2011. július 24., vasárnap

MUNKAALAP

Ha valaki csak csibész, az kezelhető dolog.
Ha valaki viszont őszintén hisz is abban, hogy azokkal a csibészségekkel melyeket elkövet, az ország javát szolgája, az más értelmezési tartományba – az orvostudományéba - tartozik.
Olyasmi az ilyen ember, mint amikor a liba sasnak képzeli magát és a lúdtalpait fenyegetően előretartva vijjogni próbál, de valahogy mindig csak gágogás sikeredik a dologból.
Orbán ismét ideológiai rohamot kapott Tusványoson, úgy látszik ez a hely inspirálólag hat rá.
Nem tudom, miből gondolja azt, hogy neki az ország négy év időtartamra szabott kormányzása helyett vetélkedőt kell tartania Hegellel, Hippói Szent Ágostonnal vagy Tamás Gáspár Mikóssal, bár ez utóbbit kétségtelenül lenyomná elveinek változékony voltát tekintve, noha kétségtelenül csak az ökör következetes és következetességgel azért TGM sem vádolható.
Mindenesetre nagyívű fejtegetésbe kezdett, melynek során nem ragadt be a magyar sárba és szutyokba, gondolatainak ekhós-szekerével bebarangolta a világot, megállapított, kinyilatkoztatott és jövendölt, mint Püthia, csak egy kicsit jobban.
Gondolatai virágbokrétáit arra a megállapításra fűzte fel, mely szerint a világ változik.
Kétségtelenül helytálló ez a megállapítás, amit számtalan tapasztalati tény támaszt alá, - itt van például mindjárt Magyarország esete is, amelyik a parlamentáris demokráciából éppen döngő léptekkel igyekszik Mussolini fasiszta állammodellje felé – persze lehet, hogy a minta keletebbre keresendő.
A változások nem múlnak el felettünk nyomtalanul, állítja a Nagy Társadalomtudós, véget ér a nyugati jóléti és fogyasztói társadalom időszaka, ezért most a munkaalapú társadalmat kell felépíteni, jelentsen ez bármit is.
Szép ez a kifejezés, - „munkaalapú társadalom” – talán még a „talajgyökér-rögvalóságnál” is szebb, olyan kifejező és annyira magávalragadó, párja nincsen beszédíróinak!
Én ugyan nem tudok társadalomról, amelyik ne a munkán alapulna, mert az ilyen társadalom létrehozására irányuló kísérletek sorra elbuktak azon az egyszerű problémán, hogy építői nemes egyszerűséggel éhendöglöttek.
Tulajdonképpen a dolog kimenetele most sem kecsegtet sok jóval, hiszen Orbán nagy társadalmi kísérletének modellje a cigány lova, mely takarékossági megfontolásokból minden nap egy kicsivel kevesebbet kapott enni, és már majdnem ott tartott, hogy élelem nélkül is üzemel, amikor sajnálatosan átadta lelkét minden lovak teremtőjének és átnyargalt táltosnak az égi legelőkre.
Szóval dolgozás lesz itt, ha élelem kevesebbnek is ígérkezik a szükségesnél, és még kevesebbnek a kívánatosnál, merthogy – mint jövendőlé a mi tökös kis Püthiánk – mostan a gazdasági válság miatt gyökeresen megváltozik az állam szerepe: a munka nélkül maradtakat például csak erőteljes állami akarattal lehet visszavezetni a munkaerőpiacra.
Próbáljuk kibontani ezt a nagyívű gondolatot, tegyünk kísérletet értelmezésére, habár ez sem lesz könnyebb, mintha az e=mc2 képlet értelmezésére vállalkoznánk, de azért ne adjuk fel!
Ezidáig a polgári demokráciákban az állam szerepe meglehetősen jól körülhatárolt volt, kiterjedt a társadalom működésének szabályozására, a szabályok betartatására, az állam védelmének megszervezésére, nemzetközi kapcsolatok tartására és nem utolsósorban a gazdasági élet, a hétköznapok nyugodt, megbízható intézményi hátterének biztosítására.
Viszont ezidáig nem tartozott a feladatkörbe, hogy mint öreg néniket a zebrán, vezetgesse a munka nélkül maradtakat visszafelejbe a munkaerőpiacra, különösen akkor, ha azon a piacon jelenleg éppen nincs vevő, leginkább csak árusok vannak.
A vevők meg otthon ülnek, és azon törik a fejüket, hogy hogyan mentsék át a Nagy Ideológus elől a kis pénzecskéiket valami távoli ország megbízható bankjába, merthogy evés közben jön meg az étvágy, és ha sikerült egy hangos szó ellenvetés nélkül túltenni a Pásztorokon (Pál utcai fiúk, ugye…) einstand tekintetében, akkor mi az akadálya a betétesekkel szemben is az erőteljes állami akarat alkalmazásának?
Megsúgom: nincs akadálya, mert a nép ezt egyenesen követelni fogja, mikor majd megkérdezik tőle nemzeti konzultáció keretében.
Akinek nem ez lesz a véleménye, azt meg majd a Nemzeti Számonkérőszék keretében fogják kérdezgetni…
A nyomda úgyis a Kövérlaci tesójának tulajdonában van, illik lökni a magyar Csapajevnek bajuszzsírra kevéskét, mert már így is igen morózus – jobb a békesség…
Szóval ennek az erőteljes állami akaratnak a mibenlétét kicsit még magyarázgathatta volna a vezér, mert ha összerakom az ismertté vált elemeit a szép jövőnek, akkor úgy járok, mint a hajdani leningrádi babakocsigyári munkás.
Ő akárhogyan is próbálgatta összerakni a gyárból lopott babakocsi-alkatrészeket, mindig harckocsi jött ki belőle, nekem meg - akárhogy is barkácsolgatok - mindig kényszermunka lesz az alkotás vége…
A korszakváltás legfontosabb következménye lesz a magyar nemzet összenövése, és Közép-Európa egészének összenövése is – mondotta volt, e térség ugyanis a miniszterelnök szerint a most formálódó új gazdasági korszaknak a középpontja lesz majd.
A magyar nemzet köszöni szépen, ameddig ő nem szaggatta, addig soha nem szakadt szét – most sem fog.
Így aztán összenőni is legfeljebb a Kedves Vezető pártja fog a szélsőjobbal, hiszen az elvek azonosak -  habár a jelenlegi felállás sem rossz.
A Fidesz a jó rendőr, a Jobbik meg a rossz rendőr, egyébként meg mindegylófax.
A Nagy Látnok tusványosi fejtegetéseit Tőkés expüspök hozzászólása követte, - kellene értekezni a gyerekeivel meg a feleségével, hogy mit kell ahhoz csinálni, hogy velünk is csak üzenőfüzet használatával társalogjon – mi meg nem mutatnánk meg azt senkinek – ezt kárenyhítésnek is hívhatnánk akár.
Ebben csak az a szörnyű, hogy jobboldalon minden versenyző ilyen, mint ezek.
Szegény hazám, nem ezt érdemelted…

:O)))

7 megjegyzés:

MoonRiver írta...

Ott tartok én is lassan, hogy fene bánja ezt a rengeteg nagy ívű törvényt, és mindenféle újítást, talán 3 évig még nem szakadunk totál össze. Ami egyre jobban zabossá tesz, az a sok hülye szöveg, amit nyom mellé a vezér. Tudom, hogy ő ezt elhiszi, de képtelen vagyok azt megérteni, hogy miért kell még ezzel is büntetnie minket. Ha ilyen szinten lökné mindenki itt alant a zagyvát, a reggeli villamos nem indulna el, nem hogy kenyér teremne a bájos családjának.

zombi írta...

A Nagy Közgazdász úgy nyilatkozott:
az egész világ egy új korszak határán áll és nyugaton is fel fogják ismerni, hogy nem a fogyasztásra kell alapozni a gazdaságot, hanem a munkára.
Azért arra gondolhatott volna, hamár ekkora baromságot mond, hogy a kereslet lendíti fel a piacot, ahova aztán gőzerővel fognak termelni a munkások.Mert, ugye raktárra éppen lehet dolgozni, termelni ezt-azt, de minek, ha nincs rá kereslet. Ha meg nincs kereslet, szerinte fogyasztás, akkor meg aztán mani sincs.

Másik aranyat érő mondata:
A kivándorlással kapcsolatban azt mondta: olyan politikát kell folytatni, amely bátorítja a fiatalokat, hogy menjenek ki a világba, próbáljanak boldogulni, de meg kell teremteni számukra a visszatérés feltételeit is.

Akkor most hogy is van ez? Gyurcsányék ki akarták zavarni a magyarokat a hazájukból, mikor azt ajánlották, hogy menjenek külföldre?
Most meg Orbán ajánlja, hogy csak menjenek nyugodtan. Majd, ha akarnak visszajönnek.
Ez már a hülyeség legmagasabb foka. És ezt a körülötte lévők röhögés nélkűl kibírják.

Névtelen írta...

"Így aztán összenőni is legfeljebb a Kedves Vezető pártja fog a szélsőjobbal"

VÉGTELENÜL JÓ ÖTLET! VÉGRE! REND LESZ!
:D)

Cserny József írta...

A munka alapú társadalom az kérem szépen a nemzet szocialista eszmék megvalósítása.
orbán pontosan a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű nyilaskeresztes Szálasi utód párt eszméit lopja el és akarja megvalósítani!

Szamuely Tibcsi írta...

Csak az a furcsa, hogy a baloldalon is most azokat a kommunistákat és a kommunizmust köpködik, aki 48 után képesek voltak megfékezni a nemzet szocialista fertőzést! És akik megmondták(Grósz) (is), hogy ha rendszerváltás lesz, akkor itt jön a nyomor , a három millió koldus és jönnek a fasiszták a nemzet szocialisták.
Ezt akartátok hát itt van, most kuss!

éva írta...

Zombi, mi bajod van az EGYETLEN őszinte mondattal?
Ha a fiatalok kimennek - nem növelik az itthoni munkanélküliséget!
Szamuely Tibcsi - Németországban ez egészen jól sikerült kommunisták nélkül is.
Grósz elvtárs meg 20 évvel megelőzte a korát: bekövetkezett a fülke ellenforradalom, a nyomor, stb.
Hol lehet kitűzőt kapni a "Nekem ne tegyél szemrehányást, én nem EZEKRE szavaztam" szöveggel? Analfabéták kedvéért egy lefelé fordított hüvelykujjal?

éva írta...

Egyébként is a Rákosi féle alkotmány fogalmazta meg a munka alapú társadalmat. Orbán túl szimpla ahhoz, hogy bármi eredetit is "feltaláljon" ő csak copyzik és mixel: egy kicsi Duce, egy kis Hitler, vegyítve némi Horthyval, Sztálinnal és Rákosival. Szóval semmi eredeti.
Még a mixeléshez is a katolikus egyház inkvizíciós szakaszának segítsége kellett!