2013. július 17., szerda

KIS KIEGÉSZÍTÉS

Kiss János nevű kommentelőm hozzászólt a Csalódás című posztomhoz.
A hozzászólás így szólt:

„Pupu - ha jól értelmezem cikkét - azt kifogásolja, hogy a demokratikus ellenzék két legerősebb pártja (az MSZP és az E14) olyan változás sorozatot készít elő, mely nem tartalmaz elég radikális újításokat, vagyis csupán "kozmetikázza", toldozza-foltozza az Orbán-rendszert, ahelyett, hogy gyökeresen új szisztémát teremtene! Nos ezzel nem tudok egyet érteni több okból sem. (Pedig előre bocsátom: nem vagyok elkötelezett híve egyik említett pártnak sem.) Először is jelenleg az elvekben egyeztetnek, és engedtessék már meg mindenkinek annyi türelem és bizalom, hogy előre ne köpködjük meg őket azzal, hogy máris sikertelennek bélyegezzük az egészet. Másodszor egy új Alkotmány és a demokratikus fékek helyreállítása éppen elég radikális változást jelent már önmagában véve is, hiszen ezzel a két lépéssel maga a demokrácia is helyreállítható lenne. Pupu ezt egyszerű "szarakodásnak" nevezi - ami 3 évig elhúzódhat - de emlékeztetném két körülményre: egyrészt arra, hogy a két párt előzetesen kidolgozott Alkotmány-tervezettel rendelkezik, amivel kapcsolatban egyébként január óta egyeztetnek (zárt ajtók mögött), másrészt egy ország alkotmánya a legfontosabb törvénye is egyben, aminek tartalma valóban alapvetően határozza meg az adott ország működését. Magyarán: éppen akkor lenne toldozva-foltozva az Orbán-rezsim, ha nem "szarakodnánk" az Alkotmánnyal - vagyis nem cserélnénk le - hanem meghagynánk úgy ahogyan "összebarmolta" a Fidesz-csapat! Végül még egy észrevétel: gúnyolódhatunk és polemizálhatunk Bajnaiék és Mesterházyiék igyekezetén, sírva közben azon, hogy más pártokból nem kérnek, vagy csupán statiszta szerepet szánnak a kedvencünknek, el kell fogadjuk: az esélyt valami újra most ők jelentik. És a lakosság a választékból - az ellenzéket tekintve - legnagyobb számban őket támogatja. Ennyi!”


Nem szoktam kommentekre bő lére eresztve reagálni, mindig abban a hitben vagyok, hogy a posztban már kifejtettem a véleményem, a többi az olvasó dolga.
Most mégis kivételt teszek, mert a téma kezd önálló életre kelni, valahogy olyan lassan a feeling, mint egy Fradi baráti kör kontra MTK drukkerek összecsapásán, holott itt a tét sokkal nagyobb, mint a huszonkét botlábú minősítése.
Ami azt illeti, én rengeteg dolgot kifogásolok, de menjük egyelőre Kiss János állításain sorba.
1. Azt írja: a demokratikus ellenzék két legerősebb pártja (az MSZP és az E14) olyan változás sorozatot készít elő, mely nem tartalmaz elég radikális újításokat, vagyis csupán "kozmetikázza", toldozza-foltozza az Orbán-rendszert, ahelyett, hogy gyökeresen új szisztémát teremtene!
Talán mindjárt szögezzük le: az említett két párt az tulajdonképpen egy párt és egy olyan politikai formáció, mely egy tegnap bejegyzett párt, egy bejegyzés előtt álló párt és egy civil szervezet laza és esetleges szövetsége, mindenféle formális közös apparátus nélkül.
Ebben a szövetségben már az is eredménynek számít, hogy látszólag elfogadják Bajnait a gittegylet vezetőjének, de ez persze még nem lefutott meccs, ismerve a résztvevőket még nem kizárt, hogy libákat terelve fognak tüntetni ellene - kivéve tán a Szolidaritást, amelyik ma az egyetlen a résztvevők közül, amelyik effektíve csinál is valamit.
A két legerősebb párt kifejezés nettó hazugság, mert a szereplőket eddig még nem mérte senki, a közvéleménykutatások eredményei a választások előtt háromnegyed évvel még nem mondanak semmit. Maguk a közvéleménykutatók is manipulálhatják a közvéleményt, hiszen semmiféle kockázatuk jelenleg nincs, ma még azt írnak le, amit akarnak, hiszen oly távol még az ő megmérettetésük ideje, mely a pártoknak oly közel van már.
Szóval erőre hivatkozni meglehetősen nevetséges.
Amiért ez a formáció egyáltalán létrejöhetett, az a Gyurcsánnyal szembeni ellenszenv, mert azt minden résztvevő a zsigereiben érzi, hogy a demokratikus oldal természetes vezetője ez a hibát hibára halmozó idealista nyakigláb, ez az okos, széleslátókörű, európai és vitathatatlanul demokrata államférfi.
Most éppen olyan a szituáció, mintha Bernadotte és Ney marsallok elkezdenének osztozkodni az angolok és poroszok és oroszok uralta Európán, gondosan odafigyelve arra, hogy Napóleon maradjon ki a buliból…
Eredetileg arról volt szó, hogy majd létrejön a demokraták pártokon felül álló szövetsége, melynek résztvevője lehet mindenki, aki alkotmányos alapokon állva elutasítja a diktatúrát.
Ma ott tartunk, hogy játsszuk a homokba pipiskét, alkotmánytervezetekkel hadonászunk, melyek megszületése semmivel sem demokratikusabb, mint Szájer remekművének létrejötte, nemlétező választási eredmények birtokában koalíciós tárgyalásokat folytatunk, holott nem erről szólt és nem erről kellene, hogy szóljon ez a történet.
Mellesleg Orbán meg röhög a markába.
2. Azt mondja kedves kommentelőm, hogy adassék már meg mindenkinek annyi türelem és bizalom, hogy előre ne köpködjük meg őket azzal, hogy máris sikertelennek bélyegezzük az egészet.
Márpedig a türelem fogytán van, és ennek nem az az oka, hogy a választó izgága, hanem egyrészt az, hogy rohamosan fogy az idő, másészt meg a résztvevők mintha nem tudnák mi a tét, és még kevésbé azt, hogy mi lenne a dolguk.
Pedig csak ki kellene ülniük egy lakótelepen a padra és elnézegetni, ahogy a Fidesz fizetett és önkéntes aktivistái járják a lakásokat, ezzel szemben a szocialista párt megállt az ígéretnél, hogy ők majd a lábukkal győzik le a Fideszt, amit ma legfeljebb akkor tudnának realizálni, ha a büdösség lenne a mérce, de még az sem biztos.
A másik formációnak pedig –a Szolidaritás kivételével - jószerivel aktivistái sincsenek, úgyhogy lenne mit tenni.
Lehet, hogy valamelyik kávéház sötét sarkában mindenki szült egy fenomenális programot, melyben kitér arra is, hogy győzelem esetén minden demokrata kap majd egy baktertojást, de arra nem tér ki, hogy mi lesz, ha menetközben kiderül, hogy a Fradi utcai harcosai szét akarják verni a Belvárost, be akarják verni Bajnai orrát, Orbán meg a pálya széléről tüzeli őket, merthogy a haza nem lehet ellenzékben…
Szervezni kellene, szervezetet építeni, szavazókat szerezni, okosítani a választókat, és legfőképpen megértetni velük, hogy ha nem akarnak egész életükben félni, akkor most az egyszer bátraknak kell lenniük.
3. Egy új Alkotmány demokratikus létrehozása időigényes babramunka, nem érdemes összecsapni, de az Alaptörvényt hatályban tartani egyúttal azt is jelentené, hogy a fékek és ellensúlyok rendszerét, a demokratikus intézményrendszert létrehozni vagy helyreállítani nemigen lehetne.
Mint ahogy számos szép terv is megbukna az alkotmányosság próbáján, merthogy Orbán egész rendszerét államjogilag az Alaptörvényre építette.
Ha az Alaptörvényt kipöccintjük, akkor dől a kártyavár, rakásra, aminthogy dőlnie is kell.
Itt nem reformálgatni kell Orbán tákolmányait, hanem radikálisan szakítani velük, merthogy ezt várja az a választó, aki csak ebben az esetben hajlandó a voksát odaadni, valóságos változásokban reménykedve.
Az ilyen „majd felülvizsgáljuk, majd eldöntjük” duma csak azt sugallja, hogy a Fidesz-mutyi helyett jön a Liberálszoci-mutyi, és ami azt illeti, ebből van éppen elegük a választóknak.
4. Alkotmányt tisztességes jogállamban nem zárt ajtók mögött barkácsolnak olyanok, akiknek a nevét se tudjuk, hanem egy pontosan nevesíthető köztestület, a lehető legszélesebb nyilvánosságot bevonva, mindenkivel, aki erre hajlandó egyeztetve, megfontoltan hoznak létre, majd az eredményt egy csak erre a célra választott Alkotmányozó Nemzetgyűlésnek kell érdemi vita után jóváhagyni és csak eredményes és érvényes népszavazás után lehet hatályba léptetni.
Ebben a témában – ha megnyertük a választást nem kell kapkodni, de elfeledni sem illik, nem szabad belőle második ügynök - ügyet kreálni.
5. Alapvetően hibás az az elképzelés, hogy ez is csak egy választás lesz a sok közül, politikai pártok között.
Itt választás nem pártok, hanem a demokrácia és a diktatúra között lesz, aztán ha lerúgtuk a diktatúra igen rövid ideje felépült falait, akkor lehet tisztességes választási törvény alapján tisztességes választókerületekkel tisztességes választásokat tartani, melynek során meg kell kérdezni a más országokban élő magyar választópolgárokról is a választópolgárok véleményét.
Ha ők azt mondják, hogy válasszon kormányt nekünk az idegenben életvitelszerűen élő magyar, ám legyen, de ha azt mondják, hogy csak az válasszon itt, aki viseli is leadott voksa következményeit, akkor eszerint kell meghozni a választási törvényt, nem pedig befeküdni az idióta nacionalistáknak.
Úgysem lehet mindenki igényeit kielégíteni, ki kellene hát mondani, hogy mi olyanok igényeit akarjuk kielégíteni, akik azt szeretnék, hogy hazájuk egy korszerű, fejlődőképes európai állam legyen, ne egy molyette jelmezekbe öltöztetett panoptikum idiótáknak.
6. Azt is írja a kedves kommentelő, hogy „gúnyolódhatunk és polemizálhatunk Bajnaiék és Mesterházyiék igyekezetén, sírva közben azon, hogy más pártokból nem kérnek, vagy csupán statiszta szerepet szánnak a kedvencünknek, el kell fogadjuk: az esélyt valami újra most ők jelentik. És a lakosság a választékból - az ellenzéket tekintve - legnagyobb számban őket támogatja. Ennyi!”
Hát szóval nem kell elfogadnunk, és amilyen renitens a választó nem is fogja elfogadni.
Persze sírni sem kell, de nem lehet úgy demokráciát csinálni, ha arról azt képzeljük, hogy a demokrácia az a diktatúra, amelyben mi mondjuk meg a frankót.
Ez a felállás és ez az ütem, melyet a résztvevők bemutatnak, esély valóban – elszalasztott esély.
Kár értünk…


:O))))

38 megjegyzés:

Kijelölt Felelős írta...

Itt azért elszállt az agyam és a szám:

"az esélyt valami újra most ők jelentik..."

Veres János, Juhász Ferenc, Tukacs István.

Biztos lehet találni még ilyen újat hozó jelölteket, de szeretnék nyugodtan aludni, és ha sokat töröm az új erőn a fejem, akkor nem fog menni az alvás.

morzsi írta...

Kedves Pupu!
Szinte mindenben egyet értek Veled, azt csak egy-két gondolattal egészíteném ki.
János Kiss, korábbi kommentelőd védelmébe vette az ellenzék két vezetőjét, vázolta egy kormányváltás módját, lehetőségeit, de nem tette hozzá, hogy azért szakadásig kellene dolgozniuk. Igen, az elég kellemetlen, hogy minden egyes rádió, vagy tv interjúra hosszú órákat kell készülni. Ezt látom a jelenlegi maffián, hogy őket tréningezték mielőtt megszólaltak, szemük sem rebben, amikor olyanokat mondanak, hogy félő, "a plafon le fog szakadni." Szóval a sikerért meg kell keményen dolgozni.
Hetek-hónapok óta érzem, hogy fogy a türelmed, s egyre szkeptikusabb vagy. Akkor most megnyugtatlak, mert ezek veszíteni fognak!
Veszíteni fognak, mert a rendszerváltást követő mindegyik kormány mindent, de mindent elkövetett, hogy veszítsen. Egyik sem akart persze veszíteni, de egy kivételével mindegyik bukott. Valahogy az uralkodásuk második felére elvész a veszélyérzetük, mintha ők .....tták volna a passzát szelet, vagy csak egyszerűen elszalad velük a ló. Mindegyik meggyőződésévé válik, hogy az egyszeri magyar ember buta. Pedig nem, annyira...
A maiak is így vannak ezzel. Ha kinyitjuk az újságot, felmegyünk a net-re, botrány-botrányt követ.
Én biztosan öregebb vagyok Nálad, bízzál bennem, - nagyon nagyot fognak bukni. Őszinte tisztelettel: - morzsi.

Unknown írta...

Válaszom Pupu számára:
1. Azt kijelenteni, hogy az MSZP és az E14 egyetlen párt, nem pusztán tájékozatlanság, hanem hiba is, ami az illető szofisztikáltabb érzékelésének hiányára utal. NEM egy párt kedves Pupu.
2. Kétségbe vonni, hogy az MSZP és az E14 jelenleg a két legerősebb demokratikus ellenzéki párt, megint csak a helyzet ismeretének hiányára utal. Azt írja kedves Pupu, hogy 2014 -re nem biztos, hogy így lesz, ezért előre kijelenteni felesleges. Igen, valóban. DE MOST tényleg ők a legerősebbek a demokratikus oldalon. És persze a program alkotás, a koalíció kialakítás is MOST zajlik. A jelenlegi állapotokból kell tehát kiindulni.
3. Gyurcsányról azt írja, hogy ő hívta életre az összefogást illetve, hogy ő a "demokratikus oldal természetes vezetője". Ez utóbbi kijelentését sajnos képtelen vagyok komolyan venni. Egy alig 1% -on álló párt vezetője volna a demokratikus összefogás "természetes" vezetője? Önnek ez természetes? Hát nekem nem, és kétlem, hogy bármely önálló gondolkodásra képes honpolgárnak az lenne. Amellett hozzáteszem: nem tartozom a Gyurcsányt támadó demokraták közé. (Annyira nem, hogy a feleségem DK szimpatizáns, van is ebből rengeteg vitánk a hétköznapokban.) De teljes komolysággal mondom: Gyurcsány NEM a demokratikus oldal vezetője, sokkal inkább hátráltatója sajnos. Bár elismerem az ő szempontjából valóban igazságtalan ez a helyzet, hiszen tényleg ő indította el az összefogási gondolatokat az emberekben.
4. Azt írtam: "engedtessék már meg mindenkinek annyi türelem és bizalom, hogy előre ne köpködjük meg őket azzal, hogy máris sikertelennek bélyegezzük az egészet." Igen, ezt fenntartom! Ön azt mondja: a türelem elfogyott az embereknél. Lehet (bár ennek jelei nem nagyon látszanak, hiszen nincsenek elégedetlen tömegek az utcákon), de akkor is: nem lehet ELŐRE megköpködni őket, hiszen csak most indul - bár elismerem kicsit késve - az egész koalíció szervezés.
5. Azt írja: baloldali aktivistákra lenne szükség, hiszen bár az MSZP megígérte a "lábon megverés" utópiáját, ám valójában nem csinálnak semmit ezen a téren! No ezzel teljesen egyetértek! Az MSZP valóban nem szervez aktivistákat, és valóban nem nyüzsög az emberek megkeresésével. Ezen a ponton tehát maximálisan egyetértünk!
6. Arról, hogy iszonyúan nagy szükség lenne egy teljesen új alkotmányra - a régi foltozása helyett - megint csak egyetértünk, és szerintem ebben a dologban félreértett engem.
7. Végül egy sztereotípia, mely nagyon is igaz: "ez nem egy választás lesz a sok közül" Így van. Megint csak egyetértünk! Valóban a diktatúra és a demokrácia közti válaszút lesz a 2014 -es választás! Óriási a tét!
8. Azt írtam, hogy felesleges sírnunk azon, hogy kimaradhatnak bizonyos erők az összefogásból és ehelyett el kéne fogadnunk, hogy Orbán elűzésének esélyét jelenleg az MSZP-E14 páros jelenti. Fenntartom! Ön azt mondja: a lakosság nem fogja elfogadni. Meglátjuk. De ha az erőviszonyok úgy maradnak ahogyan most, akkor NEM a "nem elfogadók" pár %-a fog dönteni!

Geza írta...

A problema, amelyet szerintem sokan ereznek az az, hogy tortenhet-e valoban olyan ellenzeki osszefogas, amely nem teszi tisztaba a Gyurcsany Ferenccel (es az Oe altal kepviselt demokratakkal) valo viszonyt. Hogy van az, hogy 2006-ota valakit aljas modszerekkel elkezdenek szapulni, nevetseges ragalmakkal illetni, erre a buta nep raugrik, ugymarad, majd errol teljesen elfeledkezve jon ket (meglehetosen gyenge kepessegu) fazon a partjabol/kormanyabol, akik errol teljesen elfeledkeznek. A fidesznek csak egy konnyu csuklogyakorlat lesz ezt a ket hapit egy kicsit megnyomorgatni es meg jelentektelenebbe zsugoritani. Az meg, hogy esetleg egy valasztasi vitaban a focistaval szemben alul maradnak, az szinte biztosnak veheto.

Persze, lehet, hogy a nepnek (marmint annak a reszenek is, aki valtast akar) ez kell, hiszen sok mindent bekamalt kulonosebb berzenkedes nelkul az elmult 3 evben. Az biztos, hogy nekem tobbszoros eroszakot kell majd magamon elkovetni, hogy a jelenlegi ~2 parti formatumra adjam a voksomat.

western írta...

Egyre inkább úgy látom, hogy Pupu blogjai is az íróasztal melletti zsenik semmire sem alkalmas eszmefuttatásait szaporítják, s ez igaz a hozzászólók egyrészére is, pl. János Kiss-re. Számos részletből arra lehet következtetni, hogy a tényleges helyzet és annak részleteinek ismerete nélkül, beidegződések és idejétmúlt sztereotípiák alapján formálnak vélemányt. Figyelem: a politikában három hét is nagy idő, nem is beszélve három évről. Lehet, hogy magának az MSZP-nek is "sara", hogy ne sikerült neki széles körben yilvánvalóvá tennie, hogy ez párt szervezetében, működésében és gyakorlati felfogásában egészen más, mint akár a két évvel ezelőtti MSZP? Az MSZP nem gyűjt aktivistákat? Nos, az MSZP ma telelepülésenként helyi választókörzetekre lebontott feleősi hálózata van! A párt kb. 400 ezer aláírást gyűjtott néhány hét alatt a 22%-kos áfacsökkentésért. (A Fidesz által bemondott 1 millió, majd 2 millió kb. annyira igaz, mint a Philip-féle emlékezetes Kossuth téri 1 milliós, majd 2 milliós tömeg.)Tehát Pupu: arra biztatnálak, lépj ki az elefántcsont-toronyból, legyél naprakész a társadalmi-politikai folyamatokat illetőne, tájékozódj széleskörűne, s mindezek után alkoss véleményt!

Törzsi írta...

Kiss János 0:47-re:
Azt hiszem nem értette helyesen PuPu-t: egy párt (MSZP), mivel a másik formáció nem müködik pártként.
Van egy frissen bejegyzett, de tagság nélküli, van egy be sem jegyzett, s van a civil - ez az Együtt.
Hogy mitől lenne ez a formáció a második legerősebb komoly rejtély, hiszen soha nem mérettette meg magát egyetlen helyen sem, legalább teszt jelleggel. Ha arra hivatkozna, hogy a közvéleménykutatások szerint, akkor olvassa figyelmesen Hahn Endre nyilatkozatát. Ő sem hiszi a mérések hibahatáron belüli pontosságát.
Gyurcsány: legyen olyan jó válaszoljon arra a kérdésre, hogy miért is van ő útban? Ha olyan sok politikus tehetség mozog az ellenzéki oldalon, akkor nem mindegy, hogy ott van ő is? A többi tehetség leradírozza brilliánsan. Nemde?
Akkor meg?
S jó lenne, ha mondana kb. 3 ilyen tehetséget. Meg azt is, hogy hol lehet őket meghallgatni.
Köszönöm.

Unknown írta...

altalaban szájam ize szerint szól a pupu.
most is.
én nem vagyok hajlandó fidesz magyarul beszélni és érteni sem. tessék nekem leirni, miért is alkalmatlan Gyurcsány arra, hogy a demokratikus ellenzék tagja legyen?Meghallgattam Gyurcsány Nagy Imre napi beszédét. Volt egykét mondat , ami nem hangzott jól, talán, mert a szónok intellektuálisan erősebb, mint szinészileg, talán mert nem gyakran hallunk reform kori pátoszt . De, van még valaki, aki valami konkrétra biztat bennünket? Aki felrázná tespedt tűréséből a társadakmat? Nem lehet, hogy Bajnainak és Mesterházinak egyszerűen kényelmesebb igy, mert nincs elég nagy sámlijuk, amire felállhatnának a szinpadon, hogy Gyurcsány szinjét elérjék??

Lusti írta...

"...ha nem akarnak egész életükben félni, akkor most az egyszer bátraknak kell lenniük...."

Nem akarnak félni... de szabadok lenni se... mert a szabadság felelősség... és sokan félnek a felelősségtől... mert abban nem elég bátornak lenni, hanem annak is kell maradni...

Nem könnyű az emlősélet...

Erzsébet írta...

Tetszik a Pupu vs János Kiss véleménycsere, többek között miért is van útban Gyurcsány?

Lusti írta...

"...a demokrácia az a diktatúra, amelyben mi mondjuk meg a frankót..."

No comment. - először ezt akartam írni, aztán eszembe jutott: ahogy a gyümölcslevesbe is kell egy csipet só, és ahogy a pörköltbe is kell egy csipet cukor, úgy a demokráciához is kell egy csipet diktatúra...
http://bligoo.com/media/users/0/44428/images/Yin__Yang.JPG

Napjainkban (két)marékkal mérik a csipetet...

Névtelen írta...

Orbán egy dologban vitathatatlanul sikert ért el, mégpedig a Gyurcsány karaktergyilkosságában. Ehhez partnere volt a kisebbségi érzéseitől vezérelt MSZP felső vezetése, hogy hagyta. Véleményem szerint addig nem lehet sikeres a demokratikus oldal, amíg nem rehabilitálják őt. Persze ez a fordulat csak akkor lehet eredményes, ha párosul a jelenlegi "király meztelen" kimondásával, és mindkettő állítás köztudatba való átvitelével egészen a kocsma szintig.
Na erre azt hiszem kevés a hátralévő 3/4 év. Pláne úgy, hogy a jövőbeni összefogás két vezetője láthatóan nem is karja igazán.

Györgyi írta...

Az MSZP-nek lehet, hogy helyenként van aktivista hálózata, spec. itt nálunk egyáltalán nincs, max. 5-6 fő mozgósítható (s azt gondolom nem csak nálunk van így). Az PM, mint az úthenger lenyomta a Szolidaritást, a véleményükre nem kíváncsi, csak a munkájuk kellene, már ahol van még tagság.
A közvélemény kutatásról pedig egy szösszenet: Julianna Bámliné:
"Kis szösszenet a közvélemény kutatáshoz. Csöng a telefon, fiam felveszi. A szokásos kérdések: Melyik pártra szavazna ha hétvégén lenne a választás. Politikusok ismertsége. Ki a legszimpatikusabb, stb. stb.... Felsorolnak lehetőségeket. Fiam mondja Ő a DK-ra szavazna. Ja az nincs a listán. Neki Gyurcsány a legszimpatikusabb. Ja, az sincs a listán. Kérte akkor írják fel a listájukra. Jó akkor felírjuk."

Unknown írta...

Kedves Pupu és kommentelők!

Vegyes érzelmekkel olvastam a mai posztot és a kommenteket. Sok igazság, értelmes gondolat volt bennük, mégis, úgy érzem, egy fontos dologról elfeledkeztek.
A mai Magyarországon, sajnos, nem a magasan képzett, a demokráciáért élő-haló szavazók vannak többségben. Amíg erről folyik a vita, a falvakban, a lakótelepeken (pláne a cigány-gettókban), a nélkülöző, létbizonytalanságban vergődő tömegek nem is értik miről beszélünk! Meg kellene szólítani őket.
Orbán és bandája, sajnos, remekül beszél a demagógia nyelvén."Szabadságharc", győzelem, győzelem hátán, meg a "nekünk JÁRÓ EU támogatás!
Nehéz felvenni ellenük a kesztyűt, de, ha győzni akarunk, elkerülhetetlen. Meg kell találni a hangot, az egyszerű, közérthető érveket (nem demagóg, populista módon), a lakosság megszólításához.
A részletekről -amik egyébként igen fontosak- majd döntsön az új, demokratikus parlament.

Unknown írta...

"Ennyit a közvélemény kutatásrol és a statisztikárol!!

Julianna Bámliné Fehér irta!

Kis szösszenet a közvélemény kutatáshoz. Csöng a telefon, fiam felveszi. A szokásos kérdések: Melyik pártra szavazna ha hétvégén lenne a választás. Politikusok ismertsége. Ki a legszimpatikusabb, stb. stb.... Felsorolnak lehetőségeket. Fiam mondja Ő a DK-ra szavazna. Ja az nincs a listán. Neki Gyurcsány a legszimpatikusabb. Ja, az sincs a listán. Kérte akkor írják fel a listájukra. Jó akkor felírjuk."
Szóval el kéne gondolkodni, ha nincs is fenn a listán és "csak a hozott anyagból lehet dolgozni", akkor hogy lehet megbízni egy ilyen felmérés eredményeiben? Vicces.... És Kiss János ezt még be is veszi.

Unknown írta...

Hogy van az, hogy a harmadik legnagyobb párt, az E'!, nem tud minden választókörzetben jelöltet, aktivistát állítani? A hiba százalékon mozgó DK pedig tud????

hello írta...

PuPu egyik mondata valóban nem volt pontos, de aki figyelmesen olvasta, nyilvánvaló lehetett a számára, hogy nem az MSZP-re és az Együttre értette, hanem az Együtt-PM-re gondolt a tulajdonképpen 1 párt megfogalmazással - ezt pontosan jelezte az épp bejegyzett és a még be sem jegyzett állapotuk! Ami ugye az MSZP-re nem igaz!

Western esetében egy elkötelezett MSZP-s szólalt meg - fogadjuk el, hogy ő így látja a pártja teljesítményét. Hiszen bármely más párt lelkes híveinek is szívük joga "dicsérni a maga lovát". Hogy mi mire lesz elég, majd kiderül.
De hogy PuPu meg a kommentelői holmi világtól elzárt helyről agyalnának, az alig egy kortyot abszurd érv a részéről!
Lehet, hogy az MSZP-ből nem vagyunk olyan naprakészek, mint ő, de hogy a rögvalóság sűrűjében élünk mindahányan, abban egészen biztos lehet!

Itt a vita a Gyurcsány-nem Gyurcsány körül forog, holott van még a DK-n kívül is néhány olyan ellenzéki párt a demokratikus oldalon, amelynek az akárhány szavazójára is égető szükség lehet Orbán legyőzéséhez. Szóval, szerintem az öaazefogáshoz szükséges egyeztetésnél mindnyájukat oda kellene ültetni a tárgyalóasztalhoz, ahol nem a koncon (képviselőjelölteken) való előosztozkodásról kéne alkudozni, hanem az együttműködés szervezeti és munkamegosztási alaptennivalóiról.

Szerintem az teremtene tiszta helyzetet: MINDENKI - Gy.F. is, mások is - az egyik oldalon, akik az Orbán-rezsim végét akarják, velül szemben pedig azok, akik a maradását igenlik.
Ha idáig sikerül eljutni, jöhet a mit hogyan és ki.

Unknown írta...

Kedves Pupu!
1. Az említett két párt még TULAJDONKÉPPEN sem egy párt! Nem voltál félreérthető, de azt írtad, és nem helyesen, hogy a szocik és az E14 egyetlen párt. NEM.
2. Bár minden olyan egyszerű volna kedves Pupu, ahogyan te hiszed, de sajnos nem így van. A terv eredetileg az E14 elődszerveinek létrejöttekor még valóban egy egyesítő jellegű ernyőszervezet megteremtése volt (mely összefogta volna az MSZP -t, az LMP -t és a DK -t), de később másként alakult minden és a pártosodás irányába volt kénytelen mozdulni a helyzet. Aztán újabb módosulások jöttek, ahogyan a politikai változások követték egymást. Így végül az LMP kettészakadt, és egyik része csatlakozott az E14 -hez. Most az E14 pártként az MSZP -vel tárgyal és a két szervezet együttesen talán képes lesz megverni a Fideszt. A közvélemény-kutatások (és hozzáteszem a pártok saját mérései is) január óta ugyanazt az eredményt hozzák: az MSZP és az E14 a két legtámogatottabb demokratikus ellenzéki erő, együttesen csupán 6-7% -ra vannak a Fidesztől. Persze lehet vitatni ezeket az eredményeket, de nem életszerű, hogy fél éve mind az 5 közvélemény-kutató cég minden egyes mérése mindig téves lenne!
3. Az az egyszerűsítés, hogy "Gyurcsánnyal többen lennénk, nélküle kevesebben" megint csak egy erős csúsztatás, és sajnos nem is igaz! Gyurcsány tábora, mind a 100 vagy 150 ezer követője nyilván jól jönne az összefogásnak. Ám azt is látni kell, hogy csatlakozása sokkal nagyobb tömegekben váltana ki ellenszenvet, és kétségtelenül 100 ezernél jóval több embert fordíthatna el az összefogás támogatásától, mint amennyit nyernénk az egésszel!
4. Magam sem láttam még "élő MSZP aktivistát". Ebben a dologban, már tisztáztuk, hogy egyetértünk!
5. Az, hogy a politikában ki és milyen alapon határozza meg, hogy egy összefogásba milyen pártokat hívjanak meg, sokkal bonyolult kérdés annál, hogy "jöjjön mindenki aztán gyerünk". Maga a politika összetettebb dolog, megköveteli a körültekintést, az egyes lépések mérlegelését.

Névtelen írta...

"Pedig csak ki kellene ülniük egy lakótelepen a padra és elnézegetni, ahogy a Fidesz fizetett és önkéntes aktivistái járják a lakásokat, ezzel szemben a szocialista párt megállt az ígéretnél, hogy ők majd a lábukkal győzik le a Fideszt, amit ma legfeljebb akkor tudnának realizálni, ha a büdösség lenne a mérce, de még az sem biztos."
(y)

Névtelen írta...

Géza!
Nem kell erre a két párt formátumra adni a szavazatát annak, aki nem akarja. Én nem fogom, az biztos, és nem fogjuk több százezren, akik 2010-ben is azért adtuk undorral a szavazatunkat az mszp-re, mert Gyurcsány kérte.
Kiss János és a többi hasonló gondolkodású csak tapasztgassa elefántcsont tornyát nyugodtan. A Dk indul a választásokon, az biztos, és az is hogy több, sokkal több a szavazója, mint ahogy ezek az urak képzelik. Ha normálisan meg lehet az összefogást szervezni, akkor a közös jelöltre jó szívvel szavazunk, ha nem akkor a DK egyedül indul, és biztos, hogy
- nem lesz meg a demokratikus oldal győzelme.
- meg lesz a dk-nak a bejutáshoz szükséges szavazata.
- már most borítékolom, hogy a most nagy kirekesztést harsogó urak tele torokkal fogják szidni a dk-t mert az indulása miatt nem győztek.

kockás fülü írta...

Csak kérdem az itt jelen lévő sok tanult embertől: - ha valaki volt miniszter-elnök, az egy következő választás után csak is ME lehet?
Ha valaki egy párt elnöke, az egy sikeres választás után kizárólag ME lehet? Miniszter már nem? Nem az "ügy" szolgálata vezeti ezeket az embereket?
Olvasom, hogy Finnországban van vagy tíz minisztérium, élükön persze egy-egy miniszter. Mindegyikük maga vezeti a miniszteri autót,(sofőrje egyiknek sincs) mert azt mondják a finn emberek, hogy aki egy olyan egyszerű gépet, mint egy autó egyedül nem tud elvezetni, hogy lenne képes egy olyan bonyolult apparátus vezetésére, mint egy minisztérium?
Na most belegondoltam, hogy nálunk Németh Lászlóné mdeg a többiek maguk vezetnék a hivatali kocsijukat... Másról sem szólna a sajtó, hogy itt, meg ott gázolt halálra kerékpárost, stb. Pillanatok alatt lehetne keresni új alanyokat, mert a korábbiak börtönben ülnek.

Névtelen írta...

János Kiss írta... 2013. július 18. 9:27
"Most az E14 pártként az MSZP -vel tárgyal és a két szervezet együttesen talán képes lesz megverni a Fideszt."

- Talán hallotta , hogy Baja Ferenc (MSZP) már az inforádióban úgy nyilatkozott, hogy egyedül az MSZP is tudna győzni... (mert a nagy mellény már megvan...)
- Tudja..., (erről mindig eszembe jut egy lejáratott politikusnak egy hajdani indulatos kitörése)... lósz@rt mama! Ha csak így fognak egymás közt alkudozni, akkor soha nem fognak győzni!

"Az az egyszerűsítés, hogy "Gyurcsánnyal többen lennénk, nélküle kevesebben" megint csak egy erős csúsztatás, és sajnos nem is igaz! Gyurcsány tábora, mind a 100 vagy 150 ezer követője nyilván jól jönne az összefogásnak. Ám azt is látni kell, hogy csatlakozása sokkal nagyobb tömegekben váltana ki ellenszenvet, és kétségtelenül 100 ezernél jóval több embert fordíthatna el az összefogás támogatásától, mint amennyit nyernénk az egésszel!"
- Igen, ez a könnyebb út, ahol olyan emberek, mint Juhász Péter kiélheti fóbiáját... felemlegetheti, hogy bezzeg 2006... meg öszödi beszéd... meg szemkilövetés... meg rendőrterror... meg mia a fene...
...de ha például az MSZP-sek is azt látják, hogy az egy lejárató karaktergyilkosság volt Gyurcsány ellen, valamint ezt már korábban a két végrehajtó delikvens is bevallotta, akkor nem lett volna esetleg hasznosabb, ha kicsivel több munkát belefeccölve tisztába tegyék ezeket az ügyeket, s akkor nem lenne ez a probléma?
...Vagy lehet, hogy aki az MSZP részéről jelenlegi m.e. aspiráns, valamint az a személy, akinek javaslatára őt ebbe az aspiránsi pozícióba helyezték nem is akarta volna tisztázni a hajdan történteket? Elképzelhető-e, hiszen még a DK-s frakcióalakítást is sikerült kisstílűen megakadályozni...
- Mert azt, hogy a politológus Czeglédi Zoltánnak, aki azért elég sokat szerepel a megmaradt "ellenzékinek mondott" médiában, pl. miért maradt fenn a Gyurcsány fóbiája, azt meg tudom érteni, hisz a főnöke az az ex-SZDSZ-es Horn Gábor, aki a 2008-as népszavazáskor mondta azt a gusztustalan dumáját, de ideje lenne tiszta vizet önteni már a pohárba...

"Az, hogy a politikában ki és milyen alapon határozza meg, hogy egy összefogásba milyen pártokat hívjanak meg, sokkal bonyolult kérdés annál, hogy "jöjjön mindenki aztán gyerünk". Maga a politika összetettebb dolog, megköveteli a körültekintést, az egyes lépések mérlegelését. "

...Nem tudom, hogy emlékszik-e rá, hogy 1998-ban a választások előtt egy munkáspárti megkeresésre az MSZP teljes elzárkózással volt azzal kapcsolatban, hogy legyen összefogás..., na persze a szavazók voksaira persze szükségük lett volna, de akkor az a pár százalék voks a "demokratikus 5% küszöbnek köszönhetően" másé lett, s mint tudjuk, akkor FIDESZ győzelem született...
Ön most is ezt szeretné elérni?

dogbakszi

Törzsi írta...

Kiss úrtól reggel kérdeztem, hogy mondjon 3 nevet, s azt is, hogy hol láthatom őket.

Kérdésem aktualitását vesztette, sikerült megtalálnom őket a Felcsútra menő buszon.
Helyette azt kérdem: hogyan indulhat/nak neki a kormányzásnak olyan politikus, (politikusok), akik 6 embertől tartva nem merik elhagyni a buszukat.
A busz tele harcos emberekkel, akik talán rezsimet akarnak váltani. Így.
Ez, így katasztrófa.
Megköszönném, ha mondana esetet, amikor Gyurcsány nem mert odamenni, ahova indult. Itt még kíséret is volt.

Ekkora amatőrizmus óriási katasztrófát vetít elő, s ezt egy komplett stáb követte el.


megalszikatejaszájában írta...

A szavazóktól éppen annyi bátorságot lehet elvárni, amennyi bátorságot demonstrált a politikai szektor akár Gy. F. vagy/és B. G. tisztességének felvállalásában!
Ki védte/védi meg Gy.F.-et?
Ki védelmezi, ki áll ki Bajnai Gordon becsülete mellett?
Például; úgy tudom egyik sem vett fel egyetlen forint fizetést sem a miniszteri, ME.-i munkájáért.

Szerintem az emberi méltóság védelme - közfeladat!!!

Névtelen írta...

Elszúrtam valami, ezért egy hosszú hsz-em elszállt. Megpróbálom rövidebben. Amikor elhagytam az MSZP-t, úgy gondoltam, hogy arra szavazok majd, akinek esélye lesz a Párt elzavarására. Azóta meggondoltam magam. Mégpedig azért, mert az MSZP is, az E?? is folyamatosan maszatol. Külföldi szavazatok kérdésében éppúgy, mint a hazafiság kérdésében. Amit 2006-tal művelnek, az szégyenletes. Amit Gyurcsánnyal művelnek, az méltatlan. Amit a 2002 és 2010 közötti kormányzásról beszélnek, az gyáva. Ha nem tudnak kiállni a saját értékeikért, akkor hogyan tudnának kiállni értem? A közhangulatnak nem hízelegni kellene, hanem formálni azt. A közalkalmazottaknak világosan meg kell mondani: az iskola, a kórház, a hivatal nem azért van, hogy nekik legyen munkahelyük, hanem azért fizeti őket a köz, hogy bizonyos szolgáltatásokat nyújtsanak az állampolgárnak. A valaki által itt fentebb említett hm... tájékozatlan emberek a "nadrágos emberek" útmutatása szerint szavaznak: a pap bácsi, a tanító úr, meg a doktor úr tudja jobban. Orbán nem a pénzzel nyerte meg ezt a réteget, hanem azzal, hogy "visszaállítja a tekintélyüket", hogy megint levett kalappal járulnak majd elébük a kérelmezők. A jobboldaliakkal nem lehet szót érteni, mert oly mértékben szervilisek (direkt nem a lefizetett réteget említem), hogy el nem tudják képzelni, hogy önálló gondolatuk is lehet. Rossz helyen keresgél Bajnai az árokbetemetéssel. Szerintem azt a réteget kellene megszólítani, amelyik - nem kis mértékben beszopta a Párt dumáját "a politika aljasságáról", hogy itt tömegek gondolják azt, hogy a politika csak hamis dolog lehet, egy párttagság meg maga a fertő. Holott a politika az állam irányításának módja, a pártok pedig a demokrácia alappillérei éppúgy, ahogyan a családok a társadalomé. Ha az MSZP aktivistái csak arra képesek majd, hogy együtt sírjanak a meglátogatottakkal, akkor régen rossz. Tessék vitázni! Persze ehhez szilárd, saját álláspont is kell. Kedvenc klasszikusommal szólva: tiszta vizet a nyílt kártyák közé! (Rejtő Jenő)

Névtelen írta...

A fidesz altal Kijelolt Felelos irta:
"Itt azért elszállt az agyam és a szám:
"az esélyt valami újra most ők jelentik..."
Veres János, Juhász Ferenc, Tukacs István.
Biztos lehet találni még ilyen újat hozó jelölteket, de szeretnék nyugodtan aludni, és ha sokat töröm az új erőn a fejem, akkor nem fog menni az alvás."

Gondolom, hogy a fidesznek az lett volna a legjobb, ha az MSZP lecsereli a teljes felso- es also vezerkart az alapszervezeti vezetokig bezarolag.

Tovabbi jo almatlan ejszakakat kivanok.

hello írta...

Törzsinek:

Ha láttad az ATV híradóját, majd az Egyenes beszédben Kocsis Mátét ugyanarról a felcsúti akcióról nyilatkozni, akkor felmérheted, valójában mi hogyan zajlott, és hogy a Fidesz ellenpropaganda-gépezete miként hozható seperc alatt működésbe, majd mit hazudnak a képedbe róla szemrebbenés nélkül.

Nekem ez nem Bajnaiék gyávaságát mutatta, hanem a rendőrség "kérésének" figyelembe vételét, a velük - és nem az ellentüntetőkkel - való konfrontáció elkerülését. Hogy semmiféle provokációba ne hagyják belerángatni magukat.

Egyébként csak úgy belegondoltam: ha egy ilyen, tulajdonképpen ártatlan figyelemfelhívó akcióra a Fidesz által seperc alatt rámozdítható aktivistagárdájuk van, mit művelnének egy választási vereségük esetén...

Törzsi írta...

Kedves hello!
Pontosan azért írtam, amit írtam, mert innentől az a HIR, hogy nem mert leszállni.
Tehát az akció ellenkező eredményt ért el, nem ezért mentek gondolom.
Valamint azt sem gondolom, hogy mondjuk nem lehetett volna találni frappáns megoldást ilyen helyzetekre (merthogy már nem az első), akár úgy, hogy megállok egyezkedek, közben szorgos kezekkel trafikmutyispólókat osztogat a stábom a libákért cserébe.
Itt jól látható volt, hogy -stábostúl- nem tudják a váratlan helyzeteket kezelni, azokat saját hasznukra kihasználni, holott fel lehetett volna készülni hónapok óta ilyesmire.
BG. habitusától idegen terepen mozog, bizonytalanul, megtanulni nem fogja tudni, mert ez a készség hiányzik. Nem a frappáns visszavágások mestere. Innen kérdéses az eredményes kampányolás, továbbá azon elképzelés, hogy megszólítja a fideszes szavazókat.
Szóval ez nagyon el lett szúrva, mert ez fog dőlni a választásokig a médiából.
Arról nem is beszélve, hogy én mit gondoljak? Saját magukat nem tudják megvédeni, akkor engem a kisembert hogyan? Az országot hogyan?
Ennél nagyobb meglepetések vannak azért előkészítve.
Sajnálom, mert jó szakember, de ezen a terepen nem alkalmas, rosszak a tanácsadói is, ha erőltetik.
Egyébként, mint annyian borzasztóan szurkoltam neki, de kb. november-december óta látható, hogy kudarcos ez így, hogy klasszikust idézzek: rossz szinpadot választott.
Abban a reményben irogatom ezt, hogy ha valaki a stábból olvassa, akkor, ha tud korrigáljanak, hanem megszívtuk.

Törzsi írta...

Mindenkitől elnézést a helyesírási hibákért, kapkodtam a reggeli készülődéssel.
Sorry.

Névtelen írta...

Törzsivel mindenben egyet értek, magam is ezt szajkózom mindenfelé hónapok óta.

hello írta...

Kedves Törzsi, pontosan értelek, én is nem 1x leírtam, hogy B.G. nem politikus alkat. Plusz a debattőrség is nagyon távol áll a habitusától.

Más indokok alapján, más szituációban sokszor elmondtuk, leírtuk Gy.F.-ről, hogy megelőzte a korát, ugyanis a céljai világosak, előre mutatók, de ennek a be- és elfogadására a mai magyar társadalom nincs még felkészülve.

B.G. higgadt, nyugodt - igazi polgári - stílusa a jelen totál elvadított közéletéhez képest olyan, mint amikor az egérke "dübörög" a hídon az elefánt mellett. Sajnos. Pedig - én legalábbis azt vallom -, hogy jó lenne olyan országban élni, ahol ez a stílus, ez a hangnem a szimpatikus az itt élők döntő többségének, nem pedig az állandó kardcsörtetés és ellenséggyártó reflexek, a gyűlölködés és a másik kicsinálásának szándéka.

Névtelen írta...


Kiss Jánosnak
A LÉNYEG. nem Gyurcsány az ellenfél.
Senkit sem kell szeretni, de a mostani kormányt csak összefogással lehet elzavarni. Ehhez Gyurcsány Ferenc százezres szavazótábora is szükséges. ENNYI.

Varga Éva írta...

János Kiss 18. 9:27

Mivel ketten is írtak róla - vagy többen -, és én is alá tudom támasztani, ezt jó lenne, ha figyelembe vennéd, mielőtt Gyurcsányt leprázod (engem is hívtak közvéleménykutatók, a sztori hasonló, mint amit beidéztek, azzal a különbséggel, hogy bár itt sem szerepelt a választhatók között sem GyF, sem a DK, az első kérdés után csupa baromságot válaszoltam nekik - pontosan emiatt. Vajon hány ilyen lehet még?), el kéne gondolkodni azon, hogy igaz-e, hogy egy párt, amelyik minden választókerületben rendelkezik szervezettel és képes ott jelöltállításra, miért áll 1-2 százalékon a "mérésekben"?
Segítek: GyF kiiktatásának legjobb módja, ha a rá szavazni akarókat folyamatosan azzal szembesítik - hamisan, persze -, hogy értelmetlen rá voksot leadni.
Ennyi.
Ahogyan én azt sem hiszem, hogy egy ilyen három év után Orbán úgy áll, ahogy és a pártja dettó.
Miközben nem tudok olyan emberrel beszélni, aki ne köpne egyet, mielőtt a fidesz, vagy Orbán nevét a szájára veszi ...

Varga Éva írta...

Törzsi
+1
Ugyanezt érzem, BG nem az a típus, akivel ezt az utat lehet bejáratni.
(Most mondja az m1 hírdóban, hogy "Bajnai elmenekült az ellene tüntető emberek elől..."
Kész.
Ez totális győzelem, ez fog folyni mindenhonnan.
Maximálisan igazad van. Mindenben.

Névtelen írta...

Milyen zseniális az új választási törvény: arra kényszeríti a FIDESZ-t legyőzni akaró politikai erőket, hogy kezdjenek egy gyékényen árulni. És ez annyira nem egyszerű, hogy láthatjuk az eredményét. De ez a fantasztikus ötlet olyan jól szuperál, hogy nem csak a pártok, hanem a szimpatizánsaik (most például Ti) is egymásnak ugranak. Tehát mi a helyzet? Úgy ugrálunk, ahogy a nagy bűvész szeretné, és ezzel egyre távolodik az ország a kormányváltás esélyétől. Nem vagyok hajlandó bántani sem B.G.-t, sem pedig M.A.-t, függetlenül attól, hogy PuPu-val maximális egyet értek. Van egy régi mondás: az ellenségem ellensége a barátom. Tartsuk ezt szem előtt Barátaim!
CR

Névtelen írta...

Na mit mondtak volna a fideszesek, ha Bajnai a rendor utasitasa ellenere megallitja a buszt?
"Bajnai nem torodott a rendor utasitasaval aki a torvenyt kepviselte, tehat buntenyt kovetett el."
Valoszinuleg ki volt adva a rendoroknek, hogy ha Bajnai kiszallna a buszbol, akkor igazoltatas utan kenyszeritsek a buszat a visszafordulasra. Szelso esetben akar be is ultethettek volna az egyik ott varakozo rendorabutoba es azzal vittek volna vissza az ut elejere.
Bajnai jozanul a leghelyesebb megoldast valasztotta es teljesitette a rendor utasitasat.
Bajnaiek helyeben abbol kellene ugyet csinalni, hogy az adofizetok penzebol epulo stadiont Orban rendori segedlettel elzarja a latogatok elol.

kekec/éva írta...

Névtelen (júli 21. 1.18 - mi a fenének nem tudtok egy nevet aláírni?)
Szépen előadtad, hogyan gondolkodott Bajnai stábja, csak éppen azt felejtetted el (mint ők is) hogyan mutatkozott volna ez KÜLFÖLDÖN? Miszerint a rendőrség nem engedte eljutni az ellenzék képviselőjét a meghirdetett sajtótájékoztató helyére?!
Mindig is mondtam, hogy az egyik politológiai alapmű Rutger Hauer Hősök vére című filmje. Bajnai csak akkor lenne képes bevinni a kutyakoponyát (lásd: gól), ha előtte láncos és bunkós emberek tisztítanák meg az utat - csak ő nem annyira tökös, mint a kínai csaj. Bajnai (sajnos) nem politikus, főleg nem a fidesszel szemben szükséges harcos fajtából.
Ilyen jelenleg csak egy van a piacon: Gyurcsány. És ez egyre többeknek lesz egyre nyilvánvalóbb.
De a kommunikációs stábját ő is elhajthatná a halál farkincájára!
Arra meg kíváncsi lennék, hogy tud a DK és Gyurcsány egyáltalán 1 % körüli eredményt produkálni, ha nincs is a listán? Ex has?

Névtelen írta...

kekec/evanak.
" ....hogyan mutatkozott volna ez KÜLFÖLDÖN? Miszerint a rendőrség nem engedte eljutni az ellenzék képviselőjét a meghirdetett sajtótájékoztató helyére?!"
Sehogy!
Kit erdekelt volna ez kulfoldon? Viszont Orbanek telekurtoltek volna a mediat, hogy az ellenzek egyik miniszterelnok jeloltje nem torodott a kotelesseget teljesito rendor felszolitasaval.
Bajnai is, Mesterhazy is kivalo kozgazdaszok, akik a tudasuk alapjan rendbe tudnak tenni az orszagot. Orbanek ellen azonban ez nem eleg. Orbanek, Gyurcsany eseteben mar bebizonyitottak, hogy a politikajuk alapja nem a gazdasagi kerdesek feletti vita, hanem az ellenzek vezetoinek hazug ragalmazasa, szemelyi lejaratasa. Mivel a ket jelolt kozul Bajnai az, aki ez ellen kevesbe tudna vedekezni, ezert a kozvelemeny kutatoknak a fideszesek ot neveztek meg alkalmasabb jeloltnek. Ezert kapott Bajnai majdnem annyi szavazatot mint Mesterhazy. Ez a szavazas is a fidesz trukkjei koze tartozott.
Gyurcsanynak a parlamentbe valo bejutasa kulcskerdes a jelenlegi ellenzek szempontjabol, mivel o az egyetlen olyan politikus, aki Orbant es az egesz csocselek
bandajat kepes lesz vegleg eltaposni.
Es o tudja, hogy ez az o legfobb feladata, amit vegre is fog hajtani.

kekec/éva írta...

Anonym névtelen júli 21. 22.23
Majd ha a liberális és finnyás ellenzéki "értelmiség" canossát jár, és elkezdi rehabilitálni Gyurcsányt és az EM8 évet. Ha beismerik, hogy hülyére vették őket, és nem voltak normálisabbak mint az egybites "átlagszavazó" Majd akkor - azaz soha. Sajnos.