2013. október 8., kedd

REMEK HELYSZÍN

Megszületett hát a döntés, hol tarthat ünnepséget közösen a demokratikus ellenzék.
A helyszín remek választás, legszebb reményeimet is felülmúlja, hiszen egy kedvezőtlenebb széljárás esetén a közös ünnepet el lehetett volna éppen vinni Kőbányára is, éppen elfért volna a tömeg a Pataky István téren - a nyilasok által kivégzett névadó szobrát úgyis elhurcolták, mint anno a modellt a kor Jobbikjának betyárserege, nem aggatott volna.
Persze, lehet mondani, hogy keresem itten a kákán a csomót, de szilárdan hiszem, hogy a helyszín választása lehetett volna szerencsésebb is.
Merthogy az igaz, hogy 1956 októberében a Műegyetem diákjai szervezték azt a tüntetést, melyhez a többi felsőoktatási intézmény hallgatói is csatlakoztak, hogy aztán a délutáni békés tüntetés után estére elinduljon a mára forradalommá érett és nemesedett értelmetlen vérengzés.
De innen indult 2006-ban az a tüntetés is, mely az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján végképp sárba tiporta ötvenhat jószándékú népmozgalmának utolsó emlékét is, és bemutatta az utcákon azt, hogy milyen is volt a mai csőcselék elődje megvadult állapotában, éppen csak nem lövöldöztek.
Nem sok hiányzott hozzá.
Amikor a Műegyetem előtti rakpartra néz az ember, akkor nem a Bem téri, szívet dobogtató, függetlenségi törekvéseinknek hangot adó nagygyűlés jut az ember eszébe, hanem az a 2006-os jobboldali tömeg, melynek élén egy bús tekintetű marabu, a bánáti bazsarózsakertész haladt, és minden erejével azon volt, hogy ne hallja meg mögötte haladó keresztényi lelkületű elvbarátai skandálását, miszerint Gyurcsánnyal a Dunába, a többit meg utána.
Igen pikáns helyzet volt, a köztársasági elnök vezette a miniszterelnök elleni tüntetést, de a forradalmi hevület hatott rá, estére már ki sem mert menni emlékművet koszorúzni, nehogy véletlenül őt is a többi közé sorolják.
Persze az is lehet, hogy mindössze neki sem tetszett a nemzetközi pályázaton kiválasztott emlékmű, merthogy az csak egy MÉH-telep, semmi emelkedettség, semmi pátosz, a tetejébe még gondolkodni is kellene rajta, arra meg a tisztességes jobboldali lusta.
Így inkább tetszik neki a műegyetem rakparton felállított, a nemzeti zászlónyanya ízlésvilágát híven visszatükröző forradalmi emlékmű, azt legalább lehet érteni!
A szimbolikája is tiszta és világos: kepeszkedik ki a kőből a Szabadság az ifjú Wittner Mária képében, hetyke melleit kidülleszti az orosz tankok és a Dunán felúszó Auróra felé -  ide lőj, Szergej! – de közben szemét behunyja, mert amit a tettestársai csinálnak, azt rossz nézni is.
Mögötte - mellette ott tolonganak a magyar néptömegek, - a művész remekül eltalálta az arckifejezésüket, néznek előre a semmibe bamba képpel – mindegyik tüntető azonnal magára ismerhetett bennük, ha le tudta venni már szemeit a hősi dudákról és végigfutatta a szobor mellékalakjain…
Faguriga legyek, ha a rendezők közül valamelyiknek nem jut majd eszébe megkoszorúzni a Gyurcsány-ellenes felkelés emlékművét, mely a nemzet megosztottságának, egyben kifinomult ízlésvilágának állít méltó emléket.
Azért is jó ez a helyszín, mert simán el lehet itt pakolni félmillió embert anélkül, hogy tömeg benyomását keltené.
Ha tömeget akarsz mutogatni, akkor ahhoz tér kell, konkrét és átvitt értelemben is.
Ha ideles majd Rákay Fülöpke, ne csodálkozzunk, ha ötezerre becsüli a tömeget - annyira szokták százezer alatt, felette meg hatezerre -  a kamera meg nézze Gellérthegy oldalát, szép az ilyenkor ősszel!
Ez a helyszín tömegközlekedéssel nem igazán jól megközelíthető, hacsak meg nem várják a rendezők a négyes metró átadását, megünnepelve Nagyurunkat, kinek szeme villanására megálltak anno a fúrópajzsok, de most, hogy megkegyelmezett a bűnös városnak, mely már úgysem sokáig lesz főváros, folytathatták a munkát a rabszolgák.
Mindegy is, ez a helyszín éppen olyan, mintha Orbán találta volna ki nekünk, míg ő a Hősök terére csődíti össze népét, mert ott aztán lehet igazán mutatós rendezvényt csinálni.
Csak oda kell pakolni egy koporsót, aztán ráírni bármit – úgyis csak mi tudjuk, hogy a demokrácia meg a reményeink büdösödnek benne…
Lesz Békamenet, szerintem ott izmozik majd az egész széljobb is, betyársereggel, nyilasokkal, Magyar Csordával, no, meg a lengyel vendégmunkásokkal együtt.
Tulajdonképpen azt nem értem, miért nem lehetett ezt a rendezvényt bent tartani a város szívében?
Mondjuk az Oktogon is megfelelt volna, ott legalább meg lehetne a szélsőjobbnak mutatni, melyik fán lógtak a nyilasok a háború után, hadd elmélkedjenek a szerencse forgandóságán.
Ha erőt akarunk mutatni, hát nem szabad olyan benyomást kelteni, hogy rettegünk a személyes kontaktustól.
Ők az Andrássy út végén, mi meg a közepén, voltunk mi már arra, jól is éreztük ott magunkat, lehetne ott megint énekelgetni kicsinyt, meg csápolni lelkesen…
Úgy kell szervezni, hogy kiderüljön: mi többen vagyunk és erősebbek is vagyunk, még ha kulturáltabbak is – emellett igazunk is van, mikor felemeljük a szavunkat a diktatúra és a személyi kultusz ellen.
Nem szabad finnyáskodni, fel kell buszoztatni a mieinket vidékről, mert ha ez a rendezvény snassz lesz - elvesztünk, ha erőt tudunk mutatni, az választók százezreit hozhatja.
Harcolni csak elszántan lehet, ha nem vagyunk elszántak, helyből elbukunk.
Ha igen, Orbán bukik.
Igen.
Igen, igen…

:O)))

15 megjegyzés:

joti írta...

Lehetséges, hogy a kijelölt helyszín nem optimális, de az Oktogon se lenne jó. Túl közel van a Hősök teréhez. A gyülekezéskor és a szétoszláskor ez könnyen a két rendezvény résztvevőinek nemkívánatos keveredéséhez vezethetne. Ilyenre már volt példa, és a fejlemények kiszámíthatatlanok. Egy ilyen helyzetet jobb nagy ívben elkerülni!

PuPu írta...

Végtére is minden belvárosi helyszín mindegyik másikhoz közel van.
Nem gondolnám, hogy a demokratikus oldal baseballütővel megy a nagygyűlésre, a rendőrség meg akadályozza meg a provokációt, ezért tartjuk őket.
Orbán meg tartsa kordában szedett-vedett népét...
:O)))

útkaparó írta...

Igen, igen, emlékszem a legutóbbi összejövetelre az Andrássy úton...valami olyan kellene most újra! Csakhogy ott egy igazi szónok beszélt, nem is nagyon aludt a hallgatóság.
A Műegyetem előtt szerintem sincsen "tér", valami jobb helyszínt kellene találni.

Névtelen írta...

A gondolattal én is eljátszadoztam: mi lenne ha a műegyetem rakpartiak meglátogatnák mintegy "csatlakoznának" a békamenetes hősökterei megemlékezőkhöz? De ehhez a helyszínek tényleg túl messze vannak, meg minek költenénk a legújabb háromtengelyes 1,3 millió dolláros páncélozott Mercedesre. Azt csak had vegye meg a zsebpénzéből a Habony a nyuggerek ellen.
Ha meg nem visznek baseballütőt hogy védenék meg magukat mert a rendőrség....??? Úgyhogy marad a távolság védelme és fogjuk fel az alkalmat főpróbának egy komolyabb előadás előtt!

Geza írta...

Nagyon lelkesito volt olvasni ezt a kituno irast. En remelem sok emberben kikristalyosodik 56 es 2006 valodi tartalma, ahogy az itt azzal a nehany talalo mondattal le lett irva. Bar en (csak ugy erzesre, meg az MSZP es az Egyutt eddigi magatartasat latva) a gyules sorsfordito jellegeben kevesbe bizneek, azert azt kivanom, hogy ne a hozzam hasonlo ketkedoknek legyen igaza. Ha sikeres lesz (nagyon sokan lesznek, es a Gyurcsany Ferencet joszivvel hallgatjak vegig), ez egy jo ut kezdete lehet a demokracia helyreallitasa iranyaba.

Tüske Zsófia írta...

Pupu, te viccelsz, amikor azt mondod, azért tartjuk a rendőrséget, hogy megakadályozza a provokációt? Csak gondolj a kis cigánygyerekeket az iskolában riogató, azt körbehugyozó részeg futballhuligánokra, akik még csak szabálysértést sem követtek el a rendőrség szerint. (hogy az izsáki különítményt már ne is említsem) A rendpártiság még normálisnak gondolt emberekben is tombol. Az egész belvárost szétszedte a nácibérenc főpolgármester, de a társadalom ugyanilyen állapotban van. Ezt ünnepi megemlékezésekkel nem lehet semlegesíteni.

Promenad írta...



Nem biztos,hogy a szervezést a Juhász-füvészre kellett volna bízni.
A nagy milla tüntetés óta csak a száját jártatja !

Kismaci írta...

Hmmm...

Jómagam Bajnait jobban utálom, mint Orbánt (és ezt egy év alatt elérni valódi bravúr) és kis-Orbánnak, a gittegyletét meg Különnek hívom. Kicsit demokratikusabb a pacák, mint Orbán, de pont olyan populista, pont olyan seggszáj, mint a mi Kedves Vezetőnk.

PuPu drága, amellett, hogy szokás szerint egyetértek veled a leírtakban, elmondanám néked, hogy ami most hányingert okoz nálam, hogy ez a két díszinty, mármint MA meg BG rájöttek, hogy milyen erő van Gyurcsányban és a DK-ban és most az ő mozgósító erejét akarják kihasználni.

Majd megint leülnek vele, adnak egy valamivel jobb, elfogadhatóbb ajánlatot, amit REMÉLEM, Gyurcsány nem fogad el, de ha elfogadja, bukja a DK is a szavazatom.

Én le akarom váltani Orbánt. Ez Gyurcsánnyal meg a DK-val sikerülhet, mármint egy teljes rendszerváltás. De a két mesügével együtt nem fog menni. Azok kiegyezni akarnak, azok... na úgyis tudod.

Ha indul a DK külön, elmegyek szavazni. De se az MSZP-re, se a Külön-re nem adom a voksom, ezt eldöntöttem. MOSTMÁR teszek rá magasról, hogyha marad Orbán. Ha Gyurcsány BÁRMENNYIÉRT IS eladja a pártját EZEKNEK, bukja a szavazatom. Sose gondoltam volna, hogy ezt elérik nálam az ÚÚÚÚÚGYNEVEZETT demokratikus erők.

És remélem, a DK ünnepel külön is, mert én EZEKHEZ nem megyek ki 23-án, az hót ziher. PuPu, én úgy megundorodtam tőlük, a Külön pávatánca meg nem együttműködése, szavak lejáratása, az MSZP, ahogy megpróbálta kicsinálni a DK-t undorító módon... én EZERKE nem szavazok. El akarom takarítani Orbán rendszerét mindenestül és a fenti két gittegylettel nem lehet megtenni.

Nem vártam végig a sort Ferinkhez mikor kinn volt a Szabadság téren, mert nem úgy voltam öltözve és hideg volt hozzá, hogy egy órát legalább várjak... de ezt nagyon szívesen elmondanám neki is...

És tudom, hogy mit mondanál, drága PuPu, hogy fogjam be az orrom... és én is ezt szajkóztam eddig mindenhol, de nem fogom befogni az orrom. Mert MA és BG nem akarja leváltani Orbánt (BG gittegylete: egy jó kampánnyal elérhetünk 10%-ot.. WTF????? Nem a kétharmad a cél?????????????? Undorító féreg megélhetési politikusok, ennyi.).

(Persze lehet, hogy csak azért, hogy elmondhassam: én mindent megtettem, mégis befogom az orrom, de ha mégis Orbán győz, onnantól leszarom a politikát is és nem fognak érdekelni a szegények. Miért nem mentek el szavazni?! Miért nem a demokratikus erőkre szavaztak (akik persze szarni fognak bele és eszük ágában se lesz megváltoztatni ami van)? Nekem Orbán jó, mert kiszámolva, négy év alatt közel 4 millió nettóval kapnék többet, mint a szocik alatt kaptam volna, bejelentett munkaviszonynál, és esküszöm, nem fognak érdekelni a szegények, ha arra se képesek, hogy elhúzzák a belüket és szavazzanak!)

sphagin írta...


Kedves PuPu !

Egyetértek veled és aktuális is a felvetésed !

Hiányolom a libákat az írásodból már megint, hacsak Wittner Mariska szobra nem emlékeztet rá, bár az egy hattyú lenne, mint Léda barátja és nem pótolhatja a libát.

A másik hiányom, hogy a Kapcsolat portálon mostanában nemigen engedik az írásodat olvasni.
Ennek persze te lehetsz az oka, mert az írásaid nem ütik meg azt a mértéket, amit ott elvárnának tőled !
Gondolom, mert a libát ki, ki hagyod az írásaidból.

Szóval a helyszín.
Én megértem, hogy a helyszínnel kapcsolatban a MILLA így döntött, mert eredetileg csak magukra gondoltak, de ez a fránya Gyurcsány megint beleköpött a levesükbe !
Szegény Juhászék törhették a fejüket, hogy mit csináljanak, hogy el tudják dugni a Ferit az ünneplőktől.
Azt ugye nem tehették meg, hogy letiltsák a hozzászólók közül, mert még kitalálja, hogy akkor ő külön mond beszédet. Így viszont egy lesz a sok közül és lehet megnyugodni, hátha nem tud mondani olyat amivel el tudja vinni a show-t !
Ennyi gond mellett az eszükbe se juthatott, amiről te írogatsz. Pedig nem ártott volna, de meg kell érteni Juhászt, nekik a haj a fontos, nem a baj !
Úgy kell nekik ez a közösködés, mint a púp a hátukra !
Nem nagyon akaródzik nekik a kiállás és a győzelembe való hit se dühöng bennük.
Na, majd meglátjuk, hátha rá lesznek még kényszerítve egy két dologra a választásokig.
Lesz még itt március 15. is !
Ez csak a főpróba lesz.

Üdv sphagin

bubu64 írta...

Két-három éve volt egy térkép, hogy a jobboldal lefoglalt a következő 100 évre minden belvárosi helyet. Nem véletlenül túrták fel a Ferenciek terét és a Kossuth teret se.

James Bond írta...

kismaci:

Valahogy így. Én is arra jutottam, hogy "ez a harc lesz a végső", utána vastagon lexarom mindazt, amit nálunk politikának neveznek. Ha Gyurcsányék külön listát indítanak, elmegyek, és leszavazok a DK-ra. Egyéniben nekem mázli van: nálunk egy általam személyesen ismert, rendes fickót indít (véletlenül...) aMaszop-Külön egymásbaborulási gittegylet, könnyű szívvel szavazok majd rá, alkalmas ember (ma még, lehet, hogy később ő is idomul majd). Ha Ferink is bemegy a közösbe, a szavazás napján Bécsbe megyek majd múzeumot nézni és bécsiszeletet enni a Stephanskirche mögött. Ugyanis ez a "demokratikus együttműködés" pont annyira együttműködés, mint amennyire csoportszex egy húsz éve házasságban élő pár intim együttléte (bocsánatoz kérek min derék házaspártól, aki az említett kritériumnak megfelel... :-)

Geza írta...

Kedves kismaci & James Bond:

Bszarasig impressziv ahogy a helyzetet leirtatok, es sok mindenben egyet tudok erteni (a kismaci "szegenyek"-hez valo viszonyaval kulonosen). Ennek ellenere:

a) semmi sem tokeletes, plane az mo-i demokracia jovobeli helyreallitasa nem lesz az
b) a realitas mindenkeppen azt diktalja, hogy az MSZP es az Egyutt ott legyen a parlamentben es ezt meeg azoknak is el kell viselniuk, akik (mint Ti, en, meg meg sokan masok) a ket fszingert irtora nem tartjak sokra (hogy enyhe kifezezest hasznaljak)
c) es igen, a csoport szex is jo lehet 20 ev utan (teoretikusan), csak a megfelelo fenyviszonyokat kell megtalalni hozza:)))

Incike írta...

Remek helyszín:
BAH csomópont!
Kicsi gyerekekkel és kutyás családoknak is ideális a szomszédos Gesztenyés kert, egy hatalmas kivetítővel!

pleinair írta...

Ez az ünnep ellenzéki erődemonstráció lenne, ha nem rondítana bele az "együttműködés" körüli mocsok, gyomorforgató egzisztenciális gáncsoskodás, és nem lógna ki Juhász és Bajnai szervezői buzgalma alól minduntalan a lóláb.
Most úgy érzem, hogy ezek kiszívtak belőlem minden reményt és lelkesedést. A helyszín már nem is érdekel. Ha a tömeget is csak a kötelességérzet viszi az utcára, ha nem tud teljes szívvel azonosulni a közös céllal, mert azt kell lássa, hogy akik ehhez a célhoz vezetnék, egymást tapossák - akkor a tömeg lelke is letörtté, gyengévé válik.

A szobor annyira egyszerű és undorító, hogy egészen felvidított.
Ahogy a tömegből kimagasló kétmellű amazon hősi pózban, vakon vezeti buta kis népét, az a szocreál szobrászat remekei közé emeli ezt a művet. Méltó helye lesz a szobor-múzeumban, a többi hasonló minőségű alkotás között.

libanyanya írta...

Akik sikeresen megfejtették, hogy mi zajlik a színfalak mögött, azoknak teljesen mindegy, hogy mi lesz a helyszín, mikor kezdődik, mikor végződik és milyen lesz maga az előadás!

Köszi, ha ezt a hozzászólásomat nem törlöd, meg azt is, hogy ezen az együttműködési felületen még beírhatok :-)))