2011. július 6., szerda

SZAKÉRTELEM...

Mindenki máshoz ért, van, aki műsorkészítéshez, van meg, aki bosszúhoz, vagy csak simán a félelemkeltéshez.
A közmédiumok dolgozóinak megritkítása szigorúan szakmai alapon történik, aki túl nagyra nőtt és kilóg a narancsültetvényből, azt most egy laza mozdulattal kirántja a helyéből a hatalom és félredobja.
Emlékeztet ez engem kissé a lakókörnyezetemre, amely valaha gyönyörű ősfás terület volt, aztán a beköltöző új tulajdonosok nem szerették sepregetni a leveleket, és sorra, egyenként kivágták a gyönyörű tölgyeket, a szürkenyárnak meg eleve annyi volt, merthogy pihéket eregetett tavasszal, baltát hát neki!
Aztán mikor rájöttek, hogy valami zöldség mégiscsak kellene, akkor vettek csenevész, tíz évig se élő, árnyékot soha nem adó, hüvelykujjnyi törzsű barackfákat, és ültettek napernyőket is, mert a sívó homokon az a kis agyuk is felforrt, ami készleten volt.
A közmédiumoknál is dolgozik a Stíhl-fűrész, olyan neveket vagdalnak ki, mint Nej György, László Judit, Bogár Zsolt. 
Elküldték Nagy Emesét, a 180 perc és a Szombat délelőtt riporterét, Udvarhelyi Szabolcsot, , Nyárádi Pétert külpolitikai szerkesztőtől, elküldték Marton Évát.
Az elbocsátottak listája már hosszú, mint a vonatfütty, - jut eszembe, most velük nem szolidarít Gaskó, pedig emlékszem, anno mennyire szolidáris tudott lenni…
Természetesen nem csak rádiósok vannak a listán, a televíziótól (a Duna televíziótól is) küldenek el eredményes, komoly munkát végző, elismert embereket - van, akit néhány hónappal a nyugdíjazása előtt.
Persze a Nmzeti Együttműködés Kormánya nem figyelhet oda mindenre – Sztálin elvtárs is megmondta: ahol fát vágnak, ott hullik a forgács…
Az biztos, a fiúk értik a dolgukat.
A fejet kell levágni, oszt utána már minden könnyen megy – az utódok csendes és szolgálatkész népek lesznek.
A verkli meg ettől még megy tovább, nagymamámnak is volt olyan libája, amelyiknek levágta a fejét, oszt mégis kiugrott a tálból még egy-két kanyarra, de messze azért nem jutott…
Nem is terhelnék ma senkit tovább ezzel a történettel, hiszen az ügy önmagáért beszél.
A strukturális változások várható lebonyolítási rendjéből és módszereiből ad kis ízelítőt az egészségügy dolgozóinak, a közlekedési dolgozóknak, a nyugdíjasoknak.
Meghát ugye, ha valamiről nem tudósítanak, az nincs – sokkal kevesebb lesz a baj, ha a gondolkodni is tudó médiamunkások nem zavarják a folyamatokat.
Persze fel a fejjel, amíg van, minden befejezés a kezdete is valaminek – a kirúgottaknak például a létbizonytalanságnak…
Olvastam ma valamit – megosztanám veletek:

Romhányi József:

INTERJÚ A FARKASSAL, AKI ÁLLÍTÓLAG MEGETTE PIROSKÁT

Az Új Bárány riportere felkereste Ordast.
Interjút kér. Én leközlöm. Olvasd.
- Igaz volna ama vád,
Hogy ön orvul elfogyasztott egy egész nyers
nagymamát?
- Egy nagymamát? Egy grammot se!
Ez az egész csak Grimm-mese!
- Hogy Piroskát ön falta fel, talán az is hamis vád?
Nem hagyott meg belőle mást, csak egy fél pár harisnyát!
- Hogy én őt ruhástól? Mit ki nem eszeltek!
Én még az almát is hámozva eszem meg.
- Furcsa, hogy a kunyhóban, hol megevődtek
mindketten,
mégis piros farkasnyálnyom díszeleg a parketten.
- Az úgy történt, hogy ők aznap meghívtak
A viskóba.
Nagyon finom uzsonna volt, szamóca és piskóta,
s mivelhogy én evés közben állandóan vicsorgok
a vérveres szamócalé a pofámból kicsorgott.
- Én úgy tudtam, önnél szabály,
hogy csak friss húsárut zabál.
- Kacsa! Füvet rágok lomhán legelészve,
zsengét, hogy a gyenge gyomrom megeméssze.
- És meddig lesz önnél a juhhús is tiltva?
Eddig! De erről már nem írhatsz, te birka!

Nem mai költemény, de az aktualitása kétségbevonhatatlan.

:O)))

9 megjegyzés:

éva írta...

Az biztos, hogy az ottmaradók meg lesznek félemlítve. De ezt azért mégsem gondolta végig a kárpátok kopírozó géniusza, a mi kis miniducsénk.
Félezer írni-olvasnitudó médiamunkás csak úgy rászabadítva az internetre? A nap 24 órájában? Minden felügyelet nélkül?!
Pupu, egyébként tervezi az Mszp, hogy mostanában TV-t indít? Szakembere lenne már hozzá bőven - és olcsón! (kekec)

PuPu írta...

Nem ad rá pénzt a Pukk!
:O))))))

Névtelen írta...

Nagy kérdés, hogy napjainkban a kritikai értelmiségnek egyáltalán van-e társadalomformáló szerepe, lényegre ható beleszólása a politikai folyamatokba, vagy ez csupán önáltatás, pusztán illúzió, és marad a technokraták nem csekély tömege és a politikai hatalmat kiszolgáló, igen alávetett helyzetű, alig-értelmiségnek nevezhetők hadának rombolása?
Egyfelől rémületes a gondolata is annak, hogy valójában tehetetlenül kényszerül nézni, tűrni a gondolkodó ember a nagyon rossz irányba tartó folyamatokat, másfelől vajon mekkora bázisa, és főleg HATÁSA lehet a mégoly tartalmas vitáknak, fórumoknak, amelyek a különféle médiumokban elhangzanak?
Sűrűn szó esik, akár e bloghoz érkező hozzászólásokban is, a mértékadó értelmiség felelősségéről, noha már az is kérdés számomra, hogy valóban képes-e mértéket adni a hatalommal rendelkező politikai "elit" (sokszoros idézőjelben!) ellenében.
Magam mindenképpen fontosnak találom a felelős jelenlétet, a folytonos kritikai oppozíciót, csak hát a hatás mibenlétéről nem kevés kétségem van.

egy másik Éva

MoonRiver írta...

Mi több, az MSZP erre meg sem nyikkan, nem hallottam sehol, pedig 94-ben amikor a Csúcs-féle tébolyda beindult és Bolgárékat kirúgták, épp a Fidesz hőbörgött a legjobban értük.
Már úgy vagyok az MSZP-vel, hogy immáron több, mint 1 éve bizonyítják vastagon, hogy nem véletlen elszólás volt a népségektől, hogy nem választották őket meg. Totálisan le vannak bénulva, egymást cseszegetik, ki sem látnak a fejükből, pedig naponta lecsaphatnának vagy 10 dologra. Szóval halkan kérdem: mit csinálnak egyébként, hogyan múlatják fogyó idejüket, és mivel? Ezért lett ekkora diktátor ebből a bonsai Viktorból, mert nem nyesegeti senki, csak Brüsszelben. És még mindig nem nőtte ki ezt a lagymatag cserépedénykéjét, amit biztosítunk neki.

zombi írta...

Ha nem harapdálnák egymást az Mszp meghatározó egyéniségei a hatalomért, akkor összefogva meg lehetne teremteni a pénzt egy TV beindítására. Kérdés, hogy kapnának-e helyet az éterben?
Dehát inkább most pillanatnyilag egymást fúrják, faragják, és mindegyik vezér akar lenni, ha van tehetsége hozzá, ha nincs.

az öreg írta...

szia Névtelen!

éva írta...

Pupu, akárhogy is igyekeztem, egyszerűen nem tudtam elképzelni! Becsuktam a szemem és nagyon-nagyon erősen koncentráltam (még alfába is lementem) de csak nem sikerült elképzelnem, ahogy Pukkli pénzeli az Egyenlítő tv.-t! Tehát nem kizárólag pénz kérdés.
Legalább a saját honlapjukon elkezdhetnének valamit. Mint mondtam: humánerőforrás lesz bőven!
(kekec)

éva írta...

Másik Éva:
az elmúlt években pont annak volt rossz hatása, hogy a ballib értelmiség a kormányfüggetlen fanyalgásával ERŐSÍTETTE a gyűlölködő jobboldali értelmiség által sugallt negatív képet. Mert ha a nép jobbról-balról UGYANAZT hallotta (Gyurcsány a hazug, a hibás, az Mszp elqrta) - persze, hogy igaznak fogadta el. Tehát nem az a lényeg, hogy az értelmesebb része kis közönségforgalmú blogokban mit nem tudott (és most sem tud) megakadályozni. Hanem annak hangoztatása, hogy VAN más nézőpont is.
Mert az igaz érv, olyan, mint a hógolyó - egyre csak hízik, ahogy a valóság visszaigazolja.
Viszont ehhez a hatáshoz EL KELL JUTTATNI a néphez. Na ezt akadályozza a média lenyúlása, monopolizálása. Ezért nincs még igazi tömegelégedetlenség: humán érdeklődésű ismerősöm tőlem hallott ELŐSZÖR arról, hogy őt meggyőzték az egyhavi nyugdíja felajánlásának áldásos hatásáról, hogy még akár őt is visszahelyezhetik 60 évesen a "munka világába" és még az közteherviselés áldásos hatásaiban is részesülni fog. Mert nem internetezik, nem olvas napilapokat, csak minőségi irodalmat és a TV híradókból ilyet sose hall.
Az emberek zömének halványlila fogalma sincs arról, hogy mi vár rájuk a széllhámos tervben!
(kekec)

éva írta...

Annyira tetszett, hogy idemásolom (főleg jobbosok figyelmébe! Ja: és 1994-ből a Fürjtojás)
"A Fidesz megítélése szerint az elmúlt hét végén a Magyar Rádióban alapvetően politikai indíttatásból végrehajtott tisztogatás volt, még akkor is, ha mindenki mást mond. Miért történt ez, ami történt? Egyrészt véleményünk szerint azért, mert a kormány a legutolsó pillanatban azzal kísérletezik, hogy a kampányban elterelje a polgárok figyelmét az ország nehéz helyzetéről. A most következő hetekben újra a médiaügyektől lesz hangos - érthető módon - a sajtó, s kevesebb szó fog elhangzani a jelenlegi kormány végbizonyítványának egyéb, dicstelen részeiről" - zárta mondanivalóját Deutsch.
(a közmédiás vérengzésekről meg egy árva szó sincs a közmédiákban - jó mi? Amiről nem tud a nép, az nem fáj neki. No meg nem is érti, hogy az ő bőrére is megy)
kekec