2011. július 28., csütörtök

MEGRENDELÉS

Szijjártó szóvivő, az államadósság emelkedésének okát vizsgáló parlamenti albizottság alelnöke is egyúttal.
Tán azért esett rá a választás, mert neki aztán egy kis hazugság meg se kottyan, de a demagógia sem áll távol tőle, - ki alkalmasabb hát arra, hogy vizsgáljon egy olyan problémát, mely arról nevezetes, hogy megválaszolásához nem kell közgazdászdiploma, jóllehet Orbán büdös lehelete rendelkezik azzal is.
A albizottság teszi a dolgát, már mindenkit meghallgatott, aki a legutóbbi Orbán-vircsaft óta a végrehajtó hatalom házatáján megfordult és elnöke már annyi habot vert az ügy körül, mint egy cukrász-világbajnokság összes résztvevője.
Az ügy körül – ami nem ügy.
Ha a folyamatot nézzük, akkor az induló állapot Antall és Boross kormányai. 
Alattuk a GDP-arányos államadósság 90% körül volt, ezt Horn kormánya 28%-al csökkentette.
 A trend az Orbán-kormány működésének első kétharmadában is érvényesült, mígnem aztán a választásokra készülődve a Szeretett Vezető népszerűségjavító intézkedésekre szánta el magát és elkezdte szórni a pénzt, például olyan lakáshitelezési támogatási rendszert vezetett be, amelynek adósságnövelő hatása már a következő kormányokat terhelte.
Amikor aztán kiderült számára, hogy veszíteni fog, akkor két kézzel szórta a pénzt.
Ekkor kapott a százhatvan lakosú Alsómocsolád sportcsarnokra 200 milliót, a Felcsút SK elnöke 160 milliót szállodaépítésre, kineveztek 500-500 főtisztet és főtisztviselőt havi 500 000 Ft fizetéssel öt évre, de lehetne még sorolni az eszetlenségeket.
Mindenesetre a választások befejeztével az éves költségvetés 90%-ának elköltésére már nem volt gondja az új kormánynak.
Ekkor az államadósság 52%-nál tartott, az Orbán által generált növekedést már a szoclib koalíció nyelte le.
Aztán a szocik kormányzása alatt az államadósság valóban megnövekedett, a koalíciós kormányzás nyolcadik évének végére elérte a GDP-arányos 82%-ot, de nem kellene elfelejtenünk, hogy ezek alatt az évek alatt rengeteg új beruházás valósult meg. 
Autópályák, ipari parkok, iskolák, a nagyvárosok elkerülő útjai épültek, és még lehetne sorolni, mindemellett a reáljövedelmek és a nyugdíjak húsz százalékkal nőttek, pedig közben átéltünk egy világgazdasági válságot is – már, ha vége van egyáltalán.
Aztán ugye a számításoknál figyelembe illene venni néhány – részben a Fideszt is érintő -tényezőt.
Az IMF hitelnek a MOL papírok vásárlásáig fel nem használt része 4%-ot jelentett.
Per tangentem említeném meg, hogy faguriga legyek, ha a jelentősen lerontott árfolyamú részvények tervezett értékesítése nem valamelyik „közeli” vállalkozó portfólióját fogja gyarapítani - aztán az árfolyam majd szép csendesen felkúszik a reális értékére, mi meg lenyeljük a differenciát. - a pofátlan lopáshoz ért Viktor, kétségtelenül.
A Fidesz lakástámogatási rendszere 4% többletterhet jelentett államadósság tekintetében, míg a lenyúlt nyugdíjpénztári vagyon 12%-os értéke is ide számítandó.
A GDP arányos államadósság akkor is nő százalékosan, ha a GDP csökken, márpedig a világgazdasági válság hatásaként a fejlett államok adóssága 20-40%-al nőtt, - nálunk ez a szám 4%-ra tehető.
Szóval, ha mindezeket figyelembe vesszük, akkor rögtön érthetővé válik, amit Szijjártó és kis csapata igyekszik nem érteni, némelyiküknek ehhez nem is nagyon kell erőlködni.
Az államadósság mértéke csak akkor jelent problémát, ha az ország képtelen azt kitermelni.
Idáig mindig - még 1956-ban is - képes volt erre, de azért az elkövetkező három évre nem vállalnék garanciát és nem az elődök bűnei miatt.
Mindenesetre úgy látszik, hogy készülget a monstre per az elődök vezető politikusai ellen, Szijjártó most éppen érdekes ötletekkel állt elő a szent cél érdekében.
Szijjártó arra kéri majd az albizottságot, hogy a grémium kérje fel az országgyűlés alkotmányügyi bizottságát, vizsgálja meg, milyen jogi lépésekkel alakítható a politikai felelősség jogi felelősséggé.
Ha erre a jelenlegi szabályok szerint nincs mód, akkor az alkotmányügyi bizottság azt vizsgálja meg, milyen változtatások szükségesek a felelősségre vonáshoz, magyarázta Szijjártó.
Hát igen.
Megrendelte az ítéletet, a bírónak elég lesz felolvasni, ne fáradjon egyebekkel, - mintha a Tanú című filmből lépett volna ki.
Ebben a nevetségességében is félelmetes helyzetben Orbán egyre inkább emlékeztet a legelőn a libákat terelgetni akaró kislányra, aki hanyatt-homlok elrohan, amikor a libák nyakukat nyújtogatva, sziszegve szembefordulnak vele, és otthon a mamától sírva követeli, hogy vágja le mindet.
Itt van mindjárt ez a Gyurcsány nevű gúnár is, ebből kőne először levest főzni.
Hogy ezek a komák mégis milyennek képzelik az elkövetkező évtizedek magyar társadalmát, az számomra rejtély.
Mert az rendben van, hogy a törvénygép meghozza a Lex Gyurcsányt, de mi van akkor, amikor majd sorra kerül maga a bizottsági elnök Kósa Lalival együtt, merthogy az is kimutatható ám szépen, hogy a nagy attrakció – de jó lenne csak a fele is a zsebemben annak, amit ezen egyesek kaszáltak… - a forint bedöntése mennyivel emelte meg az államadósságot.
Vagy, hogy a MOL részvényekkel való trükközésért megérdeklődi valaki Orbán felelősségét?
Esetleg az adópolitikából bekövetkező államadósság-növekedéséről kellene elszámolnia a gazdasági miniszternek és a kormányfőnek?
Merthogy könnyű úgy államadósságot csökkenteni, hogy ellopjuk a nyugdíjalapot, meg elvesszük az egészségügyi kiadások egy jelentős részét, - de azért ezt a normális ember inkább úgy képzelné el, hogy a GDP növelésére koncentrálunk és közben az állam kiadásait csökkentjük, és nem elsősorban az átlagmagyarral fizettetjük meg a mucsai dzsentrifiúk mulatozásának számláját.
Hát, ez minden lesz itt, csak jogállam nem.
Annak pedig rossz vége lesz, attól tartok…

:O)))

7 megjegyzés:

Megújuláspárti írta...

Nem Alsó-, hanem Felsőmocsoládon épült volna a 200 millás sportizé, a többi passzol :-)

MoonRiver írta...

Ezzel nem csupán az unió demokratikus államai közül írják ki magukat, hanem egyszersmind a civilizációból is, aminek egyébként alig is voltak tagjai. (Lásd előző szösszenetet D. Tomikáról.)
Arra viszont mégis gondolniuk kellene hangyányit, hogy ha mégsem jönne össze uszkve a 20 év kormányzás, minden általuk meghozott baromság automatikusan hullhat saját okos kis fejükre is. Mert abban nagyon bízom, hogy velük, ha egyszer elbánnak (??kik???), akkor bemutatódik, hogy jogszerűen és nem az általuk pancsolt alkotmány szerint semmiért nem lesznek büntethetők. Részemről elég egy politikai süllyesztőláda is, amelyből csupán a sz@ros pelenkájuk szaga szállna fel emlékeztetőnek, hogy soha többé hatalmat ilyen kezekbe botor nép ne adjon. (Ha már egyszer elfelejtette, és másodszor is próbálkoztak velük.) Egyébként pedig figyeld meg, minden hétre lesz valami ökörségük, nehogy már a nép magához térjen és azt kezdje el firtatni, hogy miféle kormányzati munkát végeznek (effektíve) odafent.

Névtelen írta...

Miért nem a Kósa az albizottság elnöke?
HJP

éva írta...

Névtelen HJP: mennyi Debrecen adóssága? Az hogyan aránylik a helyi bevételekhez?
Na ezért!

Névtelen írta...

Érdekesség:

Az ÁKK (Államadósság Kezelő Központ) honlapján tavaly a választási időszakban volt egy diagram és egy táblázat ami bemutatta, hogy 1990-től 2009-ig hogyan alakult az Hazánk adósságállománya. Sajna most már nem tekinthető meg a táblázat teljes egészében. Csak a 2002-től 2010-ig ...
No comment.
Mutymursz

éva írta...

Pedig az általam mélyen tisztelt Róna Péter szerint a magyar gazdaságnak strukturális bajai vannak (a bér munkából nem képződik elég nyereség) ezért az államadósság TÖRVÉNYSZERŰEN 4 évente másfélszereződik.

I.Orbán 6000 mrd-ról 9000 mrd-ra(nem számítva a Fejlesztési Bankban eldugott összeget)

Medgyessy- I.Gyurcsány: 9000 mrd-ról 13.500-ra,

II.Gyurcsány-I. Bajnai közel 20 mrd-ra.

Ebből a körből az oktatással, a nagyobb hozzáadott értéket képviselő termékekkel és a komparatív előnyeink kihasználásával lehetne kitörni. De nem úgy, ahogy Orbáncka és az ő üszkös jobbkeze azt elképzeli! Középkori kubikos munkával és a dolgozók évszázadok óta meghaladott kiszolgáltatásával a Munka Törőkönyvvel!

moralista írta...

Most olvastam Oszkó Péter blogját.
Érdemes elolvasni. Az a tipikus helyzet állt elő, amikor a tolvaj kiált fogd meget.
http://oszkopeter.blog.vg.hu/2011/08/01/felelosseg -az-allamadossagert/