2012. július 22., vasárnap

SÍRGYALÁZÁS


Megrongáltak, ledöntöttek ötvenhét síremléket a kaposvári zsidó temetőben.
A Kaposvári Zsidó Hitközség elnöke egyértelműen rasszista indíttatású cselekedetnek tartja a sírrongálásokat, Róna László szerint ugyanakkor lényegtelen, hogy milyen temető halottjait gyalázták meg, hiszen bárhol teszik ezt, az felháborító és céltalan tett.
Én nem tartom ennyire lényegtelennek a dolgot.
Ha egy országban állandóan zsidók temetőit háborgatják, akkor annak azért van némi társadalmi üzenete is, képet ad a magyar társadalom jelenlegi állapotáról, antiszemitizmusának, rasszizmusának mértékéről és a magyar jobboldal általános állapotáról külön is.
Valami elképesztően megalázó dolog magyarnak lenni egy olyan országban, amelyik egyszer már a halálba küldte félmilliónyi zsidó polgárát, és nem tanult belőle.
Undorító.
Lehet azt mondani, hogy ezt bizonyára idióta fiatalok követték el tudatmódosult állapotukban, de ez semmire sem magyarázat és semmire sem vigasz – meglehet, a nyilas pártszolgálatosok is alkoholos állapotban lőtték a Dunába áldozataikat a nemzet örök szégyenére.
Ha én konzervatív, keresztény jobboldali lennék, a pofámról sülne a bőr a szégyentől, hogy ezekkel a trógerekkel mosnak össze jobboldali kifejezés alatt, emellett elgondolkodnék azon, hogy hogyan esne nekem, ha nagyanyám, apám sírját felborítva, meggyalázva találnám egy békésnek induló vasárnap reggelen.
Ha valakiknek az emlékére vigyáznunk kellene, akkor azok éppen a magyar vidék kiirtott zsidói, hiszen a bűn, melyet elkövettünk ellenük, az egekbe kiált.
Ha a Don-kanyarban elesett tizenhétezer honvédünk sírjait döntené romba a helyi lakosság, védekezhetnének azzal, hogy a hazájukra törő ellenség elleni felháborodás az oka az embertelen cselekedetnek, de ott semmiféle ilyesmi nem történik – nos, ennyit az általános beképzeltségen alapuló magyar kultúrfölényről – egy szláv parasztban is több érzés van, mint a mi sírgyalázó hőseinkben.
Az a gyanúm, a gyűlölködés alapja nálunk az, hogy nem tudjuk megbocsátani a zsidóknak, amit elkövettünk ellenük, nem vagyunk képesek szembenézni önmagunk gyalázatával, mi hősök akarunk lenni akkor is, mikor nyilvánvaló, hogy az emberiség és az emberiesség ellen vétkeztünk, nem is kicsit.
Talán az a baj, hogy a magyarság még nem járt úgy, hogy magyar származása miatt a nép nagy tömegeit irtotta volna ki valamiféle ellenség – ha ez megesett volna, talán érzékenyebbek lennénk az ilyen hétköznapi állatságokra, mert aki ilyesmit elkövet, az nem ember.
Mi halálba küldtünk származása miatt annyi zsidó származású magyar állampolgárunkat, amennyi Luxemburg teljes lakossága, nagyhercegestől, katonazenekarostól.
Sokan azok közül, akik buzgón emlegetik az átkos negyven évet, azt mondják ma, hogy ez már régen történt, minek ezzel annyit foglalkozni?
Hát ezért, mert ez a betegség nem múlt el, ez éppen olyan, mint a TBC, amely mostanában ismét népbetegséggé vált, mert a társadalmi körülmények – a nyomor, az alkoholizmus, a higiéniás viszonyok kedveznek a hajdan morbus hungaricusnak is nevezett betegségnek.
Ugyanez a helyzet a nácizmussal kapcsolatban.
A társadalom állapota kedvez ennek a fertelmes kórnak is, a szegénység, a kilátástalanság, az ócska populista politika, az állam felelős szerveinek Janus-arcú magatartása ezzel kapcsolatban remek táptalaja a szélsőségeknek, melyek természetesen ellenséget és okot keresnek arra a helyzetre, melybe azok lökték őket, akik ma kétszínű beszédükkel szítják bennük a gyűlöletet.
Ha az ilyen tettek valódi felelőseit keressük, nem a falusi kocsmákban fekete lajbiban vitézkedő bunkókra kell mutogatnunk.
Az igazi felbujtók azok a politikusok, nagytőkések, akik önző gazdasági és politikai érdekeik miatt el akarják terelni a figyelmet saját felelősségükről, akik nem azt hirdetik, hogy azért vagy szegény, te szerencsétlen bunkó, mert nekünk, ha a fene fenét eszik is dúsgazdagnak kell lennünk.
Azt hirdetik helyette, kódoltan és rájátszva a legalantasabb emberi ösztönökre, hogy azért él nyomorult körülmények között ostoba hívük, mert a zsidók ellopják, a cigányok meg segélyként felzabálják előlük a pénzt.
Az iskolában pedig ezekről a dolgokról nem tanítanak, vagy ha igen, akkor nem az igazságot tanítják, hanem Kertész Imre képét tépik cafattá azok, akiknek épkézláb, akár embernek is nevezhető lényeket kellene nevelniük hivatásuknál fogva.
Milyen ország lettünk hát az elmúlt húsz év alatt?
Ez a szabadság?
Mert ha ez, akkor ez nekem nem kell.
Ez a kultúra?
Mert ha ez, akkor ez a nemzet szégyene.
Ez a hazafiság?
Mert szerintem ez maga a hazaárulás, a nemzetgyalázás, a magyarság sárbatiprása.
Eltelt 1944 óta majd hetven év, állítottunk már néhány emlékművet, le is bontottunk néhányat, most éppen az egyik – számunkra teljességgel közömbös - amerikai elnök van soron.
De ez az idő kevés volt arra, hogy jelentőségének megfelelő emlékművet emeljünk Budapest egy központi helyén – mondjuk talán a Kossuth téren – a Holokauszt áldozatainak.
Akár lehetne ez szemben azzal a másik emlékművel is, amelyik a Don-kanyarban és a II. Világháborúban idegen érdekekért vágóhídra küldött magyar honvédek százezreinek állít emléket, mert erre sem jutott érkezésünk az elmúlt évtizedekben…
Az egyik emlékmű talapzatának oldalán relief mutathatná be Szálasi, a másikon Jány kivégzését, hogy senki ne tudja könnyen feledni a bűnt és az elkerülhetetlen büntetést.
Talán egyszer megvalósulhat valami ilyesmi, és ha igen, akkor abból tudni fogjuk, hogy van még reményünk egy tisztességes országra…

:O)))

8 megjegyzés:

éva írta...

Az országban valahol van egy fekete lyuk, ami elnyelte a tisztességes konzervatív jobboldal zömét. Egy kezemen is meg tudom számolni akik maradtak: Ángyán, Mellár, Tulassay, Simor, a kdnp-s Szalma Botond - és utána hosszú szünet.
Ők a kivételek, akik erősítik a szabályt: a magyar jobboldal eszeveszett bunkókból áll, akik viszont kivétel nélkül az ország érdekei ellenében dolgoztak az EM100 évben. Ezen a véleményemen az sem változtat (sőt erősíti) hogy a Horthy korszakban is kb azonos számban volt (max 5)a tisztességes konzervatív: Bethlen, Klebelsberg,
Eötvös, Károlyi...
A II.Vh-ban egyébként a német katonaság a magyar nyilasoknál tisztességesebb volt, azért nem árt emlékezni:
1945 – Gerhard Schmidhuber német páncélos vezérezredes megakadályozza, hogy egy nyilas különítmény lemészárolja a budapesti gettó 60-70 000 főre tehető lakosságát.... (ennyit Horthy zsidómentéséről)

Erzsébet írta...

A blog tartalmával teljes mértékben egyetértek, a véleményekkel kapcsolatban szinte minden nap megfogalmazódik bennem egy kérdés.

A blognak vélhetően állandó olvasói között van egy, aki konzekvensen a " nem tetszik" véleményt nyilvánítja. Természetesen szíve-joga, hogy a blog tetszik-e neki vagy sem, de nekem eszem ágában nem lenne a drága időmet nap mint nap egy számomra nem tetsző írás vagy szerző olvasására fordítani. Lehet, hogy ez a mazochizmus szellemi változata?!

Rosenfeld Mátyás írta...

A MAZSIHISZ elnöke szerint még kérdéses, hogy antiszemita indíttatású volt e a sírrongálás.
No Comment!

És szintén az elnök szerint a magyar hatóságok tevőlegesen vettek részt a népirtásban , deportálásban de az Isten adta magyar nép nem vett részt tevőlegesen, csak nézte azt, Tehát nem tett meg mindent a nép az irtás elkerülése végett.
Na most ez is no comment, de akkor minek írok?
Ti. mi van , ha a magyar nép meg egyet értett a népirtással, csak azért nem vett részt benne, mert minek ahhoz több millió ember, amikor pár száz, pár ezer is el tudja végezni. Tehát a nép csak feltartotta volna a tevőlegesen résztvevőket. Röhej!

A MAZSIHISZ kokettál a fidesszel ez már biztos, hogy jól teszi e azt nekem nem biztos. De ha netán kényszeresen deportálandók akarnak elenni, mert ilyen perverzek ám csak tessék!

Kijelölt Felelős írta...

1.
A MAZSIHISZ ekézte Korózst?
2.
http://www.facebook.com/ili.erdei.9/posts/433315136706503


Úgy gondolom, ennyi elég mára.

Névtelen írta...

Bárcsak több ilyesféle megszólalás lenne a témában, mint ez a poszt, akkor nem ott tartana ez az ország, mint most.
Hol vannak a honi Zolák, akik elkiáltják a maguk "J'Accuse"-ét?
Helyettük a verbális környezetszennyezés ömlik ránk száz és száz helyről, sajnos kormányzati hátszéllel nyilatkozhatnak meg, mintegy védelem alatt,a maguk kártékonyságában egyes senkiháziak.

Verhás Mihály írta...

A sírgyalázás nem most történt hanem folyik évek óta a képek szerint!
Szégyelljék magukat a hozzátartozók, szégyellje magát a zsidó hitközség, szégyellje magát a városi önkormányzat.
Nem messze Kaposvártól, Tolnán az hatvanas-hetvenes években hasonló képet mutató zsidó temetőt a rendszerváltás után párt és vallás semlegesen méltó emlékhellyé tették.
Jobb lett volna, ha ezeket a képeket nem látjuk!

éva írta...

Verhás Mihály
"Jobb lett volna ha nem látjuk?"
KINEK lett volna jobb? Aki ezen fel tud háborodni, azoknak nagyon is látni kell, ugyanis "Jobb egyszer látni, mint százhoz hallani róla"
Azt, hogy pont EZT a képet kellett mutatni minden újságban, azzal ezért vitatkoznék. A mérete alapján ez egy GAZDAG zsidó emlékműve, a szegényebbekének feldúlása lehet, hogy látványilag nem ilyen mutatós, de szerintem az felháborítóbb lehetne.

Névtelen írta...

"... mert aki ilyesmit elkövet, az nem ember."

Hát mi?
Ismersz olyan állatot, amelyik gyűlöletből, ok nélkül gyilkol?
Egy régi és ostoba mondás, hogy ha valaki valamilyen kegyetlenséget követ el embertársával szemben, akkor azt állatnak nevezzük.
Ilyet sajnos csak ember követ el.
Én nagyon szeretem és becsülöm az állatokat és ezeket a gyűlölettől megbomlott agyú "embereket" inkább szemeteknek vagy az emberiség ürülékének nevezném.
De nem rossz, csak egy kissé "puha" az általad használt "tróger" minősítés sem.

éva irta:
"Az országban valahol van egy fekete lyuk, ami elnyelte a tisztességes konzervatív jobboldal zömét."

Ez a fekete lyuk Orbán gatyájában van és büdös.