2010. július 29., csütörtök

FIZETNÜNK KELL...

Meg kell fizetnünk az IMF-el való szakítás költségét is, mondja Mellár Tamás.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában nyilatkozott, és kifejtette, hogy az ország alapvető érdeke, hogy középtávon saját lábára álljon a gazdaság és ne legyen szükség folyamatosan külső források bevonására, ehhez pedig az országnak vállalnia kell az IMF-fel való szakítás rövid távú költségeit.
Eléggé csúnya látvány, amikor egy böcsületben megőszült szakember éppen belerondít szakmai reputációja kellős közepébe, de mit tegyünk -  az új idők régi embereinél mostanában a politikai hűség a szakmai hitelesség elé került a rangsorban.
Kezdjük talán az elején.
Habár az ország kétségtelenül valamelyest eladósodott, és bizony-bizony a fejlődéshez folyamatosan szükségünk van külső források bevonására is, de ettől a gazdaság még a saját lábán áll, és a meglévő problémák dacára is fejlődőképes - és fejlődik is.
A fejlődéshez pedig források kellenek, ha nincs külső, akkor pedig csak belső forrásokra lehet támszkodni.
Belső források meg köztudottan nincsenek, így aztán a szép, önellátó autarchikus gazdaság álmát fel kell adni.
Az is kérdéses, hogy hogyan képzeli el a leépülőfélben lévő elkötelezett kutató a belső források feltárását, mert amit az interjú során elmond - nevezetesen a hazai vállalkozók által létrehozandó hitelszövetkezetek meg egyéb vicces ötletek - az inkább a fából vaskarika szép példája, mint tudományos kutatás eredménye..
Azt álmodja meg például, hogy  adják össze a tőkeszegény vállalkozók azt az összeget, melyet aztán majd hitelként, kamatterhek mellett felvehetnek, - a kamat meg majd fedezi a működési költségeket és az adót - meg ha nincs szerencséjük, akkor Viktor egyensúly-javít is egyet a pénzükből, - ami - ne feledjük - praktikusan nincs is...
Azt is megnézném, amikor a Mercedes majd bánatosan lemond külső forrásairól, mert magyar leányvállalata majd jobb kondíciókkal kap hitelt attól az új banktól, melyet a vidéki vállalkozók finanszírozására hoznak majd létre - vagy nem.
De azért inkább létrehozzák majd persze, merthogy a közismert bonmot szerint a bankrablásnál csak egy jobb üzlet van: a bankalapítás, és ez a bankrablási periódus nem tarthat a végtelenségig - váltani kell.
Külső források bevonására minden országnak, még a gazdag országoknak is szükségük van ha fejlődni akarnak, - hát még a tőkeszegény kis államoknak.
Egyre kell vigyázni: a gazdaság legyen képes a hitelek törlesztésére, és ezzel nálunk nincs is hiba, habár az utóbbi három hónap azért erősen kezdi árnyalni ezt a képet.
Nem az eladósodottságunk miatt, hiszen mint maga a Vezér is megállapította,  80% körüli eladósodottságunkkal az európai középmezőnyben vagyunk, hanem a krakéler ostobaságunk és a gazdasági jövőkép hiánya miatt.
Merthogy az szép dolog, hogy azt már tudjuk, hogy 2030-ra jajdefincsi lesz magyarembernek, de azt azért még nem, hogy 2011-ben mi lesz a fedezete a deficit vállalt csökkentésének.
Mint a klasszikus viccben: azt már tudjuk, hogy mi lesz, csak még azt nem tudjuk, hogy addig mi lesz...
Gondolom ebből az is kiderül, 2030-ra tervezi a Vezér, hogy a Világegyetem Ura lesz - addig és nem tovább akar csak bíbelődni ezzel a személyes nagyságához képest megalázóan kicsi országgal
Aztán itt van ez az IMF ügy is.
Hogy miért kell nekünk harcolnunk egy olyan szervezet ellen, melynek tagjai vagyunk, amelyik a mi befizetett pénzeink kihelyezésével is foglalkozik átmeneti gazdasági nehézségekkel küzdő tagjai számára, az maga a rejtély, a Nagy Orbáni Okosságok tengermély homálya maga...
Ennek a szervezetnek Magyarország 1982 óta tagja.
A tagság ebben a szervezetben olyan, mint amikor a cirkuszban védőhálót feszítenek a trapézművészek alá, - ha baj van, életet menthet.
Mint mentett legutóbb is, mivel a nemzetközi pénzügyi források szinte máról-holnapra bedugultak és csak az a lehetőségünk maradt, hogy a fizetési nehézségek elkerülése érdekében igénybe vegyük ezt a tagságunkból fakadó lehetőséget.
Egyébként a piacinál kedvezőbb kamatozással, de mint említettem, a pénzpiacon éppen nem lehetett semmiféle kamatozással forráshoz jutni.
Márpedig az ország ezidáig még mindíg teljesítette határidős fizetési kötelezettségeit és ez történt most is - megőriztük hitelképességünket.
És hát igen, - az IMF feltételekhez köti a pénzek kihelyezését, mert ez ugyanúgy működik, mint a hétköznapi életben, csak itt nem a nyugdíjszelvényt kérik be hitelbírálatkor, hanem azoknak az intézkedéseknek a listáját, melyek biztosítják a hitelek visszafizetését...
No, ezt nem tudta Orbán prezentálni, - vagy nem akarta, mert - mint Mellár is mondja - az eddig is szűkös mozgástér ennek a brilliáns akciónak köszönhetően most még jobban beszűkül, tehát további egyensúlyjavító intézkedésekre van szükség.
Az egyensúlyjavító intézkedés egyébként a megszorítások leánykori neve.
Azt ugyan nemigen tudom, hogy a saját helyzetünket miért kell mesterségesen rontani, hacsak a Vezér  határtalan erejének fitogtatása nem okoz semmivel össze nem hasonlítható gyönyört neki és híveinek.
Csak úgy ne járjon, mint az autóban szeretkező pár akik annyira bele vannak feledkezve saját gyönyörükbe, hogy csak akkor kapnak észbe, mikor az erdész megkocogtatja puskájával az ablakot.
Merthogy meg fogja kocogtatni, ez kétségtelen és ezt Mellár is tudja, aki ha komolyan veszi a munkáját, akkor ezt a kocogtatást akár milliárdokban is ki tudná fejezni - már ha nem állna ennek útjában a párthűség.
Kedvelem ezeket a Századvég-cégeket, ez lehetett az egyik legjobb befektetése Stumpfnak...
No, mindegy - ahogy elnézegetem, Orbán a legjobb úton halad bukása felé, de az kétségtelen, hogy ezt döngő léptekkel teszi.
Volt már egy-két elődje a világban, akik hasonlóképpen masíroztak a bukásba, csak az a baj, hogy ennek az árát is velünk fizetteti meg a történelem.
Ez ellen viszont nincs mit apelláta, - ha komolyan vesszük a demokráciát, akkor az eszközeink korlátozottak, de azért nem maradunk teljesen eszköztelenek, - fontos az az lenne, hogy a választó tudja, hogy mi is történik körülötte.
Úton-útfélen el kellene mondanunk neki.
Aztán majd levonja a következtetést...
:O)))









2 megjegyzés:

- írta...

Salom PuPU.
A választó nem igen tudja,hogy mi történik körülötte.Ha tudni akarja,akkor úton-útfélen kivonják a forgalomból,utána persze levonja a következtetést,hogy a Fidesz alatt se szép,se okos nem lehet senki,csak Orbán Viktor és a tanácsadói.
"...ennek az árát is velünk fizetteti meg a történelem"
A történelem drágán és fájdalmasan méri magát,olcsó,ócska emberek miatt,de ennél is lehet még drágább és fájdalmasabb...

Törzsi írta...

Istenem!
Ez a szakmám szégyene. Ő se látott még élő vállakozást és banküzemet. Biztos olvasott róla az Ablak-Zsiráfban.
Hitelszövetkezet. Ja.
S mibül lesz nekik betét? Abból amit leírtál? Biztos.
Ha meg nem, akkor kisnyúl.
Viccet félretéve: a banküzem az valóban üzemszerű, nagy beruházást igényel, főként informatikai oldalon. Jobb, ha tőlem tudja MT, hogy minden ilyesmiért fizetni kell a szolgáltatónak, különben nem jut a píííz egyik helyről a másikra. Vagy hogy gondolhatja? Kockáspapír? S Jani bá' biciklivel hordja a Tecsós-zacskóban? Osztán ki hordja ki a zsét (ha ebből a lázálomból lenne valami), Bélabá' az MNB-ből Trabanttal?
Hogy csak az alap technikai tételekt érintsem.
Vagy a Demján Bankra gondol ebben a funkcióban?
Ilyen mennyiségű forrást belső piacon nem lehet találni. Ráadásul törvényi korlátok is vannak, ami persze manapság egy csuklómozdulat, ugyi.
No, de per pill. van ez a zavaró EU macera, igaz ki lehet(ne) lépni, ami azért érdekes lenne, hogy gyakorlatice hogy müködne.
Ilyesmit megengedhet magának pl. Putyin . Ott van pénz, paripa s fegyver. (Olaj, gáz, ásványkincs, immár korszerűen művelt mg.)
Tényleg nem értem őket. Annyian szólnak, hogy vigyázat! Mindenhonnan. S valszeg' azt hiszik, hogy mások tévednek, s nem ők.
Hogy a francba nem kapott még egy közgazdász se közülük Nobel díjat, nem is értem.

Csak nehogy azt gondolják, hogy ez Svájc, mert akkor megkarmolom őket. Pedig félek, valami ilyesmi motoszkál bennük.

Észveszejtő. S legfőképpen pénzveszejtő. Csúnya vége lesz ennek.
Törzsi