2011. augusztus 23., kedd

MOCSÁR


Olyan ma a magyar politikai élet, mint a mocsár.
Bűzös gázok pöffennek időnként, a sáros vízben nem él meg normálisan senki és semmi, csak azok az állatok és férgek, melyek alkalmazkodtak a körülményekhez, de azok legalább nagyon.
A mi mocsarunk a viszonylag tiszta tó és a sivatag között fekszik, foglyai vagyunk vagy tízmilliónyian, lehúz bennünket, és néha úgy érezzük, minél jobban kapálózunk, annál mélyebbre süllyedünk.
Már alig tudjuk a fejünket a felszín felett tartani, de még így sem érezhetjük magunkat biztonságban a belélegezni kényszerült bűzös miazmáktól, döglesztő gázoktól.
Pedig olyan szépen indult ez az egész, a tóparti kis öböl, ahol megtelepedtünk egészen élhető volt, a partja zöld és üde, pezsgett az élet.
A madarak énekeltek, a halacskák vidáman úszkáltak, míg csak a harcsa meg nem ette őket, a vízinövények, a nád, a sás harsogó zöldjében boldogan fészkeltek a vadrécék, mögöttük kicsinyeik tanulták a szakmát  - időnként fejre állva, égnek meresztve a feneküket keresték a táplálékot a víz alatt.
Igaz, ha valaki veszélyeztette a kialakult állapotokat, akkor megjelent a környezetvédelmi felügyelőség és fejbeverte a rendbontót.
Ez némelyeket irritált, mint ahogy a környezetvédelem logója is, merthogy az tény, hogy egyetlen logót lehetett csak használni, és az idiótább állatoknak nemigen volt érdemes nagyra tátani a szájukat.
Aki elkezdte volna azt hirdetni, hogy a törpeharcsa értékesebb, mint a keszeg, vagy, hogy a hattyú jobban szereti ezt az öblöt, mint a liba, az bizony nemigen talált elismerésre.
Aztán egyszer egy Gorbacsov nevű szerelő leszerelte a környezetvédelem csónakjáról a motort, szétszedte, de összerakni már nem volt tudománya és a mi öblünkben elkezdődött az elmocsarasodás.
Eleinte ugyan nagy volt az egyetértés abban, hogy ami volt az rossz volt, és mindenki vidáman lobogtatta a saját logójával ékesített zászlaját, és ez egy ideig boldoggá tett mindenkit, de közben a háttérben érdekes folyamatok indultak.
A víz szabad áramlását elrekesztették a köztulajdon feltrancsírozásával megjelent új tulajdonosok, megjelentek idegen nádvágók, akik lerabolták és tönkretették a nádasokat, szétrugdosták a vadréce fészkét, a halakat lehalászták, a vadlibára vadászatokat szerveztek, megjelentek a keselyűk, a rókák.
Még a természetvédelem hajdani képviselői is koncepciót váltottak - ők árulták a védett fajok gereznáit, nagy egyetértésben az új urakkal, akik egy fillért sem fordítottak arra, hogy az élet színvonalát és minőségét legalább a hajdani színvonalon megőrizzék.
Ma egy undorító alligátor az úr a mocsáron, a kevés még megmaradt vízben piranhák úsznak, a mélyből feltörő metán megmérgezi az életet, szotykos sár és a rothadás bűze terjeng mindenfelé.
Aki azt gondolja, hogy ez azért talán túlzás, hát jusson eszébe, hogy mennyit siránkozik mindenki a belvízhelyzet miatt, de a hajdani belvízlevezető csatornákat – nem képletesen, hanem valóságosan – azok temették be, akiknek földje ma olyan, mint egy japán rizsföld.
 Csak annyira azért nem büdös is, mert ez csak virtuálisan van lesz@rva, míg a japán rizsföldeken az emberi ürülék a maga természetességében van jelen, de ott legalább haszna van.
Nem tudom, hogy lehet e politikát szépen csinálni - talán nem, - de ami nálunk folyik, az maga a hányinger.
A legutóbbi nekibuzdulás még nekem is sok, pedig mielőtt szétnézek a hírek táján, beveszek egy Daedalont, prevenciós céllal.
Hogy a mi alligátorunk úgy döntött, hogy nem nyugszik, míg Gyurcsányt le nem vadássza, az rendben van, a szándék szép és végtére is valamivel el kell foglalnia magát, ha már kormányozni nemigen tud.
De az azért, hogy ráküldi Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek volt vezetőjét, az már igazán a pofátlanság minősített esete.
Kocsis, a BKV mai vezérigazgatója terhelő vallomást tett Gyurcsányra, Szilvásyra és Kóka Jánosra, merthogy ők okozták a MVM többszáz milliárdos (figyelem, nem milliós, milliárdos) vagyonvesztését azzal, hogy leváltották őt, és ezzel megakasztották azt a nagyívű folyamatot, melynek végeredménye a vállalat és az ország felvirágzása lett volna – vagy ezermilliárdos vagyonvesztés.
Arról nem esik szó, hogy ennek a menesztésnek voltak némely előzményei, offshore cégekkel és Mrs. Istvan Kocsissal megspékelve, - aki szeret a horrort, az olvashat erről bővebben az Index cikkében, aki meg nem akar éjszaka aludni, az a hírszerző cikkét is elolvashatja.
És aki ezeket elolvasta, az pontosan megérti, hogy miről is beszélt Gyurcsány az őszödi beszédben és azt is, hogy miért kellene világgá zavarni az MSZP pénzügyeit intéző veteránt, aki oly hevesen utálja Gyurcsányt, mint még kevesen – ezek szerint indokoltan.
Persze ez a próbálkozás is gyenge, mint a nyári harmat, - egy részvénytársaság vezetése azért nem úgy megy, hogy leszólnak a piros telefonon, hogy ugyan, sikkasszál már nekünk kicsit, kedves Kocsis, ennek az egésznek az a célja, hogy ha lehet, kenjünk rá egy kis szart Gyurcsányra, hadd mosakodjon, a népben meg úgyis csak az marad meg, hogy szaros volt.
Undorító.
Mint ahogy az is, hogy anno ötven millióért két évig pórázon vezetgették az egyébként igen ostoba Zuschlagot, most a több százmilliárd vagyonvesztés okozójaként gyanúsított Kocsis úgy ül a BKV vezérigazgatói székében, mintha odaragasztották volna.
Anno elmondta már politikus, hogy a politika és a szervezett bűnözés összeér, de a mai helyzet ezt már jócskán meghaladta: ma a politika maga a szervezett bűnözés.
Sokszor elgondolkodik az ember, le lehet ezt a mocsarat csapolni?
Nagyon nehéz, mert aki közel megy hozzá, azt könnyen lehúzza és megfojtja, mert nyúlós, mint a takony, melyet csak az élhet túl, akinek a gerince is ebből a matériából van.
Azért persze nem kell feladni, de ehhez az kell, hogy annak, aki fellép ellenük, annak milliók fogják a derekára csomózott biztonsági kötelet, félretéve pesszimizmust, személyes érzelmeket, kételyeket.
Ezen kellene mostanában elgondolkodni – szerintem.
Hogy a halacskák megint vidáman úszkálhassanak, a víz kitisztuljon, zöldelljen a világ és a liba vidáman úszkáljon a mi kis öblünkben, míg csak pörköltté nem lényegül…

:O)))

10 megjegyzés:

Debi írta...

PuPu!

Fogadd őszinte gratulációmat az elért eredményedért, hiszen ha a 3 labdarúgással foglalkozó blogot kiemelem, akkor a politikai jellegűek között a 4. helyen végeztél. CSAK ÍGY TOVÁBB!!!

Debi írta...

Igazán szeretnék többet tudni erről az ostorforgató lóhajtóról,
Miért is volt az, hogy éveken keresztül egyik kurzus sem mert igazán hozzányúlni?
Hogyan lehet az, hogy valaki ha nem felel meg egyik helyen vezérigazgatóként, megy a másik helyre, szintén vezérigazgatónak. Ilyen csak a kemény elvtársi időkben volt!!!

Névtelen írta...

Kedves Pupu!

Ez az írás nagyon kemény, lehangoló, és sajnos "velejéig" igaz!

Idéznélek: "Anno elmondta már politikus, hogy a politika és a szervezett bűnözés összeér, de a mai helyzet ezt már jócskán meghaladta: ma a politika maga a szervezett bűnözés."

Ebből az axiómává váló megállapításból az a legrosszabb, hogy lassan ez a helyzet oldal-semlegessé fajult!

A mocsarasodás felkent harcosai lassan lehetetlenné teszik a münchausseneket is, de sajnos sikeresen szorítják partokon kívülre az itt-ott felbukkanó lecsapolási szakembereket is!

éva írta...

Pupu, az sokat elmond a mai állapotokról, hogy ez a ... még a helyén lehet, és saját vallomása alapján nem repítették el a vadlibák után! Ugyanis lényegileg nem terhelő, hanem beismerő vallomást tett, miszerint elherdált többszáz ezermillió forintot (ebből 4500 milliót egy horvátországi szállodára) és gyurcsányahibás, hogy nem sikerült ezt felvinnie Egymilliószor millióra.(annyi ugyanis a Ezermilliárd) Pedig ő "csak" fel akart zárkózni a fidess-oligarchák mellé! Mi ehhez képest a Bkv-as hölgy pimfli kis 100 milliója? (egytízezred része)
Arról meg sajna ne is álmodj, hogy együttesen fognák a kötelet, mert a különböző oldalakat e tekintetben igencsak eltérő szándékok vezetnék!
Egyébként a magyarember erre volt rendeltetve: egy olyan nép, akinek az egyik fő szempontja a "dögöljön meg a másik tehene is" viszont nincs szava a szolidaritásra, az nem is nagyon érdemelt mást!
Továbbá nem várhatsz sajnos különösebb felhördülést a nyugdíjasoktól sem, hiába lesz rájuk is kiterjesztve a "közteherviselés", meg a szerencsejátékra benevezve a nyugdíj folyósítás napján (lehet találgatni, hogy előző hónapban mennyi járulék folyt be, és mennyivel utalnak kevesebbet, mint ami "jár")
Ugyanis most is beigazolódik, hogy a pokolhoz vezető út jószándékkal van kikövezve: Kádár csupa jószándékból előre megcsócsált nekik minden falatot, nekik csak nyelni kellett - most már nagyon belejöttek a nyelésbe, bármit lenyelnek, még azt is, ha havonta csak egyszer lehet farhátat venni a leveskébe. Mert nem a három kimaradóért "kelnek fel" hanem a megmaradó egyért fognak reszketni.
Nagyon realista - ezért nagyon búbánatosra sikerült ez a poszt.

kogito írta...

Kedves Éva! Lehangoló a nyugdíjasokról írott véleményed nem is tudok vele egyetérteni! Hogyan gondolod, hogy a sok megrokkant, rottyant nő és férfi elkezdi az utcai harcokat ez ellen a mocskos kezű diktátor és maffiózó bandája ellen? Van-e a baloldalon olyan értelmiségi réteg ill. ezeknek vannak-e olyan tagjai, akik élére állnának ennek a szabadságharcnak? Nincs!!! Innen beszélni (írni) könnyű, de kivitelezni jelen állás mellett lehetetlen. Mit csinál az MSZP rokkant-tagozata? Még mindig marakodnak, semmi előremutató tüntetésszervezés, sztrájkra való felhívás -ami átütő erejű lenne- nincs! Szerencsétlen nyugdíjasok mit tehetnének ilyen őrült helyzetben? És kérdem: miért pont a nyugdíjasok? Hol a "forradalmi" ifjúság és a fiatalabb korosztályok? Hiszen jórészt a fiatalok most is a nyugdíjas szülők, nagyszülők segítségére szorulnak sok esetben! Végül: a nyugdíjasok felépítették a hazát, most építse tovább az, akik hittek ennek a szutyok, senkiházi tróger Zorbán nevű fasisztának!

Megújuláspárti írta...

Szép szomorkás írás.
Az elejével van kis bajom, mert én úgy emlékszem, hogy a környezetvédők csónakmotorjából elég gyakran kifogyott a matéria, meg hát lopták azt is rendesen. Az a gorbacsövű szerelő meg mire nekiállt, már hiába próbálta preparálni - használhatatlan rozsda volt az egész. No meg a környezetvédők is hordták innen a hízott libát ahogy csak tudták.
Amúgy a jelen szagát jól érezteted, gratulálok hozzá. Csak azt nem értem a trollok hol maradnak innen?

zombi írta...

Tudod éva a nyugdíjasok éppen olyanok, mint a gyerekek. Eltartottak. Hiába fizettek be mint dolgozók 35-40 évig rengeteg pénzt a TB-nek a munkáltatójukkal együtt, az a pénz nincs sehol, mert az akkori nyugdíjasokat abból fizették. A szoci kormányok kiegészítették a nyugdíjkasszát még akkor is, ha esetleg hitelt kellett felvenni. De a Fidesz nem fogja. Mert nem érdeke. Most aki már csak terhére van a költségvetésnek mehet a levesbe. Mondá Lázár, aki nem dolgozik az ne is egyen. Persze ezt már hallottuk régebben csak más összefüggésben. Mivel a nyugdíjasok kiszolgáltatottak, így nincs semmi kényszerítő erejük a kormányra. Orbánra meg különösen nem, mert a szülei nem szűkölködnek, meg hálapénzt sem kell adniuk a professzor úrnak, ha egészségügyi gondjaik vannak.

éva írta...

kogitó,úgy jönnek ide a nyugdíjasok, hogy egy korábbi (Bomba) írásában Pupu a reményeit a nyugdíjas társadalomba vetette. Én arra írtam, nem sértésnek szántam. De tény, ami tény: sok nyugdíjas zum trucc szavazott, mert "elvették" a 13-ik havit. Igaz, hogy az Mszp adta, igaz, hogy egy világgazdasági válság kellett, hogy visszavegyék, de akkor is! Nos, ezekre vonatkozik a választás után megjelent borzalmasan gyenge jobbos vers:
"Ahogyan szavaztál, úgy segítsen Isten!"

kogito írta...

Éva! A te hozzászólásod vége és az én mondatom második része összecsengenek. Én is elítélem azon nyugdíjasokat, akik pl. idős nő és férfi létükre kezet csókoltak ennek az aljas pribéknek! Sajnos a nyugdíjas éppen annyira megvezetett egyén, mint a társadalom többi tagja. Mindenki kussol, azt várják egymástól, kezdje el amaz... De ha vezető sincs?

éva írta...

kogito - ne veszítsd el a reményt. Afrikában van egy munkaének:
Sok kis hangya megeszi az elefántot,
Sok kis hangya legyőzi az elefántot.
Pedig azoknak sincs vezérük - meg a vándorhangyáknak (marabunta) sincs - mégis menekül mindenki, amikor megindulnak. "Csak" tömeg kérdése az egész - meg sok kicsi fullánké.
Ezért hasznosak a Pupu féle fullánkos blogok!