2013. május 15., szerda

SIMICSKA A DOBOGÓN


Kétszázon felüli előadó, majd’ száz előadás.
Ez a mérlege a 2013-as Média Hungary kétnapos konferenciájának, ahol szó esett a médiapiac kilátásairól, az online és a hagyományos média harcáról, majd a végén a piac főszereplői körbeálltak és vállonveregették egymást.
Ennek keretében közzétették a magyar média legbefolyásosabb embereinek listáját, melyet a harmadik helyen álló Simicska Lajos azonnal hiteltelenné is tett.
Ugyan, ki lenne a legbefolyásosabb magyar személyiség a médiában, ha nem a Vezérrel szimbiózisban élő és hozzá messze nem csak érzelmi szálakkal kötődő, tán’ legnagyobb magyar oligarcha?
Így aztán ezt a programpontot azonnal el is felejthetjük, arra volt ez csak jó, hogy a szakma elitje megsimogassa egymás buksi fejét, és elmondja egymásnak a rituális áldást:
„Uram, zseni lakik önben.”
„Uram, önben nemkülönben!”
Persze egy olyan fórumtól, ahol két nap alatt kétszázan mondják meg a tutifrankót, sokat várni nem lehet, talán akkor mentek volna valamire, ha minden hozzászóló csak egy mondat elmondására kap lehetőséget, melyre aztán a részvevők szavazhattak volna.
Így aztán érvényesülhetett a „sok beszédnek sok az alja” népi szólásmondásban rejlő igazság, a média meg megpróbált érdekei és aktuális helyzete szerint csipegetni az elé szórt tartalmas takarmányból, szorgalmasan, mint liba a frissenkaszált tarlón.
Ami már most biztosnak látszik, az, hogy az elkövetkező években a médiacézárok fő feladata az internet becsatornázása lesz a profittermelő vállalkozások sorába, mert mégiscsak disznóság, hogy itt van egy csomó tehén, melyek anélkül nyalják a sót, hogy a magukat pásztornak kinevezők egy pillanatra is odatarthatnák nekik a saját nyalnivalójukat.
Hihetetlen impertinencia, végét kell már ennek szakajtani, és e nemes feladatnak – úgy tűnik – mostanában érkezett el az ideje.
Mérő László professzor ehhez megvetette az ideológiai alapot, megállapítván, hogy helytelen, hogy az internetes tömegkommunikáció virágos rétjén ez a rengeteg marha anélkül bóklászik, hogy lenne valaki, aki oda- odacserdítene nekik egyet a karikásostorral.
A nol.hu tudósítása szerint a professzor véleménye az, hogy az internet ingyenes tartalomszolgáltatásának elindítása nélkül nem alakulhatott volna ki a világháló ma is létező formája, mégis éppen az ingyenesség az, ami ellehetetleníti továbblépését, fejlődését és számos szereplő jövőjét.
A médiacégek erre a "legelőre" hajtották ki a "teheneiket", így mára a piac - kizárólag a reklámbevételekre támaszkodva - fenntarthatatlanná vált, ahogy a híres játékelméleti dilemmában is: ha minden gazda érdekelt minél több tehenét kiküldeni a közlegelőre, úgy az összes tehén éhendöglik.
A matematikus a megoldást a minőségi és minősített szereplők együttműködésében, kooperációjában látta, akik elérhetik, hogy az értékes tartalmakért fizessen a felhasználó.
Mindez azonban a minősítési rendszer kialakulása után lehetséges – mondta, ami érthető is, hiszen akinek nincs elég pénze médiacéget csinálni, annak már csak a szereplők fikázása vagy mennybemeneteltetése hozhat bevételt, erre léteznek már bejáratott módszerek a nagyvilágban.
A mondat második felét már én mondtam.
Az is az én véleményem, hogy a minősített és a minőségi szereplő nem biztos, hogy egybeesik, kivált, ha az értékelő érdekeltsége nem esik egybe a minőség hordozójának érdekeivel.
Hogy ettől a net majd elveszíti éppen kócos fésületlenségéből származó báját és hivatalos hiteltelensége mellett is létező hitelességét, az senkit sem érdekel.
A lényeg: ha fogyasztasz, akkor fizess, ha meg fizetsz, akkor azt kapod, amit a csordás eléd hány vasvellával.
Hogy mivé válik egy magát ambiciózusan felfejlesztő (rana rupta) médium, arra szép példa az Index, mely hajdan üde színfolt volt a magyar médiában, aztán elszegődött egy politikai irányzat mellé harsonának, ma meg már akár a sarokra is kiállhatna, senki nem nézné csillagkeresztes hölgynek.
Ami meg a minősítési rendszereket illeti, arra legszebb példa a pénzügyi világválság, ahol a vezető minősítők úgy estek pofára, hogy csak úgy döngött, mégsem lett kutya bajuk sem.
Tulajdonképpen úgy működtek, mint a halottkémek, mikor a beteg már nem mozgott, akkor besorolták a „zzz” kategóriába, oszt jónapot.
Médiaügyekben ez még durvább lenne, hiszen ott aztán még megfogni sem lehetne a hiba elkövetőjét. Ezer és ezer gazdasági érdek akadályozná meg, hogy egy érdekes tulajdonosi hátterű szennylapot leminősítsen bárki is, főleg egy ilyen parányi piacon, mint a mienk, ahol a Vezér – bamba ellenfeleivel ellentétben - nagyon is tisztában van a negyedik hatalmi ág fontosságával.
De ettől persze még lehet készíteni a pénztárcát, az ÉS után mások is fizetőssé fogják tenni tartalmaikat, persze a fizetőképes kereslet a minősített és minőségi tartalmak iránt ettől még alacsony marad, és ha minden gazda erre a legelőre hajtja majd ki bánatos tehenét, akkor ez éppúgy éhendöglik, mint most.
Ellenben az előre prognosztizálható, hogy az internet agresszív és ötletdús népessége meg fogja szervezni önmagát, a nagy médiacégek meg vagy beállnak a sorba, vagy maguk is teheneik bús sorsára jutnak.
Verték ezen a konferencián buzgón a döglött lovat is, - a nyomtatott sajtó és az internet viszonyáról esett szó.
Pallagi főszerkesztő a nyílpuska időtállóságát hirdette, miközben az összes unokám már lézerkarddal hadonászik – konkrétan a mobiltelefonját nyomkodja, ha valamire kíváncsi.
Szó esett még a média megosztottságáról, melynek a Vezér egy huszárvágással végett vetett, meg a gyűlöletkampányokról, melyek nyilvánvalóan nem léteznek, példa erre a buszok hátsó falán látható szeretetdömping és Bajnai munkásságának méltányos elbírálása a jobboldalinak nevezett médiában.
E területen a helyzet kielégítőnek ítélhető, baloldali médiumok ugyanis nem léteznek, van egy magánrádió meg egy magán-televízió, és van egy baloldali hagyományokkal rendelkező napilap, melynek tulajdonosai rátaláltak egy aktuálisan üres fogyasztói szegmensre, Simicskának ez nyíltan nem kellett, hát gyorsan lefedték azt.
De például markánsan és vállaltan baloldali – jelentsen ez ma bármit is – internetes portál nem létezik - igaz, hogy a jobboldali portálok sem vállalják fel saját politikai identitásukat, olyanok, mint a mai politikában a civilek.
Szóval, értékes konferencia volt, ilyet kellene sokat csinálni, hadd érezze az internet gazdátlanul kóborló népe, hogy törődnek vele, hadd szokja a csorda gondolatát, mely körül ott rohangál a sok csaholó puli, lesve a Gazda szemevillanását.
De jó is lesz nekünk!

:O)))))

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Amikor beteg a társadalom teste - nem tudom mennyire célszerű jobb és baloldalon külön-külön vizsgálódni.

özv. Kussné

PuPu írta...

Nem célszerű.
De ha fogorvoshoz mész, mert hiányzik a bölcsességfogad és pótoltatni akarod, nem biztos, hogy szükséges hozzá a teljes vérkép, az ultrahang és a PET-CT, továbbá az adott probléma megoldásához az aranyár szemrevételezésére sincs szükség.
Gondolom...
Mellesleg említettem a jobb és a baloldali média problémáit is.
Ha javasolhatom, mielőtt szokás szerint elkezdesz a világbékéért harcolni, nem árt elolvasni, hogy mihez is szólsz hozzá...
:O)))

Névtelen írta...

Az jó lenne ha csak a társadalom egyetlen bölcsességfogának a pótlásáról lenne szó!
Egyébként pedig ha ez valamiképpen idejében nem nőtt ki és beültetéssel kellene pótolni bizonyára szükséges lenne panoráma röntgen, sima CT, és mivel ez egy valódi sebészi műtét - a vérvétel is elengedhetetlen.
Ezt követően lehetne mutogatni is, már ha erre társadalmi, vagy nemzetközi igény mutatkozik!

Egyébként a világbékéért mindent...

özv. Kussné
:-)

Geza írta...

özv. Kussné:
Na most en BAROMIRA nem birom, mikor valaki "az egesz tarsadalom betegsegerol" szonokol, es rohadtul nincs igaza annak, aki a ket oldal kozott egyenloseget tesz. Az a nagy baj inkabb, hogy a liberalis oldal egy resze mindig is hajlamos volt osszemosni a dolgokat es onpusztitolag hatni sajat magukra. Most itt van a gyumolcse az egesznek; megalkuvas es a tisztanlatas hianya. Megegyszer, ne tessek a ket oldalt osszemosni, a jelenlegi ostoba primitiv intolerancia a JOBBOLDAL bune es nekik kell felhagyni az antidemokratikus eszkozokkel (beleerve a media bitorlast is termeszetesen) es nem nekunk.

Névtelen írta...

Én nem teszek egyenlőségjelet.
Én csak egy egyszerű öregecske háziasszony vagyok és már megtanultam, ha valahol konfliktus alakul ki abban bizony mindenki benne van, még a passzív szemlélők is.
Sajátos magyar hagyományaink: a problémát észlelvén egyesek azt tagadni szokták, egy részük elmenekül, mások mutogatásba kezdenek, aztán persze megszületik a népes sunyi-tagozat is és mindig a kisebbségben lévők azok, akik felvállalják az egész "budi kitakarítását". Közben pedig távolról és kívülről folyamatosan azt hallgatják az addig passzívoktól, a tagadóktól, az elmenekülőktől, a mutogatóktól, a sunyik táborából hogy mit, hogyan és miért nem úgy kell csinálni...
Ez országos működés - összemosás nélkül!

Volt egy zseniális pedagógia tanárom még fiatal koromban! Nem vagyok egy berezelős fajta, de Dr. K.-né dr. P. É. pedagógia vizsgáján mindenkinek citerázott a lába az asztal alatt! Nála akkor vizsgázhattál, ha az ötven vagy harminc pedagógia alapfogalom definíciójából hármat kihúztál és folyamatosan, tanárszerűen mekegésmentesen elmondtad. Ha ez nem sikerült - az kivágás volt.
Hát ez a zseniális Tanárunk azt tanította, hogy Ő bárki próba tanításán hajlandó akár három osztályzatot is emelni, ha az önbírálatában mindent úgy elmond, kifejt, feltár, hogy Neki, mint bíráló Tanár már meg sem kell szólalni. Sose felejtem el volt egy évfolyamtársam kettest kapott a tanítására, de valóban az önbírálatával felhúzta az érdemjegyét négyesre.
Szóval először mindenkinek a saját önbírálatával kellene foglalkoznia...
Egyébként van egy bölcs népi mondás is: a seprűd nem kopik annyira a saját portádon, mint a szomszédságban. Csak az a baj, hogy nálunk a többség agyonkopott seprűvel munkálkodik még mindig és folyton-folyvást a szomszédságban...

özv. Kussné (pedagógiából mindig ötös voltam, ezt örököltem anyai ágon :-)))

remélem nem miattam néptelenedett el a hozzászólók serege, hacsak ezen a szép nyári napon nem vadonatúj seprűt szerezni indult el mindenki :-))) Ehhez előre is gratulálok!
Csak jó sokáig tartson az a seprű...hosszútávon is...

Kaláris írta...

Névtelen özv. Kussné...
Minden mostani és leendő Névtelen: könyörgöm írjatok be abba a kis mezőbe valami nevet, XY vagy Gipsz Jakab vagy valami...
Nincs és nem lesz szerény meglátásom szerint jobb ill. bal oldali média. Egy lesz. A mienk. (Az övék.) Szépen, sorban, a terv szerint, némi kis erőtlen tiltakozás itt ott még hallható, aztán elhallgatnak ők is. A hozzászólók pedig tehetetlen dühükben egymásnak esnek, egymással acsarognak...Terv szerint...