2012. július 16., hétfő

ABSZOLUTIZMUS


Az abszolutizmus egyszemélyi uralom.
Támaszai a hadsereg és a hivatalnoki kar, akik állami pénzekből tarják fenn.
A politikai abszolutizmust autokráciának nevezzük, ez olyan politikai felfogás, mely szerint minden politikai hatalom egyetlen személy kezében kell, hogy összpontosuljon.
Az autokrata szinonimája a türannosz, a despota és a diktátor kifejezés is.
Nálunk az abszolutizmusnak egy speciálisan magyar formája érvényesül, ugyanis a mi kispályás diktátorunkat a hülyék hadserege és a náluk nem sokkal okosabb hivatalnoki kar tartja fenn, de az persze stimmel, hogy állami pénzekből – mi másból?
Hogy itt sértegetem büszke nemzetemet, annak oka, hogy számomra érthetetlen az a vallásos buzgalom, mellyel a nép egy lelkiekben gazdag, de szellemiekben szegény része a saját nyakába ülteti azt, aki ezidáig csak és kizárólag rosszat tett Magyarországnak, a népnek általában, de még saját bánatos hívei túlnyomó többségének személy szerint is.
Hogy hogyan tudta megosztani az országot, számomra maga a rejtély, hogy mitől lett ő a legmagyarabb magyar abban az országban, melyben a lakosság egy nem jelentéktelen része szinte állandóan a cigányok szapulásával foglalja el magát, hogy hogyan hihetnek neki, akinek már senki sem hisz a világon, hiszen annyiszor hazudozott gátlástalanul – maga a Nagy Titok, tömeglélektani szakdolgozatok tárgya lehetne.
Talán majd Schmitt Plagi bá egyszer megkutatja a jelenséget, mely az ő pályaívét is oly kellemesen befolyásolta, hiszen olyan volt, mint a bűvész – bedobott egy közkedvelt és sportolóként, sportdiplomataként elismert úriembert a cilinderébe, majd a varázspálcával körözött kettőt és kihúzott belőle egy gyűrött, szakadt, szánalmas bohócot.
Hiszen, ha csak vele bánt volna így el, de hívei tömegeit dobta el, mint Julis a papírzsebkendőt influenzajárvány idején, de nem tanult ezekből senki, semmit.
Pedig betegsége tünetei egyre inkább elhatalmasodnak rajta, eleinte ugyanis még adott a látszatra, de mára már – vazallusai csordájával ellentétben - képtelen kontrollálni saját magát.
Legszebb példája ennek a pávatánc című nagyívű fejtegetése, melybe, ha befejeztük a röhögést az idiótán és komolyan belegondolunk, akkor igencsak elszomorodhatunk, hiszen ez a kis mondóka maga a nyugati politikai elit szemköztköpése.
Annak megfogalmazása, hogy az ostoba uniós politikusokat át kell és át lehet verni, nem kell hozzá, csak némi furfang, egyszerűbb, mint a lovat felfújni a seggébe dugott nádszálon keresztül eladás előtt, csak lépegetni kell, elegánsan rakva a sarkát az embernek.
Ha ügyesen csináljuk, dől a lé és még a lakatot sem kell leverni sehonnan, mint a dolgos hétköznapokban Mari néni libaóljáról, fáradságos munkával.
A pávatánc óta is van azért fejlődés, mert amit a bírókkal és a bíróságokkal művel, azt épeszű politikus nem tenné meg, ehhez csak olyan felfeslett elmével lát neki valaki, mint amilyen neki van.
Egyrészt a vöröscsillag – ügy kapcsán kifejtette, hogy nem vesszük figyelembe a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság döntését, melynek döntéseit szerződésben ismertük el kötelezőnek magunkra nézve, mert csak, és bár a Kúria döntése során azért figyelembe vette a döntést, a Világ Legkisebb Óriása és bandája azért még hepciáskodott egy sort.
Ez azért is izgalmas, mert most, a KÖZGÉP bejáratánál tartott tüntetés kapcsán a vállalat jogtanácsosa becsületsértésről papolt, holott mikor Új Péter megírta a Tokaj Kereskedőház kapcsán, hogy annak olcsó bora szar, akkor a strasbourgi bíróság megállapította, hogy a jogi személyeknek nem létezhet becsülete, csak legitim gazdasági érdeke.
Ebben a jogi személy igencsak hasonlít korunk politikusára, kinek – a kevés tiszteletreméltó kivételtől eltekintve - szintúgy nem létezik becsülete, viszont gazdasági érdekei annál inkább léteznek.
És most itt van az Alkotmánybíróság döntése, mely ugyan himi-humi indokokkal, de kimondta, hogy a bírák hatvankét éves nyugdíjkorhatára semmis.
Szempillantás sem kellett hozzá, és Egyeske közölte: a rendszer marad, és a kormány a tervek szerint még a hét vége előtt javaslatot tesz a parlamentnek az alaptörvény, a bíróságokról szóló jogszabály és a nyugdíjtörvény közötti összhang megteremtésére.
Tulajdonképpen arról van itt szó, hogy a hatalmi ágak szétválasztása helyett a hatalom teljes koncentrációját hajtja végre a centrális erőtér centruma, a kis magyar Fekete Lyuk, mely mindent beszippant, aminek csak a demokráciához köze lehet.
És bár kétségkívül ügyesen és erőszakosan teszi ezt, de egyre inkább repedezik a hatalma, mert azért a sajátjai közül sem mindenki ostoba, és pontosan ismerik a diagnózisát, ebből pedig könnyen meg tudják jósolni életkilátásait – már a politikai életére gondolok, természetesen.
És érvényesül a régi tapasztalat is - tűzz valaki hasára egy jelvényt és elkezd annak megfelelően viselkedni.
Ha egy senki szolgából alkotmánybíró lesz, van esély rá, hogy nem akar továbbra is senki szolga maradni.
Ma még a pénz és a félelem kordában tartja vazallusait, de nemsokára eljön az a perc, mikor már nem éri meg a pénz sem, és megéri bátornak lenni.
Kell még kis idő, de hát, ha Antall József kibekkelte „őket”, akkor mi is kibekkelhetjük ezeket, csak éppen lemerülni lesz kissé gyomorforgató abba a szartengerbe, amit ebből a szép kis országból nagy pofázások közepette gyártottak.
Itt az IMF küldöttsége, - ők tudják, kivel állnak szemben.
Nem lehetnek gyöngyvirágos, optimista reményeink…

:O)))

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sajnos megint hitegetik a baloldalt a megmondók, mint Puputeve. Hogy na majd most aztán az IMF megmutatja és úgy elveri a rossz orbán viktort, hogy nosza. És most sok baloldali boldogan várja, hogy leteremtik orbánt. Ezt csinálják két éve a bloggerek. Vagy több? :)
De megint csalódnia kell majd a baloldalnak, a néppárt nem hátrál ki Orbán mögül és eltűri, hogy európában egy fasiszta állam legyen. Megint találni fognak egy köztes megoldást.

PuPu írta...

..."a néppárt nem hátrál ki Orbán mögül és eltűri, hogy európában egy fasiszta állam legyen."
Hát, ez meg már a Néppárt baja, mert ez a nacionalista-populista kórság ragályos.
Van az úgy, hogy a bűn magában hordozza büntetését...
:O)))

éva írta...

Sajnálkozó névtelen
Azaz Bartusnak megint igaza lesz az Amerikai Népszaván, ő már elég régen megírta, hogy "Nálunk épül az Unió első fasiszta állama" Pedig akkor mekkorákat rinyáltak miatta a ballib "megmondó" emberek, akik máig vitatják, hogy mijafranc is az, amit a Mi Betegünk olyan buzgón építget!
A Néppárttal meg igazad lehet: ahogy omlik, olvadozik Európában a jobboldal, kénytelenek minden megmaradt eszement mögé beállni.
Ami persze tovább erodálja őket.
Az ingának ugyanis megvan az a jó szokása, hogy MINDIG visszalendül. Jó lenne, ha ezt az orbán-fanok is eszükbe vésnék, az I.Orbán által "bebetonozott" főtisztviselők sorsának buzgó tanulmányozása segíthet a felfogásban.