2013. július 27., szombat

ELRABOLT DEMOKRÁCIA

Persze rengeteg van a rovásán, a magán-nyugdíjpénztárak vagyonának szélbeszórásától kezdve az egészségbiztosítás felszámolásán keresztül a takarékszövetkezetek államosításáig, a klientúra kistafírozásától az idétlen focibuzulásig, de ezeket mind-mind túl lehetne élni.
Van egy vétke viszont, melyet semmiképpen nem lehetne, és nem kellene megbocsátanunk neki, azon túl, hogy szétverte a magyar nemzet egységét és szembefordította egymással az embereket.
Nézem mostanában a híres amerikai filmsorozatot, melynek címe: Az Elnök emberei.
Igazán jól megcsinált sorozat, érdekes, cselekményes, bizonyos szempontból tanulságos is, és habár ugyanúgy nem ajánlanám, hogy ebből tanuljanak a politológus-hallgatók, mint ahogy a Háry Jánost sem ajánlanám a tisztképzés céljaira von Clausewitz helyett, mégis érdemes nézni.
Jómagam azért nézem érdeklődéssel, mert kicsit, idealizálva és felszínesen, némileg eltorzítva, de beleleshetünk a húsz évvel ezelőtti amerikai politikai marketing világába, aztán elkeseredhetünk a honi viszonyokra gondolva.
Ebben a sorozatban hangzott el egy érdekes gondolat az amerikai elnököt játszó színész szájából, melyet igen jó lenne, ha megjegyezne mindenki, mert a mai képviseleti demokrácia lényegét foglalja össze.
Azt mondta, hogy nálunk nem demokrácia van, hanem köztársaság.
Ha demokrácia lenne, akkor a választók döntenének a politikai kérdésekben, de ez nem így van, mert a választók valójában egyetlen dologban döntenek – abban, hogy kikre bízzák a politikai döntések meghozatalát.
Hát ez Orbán legnagyobb bűne, ez az, ami miatt el lehetne és reményeim szerint el is lehet majd ítélni hazaárulásért, mert ezt az egyetlen valódi döntést is kicsavarta a választópolgárok kezéből, amikor tönkremanipulálta a választási rendszert.
Nem egyedi jelenség, hogy egyes országokban időnként történnek szórványos kísérletek az aktuális hatalom részéről, hogy megkönnyítsék hatalmuk meghosszabbítását, politikusok tanácsadónak százai és ezrei törik a fejüket azon, hogy miként lehetne a saját jelölt hatalomba vezető útjának szegélyére virágokat ültetni, de azt hiszem, hogy minden ilyen irányú törekvés között is kuriózum a jelenlegi – egyértelműen Orbán nevéhez köthető választási szabályozás.
Emellett ennek az embernek van a képén huzat önmagát a demokrácia bajnokának szerepébe pozícionálni, aki majd jól megvédi a választót.
Nagy kár, hogy a mondatot soha, senki nem fejezi be, mert a mondat befejezése úgy hangzik, hogy megvédi a választót saját magától.
Amikor elkezdődött a határontúli magyarok állampolgársága körüli hercehurca, nagyon sokan mondták, hogy ennek egyetlen célja van: a választásokon résztvevő külhoni magyarok segítségével elbillenteni a választási erőviszonyokat.
Nagyon sokan ezt tagadták, mondván, hogy az állampolgárság nem fog együtt járni szavazati joggal, aztán a Nemzet Orvosa, az azóta a száműzetés keserű, habár dúsan vajazott kenyerét evő Mikola doktor elkottyantotta a Nagy Tervet, melynek végrehajtása húsz évre bebetonozza majd a Fidesz (Fidesz = Orbán Viktor) hatalmát.
A baki nem változtatott semmin, meglett az állampolgárság, meglett vele a szavazati jog is.
Így aztán most a málnásából a máramarosi mackókat hessegető Mari néni fog dönteni arról, hogy a kuszatekintetű MNB-elnök unortodox gazdaságpolitikájának áldásait évezzük, mígcsak él egyetlen ember is az országban, aki szokott ebédelni, vagy jöhet valaki, aki ért is ahhoz, amit csinál.
Hacsak fel nem bőszíti a vezér a romániai magyarokat azzal, hogy gyengíti befolyásukat saját államukra, elhintve köztük a viszály bürökmagvait.
Aztán itt a választókörzetek határainak kérdése, melyeket sikerült oly csodálatosan meghúzni, hogy a trianoni határok kijelölése ahhoz képest maga volt a precíz korrektség.
Azt hiszem, ritkaságszámba megy, hogy a közigazgatási határoktól eltérően pártpreferenciák alapján jelöljenek ki választási körzeteket bárhol a világban, persze Selmeczi Gabika valószínűleg fog példákat hozni Burkina Fasóból, melynek neve köztudottan azt jelenti, hogy „becsületes emberek országa”.
Ilyenkor látjuk csak, mecsoda szerencsénk van, hogy Magyarország névadása nem ezen az elven alapult…
De arra talán még ő sem lesz képes – pedig ő mindenre képes – hogy olyan példát hozzon, ahol egy Duna méretű folyam sem akadály a testvéri szavazók egybeforrasztása előtt.
Nálunk a százhalombattai nádasban költő libák máig sem tudják, hogy a kikelő kislibák milyen illetőségűek, kinek a fejére pottyantsák majd szavazatukat.
Így aztán az teljesen biztos, hogy a személyes ismertség szerepe nullára redukálódik, ezzel felértékelődik a pártzombik szerepe, márpedig ebből a Fidesz rendelkezik a legnagyobb készlettel + az ötezer trafikbáró, családostul.
Egyébként is, az egységes szavazótáborok szerepe a mai szisztémában döntő a választásokon, ezért hát, aki indulni hajlandó, annak a zsebébe tuszkol szeretett Vezérünk egy rakás lóvét - ha csak a családja szavaz majd rá, azok se az ellenzék jelöltjeire szavaznak.
Az ellenzék szétforgácsolását nem bízta a véletlenre, saját ügyvédjét vetette be, mint csodafegyvert, az is elcsen néhány szavazót, oszt jónapot.
Nem mondom, hogy nem ügyes, még azt se mondom, hogy ez a szerencsétlen ellenzék nem érdemli meg a sorsát, de azt azért mondom, hogy ami itt a választások előkészítése címen folyik, azt legjobban a puccs fogalmával lehet körülírni.
Mi maradt a magyar választónak a demokráciából?
Semmi.
Mi maradt a rendszerváltás előtti reményeiből?
Semmi.
Mi maradt gyermekei jövőjéből?
Semmi.
Miben juttathatja érvényre politikai akaratát?
Semmiben.
Viszont a nyakába ültette magát az ördögöt, az meg húzza a haját, rugdalja az oldalát.
Lehet, ma már nem is fáj?


:O)))

16 megjegyzés:

Névtelen írta...

"...meglett az állampolgárság, meglett vele a szavazati jog is."

Az erdelyi magyarok nagy tobbsege Orban es fidesz ellenes. Miert szavaznanak a fideszre?
A magyar baloldal keresse meg az erdelyi magyarokat es osztonozze oket arra, hogy szavazzanak a baloldali jeloltekre ezzel elosegitve Orban eltakaritasat.

Ezzel a torvennyel Orban jo szolgalatott tett a baloldalnak, csak ki kell hasznalni.

Avi írta...

Azért azt se feledjük, hogy a szavazatokat külföldön mindenféle ellenőrzés és igazolás nélkül akár csoportosan is le lehet adni. Tehát ha azt mondom, hogy jó napot, a havasokból jöttem medvefalváról és hoztam a falu mind a százezer ujmagyarjának a szavazatát, akkor simán lesz plusz százezer FideSS szavazat.

Névtelen írta...

Csaba írta
Névtelennek
Én nem tudom, hogy miből gondolod és ezt többen gondolják, hogy a többség FIDESZ ellenes Erdélyben?Én egy multinál dolgoztam sokáig, ahol nagyon sok erdélyi is volt, akik egytől egyig fanatikus Fidesz-hívők voltak.Olyan álmokat kergettek/kergetnek, hogy majd a Fidesz azon lesz, hogy Erdélyt visszaszerzik Romániától és hasonlók.Az állampolgárságról szóló népszavazást egy árulásnak tekintették.Nem az a kérdés, hogy mennyien vannak Erdélyben Fidesz-hívők, mert nem az a lényeg, hanem az,hogy ezek szinte mind elküldik a levelet. Akiket pedig nem tudott a jobboldal megvezetni, az nem fog szavazni, mert tudja, érzi, hogy semmi keresnivalója a "szavazófülkében" és nem adja fel a levelet.Na ez a probléma.Akkor lett volna esélye ebbe a baloldalnak beleszólni, ha az RMDSZ-el választási szövetséget kötne, de ennek nyoma sincs.

hello írta...

Igen, PuPu, ezúttal is nagyon igazad van!
Még mielőtt a "nemzet orvosa" megszólalt, mi már nagyon sokan tisztán tudtuk-láttuk előre, hogy erre megy ki a játék, ez lesz belőle.
Nem kellett Gy.F.-nek "uszítania" az erről szóló népszavazáskor, aki a fejét gondolkodásra is használja, magától is eljutott ehhez a felismeréshez.

Az se véletlen, hogy amikor az MSZP jelen elnöke képes volt emiatt - NEM A SAJÁT NEVÉBEN, mert azt simán megtehette volna, ha úgy gondolta! -, de minden így szavazó nevében bocsánatot kérni, sokan majd felrobbantunk a hír hallatán! Mit mondjak, addig se volt M.A. a szíves csücske, de ezzel nálam totál kiverte a biztosítékot!

Miután hajszálpontosan tudjuk, tök független attól, hogy az erdélyi szavazásra jogosultak miként voksolnak majd, ennek a jognak az örve alatt olyan simán el lehet csalni a választást, ahogy a Fidesz úri kedve tartja, innentől ez ügyben nincs miről beszélnünk.

Névtelen írta...

Avi írta...
"Azért azt se feledjük, hogy a szavazatokat külföldön mindenféle ellenőrzés és igazolás nélkül akár csoportosan is le lehet adni. Tehát ha azt mondom, hogy jó napot, a havasokból jöttem medvefalváról és hoztam a falu mind a százezer ujmagyarjának a szavazatát, akkor simán lesz plusz százezer FideSS szavazat."

És még hány kitölthető borítékolt szavazócédulát lehet gyártani és bontani a „trafikosokból” verbuvált választási bizottságoknak.
Qwycx

hello írta...

Nnnna, ettől fognak magukba szállni...! :-((

Aggódik az Együtt-PM a választási trükközés miatt - 11:53

Aggódik az Együtt-PM szövetség, mert szerintük választási csalást lehetővé tevő technikai megoldásokra utalt a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona egy tévéinterjúban beszélt arról, hogy a külhoniak szavazásánál igazolás nélkül több szavazatot is be lehet majd dobni a konzulátusokon, nagykövetségeken elhelyezett ládába. Az ellenzéki párt szerint ezzel a megoldással sérülhet a választások tisztasága. Ezért az Együtt-PM felszólítja a kormányt, hogy ne trükközzön.

bubu64 írta...

Lehet, hogy valaki nem akar szavazni Erdélyben és mégis szerepelni fog a szavazata, mint a halottak aláírása a népszavazási íveken. Ki fogja ellenőrizni?

bubu64 írta...

Felszólítjuk, figyelmeztetjük, tiltakozunk stb. He-he.

Virág Viola írta...

...Épp ezért aggasztanak és háborítanak fel azok a kijelentések, hogy ha a nép eltűri ezt a hatalmat, akkor megérdemli a történelmi büntetést. Nincsenek a büntetésre rászolgáló vagy a jutalmat kiérdemlő népek! A politikát mindig a politikai elit csinálja...
Részlet az ÉS 2013. július 26-i számából: A vezér kézben tart mindent -
Pataki Ferenc szociálpszichológussal Kardos Ernő készített interjút

kockás fülü írta...

Nálam ez nem aggasztó nem aggályos. Én biztos vagyok benne, hogy csalni fognak. Ez a jogászgárda, amelyik a színfalak mögött megpukkad a röhögéstől, hogy megint bolondot csináltak az országból, mert vagy kijátszották a törvényt, vagy olyant alkottak, amivel az előzők megkerülhetők.
A félművelt ember, egyetemista korában talál ki ilyeneket, hogy "terror elhárító központ" (amikor évtizedek óta Mo-on nem fordult elő terror cselekmény, vagy katasztrófa-védelmi központ (amikor az égvilágon semmit nem csinálnak, hiszen sem a mentős, tűzoltó, sem a rendőr feladatát nem veszik át.)
Utóbbi pár napja kiadott egy közleményt, hogy az ország egyes megyéiben - nem vicc! - szúnyog gyérítés lesz. (mert ha szúnyog irtás után még is maradna pár kellemetlen rovar. nem lehet perelni őket, ők nem irtást, - gyérítést végeztettek...)
Minden lépésük, cselekedetük ilyen és ebben tartom hibásnak az előző kormányt, mert látták, de nem észlelték a veszélyt és nem tettek semmit ez ellen a banda ellen.

Névtelen írta...

Csabanak:
"Én nem tudom, hogy miből gondolod és ezt többen gondolják, hogy a többség FIDESZ ellenes Erdélyben?"
Az nem jelez semmit, hogy nehany tucat erdelyi, akivel beszeltel fanatukus fidesz parti.
A romaniai valasztason az MSZP parti RMDSZ tizszer annyi szavazatot szerzett, mint a fideszbarat Tokes puspok partja.
A valodi aranyokat ez a szavazas mutatja.

kekec/éva írta...

Ne felejtsük már el, hogy ez a "fanatikus rajongás" akkor történt, amikor mi már az Unió tagja voltunk, és jobban álltunk Romániánál. Ahogy egyre jobban lemaradunk - egyre kisebb lesz ez a csatlakozhatnék.
Továbbá ne felejtsük azt a több százeres tábort, amely a "lábával szavazott" és a külföldi munkahelyéről reálisabban látja a ország (és Orbán) megítélését.
bubu64
A tiltakozásnak a legvégső formája a bojkott. Amit elég akár az utolsó héten meghirdetni...

kekec/éva írta...

Virág Viola
Az arab tavasz, de akár a közeli Bulgária is eleven cáfolata annak, hogy a "politikát mindig a politikai elit csinálja"
Ez a nép megérdemli Orbánt, mert báván tűri, amit művel, és mert vevő a blőd szövegeire.

Virág Viola írta...

kekec/éva:
Én úgy látom az ellenzék is báván tűr - így a népnek nincs sem példakép, sem álomkép megtestesítője (sem ébresztő vekkere)!
Főleg amikor jobbról-balról is altatót dúdolnak - ilyenkor az emberek általában tovább (el)szundikálnak.

Névtelen írta...

Csaba írta
Névtelennek..
Pontosan arra céloztam én is, hogy akkor lenne reális esély arra, hogy az erdélyi szavazatok ne a Fidesznek hozzanak előnyt, ha az RMDSZ szimpatizánsokat rá bírnák venni, hogy szavazzanak az ellenzéki összefogásra.De ennek semmilyen nyomát nem látom.Emlékszem én is, hogy mennyire beégtek a választáson Tőkésék, de sajnos úgy fest a dolog, hogy az a kevés szimpatizáns mind elküldi a levelet, az RMDSZ szimpatizáns meg valószínűleg leszarja.De győzzél meg, annyira szeretném, hogy neked legyen igazad és az erdélyiek megszopatnák a Fideszt 2014-ben.

Tüske Zsófia írta...

esélytelen az az elképzelés, hogy az RMDSZ választási szövetséget kötne az ellenzékkel. Már így is elég ellenséges megnyilvánulások érték a fidesz részéről. Tudomásul kell venni azt, hogy nekik az az érdekük, hogy a mindenkori magyar kormánnyal kapcsolatot tartsanak és ne szálljanak be egyik oldalon sem a magyar politikába, függetlenül attól, mi a személyes véleményük. Mindenesetre lehet bízni a józan eszükben - pont azért, mert igen szépen diszkvalifikálták Tőkést, Szász Jenőt és a többi korrupt disznót. A választási csalások ellen pedig nem nekik kell tenni, hanem nekünk. Nem kellene mindig a kellemetlen feladatokat másra passzolnunk.

Tüske Zs.