2012. július 30., hétfő

NYUGDÍJREFORM


Na, az mostanában nem lesz.
A Nagy Forradalmár, az acélból formált Vezér belelesett a közvéleménykutatási adatokba és eldöntötte: a ciklus hátralevő részében lehet, hogy hadat üzen Romániának, esetleg megtámadja az Egyesült Államokat, de a nyuggereket inkább kikerüli.
Ő ugyan ezt szavazat-maximalizálásnak hívja, de a nép - és az érintettek maguk is - nemes egyszerűséggel, a maguk rusztikus, kissé bárdolatlan stílusában inkább úgy fogalmaznak: Ni! Bészart a Vityka!
Ha ezt tette, jól tette, habár ha nem a saját, hanem az ország érdekeit nézné, akkor talán ez lenne az első dolog, amit rendbe kellene pakolnia, merthogy a magyar nyugdíjrendszer ma olyan, mint egy hajdani háromlábú szék, melynek lábai közül már csak egy létezik, azt is iparkodik a kormány kirugdalni a selejtezésre érett szépkorúak feneke alól.
Általános közvélekedés szerint a mai kormánynak rettenetes terhet jelent a társadalom elöregedése, ezért hát bekeményített velük szemben.
Mivel még nem érett meg az idő arra, hogy az utcán szabadcsapatok puskával vadásszanak a nyuggerekre, ezért a kormányravasz eszközökkel iparkodik megszabadítani a társadalmat a roncsoktól, elsősorban a magas színvonalú egészségügyi ellátáson keresztül, melyet jelenlegi állapotát tekintve külön fel sem kell készíteni a feladatra.
Úgyhogy marad minden a régiben, értve ezalatt, hogy majd csak a választások után veszik el az özvegyi nyugdíjakat, ha hatalmon maradnak, csak akkor limitálják a nyugdíjak összegét valahol a nyomorszint környékén, hiszen kit érdekel ma már, hogy egy ember mennyi nyugdíjjárulékot fizetett be anno.
Ma a nyugdíjak megállapításának elvi alapját az a tányér rántottleves képezi, mely egységesen jár majd mindenkinek - azért annyi ereje maradjon még, hogy saját lábán el tudja magát vonszolni emlékké lényegülése helyszínéig.
Persze lesznek olyanok, akik nem rántottlevesen élnek majd, hanem töltött libanyakon, de azoknak a nyugdíj nem a megélhetését kell, hogy szolgálja, hanem abból vesznek majd pattogatott kukoricát a moziban, ne nélkülözzön az a libanyak…
Persze hiába sürgető, hogy valamilyen remek ötlettel lenyúzzanak egy vagon pénzt a lenyúlt magán-nyugdíjpénztári vagyon pótlására, kapkodni nem kell, egyelőre apróbb intézkedésekkel is beérhetjük, például olyan lényegtelen apróságokkal, hogy a nyugdíjak évenkénti növelését nem az átlagkeresetekhez, hanem mindenféle remek költségvetési számokhoz kötjük, hiszen köztudott, hogy a költségvetés számai megalapozottak és beton-szilárdságúak.
Egyébként is, a szaktárca szerint a Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlya biztosított, ezért nem indokolt sürgős módosítás.
„Ezt azzal lehetett megalapozni, hogy a korhatár előtti ellátásokat tavaly leválasztottuk a nyugdíjrendszerről, és a rokkantsági rendszer is átalakult”.
Lefordítanám: egy csomó szegényembertől elvettük a megélhetését, rokkant pedig az maradhatott, akinek nem volt se keze, se lába, csak egy füle, - de ha az nem volt töksüket, akkor a rohadt szimuláns munkaképessé lett nyilvánítva.
Olyanokat hall az ember, hogy csak ámuldozik, például, hogy bizonyos koron felül az egészségügyi intézmények már nem költenek a betegre, hogy a kormány szándékosan, a nyugdíjasok kiirtása érdekében veszi el a gyógyszerek ártámogatását és hasonlókat.
Bizonyára nem így van ez, de azért az jelez valamit, ha a társadalom a kormányt teszi felelőssé a kialakult állapotokért.
Felmerül a kérdés, hogy az eddigi intézkedéseknek mi hasznuk volt?
Merthogy a magán-nyugdíjpénztárak most léptek volna be, levenni a költségvetésről a nyugdíjterhek jelentős részét, de odáig már nem juthattunk el, mert a vagyont szétszóródott, mint falevél a szélben, lett belőle MOL részvény (a cég éppen havi hatvan millió dollár veszteséget termel Szíriában), lesznek stadionok, meg egyéb baromságok.
A mostanában nyugdíjba vonuló generációk meg szívnak, mint a torkosborz, ott állnak majd egy átdolgozott élet és rengeteg befizetett pénz után pőre seggel az élet viharában, miközben a német nyugdíjas utazgat, pihenget, élvezi a szép alkonyt.
Jó, elfogadom, a magyar gazdaság nem termeli ki, hogy a magyar nyugger a Bahamákon korzózzon, de az azért tán mégsem vall telhetetlenségre, ha évente kétszer fel akarja keresni az unokáit Kiskunbürgözdön, horribile dictu ki tudja fizetni lakása fűtési költségeit.
A mai negyvenesek nem érzik a veszélyt, hogy fatalisták vagy csak buták?
Ki tudja…
Ezt a kóklert azon a napon kellett volna darabokra tépni a szőke piranhával együtt a felháborodott munkavállalóknak, amikor először ejtette ki a száján a magán-nyugdíjpénztári vagyon megvédését.
Érdemes mindenkinek végiggondolni, hogy hova vezet ez az út, mert szerintem az út vége egy kukánál van, melyből már kiguberálni sincs mit.
A legsérülékenyebb az alsó-középosztály, amely a nyugdíjbavonulással elveszítheti reáljövedelmének akár felét is, miközben élete életkora előrehaladtával kissé megdrágul, merthogy elkezd betegeskedni, meg az egészségügyi intézményekben is kiírják, hogy ”Itt elfogadjuk a paraszolvenciát!”
Nem mintha idáig nem fogadták volna el, de ezzel gyakorlatilag kötelezővé tették.
Nem kell sok idő, és mire elérkezik a megváltó halál, már csak ő emlékszik arra, hogy hajdan a középosztály tagja volt, más senki.
Szóval, akinek még nem késő, az kezdjen el kuporgatni, hogy emberhez méltó öregkora lehessen, hogy legyen neki egyéni nyugdíjszámlája a párnacihában, és az államra ne is nagyon számítson, mert jöjjön itt bármilyen kormány, képtelen lesz visszapótolni azt az összeget, amit ez az idióta szanaszéjjel repített ostoba gigantomániájában, ostoba miniszterével kéz a kézben.
Ez utóbbi egyébként éppen méltatlankodik és gusztustalankodik, mert Gazdaságkutatóék meg az Állami Számvevőszék szembesítették a rideg valósággal és ez igen megrázta azt a harmatos lelkét.
Vagy öt percig párhuzamosan állt a két szemtengelye szegénynek, képzelheted, kedves olvasóm a megrázkódtatás mértékét…
Szóval gyűjtsön, aki tud, aki magát menti, a magyar jövőt menti - gondolom…

:O)))

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Taigetosz... növekvõ éhezés, öngyilkosság, munkanélküliség, stagfláció... be kéne vezetni legalább az eutanáziát, hogy a sok százezer nyomorultnak legalább kevesebb kín és több méltányosság jusson. Farizeus Taigetosz, belsõ-Ázsia....

Neked5gigabájt írta...

Szivszoritó téma - szenzációs irás! Mikor ébrednek már fel a "zemberek"?

pumukli írta...

Igen.
Az a baj, hogy úgy tönkre vágják a gazdaságot, hogy nincs az az akármilyen oldali következő kormány, amelyik valamit is helyre rakjon ebben a káoszban. Ez az ember tönkre veri a hazáját, szeretett magyar népét, hogy a köv. kormányt ellehetetlenítse. Mint ellenzéki korában, mikor belehajszolta a fideszes polgármestereket a devizahitelek felvételébe, mondván, így tegyük tönkre a szoci kormányt. Az már nem ért el a tudatáig, hogy esetleg majd neki kell megbírkozni ezzel az őrültséggel. Sajnos nem lát előre semmit, mert egy tehetségtelen nímand, aki azt képzeli magáról most már kórosan, hogy ő hívatott nindenek urának lenni. És még mindég nem lép senki a tettek mezejére, csak sopánkodnak, egymásközött sustorogna,elégedetlenek, aztán semmi.

Amar írta...

Tragikus a helyzetünk. Orbán zuhanórepülésbe vitte a gazdaságot.Ami most jön, még rosszabb lesz.Ha túléljük, remélem az elszámoltatásukat is láthatjuk. Csak már ott tartanánk!v