2013. szeptember 22., vasárnap

LIBA

Bevallom, van egy-két dolog, amiért neheztelek Bajnai Gordonra, de ezek között nem szerepel a liba.
Annak dacára sem, hogy nálam aztán nincs nagyobb tisztelője ennek az okos, szép szárnyasnak, melynek érdemei között – amellett, hogy megmentette Rómát – a sült libamell is ott szerepel, párolt vöröskáposztával.
Szegény Bajnai viszont –szerintem – már csak a vöröskáposztától is epeömlést kaphat, mert az kétségbevonhatatlan, hogy habár a FIDESZ úgy egyébként sem a gazdasághoz, sem a z egészségügyhöz, sem az oktatáshoz – általában semmihez sem ért, de lopásban, rablásban és – nem utolsó sorban - a rivális politikusok leamortizálásában felülmúlhatatlan.
Bajnai is cipeli – most már úgy tűnik, egész hátralevő életében – hátán a libát, melyet egy óvatlan pillanatában ragasztott a hátára a Gonosz Törpe, építve dolgos népünk felülmúlhatatlan szellemi képességeire.
A történet nem túl bonyolult.
Úgy alakult a liba piaci helyzete, hogy a csodálatos szárnyasok egyszercsak többen lettek, mint a vevők, és a libákat a baromfifeldolgozó nem, vagy csak igen nyomott áron tudta eladni.
Namármost, ha valamit drágábban veszek meg, mint amennyiért el tudom adni, akkor azt nem üzleti tevékenységnek hívják, hanem veszteségtermelésnek, márpedig a veszteség az a termék, amelyre meglehetősen ritkán van vevő.
A tulajdonosok ilyen esetben elkezdenek várni a csodára, hiszen, ha Orbán baromságaira is van vevő, akkor pünkt a libára miért ne lenne, de a csoda nem jön, a konjunktúra sem, viszont közben a termelés zavartalanul folyik.
Jön helyette viszont a nap, mikor ki kellene fizetni a libatermelőt, de miután maga a libafeldolgozási folyamat is pénzbe kerül, így a befolyó pénzeket az emészti fel, a termelők meg úgy járnak, mint a népi zenekar kontrása a gázsival: járni járna a pénz, de nem jut!
A termelők persze nem egyik napról a másikra tudják meg a szomorú hírt, de bíznak a jószerencsében és ők is várják a csodát, termelnek tovább, annak biztos tudatában, hogy a termelésből nem lehet kifizetni a járandóságukat – de hát majdcsak fizet valaki!
A jószerencse nem jön, továbbá a leadott libák ára sem, így aztán felettébb elszomorodnak.
Ekkor jön a Wallis Rt, melynek élén a szelídtekintetű Bajnai állt.
A Wallis abban a feltételezésben vette meg a libagyárat, hogy lúdtalpra állítható, de a feltételezést a baromfipiac elhúzódó válsága meghiúsította és a cég tízmilliárd forinttól búcsúzhatott, míg a termelők ötmilliárdot buktak.
Viszont végre lett valaki, akin követelni lehetett a pénzt, és miután a Fidesz volt oly kedves ezt az egészet Bajnai nyakába varrni, így meg is lehetett személyesíteni a felelőst – A hibás a libás! – azaz Bajnai Gordon.
A libások nagy cirkuszt csaptak, ennek eredményeként te, meg én, meg a gyereked, minden magyar állampolgár adtunk nekik egy kis pénzt, maradjanak már csendben.
Ez a szokásos magyar eljárás: nagy pofával bejelentem, hogy vállalkozó vagyok, majd némi feketemunkás-foglalkoztatás és light adócsalások után, ha nem bírom a piac megpróbáltatásait, akkor átállok fürdőskurva-üzemmódra és vad zokogásba kezdek.
Dettó ugyanez folyt a devizahitelesek ügyében, akiknek kezében ott volt a papír, hogy a svájci frank alapon felvett hitelek esetében a kockázat nagy, megjósolhatatlan és kiszámíthatatlan, a pénzt felnyalták, a papírt gazdaságosan felhasználták, panaszkodtak kicsit, hogy nem háromrétegű, majd amikor beütött a krach, akkor elkezdtek óbégatni az őket ért igazságtalanság miatt.
Igazságtalanság volt?
Lószart Mama, hogy klasszikust idézzek, csak a magyarnak valamiért fixa ideája, hogy neki mindig, állandóan, szünet nélkül csak jól lehet járnia, ügyködése kockázatait pedig másnak kell vállalnia.
Ehhez természetesen kapnak politikai támogatást is, meg sikítozó politikusokat, szöszke szóvivőket, akin még a libák is röhögnek, meg vad szemforgatást, mint kisemmizett szerencsétlenek.
Pedig nem történt semmi, csak valaki rossz üzleti döntéseket hozott, és a piac fejreállította szép terveit -millió és millió ilyen dolog esik meg naponta a világban.
Tulajdonképpen ebben az egészben az a baj, hogy már megint el akarják venni az állampolgároktól a felelősségvállalás lehetőségét és kötelezettségét, helyette a gyám jótékonykodik és fizet - a mi pénzünkből.
Ha valaki azt mondaná, hogy nyit egy számlát a Hajdú-Bét károsultjainak, és fizess be rá pár tízezret, vajon fizetnél?
Kétlem, mert neked sem fizetett senki a törvényi előírásokon túl azért, mert anno tönkrement a vállalatod, mert elvették a nyugdíj-megtakarításodat, megszüntették egészségügyi biztosított státuszodat, elvették a gyerekedtől a felemelkedés és a tanulás lehetőségét, folyamatosan lopják a vagyonodat – az állami vagyont – meg a bankbetétedet - pedig azok mind-mind a te libáid voltak.
Eltelt majd negyedszázad a rendszerváltás óta, ideje lenne megtanulni már, hogy ebben a társadalomban mindenkinek felelősnek kellene lennie magáért, a döntéseiért és a döntése következményeiért.
Az viszont vicces, mikor tiz évvel a történtek után odaáll valaki a bajai piacon a volt miniszterelnök elé, hogy vegye meg a libáit, majd ő abból támogatja a libaügy károsultjait.
Jópofa politikai akció, kétségtelenül, de azért elég gusztustalan is.
Merthogy abba lehetne végre hagyni a társadalom tagjainak hülyítését, le lehetne számolni végre a mindenről, mindig gondoskodó állam illúziójával, meg azzal a szemlélettel, „hogy majd az állam ad!”
Nem az állam ad, te adsz, meg én adok, és elvárnám, hogy mielőtt valamelyik politikus kinyitja a közös bukszát, kérdezze meg a pénz tulajdonosait: akartok adni ezeknek?
Mert adhatunk, de azt a gyereked oktatásának költségeiből, vagy a te gyógyszereid árából kell elvennünk, - akkor is adjunk?
Többek között erről is szólt az őszödi beszéd, melyre sokan hivatkoznak, de kevesen értettek meg – nem a szónok hibájából.
Orbán azt a benyomást igyekszik kelteni, hogy „az állam én vagyok!”
Nincs igaza.
Az állam te vagy, az ország bevételei a te bevételeid, kiadásai is a te kiadásaid egy-tízmilliomod részben, az utolsó fillérig.
Meg a felelősség is a tied magadért, a gyerekeidért a gazdasági döntéseidért, a szavazatodért.
Ez az, amiről nem kellene elfeledkezned.

:O)))

27 megjegyzés:

apucika írta...

Úgy van ez kicsiny hazánkban, hogyha valakiről túl sokszor elmondják, hogy bűnös, arról előbb-utóbb el is hiszik, hogy az. Lásd Bajnai!
Mindenki( a kormányoldalon)azt szajkózza, hogy libás tolvaj.
Bár bíróság még nem tudta bűnösnek találni.
A másik, hogy nagyon kevesen tudják, hogy az állambácsi pénze a mi zsebünkből van!
Te szerencsére tudod, ki is mondod. Így talán többen elhiszik, hogy amit az állambácsi ad, azt az övékéből adja.
A harmadik, hogy igen, bizonyos dolgokért csak magunkat okolhatnánk, de könnyebb sírni, hogy segítsen az állam.

sphagin írta...

Kedves PuPu !

De elfeledkeznek !

Könnyebb elhinni ugyanis, hogy azok a fránya bankok és a vezetők a hibásak, mint azt, hogy jól elcseszte valaki a jövedelmének az elosztását. magyarán, tovább nyújtózkodott, mint a takaró ért. Mit lehet erre mondani a rendszerváltás után lassan 25 éve. Bizony elmaradt a felvilágosítás a választók jó részénél. Sokan azt hiszik, hogy még mindig a szocializmusban élnek és várják a sült galambot. A politikusok pedig rájátszanak erre, amíg tehetik. Sok átverhető ember van a széles e hazában. Nem okolhatunk senkit az elcseszett dolgainkért, magunktól vagyunk ilyenek.
Keserves lesz az ébredés, de hol van az még ?

hello írta...

Bár csak kacérkodom a gondolattal, hogy tényleg létezik reinkarnáció, de ha mégis, akkor szeretnék visszajönni, amikor ez megvalósul:
"mielőtt valamelyik politikus kinyitja a közös bukszát, kérdezze meg a pénz tulajdonosait: akartok adni ezeknek?"

Továbbá, amikor valódi értelmet nyer, azaz tényleg joggal lehet építeni "dolgos népünk felülmúlhatatlan szellemi képességeire".

Névtelen írta...

Al csuti Capone be sem csukja a közös bukszát.Az Eduline (HVG) 2011-es cikke szerint mintegy 246,000 határontúli magyar igénylőnek fizettek ki 5,4 milliárd forintot.Iskolakezdési támogatásra, igény szerint(vagyis bemondásra)a Bethlen Közalapítványon keresztül.Gondolom most is így megy, a választásig.O.

James Bond írta...

PuPu!

Pontos, kimerítő és igaz látlelet. Aki érti, az eddig is értette. Aki pedig nem, az soha nem fogja megérteni mindezt!

Gratulálok!

PuPu írta...

hellonak!
Reinkarnáció biztosan lesz, aggodalmam már csak azon van, hogy minek fogok újjászületni?
Ismét tevének, vagy lehetek akár kenguru is, mely más erszényéből él, a farkára támaszkodik, továbbá akkor ugrál, amikor akar?
Nem mindegy, mer ezt a rohatt cepekedést nap nap után már felettébb unom!
:O))))

PuPu írta...

Bondnak:
Kösz a gartulációt!
Teve
PuPu Steve

Avi írta...

A devizahitelezésen kivül mindenben egyetértek veled. Azért amikor az állam egy bizonyos irányba tereli a polgárokat akkor a buktában neki is nagy része vagyon. Járai által mesterségesen magasan tartott forint kamatokkal szemben a 10 %-l alacsonyabb svájci kamat talán mégis kedvezőbben hatott a szerencsétlen polgár számára akinek már több évtizede ígérték a saját lakás álmát. Nem az ingatlanspekulánsokra gondolok. Azokat nem kell menteni mert azokat már a mostani rezsim kihúzta a Szaharából. Persze akik nagy nemzeti érzésből a 14%-s forint kamatra vették a lakásukat azokat most nemzeti ellenállóknak kellene nevezni. Szóval az állam is elbaltázta a dolgot ezért neki is részt kell vállalni a rendbetétellel, még ha nem is érzik igazságosnak azok akik akkoriban nem éltek ezzel az utólag bebizonyosodott kedvezőtlen lehetőséggel. Amikor az állam kártérítést fizet mondjuk egy ártatlanul meghurcolt és több évre sittre vágott embernek, akkor mondhatjuk azt, hogy bocsi de én nem voltam sitten, akkor az én pénzemből ne fizessenek kártérítést?

PuPu írta...

Kedves Bond, Járai a Fidesz embere volt,a magasan tartott kamatok a "minél rosszabb, annál jobb" elve alapján működtek.
Gyurcány figyelmeztette a zembereket, de hiába.
Az OTP tételesen írásba adta, hogy mi a kockázat és mekkora.
Lehetett forint-hitelt is felvenni.
Ennek utána mi kellett volna még?
Éppen erről szól a poszt: mindenki felelős saját magáért, ha kockázatot vállal, vállalkozik, hitelt vesz fel, abban benne van a bukás lehetősége is, osztlehet erkölcsről meg méltányosságról siránkozni, a lényeg az, hogy felelős vagy a döntéseidért, ne velem akard megfizettetni a hibás döntéseid árát...
Tudom, csúnyán hangzik, de hidd el, ez az igazságos...
:O)))

hello írta...

PuPukám, élek a gyanúperrel, az újabb menet se lesz az Önök kérték, már ha lesz, de szívemből kívánom Neked, hogy a számodra legoptimálisabb verzió következzen majd be! :-))

morzsi írta...

Itt soha, senki, nem volt felelős az elkövetett hibákért, itt soha nem volt egyetlen igazi államférfi (ha csak Gyurcsány nem?) aki azt vállalta volna.
A tatár, a török, a Habsburgok, a muszkák, németek, a nyilasok, a ruszkik, a komenisták, a zsidók és a cigányok, - aztán a liberálisok, na meg a "bukott baloldal" mind-mind okozói annak, hogy ez az ország oda jutott, ahova.
Ha továbbra is hagyjuk, hogy a jelenleg regnáló kormány, - a legrosszabb tulajdonságainkat (mint irigység, gyávaság, felelősség áthárítása. etc, etc?) fentartsa, akkor ez nem fog megváltozni egyhamar.
De, ha szembe merünk nézni gyengeségeinkkel, hibáinkkal, - akkor van remény. Tisztelettel: - morzsi -

kekec/éva írta...

Pupu, ez is egy élvezetes igaz poszt. Csak egy picurka kifogás: a magyar zember értelmi képességei nem "felül" hanem "alul"múlhatatlanok. Miazhogy? Nagyonis!

Névtelen írta...

„Orbán azt a benyomást igyekszik kelteni, hogy „az állam én vagyok!”
Nincs igaza.
Az állam te vagy, az ország bevételei a te bevételeid, kiadásai is a te kiadásaid egy-tízmilliomod részben, az utolsó fillérig.”
Tehát Orbán nem az állam, hanem a kecske, akire Magyarország a káposztát bízta.
Azaz a miniszter ( szolga ) aki szemérmetlenül veszi el az állam pénzét. (vagyis a Te pénzedet)

útkaparó írta...

Többeknek.
Hogy is volt ez a bizonyos svájcifrank hitel felvétel?
Egy nagyon közeli ismerősömnél így.
Megunta a hároméves autóját, milyen vacak már az, (seggét verte volna a földhöz, ha mondjuk 10 évvel azelőtt ilyenje lett volna és nem az a cucilista tipus, ami) és nagy merészen elkezdte látogatni az autószalonokat, hogy valami jobbat keressen. Jappán kéne, az a kafa.
Jött szembe a kereskedő és elmondta, hogy uram, ne lacafacázzon, ilyen még a világon nem volt, cakompakk, téháemmestől 7,1%-os hitel van, nézze meg a forinthitelt, amit a házvásárlásra lehet felvenni, bolond, aki nem vág ebbe bele, nem kell, csak 100 000, és le van az autó foglalva, aztán majd behozza az előleghez a többi 700 000-et, ennyivel elviheti, aztán kap hitelt 8 (NYOLC)évre álá svájcifrank és ágyeszbugyesz, jól jár már ha csak a kamatkülönbséget nézi!
Hát naná, hogy jól akart járni.
Még el sem volt adva a "régi" autó, már vitte haza az újat. És kezdte törleszteni 36ezer/hó a hitelt. Valami 156 ft/1 svájcifrank volt a kurzus akkoriban. Közben nagy nehezen sikerült eladni az "ócskát" és egyszercsak azt vette észre, hogy a részlet már közelít a 40 ezerhez. Hoppá! Bement a finanszirozóhoz és felvetette, hogy talán inkább egyben kifizetné a hátralékot, minthogy a hitellel izéljen vagy az ővele ki. Felszámítottak egy csomó pénzt az új szerződéskötés címén, de megtörtént a hitel visszafizetése.
Miért írom ezt a hosszú mesét?
Nem volt kötelező új autót venni, nem volt kötelező svájci frank alapú hitelt felvenni, barátunk mindezt saját akaratából tette, mondjuk, magától volt ilyen haszonleső, ami alapvető emberi tulajdonság, semmi baj ezzel. Csak a kockázatot is viselni kell, és nem a máséval verni a csalánt, ha mégis beüt a krach.

James Bond írta...

PuPunak!

Kedves PuPu, a 17:43-as bejegyzésedet rosszul címezted. n - mint korábban már megírtam - teljes mértékben egyetértek azzal, amit írtál (többek között devizahitel-ügyben is). Félrenéztél egy picit, de semmi baj... :-)

PuPu írta...

Hát, kedves James, akkor elnézést!
Lekközelebb jű leszek!
:O)))))

Névtelen írta...

etele1:

szia pupu, breaking news: Baján az MSZP-E2014-DK koala teljes mellbedobással bejuttatta a "bunkó fideszes biztonsági őrt" azönkormányzatba.

Ki a felelős?...

... csak nem a választópolgár?

kekec/éva írta...

útkaparó
Ha nem üt be a gazdasági világválság, és exporttámogatási különadó érdekében a Kósa-SzájjalÁrtó bohócduó nem dönti be a forintot, akkor jól is kijöhetett volna.
Én amíg törlesztettem, minden hónapban jobban jártam, mint az előzőben. De mondjuk akkor hiteles gazdaságpolitikát folytató kormányzat irányította az országot....
Sem a világválságot, sem az elmebeteg kormányzást nem lehetett előre kalkulálni, ezért én nem tenném felelőssé az érintetteket.
Egyébként 14-ig majd csak pávatáncolgatnak velük, merthogy Orbán már csak ígéretekkel házal.

útkaparó írta...

Kedves kekec/éva, nincs vitám Veled, de én nem beszéltem a felelősség kérdéséről, ámbár az is érdekes lehet, csupán a mozgató rugók valamelyikét próbáltam leírni.
Nyilván másokat más indított a hitel felvételére, nem mindenki volt olyan hedonista cenk, hogy a hároméves autóját lecserélje, szerintem, így utólag is nézve, tök feleslegesen.
A világválság sokkal később jött a leírt esetben, a hitelfelvétel 2004-ben volt, a teljes visszafizetés 2006-ban. Biza, a svájcifrank már a válság előtt sem volt stabil, mozgott az szépen felfele.
Amit még hozzá tennék, régen mantrázom környezetemben, persze tök feleslegesen, mert se nekem, se nekik nincs hatásunk a dolgokra, hogy elemi alsótagozatban kellene elkezdeni a gyerekeknek magyarázni a azt, hogyan kell a pénzzel bánni, ahogyan azt is tanítani kellene, hogy miről lehet megismerni a gyilkos galócát, de se ezt, se azt nem tartja szükségesnek a "nevelés", hulljon a férgese.
Érti ezt valaki?
Így aztán marad az apróbetűzés, hogy abban volt a csapda, ők el sem olvasták, meg satöbbi...meg évente halottak a gombaszezonban.

pleinair írta...

A tegnapi bajai választás eredménye előrevetíti a '14-e választás eredményét. Az E14-MSzP-DK kudarcot vallott, pedig a pártok elnökei személyen részt vettek a kampányban.
Szólni se tudok már...

olili írta...

Hát akkor legyen ő a Lúdas Matyi, aki háromszor veri vissza...!
http://youtu.be/_i3Rpz9rZSY

olili írta...

http://www.youtube.com/watch?v=_i3Rpz9rZSY

Névtelen írta...

Igaza van annak aki azt mondja hogy a devizahitelesek maguknak koszonhetik a bajt. Azaz megsem. En felvettem . akkor meg ugy volt hogy statisztikak szerint hogy .ax.20% ot mozog.Ez vallalhato volt. De ha megis tobbet, akkor is belementem mert azt mmondtak a politikusok hogy 2012 ben euro lesz nalunk. No igen, ezzel nem stamoltam hogy nem lesz, azzal sem hogy fityesz nyer es az lesz az erdeke hogy betontse azonnal a forintot. Akkor sem lenne gondom ha a bank vinne a hazam, es ennyi, felejtsuk el egymast, de nem igy van mert meg mindig tartozni fogok neki. Pedig ok azt.mondtak hogy eleg fedezet a haz. Ja, hogy lementek az arak es folment a frank ara? Ezt a kockazatot nekik kene viselni, elegedjenek meg azzal amire azt mondtak akkor hogy eleg fedezet.

Alizka írta...

Úgy rémlik,valami állatvédő alapítvány megtorpedózta az exportunkat a németek felé,arra hivatkozva,hogy a libatömés-állatkínzás./ha sejtésem nem csal a Rex alapítvány volt/az alapítvány állatorvosai nyilatkoztak a TV-ben is.Ennek hatására az exportunk hirtelen vissza esett.ha rosszúl emlékszem javítsatok ki.

útkaparó írta...

Alizka, én úgy emlékszem, hogy egy "négy mancs" nevű szerveződéshez köthető a libatömés elleni nemzetközi lejárató harc.
Hogy ennek a Rex-hez van-e köze, azt nem tudom.
Lásd ezt, meg a többi hasonlót: http://hvg.hu/cimke/libat%C3%B6m%C3%A9s

Alizka írta...

Kedves útkaparó,a te emlékezeted a helytálló,köszönöm,hogy kijavítottál.

útkaparó írta...

Kedves Alizka, úttörő ahol tud, segít :-).