2011. július 22., péntek

KUNTA KINTE TERV

A továbbiakban kevesebb szabadság jár, tette közhírré a kormány.
Az értesülés nem okozott nagy meglepetést, legfeljebb az, hogy nyíltan bevállalják, amit egy ideje már a bőrünkön érzünk.
Aztán kiderült, hogy gyanakodhattunk volna, hiszen olyan őszintén hangzott - ilyesmire meg már csak nem vetemedik az Ember, Aki Soha Nem Hazudott.
Ki is derült, dehogyis vallaná be ezt az elvi alapvetést a kormány tisztességesen, csak a Munka Törvénykönyvének tervezett változtatásait tette közzé.
Remek tervezet, már magában abból következtetni lehet a tartalmára, hogy évente 70-80 milliárdot tervez megtakarítani az állam a munkaerőpiaci reform néven szerepeltetett népnyúzás eredményeképpen.
Az alapszabadság ugyan marad, de a munkában töltött évek után járó pótszabadság időben másként lesz elosztva, - hogy úgy mondjam, le lesz lassítva az üteme.
Gyakorlatilag az eddigi 45 éves kor helyett 50 éves kortól lehet elérni a maximális tíz nap többletszabadágot.
A fiataloknak többet kell várni a szabadság többletnapokra, mint az idősebbeknek.
Ha a munkavállalónak szerencséje van, akkor mire eljut a maximális többletszabadságig, addigra el is patkol, viszont 45 éves kortól egy nappal több többletszabadság sem jár neki, gürcöljön az istenadta, oszt ne elégedetlenkedjen.
Viszont, hogy a szabadságát ne akarja tékozló módon felhasználni, személyesen összesen öt nappal fog rendelkezni, a többivel a gazdája rendelkezhet, aki egyébként akár vissza is rendelheti szabadságról.
Ha kirúgja, akkor Don Leonciónak nem kell megindokolnia, hogy mi is volt a baja a dolgozójával, viszont megszűntek az olyan úri huncutságok is, mint a védett kor, megszűnik a rendkívüli felmondás fogalma is.
Eddig ugyanis csak így lehetett megszabadulni a kismamáktól, a táppénzen lévőktől, a lombikprogramban részt vevő várandósoktól, most meg, ahogy a gazda úri kedve tartja.
Mondanom sem kell, hogy egy munkáltató számára csak nyűg a várandós kismama, és felesleges teher a nyugdíj előtt állók pátyolgatása is, hiszen a gondos gazda sem takarmányozza a lovát, ha már nehezen húzza a szekeret, eladja az olasznak, mehet a vágóhídra - az ember meg stadiont bontani csákánnyal.
Igaz, hogy a Vezér ezt másként ígérte, de neki is vannak gazdái, úgy látszik előbb jártatta a száját a kelleténél.
Kevesebb lesz a végkielégítés is, nem számít majd bele a prémium, és aki nyugdíjba megy, az nem számolhat az eddig járó három hónapos végkielégítéssel, csak ha 20-25 évet töltött az adott munkahelyen, egyébként kevesebbet fog kapni.
Csak a vak nem lája, hogy mennyire humánus ez a rezsim, a zemberek érdekei mindenekelőtt!
Hogy ki az ember, azt meg könnyű megállapítani a Lázár-mutató alapján.
Mindenesetre úgy tűnik, hogy a régi elvet követi a kormány, a létfeltételeit tekintve bizonytalanságban tartott ember könnyebben kezelhető, hiszen a libák is sebesebben rohannak félannyi kukoricáért is, ha kicsit koplaltatjuk őket, vagy megmutatjuk nekik a kést.
Aztán itt vannak a nyugdíj előtt állók is, akik ma éppen csak azt nem tudják, hogy hány éves korukban, milyen nyugdíjszámítási mód alapján mehetnek nyugdíjba, de azt már tudhatják, hogy végkielégítésük várhatólag kevesebb lesz, mint amire számítottak.
Aggódnak a negyven év munkaviszonnyal rendelkező nők is, akiket egyszer már elszédítettek a nyugdíjazásukra vonatkozó szép ígérettel, hogy aztán jól pofára essenek – igaz, a szavazataikat addigra már begyűjtötte a Nagy Igazmondó, aki elfelejtette a választás előtt kibontani az ígéret minden részletét.
Most felmerül a kérdés, hogy mikor is mond igazat?
Mikor a negyvenévnyi munkaviszonyt elérő nők nyugdíj - korkedvezményéről beszél, vagy amikor arról, hogy a nyugdíjkorhatár alatt senki nem mehet el nyugdíjba?
Esetleg lesz egy egyéni képviselői indítvány, hogy csak azokra vonatkozzon a jogszabály, akik a negyven évből ötvenet földalatti munkán töltöttek csillésként Komlón?
Hiába, Orbánnak első a zember, minden intézkedése arra irányul, hogy a szegényembert felemelje, az átlagmagyart segítse életszínvonalának fenntartásában, a nyugdíjasnak meg biztosítsa a végigdolgozott hosszú évek után a megérdemelt, gondtalan pihenést.
Franc bele, de ilyenkor mindig eszébe jut az embernek, hogy mit összeröhögött, mikor a kapitalista kizsákmányolásról és a tőkés társadalmi rend embertelenségéről olvasgatott, oszt tessék.
Talán a szocializmusnak nevezett állammonopolista kapitalizmus volt egyedül, amit jól csináltunk, mert a feudalizmusunk egy fabatkát sem ért, feudálkapitalizmusunk ócska és embertelen volt, ami meg most van, az trágyadomb.
Nem igaz, hogy nem lehetne ezt jobban csinálni, mindenesetre ezen kellene törni a fejünket és közben nem lenne szabad arról sem megfeledkezni, hogy a társadalmat naponta szembesítsük azokkal a tényekkel, melyek a munkavállaló és a kisvállalkozó teljes jogfosztottságához vezetnek.
Az ország olyan, mint egy vadliba, melynek minden nap levágják valamelyik tolla hegyét, - lassan már csak gyalogolni tud, lehet terelni fel-alá, levágni, a tollát fosztani, belerúgni – tetszés szerint.
Pedig valaha tudott szárnyalni is.
Mára talán már el is felejtette.

:O)))

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Már első olvasatra feltűnt.

Forrás
http://www.kormany.hu/download/8/5a/40000/Munka%20Torvenykonyve_tervezet_v0_20110718.doc

MÁSODIK RÉSZ
4. fejezet
51. §
(3) A munkavállalót csak olyan munkára lehet alkalmazni, amely testi alkatára, illetve fejlettségére tekintettel rá hátrányos következményekkel járhat.

Írhatnám, hogy no comment, mert úgy vélem ez /is/ sok mindent megmagyaráz.
De ha már Kunta Kinte..., van egy jófajta baltám...

>;-))

Névtelen írta...

a sokat szidott Kádár rezsim lassan Hawaiinak tűnik ezekhez a fasisztákhoz képest.

zombi írta...

Mikor a magánnyugdíjpénztárakat államosították, már akkor az utcára kellett volna vinni az embereket. Hány millióan is voltak? Már azt nem kellett volna tűrni.
De mikor látták Orbánék hogy símán ment a rablás, akkor főlbátorodtak. Most már nincs megállás. Mert tényleg birkanép vagyunk. Ha az 500 milliárdot nem költik el, amit a hitel törlesztésére a Bajnai kormány félretett, most nem kellene a hiányzó 600 milliárdot megint megfizettetni a néppel megszorítások formájában. Arról már nem is szolva, hogy most meg el kell majd adni ezeket a részvényeket, aminek meg lefelé megy az árfolyama. Most ugyanazt játszák, mint regnálásuk elején a forinttal. Majd valaki olcsón megveszi a részvényeket, aztán meg majd emelkedik az árfolyam, és valakik nagyon meggazdagodnak rajta. De soha nem tudjuk meg, hogy ki, vagy kik vásárolták fel a részvényeket jövőre. A nép nyakán meg szorítják a hurkot. Meddig lehet ezt tűrni?

éva írta...

Csak azok csodálkoznak a méla birkatürelmén a zembereknek, akik sajátfejűleg gondolkodnak. Na de azok nem is szavaztak a fidessre. A többiek miatt volt értelme lenyúlni a médiákat. Zúdítják rájuk a híradókban és az újságokban a bulvár híreket, a kormány sikerpropagandáját.
Képtelenek két tényt összekötni és folyamatként szemlélni. Ezért is hiába köpték ki a tüdejüket az értelmes emberek az interneten, hogy a munkavállalók 2/3 része rosszul jár az 1 kulcsos adóval - ezt csak akkor hitték el, amikor már a zsebükbe vágott.
Ráadásul nem 2 év alatt, hanem már jövőre ki akarják vezetni az adójóváírást - azaz megint eszméletlen bércsökkenés várható - további fogyasztáscsökkenéssel - ami még jobban akadályozza a gazdaság beindulását ....
A változások még a középosztálynak sem kedveznek, hiszen betegség esetén 150 ezerre csökkent a táppénz maximuma, az új munka törvénykönyvével betegen is kirúghatók - és 3 hónap múlva mehetnek a hungulágokba kényszermunkázni.
Ártunk és Nyomormányunk viszont szorgalmas, és gőzerővel dolgozik az össznépi nyomor előállításán - ami már a leghülyébbeknek is fel fog tűnni. Ennyire nem lehetnek hülyék - tehát direkt csinálják. Azaz én a legrosszabb forgatókönyvre számítok: kiprovokált társadalmi robbanás - szükségállapot - ellenzék törvényen kívül helyezése és rendeleti kormányzás.
Igaza van (sajnos) az Amerikai Népszaván Bartusnak: Nálunk épül az Unió első fasiszta állama - a Római iskola legjobb hagyományai szerint. A nép meg közben csak néz ki a fejiből...
Sértés a magyar zembereket a libákhoz hasonlítani! A libáknak van annyi esze, hogy hangosan gágognak, ha valami nem tetszik!
Bár ha elnézel nyugat felé - szép hosszú kondenzcsíkot húznak a "költöző" madarak!