2013. október 2., szerda

A NAGY NOKIÁSDOBOZ

Tulajdonképpen az a szerencsénk, hogy a Nagy Nokiásdoboz nem látható.
Persze megfelelő perspektívából lehet látni, de innen, ahol mi élünk, momentán nem, annál is inkább nem, mert rajtunk van a fedele, márpedig ha egyszerre tudnánk kint is lenni, meg bent is lenni, akkor ebből jól meg is lehetne élni, sőt, felvirágoztathatnánk a nemzetgazdaságot.
Persze messzebbről a helyzet tisztán látszik, tulajdonképpen ezért is van az, hogy aki egy nyugati kultúrállamból érkezik, az megtömi a zsebét üveggyöngyökkel és spulnira tekert rézdróttal, aztán egy kis aprópénzen megveszi a döntéshozót, kilóra, mint a libát.
A skála széles, a paletta színes, miként az operában énekli Csocsoszan, vagy tán Mefisztó? – Eladóóóóó az egész világ - de Magyarország biztosan.
Der Balkan beginne schon am Rennweg in Wien-Landstraße”, mondá Metternich herceg, de ebben azért nem volt teljesen igaza, mint ezt a Gripen-botrány óta tudjuk.
Pontosabban nem tudjuk, csak azt, hogy osztrák cseh és magyar politikusok között dobott szét egy vagyont az egyik repülőgépgyártó, bizonyítva azt, hogy felnőttünk az osztrákokhoz, ha másban nem is, de korrupcióban bizonyosan.
Hogy hadd rugózzak ezen egy kicsit - lassan már nem is az érdekelne, hogy a mi Lánglelkű Vezérünk mennyit szakított ezen a kis üzleten, hanem az még jobban, hogy balról ki nedvesíthette meg a csőrét, merthogy senki nem vitte túlzásba a történet forszírozását, elhalt szépen ez is, mint a többi.
Némi elégedettséggel tölthet el minket, hogy Magyarország mára már e területen is jobban teljesít, ugyanis ezidáig csak korrumpálhatók voltunk, de ennek ezennel vége!
Mostantól kezdve büszkén állhatunk a világ népei elé: beléptünk a vesztegetők nagy családjába, mostantól mi is korrumpálgatunk, ha annak szükségét látjuk!
És miután nagyjaink tudják, hogy ezidáig mennyit kellett fordítaniuk azoknak, akik el akartak érni valamit állami szinten az ő megvesztegetésükre, ezért aztán ismerik a tarifákat, - minisztériumi főosztályvezetőktől felfelé a befolyásos tanácsadókon keresztül egészen – ó, irgalom anyja, ne hagy el – a végrehajtó hatalom fejéig.
Persze óvatosan kell eljárni, mert még nem minden államban sikerült a viszonyokat zökkenőmentessé tenni, van még, ahol hordoz a dolog magában kis kockázatot!
Viszonylag egyszerű a magyar-azeri kapcsolatokban leboltolni egy balta jutányos áron történő értékesítését, hiszen Ilham Aliyev elnök országának egy-két olajkút diszkrét elajándékozása nem rengeti meg alapjaiban az államot, a magyar szürke evidenciás (merthogy evidencia, hogy kinek megy a fincsi java…) meg majd megoldja a többit, okosba.
Hogy aztán a MOL melyik azeri cégtől vesz évente párszázezer köbméter olajat vagy gázt, az már nem tartozik senkire, a MOL meg örüljön, ha szívességet tehet annak, aki az IMF hitel maradékából egy igencsak említésre méltó összeggel oldalbatámogatta.
Mindenesetre valahol hiba csúszhatott a számításokba, mert a horvát politikusok gyomrát megfeküdte saját nemzeti olajtársaságuk többségi tulajdonrészének a MOL kezére játszása, ezért aztán a kormányváltás után vádat emeltek volt miniszterelnökük ellen.
Sanadert azzal vádolják, hogy kormányfőként, 2008 és 2009 között összesen tízmillió euró kenőpénzt vett át a Moltól cserébe azért, hogy a magyarok irányítói jogokat kapjanak az INA olajcégben.
Az ügyben érintett a Videoton proszcénium-páholya is, hiszen a MOL- főnök ott szokott bokázni a Vezér közelében, de talál ott ismerőst, mást is, hiszen ott bazsalyog Csányi bankvezér is, aki mellesleg a MOL igazgatóságának alelnöke, szóval tulajdonképpen együtt van mindenki, aki ebben az ügyben számít.
Ezidáig mutogattuk az izmainkat, meg kihúztuk magunkat, de ez nem hatotta meg a horvátokat, akik már Jellasics korában elszemtelenedtek és azóta sem tanultak alázatot, így aztán nemzetközi elfogatóparancsot adattak ki a MOL elnök-vezérigazgatója ellen, akit a horvát hatóságok vesztegetéssel vádolnak.
Gyanútlan polgár azt képzelné, hogy a vesztegetésnél csak az bűnös, aki a pénzt vagy a vagyoni előnyt elfogadja, de ez nem így van – itt az is bűnös, aki veszteget.
Így aztán most Hernádi Zsolt komoly bajban van, vele együtt a magyar hatóságok és a magyar tahóságok - ez utóbbi akár a kormány beceneve is lehetne, - is, mert lépéskényszerben vannak, valamit tenni kell.
Emellett Hernádi viselkedése önmagában felér egy beismerő vallomással, és ma már ezt korrigálni sem nagyon lehet.
És még az is kérdéses, hogy a magyar törvények szerint egy külföldön elkövetett vesztegetés nem bűncselekmény-e, ezt még vizsgálgatniuk kellene a magyar ügyészeknek is, de persze azért álomvilágban nem élnék.
Mindenesetre Orbán farolna ki az ügyből ezerrel, elő kell készíteni az INA eladását, majd ennek részeként kihúzzák Hernádit a pácból, de hogy ebből az ügyből kifolyólag rengeteg arcot vesztett és pozíciója meg fog rendülni, az biztos.
Ez az ügy a hatalom csúcsait érinti, ehhez képest persze senkit nem nagyon érdekel, az ellenzék sem akarja kihasználni a benne rejlő propaganda-lehetőségeket, pedig van ám benne, rendesen.
De talán az az oka, hogy az emberek nem is nagyon értik, hogy mekkora üzletről van itt szó, micsoda gazdasági lehetőségeket és milyen egyéni gazdagodási lehetőségeket nyit meg egy szomszédos ország üzemanyag-forgalmazása fölötti ellenőrzés.
Nálunk a fantázia megáll a Nokiás-doboznál, meg a viszkis-doboznyi pénznél, ezeket még el tudja képzelni magyarember, de azt, hogy az egész országból egy nagy Nokiás-dobozt csináltak valakik, azt annyira nem.
Pedig ezek nem kicsiben játszanak, mellesleg a te pénzedből és a te vagyonodat is kockáztatva - nomeg az ország reputációját.
Rohadt nehéz lesz ezt az országot visszafordítani az Ázsia felé vezető útról Európa felé…

:O)))

13 megjegyzés:

Geza írta...

Az baromi jo lenne, ha a MOL ugy "atgyuruzne" a tobbi "erdekelt felre" is, akik gazdasagi befolyasukkal elve, segitettek a jelenlegi brancs hatalomrajutasat. Az erdekes csavar az egeszben az, hogy eppen "horvat barataink" akarjak a magyar fejeket. A dolog most kezd elvezetes valni.

útkaparó írta...

De jó, PuPu, hogy említetted a Gripen ügyet, már senki nem emlékszik rá, sikerült teljesen elaltatni a dolgot.
Nincs illúzióm, (már megint se) nem fog itt (M.o-n) semmi terhelő kiderülni, se Azoknak,(naná, hogy nekik nem!) se Ezeknek (naná, hogy nekik se) érdeke a tiszta víz látványa a pohárban. Azért az ciki, nem kicsit, nagyon!, hogy a balhé szagára rögtön az 'aggyukeldemingyá' jött elő, mi ez, ha nemm beismerésre utaló magatartás? Attól, hogy eladják(-ták?) a balhé nem lesz kisebb.
Ha illúzióm nincsen is, a kíváncsiságom még megvan, érdekelne, fél év múlva mi marad meg ebből az ügyből.

Promenad írta...



ÚTKAPARÓNAK !

uGYANANNYI,MINT A gRIPPENBŐL !





Útkaparónak !

Ugyanannyi,mint a Grippenből !









morzsi írta...

Kedves Pupu!
Hát ezt nagyon élvezem. Ülök a tv előtt és nézem/hallgatom a híreket. Kormányunk és pártunk vezetői se köpni, se nyelni nem tudnak. El sem tudják képzelni, hogy létezik olyan ország, ahol volt miniszter elnököt tíz év börtönre ítél a bíróság, vagy ahol a kommandósok nem hajléktalanok bilincsbe verése helyett, minisztereket tartóztatnak le. Teljes a fejetlenség, jogi lépésekről beszélnek, a Magyarországot ért sérelem miatt.
Majd felállítanak egy parlamenti vizsgáló bizottságot, amely a Grippen ügyhöz hasonlóan ki fogja mondani, hogy bűncselekményre utaló adatot nem sikerült találniuk.
Hát, akkor nincs más, - hadat köll nekik üzenni! Rajta! Gyerekeim külföldön - ők szóba sem jöhetnek, - én max munkaszolgálatos lehetek, - tehát tömegesen be kell sorozni a fiatalokat, ezzel is megoldva a munkanélküliség zsibbasztó gondját.
Fel Zágrábba, hajrá hajléktalanok, eljött a ti időtök! :)

olvasó írta...

http://hvg.hu/w/20131003_A_bumerang_el_van_vetve#rss

bubu64 írta...

Kedves Pupu!
Gratulálok nagyon jóírás. telibe találtál. A kommentek is jók.

útkaparó írta...

Szia Promenád! 9:45
Ahogy mondod!
A helyzet az, hogy ebben az országban senkinek (na jó, van, akinek igen)nem lépi át az igerküszöbét semmiféle korrupciós ügy.
Magunk is korrumpálunk és "szerencsés esetben" minket korrumpálnak ha nem a szívó ágon vagyunk.(Ismerős? nem kell számla, legyen olcsóbban, megoldjuk inkább okosba, meg adok jattot, aztán nincs az akármilyen probléma.)
Jó hivatkozási alapokat kreálunk magunknak, a szemét adóhivatal, meg a pazarló kormány, meg estébé.
Nem moralizálok, félreértés ne legyen, de nézzünk magunkba egyszer legalább. Ezzel egy lépést teszünk Svédország irányában, ahol a korrupció ilyen: http://hu.wikipedia.org/wiki/Korrupci%C3%B3%C3%A9rz%C3%A9kel%C3%A9si_index
Okoskodni sem akarok, de ha már Svédország: a Gripen egy p-vel annyi, mint griff svédül nyelvül, a grippe két p-vel az meg az infulenzia :-).

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Mit mondjak ?

A napokban tudtam meg, hogy egy nálunk induló beruházás csak akkor valósulhat meg, ha a Közgép lesz a kivitelező, egyébként "nincs rá fedezet".
Így megy ez manapság !

Nagyüzembe folyik az uniós pénzek megcsapolása !

Még ők neveznek mindenkit tolvajnak !
Legjobb védekezés a támadás.
Elmondani mindenkit mindennek és utána már az ő stiklijük csak egy kis csínytevésnek tűnik.

Ha Orbánékat megválasztják újra, akkor csak saját magunknak köszönhetjük azt amit kapunk.
Felcsútból Magyarország fővárosa lesz, az biztos.

Nem is írok többet, elég ennyi is.

üdv sphagin

hello írta...

Ki mint él, úgy ítél - alapállásból tiszta és világos, miért is nem bírták felfogni, hogy létezik, hogy valaki másmilyen legyen. Hogy hiába erőlködtek, Gyurcsányra semmit nem voltak képesek sikerrel ráfogni Sukoró-ügyben.

James Bond írta...

Kedves PuPu, és Ti mind, kommentelő barátaim! Szép lassacskán oszlik a köd, legalábbis azon honfitársaink előtt, akik többé-kevésbe kiérdemlik a Homo Sapiens kategóriájába való besorolást.(No, ugrálni nem kell, elég kevesen vannak széles e hazában, valamint határainkon kívül). Az a nagy büdös helyzet áll elő ugyanis nemsokára, hogy az Orbán & Társai Korlátlan (végtelen!) Felelősségű Társaság rövidesen beszünteti a közvagyon minden mértéken túllépő megcsapolást. Mindezt annak okán, hogy a közvagyon, mint olyan, megszűnik létezni: ugyanis szőröstül-bőröstül a fent említett társaság tulajdonává transzformálódik. Övék lesz itt minden, az elárvult hegyeshalmi határátkelő épületétől kezdve, a tokaji szőlőhegyen keresztül (hoppá, hiszen az már most is az övék!) egészen a záhonyi kamionterminálig. Ezután az következik, hogy rávetik magukat a bugyuta magyar pógárok javaira. Hogyne tennék, hiszen Viktor király őfelsége már régen megmondta, hogy ő a magyarok javát akarja. Értsd: az összes magyar összes javait... Visznek majd mindent, ami mozdítható: autót, mosógépet, lapostévét, nagymama öreg karosszékét. Úgy vannak ők ezzel, mint Nalaya király Rejtő Jenő örökbecsű regényében (Vesztegzár a Grand Hotelben), amikor a szőke festő, Wolfgang, azt mondta neki: "Ajándékot hoztam neked, malájok fejedelme". "Nem baj, csak szép legyen!" - felelte a derék maláj uralkodó. Mert ugye természetesen nem sarcolásról, pláne nem megszorításról lesz szó, á, dehogy! Ilyet csak a szemét bukott gyurcsánybajnaimesterházy csinál! Itt ugyanis az fog történni, hogy a derék magyar nép egy emberkeént ajánlja fel minden vagyonát a Nemzeti Együttműködés Rendszerének oltárán (képzavar!!!). És hogy teljes legyen a kép, kell nekik majd a ház, a lakás, a nyaraló, sőt, még a szántóföldi csőszkunyhó is.

Node ez is elfogy egyszer. És akkor lesz majd cifra világ! Ezek a kiváló keresztény erkölcsökkel megáldott NERtársak egymásnak esnek majd, és elkezdik egymás javait eltulajdonítani. Vagyis, a tolvaj a tolvajt lopja majd meg. És akkor az egész ország egy hatalmas röhögésbe tör majd ki. Pontosabban, aki megéri...

Itt a vége, fuss el véle...

Lusti írta...

"...a MOL meg örüljön, ha szívességet tehet annak, aki az IMF hitel maradékából egy igencsak említésre méltó összeggel oldalbatámogatta...."

Ha jól emlékszem, és jól emlékszem :), ment oda rendesen a manyup pénzekből is... és SOS-be kellett azt a részvényt vásárolni... (Csak nem tartoztak a fijjjuk?!)

Hány év is van még hátra az olajügyek aktáinak titkosításából?

útkaparó írta...

Kapcsolódok hello társunk mondandójához, miszerint "Gyurcsányra semmit nem voltak képesek sikerrel ráfogni Sukoró-ügyben"
Mit hallok az ATV-ben Tátrai úrtól?
(Egyenes beszéd) Azt, hogy a Hajógyári szigetet 5 milliárdért kell (KELL) visszavásárolni az előző tulajdonostól, akinek az 3,7 milliárdjában volt, ez kormányhatározat, O.V. rendelte így. Sehol egy értékbecslés az 5 Mrd-ra, se más hatástanulmány. Na, most jön a Sukoró. Mi volt a koholt vád Gy.F. ellen? Az, hogy milliárdos kárt okozott az államnak azzal, hogy azt mondta a Sukoróval kapcsolatos megbeszélésen a vagyonkezelőnek, hogy nézzetek utána a törvényeknek, és ha rendben van, mehet. Valami ilyesmit. Láttyátok feleim szümtükvel mi folyik itt?!
Gondoljátok meg, proletárok!

dmolnar írta...

Kedves PuPu!

Azért az milyen érdekes, hogy egy amúgy teljesen köznapi (már ha a korrupció köznapi lehet, de nálunk az) korrupciós bűnvádi eljárásból a mi vezérünk és lelkes seggnyalói hirtelenjében nemzeti és politikai ügyet próbálnak kreálni..

No pláne milyen érdekes, hogy az ellenzék eme tényt is elhallgatja, vagy inkább agyonhallgatja.. Van egy gyanúm.. Megy a MOL-tól a pénz ide is, meg oda is.. Aztán ugye ha valamit olyat talál mondani valaki, akkor oda nem megy többé...