondolsz, akkor a harc éppen Oroszország és Európa energiahordozóiért és nyersanyagaiért folyik, úgy minmum egy évszázada - angolszász szempontból meglehetősen változó sikerrel.
Tartalék... - nevetséges,hiszen költhetnék ezt a tartalékot seggenfütyülő gumikutyák vásárlására is, népjólétre is - midegy, hiszen a lóvé nem az angolszász kapitalisták kezében van, ez pedig szerintük helytelen.
A helyes az lenne, ha Oroszország és Kína is gyarmat lenne, olcsó nyersanyaggal, olcsó energiahordozókkal és olcsó munkaerővel.
Ha a gyarmatosítás nem megy a régi úton, akkor újat kell keresni, és amíg erő van, addig azt használni és néha elhasználni is kell, hiszen otthon a hadiipar rengeteg munkát ad, az elavult fegyverek megsemmisítése költséges, az ember olcsó.
A háború üdvös, biztosítja a társadalom gyűlölet-igényét és viszonylagos nyugalmát, amíg a tőke a gyarmatért hadakozik.
Az ember számára legfontosabb érték a béke, a lövészárkot nem fűtik, sör és fotel sincs benne, nem, egy wellnesspark, ami azt illeti,
A gyermeked, unokád meghal, még mielőtt élni tudott volna, azért, mert most az előrelátó táposcsirkék kerültek a nép oistobaságának eredményeként hatalomra.
Most már nem érdekes a klímavédelem, a környezet megóvása, az atomenergia mellözése, a palagáz-kitermelés környezeti veszélyei, a millók nyomora, a betegségek, a képzetlenség - az csak az érdekes, hogy Merkel békés kereskedelmével az oroszokkal biztosította a békét és a nyugalmat, nem az ameriaiaktól vette meg a cseppfolyósított palagázukat, mely akkor még nem is volt, mikor ez a kereskedelem elkezdődött.
Elkeserítő, hogy ezt te nem akarod látni, de meg is magyarázza, hogy miért jutottunk ide, hiszen te annak idején irányító pozícióban voltál - a vak vezette a világtalan tömegeket?
Gondold át a dolgot és ezzel a nickel ne legyél ruszófób, ha javasolhatom, vagy változtasd meg schmeisserre...
:O)))

sphagin írta...

Kedves 1970 !

Már vártam, hogyy okoskodj megint, csak ne lövöldözné mellé mindig !

Az egyik felelősség ugyanis nem zárja ki a másikat, tettek ezért az Orbán ámokfutásért elég sokan, eleget !
Szerintem Merkelnek is meg van a maga sara ehhez, kár mentegetni.

Igen ! Abban igazad van, hogy sokan kérhetnek itt bocsánatot, sok mindenért, csak bennünket ez se, meg más se boldogít, nekünk kell ezt megszívni, ők meg el vannak, voltak.

Egyfolytában folyik a rendszerváltás és ezt kell tenni majd Orbán után is!

Sajnos a legnagyobb gond, hogy nem tudunk egyetérteni. Mit lehet tenni ?
Úgy látszik, hogy még nem vagyunk a gödör alján, hogy végre kinyiljon a csipánk !

Majd az élet eldönti ezt a kérdést, ki kell várni !

Üdv sphagin.

1970 írta...

Kedves PuPu!

Az írásod tartalmával nagyon egyetértek.
Annyi kiegészítést fűznék hozzá, hogy a jelentős vezetők, államférfiak/-nők, életművét haláluk után általában totálisan szétrombolják, a felhalmozott értékek ebek harmincadjára kerülnek. Merkel személyes pechje, hogy mindezt végig kell néznie...

1970 írta...

Kedves sphagin!

Igazán sajnálom, hogy szövegértési problémáid vannak. Nem arról írtam, hogy az "egyik felelősség kizárja a másikat", hanem arról, hogy amit sulykolsz (az ostoba, unos-untalan ismételgetett neolib mantrád) pont a lényegről vonja el a figyelmet: ennek a pöffeszkedő, gyűlölködő, harácsoló elitnek a felelősségéről.
Merkelt sem "mentegettem", egy csomó kérdésben nem értettem vele egyet, de az kétségtelen, hogy legalább reálpolitikát folytatott.
Az, amit úgy írsz "egyfolytában folyik a rendszerváltás" valójában nem más, mint a Kádár korszak hagyatékának totális felélése, beleértve ebbe gyakorlatilag az összes társadalmi alrendszer szétverését. Most éppen az egészségügy és az oktatásügy van terítéken, de korábban az ipar és a mezőgazdaság , majd a szolgáltatások, a szociális szféra, stb. is sorra került.
Te pedig ehhez - akaratlanul is - asszisztálsz azzal, hogy - amiként PuPu írta - "megpróbálsz belesimulni a mainstream értelmiség aktuális álláspontjába".
Azt hiszem sphagin, nem én vagyok kettőnk közül az, aki "folyamatosan mellélő"....

sphagin írta...

Kedves 1970 !

Én úgy ggondolom, hogy nem sulykolok semmit, csak a tényekre szorítkozom.
Igen, gyarlók vagyunk, azok voltunk már az átkosban is.
Persze volt egy jó vezetőnk, aki nem egy harácsolós fajta volt és ez is ritkaság !

Merkel reálpolitikája a csődbe vitte volna az EU-t, ennek a levét isszuk most.
Kiderült, hogy a volt garnitúra nem képes lebontani a Kádár hagyatékát, nem is akarja.
Orbán, Merkelnek megígérte ezt és meg is teszi, ezen dolgozik nap, mint nap ! Cserébe szabad rablást kapot, valamit, valamiért ! Nevezhetjük ezt reálpolitikának is, ha úgy nézzük, csak ne kenjük másra. Kiengedték ugyanis a szellemet a palackból és nem tudják visszadugni. Orbán ugyanis, él a helyzet adta előnyökkel és hivatkozik a Merkellel kötött megállapodásokra. Ő csak azt teszi, ami a feladata, szétveri a volt Kádári struktúrát.

Ebben egyetértünk, csak mikor lesz ebből valami és főleg jobb?
Mert a kormányzáshoz már nem ért, nincs erre csapata sem, nem erre készült.
A hatalmat nem tudja átadni, mert börtön fenyegeti !
Egyre jobban rá is szolgál erre és már nincs Merkel.

Kiderült, hogy Király meztelen és az is, hogy Kádár igazi hazafi volt, az országa érdekében dolgozott. Nincs aki pótolni tudná.

Nem simulok én sehova, abból már kinőttem és soha nem is volt az érdekem.
PuPu is elfogult sok esetben, de ez természetes. Mindnyájan azok vagyunk többé kevésbé, mert érzelmeink is vannak.

Egy biztos, hogy ami most folyik, abból szívás lesz, nem is kicsi !

Üdv sphagin.