2011. július 12., kedd

HÁLAPÉNZ

Hogy éhen ne haljanak…
A nagy törvényhozási láz elérte az ingatlanos szakmát is, a nagy ingatlanfejlesztők elégedetten dőlhetnek hátra magánrepülőgépeik kényelmes ülésein, boldog mosollyal szürcsölgethetik kedvenc viszkijüket (on the rocks, természetesen) - jól végzett munka után édes lesz a pihenés…
Márpedig egy befektető számára mi lenne jobban végzett munka, mint leszüretelni jó időben végrehajtott befektetése gyümölcsét - az sem baj, ha ez a szüret elhúzódik egy-két évtizedre.
A magyar törvényhozás tette tegnap a dolgát, és a kétharmad materializálta a hálát, mely megilleti azokat, akik életben tartották őket az átkos, nehéz évek alatt, akik segítő pénztárcát nyújtottak feléjük, amikor már csak a hitellevelek lapultak a pártpénztárnok pénzesládácskájában.
Nem mondom, nehéz évek voltak ezek a befektetőnek is, hiszen négy évre számítottak, de nyolc lett belőle, és a befektetni szánt összeg is megduplázódott, ez pedig olyan kényelmetlenség, melyet igazán illik honorálni.
Aki a támogatást kapta, az megbízható volt, ezt már az első ciklusa alatt bebizonyította, mikor a Nemzeti Színház felépítéséért cserébe egy laza mozdulattal a befektető kezébe hálálkodta az egész délpesti Duna-partot, még fizetett is az átvétel fáradalmaiért.
Emellett értette a csíziót, a lebonyolítás gördülékeny volt, habár az elkészült mű kissé giccsesre, a mellette felépült törlesztőrészlet – a MÜPA - meg felettébb randára sikeredett, de erre már lehetett mondani, hogy ízlések és pofonok, ugye.
Az Állami Számvevőszék éppen most vizsgálja a CET beruházását, esetleg lehetne összevetni a számokat a MÜPA számaival, a CET-ről azonnal kiderülne, hogy ahhoz képest ebihal…
Szóval, új társasági formára tettünk szert, ami igazán nagy nyereség az országnak, hiszen az eddigiek nem tudták volna jól szolgálni az ilyen speciális célokat, létük megfellebbezhetetlen szükségszerűség, kellenek nekünk, mint libasültre a majoránna…
SZIT - szabályozott ingatlanbefektetési társaság - lett a neve az újszülött vállalkozási formának, melynek révén az ingatlanfejlesztők és ingatlanberuházók társaságként mentesülnek a helyi adók és a társasági adó megfizetése alól, ha saját tulajdonban álló ingatlannal adásvételi, bérbeadási, üzemeltetési, ingatlankezelési vagy vagyonkezelési tevékenységbe kezdenek.
Az adómentesség feltétele, hogy szit csak tőzsdén jegyzett és nyilvánosan működő részvénytársaság lehet (ez az ötlet kiagyalói szerint élénkítheti a tőzsdét is), viszont komoly belépési korlátot jelent, hogy szit-alapításhoz legalább 10 milliárd forintos kezdőtőke kell.
Hát, hemzsegni fognak a jelentkezők – a szomszéd is tervezi, hogy létrehoz ilyet, a tíz forintja már megvan, már csak azt a néhány nullát kell megkeresni mellé, de ő optimista.
Nagyjából ez a törvény is emlékeztet arra a hajdani kisbusz – tenderre, amelyiken a paraméterek alapján mindösszesen csak egy típus felelhetett meg a követelményeknek, itt se sokan fognak tolongani a pályán…
Habár ki tudja, hiszen lehet, hogy némelyik bankárnak is megéri, ha zöldmezős kalbászgyárat akar építeni,  akkor akár egy ilyen társaságon keresztül is építheti, üzemeltetheti, a cégbe beletolni azt a tízmilliárdot nem egy tétel, akad ott a ládafiában, jól fialhatott Kósa Lali kis attrakciója, mikor a forint úgy elszállt, mint a vadlibák.
Jó bankár ilyenen veszíteni nem tud, ugye, márpedig a mi bankárunk jó bankár, akárki – ezt akár még Dávid Ibolya is tanúsíthatja.
Az fejlesztéseket terhelő illeték két százalék lesz – majd nézzen utána, akit érdekel, hogy mennyi az ingatlanja adás-vétel illetéke, ha eladja valaki a tanyát a Búbánat-völgyben…
Szóval marad a szerencsétlen ingatlanfejlesztőnek a kötelezettség, hogy a nyereségét minden évben ki kell venni a cégből osztalékként és adózni utána 16 százalékkal.
Ez olyan szigorú feltétel, hogy alig lehet abbahagyni a röhögést, mikor szembetalálkozik vele az ember,
No, hát hiszen ez a világ rendje - kinek vagyon, annak nagyon – mondja a népi bölcsesség.
Aztán most ez már rendben van, lehet akkor majd továbbra is fennhangon pofázni a kis és középvállalatok meg a mikrovállalkozások agyba-főbe támogatásáról.
Közben meg ráküldeni a görénykommandót a kétszemélyes bolt tulajdonosára, hogy csavargassák meg legérzékenyebb testrészét, ha nem fizette meg az alkalmazottjának az elvárt bruttó bért ( ez is egy szép de nem túl új fogalom, Rákosiék a kisiparosokra rótták ki az elvárt adót…) meg ez után a járulékokat, közterheket, ahogy illik, aztán húzza is le a rolót, vagy adja be a kulcsot, ahogy tetszik.
Persze ez az egész magas Mari néninek, mint libának a farzseb, és ha meghallgatja, hogy ez majd élénkíteni fogja az ingatlanpiacot, akkor majd boldogan bólogat, miután piacot már látott életében, és ez nagyjából elég is neki.
Sajnos a humánértelmiség is nagyrészt beszopja ezt a baromságot, pedig az ingatlanpiacot a kereslet élénkíti, nem pedig az ingatlanfejlesztő új magánjachtja, és miután külföldön is ingatlanfejleszthet, az ország sem ettől fog virágba borulni, várhatólag.
Mindegy, törlesztettünk ezért a boldogságért, hogy a Fideszt hatalomban láthatjuk, habár az a gyanúm, hogy még sokba fog ez nekünk kerülni.

:O))))

1 megjegyzés:

Cserny József írta...

Nem hiszem, hogy komolyan gondolja, gondolják egyesek most egyre többen az utóbbi időben pl Andrassew is, hogy a fideszben lehetnek jobboldali demokraták, akik majd felébrednek , elhányják magukat attól az egésztől és egyszerűen átállnak a demokraták pártjára. Röhej kérem azt gondolni, hogy a fideszben van 1 azaz 1 db jobboldali demokrata is. Ez egy nagy tévedés kérem szépen. A jobboldali demokraták most egyik pártban sincsenek. Pontosan azért akarja Gyurcsány amit akar. Mondok példát jobboldali demokratákra. 1. Bokros Lajos. 2. Debreczeni József. Dávid Ibolya. Herényi Károly és még lehetne sorolni, de most...
Aki jobboldali demokrata eddig sem volt esze ágában sem csatlakozni egy nemzeti szocialista fideszhez. Annál inkább az előző rendszerbeli "kommunisták" akik valójában soha nem voltak azok, csak beolvadtak sz mszmp-be a túlélésért, de nemzet szocialisták lévén tettszett nekik a baloldali diktatúra is, de igazából sosem voltak kommunisták, csak ma nevezik úgy őket. Pl. Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás , Schmitt Pál és még lehetne sorolni.
Így tehát badarság azt gondolni, vagy riogatni vele :), hogy a fideszben majd elkezdődik valami. Röhej! Nem fog történni semmi a fideszben, ha esély lenne rá, már rég megtörtént volna!
Nekünk(tek) kell felébredni kedves Puputeve!

Cserny Zsocó!